Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (76) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (49) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (9) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Rumosmeggy eltevése ... frissítve!

2014.07.05. 07:00 Andrass9

Gyerekkorom óta mindig nagy esemény volt, ha anyám felbontott egy üveg rumosmeggyet. Imádtuk a pikáns ízét, és persze a rumnak is nagyon örültünk.

19.jpg

Elkészítése roppant egyszerû, érdemes pár üveggel eltenni. Nagyon jó süteménybe, de pudingban vagy koktélban sem megvetendõ. Amúgy is itt a meggyszezon vége.

Hozzávalók 4 db 370 ml-es üveghez:

  • 1,2 kg egészséges meggy
  • 30 dkg cukor
  • 2 dl jófajta rum
  • 1/2 rúd vanília (opcionális)

10.jpg

A meggyet én biz kimagoztam, mert így könnyebb késõbb enni :) A fél vaníliarudat felnegyedeltem, majd hosszában is kettévágtam a darabkákat. Minden kiforrázott üveg aljára tettem egy darabkát. Szórtam bele egynegyedig meggyet, amire üvegenként egy evõkanál cukrot osztottam szét. Újabb meggyréteg és cukorréteg, amire most rátettem egy újabb darabka vaníliát.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Végül beleszórtam a maradék meggyet, kicsit lenyomkodva és tetejére a maradék cukrot.

15.jpg

Mivel nem volt mércém, megnéztem, hogy mennyi az az üvegenként fél deci rum (ami úgy fejbevág).

16.jpg

Ezt óvatosan az üvegbe öntöttem, amibe éppen nem fért bele.

17.jpg

De láttam, hogy légbuborékok még vannak, így egy evõkanál nyelével rábeszéltem azokat a távozásra: kell a hely a rumnak!

18.jpg

Éppen szinig lett (lám, lám, nem csak Benikuty tudja a befõttesüveget szinültig tölteni :). Rászorítottam a kupakot és ment is a kamrába. Cimkézni már ott cimkéztem, amikorra végre kinyomtattam õket.

Valószínüleg kevesebb cukrot is elviselne, pedig már így is visszafogtam magam és megfeleztem az olvasott receptek adagját.

Tartósítószerre nincs szükség, az alkohol - mint tudjuk - öl, butít és fertõtlenít ...

Update!

Újabb adag meggy érkezett. Elõször meggylekvárban és szörpben gondolkodtam, azután a lekvárt lecseréltem rumosmeggyre. 3,5 kg kimagozott meggyre rászórtam 1,5 kg cukrot még egy napja, hogy a levét kinyerjem. Kaptam a boltban klasszikus 60%-os portorikoi rum-ot, ami nagy valószínûséggel nem látta Puerto Ricot, de azért szeretjük. A meggy szépen kiadta a levét.

21.jpg

Szûrõkanállal meregettem az üvegekbe, miután kicsit kinyomtam a levét.

22.jpg

Mindegyik üveget szinig raktam, majd ment bele a rum. Bõ féldeci fért mindegyik üvegbe. Mikor végeztem, mindegyiket fejreállítottam, megráztam, így egy-egy evõkanál plusz rumot tudtam belevarázsolni. Kinyomtattam a cimkéket és ment a kamrába.

23.jpg

Összesen 7 üveg lett, 370 ml-es a 4 kiló meggybõl. A meggyszörp most forrt fel és megy az is üvegekbe.

Ja... hétszer kellett a rumot tesztelni :)

Helyesbítés:

Mégiscsak lehet abban valami, hogy vagy NaBe-t keverjünk el a meggyel, vagy tegyük napra, hogy kiforrjon. Az első 4 üveg szépen megforrt a kamrában, ezért a második 7 üveghez hozzákevertem 2-2 mokkáskanálnyi NaBe oldatot (fél liter víz, 15 g NátriumBenzoát meleg vízben összekeverve) . Pár nap múlva kiderül, hogy ez is megforr-e. Amúgy a forrás nem ártott az első négy üvegnek, továbbra is roppanós és kemény a meggy, és még az alkoholtartalma is növekszik :)

 

27 komment

Címkék: meggy vanília cukor rum

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr906470119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.05. 08:24:30

pont ilyen a kedvenc kiskanalam a kavehoz:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.05. 09:17:22

@Babette.: Ezt mi görögmintásnak hívjuk és van belőle kiskanál is. Az a legjobb eszköz a csavaros kupakok megindításához:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.05. 14:54:56

Jó anyag, szeretem. Holnap én is megyek a Hegyre, megnézem a cigánymeggyet, hátha nem ették még le a madarak. Veszek hozzá még pár kilót, és szörp lesz belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.05. 14:56:47

Szép napot!

Most barackundoritiszem van:)

Sajnos holnap is az lesz.:(

No azért ennek a meggynek a leve az érdekelne, ha a cukor kimaradna belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.05. 18:02:58

@látjátok feleim szümtükkel: Ha csak a leve érdekel, akkor hagyd el belőle a cukrot és öntsd fel sok rummal (nem fehérrel, mert azt nem szereted).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.05. 18:04:42

Nekem meg meggyundoritiszem van. Tegnap hazajött további 13 kiló, amit ki kellett magozni és nagyját aszalni. Most viszont trükkösen fogok rumos meggyet csinálni:
Lecukrozom a magozott meggyet, majd leszűröm a levéről és úgy adom hozzá a rumot.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.05. 18:19:58

@Andrass9: akkor megneztem jobban. enyemen tulipanok vannak.

2 vodor meggyet szedtunk a szomszedban
megy a fagyasztoba magozas utan
sajnos aszalom meg mindig nincs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.05. 21:45:05

@Babette.: Én már 30 kilót aszaltam le. Talán elég lesz télre, bár szereti mindenki nassolni (én a leginkább). Sikerült jóbarátomat is rábeszélni az aszalóra. Tavaly csak kacérkodott vele, de most megvették.

medvedr 2014.07.05. 21:56:17

Ez mire jó? Komolyan kérdem. Szóval, ez egyfajta csemege , nassolni való, vagy pld meggyes piskótába is ízesebb , meg rétesbe is, vagy hogy van ez? Megannyi kínzó kérdés.
Amúgy tetszik. Hány rum teszt kell az üvegekbe öntés előtt-ez kiemelten fontos része lehet a folyamatnak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.05. 22:06:29

@medvedr: Rétesbe, piskótába nem javallot, mert elpárolog a finom rum (amit persze alaposan le kell tesztelni a befőzéskor). Koktélba, pudingba (ha esztek olyat) vagy tortákra érdemes tenni. Az alkoholtól a meggy húsa igencsak roppanós lesz (a cukor kivesz belőle levet, de az alkohol meg belemegy).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.05. 22:07:35

@medvedr: A pontos tesztszámot majd holnap, amikor a második adagot készítem (ha még tudok majd számolni ...)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.06. 13:59:30

Szép napot!
Megjöttem a hegyről, leszedtem a meggyet, épp egy kiló lett, a többit a madarak felfalták. A piac felé kanyarodtam, vettem még pár kilót.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.06. 14:19:12

Nem, itt 298. De én kétszázért kaptam. :)

medvedr 2014.07.06. 15:33:29

@Andrass9:Így talán még jobb lehet -roppanósan. Tanultam valamit, kár hogy nincs meggyfa nálunk. Olyan helyzet nincs, hogy te ne tudj számolni. Ha nagyon sok a mintavétel, csak a gyökét írd be-ezt jelezd -és majd négyzetre emelem.

Pinka-Panka 2014.07.06. 16:33:02

Szervusztok!

Szép munka András. Jól tetted, hogy kimagoztad előre. Nincs annál "klasszabb", mikor télen, kell a meggy valamibe és akkor kell, a szirupból kiemelni és kimagvalni, úgy, hogy ragad össze minden és fröcsköl faltól az asztalig.

Én már jártam így, azóta én mindig kimagozva teszem el. Bár, nálam ez már törvényszerű, hogy akárhogy figyelek és vigyázok egy kóbor mag, mégis lebújik közte és természeretes a vendég foga törik bele, ha beleharap a finom diós-meggyes rétesbe. Ettől már csak az a jobb, ha a diódarálékban is van egy csonthéj darab. Én nem tudom, de nálam ez majdhogynem előírás szerű.

A héten sokat főztem, ma hiába van vasárnap, tarhonya leves van, zöldbab főzelék, meg van kapor szósz is, sült virsli is. Azért ilyen hétköznapi a menüm, mert hétköznap meg hétvégi volt végiug.

Tegnap meg elhajlás volt, nagyon kellemes társaság, grillezés csupa finomságok, volt minden:) Még jó, hogy ma volt erőm lakást takarítani, meg miegymás.

Már minden kész, s pihenés van. A foci is szünetel, bár felőlem minden nap lehetne. Jók legyetek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 16:46:10

@Pinka-Panka: A fociban egy jó dolog volt: nyugi volt mindenutt a városban, míg mentek a meccsek!
Ami a magozást illeti: a feleségem álláspontja, hogy ő nem magozott meggyet tesz a rétesbe, tehát mindenki számítson rá (mikoris többé-kevésbé kimagozta). Én az idei magozásnál a magozó gép után még minden egyes meggyszemet ellenőriztem, és átlagban 100 meggyből 3-ban maradt mag! Vagyis nem is olyan rossz ez a meggymagozó.
De én sem vagyok tökéletes, mert ebben az adag rumosmeggyben találtam egy szem magot úszkálni a lében, és nem tudom az üvegekbe mennyi került :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 16:49:51

@medvedr: Akkor jó, mert kb 92,9 meggymagot szedtem ki az idén (a cseresznyére már nem emlékszem) és dolgoztam fel párnának...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 16:56:19

@Waka: A solymári madarasban nagy befőzési akció volt a hétvégén. Kiváncsiságból odakanyarodtam: alma 99Ft, meggy 199Ft, befőttesüveg 0,7-es 205Ft. Mikor drágállottam, az eladó azzal érvelt, hogy kupakkal együtt. Ennél olcsóbban lehet befőttet venni, legfeljebb kidobom a tartalmát :)
Hogy még rátegyek egy lapáttal: A hölgy fülébe súgtam, hogy a CBA-ban 159Ft a meggy - majd a guta ütötte meg...
De a CBA is visszavitte az árat 200-ra a hétvégére, mint kiderült.

susztertangó 2014.07.06. 18:15:25

@Andrass9: Emlékszel a "meggymagosra"?Azért az is delikát volt....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 21:31:46

@susztertangó: Hát persze hogy persze :)
Már csak arra nem emlékszem, hogy gyógyszertárnak adta-e el, vagy gyógyszergyárnak. De pont eszembe jutott, amikor elkezdtem tisztára főzni!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 21:33:47

Felszedtem a fokhagymát, de még szárítom kicsit, mielőtt megmérem, mennyi lett. Saccolom bő kilóra, ami nálunk fél év fogyasztása. Egy fél ágyásnyit dugtam, azt szüreteltem most. A barátoméknál ez egy hónapra se lenne elég :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 21:35:16

@látjátok feleim szümtükkel: Közeledik a barackundoritisz is. A sárgabarackfánk várhatóan 250 kilót fog most teremni ... Az őszi is megindult.
Hogy itt mi lesz a jövő hét végén, azt nem kivánom senkinek :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.06. 22:24:03

@Andrass9:

No mi leszedtük a barackot, idén vége, most lesz némi őszibarack, de azt megesszük, befőtt nem lesz. Szilváig csak a nyári alma hullik, az meg megy a cefrébe, és még lesz valamennyi cigánymeggy. Rum nélkül.:(. Viszont hamarosan érni kezdenek a vilmoskörték, abból még akármi is lehet. Befőtt vagy pálinka.:)

Megért az első füge.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 22:29:52

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor előbbre vagytok, mint mi.
A meggy valószínűleg cefre lesz, mert már látni sem bírom :)
Szilva nincs, nyári alma sincs. Körte nagyon kevés, mind a nyári, mind a téli fajta. Birs is csak mutatóban. Nektarin, őszi és sárga mázsaszám. Az őszi biztos kompót, mert télen azon élünk! A sárgából kéne már elfogadható lekvárt főzni, de a feleségem cukor nélkül akarja, én meg cukorral.

Szerintem előveszem a cefréshordóimat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 22:30:39

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, füge is sok lesz. A fügebort szeretik a szomszédok, én viszont a gyümölcsöt. Én fogok nyerni!

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.07. 06:09:49

@Andrass9:

Erre kell mondani és mutatni, hogy fügét neked.:)