Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csontvelős krumplipüré és tejes krumplileves

2014.03.15. 07:00 Andrass9

Történt, hogy nagyon megkívántam egy kis krumplipürét. Elõ is vettem hozzá pár szem krumplit meg a tejet. Hamár krumplit fõzök, akkor félreteszek a levébõl, hogy feleségem elárulhassa a tejes krumplileves receptjét. Közben persze óriási húslevest fõztem a beteg szomszédasszonynak a csodahüttõben talált és Osso bucconak félretett lábszárból, mert abban van csont is és egy fehércsontból.

Meghámoztam a krumplit, felkockáztam és egy kis sóval és köménnyel feltettem fõni annyi vízben, amennyi bõven ellepi. Ez a lémennyiség biztos elég lesz a krumplileveshez.

11.jpg

Húsz perc elég volt a krumplinak, szépen megfõtt. Kiszedtem szûrõkanállal a nagyját egy tálba, ahol egy dajab vajat dobtam bele.

12.jpg 13.jpg

Ekkor néztem csak bele a levesbe, ahol megkapta a szemem a két majdnem velõscsont! A lábszárban szép egybedarab , míg a levescsontban - amit ugyan fehércsontnak vettem - egy egész méretes velõt találtam. Ez nem maradhat a levesben, sürgõsen meg kell enni. De pont most készítem a krumplipürét ...

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Gondolom rájöttetek: ez a velõ megy a pürébe!

Adtam még tejszínt hozzá, valamint erõsen borsoztam, mert a velõ nagyon szereti a borsot (meg én is). Villával megtörtem, még adtam hozzá kis tejszínt és azonmód megettem egy tálkányit - fotó és minden ceremónia nélkül. Be kell vallanom, még életemben nem ettem ennyire jóíző krumplit, pedig az USA-ban nagy hagyománya van a mindenfélével ízesített/kevert pürének!

17.jpg 18.jpg 19.jpg
20.jpg 21.jpg 22.jpg

A maradékot meg gondoltam, hogy meggrillezem felülrõl kis sajttal, akár a hercegnõburgonyát, hogy legyen ropogós kérge. Lett is 6 pici kupac,

23.jpg

ami szépen elterült a sütés végére (a fotózás, meg a tárolás miatt kicsit összeformáztam spatulával a pacnikat).

 

35.jpg

24.jpg

 

Így jár az ember, ha nem gondolkodik: ennek a pürének oly magas volt a zsírtartalma, hogy teljesen természetes a szétfolyása. Nem baj, hidegen azért finom volt, meg is ettem mind!

Említettem a tejes krumplilevest, amit feleségem akkor készít, ha rettentõen megkívánja. Ha vízben fõzünk krumplit, a levét egy idõre eltesszük a hûtõben, hátha rájön a roham. Azután persze kidobjuk, de biztos, ami biztos. Most ráadásul kéznél volt a lé, pici bennefõtt krumplival, meg a tej is.

A recept:

Önts 2 deci tejet a képen látható krumplilébe, forrald fel és kész a levesed.

31.jpg 32.jpg 33.jpg

Ennél egyszerûbb tényleg nem is lehetne. Igaz, a krumplilében már ott a só és valamennyi köménymag is, nomeg a bennefőtt krumpli remek íze.

Mire mindezzel végeztem, elkészült a monstre húsleves is, ami meggyógyította a szomszédasszonyt:

34.jpg

48 komment

Címkék: tej krumpli tejszín bors csontvelő vaj húsleves velő velőscsont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr165853943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.15. 08:40:14

a hencegőburgonyának olyan szép neve van:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 08:48:52

@Babette_: Ezesetben tényleg inkább hencegőburgonya lett belőle :)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.15. 11:57:13

krumpli főzővizét elrakni,felhasználni-dicséretes dolog.

aki kiönti-az egyéb galádságokra is képes:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 12:01:10

@vörösbor(de)minőségi: Namostakkorezekszerintmiután: szerinted én milyen galádságokra lennék képes (ha nagyon igyekszem)? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.15. 16:48:34

Szép napot!
Püré jöhet, de csak óvatosan azzal a velővel. A krumplilevest így még nem ettem.
Ma ismét megforgattam egy jó darab földet, meg szedtem egy nagy vedér galambbegy salátát. Meg is pucoltam, megmostam fél köbméter vízben, holnapra az lesz az ebédhez (nem a víz). Daráltam némi diót, zserbó is lesz holnap, majd mesélek róla. Meg összedobtam végre a Sirhás posztot, már csak fel kell tölteni hozzá azt a félszáz képet. No meg még macskáznom is kell, kistesó elutazott, én vagyok a macskacsősz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 16:52:19

@Waka: Jónapokat!
Láttad, én is óvatos voltam a mennyiséggel. Átrendeztem a palántákat, mert már kezdtek árnyékot vetni egymásra :)
Kistesónak megfőzted az igért kocsonyát?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.15. 17:01:21

@Andrass9: Túrót. Majd nyáron, ha lesz rá időm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 17:18:07

@Waka: Szegény tesó éhen fog halni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 17:18:41

@Waka: Ja tévedtem! Túrót is ehet kocsonya helyett ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.15. 17:31:17

@Andrass9: Ehet ő akkor is, ha nem én főzök rá. Na, megyek a macsekhoz.

1kutya 2014.03.15. 19:23:41

ez jó, velő jöhet minden mennyiségben!

én ma este tonhalas pennetésztát csináltam, úgy is éreztem magam, mintha Pag-on lennék nyáron (igaz annyit csaltam, hogy egy kevéske sajttal összesüttöttem a lerben:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 19:36:49

@1kutya: Jó lehetett. Lerben is finom a hal - pláne kis sajttal.
Nekem Krapanj maradt meg ilyen fantasztikus emléknek. A legkisebb lakott sziget Horvátországban. Volt egy kis étterem is rajta, meg egy komp ami átvitt a szárazföldre. Inkább a helyi kis étteremben ettünk, meg amit a vendéglátóink főztek nekünk.
Az azért máig nem tudom elfelejteni, hogy a kerítés rozmaringból volt ...

vörösbor(de)minőségi 2014.03.15. 20:56:53

@Andrass9: hááát mondjuk kezet csókolsz orbánviktornak:)))))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 21:01:51

@vörösbor(de)minőségi: Ahhoz nem tudnék elég krumplifőzőlét kidobni:)))

2014.03.15. 22:55:45

9gag.com/gag/anYrx9o
Csak beköszöntem, jó estét! :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.16. 08:29:37

@Pink Petsch:
Neked is, bár most már bőven reggel van. Mit főztél vacsorára?

2014.03.16. 09:37:51

@látjátok feleim szümtükkel: 'Reggelt! Hm, tegnap egy kehelynyi after-eight fagyi-kompozíció volt a vacsora ;) Nem én követtem el, hanem a fagyizó :).
Ma viszont paprikás krumpli lesz, találtam itt magyar paprikás Pick kolbászt. Na abból, többek között ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 09:37:56

@látjátok feleim szümtükkel: A linkből itélve mac&cheese-t :) De lehet válogatni a többi naughty kaja között is :)
(GYIK - igény esetén a többit is értelmezem az alábbiakon túl.
Panera:
Állítólag spanyol kenyérsütöde, amiben meleg ételt is felszolgálnak. A kenyerük közt van jó is.
mac&cheese:
makaróni darabkák mű sajt porral és valódi vajjal, tejjel 10 perc alatt elkészítve. Gyerekek kedvenc eledele az USA-ban.
nasty:
gusztustalan ócska vacak )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 09:39:05

@Pink Petsch: A kolbásszal szerencséd van, ritka alkalom!

2014.03.16. 09:51:33

@Andrass9: Örültem is neki, mint majom az extra adag banánnak ;).

2014.03.16. 09:55:34

@Andrass9: Húúú, épp a napokban láttam az egyik Edekában az amerikai dobozos kaják szekciójában sajtos makarónit. Hm, nem volt bizadolmam hozzá, hogy megvegyem, az áráról nem is beszélve ... (majdnem 3 euró).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 10:00:45

@Pink Petsch: Igazad van, az árat elfelejtettem beírni: ha 50 centnél drágább, tilos megvenni :)
Amúgy nagy mennyiségben felvásárolom, majd kiveszem belőle a sajtospor zacsikat, és hazahozom a gyerekeimnek, akik azóta is imádják. A tésztából meg salátát készít a nagylyány (nem eszem tésztasalátát ...), hogy kárba ne menjen.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.16. 10:06:25

@Andrass9:

Bevallom őszintén, én még a mekiből hamm-burgolt be féle kaját nem ettem, mindössze néhányszor vettem sült krumplit. Mivel az is qva drága volt, inkább megmaradtam a zsíroskenyérnél.:)

2014.03.16. 10:10:09

@Andrass9: Hát ez pedig drágább... Azért 3 euróból már lehet fasza kis tésztakajákat csinálni, és nemcsak 2 adagnyit.
A tésztasaláta nekem sem kedvencem, számomra a tészta meleg kaja.
Hm, de láttam különböző ízesítésű cheddar-szószokat (a jalapeno-s különösen megragadta a fantáziámat), a márkára már sajnos nem emlékszem. Azok milyenek? Jó, azon kívül, hogy műanyagok.
Meg láttam Jim Beanes (vagy Jack Daniels-es?) szószokat is. Azokról vélemény?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 10:12:07

@látjátok feleim szümtükkel: Egyszer ettem, mert meg kellett kóstolnom, de nem nyert. Wendysben vagy négyszer is vettem, amig volt nekik a portobello gombás változat (a gomba kalapaja olyan nagy, mint a zsemle). Ha kellett, itthon sütöttem a családnak, de a műfaj maga nekem nembegyere.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 10:16:36

@Pink Petsch: A cheddar szószok feltételezésem szerint mártogatósok (dip), akár jók is lehetnek. A sajt maga elég erőteljes ízű, hogy valamilyen jellege is legyen a dipnek. Bourbonnal ízesített bbq szószok - lehet, hogy jók, nem tudok véleményt mondani és a bourbont pedig egyáltalán nem iszom meg. A bbq szószokat meg magam főzöm :)

2014.03.16. 10:27:06

@Andrass9: Hm, hát ilyen hot-dog, hamburger meg hasonló kaják ízesítésére van ajánlva, de gondolom mártogatósnak is elmegy. Hm, a jalapenosnak lehet adok egy esélyt ...
A Friday's Jack Daniels burgerje ízlett, gondolom ilyen szószokat használtak ... De rengeteg fajta volt, gondoltam, hátha van ízlelési tapasztalatod ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 10:35:24

@Pink Petsch: TGIF-ben csak fish&chips-et eszem, és mint írtam, hamburgert egy kezemen meg tudom számolni, hányszor ettem. Hotdogot meg annál is kevesebbet, viszont thai, vietnámi és japán konyhát sokszor látogatok :)
Ha ilyen ízesítésre ajánlott öntet szószok, akkor szerintem adj neki egy esélyt. Csak ne a kilós kiszerelést vedd meg :)

2014.03.16. 11:10:34

@Andrass9: Hm, akkor a jalapenos sajtszósz kap egy esélyt ;). Köszi.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.16. 14:26:22

Andrass9 mit gondolsz, egy kis citromfű por megtuningolta volna a krumplipürédet? Használtál már ilyet?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 16:17:37

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudom melyik citromfű porra gondolsz, az itthon is termő szép leveles, amiből teát is főznek, vagy a thaifoldi ami lenginkább fűnek néz ki. Bár mindkettő jó lehet bele, úgy érzem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.16. 17:30:29

Szép napot!
A mai délutánt pihenésre szántam, de nagyon nem akar menni az idő.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.16. 17:39:36

@Andrass9:
Az indiai citromfű porra gondoltam, délelőtt vettem a lidiben. Gondolom ez abból a zöldségből készült, amit látni a paprikán egyes ázsiai ételekbe belefőzni zöld állapotjában.
Most készült el egy adag zöldséges rizs, abba tettem belőle, mennyei illata van az ételnek, és az íze is finom.
A hazai citromfüvet nem használom, pedig nekünk is volt már a kertben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 17:46:27

@Waka: Jónapot!
Lehet, mégis meg kéne a kistesó kocsonyáját főznöd? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 17:49:40

@látjátok feleim szümtükkel: Az a fű-szerű növény (cimbopogon) már kétéves nálam. Feleségemtől kaptam két éve, azóta sikerült átügyetlenkedni egy jobb formájú cserépbe, most már hajt is. Eredetileg gaznövény, tarackosan szaporodik, de a mi klímánkon télire óvni kell. Bár van, aki csak kiülteti, elfagy neki, de kihajt a gyökér a következő évben. Sokat használom!
Jó viszont a hazai citromfű is, azt thai levesekbe szoktam belevágni, vagy olyan kajákba, amibe jó a citromhéj, de nem baj, hogy zöld :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 17:50:32

@látjátok feleim szümtükkel: Azt a port, valamint reszelt gyömbért ha teszel a krumplipürébe - fenséges íze lesz!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.16. 17:59:18

@Andrass9: Jövő hétvégén lesz belőle, de nem kocsonya, hanem egy merészebb falat. Á la Bacher Iván.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.16. 17:59:29

@Andrass9:
Csilit is szerettem volna tenni mellé a rizsbe ( úgy éreztem jól megférnének együtt ), de valahová elbűvöltem, és nem találom. A gyömbér nem jutott eszembe, pedig szoktam használni, és van is itthon. No majd legközelebb. Így csak bors, és kurkuma ment mellé, meg két tyúkhúsleves kocka, és nagyon ízes lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 18:39:24

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is gyakran kimegy a fejemből, aztán meg mindenbe azt teszek - szoval eléggé kétállapotúan használom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 19:28:22

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is helyeseltem :) Az esetek nagy részében - különösen, ha ízesített rizst készítek, mindig húsleveskockával főzöm meg. Kuktában lepirítom vajon vagy olajon, beledobom a leveskocká(ka)t, felöntöm vízzel, hogy 1 centivel legyen a teteje felett, majd addig forrósítom, mig elkezd a kukta rendesen piszeregni. Akkor elzárom alatta a lángot, és 10 perc múlva kész a rizs.
Bár mostanság rákaptam a serpenyőben födő alatt megfőzésre - az se lassúbb. Igaz, abba felforralom a hozzáadandó vizet a mikróban, amig pirítom a rizst.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.16. 20:48:30

@Andrass9: Nem jól írtam, de a blog.hu leesett a föld felszínéről. Szóval elfelejtettem helyeselni - ahogy kezdeni szerettem volna a kommentet :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.16. 21:16:39

@Andrass9:
Na, erre a nagy ijedségre igyunk egy pohár vörös bort. Oszt jóccakát!

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 14:20:44

@Andrass9:
Megvolt.

Egyebekben a zöldséges rizsben dominált a paszternák, és ma edébre történt melegítéskor még jobb ízkompozíció jött elő a citromfűtől. Következő próbát hússal fogom elvégezni, biztos ahoz is jó lesz, és előkeresem a csilit is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.17. 16:17:51

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem jó fűszer, érdemes vele kisérletezni ...
süti beállítások módosítása