Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Lencsefőzelék újévkor

2014.03.01. 07:00 Andrass9

Lencsét bármikor lehet fõzni, nem csak szilveszterkor. Megeszem reggelire, vacsorára, hidegen, melegen, füstölthússal, virslivel, csak önmagában. Szilveszterre babonából fõznek az emberek, hogy legyen pénzük az új évben. Nem ismerem pontosan a babonát, de idén úgy módosítottam, hogy az újévkor fõzött lencse is ér!

Marad egy kevéske fõtt füstölt csülök a szilveszteri "buli"-ról, amit mindenképp meg akartam enni. Volt egy darab füstölt oldalas is a spájzban.

Akkor van mindenem, ami kell:

  • 40 deka lencse (nem kell áztatni)
  • 25 dekányi füstölt főtt csülök
  • 1 csontnyi füstölt oldalas
  • 1 kis vereshagyma
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 3 babérlevél
  • 1 evõkanál mustár
  • 1 evõkanál cukor
  • 3 dl aznap készült csirke alaplé
  • 1 ek liszt
  • 1 mk pirospaprika
  • 1 ek zsír

10.jpg

Az oldalasról lemetszettem egy bordacsontot, amit feltettem kis vízben babérral, borókabogyóval, paprikacsumával (mert az mindenbe kell!), borssal fõni. Ha a lencsével együtt fõzöm, az anyja sem ismer rá, mire megpuhul.

11.jpg

Egy kis szalonnát, meg a csülök zsírját lepirítottam, hogy kiadja a zsírt.

12.jpg

A zsírból félretettem egy bõ evõkanálnyit a rántáshoz, a maradékon pedig megpirítottam feltétnek egy kis kolbászt csipsznek. Jó ropogós lett, zsírt is eresztett.

13.jpg 14.jpg

Végül nem is a félretett zsírból, hanem a kolbászosból készítettem egy hagymás rántást. Ehhez a kis vereshagyma egyik felét kockáztam apróra. A paprika nem égett meg, mert a hagyma nedvessége kordában tartotta a zsír hőfokát.

15.jpg 16.jpg

Mintegy másfél óra rotyogás alatt a füstölt oldalas is megpuhult. Beleöntöttem hát a leöblített lencsét. A másik fél hagymát apróravágva hozzáadtam, majd elkezdtem fõzni. Nem nagyon volt leve, hozzáadtam hát az éppen fõvõ csirkealaplébõl, hogy bõven ellepje a lé a lencsét. Persze, ha csak tegnapi van, vagy csak víz, az is jó bele.

17.jpg

A mustárt, cukrot, citromlevet és a citrom lereszelt héját összekevertem

18.jpg

35 percet fõtt a lencse, amikor késznek itéltem. Hozzákevertem a mustáros elegyet és beletettem a rántást is.

19.jpg

Kóstoltam, de semmi nem hiányzott belőle. A lencse elég forró volt, hogy a rátett csülökszeletet és a kolbászcsipszet is felmelegítse. (A többi csülköt belekevertem a fazékba.)

20.jpg

Hogy azután lesz-e sok pénzünk ezévben, nem tudom. Én mindent elkövettem, hogy segítsek a babonának - a többi már rajta múlik ...

39 komment

Címkék: lencse hagyma mustár kolbász húsleves babér oldalas

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr845770871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2014.03.01. 09:14:02

lencsét asszonnyal szeretjük, lányaim érdekes mód nem eszik :(
illetve egyszer csináltam lencsét paradicsomosan, mediterrán fűszerezéssel, azt nagyobbik lányom ette, viszont nekünk nem igazán jött be; nem egyszerű a csapat! :)
legyen sok pénzetek! :)

medvedr 2014.03.01. 10:50:08

Lencse jó, nekem nagyon bejön salátának is.

Topy 2014.03.01. 11:04:13

@medvedr: épp begyűjtöttem egy adag vöröslencsét salátának, csak még valami indokot kellene kreálnom hozzá! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.01. 11:10:12

@Topy: Vöröslencséhez semmilyen indok nem kell. Szerintem.
Esetleg próbáld meg azt a vöröslencsecurrys karfiolt. blogkocsma.blog.hu/2012/10/01/voroslencse_curry_karfiollal_thai_valtozat

Topy 2014.03.01. 11:12:28

@Andrass9: fraktálzöldség az én konyhámba nem teszi be a gyökerét! :D
vagy ő be, én meg ki! a világból...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.01. 18:37:22

Szép estét!
A lencse jó, sajnos.
Kutyául elfáradtam, az egyik kertben 90 %-os a metszés. Holnap még kicsit igazítok rajta, aztán elkezdek ásni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.01. 18:42:01

@Waka: Valamiért én rászoktam az őszi ásásra. Nagy ásóm van, arrai is hegesztettem lábtartót, így nagyom mélyre tudom benyomni. Ha rendes tél van, akkor ezek az óriás rögök szépen szétfagynak. Most csak szétáztak. Viszont így tavasz tájt csak gereblézni kell már.

Pinka-Panka 2014.03.01. 18:58:05

Lehet, hogy én azért nem vagyok gazdag, mert én mindig az új esztendő első napján főzöm a lencsét?
Soha szilveszterkor, enni is csak újév napján esszük.
Itt van a kutya elásva?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.01. 18:59:23

@Andrass9: A "gerillakertet" nem ástam fel ősszel. Nem sürget semmi, egy kisebb darabot felszurkálok a petrezselyemnek/paszternáknak, a többi részébe majd csak április környékén kerül mag vagy gumó, addig szép lassan meglesz. A hegyen is van még mit ásni, nem is tudom, mikor jutok ki oda.

Pinka-Panka 2014.03.01. 19:00:02

Amúgy ez az év jó lesz, én tudom:) Mindenkinek!!
A búzám is szép volt, nekem elég ha egészség van mindenkinek, meg épp csak lenni. A többi jön magától:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.01. 19:01:24

@Waka: Valószínűleg könnyen beszélek - nekem a teljes veteményes 40 négyzetméter :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.01. 19:02:19

@Pinka-Panka: Ezért is módosítottam a babonát. Mostantól az újévi lencseevés is gazdagságot hoz :)

Pinka-Panka 2014.03.01. 19:04:05

@Andrass9: nem érdekel engem amúgy, leírtam mi számít nekem. Az a legnagyobb ajándék, ha van kicsi az is jó. Más a jó nekem:)

Pinka-Panka 2014.03.01. 19:06:22

@Andrass9: Én is így főzöm, talán a citrom héját nem, de a többi stimmel. Jó eledel, többet is ehetnénk, szeretem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.01. 19:35:36

Szép estét!
Fakozmetikázásban jól elfáradtunk, megéheztünk, jól esett a vacsora.

Érdekes ez a szilveszteri/újévi lencse evés, felénk sosem volt divatban. Felnőtt voltam mikor először lencsét ettem, de szárazbabot sem fözött anyám főzeléknek. Viszont még egészen aprócska gyerkőc voltam, amikor termeltek csicseriborsót ( akkoriban tanították a gyerekeknek a dalocskát, amely úgy szól, hogy csicseri borsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske, ne menj haza este, mert megbök a kecske, pattantyú ), aztán valamiért abba is hagyták, pedig az egy jó növény.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.01. 19:57:34

@Andrass9: Nos igen. Az enyém attól kicsit több.

medvedr 2014.03.01. 22:17:12

@Topy: Jön a tavasz-ez egy jó indok, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.01. 22:55:23

@látjátok feleim szümtükkel: Jó estét!
Csicseriborsót még nem ettem (hummusz formájában sem). Egyszer meg kellene próbálni.
Kikelt a zöldborsóm!

susztertangó 2014.03.02. 07:52:41

@Andrass9: Nekem kissé kemény maradt, egyébként semleges íz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.02. 09:00:26

@susztertangó: Úgy rémlik, mintha sokáig kellene főzni.

susztertangó 2014.03.02. 12:13:54

Nem tudom máshol is van,de a Kórház utcai piacon igen. Ez egyébként az óbudai. Ha a Flórián felőli fő bejártnál mentek be, az első kereszt folyosónál jobbra fordulva, a sült kolbász áruda folytatásában van egy madaras hentes-csirke/kacsa/liba/pulyka madarakat árul. Eddig főleg kacsa hónaljat-szárnytövet vettem tőlük, nagyon finom- de most feltűnt egy új "kiszerelés" nekem új. Úgy hívják, hogy kacsamellfilé belső-vagy mi. Kábé 10 centi hosszú,, centi széles csíkok, amit a kacsamellről fejtenek le, színhús. 1600.-per kiló és igen finom. Nagyon gyorsan lehet brassóit csinálni belőle, most a rakott káposztát turbóztam fel vele, a maradékot csak úgy felfalom, kenyérrel savanyúsággal.Kicsit elő pirítottam, úgy tettem a káposztába. nem mertem csak natúr.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.02. 16:06:44

@Andrass9: csicserit 1ccer kipróbáltam,mindent ahogy irva vagyon ugy csináltam-hááát nem nagyon szeretném ismételni.
valamit én ronthattam,de nem vagyunk"jóba".
még füstölt cucc is volt benne-de az egész olyan lélektelen lett-nem is tudom mit vártam?bab ízt? szóval nagyon elkötelezett legyen valaki az egészség vitamin megminden ....3szögben -akkor lehet,hogy finom lesz:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.02. 18:29:12

@vörösbor(de)minőségi: Kiváncsivá tettél, és utána olvastam. Terebesst nagyon tisztelem, megbízhatóak az információi a termények területén. Ha ő ezt mondja:
"tápláló, de kevésbé ízletes, mint a nálunk hagyományos borsó (Pisum)", akkor hiszek neki. Érdekes módon az angolszász világban is népszerű, de ezt valószínűleg indiából hozták az angolok.
Vejem nagyon szereti, leginkább a Wasabival bevont változatát (japán torma, csíp, hogy még te is szeretnéd :).

2014.03.02. 19:23:01

Ha Wasabi, csak ez jut eszembe.
Agyba-főbe adják bizonyos filmcsatornákon, de hátha valaki még nem ismeri.

www.youtube.com/watch?v=2NfxLfo53Cs

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.02. 19:30:03

Jőó estét4

Látom nem vagytok kibékülve a csicseriborsóval, de legalább a fekete szemű menyecskét nem piszkuráltátok.:)

A csicseri borsó szerintem töltelék anyag, laktató, és ezért nagyon jó kiegészítője minden féle salátának. Főleg a zöldségeknek, melyeknek alacsony a kaloria tartalmuk.
Nekem kedvencem a minden féle zöldség majonésezesen, vagy olajos öntettel, csicseriborsóval kiegészítve. Finom olajoshalas salátában is, egy kiadós ebédet is lehet vele pótolni, mert annyira gyorsan elkészíthető konzerv borsóból.
A száraz csicseriborsót én só nélkül szoktam puhára főzni, és amikor felhasználom, akkor sózom, és ízesítem. Egyébként már levest is főztem belőle füsölt oldalassal. Ekkor egy kevés borsót pürésítettem és azzal sűrítettem.
Valamelyik este a paprikán egy nő a főtt csicseriborsót megszárogatta, majd bő olajban megsütötte, és főzelékre feltétnek használta, valamint csilivel, sóval fűszerezve magában is ajánlotta, mint nassolni valót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.02. 20:02:46

@látjátok feleim szümtükkel: Jó estét neked is!
Ezen kívül persze mindenfélére jó, mert
1, konzervben előre meg van főzve
2, nincs igazán saját íze, ezért hálás hordozója bármely fűszernek.
Mint látható, te is ízesítetted füstölt oldalassal, vagy töltelékanyagnak használtad. A hummusztól nem vagyok elragadtatva, bár ott is sok múlik az ízesítésen.
Kicsit olyan, mint a garnélarák, bár annak azért van rákíze is :)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.02. 20:21:32

@Andrass9: Szerintem maradj a zöldborsónál. Annak van íze. A csicserinek meg olyan, mint a tofunak, semmilyen. Háborús helyzetben jó, hogy valami megtöltse a gyomrot, élvezeti faktort azonban ne nagyon keress.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.02. 20:46:16

@Hátrányos helyzetű kaviár: Énmagam nemigen enném, de sok embernek lehet hasznos. Például vegáknak fehérjeforrás, bár ugyanannyit találhatnak a sárgaborsóban is :)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.03. 10:04:44

@Andrass9: hogyne ismerném a wasabit(minden formáját)
konyhapulton jelenleg egy krém wasabi ami feldobja egy gyors szendvics vagy egy tükörtojás finom kis testét.sőt a wasabical bevont mogyoróóóó-na ez aztán már az élvezetek teteje felé mutat.
még nem tudom hol lehet a határ,de most hogy emlitetted eszembe jutott,hogy csicseris próbálkozásomkor még ez sem hiányzott(erős volt)ennek ellenére nem ízlett.pont az nem ízlett amiről szól a dolog-a csicseriborsóról.ezért gondolom-mi nem fogunk enni egymás tenyeréból asszem.
ha ugyanez a leves készül de mondjuk bab van benne-akkor az adja azt az ízt amit kedvelek.
csicserikém?nem adott semmit,a többi pedig nem tudta ezt pótolni.nem elvitatva az élettani hatásait természetesen.
én megértéssel fordulok felé-és hagyom békén a továbbiakban:)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.03. 10:05:54

wasabical=wasabival

bocsánat kopott billenytüzet

vörösbor(de)minőségi 2014.03.03. 15:26:02

billenytüzet=billentyűzet.....kész passz befejeztem..:))
süti beállítások módosítása