Roppantul megéheztem a délután és semmi fõtt étel sehol. Mondja feleségem, hogy neki van lucskoskáposztája, de engem azzal nemigen lehet etetni. Amúgy sem lehet minden nap fancy kajákat enni !
"Miért nem eszel egy sólet konzervet?" kérdi. Hmmm. Nem hangzik rosszul...
Azért inkább keresgélek egy kicsit a kamrában. Elsõ pillantásom egy vörös curry pasztán akad meg és innentõl már egyértelmû volt, hogy curryt akarok enni! Valami hüvelyes - legyen vöröslencse, abból úgyis van dosztig. Legyen húsmentes, amiben besegített a hűtő egy kisebb karfiollal, ami egyszer már bevált.
Ennek az ételnek meg az is az elõnye, hogy vegák vagy vegánok is ehetik, nincs benne állati termék (vaj helyett oliva, halszósz helyett pedig só).
Kipakoltam a fél kamrát az asztalra, mert ez mind kell hozzá - a curry már csak ilyen étel:
- 30 dkg vöröslencse
- 1 kisebb fej karfiol
- 2 ek curry paszta (Ázsia boltok)
- 2 fej vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 1 nagyobb hüvelyknyi gyömbér
- 1 lime (reszelt héj és leve is)
- 1 ek mustár
- 1 csokor petrezselyemszár
- 1 üvegcse sült paradicsom
- 1 kk csípõs szósz (ha a curry paszta sem elég csípõs)
- 5 dkg vaj (vegánoknak 5 ek olivaolaj)
- 1 ek sötét szójaszósz
- 2 ek halszósz (vegánoknak +1 tk só)
- 1 kk curry por az extra illatért
- 1 tk kurkuma
- 1 kicsi szárított csilipaprika
- 1 tk cukor
- 1 kk só
- 1 kk római kömény
- 1 kk mustármag
- 1 kk fehérbors
- 1 kk koriandermag
A fûszereket bátran variálhatod. Például szegfûbors, csillagánizs, fahéj irányba is el lehet vinni. Én most a darabosakból ezeket szórtam a mozsárba.
Alaposan megtörtem és a többi fûszerrel elõkészítettem egy kis tálba - így biztos nem felejtem el, mit akartam beletenni :)
A hagymákat apró kockára vagdostam és a vajon feltettem pirulni egy 2,5 literes lábasba (2 literes is elegendõ a fenti anyagmennyiséghez).
Míg a hagyma pirult, a curry pasztából kimertem egy dupla evõkanálnyit, megvagdostam a petrezselyemszárat (mert annak is remek íze van ám, nem dobjuk ki!), lereszeltem a gyömbért és a lime héjának felét (késõbb a másik felét is lereszeltem) és megpucoltam a fokhagymákat (a fotóval ellentétben, azokat is felvagdostam kicsire).
Amikor már kellõen megpirult a hagyma, belekevertem a curry pasztát és jól lepirítottam. Vigyázat, a paszta a piruláskor tetemes mennyiségû rettentõ csípõs illatfelhõt bocsájt ki! Itt említem, hogyha valaki nem akar nagyon csípõset készíteni, használjon sárga curry pasztát - az alig csíp, de finom csili íze van. Amikor a paszta jól összeállt a hagymával, beleszórtam a száraz fûszereket, valamint a lereszelt egyebeket is. Jól elkevertem, rácsavartam egy fél lime levét és hagytam picit rotyogni.
Beleborítottam 20 dkg vöröslencsét úgy, ahogy van. Nem kell öblíteni, sem mosogatni. Gyanúsan kevésnek találtam, kiegészítettem hát 30 dekára - úgyis megeszem :) Felöntöttem egy pohár vízzel és felforraltam. Ekkor már kérte a lencse a következõ pohárnyi vizet. Amig ezt a vizet is beszívta a lencse, összevagdostam a sült paradicsomot (helyettesíthetõ egy kis doboz paradicsompürével).
Jutott még idõm a karfiol apróra bontására mielõtt újabb pohár vizet öntöttem volna a lencsébe. Összesen 4 teljes pohár vizet felszívott, amikorra pont elég puhának itéltem. Ezt nemegészen harminc perc alatt érte el. A paradicsomot belekevertem a lencsébe. Belelocsoltam a szójaszószt meg a halszószt is és összeforraltam. Kóstolás után még a mustárból adtam egy kanállal és a lime másik felét is beledolgoztam, mert kivántam a pikánsabb ízt.
Minden szép és jó, már csak az apróra vagdosott karfiolrózsákat kellett beletenni. Ezt éppen csak megrottyantottam, de nem fõztem tovább. Amennyi hõ a lencsében van, az éppen roppanósra fogja a karfiolt megfõzni.
60 perc alatt elkészült az étel. Kivételesen fehér tányéron szolgáltam fel magamnak.