Így hívták a gyerekeink a könnyû tavaszi zöldborsólevest. Azért ez jelenthetett valamit, csak nem vettük észre ... Persze ezzel általában együtt szerepelt az uborkás tarhonya is (aka hentestokány). Ismét itt a tavaszi borsószezon. Íme, hogy virágzik õkelme:
Nem lehet ellenállni nekik. Termés még nincs a bokrokon, de abból elég jó a hûtõipar felhozatala, talán csak a frissen leszedett cukorborsó tudja ûberelni. Azt viszont látom, hogy ezt a receptet már megírtam, de most egy picit más lesz.
Vannak persze többen is a virágok:
Viszont én rákívántam erre az ételre, amit gyorsan össze is ütöttem:
- 15 dkg zsenge mirelit borsó
- másfél szál sárgarépa
- 2 kis új gyökér
- nagy csokor petrezselyem
- pici zeller
- 10 borsóhajtás frissen leszedve a bokrokról (az se baj, ha virággal együtt van)
- 2 dkg vaj
- 3 kocka csirke alaplé, mert az jó
Felkarikáztam a hámozott gyökereket, egy mokkáskanál cukorral is megsóztam - hamár cukorborsó :) A tottyos fazékban felhevítettem 2 dkg vajat és beledobtam a felvágott gyökereket, amit kicsit meg is sóztam. Hozzáadtam az alaplé kockákat, amik egyenként 2,5 dl alaplének feleltek meg. Lefedve összepároltam, majd felöntöttem 7 dl vízzel. A petrezselyem szárát és a borsóhajtásokat cérnával összekötözve a lébe pottyantottam. Fűszernek a cukron kívül egy pici sót adtam csak.
Felforraltam, majd 5 perc forrás után beleszórtam a borsót, mert annak csak egy perc kell, ha tényleg zsenge. Ezután az apróra vágott petrezselyem levelet és a vékonyabb szárakat (apróra vágva!) is a leveshez adtam. Ez utóbbiak a levesben kitûnõ roppanós levesbetétet képeznek, meg imádom is :)
Semmi extra - csak friss zöldborsóleves idei gyökérrel. Hogy a gyerekek miért reklamáltak ... ?
Update!
Valami ebéd levest kellene csinálni és van új zöldborsó a hûtõben. Gyorsan kifejtettem a nagyját, csak egy kicsit hagytam nassolásra. 55 deka borsó 20 deka lett kifejtve ...
Sebaj, azért lehet belõle jó levest fõzni, különös tekintettel, hogy a szép borsóvirágok azóta éppen beértek:
A leves összetevõi nem nagyon változtak. A zellert kihagytam, de egy kis darab karfiolt tettem bele (Topy kihagyhatja belõle :). A borsóhajtás helyett az új borsóhüvelyek kerülnek a levesbe.
A készítés menete viszont azonos. Megpárolni kicsit a vajon a répákat, majd belekeverni a borsót és a petrezselyem kis részét. Most a hüvelyeket is belefõztem. Teáskanál liszttel stauboltam és egy mokkáskanálnyi pirospaprikával szineztem.
Felöntöttem vízzel és készrefõztem. Míg a leves fõtt, egy vajas galuskát készítettem hozzá:
- 5 dkg vaj
- 5 ek liszt
- 1 tojás
- só, bors
A vajat meglágyitottam a mikróban, majd összekevertem a tojással. Borsot tekertem rá és két csipet sót szórtam bele.
Apránként adagolva hozzákevertem a lisztet,
amig sûrû tésztát nem kaptam
Kivettem a levesbõl egy bõ merõkanálnyit egy kisebb lábasba, felöntöttem vízzel, mert nem akartam direktbe a levesbe fõzni a galuskát, hátha valaki nem szereti. Kanállal szaggattam bele a galuskát, majd kitettem egy kistálba. (Közben azért megvámoltam, mert én magában is nagyon szeretem!)
Elkészült a leves is, beletettem a maradék friss petrezselymet és jöhetett a tálalás. A tányérra helyeztem a galuskákat, egy kanál tejfelt csilipehellyel megszórva, valamint egy keveset a frissen szedett feldarabolt borsóhüvelybõl. Tettem kis petrezselymet is a tányérra. Feleségem számára csipetkét fõztem ki, mert õ nem lelkesedik a galuskákért.
Már csak rá kellett merni a levest.
Ettem még egy tányérral, de tejfel nékül.