Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Krumplifőzelék fasírttal

2014.04.12. 07:00 Waka

Ebédidőben a kávézóban gyűlik össze a csapat. Kávézónak hívjuk, kis helyiség, ott van a két központi nyomtató – ebből az egyik mocskosul útban -, meg a fénymásoló is. Van egy szekrény, ott tároljuk a csetreszt, van két mikró, egy kávéfőző – valódi Szarvasi – meg egy kenyérpirító. Egy ideje egyre többen vagyunk – úgy látszik, másoknak sem ízlik a koszt az étkezdén –, lassan két turnusban kell ebédelni, kevés a hely, meg a melegítőkapacitás. Szóval, ott falatozunk, és – természetesen – gusztáljuk a másik ebédjét. - Mit hoztál? - Ó, csak egy kis kocsonyapörkölt hétvégéről.

Legutóbb aztán egy régen érzett illat csapta meg az orrom. Zed krumplifőzeléket burkolt fasírttal. Én is ilyet akarok – gondoltam.

 

És lőn. Összedobtam egy finom krumplifőzeléket.

 

15.jpg

Egy kilónyi desiré krumplit 1,5-2 cm-es kockákra vágtam.

 

1.jpg

 

Egy közepes fej vöröshagymát apróra vágtam, és egy kanál zsíron aranysárgára pirítottam.

 

5.jpg

 

Félrehúztam a lángról, beleszórtam egy kávéskanálnyi pirospaprikát, gyorsan elkevertem, és felöntöttem e kevés vízzel.

 

6.jpg

 

Visszatettem a tűzre, beleöntöttem a burgonyát, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőven ellepte. Sóztam, borsoztam, és beletettem négy babérlevelet. Lassan rotyogtatva addig főztem, míg a kisebb darabok el nem kezdtek szétmállani.

 

7.jpg10.jpg

 

Egy pohár 20 %-os tejfölt egy kanál liszttel és kevés vízzel simára kevertem.

 

9.jpg

 

A lábasból mert vízzel hőkiegyenlítettem, és behabartam a főzeléket. Pár percig gyakran kevergetve alaposan kiforraltam.

 

13.jpg

 

A fasírthoz fél kiló pulyka-alsócombot daráltam le három beáztatott zsemlével. Kevés zsírosabb rész – talán kis zsírszalonna - jó lett volna hozzá, de mire a főzéshez jutottam, már nem volt semmi nyitva.

 

2.jpg

 

Sóval, borssal fűszereztem, ráütöttem egy tojást, került bele két kis fej vöröshagyma finomra vágva, egy gerezd fokhagymát is belereszeltem. Igazság szerint egy fél fej lilahagyma is belement, az előző napi körített tehéntúróból maradt. A közeli boltban ugyanis 5 deka a mérleg alsó mérési határa a zöldség-gyümölcs részlegen, ergo meg kellett vennem egy nagy fej hagymát, annyit viszont nem akartam 25 deka túróba belekeverni.

 

3.jpg

 

Szóval, összekevertem az összekeverni valót, aztán még sóztam kicsit, meg némi zsemlemorzsa is belekívánkozott.

 

4.jpg

 

Jércetojásnyi gombócokat szaggattam a masszából, aztán zsírpapírra kiöntött morzsán pofás kis pogácsákat hengergettem belőlük.

 

8.jpg

 

Serpenyőben olajat hevítettem, és kis lángon kisütöttem a fasírt.

 

11.jpg

 

Papírtörlőn leitattam róluk a felesleges olajat, aztán tányérra halmoztam őkelméket.

 

12.jpg14.jpg

 

Jó volt. Jobb, mint emlékeimben volt a menzán. Persze már tovább jár az eszem, arra gondoltam, mi lenne, ha a főzeléket kis füstölt hús főzőlével készíteném. Nos, a húsvéti sonka levére már nem lesz gond, úgyis sajnáltam folyton kiönteni.

46 komment

Címkék: burgonya krumpli vöröshagyma fokhagyma lilahagyma zsemle pulykacomb babérlevél feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr726013145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.12. 07:49:37

Huhh, ez fura krumplifőzelék, a pirospaprikával meg a liszttel.. No, meg az örök "vitatéma": kockára vagy vastagabb szeletre? ;). Ja, és hol az ecet? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.12. 08:47:33

@Pink Petsch:
Az üvegben.
Nem mindenki szereti ecetesen, meg általában a paprika nélküli krumplifőzeléket eszik ecetesen.

Mi olyan furcsa abban, hogy paprikásan főtt? Ez az egyik hagyományos változat, rántással. A paprika nélküli meg habarással.

Szerintem minden változat jó, ha ízesen van fűszerezve, és jó fajta krumpliból főtt.

2014.04.12. 09:10:59

@látjátok feleim szümtükkel: Mert még ilyet nem láttam :D Sem rántásos-habarásost ;). Hm, tejfölöset sem ;).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.12. 09:41:25

Szép napot!
@Pink Petsch: Már megérte idelátogatnod. :D

2014.04.12. 09:59:34

@Waka: Jaja :D Nálunk elég minimalistán készült. Nem volt rántva vagy habarva, mert azt megtette a krumpli. Már a sűrítést. Pirított hagymaalapon, vastagabb szeletekre vágott krumpli. Sok babérlevél, só, bors, ecet, főzéskor víz és tej kombója csak annyi, hogy éppen ellepje.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.12. 10:57:13

@Pink Petsch: Nálunk meg nem szokott krumplifőzelék lenni, legalábbis nagyon régen lehetett, mert nem rémlik. Ez a recept tetszett meg, kipróbáltam, ízlett, ilyen lesz eztán is. Az ecetet meg kifelejtettem, de nagyobb bajom nem lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.12. 11:07:53

Jó ez a recept! Semmi baj sincs vele. Mivel eléggé paprikás, érthető a kevesebb tejfel, de a tejfel is savanyít, vagyis az ecet elmaradhat. Mi például nem is teszünk ecetet a fehér változatba sem.
Habarás, sok babér is stimmel. A hagymát mi inkább nagyon apróra darabolva belefőzzük, nem pirítjuk. Ha jól emlékszem, a mienkbe a tejfelen kívül nincs is zsiradék.
@Pink Petsch: Javaslom kipróbálásra!

2014.04.12. 11:09:41

Hűűű, hát én is jó régen készítettem már. De lesz a közeljövőben. A posztod meghozta az étvágyamat rá. És fasírttal lesz. Bár én maradok a nagyi-anyu vonalnál ;)

2014.04.12. 11:12:49

@Andrass9: Hm, leginkább a pirospaprikával van bajom, nekem valahogy nem illik a krumplifőzelékhez. A liszt sem. Ha lisztes a krumpli, és nem sok vízben van főzve, akkor besűrűsödik az. A tejföl véleményes... lehet, kipróbálom. Ecet helyett lehet citromlé is ;).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.12. 11:20:38

@Pink Petsch: Ez teljesen azon múlik, kinek hogy főzték odahaza. Én sem ettem még paprikásat, de elképzeltem, és jó lehet. Ki is fogom próbálni.
A sürítésben lehet, hogy a liszteskrumpli jó, de nem igazán elegendő, mert továbbra is "vizes" marad a főzelék, bármennyi krumplit is passzírozol szét. Kell az a pici liszt a habarásba, szerintem.

2014.04.12. 11:25:42

@Andrass9: Hm, igaz, attól függ, ki mennyire szereti folyósan a főzeléket. Bár eszembe jutott, hogy krumplipüré porral is lehetne sűríteni akár. De a pirospaprika továbbra se nem ;).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.12. 12:01:16

@Pink Petsch: Egye fene, kivételesen de csak neked és csak most: ne tegyél bele paprikát :)

medvedr 2014.04.12. 12:02:37

Maradjunk a fasírtnál.

2014.04.12. 14:27:17

@Andrass9: Kösz :)

@látjátok feleim szümtükkel: Háááát, most, hogy mondod ... ;)

vörösbor(de)minőségi 2014.04.12. 15:41:46

érdekes- ma hasonló cucc készült itthon de a krumpli helyett édeskáposztával.előbb kellet volna itt kocsmáznom-és akkor én is enyhán paprikás alapra helyeztem volna a dolgot.
tudtam,hogy elfelejtettem valamit=babérlevél.
finom ízes lett ennek ellenére,és a végén liszt helyett keményitős tejfölös habarást kapott.
az itt olvasott változat nem jutott volna eszembe -sajnálom,hogy nem reggel nyitottam be az ivóba:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.12. 18:34:33

Szép napot!
Ismét kivagyok, mintaliba. Nem sikerült mindent megcsinálnom, a jövő héten még simogathatom kicsit a földet.
@vörösbor(de)minőségi: Ezt az édeskáposztás dolgot bővebben kifejthetnéd, mert nekem így kínai kicsit.

2014.04.12. 19:27:52

Szépen kivitelezett főzelék. Van mikor ezt a hagymás paprikás habart verziót kívánja meg az ember, van mikor a savanyúbbat füstölt bordával, tejjel, ecetesen. Én mindkettőt szeretem a maga helyén. Magyarország keleti részéről származó nagymamám az utóbbi mellett kardoskodott nyugati részről származó anyámmal, aki a fentit főzte inkább.
Én gyerekkoromban egyiket se ettem meg, úgyhogy meddő vitát folytattak. :)))

vörösbor(de)minőségi 2014.04.12. 21:03:59

@Waka: nem sok fantáziával indult a mai nap,és ebből jött létre-olajon hagyma fonnyad-addig káposzta elnagyoltan felapritva,belezutty a káposzta-kapott 4 szem paradicsomot a szinek azért fontosak...izesités ezzel azzal(itt sok minden megengedett legyen az kapor koriander bármi)ki mit szeret.a végén pedig tejfölbe kever keményitő és azzal összefogva.ez bármit elbit kis füstölt ízt ...hiszen látod milyen minimalista kaja-de meglepetésre finom lett.jó-nem egy borjubécsi,de ezt érdemlem mert mostanában sokat nyekergek hogy jajmitkénefözni..

(jó volt a "mintaliba") :D

A fickó 2014.04.13. 02:43:28

Én is a puristább megközelítés híve vagyok a krumplifőzeléket illetően. Ecet, kevés tejföl kerül bele. Lényeg a kiváló krumpli, mert ha ez vacak soha nem lesz belőle jóízű főzelék. Ha jó lisztes típusú a krumpli, nem kell sűrítés. Csak a vizes krumpli nem sűrít. Viszont főtt tojás kell a tetejére feltétként. :) Általában 2 fajtából készítem, egy feszesebb nem szétfővő, saláta krumpliból (Somogyi kifli) és egy igen jóízű belül sárga fajtából (Maja hajnal). Ez egy igen lisztes fajta, nudlihoz, gombóchoz a legjobb, alig kell hozzá liszt. Lehet, tolok is egy jó mákos nudlit.

Ha valakit érdekel:
afickofakanallal.blog.hu/2013/11/20/kulonleges_savanyu_krumplifozelek

Ha paprikát és borsot, azért nem teszek bele, mert akkor már paprikás krumpli ízű lesz, vagy krumplis tészta ízű, tészta nélkül. :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.13. 06:32:37

@A fickó:

Vagy csak egyszerűen magyaros krumplifőzeléknek nevezik a paprikás változatot. Egyébként meg nem lesz paprikáskrumpli ízű, mert a sűrítés pont ezt tünteti el, a paprikás krumpli nem szokott semlyes, krémes ízvilágot adni.

Isley 2014.04.13. 07:58:20

Anyukámtól ezt a magyaros verziót tanultam, nálunk is így készül. És itt is csodálkoztak, jéé miért piros? én akkor tudtam meg hogy van fehér is :)

Isley 2014.04.13. 08:02:45

és sok főzelékbe teszek pirospaprikát, kivéve a nagyon zöldeket /zöldborsó, sóska, spenót/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.13. 11:13:11

@Isley: Zöldbabba mi is teszünk picit, de az általad említett zöldekbe mi sem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.13. 11:24:38

Krumplifozelekbe sose tettem hagymat
viszont sokkal tobb babert

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.13. 18:08:35

Szép napot!
@vörösbor(de)minőségi: Ez nem hangzik rosszul, lehet, kipróbálom.
Ismét hulla vagyok, kapáltam, gyomláltam a hegyen, a gerillakertbe még le akartam ma menni, de nincs hozzá lelkierőm, majd a jövő héten megcsinálom, amit kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.13. 18:38:24

@Waka: Jön egy újabb hidegfront :( Vagyis a palánták nem mehetnek ki a kertbe.
Cserébe a spenótnak kéttenyérnyi levelei vannak és ma már friss fejessalátát ettünk a kertből!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.13. 18:38:55

Kérdés:
Tudja-e valaki, hogy hengeres csomagot lehet-e a postán feladni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.13. 19:23:06

@Babette_: Akkor holnap megy is :)
@látjátok feleim szümtükkel: Saját magamat nem küldöm, mert túlsúlyos csomag lennék ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.13. 20:18:12

@Andrass9: Felőlem jöhet az a front, csak hozzon egy kis esőt. Lehet hengeres a csomag, csak ha terjedelmes (>75 cm), +50 % a díj.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.13. 20:20:52

@Andrass9: Rohadt jó, ez egészen mást ír: kalkulatorlap.hu/postakoltseg_kalkulator_csomag.html
Az a legszebb az egészben, hogy az MPL kusza honlapján kutyafülit sem találni.

Llychllyn 2014.04.13. 20:24:14

Sosem csináltam piros főzeléket, otthon sem azt szoktuk meg. Én a zöldborsófőzeléken csodálkoztam, hogy miért piros... Csodálkoztam, hogy van ilyen is:)

Mi is hagyma nélkül, babérral, ecettel esszük. Tárkonyos ecettel sem rossz, bár azt a zöldbabhoz szoktam használni.

Viszont most megkívántam a fasírtot...:( Gyakrabban készítünk ilyen stefánia-szeletet, de a fasírt mégis más, arra rá lehet járni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.13. 22:28:31

@Waka: Nem véletlenül érdeklődtem :)
Az minden esetre jó, hogy lehet hengeres, mert akkor nem kell második doboz hozzá.

Köszi mindenkinek a választ!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.13. 22:29:42

@Llychllyn: Különösen, ha falatnyi golyócskákat készítesz. Nálunk az sajnos nem tud olyan gyorsan sülni, mint ahogy fogy ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.13. 22:34:19

Jaa - amúgy mit csinált felséged háromtól ötig????

2014.04.13. 23:00:00

@Andrass9: hengeres csomagot jellemzően csőpostán kell feladni :) Amúgy hány hengeres? :)))

2014.04.13. 23:20:38

@Andrass9: "Go home and do it again!"

A Men in black 2 című film egyik nagy sikerű jelenete jutott eszembe a csomagolásról, onnan az idézet. :))))

www.youtube.com/watch?v=4HgUh5bOgbM

Szerintem alternatíve nézd meg a GLS-t is, mert elég korrektek, csomagolással nem nagyon kell törődnöd, ha van a feladó közelében felvételi pont, akkor még kényelmesebb. Itt egy Herbária boltban átveszik és célba ér.

2014.04.13. 23:36:42

@Llychllyn: neked is bréking nyúz: májusi pereszkét sütöttem tegnap! Felétek nem jelent meg valamiféle helyhez kötött, de nem fotoszintetizáló sejtfonalas friss anyag? :)))

2014.04.13. 23:52:39

@Andrass9: Annyira rábeszéltél erre az "ökörszív" paradicsomra, hogy vettem néhány palántát, aztán majd meglátjuk, hogy én leszek-e az az ökör, aki szív vele! :)))
Mindenesetre én sem ültetem ki még.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 08:55:54

@pizzaszeletvágó: Indeterminate növény. Az 5. fürt virágzásáig foszforban gazdag talajt kér (vagyis a kiültetéskor adj neki sekélyen bedolgozva szuperfoszfátot), a termés szép kiérleléséhez meg káliumot. Nitrogént csak módjával, mert feleslegesen növeli a zöldállományt.
Én rendszeresen levagdosom a leveleinek felét, főleg, ami takarja a nagy paradicsomokat :)