Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Spárga besamelmártással

2014.05.28. 07:00 Andrass9

Itt a spárgaszezon ismét, most kell sokat enni, amig elfogadható az ára.

23.jpg

Ha csak olyat találsz, ami nem "EU konform" formájú vagy méretû (görbe, rövid és vastag, törött), akkor olcsóbban jutsz hozzá és legalább olyan finom, mint az egyenspárga. Cukorspárgát ne próbáld, az könnyen szakad ...

Feleségem befutott egy kilónyi girbe-gurba meg töredezett spárgával, amit meg is hámozott helyettem (yippeeeee!!). Elég szép felvágott sonka volt itthon, adódott hát a besameles spárga csõben.

Összeszedtem a hozzávalókat:

  • 1 kg spárga
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 4dl tej
  • 15 dkg szeletelt sonka
  • 1 dekányi reszelt sajt
  • 1 kiskanál vegyes bors, szerecsendió, só
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 ágacska oregano

10.jpg

A zöldeket a kertbõl hoztam be, mert olyan csábítóak ilyenkor a friss zöldfûszerek. A borsokat alaposan megtörtem a mozsárban. A vajat felforrósítottam, majd belekevertem a lisztet. Addig pirítottam, mig kezdett kis színe is lenni. Felöntöttem apránként tejjel és besûrítettem. Többen javallják a forró tejjel való felöntést, de én nem vacakoltam ilyen apróságokkal. Felforr az úgy is. Belekanalaztam az összezúzott borsokat, reszeltem bele szerecsendiót és megsóztam. Addig melegítettem, míg besûrûsödött és eltünt belõle a liszt íze. Halálom, ha érzem a lisztszemcséket egy mártásban!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Elõvettem egy kicsi jénai tepsit, mert csak ketten vagyunk rá, és belepróbáltam a spárgákat. Annyit használtam fel, amennyi két réteggel éppen megtöltötte a tepsit. A többi spárgát félretettem. Forraltam pici (kb 1 deci) cukros vizet, amibe beletettem a kiválogatot spárgát és 2 percig fõztem. Ezalatt nem fõ szét a csúcsa sem, de nem marad nyersen a spárga.

15.jpg

Vékonyan megvajaztam a jénait - kevésbé sül oda a besamel -, majd belefektettem az elsõ réteget. Bõven meglocsoltam a mártással, és ráhalmoztam a második réteget. Erre a rétegre is öntöttem a belőle, majd letakartam a sonkaszeletekkel. Itt egy kicsit csaltam, mert beraktam a tepsit a forró grill alá, hogy a sonkát kissé megpirítsam. Ezalatt felvágtam az oreganot apróra. Megszórtam a sonkát az oreganoval, rálocsoltam a maradék mártást. Egy dekányi sajtot reszeltem a tetejére, és ment is a sütõbe 180 fokra és 25 percre.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Mivel a maradék spárga is meg volt már tisztítva, gyorsan összedobtam egy valóban könnyû spárgakrémlevest. A spárgacsúcsokat félretettem, a többit félcentis karikákra vágtam és beledobtam a fazékba a megmaradt fõzõlébe. Felöntöttem kb egy liter vízzel, és feltettem fõni. Beleaprítottam két kicsi kiflikrumplit is, hogy azzal sürítsem.

20.jpg

Persze jutott bele kevés zöld a késrõl. Még arra is jutott idõm, hogy a csokor petrezselymet felaprítsam, mikoris a pirosra sült spárgát kivehettem a csõbõl.

21.jpg

Tálaláskor friss petrezselyemmel szórtam a tányéron.

22.jpg

Az ebéd végén botmixerrel pürésítettem a spárgaleves alapját, belekevertem 3 evõkanál tejfelt, beleszórtam a spárgacsúcsokat és öt percig fõztem. Ezután egy nagy marék petrezselymet zúdítottam a már kihülõben lévõ levesbe. Se vaj, se tejszín, se tojás, se hagyma - csak a tiszta spárga!

24.jpg

Ebbõl persze csak másnap ettünk, mert nem volt kész idõre, valamint hogy néz már ki, ha spárgakrémleves van a besameles spárga elõtt? Még kimondani is nyelvtörõ ...

Kommentelőinknek persze jut szebb is, mint például látjátok feleim szümtükkel-nek:

003.jpg

Ezt én is megenném :)

44 komment

Címkék: sonka spárga bors oregano szerecsendió besamel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1006043041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.05.28. 08:09:53

Szép reggelt!

András, REMEK! Nagyon szeretem a spárgát, hasonlóan teszem én is tepsibe.
Szép munka, ízléses, összefutott a nyál is a számban.
Mentem elfogyasztanám.

Nálam az ebéd, egy húspogácsa, amit már tegnap is sütöttem, tepsiben papíron.
Csirkemellből van, hasonló ízesítés a fasírtéhoz, van még benne aprítva californiai és tv paprika, no meg chili, rengeteg petrezselyem és csak minimális olajon sütve. salátát csináltam mellé. Meg párolt zöldbabot. Most a karfiol pürét kihagytam, mert nem volt szép a boltban.

Mindenkinek szép napot:)
Rengeteg a dolgom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.28. 08:24:32

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Jól hangzik az a tepsis húspogácsa és szeretem a zöldbabot is. Jó ebéd lenne!

Pinka-Panka 2014.05.28. 09:03:41

@Andrass9: Jó is nagyon, diétás, nem megterhelő, így nyáron jó enni a sok zöldet és könnyű ételeket.
Már csináltam zöldborsó levest is az újból, remek lett, saláta minden mennyiségben. Kapor és sóska mártás minden héten.

Viszont a gyümölcsökkel baj van, a cseresznyénk rohad veszettül, ehetetlen, pedig csüng a fáról. Elkeserítő, nekem az eper íze sem hozza, azt amit korábban, vizes, hamar rohad.

Viszont a virágjaim szépek, vágom a füvet is gyakran, most is kell majd. A virágok, külöknösen a vinka és a petúnia csodaszép.

Topy 2014.05.28. 09:17:32

karfiol után végre valami "szeretem kaja"! :D
tetszenek, spárga jó minden formában :)

Topy 2014.05.28. 09:18:24

@Topy: kivéve mikor egyszer a spárgás pizzán konkrétan spárgát - azaz madzagot - találtam...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.28. 09:28:40

@Topy: Szó szerint értelmezték a receptet :) Magyarul az asparagus az csirág, csak ez a szó már kihalófélben van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.28. 09:29:06

@Topy: Kifejezetten a te kedvedért halasztottam el a karfiollevest :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.28. 09:29:47

@Pinka-Panka: A cseresznye nekem is rohad, eprem meg nincs ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.28. 19:12:52

Most látom, hogy Veszprémben jégeső esett. Remélem Waka veteményei megúszták!!!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.28. 19:41:40

@Andrass9:

Esetleg Wakát is fűltövön verte a jég, oszt úgy járt mint a szegényember malackája.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.28. 20:33:05

Szép estét!
Spárga rulez!
@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Veszprémben jégeső esett, a megfelelő helyeken. Kémeim jelentették, hogy a hegyen nem volt olyasmi, én meg nemrég jöttem haza a közeli kertekből, még a patisszon levele sem lyukadt át. Sár az van, de ez van. Hamarosan meg kell megint kötöznöm a paradicsomot, naponta öt centit nő. A krumpli már bimbódzik, az Impala pár hét múlva szedhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.28. 20:38:48

@Waka: Na, csakhogy előkerültél! Már aggódtunk, hogy téged is fültövön vágott a jég :)
Én ma reménykedtem egy kis esőben, de csak összekoszolta a teraszt a víz. Meglocsoltam a palántákat slaggal ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.28. 20:47:00

Tegnap a frigó leolvasztás után megnéztem a kerteket. No - mondtam - vagy kapálni kell, vagy jöjjön egy jó eső, én meg leolvasztom a fagyasztót is. S lőn eső. Esett némi jég, de szerencsére esővel vegyest. Pár napig persze nem kell rámenni a földre. Holnap délután elkészül a csigaketrec, onnantól gyűjthetem a csigákat.

Llychllyn 2014.05.28. 20:52:18

A spárga jó, egyszer mondjuk beterítettem vele a konyhát (nem volt rajta jól a turmixon a tető)... Akkor nem szerettem.

A hétvégére valami spárgás húson töröm a fejem, esetleg úgy, hogy fölgöngyölök egy kiterített csirkemellet, és spárgával töltöm, mehet bele oregano és egy kis füstölt sajt is, de ez még csak az elmélet:)

Topy 2014.05.28. 21:57:49

@Andrass9: :):):) te egy igazi úr vagy!

Llychllyn 2014.05.28. 23:51:12

@Andrass9: Éreztem, hogy nem én találtam föl a spanyolviaszt:) Ha véletlenül rosszul sikerül, hivatkozom is a forrásra, máskülönben sütkérezem a dicsőségben. :)

susztertangó 2014.05.29. 06:48:35

Az újpesti piacon nem kötegelve, hanem egy négyzetméternyi asztalon halomba feküdtek a spárgákok.Ezek a nem EU komform változatok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.29. 07:58:31

@susztertangó: Általában azok a nem szabványosak. Gondolom az ára is kedvezőbb volt - ilyentájt 600 Ft/kg lehet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.29. 07:59:15

@Llychllyn: Nyugodtan kend rám a gyalázatot, ha nem sikerül :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.29. 08:16:14

@Andrass9:

Szeritnem inkább a besamelt kenje rád.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.29. 08:21:47

@susztertangó:

Ezek biztos azok, amelyek nem ollan egyenesek, mint amilyet az eu szabvány előír. No az ilyet nem is lenne szabad piacra vinni. Régebben a görbe uborkára árusítási tilalom is volt azzal, hoyg nem felel meg a szabványnak. No az uborka viszont erről nem tudott, és b*tt úgy nőni, ahogy előírták nekie.

Topy 2014.05.29. 11:42:31

@látjátok feleim szümtükkel: besamelbe és reszelt sajtba hengergessék? :D
ez a "szurokba és tollba" eljárás szakácsokra kiszabott (újragondolt :D ) változata?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.29. 13:29:21

@Topy: De ez csak akkor jó, ha utána 220 fokon megsütik ...

Topy 2014.05.29. 13:33:59

@Andrass9: a besamel már megfőtt a sajt meg nyersen is jó! :)
a szurkos-tollas verziónál sem emlékszem olyanra, hogy utána kopasztóvízben megtisztították volna :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.29. 15:39:18

@Andrass9:
Egye fene, én még nyársat is faragok, hogy legyen min forgatni.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.29. 18:55:22

@látjátok feleim szümtükkel: Dupla nyársat, különben lopkodni fogom a krumplit a parázsból!

Topy 2014.05.29. 21:36:01

@Andrass9: még mielőtt kannibál-recepteket cseréltek, nézzetek inkább bandzsa kutyákat! :)
blog.volgyiattila.hu/2014/05/23/murisan-csobbano-kutyusok/

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.30. 06:59:51

@Topy:

Ez a képsorozat is igazolja, nem igaz, hogy egyik kutya, másik eb.:)

A fajtiszta németjuhászunk beleáll a vízbe, de nem fürdik, a fajtiszta keverék meg egy séta alkalmával akár 6-7 alkalommal is, mikor milyen a kedve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.30. 19:10:35

@Topy: Zseniálisak!
Hiába, a kutyák még mindég csodásak ...

Llychllyn 2014.05.30. 19:31:11

@Andrass9: Sikert aratott, bár végül a csirkés változatot leszavazták, a csirkemellből inkább citromos-kakukkfüves-rozmaringos sült lett, a spárgából meg egy olyasmi csőben sült változat, mint ez a recept.

Kicsit megvariáltam: besamel helyett tejfölös cuccot használtam, nálunk a karfiol is ilyennel sül (tejföl, kis tejszín, szerecsendió, só, bors, két tojás, most még aprított oregano is). Jó lett, de vannak tanulságok: legközelebb tovább főzöm egy kicsit a spárgát, apróbbra is vágom, illetve előre összekeverem a tejfölös-tojásos szósszal. Mehetett volna bele több oregano (kb. 4 ágat használtam), illetve a füstölt sajt nagyon megy hozzá, abból legközelebb keverek is bele, nem csak megszórom vele a tetejét.

Úgyhogy tiéd a dicsőség, enyém a tanulság, na :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.30. 20:06:28

@Llychllyn: Vigaszdíjként felajánlok neked egy fél tő (kb 1/8 m2) citromillatú kakukkfüvet, ha kell :)
Esetleg az egészet is, ha jó voltál ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.30. 20:07:32

@Llychllyn: A tejfeles variáció jó. Nálunk csak megszokásból készül a besameles. Én jobban szeretem a tejfelest.

susztertangó 2014.05.31. 18:25:46

Hirtelen felindulásból vettem 1 kg nem EU konform csirágot. Mit lenne érdemes csinálni belőle? Turmix?

turósmácsik 2014.05.31. 19:58:56

Nálunk nagy kedvenc ilyenkor a zöldborsós-spárgaleves, jó párosítás.
Spárgás penne sajttal szórva gyors ebéd, vagy vacsora.
De most éppen spárgás penne sajtmártással sült együtt, salátával volt vacsorára.
Egyszerű tejszínes-petrezselymes spárgafőzeléket is szeretjük, vajon párolva indul.
De csak natúr köretnek a spárgát vajon megfuttatva is szívesen esszük.
Nekifutottam már a vajon párolt spárgának hollandi mártással is.
Egyszerűen salátát is szórtam már meg nagyon zsenge spárgával, nyersen. Az is jó volt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.31. 20:35:26

@turósmácsik:

Meg a majonézes spárgasaláta sem kutya. Én amikor másodszor ettem spárgát, az ez volt, és annyira ízlett, hogy meg is szerettem. Az első találkozás sikertelen volt ( nagyon fás volt és nem tudtam mit kell vele kezdeni ), de szerencsére csak bemutatkozott mégegyszer ( persze akkor más készítette ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.31. 22:09:52

@susztertangó: nagyon sok mindent lehetne belőle csinálni! A turmix jó gondolat. nem kell lisztezni. Egy kis tojás sárgája remekül süríti.
Persze a legjobb, ahogy te szeretnéd!

turósmácsik 2014.06.02. 18:28:19

Ma egy tejszínes spárgafőzelék készült két csomag, fehér és zöld spárgából, petrezselyemmel. Nem marad holnapra, nagyon jó...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.03. 13:36:47

@turósmácsik: Nagyon jó változatról kaptam ma képet, amivel frissítettem a poszt végét :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.03. 15:08:56

Spárgakrémleves felturbózva:
A nyúlárnyék végeit megtisztítva, apróra vágva fokhagymával feltesszük kevés vízzel párolódni, amikor puha összeturmixoljuk, és szitán átnyomjuk. A rostos részt kimossuk, a levet a püréhez öntjük.
Kicsi láboskában, serpenyőben ( lényeg, hogy tenyérnél ne legyen nagyobb ) szárazon szükség/ízlés szerinti mennyiségű lisztet megpirítunk, amikor érzik a piruló liszt illata, akkor öntünk rá kevés olivaolajat, hagyjuk kissé kihülni. Míg hül, néhány kanál tejfölt apránként hozzá öntött melegvízzel fellazítunk, majd az olajos lisztre öntjük, jól össze karavjuk, és a spárgapürére borítjuk. Ekkor annyi vízzel hígítjuk amennyi levest szeretnénk kapni, majd a keveréket fűszerezzük Ízlés szerint, akár húsleveskockáával is. Persze víz helyett a pürét felönthetjük alaplével, ha van is. Jól kiforraljuk.
Betétnek adható bele főtt barnarizs, apróra vágott sülthús ( pl. bárány, amivel igazán különlegesen jó ), pirított kolbászkarika vagy bármi, amit az ember megkíván hozzá.