Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Totálisan töltött csirke Frissítve!

2014.05.16. 07:00 süllőcske

A klasszikáját én is nagyon szeretem. Van benne finom pecsenyés, pirult, szaftos állag, gazdag töltelék, mellétetten pirulva is, benne megjelenik a máj, a gomba is esetleg, a zöldek szépen gazdagítanak és frissítenek. Remek, jó ízek, változatosság.

Külleme nyálcsordító, illata mámorító. Bor csúszik rá, kedélyes, könnyeden ünnepies és családias hangulatú.

Kiadagolása viszont nem egyszerű, szelése korlátozott, tölteléke köret pozíciót vesz fel, de önmagában mégse eléggé köret. Azonos részeken osztozni nemigen lehet. Ez ugyan nem baj, hiszen családonként már rég eldolhetett, ki mely kedves részt vár tányérjára.

De mi a helyzet, ha ezt az ételt mégis egyenlően szeretnénk osztani? Nagyobb a társaság, tálalás nehézkes, hát igen, fel se vesszük a menübe ezt a finomságot.

Cikkemmel e kérdést szeretném megoldani.

Ismerjük ugyebár, a kicsontozott töltött szárnyas módszerét. Jó is az, gyakorlatomban van is, de most egy picikét mégis tovább mennék.

Van itt egy szabadtartású madár. Ezt fogom ma saját borébe visszatölteni.

1.JPG

Ehhez nyúzni kell, mely műveletet a püspökfalat körüli késmozdulatokkal kezdek.

2.JPG

A combtőhöz hozzáférve, a forgót szétválasztva, megindíthatom a comb kifordítását.

3.JPG

Ez könnyen megy. Az alsó ízületet záródugónak meghagyom.

4.JPG

Továbbhaladva, könnyedén befejezem a nyúzást. A szárnyakkal nem foglalkozom, csekély tömegük, és a pecsenyelé létrehozása miatti szükségességük miatt.

5.JPG

A csontokról leveszem a színhúst, nagyobbacska kockákra vágom.

6.JPG

Minden alkotórészt előkészítek a töltelék összeállításához. Kezdem a hússal, amit kicsit elősütök.

7.JPG

Pecsenyelé következik, mert a töltelékbe szeretném visszajuttatni a pirult ízeket. A lehúsolt csontokat, némi gyökérrel ,szárnyaszsíron lepirítom, míg a vok alján nem képződik piros réteg.

8.JPG

Ezt borral oldom fel, majd felöntöm vízzel. Zsálya, rozmaring kerül bele.

9.JPG

10.JPG

Barna alaplémet besűrítem , majd leszűröm.

11.JPG

Vok edényem ki sem hűlhet, vagdalt májat pirítok röviden, természetesen borssal és friss majorannával.

12.JPG

Előzőleg gombászaton jártam, tavaszi rétgombát találtam.

13.jpg

14.jpg

 

Ezt belevettem a témába.

15.JPG

A gomba kakukkfűvel pirul, vajon.

16.JPG

A hozzávalók rendben.

17.JPG

Kenyérrel, tojással összefogom az elemeket, a pecsenyelé zsírját leveszem, ezzel kenegetőt készítek. A zselés rész javát a töltelékhez adom.

18.JPG

Töltögetés, formázás, bevarrás.

19.JPG

20.jpg

 

Sütöm, lökésszerű, közepes, nagy lángok váltakoztatásával. Így lesz kívül, belül jó. Kenegetés, hát persze.

21.JPG

Annyira sajnálom, hogy gépem épp most ment gallyra, megfosztván bennünket a szép tányérfotótól!

Sajnálom, de elmondanám, a töltött csirke így, szépen, szeltekre osztható és remek, nagy szemű mozaikjával, minden klasszikát felidéző ízeivel arra buzdított, osszam meg ezt veletek.

 

UPDATE!

 

Süllõcske - Anahita kiállítását segítve - újra sütötte ezt a csirkét, immáron egy (mûködõ) fényképezõgép és némi zsírban konfitált oldalas társaságában.

Elsõ nekifutásnak két madár is áldozatul esett, amelyek saját koporsóban ekhhmm római tálban érték el végzetük csúcsát.

30.jpg

Hogy azt is lássuk mily csodás mozaik készült belõlük, tekintsük meg a következõ képet, ahol néhány melldarabka között azért volt rendesen comb is, de a gomba és a májak is ott leselkednek:

31.jpg

Tálalása méltó lenne bármely sokcsillagos séfhez is:

32.jpg

Akinek pedig ettõl a táltól nem indul meg a nyálképzõdése, az ne olvasgasson gasztroblogot ...

33.jpg

Köszönjük a frissítést süllõcske!

72 komment

Címkék: tojás kenyér gomba máj zsálya bors vaj majoranna kakukkfű rozmaring baromfi rétgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr316152220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 07:13:01

IGEN!!!
Ez a töltöttcsirkék non plus ultrája! Mindenkinek jut melle, combja - nem veszekszünk.
Én megeszem a bőrét, a többi a tietek :)

Tényleg kár, hogy nincs kép a felszeletelt madárról, szép lehetett az a márványos belső.

2014.05.16. 09:42:40

Csodás!
Kb. mennyi ideig volt sütőben?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 11:09:46

@pizzaszeletvágó: Ugyan nem engem kérdeztél, de az EXIF információk szerint 56 percet :)

2014.05.16. 12:19:09

@Andrass9: hihi, az csak a két kép készítése között eltelt idő! Azaz maximum 56 percet. Ennyit tudsz csak meg belőle, a maximumot! :P
Na látod, ezért törlöm én a képből az EXIF adatokat, mielőtt elküldöm neked, nehogy rosszul következtess. :))))

Közben azon gondolkodtam, hogy más szárnyas esetében működik-e ez a módszer?
Kacsa. Liba. Nyakát töltjük, de a többi részén elég erős-e a bőr, hogy ezt kibírja?
Bébipulyka?
Kakas, tyúk. A bőr bírná. Viszont már túl erős a húsuk ehhez. Esetleg egészen apróra vágva, darálva?
Csak azért kezdtem ezen gondolkodni, mert egyféle szárnyasból, a bolti-tápos-ketreces csirkéből biztos nem kezdenék hozzá, vagy mégis lehetne?
Mi a véleményetek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 12:30:10

@pizzaszeletvágó: Vannak poszterek, akik nem titkolják el a - néha - fontos információkat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 12:31:05

A poszt frissítve lett! Süllőcske küldött néhány friss képet, de a szöveget (pechére) rámbízta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 12:47:38

@pizzaszeletvágó: Sokkal kevesebb nem lehetett, mert annak a méretes darabnak valahogy át is kellett sülnie, viszont - mivel tudjuk a maximumot - biztosak lehetünk benne, hogy egy óra alatt átsül.

Szerinted mi a fenének ezt eltitkolni?
De úgy őszintén?

2014.05.16. 13:19:48

@Andrass9: megint túlkombinálsz. Vedd már észre! Feleslegesen. Ahogy pár nappal ezelőtt is. Magán levélben is. Akkor is rám fogtál valamit, amit eszem ágában sem volt elkövetni, nem is követtem el. Most pedig: Nem mondtam azt, hogy ezt (mármint a sütési időt) el kell titkolni. Most mi bajod van? Veled egy ideje viccelni sem lehet...hiába voltak ott a szmájlik?
Nézd, ha ennyire zavarlak itt téged, nem kell jönnöm többet. Te vagy a főnök, én csak egy vendég.

Amúgy, ha rendesen megnézed az írást, nem véletlenül kérdeztem.
Hiába méretes a darab, a hozzávalók töltés előtt át lettek sütve, semmi nem nyers benne, csak a tojás legfeljebb.
Ezért pontosítottam volna a sütési időt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 14:09:06

@pizzaszeletvágó: Olvasd el párszor a válaszodat a kommentemre, amivel segíteni akartam, talán rájössz.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 17:24:39

Úgy látom bírósági végzést kell kérni a bicskák összegyűjtésére.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 17:26:16

Mit gondoltok ehhez a finom töltött csirkéhez illik a spárga?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 18:07:34

@látjátok feleim szümtükkel: Az nem biztos. Viszont a spárgához minden illik ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 18:46:53

@Andrass9:

Nah! Akkor ehetek spárgát a töltött csirkéhez vagy sem?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.16. 19:14:40

Szép estét!
Nemigen hiszem, hogy ezt lehetne még fokozni. Erre simán ráment egy nap, gombaszedéssel további egy. No meg a spekulálás. Mer' ugye, az a gomba se' fog éppen aznap sarjadni, mikor éppen hozzák a csirkét. Aztán ott az a sokféle hozzávaló, egyiket sütni, a másikat párolni, szaftot sűríteni, májat köpeszteni. A csirke hentelésről aztán nem is beszélek.
Egy szó, mint száz, rengeteg pepecs munka, és nyilván pár elégedett kosztos.

1kutya 2014.05.16. 20:03:25

nem haverom a töltött csirke, de ez bárhol bármikor!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 20:21:01

Senki nem iszik velem? Tán elverte a cimborákat a jégeső?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.16. 20:50:01

@látjátok feleim szümtükkel: Igyunk hát! Jégeső nem volt, csak irdatlan zuhé megint. Nem volt érkezésem lemenni a kertbe, felmérni a kárt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 20:50:10

@Topy:
Ott én is szívesen lennék.:)
Sajnos csak itthon ihatom a nem belga söröcskémet.:(

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 20:51:17

@Waka:

Hát ahol vízszintesen esik az eső, nem is nagyon lehet látni a kárt, mert elfújta a szél. Már azt amit nézni kéne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 21:20:09

@látjátok feleim szümtükkel: Iszom veletek!
Elrohantam buszbérletet venni. Benyújtom a nyugdíjas bérletigazolvanyt, kifizetem, hazahozom. Erre "Kisgyerekesek" bérletét kaptam ...
Mire visszaértem, bezárt a bódé :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 21:22:54

@Waka: Jég itt se volt, viszont már 60 mm-nél tartunk. A tavam minden esetre csurig lett, mint a Balaton :) A saláta nem haragszik, a fokhagymát kicsit féltem, hogy berohad, a zöldborsón már 8 centis borsók vannak és szép lila virág az egész. A fűszernövények jól viselik és a fák kaptak még az elején szuperfoszfátot és kálisót. Az most szépen be lett mosva a gyökerekhez.
Szóval vannak azért apró előnyei is a sok víznek.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 21:37:04

@Andrass9:

Hát ki tudja merre szoktál huncutklodni.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 21:38:40

Láttam egy filmet, amiben fekete fokhagyma szósz készített a séf ( q*a drága egyébként ). Utána olvastam és ezt a jó írást találtam:
www.bozotmives.hu/article/Fokhagyma

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 22:02:54

@látjátok feleim szümtükkel: A bozótmívesség nem vonz - ahhoz túlságosan lusta vagyok! Viszont a cikk szépen összeszedett sokmindent a fokhagymáról.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.16. 22:13:37

@Andrass9: Nem a sok esőtől fosok, hanem a széltől. Lehet, hogy már megvolt a szüret és az aratás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.16. 22:25:21

@Waka: Nálam a kertet védi egy 5-6m magas hamisciprus fal az uralkodó szélirány ellen. Meglepően jól eltereli a szelet, az almafák alig mozogtak a viharban, a veteményes meg gyakorlatilag teljesen védett. A barackot azért kicsit megráncigálta a szél, de ha kihordja azt, ami rajta maradt, pár évre megvan a baracklekvárom :)
Érdemes megnézni a Google maps-en streetviewban. Az autok nem a mieinkek :)

süllőcske 2014.05.16. 23:19:12

@Waka: Igen, ez pepecs, de van mikor megengedem magamnak, mert élvezem és esetleg időm is van.
Tényleg ráment a tegnapi napom, hogy ki büfét készítsek Andi megnyitójára. De nem csak töltött csirkét készítettem.
Reggel vásárlással foglalkoztam, mindent beszereztem. 10 órakor kezdtem hozzá a két csirke előkészítéséhez, háromra sültek ki egymás után.Közben elkészült a pecsenyelézselé.
Ezután előkészítettem négy kiló oldalast, felöntöttem olvasztott zsírral, egy öntöttvas lábosban 8 órát konfitáltam 65 fokon.
Míg az oldalas puhult, egy két és fél kilós pontyomat gyönyörűen filéztem, irdaltam szeltem, a csontjaiból remek kocsonyásodó tiszta alaplét főztem, belefőztem a szeleteket, kivettem egy tepsi aljába rendeztem. A levet paprikás kocsonyalének dolgoztam ki, agar-agarral erősítve, ráöntöttem a szeletekre.
Tehát egy nap három nagy ételt főztem, másnap már csak a késnek volt dolga, illetve egy nagy salátát készítettem.
A megnyitó után megmaradt a négy térdízület.:)

susztertangó 2014.05.17. 05:52:46

Nem tudom, hogy valakinek van-e még IWIWje, de nem sokáig. Megszűnik. Ha kérik a népek, csinálnak valami adat mentést holmi kapszulába töltve s így megmenekülnek a rajta levő címek, levelek stb.
----------------------------------------------------
Ez a csirke klassz.Megszünteti a hús szárazságát, ami miatt inkább csak a kívül levő töltelékre utaztam.
----------------------------------------------------
Tegnap mosogatás közben hallgattam Bombera Krisztit a West Pointról. Ott(is) a kadétok az elején nagyon meg vannak fin..nem, hajtva ez a helyes kifejezés-hogy szokják a nehézségeket, mert majd amikor "naffiúk" lesznek, kapnak majd bőven. S most nem tudom hogy mi a jó irány. Kiabálni:hajrá bunyó, szenzácijó, hajrá egyik, ne hagyd magad másik!Vagy Seress Dezsővel: szeressük egymást gyerekek....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.17. 08:59:27

@susztertangó: Maradok Seressnél, ha lehet. Az iWiW mindig is bosszantott, a fácse már csak hab a tortán. De lehet, hogy a mai világban csak ez az egyetlen módja, hogy a népek egymásról bármit is megtudjanak. Klasszikus levél megszűnt, email személytelen, telefon drága és soha senki nem találkozik egy beszélgetésre egy cukrászdában vagy kávéházban.
Igaz, kocsmába még járunk :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 09:23:25

@Andrass9:

Járunk, de minek, ha senki nem szolgál ki. Waka ugyan azt mondta, hogy igyunk, de ő sem töltött.:(

Pedig ugye www.youtube.com/watch?v=186bO3rMpHA

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 09:24:07

@süllőcske:

Andi kiállításáról lehetne megtudni valamit?

süllőcske 2014.05.17. 09:58:56

@látjátok feleim szümtükkel: Szegedi Vásár és piac fb oldalán, SzegedMA felületén.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 11:10:19

Erről a töltött csirkéről eszembe jutott amit anyám mesélt valamikor régen.

Az ő fiatal korában még a lányok nem a diszkóból mentek férjehez, hanem az udvarlók a lányos házhoz jártak megmustrálni mit tud a jelölt.
Anyám egy ilyen háznál volt cseléd, és ott történt meg a következő.
A eladójány főzte a tyúkhúslevest, és igzalmában a zúzát megtisztítás nélkül egészben tette a levesbe. Természetesen ebéd közben mindenki tologatta, senki nem akarta kivenni. A mama ezt látva, ebéd után levágott még egy csirkét, majd annak zúzáját megtöltötte és megfőzte. Az estebédhez már úgy szolgálta fel, hogy a lány elfelejtette ebédkor felhívni a vendégek figyelmét a töltött zúzára, mint különleges finomságra.

Susztertangó jól fogalmazta meg ezt a csudás csirkét, a csirkehús szárazsága tényleg eltűnik, és valami különleges ízkavalkád alakul ki a pirosra sült bőrön belül.

Gondolkodtam azon, mit tegyen a béna szakács, ha elszakad a bőr, de szerintem nem kell pánikba esni, legfeljebb egy darab spárgával át kell kötözni a szakadt felületet, vagy be kell burkolni bacon szeletekbe és azokat rögzíteni. A lényeg belül van.

Persze a kulináris élmény a látvánnyal együtt teljes. Valaki azt írta egyszer egy ételre, ami tetszett neki, hogy csucsu.:)
Szerintem ez is az, a macerás előkészület ellenére is.

Topy 2014.05.17. 11:58:27

ez megint csak igen ott van! :)
olyan igazi süllőcskés :)

van friss zöldborsóleves, sül a petrezselymes újkrumpli a lányoknak; reggel elcsábultam a haramiák szirén énekétől (de szép képzavar :D ) és vettem tikgombát - mondjuk igen csúnyán nézhettem, mert engedett alkudni az árból -, úgyhogy nekünk tojásos gomba lesz

Topy 2014.05.17. 12:22:00

beindult az eper szedd magad, Pomáz határában a Szentendre felé vezető út bal oldalán, illetve Budakalászon a szokott helyen, a Lupa (vagy Luppa: dunaiszigetek.blogspot.hu/2012/09/egy-idos-ur-dunan-iden-80-eves-luppa.html ) szigethez vezető út mellet a töltés lábánál; utóbbi helyen ma délelőtt 700 Ft volt kilója

susztertangó 2014.05.17. 12:46:55

@Andrass9: Nyugdíjas Bérletigazolvány? Az mi? Jó napom van- egyre kevesebb- ha megállítanak, hogy ugyan mutassak már valami dokumentet...De utána legalább jó egészséget kívánnak :-))
----------------------------------------------------Szerettem levelet írni Ámerikába keresztanyámnak. Géppel. Számítógépen , pedig ugyan mi a különbség, sokkal lassabban ment.Igaz, nem vakon gépelek, csak két újjal, de elég gyorsan.Általában négy öt oldalt havonta. Meg is dícsért érte. De mennyivel jobb lenne, ha szkájpolni tudnánk-tudtunk volna-, hiszen az olyan, mintha csak a másik szobában lenne.A fácse se rossz, néha egy két odavetett szó is elég, reagálva egy ismerős soraira.Olyan, mint egy őrláng.Soha annyi születésnapi gratulációt nem kaptam, mint most, mert fent vagyok rajta. Vagy ez inkább szomorú, mert csak konvencionális, érzelem nélküli? Csak udvariasságból mondják-de, hát annak kell örülni ami van.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 13:00:15

@susztertangó:

No, akkor még sokszor kívánjunk egészségedre egy finom pohár barnasört. Vagy bort, amit te szeretsz.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 13:02:16

@Topy:

Eszméletlenül jó gombamártást készítettem spenótos tortellinihez 3 kisebb vargányából. Nem is merem elmondani mennyi volt, és még alkudni sem lehetett, de az emléke is megéri az árát, nem csak az íze.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.17. 13:03:20

@susztertangó: Még van egy kicsi ideig, aztán havaj!!! :)
Skype-ot is ritkán használom, főleg chatre. Nincs is mikrofonom :)
Mivel a helyi barátokat Hoppá telefoncsomaggal ingyen hívom, csak az USA volt gond. De azt is megoldottam egy MagicJack nevű kütyüvel, ami 5 évre 100 USD korlátlan hivás az USA-n belül, valamint kapok hozzá egy amerikai telefonszámot is.
Hogy az életet egyszerűsítsem, az itthonrekedt gyerekeimnek is vettem, így őket mobil helyett Amerikán keresztül hívom :)
ez a 3 kütyü 12000 Ft évente, és ezért annyit beszélünk, hogy lyuk lesz a másik hasában!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.17. 13:14:11

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon örülök, hogy vetted a fáradtságot, és becserkészted a szükséges adatokat!
Elnézve Anahita képeit (meg Süllőcskét a nézők között) megtisztelve érzem magam, hogy ilyen tehetséges emberek segítenek a blog életében.
Gratulálok!!!

Topy 2014.05.17. 13:36:59

@susztertangó: no akkor egy pohárkával az egészégedre! isten éltessen sokáig! :)

Topy 2014.05.17. 13:47:13

@látjátok feleim szümtükkel:
www.topybear.hu/img_0506.jpg

lesütött szalonna zsírján megdinszteltem a hagymát, rá a gomba, ső, pár tekerés bors, a mezők illatát idézendő kis csombor, lehelletnyi kakukkfű; tojás, aztán mehetett is a tányérra :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 13:57:36

@Topy:

Nagyon jól néz ki, de nem haragszol ha én inkább a szalonnát választom?:)
Most el vagyok telve a gombamártásommal. Bár csináltam szalonnás paprikás tejfölös csilis mértást is, az sem volt rossz, de a vargánya felülmúlhatalan.

Topy 2014.05.17. 14:06:57

@látjátok feleim szümtükkel: egye fene, úgyis a gomba a drágább :D:D:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 14:22:00

@Topy:

No meg a szalonnára jobban megy a sör is.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 17:07:35

@susztertangó:

Nyugdíjas bérletigazolványosoknak, meg nem igazolványosoknak ajánlatos néha ezt elolvasni:
picapica.blog.hu/2012/01/03/karon_varnyu

Bár a fiatalabbaknak sem árthat meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.17. 17:45:59

Szép napot!
@süllőcske: Nem is leszólni akartam. Ha kedvvel csinál valamit az ember, bármi legyen is, jó dolog. Ez az étel, meg aztán sok mindent űberel.
@látjátok feleim szümtükkel: Jópofa.
Voltam két kertben. Túl nagy kárt szerencsére nem okozott a szél. A barackok javarészt a fákon maradtak, a paradicsomból is inkább azokat viselte meg, amiket az előző szél megtépázott, Pár paprika sajnos elég nyomorultul néz ki, főleg a naga viper és a trinidad scorpin, ráadásul azokból csak egy-egy van. Meglátjuk egy hét múlva.

susztertangó 2014.05.17. 17:52:41

@látjátok feleim szümtükkel: @Topy: @Andrass9: :-)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.17. 18:19:13

Kaptam ma 30 fürjtojást. Van-e valakinek tippje, mit készítsek belőle?

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.17. 18:30:06

@Waka:

Én a mini serpenyőmet bekenem olajjal, beleütök öt fürjtojást, és fedő alatt kis lángon addig főzöm-sütöm, amíg a teteje be nem opálosodik. Szerintem nagyon jó így, de jó megfőzve is salátákba betétnek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.17. 18:57:21

Azt hiszem, így kicsit körbejárva a dolgot, egy saláta lesz belőle, kapros öntettel, úgyis tele van vele a kert.

süllőcske 2014.05.17. 21:45:24

Kedves emberkék! Anahita nevében is köszi jóindalotokat. Ő egyébként, ha nem is ír, ismer benneteket, amennyire magam, vagy akár még jobban, mint ezt érzékeny asszonyoknál megszokhattuk, megérzések szintjén. Üdvözletét is küldi.
Képei egy hónapig függnek majd a paravánokon.
Topy gombája, látjátokfeleimszümtükkeléhez hasonlóan csucsu.
A pipi tényleg kiszáradás ellen volt így megkészítve,másodsorbani szempontokat pedig ismerjük.
Fürjtojit szeretném tanulni, van-e olyan sajátsága, ami mentén csucsut lehet belőle főzni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.18. 09:17:55

@susztertangó: nem. ill. ilyen majd a sajtkonhaban lesz. olyan amerikai nagy mosovatot kerestem,de mar targytalan,mert a konhaban amif vdttdm , van, es ha egzsydr a helz
yere kerul,egy ideig nem cserelem ki nagra. orulok,ha ez vsgre a helzen lesz

mondjhk ma reggel felrobbant a kavefozo (bele az arcomba -nincs bajom!), ugyhogy tan a biztosito megfinanszirozza:)

susztertangó 2014.05.18. 09:45:36

Ó, Te szegény, látom azért megviselt!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.20. 19:17:18

@Andrass9:

Miért tört be az orosz chip a világpiacra?
???
Mert nem fért ki az üzem kapuján.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.20. 19:17:53

Ha mindenki Béla, akkor gondolkodjunk.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.20. 20:15:33

No mielőtt nekifognánk, elmondom, hogy frissen sült halacskát vacsoráltam, arra lehet gondolkodni.:)