Barátunk, akinek dílere van, hozott egy nagy adag császárgombát. Ebbõl valami szépet kell alkotni (meg finomat is).
A csodahüttõben rejtezkedett még egy adag császárgomba lefagyasztva és a kamrában pedig találtam egy zacskó szárított vargányát. Számomra hasonló ízvilágú gombák, lehet õket együtt készíteni. Volt még friss parázsburgonya (magyarul apró újkrumpli) is itthon. Azért valami különlegessel fel kellene dobni! Találtam bambuszrügykonzervet és marokkói citromot Süllõcskétõl. Ez utóbbit amúgy is meg akartam kóstolni, mint ízesítõ adalékot.
Összeállt hát a menü anyagkészlete:
- 1/2 kg császárgomba (fagyasztott és friss vegyesen)
- 25 g szárított vargánya
- 1,5 kg apró újkrumpli
- 1 doboz bambuszrügy
- 1 1/2 fej hagyma
- 1 lime
- rengeteg petrezselyem
- kakukkfû, oregano
- 1/2 marokkói citrom (sóban eltett citrom)
- 1 hüvelyknyi gyömbér hámozva
- kacsazsír
- ghí (vagy vaj)
- 1 ek szójaszósz
Meg a száraz fûszerek:
- 1 ek feketebors
- 1 ek szinesbors
- 1 ek koriandermag
- 1 ek római kömény
- 1 kk zöldbors
- só
Nagyarányú anyagfelhozatal, de a császári gomba megérdemli! Megsikáltam az újkrumplit és negyedeltem/nyolcadoltam a méret függvényében. Ebbõl feleségem nem fog amúgy se enni, hát bizony nem hámoztam meg, ugyanis én szeretem a héját is. Meg egyáltalán!
A serpenyõben bemutatott száraz fûszereket feltettem pici lángra a kis teflonban, hadd adják ki a legjobb illatukat. Felvágtam a fél hagymát és egy bõ evõkanál kacsazsíron feltettem kicsit pirulni. Nem sokat pirítgattam, inkább utánaküldtem a krumplit is.
Jól összeráztam és a tûzre bíztam a serpenyõt. A fûszerek illata betöltötte a konyhát, hát gyorsan a mozsárba öntöttem a végleges feldolgozáshoz. Összetörtem majdminden magot benne.
A krumpli pirulgatott (nem is takartam le, olyan zsenge volt), hát feltettem egy kisebb serpenyõbe fél kanál ghíre a bambuszrügyet. Tapasztalatom szerint igencsak kíván az pirítást - nomeg fûszerezést is! Tettem hát bele egy kis római köményt meg a darabka gyömbért. Belecsavartam a lime felének a levét. Kivarázsoltam egy fél sós citromot az üvegcsébõl és felvagdostam kicsire. Mindezt szépen lepirítottam. A gyömbér lereszelve jobb lett volna, dehát késő bánat ...
A gombáknak felvágtam nagyobb kockákra az egész hagymát és egy bõ kanál ghíre tettem. Amikor már átlátszóra párolódott a hagyma, beletettem a mirelit császárgombát és az áztatott vargányát is a serpenyõbe, mert annak túl sok leve volt. Megszórtam egy kanálnyival a megtört fûszerbõl. Többé-kevésbé elpároltam a levét, majd a felszeletelt friss gombát is a serpenyõbe tettem. Megszórtam a felaprított friss fûszerekkel, rálocsoltam egy evõkanál szójaszószt és belecsavartam a lime másik felét. Lelkesen kavargattam nagylángon.
A sok petrezselymet felvágtam és belekevertem a már megpuhult krumpliba, hogy együtt pirítsam pirosbarnára.
A gomba leve szépen besûrûsödött, a krumpli megpirult és a bambuszrügy is igéretesnek látszott. A maradék fűszert most kavartam bele a raguba.
A gombából egy kis adagot bedobozoltam a barátunknak, akinek dílere van.
Átszóltam hát a szomszédnak, hogy segítsen átvinni a vacsorát, mert három edényem van. Szépen megterítettek! A tányérra tettem egy adag krumplit, tetejére rákanalaztam a gombából és megkoronáztam kis bambuszrüggyel. Ez utóbbi ugyan nem látszik a képen, de azért ott volt :)
Elpuszítottuk az egészet ...
A sóban eltett citrom igencsak finom - fogom még más ételben is használni, nomeg posztolom a készítését is.