Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Székelykáposzta

2014.04.02. 07:00 Andrass9

Az étel nevének történetét nem részletezem, sok-sok gasztrooldal megírta már. Még nem is fõztem volna, mert nincs igazán hideg, de egy olyan gyönyörû lapockába botlottam, hogy nem volt szívem otthagyni. Akkor már vettem savanyúkáposztát, meg egy sima káposztafejet.

Hogy miért? Feleségem csak lucskoskáposzta formájában szereti, viszont a pörkölt azonos. Ha õ fõz magának, akkor hagy nekem pörköltet egy székelykáposztára. Most én vendégeltem meg a pörkölttel (és a finomra felszeletelt fejeskáposztával).

Kellett hozzá:

  • 1 kg szép sertéslapocka
  • 70 dkg savanyúkáposzta
  • 1 pici fej káposzta a lucskoshoz
  • 8 deka füstölt szalonna
  • 3 fej vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 csõ paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kis birskörte a lucskoshoz
  • 1 evõkanál jó minõségû pirospaprika

10.jpg

A szalonnát felcsíkoztam és lábasba vetettem, adja ki a zsírját. Ezalatt felkockáztam a hagymát. A megpirult szalonnát kihalásztam a zsírjából (jó lesz túrós csuszára pörcnek), de a bõre maradt a lábasban. Hozzáadtam a hagymát és megdinszteltem. Míg a hagyma párolódott, felkockáztam a húst. Volt rajta némi ín és mócsing, azt nagy darabban beletettem a hagymába, piruljon az is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Megvágtam a paprikát is és hozzáadtam a hagymához. Amikor úgy éreztem, eléggé megpárolódott a hagyma, hozzáadtam a pirospaprikát. Gyorsan elkevertem, majd egy kis vizet is öntöttem alá, le ne égjen. Zsírjára pirítottam és végül beletettem az összevágott húst. Nagy lángon kavartam, sütöttem, hogy a hús mindenütt kifehéredjen (megpirosodjon?). Ezután felöntöttem annyi vízzel, hogy szépen ellepje, megsóztam kicsit és kis lángon puhára fõztem a pörköltet. Tudom, hogy kis lével apránként kellene csinálni, de erre már lusta voltam. A lucskoskáposztához félretettem egy harmadát a pörköltnek, finomra vágtam a káposztafejet és megtisztítottam a birskörtét is. Valamikor később feleségem meg is főzte magának. Én azt annyira nem szeretem, így nem is követtem a módszerét. Képes ecettel savanyítani ...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A maradék pörkölthöz hozzáadtam a kicsavart savanyúkáposztát. Picit talán kimoshattam volna, de én szeretem, ha savanyú/sós a lé!

20.jpg

Mintegy 20 percet fõztem, hogy a káposzta ropogós maradjon. Ezután egy evõkanál tejfelt adtam hozzá, csak, hogy kicsit elsimítsa az ízeket.

21.jpg

Egy szelet kenyérrel azonnal be is termeltem két tányérnyit.

23.jpg

Meg 3 tányérnyit másnap, és még jutott a fiamnak is a nagy adag, amit elvihetett ...

67 komment

Címkék: pörkölt hagyma szalonna birs lucskoskáposzta pirospaprika lapocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr205694209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2014.04.02. 11:07:34

Pár karika füstölt kolbász sem árt neki

vörösbor(de)minőségi 2014.04.02. 11:33:30

az édeskáposztás feleségnek való-az szintén igy készült?
gondolom abban nulla svanyukápi..perkelt+édeskápi.
kicsit paradicsomlésen-és máris majdnem az alföldön vagyunk-nem? hortobágy tájékán csak nem tőtike.
nem lehet ez rossz!!
(kedves bloggazda-nem! azt irtam hogy paradicsomoskáp)

:)

Topy 2014.04.02. 11:46:32

@vörösbor(de)minőségi: dehonnem, paradicsomoskáposzta pörkölttel, most lebuktál! :D

Topy 2014.04.02. 11:47:21

a kolbászkarikákat én is javaslom :)

2014.04.02. 12:01:18

Igen jó étel. Szeretjük. Sokszor készítem magam is.

Tipikusan az az étel, ahol a jó alapanyag döntő. Lapocka is, de főleg a savanyú káposzta minősége. Ha ez a kettő stimmel, akkor már kiváló eredményt kapunk, mint itt a posztban is.

Magam részéről hozzátennék még néhány "csavart", amit még el szoktam követni vele.

1. Én a pörköltet ilyenkor a lapocka mellett egynegyed rész oldalasból esetleg oldalasszélből készítem, káposztás étel köszöni szépen a csontos, porcos, netán zsírosabb húst, netán picit bőrös húsból csak pár kockányit. Ezeket feleségem félretolja, én pedig boldogan befalom, de a szaftot mindenképpen gazdagítja, tömöríti.

2. A köménymaggal és babérlevéllel is fűszerezem. Nem sokkal, de ott van a háttérben.

4. A káposztát külön készítem fel. Ennek praktikus oka, hogy közben, ha már ki kellett mosni, akkor a felfogott, félretett levével visszatöltve precízen beállítom az ízét. Ha túl sok íz mosódna ki belőle. Így lehet frissíteni is a savanyú káposzta fűszerezését ha kell, ebbe is plusz egy babér, bors, egy csöves erős paprika, vagy amit akarunk, amit megkíván. A főzés utolsó harmadában aztán összerakom a kettőt és tejföllel készre főzöm.

/Borsot nem is tettél hozzá? Vagy csak kimaradt a szövegből? Az egyik képen mintha az lenne, nem?/

Nemrég másfél kiló lapockából és fél kiló oldalasból, kb. 2 kg káposztából főztem, jó étvágyú embereknek. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.02. 12:43:27

@Isley: Egyetértek - erre nem is gondoltam, amikor készítettem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.02. 12:44:09

@vörösbor(de)minőségi: Igen, hasonlóan készül és van benne pici paradicsom is. Az igazi pluszt a birskörte adja neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.02. 12:49:20

@pizzaszeletvágó: Meglátásaid helyesek :)
1, Én is szeretem azokat a cupákosokat, a feleségem viszont a porcogóra bukik, amikor én menekülök az asztaltól, mert nem bírom hallgatni :)
2, Köményt nem, de babért igen.
3, kimaradt. Volt benne bors, csak elfelejtettem említeni. Káposztába mindig teszek egészborsot.
4, Káposztát külön soha. Csinálja akinek ... A léből nem teszek félre, mert nem mosom ki a káposztát. Ha a szavanyítója elszúrta, akkor úgy jártam. LUSTA VAGYOK!

Fenchurch68 2014.04.02. 13:55:54

Jajj, összefutott a nyálamban a száj :)
Karácsonykor ember főzött töltött káposztát, valami iszonyatosan kimosott fehérboros konzervdobozos cuccból, nekem pont olyan volt, mintha édeskáposztából lenne - brrr. A töltelék jó volt, megettem, mosolyogtam hozzá, remélem, ezt nem olvassa.
(Kölcsönösen alázzuk egymás kajáit, én fikázom az ő töltött káposztáját, ő meg az én rakott krumplimat, aztán este megbékülünk :)

2014.04.02. 14:04:43

@Andrass9: Stimmel, egyetértünk, én is úgy írtam, "ha már ki kellett mosni".
Erről picit bővebben: én valóban azt a fajta savanyú káposztát veszem háznál, amit már nem lehetne az EU-ban árulni, tölgyfa kádas, préselt. Igen nagy kád, kerül közé egész fej is. Ezt összerakják ősszel, aljára érnek tavaszig. A minősége, savanyúsága korántsem állandó. (Nem úgy, mint a gyorsan forgatott, művileg savanyított, 3 hetenként bekészített bolti izének) Körülbelül karácsonyi disznótorok idején lehet kivenni belőle az első adagot. Ez még roppan, ezt soha nem mosom ki én sem. Íze tökéletes, békebeli. Azután már esélyes, hogy márciusra túlérik, savanyúbb lesz, mint szeretném. Ezt már kimosom, ilyenkor játszom jobban a lével, utóízesítéssel, mert savval együtt a fűszerek is kimosódnak sajnos. Közbülső időkben a kettő közt megtalálom a célravezető módszert.
Szóval ha már ilyen szuper káposztához hozzájutok, igyekszem nem elrontani. Csak erről van szó.
/csak már nagyon öregek, nem sokáig lesz már jó dolgom :( /

2014.04.02. 14:15:45

@Kató néni: "Ám haragudjatok, de ne vétkezzetek: a nap le ne menjen a ti haragotokon."
;)

Jaj, olyanból kétszer próbáltam főzni, ahogy András szokta mondani, először és utoljára. Kukában végezte.

Töltött káposztás poszt kevés van a Blogkocsmában. Hm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.02. 14:31:36

@pizzaszeletvágó: Ez nem meglepő! megirtam a tökéletes és abszolút töltött káposzta receptjét még mielőtt a blog létrejött! (Just kidding :)
Ha már egyet főztem, ritkán posztolok egy másodikat is, hacsak valami újat nem tanultam közben. Idén például nem volt tél, nem is főztem. Egyszer ettem csak, amikor kaptam a szomszédasszonytól. Pedig mennyire szeretem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.02. 14:32:54

@pizzaszeletvágó: Szerintem itt a nagy alkalom, hogy megtanuld tőlük. Ha nincs fahordód, próbálkozhatsz műanyaggal is, az sem ördögtől való ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.02. 14:35:41

@Kató néni: Ez a konzerv cucc az USA-ban volt rendszeres téma. Ott van nagyritkán müanyagzacskós "savanyú káposzta", de az a németek változata minden belevaló fűszer nélkül. Néha kapni az orosz boltban, de leginkább egy-egy konzervre fanyalodunk rá. Nagylyány nagyon szereti, de nem tudja készíteni. Igaz - neki letisztított karajból kell főznöm a pörköltet hozzá ...

Fenchurch68 2014.04.02. 14:45:13

@Andrass9: Akkor ehhez képest gáz a kovászos káposzta, de még ez is jobb, mint más.
Pörkölttől függ, szerintem adott esetben ez átmenet lehet a natúr meg a savanyú káposzta között.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.02. 14:50:20

@Kató néni: Pedig azt csinálhatam volna, míg ott vagyok náluk. Valahogy nem is jutott eszembe, tán mert itthon mindig lehet kapni?

susztertangó 2014.04.02. 15:36:29

Vasárnap volt ebédre 2 kg káposzta és 1,90kg tarja és bőrös csülökből. Jó lett volna bele legalább valami füstölt csont és azzal főzni a káposztát-de ez elmaradt. Kissé túl paprikáztam, mostanában ezzel szoktam elrontani a kajákat. Barátnőm vitt egy emberes adagot, a maradékhoz hozzáfőztem 1 kg káposztát, és mivel hétfőn nincsenek hentesek nagyon nyitva a Lehelen,máshol sem, illetve sehol nem láttam füstölt csontot-nem akartam már többet költeni, vettem Knorr marhahúsleves kivonatot, olyan mint valami zselé, ezzel főztem meg, plusz hegyes erős paprika.A végén összeforraltam. Most van 3 edényben lefagyasztott székely káposzta.//// Mezőgazdasági boltokban szokott lenni valószínű tót import, klf méretű cserép káposzta savanyító www.nosalty.hu/recept/kaposztasavanyitas-hordoban
Persze vannak magyar fazekasok is, lehet, hogy nekik is van.
Waczakpoczok írta valahol, hogy a kimosott káposzta olyan, mint a Frankenstein fia.
Huh, ég a szám, bekanalaztam valami szomszéd által beadott, kórház konyhájáról befizetett leveskét, kissé föl javítottam egy mokkás kanál borssal...

susztertangó 2014.04.02. 15:48:32

Előző posztban linkelt édibédi kutyák senkinek se lódította meg a fantáziáját csak @Andrass9: -ét :-((

vörösbor(de)minőségi 2014.04.02. 16:06:54

@Topy: hinnye és teringettét!
le-ír-ta!!

:)

Topy 2014.04.02. 16:15:51

@vörösbor(de)minőségi: olyan vagyok mint Harry Potter, én nem félek nevén nevezni a főgonoszt! :D

vörösbor(de)minőségi 2014.04.02. 16:18:12

@Andrass9: igazi káposztasavanyitó kerámia edényem van...olyan tetővel amire vizet kell önteni a légmentes záráshoz.csak arra kell ügyelni,hogy mndig legyen rajta viz.
na de miért is irom?
esetleg ha valakinek kellene-szivesen odaadom-dupla tetővel.(esetleg ha eltörik akkor ott a másik)
eredeti szlovák gyártmány.setétbarna szinű ügyes darab.

nem kicsi de nem is óriás darab-ha jól emlékszem oan 30literes?
meg kéne nézni a neten...

vörösbor(de)minőségi 2014.04.02. 16:20:53

@susztertangó: én még nem épültem fel a látványból.....-rettenet nna!

Fenchurch68 2014.04.02. 16:38:33

@Topy: Shyamalan; A Falu "Azok, akiknek nem mondjuk ki a nevét."
Sőt, a baglyok nem azok, aminek látszanak.
@vörösbor(de)minőségi: A faluban nincs antiszemitizmus, viszont káposztasavanyító edényre volna igény.
Miskolcon van pince. Hogyéaggyakend, és hol lehetne a túszcserét megejteni?

2014.04.02. 17:02:27

Tudom, szomszédban is ilyen barna kerámia van. Nekem nem jön be, ami abban készül.
Én erre gondolok.

aprod.hu/hirdetes/200-literes-kaposzta-savanyito-dezsa-elado-ID1rl8p.html

Na jó, van belőle kisebb is. :)

A lényeg itt a préselés, teljes időtartamban nyomás alatt tartás. Káposztás dézsa a becsületes neve. Öregebbeknek lehet "Dézsavű" érzése. :)))

vörösbor(de)minőségi 2014.04.02. 17:13:22

@Kató néni: nem akarnék pénzezni-ugy is irtam,hogy szivesen odaadom....
nos,hogy hol?én pösti-de mobilizálható.
nyitott vagyok minden javaslatra.
ja akarom mondani,hogy ez a lesúlyozás...na én aztat csinátam,hogy egy műanyag festékes vödör tetejit szabtamvarrtam olyanná,hogy az volt a NAGY KŐ tartója.
ami lenyomta a cuccot az edényben,hogy a tejsavas erjedés kedvét lelje ott a setétben.
találjuk ki-hol mikor,idő van még rá.

2014.04.02. 17:30:17

@vörösbor(de)minőségi: ej, mi a kő! :)
A helyzet az, hogy a savanyító kádban csavaros megoldással leszorított káposzta helyzete sokkal reménytelenebb, mint egy műanyag tető és kő alá szorult káposztáé. :)
Az erjedés közben keletkező gázok nyomása könnyen fellazíthatja a kő alatti káposztát, ami az erjedésének nem tesz jót, ezzel szemben a csavar alatt úgy marad, ahogy ráhúzták, és időnként a gondos gazda húz egyet rajta, szóval jóval kisebb szabadsága van ott őneki. A kádban megbéklyózott káposzta soha, értsd soha nem kap levegőt, tartósabb, ízesebb, jobban ízlik nekem. Akkor még a tölgyfa kádban érlelés ízeiről szó sem esett.

susztertangó 2014.04.02. 20:04:11

Na, amíg kialakul az árverés, itt van egy kis yorki napsütés:
www.youtube.com/watch?v=safZ4SxBFtA

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.02. 20:22:26

@pizzaszeletvágó:

Te láttál már káposzta savanyítást? Már úgy értem a gyalulástól, és a dézsába rakástól a savanyítási szakasz végéig?

vörösbor(de)minőségi 2014.04.02. 20:39:19

@pizzaszeletvágó: nyilván ez ideális.
7de nyilván az is amit én mesélek(mögötte a kipróbálás) és nem törekszem a tökéletességre.
egy városi lakásban...de akár egy vidékiben is-hogy a ménkűbe lehetne megcsinálni amit irsz?
csak óhajigni és sóhajtozni lehet(ne)..vagy?
nekifogni és gyerünk amugy házilag tökéletlenkedve de nagy kevvel-megcsinálni és élvezettel megenni.

kovászos káposzta kovászos paprika is isteni-de van aki hányja magára a kereszteket ha meghallja:))

vörösbor(de)minőségi 2014.04.02. 20:46:09

@Babette_: kérdésedtől hárommal feljebb katonéninek irtam a választ.
ehhez tartom magam-és pénzt nem fogunk ideoda rakosgatni:))
persze egy jaguár x-type az más-akkor adom mindkét tetőt:))))

ha esetleg többen szeretnék az edényt akkor nem tudom mi és hogyan legyen,hogy a barátság is megmaradjon és a káposzta is...a kecskéről nem is szólva..khmmm na a helyzet bonyolódik.
kellett nekem ingyé kínálni..
nna szerintem aki kapja marja-én szivesen odaadom-öröme lesz benne uj tulajnak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.02. 21:00:25

Szép estét!
Jöhet, sok is, majd kiheverem valahogy. Magam is szoktam csavargatni. Az egyik facsarintás a lecsó a pörkölthöz. A másik, hogy a káposztát kifacsarom - a levét félreteszem - és átöblítem, apróra vágom. Füstölt karajcsontot főzök, a hús a káposztával együtt kerül bele az ételbe, a levét lezsírozom, és ezzel állítom be a füstösséget/sósságot. A káposztalét a savanyúság belövésére használom.
@susztertangó: Az a füstölt csont, ugye?
@vörösbor(de)minőségi: Erről jut eszembe, valamikor Somogyországból kaptam káposztát, csöves, piros fűszerpaprika volt közé rétegezve (sok), és az valami hihetetlen jó ízű volt.

2014.04.02. 21:15:20

@Waka: igen, igen. Amit én veszek háznál, abban is csöves piros paprika (igaz nem sok), szemesbors, babérlevél, torma, birsalma van rétegezve. Nyersen hurka, sült vagy füstölt kolbász, szalonna mellé jobb télen, mint bármi.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.02. 21:30:32

@pizzaszeletvágó: "Az erjedés közben keletkező gázok nyomása könnyen fellazíthatja a kő alatti káposztát, ami az erjedésének nem tesz jót, ezzel szemben a csavar alatt úgy marad, ahogy ráhúzták, és időnként a gondos gazda húz egyet rajta, szóval jóval kisebb szabadsága van ott őneki."

Ez amit írtál így nem igaz. Tudod miért?

2014.04.02. 21:51:55

@látjátok feleim szümtükkel: nem tudom hogy NEKED mi bajod van vele, mert elég összetett mondatra sikeredett.

Amúgy tanáros kérdezgetés helyett leírhatnád mi zavar, oszt akkor tiszta lenne. Akkor meg tudnánk beszélni, hogy TE hogy értetted és ÉN hogy értettem. Nem fogom találgatni, hogy neked mi bajod!

Akkor most már felelek az eredetire: IGEN. ISMEREM A FOLYAMATOT ÉS A TENNIVALÓKAT.
Mondjam fel, vagy írjak belőle dolgozatot?

>:(

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.02. 22:13:57

@pizzaszeletvágó:

Nem azt kérdeztem, hogy ismered-e a folyamatot, hanem azt, hogy láttad-e már?

Egyébként szerintem az első kérdésem egészen közérthetőre sikeredett.

Más dolog egy folyamatot ismerni, és más személyesen is látni, tapasztalni.

Akkor lássuk a medvét!
A képosztát lőször is legyalulják, majd a dézsába elkezdik rétegezni, és fűszerezni. Az egyes rétegeket egymásra kell taposni, jó keményre, hogy a szálak közt ne maradjon laza, és amitől a lerakott rétegek levet eresztenek. Amikor teli van a dézsa, akkor a káposztának már leve is van. A teli dézsát meleg helyen tárolják, és a hő hatására a káposzta erjedni kezd. Annak érdekében, hogy a káposzta tiszta maradjon, és a forrás/erjedés közben a keletkező hab ne rakodjon rá a káposztára, a tetejét fehár vászonnal takarják le. Ezt időnként leveszik úgy, hogy a hab rajta maradjon, kimossák és vissza teszik. Amikor a káposzta kiforrt ( megsavanyodott ), csak akkor rakják a deszkákat a káposzta tetejére, és jó szorosan lecsavarozzák. Természetesen ekkor a káposztát a további forrás elkerülése érdekében hideg helyre kell vinni, és ott tárolni, pl. a pincében. Amikor kivesznek a dézsából egy adagot, a tetején eligazítják a káposztát, és újra jó erősen lecsavarozzák.
Tehát amit írtál, az nem létező jelenség, mert forráskor még nem kell kő, forrás után meg már nem keletkeznek gázok, mert a hidegben nem tud forrni.

Csak ennyit akartam mondani.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.02. 22:15:45

@susztertangó:

No ezért nem mondtam semmit az előző kutyás képedre.

1kutya 2014.04.02. 22:28:36

ööö... nincs benne semmi bőrös, meg porcos (fül, farok/farokvég, kis tokaalj)?

1kutya 2014.04.02. 22:35:24

@Topy: noigen, az már inkább székelykáposzta! ez szimplán toros, de abba meg kell egy kis bőrös cucc, nem teszünk rá tejfelt meg semmi füstöset, sőt nagyanyámnál anno a savanyúkáposzta külön dinsztelődött sima disznózsíron a sparhelt sarkán (borssal, babérral)...

susztertangó 2014.04.03. 06:29:28

Elborzasztó volt az ennivaló kutyák képe-de szokás kérdése.A YouTubeon van egy videó: A hús amit eszel címmel. Az szól rólunk, kutyakedvelőkről. :-((( Pedig csak a szilveszteri malacok képét kerestem a henteseknél.
------
Apropó, a székelykáposzta is többször melegítve jó, ugye? :-)))

Fenchurch68 2014.04.03. 09:54:01

@Babette_: Én lemondok róla a javadra, bár nagyon köszönöm a felajánlást. Azt mondta az ember, hogy ő nem szereti az "igazi" savanyú káposztát, csak azt a fehérboros konzerv nyavalyakórságot. Babette, a tiéd az edény, legfeljebb egyszer elmegyek hozzád káposztát enni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.03. 12:40:30

@Kató néni: Így a munkát is megúsztad vele - nem kell tapodni a káposztát :)

susztertangó 2014.04.03. 13:54:51

@Andrass9: :-))Köszönöm, :-)) Csak "A hús amit eszel" youtubés videó ellenpontozása (???) mián írtam.Amerikai filmecske, kissé zsenáns. Vajon az ott dolgozók lelki halmazállapota milyen? ("Öltek és öleltek-tették amit kell.....")

Fenchurch68 2014.04.03. 14:13:03

@Andrass9: A lustaság része rendben, viszont már karácsonykor is nehezemre esett jó képet vágni a töltött káposztához, amit az ember főzött, édes káposztalevélből és ezzel a konzervizével. Aztán megmondtam, minden rendben, nekem többet ilyet nem kell enni :D
(Van köztünk egy megállapodás, hogy ha valami nem tetszik, akkor azonnal szólunk a másiknak, és nem keveredünk sokmenetes játszmákba. "De finom ez a káposzta!" "Jaj de jó, hogy ízlik neki, akkor ezentúl hetente főzök ilyet!")
Szegény nagypapám vagy öt éven át minden héten vett nekem egy doboz ananászos melbát, mire meg mertem mondani, hogy kiráz tőle a hideg.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.03. 14:19:28

@Waka: én ugy kerültem bele ebbe a káposzta legyen de saját....hogy mindent gondosan utánaolvastam-és nem lett rossz elsőre sem.
tömöritésnek elég volt jó erősen ököllel lenyomkodni a rétegeket-minden belevaló benne volt a piacon megvettem a legyalult(előttem csinálták)mennyiséget és hajráá.
amint beindult elkezdődötT az a tejsavas izé-utána mehet a hüvösre.
nem lett zavaros,nyálkás sem,és szerintem picit nagyobb ennek is a füstje mint a lángja.vagy?szerencsém volt.
mondjuk nehezem képzeltem el,hogy nem kell bele viz egy csepp sem-de valóban nem kellett.

asszem egy régi malackarajos savanyitást választottam-ha jól emlékszem.
se hab,se leszedni való semmi poshadás nem történt,annak ellenére,hogy azt a bizonyos lapitott fajta káposztát kellett volna használni-nna az nem volt.igy is finom lett.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.03. 17:29:26

@vörösbor(de)minőségi:

Nagyon csinos a káposzta savanyító edényed, de azért egy dézsával nem lehet összehasonlítani. Más anyaguk van, és főleg más a mennyiség ami elfér benne. Abban maximálisan igaza van Pizzaszeletvágónak, hogy az anyagból eredően más ízű a végeredmény is.

Még mielőtt bárki kötözködésnek vélné amit eddig írtam, szíves figyelmébe ajánlom, hogy a szüleim évekig savanyították a káposztát dézsában ( a gyalu még most is meg van ), és sajnos nekem kellett taposni. A káposzta hideg volt, én álmos, szóval nem volt élvezetes tevékenység. Akkor nem is szerettem csak sütve a savanyú káposztát.

A fenti eladó dézsát pedig nem szabad megvenni, mert az autentikus káposztás dézsa olyan, hogy a fülein lyuk van, abba lehet beledugni egy rudat amivel fel tudják emelni, és mozgatni. A másik, hogy a dézsát nem szabad befesteni.

süllőcske 2014.04.03. 17:48:05

Oldalasszél a kedves húsom ebben.
A káposzta különleges ízt hoz ki belőle, szeretem.
Alföldi fűszerezésű káposztával az igazi, az erdélyi más világ,az a paprikás dolgokkal nem jön ki jól.
Én is savanyítok, csavarorsós tölgyfa dézsában.
Lányom tapossa, a só egyből kivonja a levét. 40 kiló káposztát szoktunk felhasználni.
Le lehet egyből is szorítani, de utána jobb levenni a deszkát, amíg a langyos helyen ki nem dolgozza magából a bubikat. Fehér ruhát teszek rá, amit a nyákképződés mértékében, de igen gyakran cserélek. Ha megnyugszik a picinyem, deszkákkal, jól leszorítom, időnként tovább spannolok rajta.
Igen finom szokott lenni, úgy megszoktam, hogy úgy érzem, a miénk a legcsucsubb. Habár a góbéké is olyannyira tetszik, hogy idén székelyeset, (kapor- csombor- torma) is szeretnék készíteni.
A hazaiból ki nem hagynám a piros csöves paprikát és a birset.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.03. 18:51:21

Szép napot!
@vörösbor(de)minőségi: Remek! Én sajnos azóta sem ettem olyan jót, de amit a mostani helyen veszek, az is finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.03. 21:09:34

@süllőcske: Oldalasszél nekem az AppleBee's étterem "bbq riblet"-je a kedvencem. Ez a borda széle, ahol ellaposodik már a bordacsont. Abból van levágva egy kb 10 cm-es csík, almafával füstölve. Hú az nagyon finom.
A székelygulyásba szívesen tennék hasonló húst, de akkor garantáltan csak én eszem belőle - a csuda a válogatós családom belibe ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.03. 21:11:12

@Waka: Jó estét!
Nálunk az a gond, hogy kettőnkre nem tudok elég keveset savanyítani, így nem is teszem. Nem rossz a helybéli boltban kapható káposzta, eléggé egyenletes a minősége is. Most már van káposztafej is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.03. 21:13:03

@Kató néni: Jó, ha ez működik! A melbát pedig a suliban értékes csereüzletekhez lehetett felhasználni :)

vörösbor(de)minőségi 2014.04.03. 21:41:48

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem senki nem veszi okvetetlenkedésnek amit irtál.
én magam nulla szakértelemmel és dupla nulla gyakorlattal de nagy akarással egyszer nekimentem a dolognak-de nincs értelme ujra mert igen kicsi a fogyasztás,igy sajnos már nem lehet kihasználni az edényt-és öszintén megmondom évi 2-3 kilóért neki sem kezdek.
gondoltam valaki örül neki-hadd vigye akkor:))

vörösbor(de)minőségi 2014.04.03. 21:46:56

@Waka: nekem nincs ekkora szerencsém-mert a piacos káposzta sem olyan marha finom....vagy én változtam?nem tudom-de mintha valami lélek és szelidség hiányozna belőle-a harcias savanya mellett ugyi- harmonizálva:))
na ezt oszt kereshetem....ha meg nem tetszik?akkor csináljam magam.
na szóval marad a nyüglődés és óhaj a tökéletesre-amit persze én nem tudok előállitani.
de az íze a számban van:))

susztertangó 2014.04.04. 05:35:38

@vörösbor(de)minőségi: Kóstolni szokták a piacon és ha nem ízlik, nem veszik meg.Mivel egy folyamat a sav. káp. léte, meg a savanyító is más techet használhat, nem mindig azonos az íze.Ki kell fogni.

2014.04.12. 16:05:34

@süllőcske: pontosan erről beszéltem, csak "valaki" nem akarta igazán megérteni.

"Le lehet egyből is szorítani, de utána jobb levenni a deszkát, amíg a langyos helyen ki nem dolgozza magából a bubikat."

Így értettem én is. Annyi kiegészítéssel, hogy többször le lehet venni a deszkát, megmosni, a levet a tetején letisztítani, deszkát visszatenni, azután elölről ugyanez, amíg szükséges. Értelme pedig az, hogy helyén maradjon a káposzta, a távozó gázok helyére véletlenül se szökhessen be levegő, illetve szoruljon ki.
Idős emberek, akik most a környezetemben csinálják, különösen kedvelik a taposás helyett is a lecsavarozást, különféle mozgásszervi és erőnléti problémák miatt.

"Ha megnyugszik a picinyem, deszkákkal, jól leszorítom, időnként tovább spannolok rajta."

Erre mondtam, hogy a gondos gazda időnként húz rajta egyet, de ez se volt "valakinek" érthető.
Megvan ennek a fizikája. Slussz.

Hanem süllőcske!
Májusi pereszke!!!! Kánikulától, téli szárazságtól megkímélt erdőszéleken. Moha közt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.12. 17:40:23

@pizzaszeletvágó:

Lásd, hogy van aki érti.:)
Kérsz egy kis papramorgót?

2014.04.12. 19:14:11

@látjátok feleim szümtükkel: birspálinkám van, ha nem veted meg, cseppet erős, cserébe nagyon birs aromájú, de a múltkor aszontad még várjunk vele egy kis ideig. ;) Én nem vártam. :) Ha gondolod, már bontom is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.12. 19:52:22

@pizzaszeletvágó:

Igyunk inkább az én eperpálinkámból. Ez bontott.