Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (52) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (90) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy igazi sólet - ahogy a nagykönyvben megíratott

2014.03.31. 07:00 Andrass9

Waka beszámolt egy burgerezésrõl, ahol sólet volt az elõétel. Ez roppant felcsigázott, mert régen ettem már és a Globus konzerv nem a régi. Medvedoki igencsak leszólta, hogy nem autentikus az a sólet, meg még egyéb alkatrészeket is kívánt bele, pedig a ló nem is kóser :) Akkor sóletet kell fõzni, nincs mese.

32.jpg

Autentikusat és kósert!

Szerencsére éppen volt kispiac, ezért sikerült friss szárazbabot venni (micsoda képzavar ...), meg volt a kedvenc füstöltárusnál füstölt libacomb is. Ezzel a minimum alapanyag megvolt. A többivel a Fény piacon szenvedtem, ahol füstölt marhaszegyet hajtottam, de csak libamellet kaptam, majd a legutolsó hentesnél füstölt marhacombot. Ez utóbbi ugyan nem olyan zsíros, de úgyis csak kevés kell bele. A többit meg biztosítja a csodahüttő és a kamra.

Összeraktam a hozzávalókat:

  • 1/2 kg fehér gyöngybab 12 órája beáztatva
  • 8 dkg gersli (árpagyöngy) megmosva
  • 1/2 kg nyers marhaszegy
  • 10 dkg füstölt libacomb
  • 10 dkg füstölt libamell
  • 13 dkg füstölt marhacomb
  • 2 fej vereshagyma
  • 3 girizd fokhagyma
  • 6 friss tojás
  • libazsír
  • 3 ek liszt
  • pirospaprika, szemesbors, só

 

A töltött libanyakhoz:

  • 1 libanyak bõre
  • 2 kanál libazsír
  • 1 csésze liszt
  • paprika, só, õröltbors
  • majoranna, kurkuma (opcionális)

10.jpg

A babot még csütörtök este beáztattam. A füstölthúsokat is, mert a hentes szerint nagyon sósak. Ezek eredetileg pont kétszer annyit nyomtak, de ha mindet belefőzöm, kipukkadunk, ezért megfeleztem a füstöltárut. Felaprítottam a hagymát, fokhagymát. A hagymát ennél még nagyobb levelekre is hagyhattam volna, mert nem csak az ízére van szükség, hanem az edény fenekének védelmére is.

11.jpg

Kedvenc amerikai barátnõnktõl kaptam egy fedeles cseréplábast, amit csak sólet fõzésére használok (immáron harmadszor), elõvettem hát azt is. Beletettem két evõkanál libazsírt és platnival védve kislángra tettem.

12.jpg

Míg ez felforrósodott, nekiláttam a töltött libanyaknak. Volt a csodahüttõben egy zacskó "tisztítandó bõrõs háj" felirattal, ami emlékezetem szerint tartalmazott egy nyakbõrt is. Ezt meg is leltem, letollaztam és kiszedtem mindent a belsejébõl, ami nem oda való (ezt a kutya nagy lelkesedéssel behabzsolta). Nem a legnagyobb nyak, lyukas is itt meg ott, de elég lesz. Egy csészényi lisztet megsóztam alaposan (késõbb kiderült, hogy nem elég alaposan), paprikáztam és fehér borssal ízesítettem. Bátran lehet sózni a tölteléket.

13.jpg

Kevés vízzel középkemény tésztát kevertem belõle, majd beletöltöttem a nyakbõrbe, amit hústûvel összetûztem. Varrni jobb lett volna, de se nagy tû, se vastag cérna se türelem nem volt hozzá.

14.jpg

A hagyma megpárolódott, beleszórtam hát a fokhagymát is, majd egy púpos teáskanálnyi pirospaprikával és borsszemekkel fûszereztem. Megszórtam egy fél kanál liszttel (ez a receptben ajánlott lisztnek csak a fele, de így jobban szeretem). Ráfektettem a húsokat. Másnap a mosogatásnál derült ki, hogy egy helyen félrelöktem a fenékborító hagymákat, ahol le is égett egy kicsi a marhahúsból, tehát erre jobban kell figyelni. Ezt is megszórtam kis liszttel, majd rátettem a libanyakat is. Megszórtam a beáztatott babbal és a megmosott gerslivel, elrejtettem benne a lesikált 6 tojást.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy kicsit hagytam rotyogni, addig nekiálltam a maradék hájat letisztítatni, hogy menet közben kisütöm zsírnak. Mit találtam? Még egy nyakbõrt! Gyorsan nekiálltam egy újabb tésztát keverni a tölteléknek, amit most már bátrabban fûszereztem, paprikával, feketeborssal, kurkumával és majorannával.

19.jpg

Éppen elkezdtem beletölteni a bõrbe, amikor rájöttem, hogy bizony kihagytam a zsírt a töltelékbõl!!! A recept szerint kell hozzá vagy egy bõ kanálnyi libazsír, ami azért annál nagyobb mennyiség, hogy kihagyhassam. Újrakevertem hát a tésztát a zsír hozzáadásával és így töltöttem meg a bõrt. Persze a másikat is ki kellett fejtenem a bõrébõl (milyen szerencse, hogy hústûvel rögzítettem összevarrás helyett), feljavítani a tésztát és visszatölteni.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Visszvarázsoltam a bab közé a helcliket (töltött libanyak), felöntöttem annyi vízzel, hogy bõven ellepje. Lehet ugyanezt libabőr nélkül is, de akkor keményebbre készítsük a tésztát és akkor már kuglinak vagy ganefnek hívják.

24.jpg

Megvártam, míg felforr. Kavarni nem szabad, csak rázogatni!

25.jpg

A lábas teteje sajnos abszolute nem zár, szerintem az égetés elõtt deformálódott, ezért le kellett kovászolni, hogy ki ne párologjon a leve. Lisztet sok sóval és kis vízzel összekeverve középpuha rudacskákat gyúrtam.

26.jpg

A fedõ és a lábas közti réseket pedig kitöltöttem ezzel a tésztával. A legjobb tömítés még ükükanyáink idejébõl.

27.jpg

Most ugyebár kellene egy pék, akinek van kemencéje, vagy legalábbis egy kemence, ahova péntek este ezt betehetném. Nos, kemence az nincs (még!), az estét sem akarom kivárni, így a sütõt minimumra állítottam, ami nálam kb 135C fokon van, ebbe betoltam a leszigetelt lábast, és megvártam, míg érzem az illatát - azaz felforr a tartalom.

28.jpg

Ekkor kitámasztottam a sütõajtót egy villával. A kiáramló hõtõl meg kell védeni valahogy a gombokat - betettem hát egy darab alufóliát a nyílásba. A hõmérõm tanusága szerint 98C és 103C között volt a sütõ, ami pont az az érték, amire vágytam. Ezt amúgy a villa görbítgetésével állítottam be, de ez titok :)

29.jpg

Kilenc órát sült. Igaz, hogy várni kellett volna szombatig, de már mindketten fakas éhesek voltunk. Persze elõre tudtuk, hogy bikakergetés lesz az álmunk, de muszáj volt enni belõle. Kitettem hát az asztalra a lábast, amit feleségem azonnal perforált is, olyan türelmetlen volt :)

30.jpg

A tömítés nem volt igazán tökéletes, vagy az edény volt melegebb, mint 100 fok, de szaftja gyakorlatilag semmi se maradt a babnak, pedig mindketten sok lével szeretjük. Tudom, hogy így szabályos, de akkor is!

31.jpg

Sótlan volt, száraz is és rengeteg zsír volt benne. Persze a helclit és a tojásokat már kivettem elõre, azokkal most nincs több dolgom. Gondoltuk lazítsam fel, meg sózzam is, mert így elég szomorú. Lezsíroztam valamennyire, felöntöttem fél liter zubogó forró vízzel, megsóztam durva sóval (kóser sónak is hívják), kóstoltam. Nem elég sós még mindég. Adtam még egy adag sót hozzá és összeforraltam. Kóstolom a levet - ehetetlenül sós lett. Nem vártam meg az elsõ kóstolásnál, hogy a durvaszemû só feloldódjon ... Még egy adag varázslás (a sót kivenni azért nehezebb, mint beletenni), és eltettem másnapra magam és a sóletet is. Reggelire ettem egy nagy adagot, valamint készítettem a szomszédasszonynak egy komatálat belõle.

34.jpg 35.jpg 33.jpg 36.jpg

102 komment

Címkék: tojás hagyma fokhagyma bab sólet töltött libanyak gersli libazsír árpagyöngy libacomb kugli marhaszegy ganef helcli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr15884415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.31. 09:41:35

Hány literes az a cserép? A mennyiségek miatt kérdezem, mibe fér el.

2014.03.31. 09:52:30

@Babette_: amennyire én tudom, nem kell gersli a töltelékbe. Az eredeti helcli, az amit András csinált, csak még az opcionális majoranna és kurkuma nélkül. Még az sem kell bele az originális recept szerint.
Nyilván mindenféle egyéb módokon lehet csinálni, én is mindenféle egyéb módon csináltam most pénteken. Azért disznóhúst én sem tettem a libanyakba, az már durva, de olvashatók ilyen receptek is sajnos.

Nemrég találtam:

etel-receptek.info/zsido_etelek.html#tartalom

vörösbor(de)minőségi 2014.03.31. 12:49:12

jól néz ki,én igy szeretem(...ném)ilyen szárazon.
remélem a cserépedény nem ólmos mázzal van mázazva mert látok ekkis fazekas-sárgát mintha kéket is látnék....
káposztát jobb ha nem készitesz benne-de nem vagyok 100%biztos benne,hogy ez ólommentes máz.
persze nem történik igy sem semmi-mert hatalmas adagot kéne megenni belőle,és sokáig előtte benne tárolni...szóval nem kell aggódni-csak jó figyelni..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 14:22:17

@pizzaszeletvágó: Amennyire próbáltam, kb 3 literes edény. Egyszer tettem többet bele, és belelógott a fedele. Eredmény: kifolyt a sütőbe :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 14:23:36

@pizzaszeletvágó: Ha jobban figyeltél volna, az első helcli teljesen az eredeti recept szerint készült. Csak a másodikat turbóztam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 14:27:11

@pizzaszeletvágó: Ha alaposabban megnézed a sólet recepteket, eszméletlen mennyiségű hússal dolgoznak! Szinte alig marad benne hely a babnak.
1/2 kg babhoz adnak 50-70 deka füstölt libát és minimum egy kiló zsíros marhát, meg még nyers libacombot is.
Persze ezt én nem is bánom - húst ennék hússal, de azért megfeleztem a húsmennyiséget ebben a posztban, de még így is elég jutott!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 14:28:39

@vörösbor(de)minőségi: Relatíve új a cserép (tán 8 éves), amikor mát nem lehetett (volna) ólomalapú mázat használni. Mint olvashattad volt, most használtam harmadszor az edényt amióta megvan, szóval vigyázok :)

2014.03.31. 14:50:22

@Andrass9: Figyeltem én, ami ma reggel különös teljesítmény volt részemről, két-három óra alvás után, ilyen hosszú és bonyolult posztot merénylet volt kitenni! :) Babette-nek írtam, amit.

Másik: a sólet receptekben látok egy kis kavart, ami a mennyiségeket, bab-hús arányt illeti.
Ugyanis azt hiszem, sok recept elolvasása és megnézése után, hogy eredetileg szó nincs babázásról, mármint nem csecsemővel való gügyögésről, :))) hanem a bab vízben áztatásáról!
Természetesen minden recept azt hirdeti magáról, hogy ő az eredeti. :)))
Ha úgy nézed, szárazon a fél kiló babot ahhoz a húsmennyiséghez, akkor egész más arányokat kapsz a végén, a bab javára.
Itt érzek egy kis kavarodást a fellelhető receptek tartalmában.

Legutóbb ezt láttam, ez sem ázott:
www.gasztroangyal.hu/receptek/foetelek/solet/
nem ez tűnik igazinak, de lényeg, hogy ez sem ázott, csak erre hoztam példának.

Szóval nem állítom biztosan, de lehet, hogy erről van szó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 14:59:32

@pizzaszeletvágó: Bocs a hajnali kritikáért :)
A mennyiségekhez csak annyit, hogy az is fél kilót használ, aki beáztatja, meg az is aki nem (illetve a zsidó receptek 40 dekával dolgoznak és 20 deka gerslivel). Legalábbis azon receptek, amiket én olvastam, vagy kaptam.
Azt nem állítom, hogy az enyém az egyetlen és csakis igaz recept, de elég jó közelítéssel valósítottam meg, ami a receptekben szerepel :)
A hivatkozott recept elég száraz lesz, de ettől még lehet ugyanolyan jó, mint egy másik - áztatott verzió. Ott viszont szó sincs a hús mennyiségéről, meg liba sincs benne, meg nem füstölt marha sem - szóval nagyon eltér a "mainstream"-től ...

2014.03.31. 15:27:34

@Andrass9: igen, pont ez a kavarodás, hogy az is fél kiló, másik is fél kiló. Linkelhettem volna másik példát is, ahol van húsmennyiség megadva a szárazon hagyott babhoz, de most pont ezt láttam konkrétan a gasztroangyalnál, és úgy általában nem is tűnt rossznak ott, a tv-ben.
Mindegy, szerintem is ki kell kísérletezni a "ház sóletjét" ugyanúgy, mint ahogy 2 egyforma töltött káposzta sincs például.

Topy 2014.03.31. 15:44:44

@pizzaszeletvágó: 20 kiló vas a nehezebb, vagy 20 kiló toll? :)

Topy 2014.03.31. 15:45:44

Ó, sólett mió...

szeretem, nagyon; erről most eszembe is jutott, hogy milyen rég ettem...

2014.03.31. 16:00:03

@Topy: nem ilyen egyszerű! :) Mit érzel "babosabbnak"?

Egyébként meg attól függ. Hirtelen tudok olyan mérést mondani, hogy 20 kiló toll kevesebbet mutasson a mérlegen, mint 20 kiló vas. ;) Csak annyi biztos, hogy egyformán tehetetlenek, azaz egyformán nehéz megváltoztatni a mozgásállapotukat. A "nehezebb"-re itt semmi nem utal. ;)

Topy 2014.03.31. 16:27:37

@pizzaszeletvágó: nem súlyról beszélünk hanem tömegről :)
egyébként meg mi vagy te boltos, hogy ugyanazt a tömeget más eredménnyel képes vagy megmérni? :D

Topy 2014.03.31. 16:28:34

@Andrass9: biztos a kereskedelemben dolgozik, ott normális, hogy ugyanaz a tömeg két méréskor nem ugyanannyit mutat a mérlegen! :D

2014.03.31. 16:57:27

@Topy: kereskedelemben még nem láttam tömegmérőt csak súlymérőt, de fikázzatok csak nyugodtan....
Tömeget CSAK a mozgásállapot változásával lehet mérni. Mikor láttál te olyan zöldségest, aki elhajítja a szatyor krumplit majd ebből kiszámolja mennyit kell fizetni???
Topy! A "nehezebb" súlyra utalt, idéztem tőled, de ki nem sz..ja le. Ha te a nehezebb alatt tömeget értesz, lelked rajta!
Az Eötvös-inga hazájában bármi megeshet, még az ellenkezője is.

Amúgy lehetetlen, hogy nem érted meg: fél kiló száraz babban több a bab, mint fél kiló vízzel szívatott babban. Én így gondoltam a receptek összehasonlítását. Mindenesetre odaírtam eredetileg is, lehet, hogy nem erről van szó.

Igen, a zöldségesnél adott súlyú krumplit veszel. Nem tömegűt. Sorry, ha csalódtál.
Beveszlek egy üzletbe: az egyenlítőnél aranyat veszünk és eladjuk az északi sarkkörön. Tömege változatlan, de mi kaszálunk.

Fenchurch68 2014.03.31. 17:01:04

A keleti végeken csak lencsefőzelék készült, viszont az teljesen vega módon.
De tegnap Szilvásváradon egészen véletlenül szembejött egy kis pisztráng, és elgázolt... Haza is hoztam némi füstölt változatot, a középső leánykának volt névnapja, torta helyett ezt kapja, így járt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 17:07:11

@Kató néni: Pisztráng névnapra! Ráadásul füstölt ...
:)

Topy 2014.03.31. 17:07:36

@pizzaszeletvágó: passzív gravitáló tömegre gondoltam ;)
de paprikásnak teccen lenni...
alapvetően arról beszélgetünk, hogy a mennyiségek szempontjából tök mindegy, hogy a fél kiló babot beáztatva teszed fel főni vagy szárazon
András sem vízzel együtt mérte a fél kilót, ahogy nézem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 17:09:11

@pizzaszeletvágó: A gond nem a bab súlyával van, hanem az értelmezéseddel. Olyan receptet életemben nem olvastam még, ahol a beáztatott bab súlyával számoltak! Vagy akkor az áztatóvizet is hozzászámolod?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 17:28:23

@pizzaszeletvágó: fél kiló szárazbabban ugyanannyi van, mint amikor beáztatod.
víz viszont sokkal több:)

2014.03.31. 17:48:20

@Andrass9: lehet, hogy nem jellemző, én mégis gondoltam rá, mert ahányat olvastam eddig, annyiféle. Neked is megismétlem, hogy magam is kételyt fogalmaztam meg, azt mondtam talán.
"...nem állítom biztosan, de lehet..." /pszvg/
Ez miért nem tűnik fel nektek?

@Topy: Na azért! Mert az elhajított krumplis szatyor relativisztikus tömegnövekedése is számottevő lehet.

Visszatérve a tollra és a vasra.
Azonos a tömegük. Ugyanúgy gravitálnak Eötvös mérései szerint. Viszont közönséges körülmények között mérlegre (súlyerőmérőre) téve be fog kavarni pl. a levegő felhajtóereje, ami miatt különbözőt fog mutatni a mérőeszköz. Evvan.
Pontos kérdésre várhatunk pontos választ.

Apolló 15 a Holdon, kalapács és toll esése:

videa.hu/videok/tudomany-technika/hold-apollo-kiserlet-8w2rZpB4MJzMfQfP?start=67.439

Nyilván a sólet szempontjából ennek semmi jelentősége.

2014.03.31. 17:51:30

@Babette_: nyilván a legjobb, ha csak úgy szemre, és babszemre mérjük ki a hozzávalókat.
Tényleg: szokott valaki közületek ilyet lemérni? :)

2014.03.31. 17:53:42

@Kató néni: kedvenc helyemen jártál! :))) Onnan szoktam hozni füstöltet, összedobok valami zöldsalátát, rá a füstölt pisztráng darabokat... hát jobb, mint bármilyen torta!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 18:44:28

@pizzaszeletvágó: persze nyilván arra gondoltál, hogy egy kiló száraz babban több a bab, mint az egy kiló beáztatottban, igaze:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 18:45:26

@pizzaszeletvágó: Ilyen csacsiságokat rendszeresen elővezetek! Például:
1 szem dió a felső fáról 0,91dkg
1 szem dió az alsó fáról 1,12dkg
Mindkettőből kb 0,54dkg dióbél jön ki az első hónapban. Később kicsit kevesebb. Ezt akkor kalkuláltam ki, amikor vagy 5 kilót kellett megtörnöm és pucolnom. Bele van számítva a pucolás közben megevett dió is :)
A mucsu almánk átlagsúlya 37 dkg, a legnehezebb paradicsomom 77 dkg volt.
Babszemeket még nem mértem, mert ritkán dolgozom babbal, de ha kifejtenék, akkor azt is tudnám, mert minden ilyen motorikus tevékenységnél számolok. Egy tojásból átlag 840 csipetke jön ki - ez vagy 15 éves átlag, +-30 csipetke eltérésre vagyok jó :)

2014.03.31. 19:07:43

@Babette_: nyilván, és azon filóztam, hogy ez a felfogás "begyűrűzhetett" a leírt receptekbe. Mondom mégegyszer, nem én számolom így, ezt csak rám fogják, csak mindenféle sólet receptet olvasok, nem is én vetettem fel, hanem András.
De senkinek nem tilos engem fikázni. Nem sértődöm meg! :)
Ha viszont elárulnám, hogy hol, mikor és kinél tanultam kísérleti fizikát, atomi részecskék tömegmérését gyakorlatban, és méréselméletet és mérésügyet elméletben, azzal többet árulnék el, mint amit szeretnék, de nagy név az illető. ;)
Méghogy piaci mérés! :)))

Aki például azt mondja, hogy a szobahőmérő folyadék szála hőmérsékletet mér, azt konkrétan sajnálom, mert nem látja, ami a szeme előtt van. Az egy hosszúság.

@Andrass9: ezt már szeretem! :))))

Sólet. Ez a lényeg, bármilyen arányokkal!
;)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.31. 19:41:15

@Andrass9:

No én is számoltam, és arra jutottam, hogy egy tojáshoz kb. 10 deka liszt megy, ebből ha kicsipegetünk 840 adagot, akkor azt már akár kuszkusznak is nevezhetnénk.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.31. 19:42:45

@Andrass9: nincs összefüggés az évek számát tekintve.az igaz,hogy volt egy hisztéria ólmos nem ólmos máz stb....de jelenleg is kapható ólmos máz(ez nem bűntett)csak illetlenség belűlre is ezt kenni-legyen az kávéscsésze vag tányér vagy káposztásfazék akármi.de nagyszüleink, hidd el csak!ólmos mázzal készült edényeket használtak(fazekasmázak mind azok)-nem okozott gondot.
szorosabb szakmám ez lenne-igy én csak annyit mondtam neked-jobb óvatosan.ne keressük a bajt-van az mindenhol marékkal:))

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.31. 19:44:13

Persze azt Andrass9 nem mondta, hogy mennyi liszthez méri az egy tojást, ugyan akkor az egy tojást vízzel felhígítva akár egy kiló lisztből is lehet tésztát gyúrni, és azt csipkedni 840-szer.

2014.03.31. 19:56:51

@látjátok feleim szümtükkel: :DDD

@Babette_: semmi baj :) tudod, csak dicsekszem: "ekkora halat fogtam" :))))))
semmi jelentősége az egésznek!
nem is az lett a pályám végül...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 20:03:15

@látjátok feleim szümtükkel: Nem olyan pirinyó az. 10 deka liszt+6 deka tojás, az 16 deka. Ha 1000 csipés, akkor az 0,16 gramm, ami egy 200 mg-os tabletta mérete :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.31. 20:03:35

@pizzaszeletvágó:

Annyit azonban minden képen megtudtunk, hogy csak hobiból vagy nőgyógyász.:)

2014.03.31. 20:04:34

@vörösbor(de)minőségi: ez azért elgondolkodtató, amit írtál. Van itt egy család, távolabbi utcában. Kárpátaljáról települtek át, férfi megjárta Szibériát, egy dolog, nem túl gazdagok, de sajnálni sem kell őket, szibériai jég hátán is megélnek. Jellemzően alumínium edényben főznek, főleg lekvárt. Onnan hozták magukkal, azóta sem cserélték le. Az asszonynál kijött az Alzheimer kór, amit egyes tanulmányok ezzel a fémmel hoznak kapcsolatba.
Szóval régen nem volt erről megbízható adatbázis, mondhatjuk, hogy a régiek is ezzel főztek, nem lett bajuk, de erről igazából semmilyen megbízható információ nincs.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 20:06:24

szerintetek lesz májusban olyan fagy, ami elviszi a paradicsomokat? azon gondolkodom, hogy ültetek ki palántákat...

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.31. 20:07:39

@Andrass9:

A tizedik csípés után meg előrántják a kemotoxot, oszt megfújják a csipkedőt?

2014.03.31. 20:18:23

@Babette_: furcsa ez a tavasz, nagyon korán indult minden, de utána tartós a hideg éjszaka, errefelé fagyott is rendszeresen háztető magasságig, nem mernék jósolni. Én kivárok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.31. 20:21:16

Szép estét!
Az étek igencsak kívánatos, a tisztelt társaság meg úgy látom, kicsit begalócázott.
Esetleg valaki kiköbözhetné nekem, hogy hány négyzetméter/miatyánk a terülési sebessége a tányérostul műmárványra ejtett, 323 kelvin hőmérsékletű, konvencionális zöldborsófőzeléknek, 68 éves, gyakorlott jezsuita barát imamondó esetén, októberben, átlagos páratartalomnál.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.31. 20:26:42

@Babette_:
Szerintem akár hó is lehet:)

Azért nem jó már kiültetni palántát, mert nagyon hodegek az éjszakák, a paradicsom és a paprika meg nem szereti az ekkora hőingadozást. Hidegtűrőket már lehet ültetni, pl. karaláb, káposzta.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.31. 20:30:29

@Waka:

Szerintem öt kubikostalicskányi.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.31. 20:45:02

@Babette_: Én gyáva vagyok ehhez, megvárom a fagyosszentek elmúltát.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.31. 20:47:04

Ma újmódi szalonnafőzést tartottam. Tepsibe rácsra tettem egy csudás, szép nagy füstölt tokaszalonnát, alá vizet öntöttem, és alufóliával letakartam. A sütőben kb. két órát aszaltam, és mire kivettem elsült alóla a víz, és eszméletlenül jó illatok bújtak ki a fólia alól. A látvány sem kutya, az ízről bordatárs tud nyilatkozni ( sajnos ).

2014.03.31. 20:59:06

@látjátok feleim szümtükkel: hm. ideleng az illata... nem valami újhagymát és tormát érzek még mellette?

vörösbor(de)minőségi 2014.03.31. 21:04:58

@pizzaszeletvágó: természetesen nem pánikkeltés volt a célom-de a sok kicsi sokra megy elv alapján hááát bizony lehetnek "felhalmozódások"és bizonyos fémek lassan ürülnek -ha egyáltalán-

alu edény alu evőeszköz..naja ezt is ördögtől valónak tartják és mint mindennek ennek is van alapja.mint majd 50év mulva a mostani teflonokat fogják lehörögni(joggal)és kimutatják azt,hogy na ez aztán mindennél károsabb pláne ha 200fok fölé engedjük melegedni.....stb.stb.
eligazodni nem könnyű és a normális egyensulyt megtalálni még nehezebb.
egy tény-maga az élet igen káros:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.31. 21:18:49

@vörösbor(de)minőségi: 50 éve van egy alumínium serpenyő a család birtokában. Azok közül, akik valaha is ettek a benne készült ételből, sokan nincsenek már az élők sorában. Számosan közülük igen súlyos betegségben haltak meg, páran meg végelgyengülésben. Akik még életben vannak, mindannyian szenvednek valamilyen betegségben, és kivétel nélkül meg fognak halni.

Topy 2014.03.31. 21:25:33

@pizzaszeletvágó: legyünk korrektek: mértékegységként kilogram volt megadva, úgyhogy egyértelmű volt, hogy tömegről beszélünk :D
majd ha András Newtonban adja meg a babot, gerslit, , marhaszegyet, egyebeket - na akkor lesz súly :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 21:32:50

@Topy: De akkor azt is hozzá kell tennem majd, hogy a Himalájában vagy a tengerfenéken főztem az ételt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 21:37:09

@vörösbor(de)minőségi: És mi a helyzet a rézedényekkel? Mennyit tudunk az új "kerámia" bevonatokról? Biztos, hogy a 18/10-es inox nem káros? Vagy a síma öntöttvas?
Nem folytatom. Egyetlen kedvenc költőm precízen meghatározta: éltem - és ebbe más is belehalt már.

Persze értem amit mondasz, csak fel nem foghatom. A teflon például arra lett kitalálva eredetileg, hogy extrém magas hőfokot is kibírjon (űrhajó borítás?)

Topy 2014.03.31. 21:40:11

@Waka: rettegjünk együtt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 21:40:38

@Babette_: Májusban előfordulhat, de én soha nem vártam addig. Legrosszabb esetben vékony fóliatakarót kell nekik adni éjszakára. Általában április 20.-a körül dugom el a palántákat, tovább nem is férnek el a lakásban, annyira megnőnek addigra.
@látjátok feleim szümtükkel: Ne jósolj itt havat, mert meglincselünk!!!!

Topy 2014.03.31. 21:40:43

@Andrass9: hát akkor ugye legyünk precízek! :)

2014.03.31. 22:05:51

@Topy: ugyan, semmi gond. Ha teljesen korrektek vagyunk, akkor te pedig kilóról beszéltél, (Topy 2014.03.31. 15:44:44) ami lehet kilogramm vagy kilonewton, vagy kiloizé...
Én pedig arra reagáltam. Illetve a vasra és a tollra, mert én azt hiszem, tudok mérni. A legnagyobb kihívás ilyenkor pontosan az, hogyan küszöböljük ki a zavaró tényezőket, már ha ismerjük őket, vagy ha nem lehet kiküszöbölni, akkor hogyan vegyük számításba. Ez kemény fizika és matek. Az ebsír hantja. András nagyon szépen feltárta. (Andrass9 2014.03.31. 18:45:26)
Csak ezért haraptam a tollra és a vasra. (nem a babra)

Igen, és azért mertem mindezt írni neked, mert tudva tudom, hogy megérted, mégsem a volt gimis padtársamnak, most bölcsész egyetemi tanár, kell elmagyaráznom. :)

Jóvanna. Maradjunk a kajánál. Én csak feltételeztem valamit, valami összekavarodást az áztatásnál és az arányoknál a fellelhető receptekben, mert ezeket sokszor gondolkodás nélkül másolják egyik szájtról a másikra, egyik blogról a másikra, akár igaz, akár nem, nincs jelentősége. Én nem azt gondolom, hogy áztatva kell mérni a babot, csak próbáltam kitalálni, mi lehet az oka az arány eltéréseknek. Ha tévedtem, hát tévedtem, bevállalom, nem gond!

A mértékekre, mérésre pedig felkapom a fejem és a billentyűzetet, volt már ilyen az előző posztok között is, valami méternél és sebességnél szóltam (be) hasonlóan Andrásnak. ;) Remélem, már nem emlékszik rá... én véletlenül se emlékeztetném. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.31. 22:16:55

@pizzaszeletvágó: Az emberi agy nagyon jól van megszerkesztve: semmilyen felesleges/értelmetlen dologra nem emlékezik :)

Topy 2014.03.31. 23:46:18

@pizzaszeletvágó: most pedig beszélgessünk az öl/miatyánk-ról! :)

susztertangó 2014.04.01. 06:15:51

Hahó, túl sok medvehagyma érkezett a nagybani piacra, ma mindenütt akciós és 10 forint/ csokor!!!

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.01. 06:33:20

@pizzaszeletvágó:

Tényleg furcsa a tavasz, még sosem láttam márciusban cserebogarat ( most igen ), április elején virágzik az orgona és a gyönygvirág, amit ilyen korán még sosem láttam. A rózsának ujjhegynyi a bimbója.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.01. 07:50:35

@susztertangó: Csütörtökön a Fény piacon mindenütt 200 Ft volt, a Kalefon viszont csak "száz forint a csokor".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.01. 07:51:50

@látjátok feleim szümtükkel: Olyan se volt még, hogy márciusban már 4 zsáknyi füvet kelljen levágni. A tulipán meg mindjart elvirágzik ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.01. 08:03:43

@Andrass9:
Itt már egy része elvirágzott ( sok fajta van, elhúzódó virágzással ), és igazad van, vasárnap pont azt beszéltük, hogy a szomszéd se vágott még füvet ( öntözött kertje van ) márciusban.
Bimbóznak a díszhagymák is, pedig azok általában május elején szoktak.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.01. 08:53:25

@Waka: egyetértek-hisztéria mindig volt van lesz...
nekem tejforraló lábasom alu-duplafalú közötte viz.régen naponta használtam és nem pár évig.mai napig megvan..eszemben sincs kidobni.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.01. 08:57:39

@Andrass9: mivel én magam nem ijedek meg ezektől-sőt el sem igazodom-igy nagy legyintéssel használom azt amit.a kissé kopottas teflonra rádobtak egy tudományos értekezést hogyaszongya juj csak fel ne melegitsük ennyire meg amannyira.....asszed kidobtam az én kissé kopott teflonomat?
eszemben sincs.óriási,kedvenc méretem,fedele is van-és meg élek:)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.01. 09:29:29

@vörösbor(de)minőségi:
Ezek szerint nyugodtan fogom használni a telfon bevonatú lábost, aminek most indult el világgá a bevonata.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.01. 09:36:26

@vörösbor(de)minőségi: @látjátok feleim szümtükkel: Speciel pont a lehámló teflon bevonat, ami ELVILEG veszélyes. Mivel viszont a teflon gyakorlatilag semmiben sem oldódik, így nagy valószínűséggel a gyomorsavban sem, ezért megemészteni se tudjuk, hogy felszívódjon. Én is használom néha az öreg teflonokat, de inkább azért cserélem le őket, mert már nem tapadásmentesek. Megőrülök, amikor a rántotta fele a serpenyő falán marad. Ennél a saját "tapadásmentesített" (vagyis beavatott) öntöttvasaim vagy palacsintasütőm is jobb :)

Fenchurch68 2014.04.01. 10:05:29

@Andrass9: De jó, hogy ezt írod, van két nagyon helyes, de óccó pici kínai teflontepsi, ami már kezd erősen mállani, és ember ki akarta dobni. Nem engedtem, mondtam, hogy majd használom sütőpapírral, de ez az eszmefuttatás a nem emészthető teflonról talán meggyőzi, elég kocka hozzá.

Topy 2014.04.01. 10:06:55

@látjátok feleim szümtükkel: és legalább teflon bevonatú alumínium? ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.01. 11:00:19

@Andrass9: én akkor sem kockáztatok:)
viszont múltkor volt a metróban olcsón kerámia serpenyő, el vagyok ájulva tőle.

susztertangó 2014.04.01. 14:11:37

Hejjesbités. Ma mindenütt szociálisan ingyen adták a medvehagymát. Nahát.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.01. 14:12:36

@látjátok feleim szümtükkel: igy van max annyi lehet,hogy esetleg,de csak esetleg ahol már nem tökéletes a teflon ott rátapadhat a kaja.esetleg..

Fenchurch68 2014.04.01. 14:50:52

@susztertangó: A fóti Gyermekváros (most Károlyi Gyermekközpont) területén eléggé ingyen nő a medvehagyma, ha kaszával jöttök, akkor is meg lehet tölteni néhány banánosdobozt.
@Babette_: Kerámia bevonatos cuccoktól én is el vagyok ájulva, pont, mint a mososgatógéptől.

susztertangó 2014.04.01. 15:26:03

Hejjjesbités. Ma mindenkinek, aki ingyen vitt medvehagymát, ólommentes belső bevonatú cserép- másoknak sohalenemkopó teflon- mégmásoknak egészséges alaminium és réz edényeket is adtak:-))))))))))))grátisz és jankó.

2014.04.01. 15:47:16

Nem is a teflonnal van baj. Az valóban egy kivételesen stabil polimer, ahogy András is írta, nem okozhat semmit a szervezetben.

A bajt a gyártás során használt és másik anyag, a perfluoroktánsav okozza, ami maradékként is benne marad a teflon bevonatban. Nyilván minél ócóbb, annál jobban. :( Túl nagy hő hatására ki is gőzölög a teflonból, bekerül az ételbe de akár belélegezhető. Ez a szervezetben jutva konkrétan rákkeltő. Állítólag halmozódik is, tehát nem ürül vagy nem teljesen ürül ki a szervezetből, tehát hosszabb idő után billenhet nagyon károsba, de akkor biztosan. A karcos sérült teflon bevonatból nagyobb mennyiségben jön. (Utóbbit nem mértem meg, de hihető.)

Evvan.

2014.04.01. 15:49:38

***van ott egy felesleges "és", de remélem érthető***

2014.04.01. 16:12:38

Tudnátok segíteni hamburger zsemle (buci) ügyében?

A fő probléma, hogy teljesen laktózmenteset kellene hétvégére csinálnom. Nulla százalék tejtermék a megengedett.
Igen ám, de hiába túrom a netet, csak olyan recepteket látok, amikben valamennyi joghurt szerepel. Beleértve az itteni Waka féle bucit is, amivel már régóta szemezek.
(az élesztőt felfuttatom vízben tej helyett, az világos)
Viszont miért kell az a joghurt és hogyan váltsam ki?
Simán kihagyom, vagy tegyek bele helyette valamit? Zsírt? Fehérjét? Savanyút? Szóval mi a joghurt szerepe?

Kérlek benneteket, most ne hozakodjon senki elő azzal, hogy joghurtban már nincsen laktóz vagy hogy lehet kapni laktózmentes joghurtot, ezeken már túl vagyok. Semennyi sem lehet benne. Nem kockáztathatok.

Előre is köszi, ha valaki veszi a fáradtságot.

Topy 2014.04.01. 16:33:13

@pizzaszeletvágó:
amennyire tudom, általában a savas kémhatása kell, talán egy picike citromsavval pótolnám
vagy:
aprosef.hu/hozzavalo/szojajoghurt

(de szvsz csinálj előtte próbasütést...)

vörösbor(de)minőségi 2014.04.01. 18:17:39

@susztertangó: nem kellett volna elhallgatni az első 10nek hawai és karibi 10napot osztogattak-feltétele azonnali indulás volt!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.01. 18:21:58

@pizzaszeletvágó: Semmi gond!
Ne használj semmilyen tejterméket benne - csináld meg a zsemlét (jó, bucit) vízzel, sóval, liszttel és az élesztőt simán cukros vízben futtasd fel. Picit keményebbre dagaszd és a világ legjobb buciját kapod! A só fontos, tejszint elhagyhatod ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.01. 18:23:16

@pizzaszeletvágó: Ha emlékszel még a kenyértésztára - azt kell reprodukálni! Tehetsz kis krumplit is bele, vagy rozslisztet, szóval kenyér felé vidd el a receptet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.01. 18:24:27

@Babette_: Örülök, hogy örülsz :)
Én még várok vagy 3-5 évet, mielőtt megveszem. Addigra megtanulják, hogy kell csinálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.01. 18:25:34

@vörösbor(de)minőségi: És csak most szólsz ...
Gondolom az összes helyet lenyúltátok már Tangóval :)

2014.04.01. 18:57:40

@Topy: köszönöm. Sajnos próbasütésre nem lesz idő: holnap egész nap meló, holnapután kerti munka, permetezés, délután-este megjelenés egy nyakkendős eseményen :( azután megint meló, aztán hétvége. Nem baj, majd készülök B tervvel is. :)))

@Andrass9: igen, emlékszem. Majdcsak lesz valahogy...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.01. 19:14:58

Szép napot! Éppen fő a holnapi ebéd, majd mesélek.
@pizzaszeletvágó: @Andrass9: @vörösbor(de)minőségi: @látjátok feleim szümtükkel: Ha már teflon, akkor valaki segítsen má' eloszlatni a fejemben a homályt.
Ha a teflonhoz nem tapad hozzá semmi, hogy az ördög öreganyjába tapad hozzá a teflon a serpenyőhöz?

susztertangó 2014.04.01. 19:16:46

Csak remélem, hogy direkt, készakarva tromfoltatok vissza azzal, hogy senki sem értette+ /árulta el/, hogy a komment április elsejei.:-))))))

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.01. 20:08:07

@Waka:

Megmondom őszintén, nem tudom, de azt igen, hogy a legjobb lábos, fazék, tál, tepsi, a bonyhádi piros zománcos.
Feltéve persze, hogy a lekvárt, meg egyéb sűrű dolgot nem égetjük le benne.:)
Pizzaszeletvágó, meg Andrass9 járatosabbak az ilyen fizikai-kémiai-linux-tömeg-súly tudományokban, talán ők tudják.

2014.04.01. 20:08:25

@susztertangó: magam részéről olyan az életem, hogy alig-alig tudok különbséget tenni a "hivatalos" bolondok napja és az év többi napja között! :))) Nekem nem tűnt fel a dátum.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.01. 20:42:06

@látjátok feleim szümtükkel: A kérdés költői volt.
@susztertangó: Hogy őszinte legyek, én komolyan vettem. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.01. 21:39:38

@látjátok feleim szümtükkel: A bonyhádiban egyetértünk! Ezen kívül működik indukciós tűzhelyen is!!!444!

susztertangó 2014.04.01. 22:31:21

@Waka: Az átverés lényeges eleme, hogy hihető. Jó párat bekajáltam.@Andrass9: Hát ha még érteném is milyen jó lenne:-(( Egy két fuckosat felismertem. Bár , ahogy vesszük- mennyivel másabb a szilveszteri malacok hekatombái? Azért elevenen jobban szeretem látni őket. (Őket, mert a kutya is ember-mondta a Faterom.Persze a csudálatos kutyadoki kikacagná.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.02. 09:31:18

@susztertangó: nekem minden hozzászólásnál megjelenik egy "Fordítás megtekintése" szöveg, amin klikkelve megkapod magyarul is.
süti beállítások módosítása