Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zöldborsó krémleves

2014.06.13. 07:00 Andrass9

Hatszázzal zúg a zöldborsószezon a kertben. Vetettem amerikából hozott cukorborsót, hogy kipróbálom milyen. Egy teljes sor 2,4m hosszú, amibe január 9-én szórtam el egy sornyi magot. Most fordult termõre:

28.jpg

Sõt! Mivel hõguta van, nagyon gyorsan elkezdett szemesedni is, pedig igazán a hüvelyt szeretem belõle. Az olyan édes, mintha cukrozva lenne. Nem véletlen, hogy Sugar Snap Pea-nek hívját a pocsolya túloldalán. Eddig 3,2 kg-ot szedtem le az egy sorról, és még rengeteg van fenn.

Mivel nagyon meleg van, egy hideg levest készítettem belõle.

Csupa olyan anyagot használtam, amit a csodahüttõben vagy a kertben felleltem:

  • 55 dkg sárgahüvelyû cukorborsó
  • 3 csirkeleves alaplé kocka
  • 2 csontleves alaplé kocka
  • 10 dkg lefagyasztott sült padlizsán, ami padlizsánkrémnek lett eltéve
  • 1 kisebb fej vereshagyma
  • 1/2 lila jalapeno paprika (az elsõ leszüretelt csilim idén!)
  • petrezselyem levél
  • oregano
  • zeller levélke
  • pici csombor
  • citromfû
  • kakukkfû
  • teáskanál vaj
  • bors, só

10.jpg

Ez elég nagy anyaglista, de valami újat akartam fõzni. A zöldborsót nem tudom miért, de kifejtettem. Talán kiváncsi voltam a hüvely-borsó arányra? 30 dkg héj, 25 dkg borsó lett. Waka esetleg átadhatja kistesónak a szemeket és csak a hüvellyel főzheti ezt a receptet. A hagymát félkarikákra vágtam és a vajban feltettem párolódni. Hõség van, így kivittem a tottyos fazekat a teraszra az indukciósra, ami persze elkezdett kinyúlni. Annyi tisztesség még volt benne, hogy a hagymát megpárolta.

11.jpg

Az elsõ lila jalapeno paprikám bõ felét megette a feleségem kenyérrel - egészségére! A maradékot kimagoztam (iszonyú csípõs volt!) és apróra vágva a hagymához adtam.

12.jpg

Belekockáztam a padlizsánt is. Tudom, fura párosítás a zöldborsó és a padlizsán, de kisérletezõ hangulatban voltam. Amikor már rotyogott szépen, beletettem az alaplé kockákat. Amikor felforrt, felöntöttem egy liter vízzel. Felszecskáztam az összes zöldfûszert és azt is a lébe tettem. Megvártam, amíg rendesen zubogva forrni nem kezd.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Ekkor a zöldborsóhüvelyt bedobtam a zubogó vízbe. Majd rögtön utánaöntöttem a kifejtett borsót is. Pedig egyszerûen egyben is hagyhattam volna ... Ezt a keveréket 25 percig fõztem.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Innentõl visszaköltöztem a konyhába, mert a botmixer is ott volt. Beleönthettem volta a turmixgépbe is a pürésítéshez, de az nagyobb tárgy, amit el kell mosogatni. Többször le kellett állnom a botmixerrel, mert a késére felcsavarodott a borsó szála. Ezt lustaságom hagyta rajta a borsón ... Az összeturmixolt krémet egy erõs szûrõbe öntöttem.

21.jpg

Amiben merõkanállal kipasszíroztam az utolsó cseppet is.

29.jpg

A leszûrt krémbe beleszórtam valamennyi apró petrezselymet, a petrezselyemszárat pici karikákra vágva, meg 6 tekerés feketeborsot.

23.jpg

A fazekat egy mosogatónyi hideg vízbe állítottam, hogy lehûtsem, mielõtt a hûtõben hidegre varázsolom.

24.jpg

Egy bõ óra hûtés elég volt a fogyaszthatósági hõmérséklet eléréséhez. Tejfellel mintát varázsoltam a krémlevesbe és szórtam a tetejére kis csilipelyhet.

25.jpg

Feleségemnek is tálaltam egy adagot, mikor hazaért a munkából.

26.jpg

Igencsak megdícsérte, pedig azt már tudjátok, mennyire válogatós! Cserébe megmutattam neki a tóban kivirágzott kék íriszt, amit tõle kaptam sok évvel ezelőtt, de eddig soha nem virágzott.

27.jpg

26 komment · 1 trackback

Címkék: padlizsán alaplé jalapeno cukorborsó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr526296398

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.06.13. 13:00:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2014.06.13. 08:11:07

kóstolatlanban jónak tűnik! :)
nevezzük cukorborsőhéjkrémlevesnek? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.13. 09:20:02

@Topy: A keresztelő is elég jónak tűnik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.13. 10:13:23

@látjátok feleim szümtükkel: Tavaly próbálkoztam vele, de elveszti a roppanósságát. Ilyen leves alapanyagaként viszont használható lenne fagyasztva is.

Topy 2014.06.13. 10:57:13

mik vannak! :-O
www.univer.hu/hu/aktualis/hirek/mar_kaphato_a_haragos_pista_elso_limitalt_szeriaja.html
mondjuk ezekkel az a bajom, hogy iszonyatos sok só van bennük...

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.13. 11:06:53

@Topy:

A napokban láttam egy filmet a csiliről, mexikóban vették fel. Ott egy sárga habanero ültetvényt filmeztek ( melegházban volt a paprika kb. 10000 tő )és bemutatták a paprikakrém készítését is. Az érett sága habanerot leszedték, majd tűz fölött megsütötték - nem feketére -, ezután a csumát levágva öszeturmixolták, és a végén sóval keverték, majd üvegbe töltötték. Só nélkül nem áll el, megromlik. Attól, hogy erős, mint az ördüg, még romlékony, ezért kell tartósítani. A szardella is sós, ezért nem esszük kilószámra, a csilikrémből sem kell sok egy ételbe.

Topy 2014.06.13. 11:15:52

@látjátok feleim szümtükkel: addig oké, hogy sós, mert tartósítani kell; de ezeket - szvsz - biztos ami biztos alapon erősen túlsózzák, hogy ha a kuncsaft két napig kint hagyja a konyhaasztalon 36 fokban, akkor se pimpósodjon meg
ettem(kaptam)/csináltam már házi változatot, sokkal kevésbé sós és köszöni elvan, egy csak a gond, nem igazán egyszerű jó paprikát szerezni hozzá

Topy 2014.06.13. 11:32:43

úgy tűnik ma ilyen linkajánlós napom van :)
www.facebook.com/Fuszer.Farm

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.13. 11:46:24

@Topy: Az én habanerom is ilyen nagy már (mármint a növény)!
Csináltam két éve mindenféle paprikakrémeket csilikből, de csak 3-4% sót adtam hozzájuk, ellentétben az erőspista 11%-val. Annyival sem romoltak meg, és lehetett kenyérre kenve is enni.

Topy 2014.06.13. 12:02:49

@Andrass9: no, akkor nem vagyok egyedül ezzel a tapasztalatommal :)
egyszer hozzájutottam olyan klasszikus magyar fajta, érett, feszes húsú csemege és csípőspaprikához, azóta is visszasírom azt a paprikakrémet, amit azokból csináltam...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.13. 12:08:54

@Topy: Az utolsó két bontatlan üveg van a polcon. Az egyik nekem túl erős, de a másikat egy olyan finom Ancho alapra tettem, hogy kenyéren is szeretem.
Idén nagy választékom lesz csiliből. 56 növény, 21 fajta. Sajnos pont a legillatosabb nem kelt ki, de majd jövőre :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.14. 10:29:17

Szép napot!
Tegnap már igen későn és fáradtan keveredtem elő.
Holnap megyek a Hegyre, is leszedem a cukorborsót, bár én sajnos támrendszer nélkül vetettem, össze van borulva, mint Déva vára. Remélem nem vénült még meg nagyon, az első szedés igen finom volt, majd mesélek róla. Elkezdtem a héten az öntözést, nem is nagyon volt időm főzni, most bepótolom, nyakleves csigatésztával, sok zöldséggel, újkrumplival, utána zserbó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.14. 11:07:20

@Waka: Nyaklevest tőlem is kaphattál volna :)
Az összeburult borsó is borsó! Csak nyűgösebb leszedni. Nekem azért nő minden támrendszeren, mert csak felfelé tudok terjeszkedni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.14. 11:32:53

@Andrass9: Olyan finom, gazdagon zöldségelt, fűszeres-zamatos pulykanyak-levest biztosan nem. :D Nyűgös lesz, az tuti.

medvedr 2014.06.14. 13:07:42

Ez nagyon csúf kinézetű, de én még emlékszem a chocito reklámra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.14. 14:02:58

@medvedr: A lényeg, hogy azonnal elfogyott és még finom is volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.14. 16:00:24

Eperlekvárt főzök! A kispiacon 400 volt kilója, vettünk hát 5 kilót. amiből 2 ment gyors fogyasztásra, a maradékot meg megtiszítottam és lesz belőle eperlekvár. A tavalyi már majd mind elfogyott ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.14. 17:11:45

csak a szine, az.....
hogyan neked chilid, nekem otcentisek a novenykem

látjátok feleim szümtükkel: en sutes nelkul csinaltam ilyet, ket evig elallt

---------

megjottem, johet a Nyar:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.14. 18:41:39

@Babette.: Az én csilijeim a pincében növekedtek február közepétől. Mostanra minden növényen van már paprika is. A paradicsom nem sikerült olyan jól, mert megégettem permetszerrel, de már azok is virágzanak.
Szóval végetért a vizsgaidőszak, lehet téged újra ugratni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.14. 20:56:24

@Andrass9: 15 kisüveg lekvár lett, szép piros és be is sűrűsödött. Az íze pedig ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.14. 21:25:09

@Babette.: Már kezdett egészen beszáradni a ténta a tollamba :) Jó, hogy végeztél idénre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.14. 21:44:10

Holnap nagy bográcsgulyást főzök, nyárnyitó buli az utcának! 5 kiló marhalábszár a hozzávalókkal megy a bográcsba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.14. 22:10:07

Kinek kinek jóccakát, megyek kúrálni magam, hogy bírjam a holnapot!
Topy és látjátok feleim szümtükkel: a felső polcokon jelölt üvegek vannak :)

medvedr 2014.06.15. 11:10:48

@Andrass9: ronda , de finom. Erre gondoltam.