Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Húsvéti vacsora 2014

2014.06.27. 07:00 Andrass9

Kicsit nehéz összeszedni a gyerekeket, de azért húsvétra még mindég szívesen jönnek. A pár évi önálló élet arra is rávette õket, hogy fõzzenek, így aktívan is belefolynak a közös vacsora elkészítésébe.

30.jpg

A töltött tojást a kislyány készítette, a sonkatekercset a fiú, a franciasalátát hozzá a barátnõje, aki egyben egy remek húsvéti kalácsot is hozott. Nekem maradt a fõtt sonka elkészítésének bonyolult feladata. Volt még ezen túl egy monstre húsleves és spenót fõzelék.

Hosszú napnak igérkezett, korán kezdtem hát. Elõször is a sonkát tettem fel fõni.

10.jpg

Adtam hozzá:

  • 1 fej vereshagyma félbevágva
  • 1 sárgarépa
  • 1 gyökér
  • 10 girizd fokhagyma
  • 5 babérlevél
  • 1 kiskanálnyi borókabogyó
  • 1 kiskanálnyi feketebors

11.jpg

Mindezt szépen belepakoltam a kacsasütõ lábasomba, mert a többi lábasom nem mûködik az indukciós rezsón. Mondták, hogy áztassuk be akár egész éjjelre, de azt bizony elfelejtettem. Sebaj, felöntöm vízzel, és késõdélutánig csak megfõ. A rezsó használatával meg megúszom az egész nap terjengõ füstölt szagot a lakásban :)

Megvártam, amig rendesen felforr, majd levettem a rezsót kicsire, hogy éppen csak mozogjon a lé. Én bizony le is fedtem, bár ezt nem tanácsolják (hogy mi az indoka, nem tudom).

12.jpg

Ekkor feltettem a húslevest fõni sok csonttal és egy velõscsontot is becsempésztem a fazékba. Ennek is sokat kell fõnie. Nem részletezem a receptet - úgy rémlik, legalább 5 változatát megírtam már és így unalmas lehet. Lényeg a lassú fõzés, mint a sonkánál is!

14.jpg

Minden rotyog, irány a vetemény spenótot szedni. Idén fantasztikus lett: 1 sorból 1,8 kg-ot szedtem le! Ami hiányzik a képrõl, az került a kosárba.

18.jpg

19.jpg

Ha már így benne voltam a szedésben, feltankoltam egy nagy csomó petrezselymet is - biztos kelleni fog késõbb.

20.jpg

Ebbõl készült az aktuális nagy lábasnyi spenót a már megírt módszerrel, prézlivel. Módosítás csak annyi, hogy friss spenótból és a spenót között kikelt tavalyi újfokhagymából készült.

21.jpg

Feltettem 24 tojást fõni a töltött tojáshoz. Hogy miért nem a sonkalébe tettem, nem tudom, de valahogy ez a sonka elég erõteljes saját magában, nem volt kedvem belevinni a füstös illatát a tojásba.

23.jpg

Minden rotyog, fõ, pöfög. Nekiálltam hát a sárga túrónak, amit épp mostanság posztoltam. Azzal kicsit több volt a babra, mert állandóan résen kellett lenni, nehogy odakozmáljon.

Közben délután lett. Kész a sárgatúró, levittem a pincébe csepegni. Ideje a levest is bezöldségelni. Az utolsó pillanatban még hozzáadtam a karfiolt, de ezzel a mozdulattal a gázt is elzártam alatta, megfõ az a leves hõjétõl úgyis.

24.jpg

Gyorsan összecsapok egy majonézt is, hogy ne kelljen a gyárit használni a töltött tojáshoz.

  • 3 dl napraforgó olaj
  • 1/2 dl oliva olaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kk mustár
  • 1 kk cukor
  • 1 kk citrom

Az egésztojásos módszert a botmixer receptkönyvébõl tanultam és nagyon jól bevált. Mindent bele kell tenni a keskeny keverõpohárba, beletolni a mixert a legaljára és lassan kiemelve futtatni. Egy két le-föl mozgatás és kész a majonéz. Garantált és 30 másodperc sincs! Nincs aggódás, hogy kicsapja, hogy nem keveredik el, semmi gond nincs vele.

31.jpg 32.jpg

Menetközben feleségem feldíszítette a tojásfát, feltett egy tojásokban bõvelkedõ abroszt is. Ez utóbbitól elég hamar elkezdett a szemünk káprázni, hát legalább a közepét letakarta :)

33.jpg

A sonkát késznek deklaráltam, és áttettem egy lábosba levestül, ami belefér a mosogatóba. Le kell hûtenem rövid idõ alatt, ezt pedig ott lehet a legjobban megtenni. Úszik a lábas a hideg vízben, amit állandó lassú csurgatással a csapból frissítettem. A tetejérõl így túlfolyik a melegvíz és az ellenáram elvén optimálisan hûti a sonkát. Errõl kép nem készült, mert elfelejtettem.

Befutottak a gyerekek, a kislyány rohant a tojásokat tölteni, mert mindenki éhezett már. A lehetõ legegyszerûbbet készíti már pár éve.

A töltelék:

  • 10 fõtt tojás sárgája
  • 2 dl tejfel
  • 3 ek mustár
  • 4 ek apróra vágott snidling

A mártás:

  • 6 ek majonéz
  • 5 dl tejfel
  • 1 dl fehérbor
  • mustár
  • cukor
  • citromlé
  • fehérbors
  • szerecsendió

A valóságban 22 tojást használt, mert annyit fõztem ki neki. Megfelezte a tojásokat, a sárgáját összekeverte a tejfellel, mustárral és snidlinggel, majd visszatöltötte a tojásokba. A tartármártást pedig rákanalazta.

Készült pár frissen kikelt csibe is, de nem bírták el a kalapjukat, így paradicsomból készítettem nekik könnyebbet.

34.jpg 35.jpg 36.jpg

Már csak a sonka feldarabolása volt hátra, ami olyan sikeresen lehült, hogy a lé tetején kifagyott a zsír is.

37.jpg

Derekasan megvacsoráztunk. A húsleves és a spenót a hûtõben várta a másnapot, annyira sok étel került az asztalra.

Hátra volt még a tojások festése. A két évvel ezelõtti emlékezetes tojásfestést próbálták a lányok ûberelni a körömlakkos tojással. Az alapötlet nem rossz: terítsd le az asztalt rengeteg reklámújsággal. Csurgass szines körömlakkokat víz felszínére, esetleg kavargasd meg kicsit egy fogpiszkálóval, majd forgasd bele a tojást.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

A gondok a kivitelezés elején kezdõdtek. A körömlakkok öregek voltak, és nem folytak. Fel kellett hát higítani, de nem volt aceton, csak nitrohigító. Elvileg az is jó, de sikerült egyik-másikat túlhigítani, illetve nem oldódott fel rendesen. Szóval kellett volna körömlakklemosó.

További probléma, hogy mártsuk bele a tojást, hogy mindenütt bevonja a festék. Ki kellett volna fújni õket, de most már késõ. Végül beleszúrtam a tojások két végébe egy-egy hústüt, amivel könnyebben lehetett dolgozni. Lassú forgatással törés nélkül belemegy a tojásba a tû.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Készült végül 10 ilyen tojás, amit azonnal számûztünk a lakásból a penetráns oldószerszaguk miatt. Sajnos másnapra sem múlt el a bûz, ezért csak pár nagyon elszánt locsoló választott belõle ...

49.jpg

13 komment

Címkék: húsvét spenót tojás sonka fokhagyma majonéz húsleves petrezselyem tojásfestés francia saláta tojás festés

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr346067989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.27. 07:16:28

ezt a majonezt probaltam,amikor eloszor emlitettetek, borzalmas volt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.27. 07:19:47

@Babette.: Izlések és pofonok ...
Nálunk bevált, de azért nem mindig készítjük. Túl sok egy adag átlagfogyasztásra, tárolni meg nem merjük.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.27. 11:18:56

Aki szeretne saját zöldséges kertet, akár az erkélyén is, az vegyen egy júliusi Ötlet Mozaik nevű magazint, nagyon jó ötlet van benne pet palack kertészeti célú felhasználásárása.

Ez hasonló ( a másik egyszerűbb, és gazdaságosabb a terletkihasználása ):

www.termeszettar.hu/anyagok/pet/pet.htm

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.27. 16:03:14

@látjátok feleim szümtükkel: Én nagyon megörültem, hogy végre újrahasznosítják ezeket a rémségeket. Kertembe, erkélyemre, lakásomba soha semmilyen dekorációs céllal nem használnám, annyira nem szeretem a PET palackot ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.27. 18:32:38

@Andrass9:

Az újságban nem dekorációs, hanem kertészeti cél van demostrálva, szerintem neked is tettszene.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.27. 18:38:04

@látjátok feleim szümtükkel: ha az "Újrafelhasználás otthon" cikkre gondolsz, akkor az nem nyerte meg a tetszésemet a címlapkép alapján :(
Alig tér el az előző linked által javasolt gondolatoktól.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.27. 20:17:00

@Andrass9:

Majd megnézem, de szerintem nem ez a cikk ccíme, azt nem találtam a neten. Most vacsoráztatni kell a kutyát.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.27. 21:42:08

Megnéztem, abban a cikkben van egy kép négyzethálós vasból készült kerítésre rádolgozott palackokba ültetett növényekről. Ez nagyon jól néz ki, a növények már nagyok, eltakarják a palackokat, és egy szép falat alkotnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.27. 23:44:44

@látjátok feleim szümtükkel: Tudod, ez pont olyan, mint ahogy Babette nem szereti az egész tojásból készült majonézt. Vagyis illések és pofonok :)
Nem a cikket néztem, met nem adtam ki rá semennyi pénzt. Gyanítottam, hogy ez nem az én műfajom. Ha a guglin rákeresel, akkor az újság főoldalát hozza, ahol ez az általam hivatkozott kép van.
Nem tetszik ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.28. 08:47:16

a mai program betonozas. megfoztem elore negy napra, porkoltet nokedlivel, adagonkent lefagyasztva,mert a hutoben nem fer el

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.28. 10:40:37

Tíz kiló meggy kimagozva, aszalva. Lett belőle másfél kiló aszalt meggy. Most veszünk még ennyit, meg öt kilót szörpnek. Jó áron van a hazai multiban!
süti beállítások módosítása