Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Pecsenyekacsamáj krém

2014.05.14. 07:00 Andrass9

Vagy pecsenye kacsa máj krém, vagy ahogy az éppen aktuális magyar nyelvtan elõírja. Pillanatnyilag teljesen érdektelen, mert sikerült valami csodásat készítenem egy bio házi kacsa májából és zsírjából. Ez a poszt két házi bio kacsa teljes feldolgozása és elfogyasztása történetének első állomása.

25.jpg

Történt, hogy kaptunk kacsákat, meg minden jót, mi benne volt. Citromsárga (narancssárga?) zsírját is kisütve, meg a vérét (amit egy pösti gyerök nemigen lát), meg az aprólékban ott leselkedett egy kis máj.

Az aprólék felébõl készült egy nagy kacsaaprólékleves, amit 3 nap alatt megettünk az utolsó cseppig. Ezt nem posztoltam, mert írtam már hasonló receptet. A kutya is boldog volt a csontokkal, de az õ boldogsága azért nem volt hasonlítható a mienkhez! Ilyenkor derül ki, hogy az igazi ízeket nem találjuk meg a boltban kapható baromfikban ...

No de vissza a kacsamájhoz, merthát az a mostani poszt témája. Szóval kérdeztem a feleségemet, mit készítsek neki belõle. Van még egy kis pecsenyemájam a csodahüttõben, azt is hozzátéve lehet belõle egy kétszemélyes resztelt májat sütni. Azért nem véletlenül mondják, hogy a házaspár okosabbik fele az asszony:

"Össze ne keverd a két májat te balga!" - dícsérgette szellemi képességeimet.

"Süsd le nekem egy kis zsírban és annyi. Megesszük kenyéren."

Nem vitatkoztam. Vágtam egy kicsit egy vereshagymából és összeszedtem a hozzávalókat:

  • 15 dkg friss házi kacsamáj
  • 2 ek friss házi kacsazsír
  • 1/4 vereshagyma
  • frissen darált bors, szerecsendió
  • 1 késhegynyi tõkegombapor Süllőcskétõl, mert azt mondta, az mindenbe jó.

10.jpg

Hozzátettem még egy szép öntöttvas serpenyõt, amibe belekanalaztam nagy óvatosan két kanállal a kacsazsírból. Az óvatosság elsõsorban az ajándékozó fenyegetése miján volt, hogy ne használjam el sütésre azt a zsírt, csak kenyérre kenve kell enni, meg akkorra már elfogyott fél vekni kenyér ezzel a kacsazsírral megkenve, annyira izlett, tehát takarékoskodni kell vele. A forró zsírba elõször beledobtam a hagymadarabot, sercegjen kicsit, majd a májdarabokat is utánaküldtem. Azon frissibe beletettem egy késhegynyit a gombaporból is (ez titok, mert feleségem nem szereti a gombát). Sütögettem szép lassan, szétszedve a hagymát lemezeire és le is fedtem, hogy kicsit párolódjék. Amikor már átsültnek minõsítettem, kitettem deszkára a májat, felaprítottam és sóztam. Daráltam rá 2 tekerés borsot és egy reszelõhúzásnyi szerecsendiót is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felaprítottam a sült hagymát is, de nem sikerült villával összetörnöm krémesre a májat. Mindent visszapakoltam hát a sütõzsírba és botmixerrel kicsit szétcsapattam. Nem lett sok, de azt egy mûanyag dobozban a hûtõbe rejtettem. A botmixert és a serpenyõt pedig kitöröltem egy karéj kenyér segítségével.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Másnap reggel elõvettem, hogy készítek reggelire belõle kenyeret magamnak. Hát nem megvámolta valaki???

23.jpg

Azért ettõl még egy kis kacsazsírral megágyazva remek májkrémes kenyér készült (mert én még a zsírt is zsírral eszem!).

24.jpg

Kis sót kellett még rászórni, különösen az édes zöldpaprikát egyensúlyozandó. Semmilyen más fűszert nem kért - a mutatóba rátett gomba, bors és szerecsendió szépen belesimult a máj fenséges ízébe.

Egy kék tányéron bemutatva talán szebb lenne, de a kenyerem se friss meleg puha fehérkenyér - why bother.

Ha nem sikerül házi bio kacsamájhoz jutni, akkor boltban is lehet pecsenyemájat venni, meg kacsazsírt is. Tapasztalatom szerint finom még csirkemájjal is (nyúlmájjal nem engedték kipróbálni). Azokkal is jó - csak nem ilyen fenomenális!

67 komment

Címkék: kenyér hagyma bors kacsamáj kacsazsír szerecsendió tőkegomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr516132953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.14. 07:59:12

No, kentem is gyorsan egy szelet zsíroskenyeret, de én paradicsomot ettem hozzá.

2014.05.14. 08:15:58

Gazemberség: még nem reggeliztem... !
Ez jókor jött. Hasonlóra készülök, meguntam a bolti májkrémeket és kenőmájasokat, meg akarom találni a saját májasunkat, ez is adott ötletet. Gombapor, jé tényleg!

süllőcske 2014.05.14. 09:10:19

Bizony, bizony. Ez finom.
Mért is enne boltit az ember, mikor mennyeit készíthet?
@Andrass9: Azért csak próbáld ki azt a nyúlmájat!Csak saját részedre akár, jóízű lészen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.14. 09:20:20

@süllőcske: Próbálnám, de ahhoz venni kellene. Az utalás még kezdő kapcsolatunk idejére vezethető vissza vagy 40 évvel ezelőttre, amikor remek sült nyúlmájat készítettem. Két nap múlva mondtam csak el - akkor még csak leendő - feleségemnek, aki akkor lett rosszul tőle! Azóta személyesen ellenőrzi, honnan szerzek májat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.14. 09:27:03

@pizzaszeletvágó: Jár ide egy hentes Fótról a kispiacra. neki már "majdnem jó" májasa van, de neked az is nagyon messzi lenne. Sajnos nincs semmilyen füstölőm, amiben egy-egy kis dolgot hidegen füstölhetnék, így azután sok saját étel terv kútbaesik.
Májasban nekem soha nincs elegendő majoranna, meg néha nem eléggé krémes, szóval érdemes volna sajátot lészíteni.
Akkor meg jön a nagy kérdés: ki fogja azt megenni?
Ez a kacsamáj elfogyott nyomtalanul 4 nap alatt, de nem volt több, mint 12 deka az egész. Ha egy darab belet betöltök, az minimum 40 deka, vagyis hasonló fogyasztási sebességnél megromlik a végére, ha nem füstölöm meg.

2014.05.14. 12:05:42

@Andrass9: hát ez az. Itt is lenne egy hentes, 3 faluval odébb, aki nem majdnem jót, hanem szinte tökéleteset készít. Igen ám, de nem mindig járok én se arra, illetve az elmúlt 4 hónapban csak egyszer csinált, hogy törjön el a keze. Rohadt kellemetlen, mikor ráéhezik az ember, elmegy kocsival odáig és nincs. A végén már mondtam neki, hogy hívjon fel ha csinál, ezt meg is tette.
Én is arra gondoltam, hogy kisebb mennyiségeket csinálnék, de nem tölteném bélbe, és bár szeretjük füstölve, inkább csak hűtőben tárolnánk valameddig. Állítólag egy zsírréteggel fedve jobban eláll.
/ahogy anyám is csinálta annak idején, hogy friss zsírban tett el sült csirkemájat, sült kacsacombot légmentesen, sokáig elállt és még utazásra is vittük, ahol nem volt hűtő/

12 dkg kettőtöknek 4 napig?
Ótejóég! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.14. 14:12:16

@pizzaszeletvágó: Volt benne 2 kanál zsír is, akkor az már 16 deka :)

2014.05.14. 15:08:06

@Andrass9: hiába 16 deka, én már azt is el tudom képzelni, hogy miközben ettétek, fogytatok!!! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.14. 16:15:50

@pizzaszeletvágó: Nem hallottál még arról, hogy zsír fogyasztásával fogyni is lehet?
A kérdés csupáncsak az, MENNYI zsírt eszel meg :)

süllőcske 2014.05.14. 16:24:21

@Andrass9: @pizzaszeletvágó:
A bűvszakin olvastam egy nagyon jónak látszó sertés kenőmájasról:
1 kiló anyaghoz harmadrész májat, 2/3 rész zsíros császárhúst dagadóstól használunk fel.
Fűszerek:
80g hagyma, finomra vágva
3g bors
20g só
6g majoranna(jó sok)
1g gyömbér, finomra
1g cukor
1gerezd fokhagyma

1l főzőlébe:
4szem szegfűbors
fél fej hagyma
ízesítőcsokor póréhagymába csomagolva:
2 babér, petrezselyem és zellerszár, kakukkfű, vagy csombor

A husit és a májat 3x3 centis hasábokra nyessük.
A felforrt főzőlébe beletesszük a császárhúst, 20 percig főzzük, közben a májat 3mm-es tárcsán ledaráljuk. Majd a husit is, forrón.
Gyorsan kell dolgozni. A húst jeges vízbe mártott kézzel átkeverjük a borssal, sóval, cukorral, majorannával, s az uccsó pillanatban felvágott gyömbérrel, fokhagymával és vörössel.
Most hozzáadunk a főzőléből a húshoz mért 10 százalékot, keverjük, megy hozzá a máj, kutyulunk, kész.Így jó az emulzió.
Kóstolás, finomítás.
Namost, ezt az anyagot tesszük üvegekbe, háromnegyedig, fazék rácsára, felöntjük, hogy ellepje, 85 fokig melegítjük, majd így tartuk három órát. Kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, és meg is vagyunk a májassal. Jól eláll az ilyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.14. 16:34:38

@süllőcske: Húúúú! ez szuper recept! Köszi, hogy felderítetted! A májat nem főzi az alkotó?
Már többször gondolkodtam a pástétom formában való tartósításon, de nem sikerült kis csatos üveget szereznem :)
A recept ízesítése nagyon közel áll az izlésemhez, ki fogom próbálni!

süllőcske 2014.05.14. 16:50:29

@Andrass9: A májat nem, és szerintem jól teszi. Egyrészt elevenebb ízű marad, másrészt állagilag jobb így, ha már kenhetőségről beszélünk. A szép emulzió így a legvonzóbb, a máj csöppet sem érdes.

2014.05.14. 17:36:00

@süllőcske: kipróbálásra érdemes, mindenképpen. A fűszerezés nekem is a kedvencem, kivéve talán a gyömbért. Köszönöm én is, én még nagyon az elején vagyok, most még a gyűjtögetés fázisában tartok, egyrészt receptet másrészt technológiát olvasgatok. Ez is jól jött!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.14. 18:48:33

Szép napot!
Remek recept, és ismét sajnos. Nagyon szeretem a májat, és én éppen az édeskés ízéért vagyok oda, a bolti májasoknál is a falra másztam, ha agyon volt sózva-fűszerezve.

süllőcske 2014.05.14. 19:27:06

Van mit próbálgatnunk:)
A jól sikerült májasok szerintem is a legütősebb ízélmények közé tartoznak. Lehet az szárnyas, hal, négylábú. A vadmájak különösen megragadnak, persze ezeket mangalicával érdemes párosítani. A máj rövid melegfüstölése, mint előkészítő művelet is érdekes lehet. A füstös fán grillezett zsíros részek kiegészítésével, pecsenyés ízű májast is lehetne összehozni.Ezek távolabbi tervecskéim.
Tegnap finom, tiszta ízű amurt sütöttem, fokhagymás, citromos kivitelben.
Filéztem, nyúztam a halat, vajon sütöttem, gyengén fűszerelve, de vele sütöttem roppantott fokhagymákat, rozmaringágat. A serpenyőben maradt vajat citrommal, vágott petrezselyemmel megforraltam, a sültre locsoltam. Egyszerű, franciás serpenyőmunka, de az amur fehér, zsengélt húsa jól érvényesült benne. Fejes salátával, melynek öntetében akácvirág volt egy finom játék, friss elem. Visszafogtam magam, hogy vihessek fiamnak, mert ma Pesten voltam, többek közt új reménységem megvásárlása ügyeben, ami egy vadi új, hiper-szuper lángálló edényagyag. Ebben a Flameproof-ban van rengeteg reményem.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.14. 19:50:19

@süllőcske: Irdaltad a filét? Nem tudom, jól értem-e, az edényanyag valami fazekas-munkához lesz?

2014.05.14. 20:00:20

@süllőcske: nagyon szeretem az egyszerűen serpenyőben sütött halakat, kevés fűszerrel.
Ugyanígy vagyok a gombákkal.
A saját íz mindent visz, az erre alkalmas nagyon friss alapanyagoknál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.14. 20:05:28

@süllőcske: Az amúr jól hangzik! Lassan ismét lehet majd grillen halaznom :)
A lángálló agyag klassz lesz fazéknak, stb. Harminc-negyven évvel ezelőtt tanulgattam a kerámiát egy keramikus/kohómérnök házaspár kezei alatt. Roppantul élveztem, csak a zománcozást nem, mert ott színeket kellett előállítani :)

süllőcske 2014.05.14. 20:20:17

@Waka: Nem irdaltam, mert a fogás négykilós volt, ezt a vastag húst, erős y-t, nem érdemes átsarabolni. Viszont nem erős sütéssel süllőszerű konzisztenciát kaptam, puha volt, de rugalmas, éppen kedvezően lamellásan foszló, kollagéntől ragyogó.
Az amurt nagyon megsütve is lehet szeretni, ekkor is kellemesen téphetően viselkedik, de ez így jobb volt.
Már írtam arról, hogy sütő-főző edényeket készítek, de rendkívül nehéz jó keverékhez jutni, főleg, ami a szúrólángot is bírja, ráadásul hosszú távon.Ez a massza elképesztő hőtágulási és egyéb értékekkel rendelkezik, nagyon bízom benne.
Német fejlesztés, még ritka, de a franciák, akik hozzám hasonlóan szeretnék föltámasztani az agyagedényreneszánszot, viszik, mint a cukrot. Itt az elsők között veszem górcső alá ezt az új anyagot. Tök izgatott vagyok..Annyira szeretném, hogy a kocsmásoknak legyen egy-egy tajinjuk, legalább. No, majd a nyár végén elmondom, mire is jutottam.

süllőcske 2014.05.14. 20:34:49

@Andrass9: Nem akarnád feleleveníteni? A Fadrusz utcában kapsz mindent, ami kell hozzá.

2014.05.14. 20:35:12

@süllőcske: hát azt én is nagyon bírnám...
Feleségemtől, aki egyben a család pénztárnoka, már jó ideje felhatalmazást és egyösszegű keretet kaptam némi edény beszerzésekre. Ám, akárhová megyek, nem látom, nem kapom, ami kell. A tajin, és az abban készíthető ételek és kultúra pedig különösen vonzó párom számára.

www.youtube.com/watch?v=OjPDZ0q61_I

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 20:36:56

@pizzaszeletvágó: egy tajine-ra én is nagyon vágyom....
már arra gondoltam, hogy megcsinálom magamnak, csak nem lenne hol kiégetni

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.14. 20:45:05

@süllőcske: Értem. Mikor Tatán tanultam a szakmát, egy villanyrezsó és egy serpenyő ott volt velem. Az egyik legjobb ízű halat ott sütöttük amurból. A rezsó mellesleg ólomöntésre is alkalmas volt, hétvégén gyártottuk a dobóhálóhoz az ólom súlyt.
A főzőedény-projekthez sok sikert kívánok - minden önös érdek nélkül, persze. Nem értek hozzá, de nagyanyáink idején az agyag simán megfelelt lábasnak. Mi változott?

2014.05.14. 20:55:25

@Waka: a szúróláng és hogy sokáig bírja-e, ezt emelte ki süllőcske, ha jól értettem. Ha megnézed, amit linkeltem, sima gázlángon főz a séf tajinban!
(Mellesleg nagyon jó receptek vannak arrafelé, amit linkeltem, most nézem én is...)

@Babette_: hát ez az, venném és, de nem dísztárgyként, hanem ahogy süllőcske írja, használati tárgyként, ami sokáig bírja a nyílt szúró lángot, agyag legyen a talpán :)

süllőcske 2014.05.14. 21:09:39

@Waka: Elcsatolták tőlünk azokat a területeket, ahol tiszta tűzálló agyag volt bányászható. Majd ezeket a bányákat bezárták. Részben azért, mert kifogytak a jó rétegek.
A tűzálló agyag ritkaság. Tulajdonképpen mállott gránit, mely nem vándorol el a mállás színhelyéről.
Ehhez nagyon szerencsés körülmények kellenek, ha figyelembe vesszük a geológiai viszonyok sorát. Ha elmozdul, és más ásványokkal, és szerves anyagokkal keveredik, egyre gyengülő osztályozást kaphat. Ezek lesznek pl az Alföldre lesodródott, harmad-negyedosztályú agyagok, melyek főzéshez még soványító keverékekkel sem alkalmasak.
Hol vannak már azok az idők, amikor a gömöri fazekasok elárasztották a Felvidék szent agyagjából, a Terra Sancta-ból készült elnyűhetetlen lábasaikkal, fazekaikkal a Kárpát-Hazát!
Ma már csak a specialista cégek érhetnek el eredményt, ez a cég ilyen, és a németek, mint tudjuk, nem ügyetlenek. Legyőzve enyhe viszolygásomat, hogy nem Hungar Matéria Benedicta az, miből dolgozom, bízom abban hogy jó tűzálló agyagot jó soványítással, adalékkeverényekkel tűzrevaló edényeknek tették alkalmatossá ezek az árja csibészek.

süllőcske 2014.05.14. 21:29:18

@pizzaszeletvágó:
Igen. De ne félj, míg engem látsz, én ezt a dolgot nem hagyom, míg nem lesz újra igazi cserépbogrács(mint az avaroknál, vagy a tiszai magyaroknál) ésatöbbi. Különben már vannak eredményeim, de ezeket csak akkor hozom elő, ha jószívvel ajánlhatom.
Peruban van egy edény, ami lábon áll, úgy néz ki, mint egy tárcsa, vékony,hatalmas, kukoricacsutkával tüzelnek alá, mi köztudottan hatalmas szúrólángerővel rendelkezik, ezen sütik a tortillát, és mindenfélét, de el nem reped..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.14. 21:31:34

@süllőcske: A kohómérnök még él, de a keramikus már nem :(

süllőcske 2014.05.14. 21:33:09

@Waka: Az se nincs már, olyan tiszta, mivel ilyet magas szinten lehetne csinálni, sajnos, mind elveszett.

süllőcske 2014.05.14. 22:00:10

Esetleg blogkocsmailag kivonulhatnánk valaki földjére, ásóval, lapáttal, szarvaslapockával, és csórhatnánk a földet, ami világos szürke, egynemű és Kincs.:)

2014.05.14. 22:36:53

@süllőcske: miként kalandozó magyarok? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.15. 07:48:05

Jó reggelt ezen a csúnya napon.

Bor Pali bácsi azt mondta, hogy az oroszlán is olyan, mint a macka, csak egy kicsit nagyobbacska. Biztos?

www.ma.hu/webbulvar.hu/212150/Oroszlanna_valtozott_a_macska_megmentette_a_kisfiu_eletet?place=srss

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.15. 08:30:52

@süllőcske: Szarvaslapocka jöhet. A föld az sárgás agyag murvával keverve. A veteményes túl humuszos, nem alkalmas égetésre :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.15. 08:40:29

@látjátok feleim szümtükkel: Macskák tudnak igazán harciasak lenni. A filmen szereplő pedig egy elég nagy példány is - valószínűleg éppen kismacskái lehetnek.

2014.05.15. 10:08:01

@látjátok feleim szümtükkel: csúnya nap.

"Jajj, de hideg ez a ciklon
Ketten ülünk egy biciklon!"

4-5 nap múlva érne a cseresznyém. Eddig csak a túlerőben lévő feketerigókkal és verebekkel kellett már pár napja reménytelen küzdelmet folytatnom az engem illető részért, de most valami Ivett nevű boszorkány az éjjel elvitte legalább egy harmadát.
Szedéssel nem sok gondom lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.15. 10:09:44

@pizzaszeletvágó: Sajna én is szomorúan számlálom a megmaradt szemeket, pedig vagy egy mázsára számítottam, olyan jól indult. Az eső miatt kireped az egész ...

Fenchurch68 2014.05.15. 10:17:13

@pizzaszeletvágó: Ivett elintézett nekem egy brutális fejfájást, pedig ez ritkán fordul elő, úgyhogy mára csak egy kis zsenge zöldborsólevesre futja az energiámból.
Májat minden mennyiségben, bárhogy. A legelvadultabb vegán időszakomban sem tudtam ellenállni, ha megkívántam. Lehet, hogy most üvegbe zárt májast fogok gyártani? Igény volna rá.

2014.05.15. 10:37:19

@Kató néni: én tegnap "tavalyi" zöldborsólevest ettem. :)))
Azért hívom tavalyinak, mert ugyan minden más idei benne, de a borsó tavalyi fagyasztott. :)))
Próbáltad-e már milyen finom egy kis májacska a zöldborsó levesbe?

Egyébként feleségem is így van vele. A húst nem annyira szereti, mint én, és leginkább felismerhetetlenre darált formában fogyasztja, de a májat nagyon megkívánja időnként. Bizonyos időnként. Azon a bizonyos időnként. A májban igencsak hiánypótló anyagok vannak a szervezet számára, nem lehet véletlen a megkívánás.

@Andrass9: az szép fa lehet pedig, fajtáját ismerjük?

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.15. 10:57:23

@pizzaszeletvágó:

Ne szomorkodj, erre sőt más felé sem lesz sok cseresznye, egyrész valami miatt nagyon sokat lerúgnak a fák, másrészt a repülő fogyasztó máshol is divat.
Most hallottam, hogy gomba is bántja a termést, állítólag Makó felé gabonát kell kiszántani valami rozsda miatt.

Ez a mezőgazdaság "szépsége", sosem tudni mi marad a végére.

Nekünk egyébként az a fekete cseresznyénk pirosodik, aminek júniusban kellene normás körülmények közt érni.
Piacon már árulják a cseresznyét.

Fenchurch68 2014.05.15. 11:05:07

@pizzaszeletvágó: Én hús nélkül végül is elvoltam huszonévig, most kezdem újra felfedezni, de a nem felismerhetetlenre darált még néha nekem is "sok". A máj, az bármilyen formában, bármikor, én is vas- és D-vitamin-hiányos vagyok :)

Topy 2014.05.15. 11:07:43

@látjátok feleim szümtükkel: én csak azt látom, hogy mindig van valami "ok" hogy miért drágul az összes gyümölcs, zöldség... :(

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.15. 11:19:32

@Topy:

Sajnos ezek az okok időnként kivédhetetlenek. A cseresznye mellett a sárgabarack is foltos, szerencsére az nem szárad le, csak majd nem lesz első osztályú a minősége. Mivel azonban a kedves vevő csak első osztályút akar venni, neki drágábban majd hoznak külföldit.

2014.05.15. 12:10:15

@látjátok feleim szümtükkel: akkor erre mondják, hogy "acélos a búza" ugyanis a rozsda a vasat támadja, vagy nem? ;) Valamit rosszul értek...?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.15. 12:22:51

@pizzaszeletvágó: Csak annyit tudok róla, hogy májusi cseresznye. Általában rendesen terem és az első a környéken. Az összes gyerek lesi, hogy mikor kezd már pirosodni, mert a fele az utcára nyúlik, én meg hagytam azt a felét a földig lenőni. Így még a kis mogyorók is elérik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.15. 12:24:18

@Kató néni: @pizzaszeletvágó: Úgy látszik ez valami fertőzés: Én is megfőztem az idei első tavalyi zöldborsólevest. Igaz, az enyémben volt újborsó hajtás és virág is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.15. 12:25:11

@pizzaszeletvágó: Nem azt jelenti, hogy kiveszi a kasza élét?

2014.05.15. 12:46:12

@Andrass9: szerintem meg a kifejezés a "vas és acél országa" kifejezéssel rokon, ahol még a búza is acélos, lássuk csak:
retronom.hu/node/19852

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.15. 13:03:10

@pizzaszeletvágó:

Hát igen, fontos dolog, hogy van-é balkéz, vagy nincs, és ha van, akkor mit fogdos.:)

susztertangó 2014.05.15. 13:43:10

Az acélos búzát természetesen Stalin elvt. útmutatása alapján és hasonlóságára nemesítették.Jut eszembe, fater mekkora dafke kuruc volt, hát nem volt kiköpött pragmatista. A fent nevezett beadta a kulcsot és a temetése napján egy perces megállás volt a városban. Ő persze fütyült az egészre, és miközben álltak a népek az utcán, ő tovább ment. Valami nő rászólt, hogy hát nem tudja,meghalt Sztalin et. F. pedig közvetlenül válaszolt: ezt a szivességet már rég megtehette volna.Pedig amikor bejöttek az oroszok örömében bukfencet vetett a hóban-valami fogadás kapcsán.

2014.05.15. 14:00:51

@látjátok feleim szümtükkel: miért, szerintem a másik is balkéz... "két baloldala van" /Hofi/ :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.15. 15:11:47

@pizzaszeletvágó:

Akkor a jobboldalinak meg két jobboldala van?

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.15. 15:11:53

@pizzaszeletvágó:

Akkor a jobboldalinak meg két jobboldala van?

2014.05.15. 16:33:32

@látjátok feleim szümtükkel: hát erről Hofit kellene megkérdezni, ő találta ki, de nem ez az oldaliság az érdekes, hanem most kinéztem a cseresznyefára, és kiderült, hogy nem csak sok fekete, hanem egy gyönyörű szép sárgarigó is fosztogat. :))) (ebben a viharos szélben) De jó, én 16 éve lakom ezen a helyen, és még nem láttam errefelé! Ritka, felétek van?
hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgarig%C3%B3#mediaviewer/F%C3%A1jl:Oriole_2.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.15. 16:45:10

@pizzaszeletvágó: nem véletlen látod most: ártéri erdőkben honos :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.15. 18:49:11

@pizzaszeletvágó:

Felénk költ is valahol, de az idén még csak a héten hallottam őket rikongatni. A környéken vannak nagy fák, és néha a mi eperfánkra is szoktak leszállni.
Gyerekkoromban láttam még fészkét is, szenzációsan fel volt kötözve rongycsíkokkal az ágakra.
Tavaly harkályék a szemben lévő háznál fúrtak lakást egy nyírfába, de az idén csak benéztek néha, és egy seregély költözött be, most etetik a fiókákat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.15. 19:36:22

@süllőcske: Ezt kezdhetjük nálam a hegyen, mondjuk októberben. Agyagot ugyan nem garantálhatok, de legalább fel lenne ásva. :D
@pizzaszeletvágó: @Kató néni: Ez az Ivett egy ócska lotyó. Le sem merek menni a kertbe, egy napja fúj a 90-100 km/órás szél, gyaníthatóan már megvolt a szüret.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.15. 20:38:24

@Waka: A barackfa alatt a föld be van terítve barackkal :(

A fickó 2014.05.15. 21:12:10

@süllőcske: Én megcsináltam a recit, nagyon jó lett rusztikus fűszeres. Nagyon fontos a máj és a hús minősége. Zsenge sertésmáj a jó, illetve a császárhús legyen kellően zsíros. A majoránna nagyon sok, én felét használtam, az sem volt kevés. A gyömbért nem érezni ki. Egyébként könnyű elkészíteni, a kis csatos üvegeket háromnegyedig kell tölteni, lenyomkodni, hogy ne legyenek benne levegőbuborékok. Bele a 85 fokos vízbe és 3 óra múlva kész. Mondjuk nekem egyszerű, mert van sous vide cirkulátorom. Azt nem tudom, meddig áll el, mert nagyon hamar elfogyott. De gyanítom sokáig, mert t.képpen egy konzervet készítünk. :) Télleg, kéne is csinálnom megint. Koviubival, lilahagmával tökéletes. :)

susztertangó 2014.05.16. 06:15:20

Jóóóóóó reggelt Kocsmalakók! Guglizzátok a Knyihár féle házikolbászt. Hátha.(Na képzelem, ez már megint a "tegnapi" poszt alján lesz.)D

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.16. 09:47:22

@susztertangó:

Én a kamrámban guglizom, csak nem Knyihárnak hívják a böllért.:)

Azért a szalonnáját is kóstold meg, főleg, ha a sajátját árulja.
süti beállítások módosítása