Az étel nevének történetét nem részletezem, sok-sok gasztrooldal megírta már. Még nem is fõztem volna, mert nincs igazán hideg, de egy olyan gyönyörû lapockába botlottam, hogy nem volt szívem otthagyni. Akkor már vettem savanyúkáposztát, meg egy sima káposztafejet.
Hogy miért? Feleségem csak lucskoskáposzta formájában szereti, viszont a pörkölt azonos. Ha õ fõz magának, akkor hagy nekem pörköltet egy székelykáposztára. Most én vendégeltem meg a pörkölttel (és a finomra felszeletelt fejeskáposztával).
Kellett hozzá:
- 1 kg szép sertéslapocka
- 70 dkg savanyúkáposzta
- 1 pici fej káposzta a lucskoshoz
- 8 deka füstölt szalonna
- 3 fej vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 1 csõ paprika
- 1 paradicsom
- 1 kis birskörte a lucskoshoz
- 1 evõkanál jó minõségû pirospaprika
A szalonnát felcsíkoztam és lábasba vetettem, adja ki a zsírját. Ezalatt felkockáztam a hagymát. A megpirult szalonnát kihalásztam a zsírjából (jó lesz túrós csuszára pörcnek), de a bõre maradt a lábasban. Hozzáadtam a hagymát és megdinszteltem. Míg a hagyma párolódott, felkockáztam a húst. Volt rajta némi ín és mócsing, azt nagy darabban beletettem a hagymába, piruljon az is.
Megvágtam a paprikát is és hozzáadtam a hagymához. Amikor úgy éreztem, eléggé megpárolódott a hagyma, hozzáadtam a pirospaprikát. Gyorsan elkevertem, majd egy kis vizet is öntöttem alá, le ne égjen. Zsírjára pirítottam és végül beletettem az összevágott húst. Nagy lángon kavartam, sütöttem, hogy a hús mindenütt kifehéredjen (megpirosodjon?). Ezután felöntöttem annyi vízzel, hogy szépen ellepje, megsóztam kicsit és kis lángon puhára fõztem a pörköltet. Tudom, hogy kis lével apránként kellene csinálni, de erre már lusta voltam. A lucskoskáposztához félretettem egy harmadát a pörköltnek, finomra vágtam a káposztafejet és megtisztítottam a birskörtét is. Valamikor később feleségem meg is főzte magának. Én azt annyira nem szeretem, így nem is követtem a módszerét. Képes ecettel savanyítani ...
A maradék pörkölthöz hozzáadtam a kicsavart savanyúkáposztát. Picit talán kimoshattam volna, de én szeretem, ha savanyú/sós a lé!
Mintegy 20 percet fõztem, hogy a káposzta ropogós maradjon. Ezután egy evõkanál tejfelt adtam hozzá, csak, hogy kicsit elsimítsa az ízeket.
Egy szelet kenyérrel azonnal be is termeltem két tányérnyit.
Meg 3 tányérnyit másnap, és még jutott a fiamnak is a nagy adag, amit elvihetett ...