Hétvégi nagybevásárlás feleség nélkül mindig veszélyeket rejt magában, mert nincs aki lebeszéljen a felesleges költekezésről! Most például három szép körmöt találtam a madarasban. Akkor ahhoz kell még valami hús is, de szép csülök nem volt. Találtam viszont bõrös lapockát akciósan - ez jó lesz! Mellékesen volt csontos sertéscomb is mikrominiatûr csonttal szintén jóáron. Ebből lehet egy kis kocsonyát főzni!
Olvastam mindenféle kocsonya receptet, Cserna-Szabó András igazán érzékletesen válogatta össze a gasztronómiánk legjobb íróit úgyis mint Váncsa mester vagy Bacher Iván vagy akár Magyar Elek. A végén elõvettem az Inyesmester szakácskönyvét, ahol semmi faxni - csak a tiszta kocsonya. Fül, farok, orra menjen a disznósajtba! Már a színhús is eltérés a minimalista felfogástól ...
- 3 félbevágott sertésköröm
- 20 dkg sertésbõrke (a csodahüttõbõl)
- 1/2 kg bõrös lapocka
- 1 hagyma
- 4 girizd fokhagyma
- 10 szem feketebors
- nagy körömnyi szerecsendióvirág
Ez ugyebár a minimalista megközelítés, igaz, Ínyesmester szerint 4 köröm kéne, de kicsire nem adunk. Semmi füstölt, semmi zöldség, se nem baromfi vagy marha. Csupán a sertés végsõ szintézise (ahogy Váncsa mondja). Elõvettem a gázlámpát, leforráztam a hozzávalókat és leperzseltem/kapargattam, hogy még véletlenül se maradjon egy szál szõr se rajta. A perzselés különös bukét ad a körömnek, érdemes csinálni.
Egy nagy fazékba tettem 5,5 liter hideg vizet és az alaposan megmosott bõrös darabokat beletettem. Ment bele még az egyszem hagyma, 2 girizd fokhagyma (mert én az elején és a végén fokhagymázók közé tartozom) és teatojásban a fûszerek. Ha már itt jártam, kivettem a fent említett sertéscombból a két miniatűr csontocskát, és azt is a lébe tettem. Ártani nem árthat ...
Öt és fél órát mocorgott a lé, amirõl az elején leszedtem némi habot. Ez alatt besűrűsödött a felére (hogy szavam ne feldjem: nem szabad fedőt rátenni!) A negyedik óra után tettem bele a lapockadarabokat, mert a hús túlságosan szétfõtt volna, valamint ekkor meg is sóztam kiadósan és a második adag fokhagymát is beletettem. A sótlan kocsonya nekem mindig egy csalódás. Az évek folyamán megtanultam, hogy akkor lesz elég sós a kocsonya, ha a levét nagyon túlsózottnak érezzük. Közben jutott időm megtisztítani a sertés combot és a maradék lapockát is, amivel 3 adagba kiosztva a csodahűttő képességeit fejlesztettem tovább. A végén szûrõkanállal kivettem mindent a lébõl.
Több-kevesebb alapossággal kicsontoztam a körmöt, bár én szeretem a kocsonyában szopogatni, de most ilyen hangulatom volt - nomeg éjjel szopogathattam a csontokat, mintha körömpörköltet ennék. Annyit azért hagytam rajtuk, hogy a csontokból kétszer is jóllakik a kutya :)
Itt kezdõdött a Canossa-járásom! Azt írta az Ínyesmester, hogy verjünk fel két tojás fehérjét és tegyük a lébe. Ott még 5-6 percig jó erõsen verjük, majd fõzzük még 10 percig az egészet. Hát ilyet még nem csináltam, lássuk mi lesz belõle.
Ezután tiszta vizes ruhán szûrjük át. Ez nekem valahogy nagyon nem sikerült. Ötször szûrtem át, mire eltûnt minden hab a lébõl. Ráadásul az amúgy relatíve tiszta kocsonyalé tejes lett :( Annyira felbosszantott, hogy még fotózni is elfelejtettem!
Senki nem szólhat meg - én kipróbáltam! De soha többé, ezt megigérem!!!
Éjszakára félretettem az egész holmit, mert már fáradt voltam, meg a hidegben a kocsonyalé is jobban letisztul. Másnap azután a jénaiban lévõ körmöket/húsokat felforrósítottam (a mikróban), a keményre megalvadt levet pedig felforraltam a gázon. Elõszedtem a kedvenc kocsonyás edényeimet, amik a Carte D'Or-os fagyis dobozok. Pont jó méret, könnyû kezelni és egymásba rakva kis helyen tárolható. Kiraktam a 3 körmöt 3 dobozba, a húsokból is tettem bele keveset. A maradék húsokat további 3 dobozba tettem, mert feleségem nem szereti a körmöt/bõrkét. És hogy kedvezzek neki, lett egy hetedik doboz is, ami csak lé. Ráöntöttem annyi levet, hogy épp ellepje a szilárd anyagokat és kiraktam kifagyni a teraszra. Két óra mulva azután felöntöttem a dobozokat a maradék lével, így a felúszott bõrök és húsok is lé alá kerültek.
Már csak a tálalás volt hátra. Ezeknek a dobozoknak egy másik elõnyük, hogy körbefuttatva egy kést az oldalukon, szépen ki lehet borítani az egészet:
Amikor persze rájöttem, hogy a körmöket bõrrel lefele szebb lett volna a dobozba rakni, dehát jó pap ...
Én citrommal és borssal eszem, de most PO füstölt csilije helyettesítette a borsot a legnagyobb megelégedésemre.