Hatszázzal zúg a zöldborsószezon a kertben. Vetettem amerikából hozott cukorborsót, hogy kipróbálom milyen. Egy teljes sor 2,4m hosszú, amibe január 9-én szórtam el egy sornyi magot. Most fordult termõre:
Sõt! Mivel hõguta van, nagyon gyorsan elkezdett szemesedni is, pedig igazán a hüvelyt szeretem belõle. Az olyan édes, mintha cukrozva lenne. Nem véletlen, hogy Sugar Snap Pea-nek hívját a pocsolya túloldalán. Eddig 3,2 kg-ot szedtem le az egy sorról, és még rengeteg van fenn.
Mivel nagyon meleg van, egy hideg levest készítettem belõle.
Csupa olyan anyagot használtam, amit a csodahüttõben vagy a kertben felleltem:
- 55 dkg sárgahüvelyû cukorborsó
- 3 csirkeleves alaplé kocka
- 2 csontleves alaplé kocka
- 10 dkg lefagyasztott sült padlizsán, ami padlizsánkrémnek lett eltéve
- 1 kisebb fej vereshagyma
- 1/2 lila jalapeno paprika (az elsõ leszüretelt csilim idén!)
- petrezselyem levél
- oregano
- zeller levélke
- pici csombor
- citromfû
- kakukkfû
- teáskanál vaj
- bors, só
Ez elég nagy anyaglista, de valami újat akartam fõzni. A zöldborsót nem tudom miért, de kifejtettem. Talán kiváncsi voltam a hüvely-borsó arányra? 30 dkg héj, 25 dkg borsó lett. Waka esetleg átadhatja kistesónak a szemeket és csak a hüvellyel főzheti ezt a receptet. A hagymát félkarikákra vágtam és a vajban feltettem párolódni. Hõség van, így kivittem a tottyos fazekat a teraszra az indukciósra, ami persze elkezdett kinyúlni. Annyi tisztesség még volt benne, hogy a hagymát megpárolta.
Az elsõ lila jalapeno paprikám bõ felét megette a feleségem kenyérrel - egészségére! A maradékot kimagoztam (iszonyú csípõs volt!) és apróra vágva a hagymához adtam.
Belekockáztam a padlizsánt is. Tudom, fura párosítás a zöldborsó és a padlizsán, de kisérletezõ hangulatban voltam. Amikor már rotyogott szépen, beletettem az alaplé kockákat. Amikor felforrt, felöntöttem egy liter vízzel. Felszecskáztam az összes zöldfûszert és azt is a lébe tettem. Megvártam, amíg rendesen zubogva forrni nem kezd.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ekkor a zöldborsóhüvelyt bedobtam a zubogó vízbe. Majd rögtön utánaöntöttem a kifejtett borsót is. Pedig egyszerûen egyben is hagyhattam volna ... Ezt a keveréket 25 percig fõztem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Innentõl visszaköltöztem a konyhába, mert a botmixer is ott volt. Beleönthettem volta a turmixgépbe is a pürésítéshez, de az nagyobb tárgy, amit el kell mosogatni. Többször le kellett állnom a botmixerrel, mert a késére felcsavarodott a borsó szála. Ezt lustaságom hagyta rajta a borsón ... Az összeturmixolt krémet egy erõs szûrõbe öntöttem.
Amiben merõkanállal kipasszíroztam az utolsó cseppet is.
A leszûrt krémbe beleszórtam valamennyi apró petrezselymet, a petrezselyemszárat pici karikákra vágva, meg 6 tekerés feketeborsot.
A fazekat egy mosogatónyi hideg vízbe állítottam, hogy lehûtsem, mielõtt a hûtõben hidegre varázsolom.
Egy bõ óra hûtés elég volt a fogyaszthatósági hõmérséklet eléréséhez. Tejfellel mintát varázsoltam a krémlevesbe és szórtam a tetejére kis csilipelyhet.
Feleségemnek is tálaltam egy adagot, mikor hazaért a munkából.
Igencsak megdícsérte, pedig azt már tudjátok, mennyire válogatós! Cserébe megmutattam neki a tóban kivirágzott kék íriszt, amit tõle kaptam sok évvel ezelőtt, de eddig soha nem virágzott.