Feleségem hosszúnapos és ilyenkor farkaséhesen szokott hazaérni. Jó alkalom valamit fõzni neki. Bekukkantottam a hûtõbe, ahol egy zacskóban cukkínik várakoztam, meg találtam 4 gyönyörû portobello gombát is. Rémlett, hogy a csodahüttõben van egy darab szûzpecsenyém, gondoltam, azt durvára vagdosva lehetne töltött cukkínit és gombát készíteni.
Igenám, de a minap megkért, hogy ne engedjem annyi húst enni. No de akkor most mit csináljak? Gombát sem eszik, húst sem kér. Tovább kutattam a hûtõben, ahol a zöldségesfiókban nagyobb kupac öregebb cukkínit leltem. Nos akkor cukkínivel töltöm a dolgokat, a húst meg megeszem egyedül - úgyis csak kicsi darabka.
Lementem a veteménybe is gyûjtögetni ezt meg azt. Összekészítettem a hozzávalókat:
- 2 cukkíni meg két fél az öregebbjébõl
- 2 nagy tölthetõ gomba (most portobello volt)
- 2 fonnyadt paradicsom (ilyen is van, összeaszik az import vacak)
- 1 kis vereshagyma
- 1 tojás
- 8 cm póréhagyma
- 3 újfokhagyma vékonka
- 1 csokor spenótlevél (kezd már felmagzani)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ágacska oregano
- 1 ágacska kakukkfû
- pirinyó rozmaring
- csípõs gulyáskrém
- olivaolaj
- 2-3 ek reszelt keménysajt
Persze elõvettem a húst is, meg a fûszereket hozzá:
- 20 dkg sertés szûzpecsenye
- Bayou Cajun fûszer
- Izraeli dip fûszer
- Mexikói chilipor
- Majoranna
- Feketebors, só
- 4 vékony szelet füstölt szalonna
Miután ilyen szépen körülbástyáztam magam alapanyagokkal, jöhetett a feldolgozásuk. Elsõnek kikanalaztam a félbevágott cukkínik belsejét. Ezt a szuper dinnyegömbvágó szerszámot már nem emlékszem, hol szereztük, de most kiköszörültem, mert mintha életlen lett volna. Eredetileg sárgadinnyegolyókat vájtunk ki vele, de kiderült, hogy jó az tök/padlizsán belsejének a kiszedésére is.
Meghámoztam az öreg cukkíniket, megtisztítottam a töltelékbe megpárolandó anyagokat.
Az öreg cukkíniket hosszában felszeleteltem és kivettem belõle az enyhén pudvás közepét, ami ment a komposztba. A maradékot kis darabokra vágtam.
A hagymaféléket pirosra pirítottam egy bõ kanálnyi oliván. A felvagdosott cukkínit sóztam és borsoztam. A spenótot laskára vágtam és a paradicsomot is meghámoztam, felvagdostam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hagymákat áttettem egy nagyobbacska keverõtálba, és a cukkínit fedõ alatt pároltam egy kis löttyintés oliván. Ezt is a tálba borítottam. A serpenyõben marad olajon megfonnyasztottam a spenótot, majd a paradicsomot és a petrezselyem szárát megpároltam két evõkanál veresboron, hogy legyen ürügyem üveget nyitni :). A fûszernövénykéket apróra vagdostam, de azokat nem süttem/pároltam, csupán ráborítottam a keverõtálban már kicsit kihült párolmányokra.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ebbe a tálba belereszeltem egy kis parmezánt (még az USA-bol hoztuk tavaly, de az sokáig eláll), és egy kis Maasdammer sajtot (ez egy ementáli jellegû keménysajt), majd beleütöttem egy tojást. Daráltam rá 6 tekerés feketeborsot is és alaposan összekevertem. A kivájt cukkíniket és a gombák belsejét vékonyan megkentem a gulyáskrémmel - ez egyszer már bevált, hát miért ne tegyem meg újra?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Érdemes megfigyelni, hogy a gombák tönkjét ugyan kivettem, de nem dolgoztam bele a töltelékbe. Elõször is a feleségem ki nem állhatja a gombát, nem ronthatom el a tölteléket, másodszor tervem támadt vele. Hasonló okokból alufóliával béleltem a tepsit, amiben egy demarkációs vonalat építettem ki a gomba és a cukkíni között: nehogy már az ízek keveredjenek (meg tepsit sem szeretek mosogatni)! Megtöltöttem a cukkíniket a töltelékkel.
A gombák kalapját is megtöltöttem, majd fejjel lefele visszanyomtam bele a tönkjét.
Levágtam 4 vékony szelet szalonnát, amivel a szûznek ágyaztam meg, és be is takargattam vele, nehogy kiszáradjon. Persze a listában emlitett fûszerekkel gazdagon bedörzsöltem. Egy külön kis alufólia tálcára került, hogy elkülönítsem a cukkíniktõl, de ne kelljen egy külön tepsi hozzá.
Hoppá! elfelejtettem kérget sütni a húsra, de szerencsére idõben rájöttem. Egy pár csepp oliván körbepirítottam.
Most már mehet békében vissza a tepsibe. A töltelékekre sajtszeletkéket tettem, mert az jó, ha rápirul. Nyáron vékony paradicsomkarikákat is tennék rá.
Irány a kert, le kell nyírni a füvet, mert már a kutya hasát verdesi. Feleségem számított megérkezése elõtt 35 perccel betettem a sütõbe 180 fokra, és folytattam a fûnyírást. Persze elõbb érkezett, kérdezés nélkül felvette maximumra a sütõt, merthogy még nem sült meg. Mire felértem, már betermelt 2 cukkíniszeletet meg a hús felét. Szerencsére a gombából most sem evett :)
Készített még tegnap szibériai salátát, azt ettünk hozzá.
Sótlan lett, de azon tudtunk segíteni.
Kár volt vacakolni a hús szeparálásával ...