Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Királyi gombaragu császárgombából és vargányából

2014.07.01. 08:37 Andrass9

Barátunk, akinek dílere van, hozott egy nagy adag császárgombát. Ebbõl valami szépet kell alkotni (meg finomat is).

34.jpg

A csodahüttõben rejtezkedett még egy adag császárgomba lefagyasztva és a kamrában pedig találtam egy zacskó szárított vargányát. Számomra hasonló ízvilágú gombák, lehet õket együtt készíteni. Volt még friss parázsburgonya (magyarul apró újkrumpli) is itthon. Azért valami különlegessel fel kellene dobni! Találtam bambuszrügykonzervet és marokkói citromot Süllõcskétõl. Ez utóbbit amúgy is meg akartam kóstolni, mint ízesítõ adalékot.

Összeállt hát a menü anyagkészlete:

  • 1/2 kg császárgomba (fagyasztott és friss vegyesen)
  • 25 g szárított vargánya
  • 1,5 kg apró újkrumpli
  • 1 doboz bambuszrügy
  • 1 1/2 fej hagyma
  • 1 lime
  • rengeteg petrezselyem
  • kakukkfû, oregano
  • 1/2 marokkói citrom (sóban eltett citrom)
  • 1 hüvelyknyi gyömbér hámozva
  • kacsazsír
  • ghí (vagy vaj)
  • 1 ek szójaszósz

10.jpg

Meg a száraz fûszerek:

  • 1 ek feketebors
  • 1 ek szinesbors
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek római kömény
  • 1 kk zöldbors

11.jpg

Nagyarányú anyagfelhozatal, de a császári gomba megérdemli! Megsikáltam az újkrumplit és negyedeltem/nyolcadoltam a méret függvényében. Ebbõl feleségem nem fog amúgy se enni, hát bizony nem hámoztam meg, ugyanis én szeretem a héját is. Meg egyáltalán!

12.jpg

A serpenyõben bemutatott száraz fûszereket feltettem pici lángra a kis teflonban, hadd adják ki a legjobb illatukat. Felvágtam a fél hagymát és egy bõ evõkanál kacsazsíron feltettem kicsit pirulni. Nem sokat pirítgattam, inkább utánaküldtem a krumplit is.

13.jpg

Jól összeráztam és a tûzre bíztam a serpenyõt. A fûszerek illata betöltötte a konyhát, hát gyorsan a mozsárba öntöttem a végleges feldolgozáshoz. Összetörtem majdminden magot benne.

14.jpg

A krumpli pirulgatott (nem is takartam le, olyan zsenge volt), hát feltettem egy kisebb serpenyõbe fél kanál ghíre a bambuszrügyet. Tapasztalatom szerint igencsak kíván az pirítást - nomeg fûszerezést is! Tettem hát bele egy kis római köményt meg a darabka gyömbért. Belecsavartam a lime felének a levét. Kivarázsoltam egy fél sós citromot az üvegcsébõl és felvagdostam kicsire. Mindezt szépen lepirítottam. A gyömbér lereszelve jobb lett volna, dehát késő bánat ...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A gombáknak felvágtam nagyobb kockákra az egész hagymát és egy bõ kanál ghíre tettem. Amikor már átlátszóra párolódott a hagyma, beletettem a mirelit császárgombát és az áztatott vargányát is a serpenyõbe, mert annak túl sok leve volt. Megszórtam egy kanálnyival a megtört fûszerbõl. Többé-kevésbé elpároltam a levét, majd a felszeletelt friss gombát is a serpenyõbe tettem. Megszórtam a felaprított friss fûszerekkel, rálocsoltam egy evõkanál szójaszószt és belecsavartam a lime másik felét. Lelkesen kavargattam nagylángon.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A sok petrezselymet felvágtam és belekevertem a már megpuhult krumpliba, hogy együtt pirítsam pirosbarnára.

23.jpg

A gomba leve szépen besûrûsödött, a krumpli megpirult és a bambuszrügy is igéretesnek látszott. A maradék fűszert most kavartam bele a raguba.

24.jpg 25.jpg 26.jpg

A gombából egy kis adagot bedobozoltam a barátunknak, akinek dílere van.

Átszóltam hát a szomszédnak, hogy segítsen átvinni a vacsorát, mert három edényem van. Szépen megterítettek! A tányérra tettem egy adag krumplit, tetejére rákanalaztam a gombából és megkoronáztam kis bambuszrüggyel. Ez utóbbi ugyan nem látszik a képen, de azért ott volt :)

27.jpg

Elpuszítottuk az egészet ...

A sóban eltett citrom igencsak finom - fogom még más ételben is használni, nomeg posztolom a készítését is.

55 komment

Címkék: gomba vargánya újkrumpli bambuszrügy ghí sós citrom marokkói citrom császárgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr606299535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2014.07.01. 09:29:47

az újkrumpli úgy jó ahogy csináltad, azt nem szabad hámozni, sokkal jobb íze van így! :)
ennél már csak egy jöbb van, ha annyira apró, hogy felvagdosni sem kell; engem szeretnek az árusok ha újkrumplit veszek, mert mindig kiválogatom a nehezen eladható maximum 3-4 cm átmérőjű apróságokat :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 09:35:34

jó poszt, érdemes volt várni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.01. 11:36:13

@Topy: Engem is szeretnek az árusok ezokból :)

susztertangó 2014.07.01. 15:39:01

Ezek szerint önsorsrontó vagyok. Másfél kilót alaposan megvakarni ezekből a minikrumplikból... Egy kis vájdling vízben teszem ezt. A krumplik vannak benne-nem én.

Topy 2014.07.01. 15:42:42

@susztertangó: vétek ezeket vakargatni... be kell jól áztatni, aztán körömkefével egész gyorsan végig lehet menni a kompánián :)

susztertangó 2014.07.01. 17:18:10

@Topy: Állítólag van ilyen eszköz a lakásban.:-))

Tegnap 23 50kor felmentem az IWIWre megnézni az itéletvégrehajtást, de 00 óra 04 perckor még ott kóricáltam. Azt vártam, hogy eccccrűen lekapcsolják a villanyt-de inkább én mentem lefeküdni. Nagyon idegesítően vacak volt az utóbbi pár évben. Lassú, rajt levő embereket nem akart megtalálni, nem sajnálom.Azért az általuk felajánlott adatmentést "időkapszulát" elkértem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.01. 18:21:02

@susztertangó: Gyerekkorunkban szüleim hoztam Hollandiából egy krumplipucoló szerkezetet. A vízcsapra kellett kötni, a belseje egy nagyon durva smirgli volt és a víz hajtott körbe egy smirglilapot a fenekén. A krumplicskákk körberohantukban elvesztették a héjukat, amit a benyomott víz le is öblített rögtön.
Sok kis kerek krumplit gyártottunk vele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.01. 18:27:17

@Andrass9: Most rákerestem, de mintha már csak villanymotoros monstrumokat lehetne kapni. A mienk az vízhajtásos volt (kis turbina volt az alján) és akkora volt, mint egy kisebb müanyag lavór.

Amúgy az apró krumplira nagyon jó a kóser (durva, nagyszemű) só is, amivel megdorzsölve lejön, ami amúgy is le akar jönni róla.

susztertangó 2014.07.01. 18:37:32

@Andrass9: Eszembe jutott nekem is a gépi puculás.A seregben a konyhán volt egy oda való méretű, villannyal és vízzel ment, az öblítő vízből lerakódott a keményítő.Időben el kellett zárni, hogy másnap azért legyen mit enni...:-((

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.01. 19:41:30

Szép estét!
Monstre étel az alapanyag mennyiségeket elnézve, de nem csodálom, hogy elfogyott. Nekem jövő szombatig várnom kell a saját krumplival, akkorra jár le a várakozási idő.
A héjas krumplival két kellemetlen élményem is van. Az egyik a krumplipucolás a seregben. Vasárnap ebédnél lenn kellett maradnom a konyhán pucolni, a gép ugyanis elromlott. 11-ig tartott a 14 zsák gumót az életlen hadtápkéssel meghámozni. Mire felmentem a századhoz, nem volt meleg víz, azon retkesen fekhettem le, másnap meg úgy mentem szolgálatba.
Valamelyik évben krumpliszedés után hazahoztunk egy nagy rakással az aprajából. Megsütöttük héjában, kevertem hozzá fűszervajat. Úgy héjasan megettem belőle egy kilót. Elkapott a szapora, egész éjszaka a retyón kotlottam, hajnalban az előszobában estem össze. Na azóta én kaparok és hámozok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.01. 19:42:37

@susztertangó: Mellesleg azzal a géppel a Tatai Állami Gazdaságban halat pucoltak. Levitte a pikkelyt teljesen, de borzasztóan összetörte a halakat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.01. 21:18:10

@Waka: Az kimaradt, hogy a szomszédban hárman is voltak :)
Nagyon sok krumplit eszem héjában sütve, de előtte körömkefével sikálom meg a gumókat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.01. 21:35:38

@susztertangó: Gyorsan beleztek, és kimosták.
@Andrass9: Úgy könnyű. :)

susztertangó 2014.07.01. 22:17:21

@Babette.: Igazad van, az uccsónál elrontá.

----------------------------------------------------Senkinek nem hiányzik az IWIW?

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.02. 08:01:52

@susztertangó:

Ettől nekünk sokkal olcsóbb hüttőnk volt anno.

Amikor nyáron kapáltuk a kukoricát, paprikát, ástunk egy olyan mély gödröt, hogy a vizes demizson teljesen beleférjen, majd azt gazzal, ruháinkkal letakartuk. No abban estig sem melegedett fel a víz, és nem olvadt meg a szalonna sem. Legfeljebb a tolvaj ellopta a kajánkat.:(

Három fajta sárgabarackunk van, az eleje június végén, július elején kezd érni. Egy hete még zöld volt, tegnapra a háromnegyede leköltözött a fa alá, természetesen az eső beleverte a földbe.
A másik kettő július végén érő lenne, tegnap mégis leszedtük az összes barackot, korait későit, mert mind megért. Lekvárnak való állapotra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.02. 08:24:06

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor lesz nagy befőzés?
Az enyém a fa tetején már piros, de még nem potyog!

Topy 2014.07.02. 09:47:36

@Andrass9: én meg épp ezt, a múltkor valami hasonló került szóba az egyik poszt kommentjeiben:
www.tchibo.hu/2-derelyeformazo-szettben-p400053213.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.02. 10:59:23

@Topy: Valami ilyesmire gondoltunk, bár a mienk kicsit vastagabb szélet ragaszt össze. Megfordítva pedig kiszúróként használható!

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 11:42:44

@Andrass9: olyan mint a facebook, csak más.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.02. 13:43:25

@Andrass9:

Tudod olyan, mint ha fijú lönne, oszt ha mögtapogatod kiderül, hogy lyány::):):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.02. 14:13:33

@Babette.: Kösz, bár költői kérdés volt, mert a facebookkal sem vagyok barátságban ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 14:37:31

@Andrass9: pont azert mondtam, ha erted a poent

susztertangó 2014.07.02. 15:24:04

@Andrass9: Azé' jó vót, a miénk vót, magyar vót, oszt megfúrta a Cukihegy....nyomják Krahácsot, nyomják.......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.02. 16:06:40

@Babette.: :)
Elzüllöttem! Csináltam magamnak két(!) pohár mojito-t. A tóban nő a mocsári menta, a csodahüttőben van lime és jég. Captain Morgan rum a kamrában, szóval kipróbáltam.
Egész jó és frissítő ital!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.02. 16:07:43

@susztertangó: Persze, jó volt... Nekik ... Tudod mennyit kerestek az adataid eladásával a különböző marketing cégeknek???

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 16:49:32

@Andrass9: azt egy időben én is szerettem
amíg ittam alkoholt

susztertangó 2014.07.02. 19:16:49

@Andrass9: Lehet, nem irigylem. A marketing cégek viszont rosszul jártak velem."NEMVESZEKSEMMIT" . Egyébként- és ez teljesen ellenőrizhetetlen "és azt hallottad, hogy" tipusu infó, vagy tizenéve hallottam: a mormonok megvették az ország összes lakosának a címét. Mondjuk az Antall kormány idején minden balfék dolgot el tudok képzelni, de nem csak...
----------------------------------------------------
Aztán a mobil telefonok , az Okos telefonok-nálam biztosan okosabbak- okos Tvk, okos hütttők, okos WC papír :-)) világában mindent lehet tudni. Igen az IWIWENen ott volt a lakcímem, az Utcakép szolgáltatással látható, valamelyik másikkal pedig felülről. Ha meghekkelik és vajh min gyakorolnak klf nagyhatalmak erre szakosodott egyenruhásai, mondjuk a Szakorvosi rendelő gépét, azt is tudják, hogy öt éves koromban volt e tbcm. A Facén már kevesebb adatot adtam meg, de a nagy számitógépek világában már ott lehet az összesitett adatom. Gondolom az sem lehet nehéz megtalálni, hogy mi a neve ennek a Susztertangó nicknév alatt bújkáló alaknak-akár már Ti is kiderithettétek, ha épp erre van kedvetek.Ami nyügösíthetne azaz RFID csipcsipcsóka.
www.google.hu/search?q=rfid+chip+emberekben&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=pz20U5jiOYTi_AaV1YCABw

Llychllyn 2014.07.06. 01:12:57

Na, most már csak azt áruld el, hogy a francba találtatok ilyen szárazság idején császárgombát... Én csak egy elöregedett májgombát találtam, nyári laska még lehetne, de az sincs - vagy nekem nincs szerencsém. De még a galamb se jött ki, pár hete volt egy-két darab, azóta semmi.

Azon tűnődom, hogy ha a labradorokat ki lehet tanítani császárgomba-vadászatra, vajon rókagombára is mennek? mert akkor sürgősen képzésre kell fogni a vadállatot (aki egyébként példásan viselkedett a hegyen, és még azt is türelemmel viselte, hogy a gazdi(k) igyanak egy sört:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 08:44:00

@Llychllyn: Mint említettem volt, ezt a barátunk vette, akinek dílere van (gombadíler:)
A labrador erre megtanítható nagyon könnyen, mert bármit adsz neki enni, arról elfogadja, hogy ehető (kivéve a gyömbért!). A gond ezzel csak az, hogy nemcsak megkeresi és találja, de meg is eszi ...

Llychllyn 2014.07.06. 13:58:29

@Andrass9: De ezek szerint valahol Magyarországon (vagy a környéken legalább) kijött a gomba:)

Igen, itt a szépséghiba a tervben:( Szerintem nagyon kevés olyan tárgy van a világban, amit ő ne próbálna meg megenni. Múltkor lószart akart csemegézni, előtte meg vakondot, pedig esküszöm, hogy magamtól egyiket se adnám neki:).

Próbáltad a gyömbért?:) Ez a jószág mentát legel néha, olyan a lehelete, mintha rágózna:)

Topy 2014.07.06. 14:23:21

@Llychllyn: rókagomba, vargánya volt tegnap a piacon, de volt egy hete is...

Llychllyn 2014.07.06. 16:39:04

@Topy: Csakhogy én nem a piacon szeretnék gombát találni:)
Vannak itt a környéken bevett helyek, császárgombát, vargányát gyakran találtam (a rókagomba valamiért elszokott innen, tudja fene, miért). Egy kis eső nem tenne rosszat, na...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 23:22:40

@Topy: Az van már vagy 3 hete a piacokon (legalábbis Káptalantótiban).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.06. 23:27:38

@Llychllyn: A mi kutyánk minden főtt kaja maradékot megkap, így jutott gyömbérhez, amit kipakolt a tálja szélére. Azóta nem kap :)
Vakondot meg miért ne egyen, ha talál????? Ja, hogy védett??? Peche volt ...

Llychllyn 2014.07.06. 23:53:59

@Andrass9: Vakond, pele, svédasztal:) én sajnálom az apró jószágokat, de hát ez így megy, ha időben észreveszem, elveszem tőle. Most a szarvasbogárra állt rá, meg a ribizlire. Egyébként a császárgomba is védett tavaly óta :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.07. 06:44:05

@Llychllyn: Cseresznyeszezonban cseresznyét eszik minden mennyiségben. Most meg fekszik a sárgabarackfa alatt, és várja, hogy lepotyogjon az érett barack. Ribizlihez nem fér hozzá, de nem is tudja, hogy ehető. Például a málnát eléri, de arról sem tudja, hogy ehető.
Amikor új volt a meggyfánk és alacsony, az első húsz szem meggyet fennhagytam, mig feleségem megjön vidékről. Aznap hajnalban döntött úgy a kutya, hogy az már ehető ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.07. 06:57:01

Nálunk az eper volt most a sztár. A fa alatt fólia volt kiterítve, és azt szombaton összeszedtük mert vége a szezonnak. A kiskutyu meg ott rohangált, szinte látszott rajta, hogy pánikba van, mi lesz most, hogy nincs fólia?
Azért érzékeny orra van, mert válogatta a szemeket, amit nem talált elég érettnek, azt nem ette meg. Nem is lehett sokat kiengedni, mert degeszre ette magát. Jövő nyárig nincs gond, más gyümölcs neki nem elég édes.

Topy 2014.07.07. 11:08:51

@Llychllyn: @Andrass9: csak arra utaltam, hogy ha a piacon van, azt valahonnan csak szedik :)
egyébként egész szépen volt csapadék, meg meleg is, úgyhogy kellene legyen... ha csak valaki oda nem szokott a gombászós helyeidre és meg nem előzött... :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.07. 15:19:32

@Topy: Én sajnos nem gombászom. Miután vörösvak vagyok, igen nehezen tanulnám meg a gombákat ...
Pedig milyen jó lenne!!!

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.07. 18:36:23

@Andrass9:

Vidd magaddal a piros tányért, ami olyan színű, az tilos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.16. 13:50:14

@Boar...: Nem vagyok gombász, de gondolom, jó okuk volt védetté tenni. Egyre ritkábban fordult elő a piacokon (és gondolom a gombaszedők között is).

Topy 2014.07.16. 15:11:57

@Andrass9: gombászós ismerős véleménye:
"Ez azért jó, mert nem ritka, tehát könnyen találsz jól felismerhető védett gombát. A gombászkörben mutattak is egy képet gombapöriről, hogy na most mondja meg valaki, hogy ebben van-e védett vagy nincs. Egyébként úgy hülyeség, ahogy van, mert úgysem ismered fel, h. védett valami vagy nem (na jó ezt igen), max ha leszeded, de akkor meg már ugye mindegy. Mostanában azt szorgalmazzák, hogy élőhelyeket kellene védeni inkább."
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.16. 16:35:32

@Topy: Nagy igazság van ebben. Én csak abszolút nemgyakorló gombaszedő szemével néztem, de ez az ismerős sokkal jobban látja a dolgokat.
süti beállítások módosítása