Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (22) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (45) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (84) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (122) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (55) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Karfiolos vöröslencse curry

2014.05.26. 07:00 Andrass9

Roppantul megéheztem a délután és semmi fõtt étel sehol. Mondja feleségem, hogy neki van lucskoskáposztája, de engem azzal nemigen lehet etetni. Amúgy sem lehet minden nap fancy kajákat enni !

"Miért nem eszel egy sólet konzervet?" kérdi. Hmmm. Nem hangzik rosszul...

Azért inkább keresgélek egy kicsit a kamrában. Elsõ pillantásom egy vörös curry pasztán akad meg és innentõl már egyértelmû volt, hogy curryt akarok enni! Valami hüvelyes - legyen vöröslencse, abból úgyis van dosztig. Legyen húsmentes, amiben besegített a hűtő egy kisebb karfiollal, ami egyszer már bevált.

27.jpg

Ennek az ételnek meg az is az elõnye, hogy vegák vagy vegánok is ehetik, nincs benne állati termék (vaj helyett oliva, halszósz helyett pedig só).

Kipakoltam a fél kamrát az asztalra, mert ez mind kell hozzá - a curry már csak ilyen étel:

  • 30 dkg vöröslencse
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 2 ek curry paszta (Ázsia boltok)
  • 2 fej vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 nagyobb hüvelyknyi gyömbér
  • 1 lime (reszelt héj és leve is)
  • 1 ek mustár
  • 1 csokor petrezselyemszár
  • 1 üvegcse sült paradicsom
  • 1 kk csípõs szósz (ha a curry paszta sem elég csípõs)
  • 5 dkg vaj (vegánoknak 5 ek olivaolaj)
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 2 ek halszósz (vegánoknak +1 tk só)
  • 1 kk curry por az extra illatért
  • 1 tk kurkuma
  • 1 kicsi szárított csilipaprika
  • 1 tk cukor
  • 1 kk só
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk mustármag
  • 1 kk fehérbors
  • 1 kk koriandermag

10.jpg

A fûszereket bátran variálhatod. Például szegfûbors, csillagánizs, fahéj irányba is el lehet vinni. Én most a darabosakból ezeket szórtam a mozsárba.

11.jpg

Alaposan megtörtem és a többi fûszerrel elõkészítettem egy kis tálba - így biztos nem felejtem el, mit akartam beletenni :)

A hagymákat apró kockára vagdostam és a vajon feltettem pirulni egy 2,5 literes lábasba (2 literes is elegendõ a fenti anyagmennyiséghez).

Míg a hagyma pirult, a curry pasztából kimertem egy dupla evõkanálnyit, megvagdostam a petrezselyemszárat (mert annak is remek íze van ám, nem dobjuk ki!), lereszeltem a gyömbért és a lime héjának felét (késõbb a másik felét is lereszeltem) és megpucoltam a fokhagymákat (a fotóval ellentétben, azokat is felvagdostam kicsire).

12.jpg

Amikor már kellõen megpirult a hagyma, belekevertem a curry pasztát és jól lepirítottam. Vigyázat, a paszta a piruláskor tetemes mennyiségû rettentõ csípõs illatfelhõt bocsájt ki! Itt említem, hogyha valaki nem akar nagyon csípõset készíteni, használjon sárga curry pasztát - az alig csíp, de finom csili íze van. Amikor a paszta jól összeállt a hagymával, beleszórtam a száraz fûszereket, valamint a lereszelt egyebeket is. Jól elkevertem, rácsavartam egy fél lime levét és hagytam picit rotyogni.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Beleborítottam 20 dkg vöröslencsét úgy, ahogy van. Nem kell öblíteni, sem mosogatni. Gyanúsan kevésnek találtam, kiegészítettem hát 30 dekára - úgyis megeszem :) Felöntöttem egy pohár vízzel és felforraltam. Ekkor már kérte a lencse a következõ pohárnyi vizet. Amig ezt a vizet is beszívta a lencse, összevagdostam a sült paradicsomot (helyettesíthetõ egy kis doboz paradicsompürével).

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Jutott még idõm a karfiol apróra bontására mielõtt újabb pohár vizet öntöttem volna a lencsébe. Összesen 4 teljes pohár vizet felszívott, amikorra pont elég puhának itéltem. Ezt nemegészen harminc perc alatt érte el. A paradicsomot belekevertem a lencsébe. Belelocsoltam a szójaszószt meg a halszószt is és összeforraltam. Kóstolás után még a mustárból adtam egy kanállal és a lime másik felét is beledolgoztam, mert kivántam a pikánsabb ízt.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Minden szép és jó, már csak az apróra vagdosott karfiolrózsákat kellett beletenni. Ezt éppen csak megrottyantottam, de nem fõztem tovább. Amennyi hõ a lencsében van, az éppen roppanósra fogja a karfiolt megfõzni.

25.jpg

60 perc alatt elkészült az étel. Kivételesen fehér tányéron szolgáltam fel magamnak.

26.jpg

51 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma szójaszósz curry halszósz gyömbér vaj karfiol vöröslencse lime

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr436119859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.26. 08:06:34

Jó reggelt!

Erre az van, akkora eső volt, hogy egy hétig nem lehet rámenni a földre.

A vöröslencse jó.

Most már csak azt kellene felderíteni, hogy hol/mikor lehet erre felénk curry pasztát kapni a boltban ( por hamarabb lesz ), no meg karfiolt. Most sajnos egyiket sem láttam, de azért valami hasonlót össze lehet ütni más fűszerekből is. Remélem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.26. 08:41:14

@látjátok feleim szümtükkel: Jó reggelt!
Itt is esett tegnap reggel 17mm. Jól belocsolta a palántáimat.
Ha van arrafele Lidl, ők árulnak egész jó currypasztát. Magát a pasztát előállítani házilag még egzotikusabb alapanyagokat igényel, mint például galanga gyökér, meg a thai citromfű, meg kaffir lime levél, turmenic (kurkuma). Csilipaprikád gondolom lesz elegendő :)

Topy 2014.05.26. 09:07:56

csak az a karfiol, az a karfiol ne lenne benne! ;)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.26. 10:41:14

@Andrass9:

Nem volt mostanában a lidiben sem, de karfiol már van, valami majd csak kialakul belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.26. 20:25:47

No úgy tűnik, ma sem kocsmában vígad a magyar.:)
Pedig elmondanám, hogy nagyon finom gombát főztem vacsorára, vegák is ehetik. Közönséges bolti csiperkét akartam felturbózni, ami végül nagyon jól sikerült.
Akadt a hűtőben néhán fonnyadt kaliforniai paprika, azokat összevágtam, és kevés olajon apróra vágott gyömbérrel, és csilipehellyel addig sütöttem, míg pörzs nem kezdett képződni rajta. Ezzel kész.
Közben a gombát hagymákon feltettem sülni, és amikor elpárologott a leve, kezdett szépen pirulni, akkor sóztam, borsoztam, majd ráborítottam a sült paprikát és összekevertem. Ekkor még utófűszereztem, és füstölt szalonna főzőlevében főtt, turmixolt csicseriborsó pürével ettem. A pürét érdemes valamivel lazítani, mert magában eléggé száraz, vagy a gombát szaftosabbra hagyni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.26. 20:27:22

Szép estét!
@Topy: Nekem a karfiol OK, a lencsét kell valamivel helyettesíteni. A csilis kacsaszárny projekt már folyamatban van. folyamatosan sasolok a boltban, hátha van. Persze, biztosan van, csak éppen nincs időm hét közben messzire elzarándokolni. Úgy terveztem, hogy holnap elkészítem a töltött karalábét töltelék nélkül. A boltban az összes karalábéról leszedték a levelet. Valamelyiknek biztos van otthon egy nyula. Tökfőzelék lesz, friss kapor van rogyásig, egy adag gyalult tök meg akad még a fagyasztóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.26. 20:55:01

@Waka:

Nem tudom gabonaféléket mennyire tiltják neked, de a lencsét esetleg ki lehet váltani hántolt árpával, vagy barnarizzsel.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.26. 21:08:26

@Babette (eper vagyok a jogobellában):

Megromlik ebben a melegben mire oda ér.:)

Egyébként mostanában sokszor meggrillezem a piros kaliforniai paprikát, és apróra vágva szendvicsre rakom, mert szeretem a sült és édes ízét a sós alapon.

Topy 2014.05.26. 21:23:39

@Waka: osszuk el! én viszem a lencsét, tiéd a karfiol! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.26. 21:39:23

@látjátok feleim szümtükkel: Mindent ki lehet váltani bármivel. A gond csak az, hogy az már nagyon más íz és más eledel.
Waka nem ehet hüvelyest (köszvény), viszont én meg lábrázást kapnék a gerslivel megcsinált currytől (a barnarizsre nem is akarok szót vesztegetni) :)
Néha tudomásul vesszük, hogy bizonyos dolgoktól el vagyunk tiltva. Néha meg dacolunk vele!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.26. 21:40:54

@látjátok feleim szümtükkel: Nem vagyok vega, de ez a recipe tetszik! A csicseriborsót kihagynám ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.26. 21:47:51

Helyzetjelentés a kertből:
Minden palántát, amit terveztem, elültettem. Nincs egy szabad négyzetcenti a veteményben, így nagyon drukkolok, hogy ami viszont benne van, az jobban teljesítsen (pardon).
Holnap dolgoznom kell (Rétságon), de utána nekiállok felszerelni a csepegtető fejeket és csöveket. Most még elég nedves a föld, meg be is iszapoltam a töveket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.26. 22:01:14

@látjátok feleim szümtükkel: Vasárnap egyben sült kacsa volt, zöldség körettel. A gyerekek nem esznek keményítőt most éppen. Viszont sárgarépa, cukorborsó, hagyma, cukkíni, spárga, portobello gomba wokban csöpp oliván párolva remek köret volt. 70 deka borsóhüvely már lejött a borsóról :)
A kacsa viszont kicsit kemény maradt, csak 3 órát párolódhatott, mert feleségem igény tartott a sütőre, hogy egy meggyes rétest süssön magának ...
Mindez nem lenne baj, de a tálalásról már nem készültek képek, így nem tudom, hogyan posztoljam. Pedig megérné olvasni, mert az íze az fenomenális volt!!!

vörösbor(de)minőségi 2014.05.27. 08:38:37

kedveskednék a tisztelt kocsmatagoknak ezzel a kis szösszenettel:

eztnezdmeg.com/igy-keszitik-japanban-az-omlettet/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.27. 08:53:42

@vörösbor(de)minőségi: Ez jó!!! Többször is ettem már, de csak a végeredményt láttam. Az íze nagyon jó, köszönhetően az óriási felületnek, ami megsül.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.27. 09:00:09

@vörösbor(de)minőségi:

Köszi, megnéztem, de kutya legyek, mert én ezt a szakácsnőt fiúnak láttam. Te is?

Mellesleg egy kis száraz idővel is kedveskedhetnél, mert annyira vizes a föld, hogy nem tudom kiültetni a habanerokat. Meg a többit sem.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.27. 09:30:31

@látjátok feleim szümtükkel: A habanero nálam is cserépben van még, de minden más a földben.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.27. 10:02:40

@Andrass9:

Nálam mindenből a fele kint van a kertben, a másik fele bent van pohárban . A kertiek kucorognak, a poharasak meg bimbósodnak ( nem is csoda, bent egyenletesen meleg van, éjszaka sem fáznak ).:(

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.27. 12:24:44

@Babette (eper vagyok a jogobellában):

Kérj az áprilisi Magyar Konyhából is egy példányt valamelyik ujságostól, mert nagyon jó kecskehúsból készült ételek vannak benne. Pl. rántott kecske, meg a kecskeburger is.

vörösbor(de)minőségi 2014.05.27. 13:56:41

@látjátok feleim szümtükkel: ajjaj máris intézkedem,a password a "habanero" és mindent félre taszajtva szárítok azonnal máris.

hogy tudjam összehangolni-csak kábé területileg merre is ügyködjek? merhogy van aki esőt kér,van aki átkot,és igy tovább :))

sztem szakácsnő állva pisil.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.27. 16:44:02

@vörösbor(de)minőségi:

Azt nem mondom meg, mert eddig annyira jól jártunk jégügyileg, hogy nem merem elkiabálni. Máshol esett le a felesleg, mi alig kaptunk. Azért kösz a szándékot.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.27. 18:04:25

Na, ezt megszívtam:)

Babettnek, aki eper a jogobellában, írtam, hogy szerezze be a Magyar Konyha áprilisi számát. Miután ismételten megnéztem az újságot, kiderült, hogy átverés az egész, mert egy szakmai lap előfizetési ajánlatához küldték kedvcsinálónak a Magyar Konyha 2013. áprilisi számát.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.27. 18:12:58

Szép napot!
Leolvasztottam a hűtőt meg főztem holnapra tökfőzeléket. Kicsit még elmegyek a kertbe, megnézem,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.27. 19:35:32

Jó estét!
Megjöttem Rétságról, ahol akkora eső volt, hogy nem is igaz. Reggel ránézek az időképre:
Jelenleg zivatar van: Rétság.
Akkor még nem is volt semmi. Tudtunk kinn dolgozni, befejeztük, bementünk a mérlegházba és abban a pillanatban leszakadt az eső. persze benn derült ki, hogy valamit még állítani kell az egyik műszeren ...
Nem akart elállni, elmentünk ebédelni. Erre kisütött a nap. Sebaj - vártunk vagy egy órát, míg az ebéded kihozták. Visszaúton a módosítást is megcsináltuk, majd Bauhausban vásároltunk egy darabig :)
Kellően hulla vagyok!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.27. 20:03:27

@Andrass9: Tartalmas nap. Itt ma elmaradt az eső, lassan megint lehet kapálni. Holnap még vár rám egy fagyasztó-leolvasztás, aztán mehet a kapálódzás.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.27. 20:47:11

Jó este valóban, nagy eső esett, pedig Vörösbor feljánlotta, hogy elintézi, a felhők más felé húzzanak.:(
Szerencsére jég nem volt

Ebédre tökfőzelék készült reform módra, ami eszméletlenül jól sikerült.
Tök feltéve főni, közben hűtőből elővéve egy fél fej káposzta. Ezt laskára vágtam, majd hagymákkal együtt elkezdtem pirítani oliva olajon, amit ízesítettem citromfű porral, és kevés csilipehellyel. A végén megsóztam. Közben serpenyőben földimogyorót átpirítottam ( csak sózottat kaptam, és ez egy kicsit megpuhul pirítás közben, de a végén ropogósssá válik , amit a káposztára tettem.
A főzeléket csicseriborsó pürével sűrítettem be, olajon a pürét megfuttattam, majd savanykás tejföllel összekevertem és ment a főzelékbe, sóztam, majd amikor jónak ítéltetett, a mogyorós káposztával megettük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.27. 21:18:44

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem Vörösbor lepaktálna még az ördög öreganyjával is egy kis habaneroért (pedig itt is szomorkodik egy picinke növénke a számára).
Ami a reform tököt illeti ... maradok az orthodox változatnál :)
Nekem a csicseriborsót meg pirított sós mogyorót a káposztával ne is emlegesd egy napon a tökkel! Bocs, de nekem nem rokonszenves, pedig a káposzta jó ízű lehetett önmagában. Tudom, válogatós vagyok!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.28. 06:22:05

@Andrass9:
Jó reggelt4

Nagyon jó volt külön-külön is a káposzta és a főzelék. Úgy is lehet enni. A káposztába nekem a legjobban a citromfű íze jött be, nagyon illik ehhez a zöldséghez.

susztertangó 2014.05.28. 06:49:56

Ma meg holnap Lucskos Káposzta lesz az ebéd. Hogy milyen finom tud az lenni, hmmmmmm!

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.01. 08:49:48

@vörösbor(de)minőségi:

Tisztelt Vörösbor(de)minőségi!

A szárítás kissé félre sikerült, mert ugyan kevesebb a lé, de sajnos nagyon hideg.:(

vörösbor(de)minőségi 2014.06.01. 09:59:24

@látjátok feleim szümtükkel: kérem sziveskedjen a továbbiakban pontosabb igényeket megjelölni,ellenkező esetben a vállalt munka minőségére nem tudunk garanciát vállalni.

cégünk a továbbiakban is áll a szives rendelkezésére.

vörösbor(de)minőségi 2014.06.02. 16:48:47

@látjátok feleim szümtükkel: megrendelését rögzítettük.

3 napon belül teljesítjük.
ön 8napon belül fizet:))))

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.03. 14:52:00

@vörösbor(de)minőségi:

Tisztelt Cím!

Kérem igyekezni, mert Habanero kisasszony hajnalonta fázik, ezért némi meleg reményében összebarátkozott Tüdőgyuszival, mely liezon eredménye levél ledoblás lett. Anélkül viszont nem lesz kishabanero.;)
Fizetés a szolgáltatás minőség függvényében lesz.

vörösbor(de)minőségi 2014.06.03. 18:37:54

huuu a fene....
tééélleg-a habanero nagyon kényeske-és igen igen a meleget kedveli,amellett,hogy még lustácska is mert lassu növésű.

megpróbáljuk az eddig elkövetett hibákat orvosolni,és fogadja öszinte sajnálatunkat a tökéletlen nász létrejöttét illetőleg.
a legjobbakat kivánjuk,valamint a habanerok testi és lelki működése cimű kiadványunkat ami csak felnőtt olvasóinknak ajánlott, szexuális tartalmára való tekintettel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.03. 19:31:00

@vörösbor(de)minőségi: Akkor most vigyem be éjszakára őkelmét? Nálam eddig nem panaszkodott!

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.03. 20:25:11

@Andrass9:

Igen, mert a tied egy hónappal öregebb, az enyém még leánka.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.03. 20:38:48

@Andrass9:

Most az időkép szerint erre 18 fok van, de én bezony fáztam ahogy kimentem a kertbe. Sajnos én már nem tudom behozni, mert röghöz kötöttem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.04. 15:44:27

@Andrass9: Be is jött - 10.2 C volt az éjjel a minimum.

susztertangó 2014.06.04. 17:13:00

Jó kis talaj menti fagy.....nem hiába Hideg Kút.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.10. 16:22:14

@vörösbor(de)minőségi:

Tisztőtt Cím!

Nem hogy három napon belül, de három évön belül sem fogok fizetni az ilyen összegányolt teljesítésért. Milyen dolog az, hogy 6, írd és mond 6 nappal ezelőtt szögény habanero kisasszony mögfagyott, most mög a lassú tűzön sütögetés, no mög a kiszáradás veszélye fenyögeti?

Máskor csak ollan munkát vállaljék kend, amit teljesíteni is bír.:)Egyébként mög azt a habenrot kapja majd be, amit illen idő mellett maga is mög tud termelni.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.06.12. 23:07:26

@látjátok feleim szümtükkel: mer az sok káromlás aaaz!!

összezavarta a termosztátot.
:D

az ima-na aaz szokott hatásos lenni....