Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Pánikfű

2014.03.07. 07:00 Waka

Panic-grass, így hívja az ánglius a kölest, mármint a növényt, a termésnek millet a neve. Az elnevezés gyaníthatóan a Panicum növénynemzetség nevéből adódik, mely számos tagját nevezik kölesnek. Don’t panic, mondja a Galaxis útikalauz, és milyen igaza van! A magboltban volt olcsón, vettem hát egy adagot, és rittyentettem belőle egy kölesfasírtot.

 

14.jpg

Egy pohárnyi hántolt kölest kevés olajon megpirítottam. Felöntöttem háromszoros mennyiségű vízzel, sóztam, és sütőben lefedve megpároltam.

 

1.jpg2.jpg3.jpg5.jpg

 

Egy sárgarépát, egy kis fej vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát lereszeltem, egy fél kápia paprikát és egy kis ág rozmaring lehúzott leveleit apróra vágtam.

 

4.jpg6.jpg

 

A zöldségeket egy evőkanál olíva olajon megpároltam, szárított (mivel az volt otthon) oregánóval, bazsalikommal és kakukkfűvel fűszereztem.

 

7.jpg

 

A kihűlt kölest és a zöldségeket őrölt borssal és sóval ízesítettem. Ráütöttem két tojást, belereszeltem 10 dkg mozarellát, és összekevertem. Kicsit lágy lett a massza, de bíztam benne, hogy a tojás majd összefogja sütésnél.

 

8.jpg9.jpg

 

Kerámia serpenyőben olajat hevítettem, kanálnyi adagokban rámertem a masszából, és széttapicskoltam.

 

10.jpg

 

Az első fordításnál szétesett a pogácsa, a kölesszemek szétszaladtak a forró olajban, és fröcsögve elkezdtek kipukkanni. Pillanatok alatt úszott a konyha, én meg tele lettem égési sérüléssel. Innentől igencsak óvatosan dolgoztam vele, de amint egy kölesszem leszakadt a kötelékről, már durrant is ki, és sisteregve köpte az olajat.

 

A kisült lepénykéket papírtörlőre szedtem, de minden itatás dacára eléggé olajosak maradtak.

 

11.jpg13.jpg

 

A tálaláshoz egy kis fokhagymás joghurtot készítettem mártogatósnak.

 

12.jpg

 

A felszívott olajtól eltekintve az étel nagyon finom lett. Legközelebb valamilyen tepsis változatban fogom elkészíteni, az ízvilágot megtartva, de némi zsiradékkal és valamilyen más kötőanyaggal vegyítve.

72 komment

Címkék: vöröshagyma joghurt fokhagyma kakukkfű oregánó köles bazsalika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr765844762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 08:27:43

Ez csudajó! A csuda se gondolná, hogy a főtt köles apró taposóaknaként viselkedik forró olajban. Még az se sokat segítene, ha fröccsenés elleni szitát tennél rá (duplán, mert egyen átmegy az olaj), ugyanis a forgatáshoz le kell emelni.
Mi volna, ha még főzés előtt a köles egy részéből lisztet csinálnál (kávédarálóban) és azt is adnál hozzá a tojás mellé? Az talán összefogná a kis golyócskákat?
Talán Süllőcske vagy PO tud rá választ, ők jól ismerik a kölest.

süllőcske 2014.03.07. 09:32:18

A köleslepény minimum 4-5 ezer éves étel.
Mielőtt az akkori szakácskönyvecskék hiányára rámutatnátok, elmondom, hogy a bronzkor környéki idők régészeti leleteiből tudom.
A sült kásák csoportjába tartozik. A főzés közben beízesített, akár húsneművel is tuningolt, kihűlt kölest forró kőlapra terítették, betakarták parazsas hamuval, így sült meg. Később cserép borító került fölibe, ami mellé visszahúzták a parazsat. Majd elérkezünk a kemencés változatokhoz. Ma pedig a ler lesz a legkézenfekvőbb megoldás, bár ez a szabad parazsas, füstös aromákat nem hozhatja vissza.
Ízesítés lehetőségeknek se szeri, se száma, alaplevek jöhetnek, közben rájövünk, hogy a régies egytálételek korántsem anakronisztikusak.
Olajban golyó formában jó süti a fasírtot, köleslisztbe hengerítve, így gyorsan kérget kap, nem szív, nem fröcsög.
Szeretem a kölest.

2014.03.07. 10:33:38

Tetszik! Süllőcske kiegészítésével még inkább!
Én eddig csak kerülgettem a boltban, mint macska a forró köleskását, :) de azt hiszem legközelebb megveszem.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.03.07. 10:40:37

Én készítem sósan, édesen.
Sósan főleg húsos kásaszerű ételekhez (juhhúsos kása, rucás, libás kása). Van, hogy húsos alaplében főtten párolt savanyú káposztához keverem, paprikás szaftú ételt körítek véle.

Édesen: tejbeköles, amit mákkal-mazsolával vegyítve főzök meg, majd kézzel darált mákkal, mézzel csurgatva tálalom.

Fedezzétek fel a kölest, gyorsan megfővő, hálás alapanyag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 10:47:26

@süllőcske: Akkor a kölesliszt nem volt egy elvetendő ötlet tőlem :)
Régen láttunk, úgy tűnik a neve emlegetése hatásos varázslatnak bizonyult :)
@PO: Téged meg a köles hozott, az biztos :)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.07. 15:39:38

édességnek használom főként "cukros barátné miatt" liszt mellőzése okán.tejben megfőz-ízesit tetszés szerint kis fahéj vanilia bármi-majd gyümölcsöt keverni bele és be a sütőbe.
izlik nagyon.
(nekik)
nekem ennyi elég is-és boldogan mondok le a javukra.
valahogy valamiért kevés az indittatás,hogy sokkal jobb mint a lisztes cucc,és egészség meg ilyen okos dolgok ellenére én inkább készitem mint fogyasztom.
inkább kicsit szokatlan-de finomat lehet belőle varázsolni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 16:18:57

@vörösbor(de)minőségi: Hajlandó vagyok még a p.k.-t is megfőzni, ha valaki azt kéri, csak enni ne kelljen belőle!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.07. 16:59:19

én ma nem sok mindent tudok mondani, egyrészt egyszer próbálkoztam vele, közömbös maradtam,
másrészt három ellésem volt egy kupacban, ebből kettő problémás, és úgy elfáradtam, mint a kutya.

medvedr 2014.03.07. 17:03:13

@Babette_: Ne már , a kecskéébe , mit szólnál egy jó nagy borjúhoz egy kis tehénben?

medvedr 2014.03.07. 17:04:40

Kölesfasírt nagyon jó, így ki lesz próbálva!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.07. 17:06:08

@medvedr: demár. jó nagy kiskecske egy előhasiban, aki hetek óta gyönge. úgy húztam ki belőle, ahogy a marhákat szokás. nyilván nem olyan, hiszen a kecske tizede egy tehénnek. de egy amatőrnek (aka nem állatorvos) ez is...
most legalább ott voltam, és egy kivételével mindenkit megmentettem, nem úgy, mint tavaly...

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.07. 17:10:28

@Babette_:
Erre a sikerre majd vacsora után iszunk egy pohár jó bort. Mármint a gidág egészségre, meg a gazdaasszony ügyességére.:)

susztertangó 2014.03.07. 17:27:47

@Babette_: Na végre valaki aki nem szülést mond . Bár valószinű csak nem ismerik az idevágó kifejezéseket a mai népek.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.07. 18:11:16

@látjátok feleim szümtükkel:
No még nem is ittam, és már nem tudom leírni, hogy gidák, mentségemre szóljon, nagyon nyomja a fejem ez a változékony idő, egyszes esik, máskor fú.

süllőcske 2014.03.07. 18:25:09

@Babette_: Csucsu vagy, jó ilyet olvasni, elképzelni, ha meg nem is éljük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 18:28:15

@vörösbor(de)minőségi: Paprikás krumplit fogok holnap főzni!!!
p.k. tiltott szó ezen a blogon :)

Topy 2014.03.07. 18:30:44

@Andrass9: paradicsomos káposzta?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 18:54:01

@Topy: Olyan étel nincs! Ki van tiltva!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.07. 18:57:20

Szép estét!
@Andrass9: Még finomításra vár a dolog.
@süllőcske: Köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni. A lerben való sütés lesz a következő.
@Babette_: Ügyes vagy!
A paprikás krumpli most fő, az lesz a hétvégi menü, legyen időm a kertben ténykedni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 19:19:32

@Waka: Most kezdem hámozni a krumplit - közben lehet Columbot nézni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 19:28:46

@Waka: Még mindig a kiflikrumpli. MAradt vagy 4 kiló még, ebből megy másfél kiló a paprikásba.

2014.03.07. 19:58:52

@Andrass9: azon gondolkodom, hogy ez a köles lepény nem jó paradicsomos káposztához? :)

Csak vigyázz a krumpli pucolással tévé nézés közben. Emberi vér lesz a padlón, aztán jön valami ballon kabátos fickó...

@Babette_: ez igen!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.07. 20:00:33

@Andrass9: Én desiré-t főztem bele, kicsit krémes lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 20:36:19

@Waka: Az sokkal jobb a paprikásba, de nekem csak ez van itthon. Kevés krumplit eszünk ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 20:36:59

@pizzaszeletvágó: Akkor bezzeg nem jött, amikor tényleg folyt a vérem ...
Igaz, nem sokat tudna csinálni :)

2014.03.07. 20:53:01

@Babette_: nem mi vagyunk cukik. Hanem a gidák!

www.youtube.com/watch?v=I8_aJrxkfl0

:)))

vörösbor(de)minőségi 2014.03.07. 20:57:48

@Andrass9: óppardon-nem tudtam,hogy van egy ilyen "tiltás".

na de azt nem mondta senki sem,hogy esőben(merhogy most zuhog)nem lehet grizes tésztát késziteni?
nem is tudom hogyan lehet így elrontani....
nem kóstoltam,de valami nem sikerült.
jobb volt vágyakozni utána-
de a mai paprikáskrumpli!! az legalább jól sikerült.
összességében ez a hét nem volt valami sikeres nekem,de a bolygók együttállása lehet az ok.
(vagy én)

most lenni szomorú..:((

vörösbor(de)minőségi 2014.03.07. 22:15:22

@Andrass9: köszöntem uram.

(érdekes....maradt a jajdeanyátlan vagyok érzés.na kialszom gyorsan-holnapra acélosan s nevetve állok a szirteken...ahonnan szinte alig látni mik vannak a fazekakban)
jójccakát mindenkinek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 22:38:34

@vörösbor(de)minőségi: A krumplipaprikás itt legalább jól sikerült !

vörösbor(de)minőségi 2014.03.08. 08:26:33

breaking news!

grizes tészta kiváló,tegnap este még egy erőteljes kontroll alkalmazása után eljött a lelki béke:))

mára természetesen rendeződött minden-és tulipánjaim kábé naponta 2 centit növekednek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.08. 08:32:29

Szép napot!
Megyek a kertbe, hozzak valakinek galambbegy salátát?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.08. 08:45:49

@Waka: Jó reggelt!
Tésztához ritkán eszünk salátát, de köszi :)
Jó munkálkodást. Én ma a tegnapi sebeimet fogom nyalogatni. Bő egy köbméternyit vágtunk le a hamisciprusól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.08. 08:48:02

@vörösbor(de)minőségi: :)
A krókuszok egy része, meg a hóvirág már el is virágzott. A tőzike még tartja magát.

susztertangó 2014.03.08. 12:15:58

A Nemzetközi Nőnap alkalmából isten éltessen mindenkit akit illet és Zolit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.08. 14:28:38

@susztertangó: A nőnapra csodás napsütés jött ide.
Feleségem boldogan kapirgálja a földet :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.08. 17:26:00

Szép napot ismét!
Megjöttem, elég volt mára. A saláta a frigó aljában van.
@Andrass9: Tojásos nokedlihez?
Csatlakozva ez előttem szólóhoz, én is boldog nő- és/vagy Zoltán napot kívánok minden érintettnek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.08. 17:41:13

El is felejtettem újságolni, kedden ide megyek: www.sirha-budapest.com/nyito

susztertangó 2014.03.08. 18:25:48

@Waka: Ez azért jobb, mint amire elsőre kiegészítette automatice az elmém. Két betűt rakott hozzá: nt.

Pinka-Panka 2014.03.08. 18:59:57

@Waka: Én is kipróbálom, köretnek én csináltam már kölest, nagyon ízlett, azt mondják a gyomornak is ajánlott, könnyebb emésztés miatt.
Tetszett, köszönöm szépen, néha a darált húsos dolgoktól már kezdek falra mászni.

Pinka-Panka 2014.03.08. 19:01:23

@Babette_: ismételten nagy elismerésem, én is elfáradtam, de maradjak csak csöndben. Ügyes vagy nagyon.

Pinka-Panka 2014.03.08. 19:05:39

Ma vendégségem volt, krumpli fánkocskákat sütögettem nekik és majdnem hentes borda volt, kicsit máshogy. Csináltam egy salátát, s paradicsom levest betű tésztával, mivel hogy gyerekek is voltak. Nagyon jól sikerült, sütit hoztak, képviselő fánkocskákat, ma zártuk a farsangi korszakot. Kicsit tudom eltolva, de fánk majd jövŐre veled ugyanitt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.08. 19:13:35

@Waka: Az még belefér a "ritkán" fogalomkörbe. Meg a slambuc is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.08. 19:16:12

@Pinka-Panka: Paradicsomleves jó! Krumplifánkocska jó!
Hogy lett kicsit más a hentestokány?

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.08. 19:53:46

Szép estét!

Ma csudás idő volt, még reggel nem, délután már ki volt pattogva a sárgabarack, és kinyílt az első tulipán is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.08. 19:59:08

@Andrass9:

Ugye nem baj, hogy a hentesborda nem azonos a hentestokánnyal?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.08. 20:16:57

@látjátok feleim szümtükkel: Így jár az ember, ha nőnapon figyelmetlen, rögtön az orra alá dörgölik :)
Hentesbordát még nem főztem, tokányt is csak egyszer - legutóbb.
A mandula már kinyílt (7 virága van!), az őszi is készülődik.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.08. 20:28:40

@Andrass9:

Ma nagy öröm ért. Volt egy több, mint 50 éves sárgabarack fánk ( még az apám ültette ), ami tavaly ki lett vágva, mert megette a gomba. Azonban előzőleg sikerült két fácskát szemezni róla. Most mitegy másfél méter magasak és van rajtuk virág. Igazi kecskeméti rózsabarack.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.08. 20:47:53

@látjátok feleim szümtükkel: Ez valóban öröm!
Most egyezkedtünk a kertésszel, hogy a sárgabarackot nem vágjuk most vissza, majd nyár végén, de akkor NAGYON.
Ezen kívül megrendeltük a Champion őszibarackot, hogy az is legyen (pizzaszeletelő se panaszkodhat).

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.08. 20:54:21

Nekem van két sárgabarack bokor ( meg 5 szép fa ), kb. 2 méter magasak, és megint sok bimbó van rajtuk, mondjuk az tavaly is volt, csak barack nem lett egy szem sem. Talán ez az év kedvezni fog neki, ha nem, akkor baltát lát a tövük.

No itt megrázták a pizsamafát, ráadásul ma kutyára elfáradtam, ezért irány az ágy. Jó éjszakát, és jó pihenést.

2014.03.08. 21:16:15

@Andrass9: :))) Ma metszettem a Championt. Van az a nagyon öreg, meg egy, amit most ősszel ültettem. Tömör gyönyör mindkettő. Az öreget fiatalítom.

Tavalyi:
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20662077-c8cd0541/user

2014.03.08. 21:34:32

@Andrass9: további kedvcsináló a Championhoz, ezen jobban látszik mekkorák is ezek a barackok alapesetben ...

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19519057-5d9df3fa/user#nagyitas

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.08. 21:44:05

@pizzaszeletvágó: Az igazság az, hogy a kertész indokai sokkal meggyőzőbbek voltak, de nagyon köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

2014.03.08. 21:53:28

@Andrass9: hogyan indokolta? Erre nagyon kíváncsi lennék.

susztertangó 2014.03.09. 06:27:50

@látjátok feleim szümtükkel: Olvastam valahol, hogy a nem termő fát nadrágszíjjal megverte a gazda és közben fenyegette baltával, hogy ha nem terem.....És lőn, a fa vette az adást. Hm.Vicces. De miért is gondoljuk, hogy ez lehetetlen, a fa nem gondolkodik! Hiszen elég bonyolult vegyi üzem, képes rovarölő anyagokat termelni, olyan leveleket növeszteni amelyek más mérgező növényé- tiszta maszkirovka.Na persze, micsoda ostobaság, hogy a föld egy sárteke, a tengerek lefolynának róla.
----------------------------------------------------Ma brassói lesz, kacsamellfilé belsőből. Tudjátok, ez az a hús csík, amit leoperálnak a mellről, a Kórház utcai piacon 1600.- a Nagycsarnokban 1300.- kilója. De csak egy-egy boltban látta mindkét helyen.
--------------------------------------------------Az újpestin volt Tebike tegnap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.09. 08:24:12

@susztertangó: Jó reggelt!
Ezt a fa veregetést én úgy láttam, hog a fa kérgét megszorítják egy abronccsal. Állítólag ettől beindul a termés, még ha lustálkodott volna is a fa.
A brassóid jól hangzik. El kellene már szakadnom ettől a poros kulterülettől, és időnkét komolyabb piacokon is körülnézni :) A helybéli piackán csak füstöltáru és valami baromfi van, de hentes nincs. Ez egy ilyen őstermelői kispiac kétszer egy hónapban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.09. 08:26:29

@pizzaszeletvágó: Számomra fontos érv volt az ellenállóképessége, relatíve könnyű metszése (bár azt még mindig a kertész csinálja). Az is fontos volt, hogy nem nő túl nagyra - illetve kordában lehet tartani. A jó ízéről már hallottam :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.09. 08:28:53

@Andrass9: ezt akartam mondani, bár én azt hallottam, hogy nem kell abroncs se, elég egy kötél vagy ragasztószalag szorosan.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.09. 09:40:52

@susztertangó:
Apámnak volt egy diófája, ami szép nagy diót termett. Volna, de sajnos mindig nagyon kevés volt rajta. Ezért egy évben fogta a bicskáját, és a törzsbe belevágott cick-cakkban. Azt mondta ezzel igyekszik a termést fokozni. A fa törzse a vágást beforrta, de sajnos továbbra sem volt annyi dió rajta, amennyit szerettünk volna.
Az viszont igaz, hogy ha a fát nem gyakran metszük, akkor nem hoz sok új vízhajtást, és több termő ág alakul ki, pl. almán, körtén.
Azokat a fákat pedig, amelyik az új hajtás végén hozza a termést, nyugodtan lehet metszeni. A diót úgy bűvülöm, hogy az idei hajtásokat fogom felére, negyedére vissza vágni, jövőre azon lesz sok termés.
A meggy pl. fűzfa hatású, ezért a termés leszedése után érdemes kurtítani az ágakat, bár szokták tavasszal is visszavágni.

2014.03.09. 09:59:18

@Andrass9: ha jól emlékszem a tafrina tűrést mondtam én is, meg a biztonságos termesztést, terméshozamot, éghajlattól talajtól függetlenül, örülök, hogy a kertész megerősítette.
Ha hiszed, ha nem, tegnap elkezdtem írni, hogy "felfelé törő, nem annyira szétterülő fajta, de nagyon jól kordában tartható" és azt, hogy "nagyon könnyű metszeni, mert olyan a rügyállása, hogy nem győzöl válogatni a szebbnél szebb barack és hajtó rügyek közül, nem úgy, mint a divatos sárgahúsú fajtáknál, ahol hosszú csupasz ágak kedvetlenítik el a gazdát... ", csak nem küldtem el, nem akartam tudálékoskodni. Majd most. :))))

Én magam csinálom a metszését, így tudom, hogy a Champion az úgynevezett váltóvesszős metszést szereti, ez pont nagyon jó arra, hogy kordában legyen tartva , meg teremjen is. Van nekem Suncrest, Redhaven, még a nevük is csúnya, na azokat nem is lehet így metszeni, ott más technika kell. És sok hely.
Sárga húsúak közül talán még az Aranycsillagnak (mennyivel szebb név) van olyan rügyállása, mint a Championnak, csak nagyon érzékeny a betegségekre sajnos.

A Redhaven nem az íze miatt terjedt el. Nagyon piacos fajta. Ugyanis puhára érés előtt 3 héttel(!!!!) már nagy és piros, mély piros a héja. Le lehet szedni, el lehet tárolni hosszan, bírja a hosszú élelmiszerláncot. Aki megveszi, nem is tudja milyen lenne, ha hagynák megérni.
A Champion nem színes, sokszor éretten is marad sárgászöld árnyalata, de az íze, magas rosttartalma, könnyen lehúzható haja és nagyon magvaváló tulajdonsága már nagyanyáink kedvencévé tette befőzési szezonban. Piacon elmész mellette ha nem ismered, "mi ez a ződ izé?" :)))

Na jó, bocs az értekezésért, örüljetek neki, hogy nem írtam le még a váltóvesszős metszés lényegét is! :))))

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.09. 10:29:54

@pizzaszeletvágó:
Na! És még ő kér tanácsot a fa fiatalításához.

2014.03.09. 14:05:38

@látjátok feleim szümtükkel: jaj, hát persze, hogy tanácsot kértem, soha nem csináltam így ezt a fajta fiatalítást, nem tudom, hogy érdemes-e kínozni magam vele. Vagy jöhet az új fa, hogy ne veszítsek éveket vele. (nincs olyan sok) Igazából most se tudom, mi lesz a végeredmény, az őszibarack ravasz jószág. Végül a fiatalítás mellett döntöttem. (meg tettem egy új fát is máshová :) )

Sőt, lehet még kérek is majd tanácsot, mert például sárgabarackról egyáltalán nincs tapasztalatom. Most lesz 3. éves és nem tudom, hogyan tovább, hol vágjam vissza a hosszú ágakat, vissza kell-e egyáltalán, a netet is hiába bújom.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.09. 16:26:45

@pizzaszeletvágó:

Képet kérünk róla, látatlanban mit lehet mondani?

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.09. 16:40:26

@pizzaszeletvágó:

Amíg el nem felejtem. Erős metszéssel lehet a fát rábírni, hogy új hajtásokat neveljen, és azokból még zölden ( növekedés közben, de főleg a barack leszedése után ) kell kiválasztani azokat, amelyekkel a növekedést meg akarjuk határozni. Amelyik ág megfelelő, azt nagyon védeni kell nehogy letörjön, majd két éves korban a nem kívánt ágat már levághatjuk, és akkor ezt fogja erősen hajtani.
Természetesen amikor vastagabb ágat levágunk, nagyon fontos a seb kezelése pasztával, vagy egyéb gombaölővel.

Topy 2014.03.09. 19:38:35

@susztertangó: volt bizony, fel is tankoltam! :)