Gyerekkorom óta mindig nagy esemény volt, ha anyám felbontott egy üveg rumosmeggyet. Imádtuk a pikáns ízét, és persze a rumnak is nagyon örültünk.
Elkészítése roppant egyszerû, érdemes pár üveggel eltenni. Nagyon jó süteménybe, de pudingban vagy koktélban sem megvetendõ. Amúgy is itt a meggyszezon vége.
Hozzávalók 4 db 370 ml-es üveghez:
- 1,2 kg egészséges meggy
- 30 dkg cukor
- 2 dl jófajta rum
- 1/2 rúd vanília (opcionális)
A meggyet én biz kimagoztam, mert így könnyebb késõbb enni :) A fél vaníliarudat felnegyedeltem, majd hosszában is kettévágtam a darabkákat. Minden kiforrázott üveg aljára tettem egy darabkát. Szórtam bele egynegyedig meggyet, amire üvegenként egy evõkanál cukrot osztottam szét. Újabb meggyréteg és cukorréteg, amire most rátettem egy újabb darabka vaníliát.
Végül beleszórtam a maradék meggyet, kicsit lenyomkodva és tetejére a maradék cukrot.
Mivel nem volt mércém, megnéztem, hogy mennyi az az üvegenként fél deci rum (ami úgy fejbevág).
Ezt óvatosan az üvegbe öntöttem, amibe éppen nem fért bele.
De láttam, hogy légbuborékok még vannak, így egy evõkanál nyelével rábeszéltem azokat a távozásra: kell a hely a rumnak!
Éppen szinig lett (lám, lám, nem csak Benikuty tudja a befõttesüveget szinültig tölteni :). Rászorítottam a kupakot és ment is a kamrába. Cimkézni már ott cimkéztem, amikorra végre kinyomtattam õket.
Valószínüleg kevesebb cukrot is elviselne, pedig már így is visszafogtam magam és megfeleztem az olvasott receptek adagját.
Tartósítószerre nincs szükség, az alkohol - mint tudjuk - öl, butít és fertõtlenít ...
Update!
Újabb adag meggy érkezett. Elõször meggylekvárban és szörpben gondolkodtam, azután a lekvárt lecseréltem rumosmeggyre. 3,5 kg kimagozott meggyre rászórtam 1,5 kg cukrot még egy napja, hogy a levét kinyerjem. Kaptam a boltban klasszikus 60%-os portorikoi rum-ot, ami nagy valószínûséggel nem látta Puerto Ricot, de azért szeretjük. A meggy szépen kiadta a levét.
Szûrõkanállal meregettem az üvegekbe, miután kicsit kinyomtam a levét.
Mindegyik üveget szinig raktam, majd ment bele a rum. Bõ féldeci fért mindegyik üvegbe. Mikor végeztem, mindegyiket fejreállítottam, megráztam, így egy-egy evõkanál plusz rumot tudtam belevarázsolni. Kinyomtattam a cimkéket és ment a kamrába.
Összesen 7 üveg lett, 370 ml-es a 4 kiló meggybõl. A meggyszörp most forrt fel és megy az is üvegekbe.
Ja... hétszer kellett a rumot tesztelni :)
Helyesbítés:
Mégiscsak lehet abban valami, hogy vagy NaBe-t keverjünk el a meggyel, vagy tegyük napra, hogy kiforrjon. Az első 4 üveg szépen megforrt a kamrában, ezért a második 7 üveghez hozzákevertem 2-2 mokkáskanálnyi NaBe oldatot (fél liter víz, 15 g NátriumBenzoát meleg vízben összekeverve) . Pár nap múlva kiderül, hogy ez is megforr-e. Amúgy a forrás nem ártott az első négy üvegnek, továbbra is roppanós és kemény a meggy, és még az alkoholtartalma is növekszik :)