Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Karajcsiga

2014.02.03. 07:00 Andrass9

Sokat nézem a TV paprikát és mindig csorog a nyálam, amikor Adrien az ausztrál fenegyerek (a húsimádó) készít valamit. Elõször is roppantul irígylem a kemencéjét. Azután meg olyan húsokat csinál, hogy az valami csuda. Persze Ausztráliában van jó hús (nem kenguru!), bárány, marha vagy disznó. Nemrég láttam hogyan tölt meg egy csontos karajt.

Nos, a napokban belefutottam egy szép akciós rövidkarajba a madarasban, pont 1 kiló, ez nem túl nagy kettõnknek - gondoltam. Vettem hozzá egy kis sütni való kolbászt, jó lesz tölteléknek. Tudom, magam is keverhettem volna, de minek, ha kapható?

A feldolgozás elõtt körülnéztem azért mi van a csodahüttõben és találtam egy adag spenótszószt legutóbbról. Na akkor ez kell is bele, meg sajt is.

  • 1 szép csontos rövidkaraj
  • 20 dekányi sütnivaló kolbász
  • 15 deka spenót vagy, ha van, spenótszósz
  • 10 deka keményebb sajt (ez most Maasdammer volt)
  • 2 duci girizd fokhagyma
  • só, bors, kis õrölt kömény

10.jpg

A képen egy köményes trappista van, de azt a feleségem visszavette, hogy az "light" és az õ sajtja. Nem vitatkoztam, adott helyette számomra jobb sajtot :)

Most jön a trükk, amit Adrientõl tanultam: hogyan vágjuk fel töltéshez a karajt. A rövidebb csont mellett induljunk el lefelé, kanyarodjunk a csonttal és majdnem a hosszabbik csont végéig vágjuk le. Itt viszont kezdjünk el bekanyarodni mintegy egy-másfél centi vastag húsréteget hagyva a kés alatt. Ezt a vastagságot tartva vágjuk hosszában a karajhúst, míg elérünk a végéig. Így egy szép hosszú húst kapunk, ami szervesen kapcsolódik továbbra is a csonthoz. Ekkor egy folpack vagy mûanyag zacskó alatt akár meg is csapkodhatjuk kicsit, de nekem elég nagy lett.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Ezt a szép szeletet ezek után megsóztam kicsit (a kolbász valószínûleg elég sót ad majd hozzá) és daráltam rá borsot. A két fokhagymát átnyomtam a présen és szépen elkentem a húson a nagykéssel.

14.jpg

Beborítottam az egészet a spenótkrémmel. Ha friss spenótod van, kicsit párold meg - épphogy puhácska legyen - és úgy terítsd rá a húsra.

15.jpg

A sajtot felszeleteltem és betakartam a spenótot. Volt egy kis reszelt sajtom is, azt is rászórtam.

16.jpg

Egy kolbászból kinyomtam a tölteléket, a tenyeremben ellapítottam amennyire tudtam és betakartam majd az egész sajtot. A legvégét szabadon hagytam, mert ott dupla lett volna a töltelék ahogy felcsavarom.

17.jpg

Elkezdtem felcsavarni miközben néha sóztam és borsoztam (ezt az oldalát nem borsoztam meg elõre a húsnak). Addig tekertem, míg a csontba ismét vissza tudtam helyezni a kivágott húst. A sajt és a spenót kicsit kijött a rétegek közül, azt visszanyomtam egy kanállal.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Fogtam egy jó fõzõspárgát és megkötöztem a húst, hogy egyben maradjon. Így alkalmam adódott, hogy az alján lévõ csontot is megsózzam, borsozzam. Az egészre szórtam egy mokkáskanálnyi õrölt köményt is, mert a sült disznóhús annak jó barátja.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Gondoltam, másnapig éppen összeérik az egész, és megsüthetem, de a sors közbeszólt a másnapi programot illetõleg, így betekertem folpackba és zacskóban a csodahüttõ gondjaira bíztam.

Jött is az alkalom, bejelentkeztek a gyerekek vasárnapi ebédre. Még szombaton kivettem a fagyasztóból a karajt, ami szép kemény tömböt alkotott és betettem a hűtőbe, hogy majd kiolvad. Szombat reggel még nagy jégdarab volt, ezért kénytelen voltam a mikro kiolvasztó funkcióját bevetni, mert fagyasztott húst nem szerencsés sütni.

Egy nagy serpenyõben zsírt forrósítottam, majd az összekötözött karajnak szép piros kérget adtam.

26.jpg 27.jpg 28.jpg

Meglocsoltam egy tepsit a zsírral és 1 cm vastag hagymakarikákkal kibéleltem. Ennek elsõdlegesen a karaj leégését kellett megelõzni, de a hozzáadott íz se kutya.

29.jpg

Tettem emiatt a húsra felülre is hagymát és végül baconszalonnával betakartam. Sajnos a karajt nagyon letisztították a boltban - nem támaszkodhattam a zsírrétegre a külsején.

30.jpg

Betettem a sütõbe maximumra, hogy a kéreg sütését a baconnal már ott véglegesítsem. Ez kb 30 percig tartott. Ekkor letakartam alufóliával és visszavettem a sütõt 180 fokra és alá öntöttem 2 deci vizet. Másfél órát sült. Ekkor a maghõmérséklete már 56 fok volt. Eredetileg csak salátát terveztem köretnek, de nekem kell a krumpli. Felvágtam hát 12 szem kis kiflikrumplit darabokra és hozzáadtam két nagy fej hagymát is. A krumplit és a hagymát megsóztam, és betettem a tepsibe a hús köré, mert ott jó szaft van, majd abban megsül.

31.jpg

Végül még egy órát sült, amikor a hõfok elérte a 67C-t, amikoris kivettem és betakarva egy deszkára tettem pihenni. (A képen még nincs rajta a fólia.)

32.jpg

A krumpliról lekanalaztam a szaft nagyrészét, hogy most már süljön és ne fõjön. Azután a grillt is rákapcsoltam, mert nem akart pirulni elég gyorsan. Ezalatt a hús is kipihente a sütés fáradalmait, így levágtam a csontról és felszeleteltem.

33.jpg 34.jpg 35.jpg

A krumpli is megpirult.

36.jpg

Persze kiderült, hogy körítésnek a feleségem még rizst is fõzött, mert a lyány nem eszik krumplit. A fiú meg keményítõt - neki ott a saláta. Mi meg feleségemmel nagyon szerettük a piros krumplit pékné módra:

37.jpg

A spenót és a sajt nagyon jól együttműködtek, a kolbászt talán nem kellett volna már beletenni. Több só is jó lett volna.

Továbbra sem rajongok a karajért, mint húsért - nekem túl száraz.

129 komment

Címkék: spenót sajt fokhagyma karaj kolbász kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr755734110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.03. 08:01:14

micsoda nagyszerű megoldás
tetszik

a karaj hosszan sütve jó (4-5-6) óra, nagyon alacsony hőmérsékleten, hogy csak a legvégén érje a kellő maghőt, akkor fenomenális lesz
vagy rántottan hirtelen sütve

de azért ez itt fenn nem rossz megoldás, bár a kolbász én is kihagytam volna, nem megy a spenóthoz

egyébként lehet ám rácsot kapni a tepsibe, és akkor nem kell hagyma:) (mármint ha nem kell a hagyma íze amúgy is)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 08:34:18

@Babette_: Van ám rácsos tepsim is, de az túl nagy lett volna az egykilós karajhoz. Amúgy is szeretjűk a hagymaízt. A gyerekek kivadászták az összes megmaradt hagymát a krumpli közül :)
A hús szaftba (gravy) mindig beleturmixolom a hagymaágyat, így nem kell keményítővel sűríteni.
Hosszabb sütésre nem volt időm, mert a feleségem szokás szerint későn engedett be a konyhába ...

2014.02.03. 08:40:11

Szép vasárnapi sült. Megadva a módja, ahogy kell, technológiailag minden rendben. A végén, az alacsonyabb hőfokon sütésnél kell nagyon odafigyelni, időben befejezni a sütést, mert akkor hajlamos túlkészülni, kiszáradni. Ránézésre ez egyáltalán nem tűnik száraznak, jól sikerült.
(bár a fagyasztás-kiolvadás nem tesz jót neki, de láthatóan túlélte)

A töltelékről ugyanaz a véleményem, mint neked a végén, hogy a spenótos sajtos ízvilág és a kolbászos ízvilág kettő különböző dolog. Össze lehet erőszakolni (lásd, madzaggal egymáshoz kötözni) őket, :) lehet jó az eredmény, nekem mégis kettő. Talán ezért is érezted soknak a végén a kolbászt.

A saját ízlésem szerint én kerülöm a kolbászt a karajhoz. Akár mellé, akár töltve, akár felszúrva, mindegy, nekem az úgy sok. Ez csak magánvélemény.

A saját vagy bolti kolbász kérdésben pedig ez a megingathatatlan véleményem:
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20464553-8254f90f/user

Most viszem füstölni ezt az adagot, tegnap készült. :)

Szóval csinos, dekoratív ételt készítettél, és biztos nem panaszkodott a társaság. :)

2014.02.03. 13:56:59

@Andrass9: Ó, ha tudnád, milyen nehéz! A minőségi alapanyagot beszerezni vacak 15 kiló kolbászhoz. Nem akarok most keseregni ezen, sem félrevinni a témát vele, de hidd el, nem könnyű.
Könnyű akkor, ha már ott lóg kamrában, vagy ott pislog a fagyasztóban. Akkor már könnyű. :)))
Csak egy adalék, mai hír:
www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/ennyi-gyanus-hust-meg-soha-nem-foglaltak-le-magyarorszagon-420863

és attól félek, ez csak a jéghegy csúcsa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 14:15:40

@pizzaszeletvágó: Én egyszer készítettem kolbászt, de nem valószínű, hogy többször belevágok. Csak 10 kiló húsból készült (plusz a szalonna), de így sem ettük meg elég gyorsan, és tök kiszáradt. Pedig nagyon jó íze volt! Talán többet kellett volna füstölni? Nem tudom, a bérfüstölő azt mondta 3 nap elég neki, én kértem négyet.
Ami meg a lefoglalt húst illeti, tán tegnapelőtt volt hír, hogy valami hipermarket árubeszállítóját kapcsolták le áfacsalással. Nála valami 700 tonna húst semmisítettek meg, mert lejárt illetve azonosítatlan eredetű volt.
A fenéből szedik ezeket az ócska húsokat???

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.03. 14:24:09

@pizzaszeletvágó: most nem azért, hogy hazabeszéljek, de HA VAN UDVAROD (bár sokan még a disznót is megoldják panelban),
vegyél egy kecskét és vágd le.
friss lesz, mérete pont megfelelő kolbászkészítéshez.

(megjegyzem apósék a kecskekolbászunkon felbuzdulva csináltak marha-disznóhúsból, boltiból, gyerekek, konkrétan büdös volt. nem ilyen romlotthús-szag, hanem valami penetráns büdös. én meg nem mondom, mitől...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.03. 14:25:36

@Andrass9: nekem van olyan vevőm, aki azt várja, mikor lesz már kopogós a kolbász, mert úgy szereti:)

2014.02.03. 14:58:51

@Andrass9: nem az a baj, hogy hány napig füstölődik. A hús minősége, konkrétan az izomszövetek "tartása" számít. 110-120 kilós gyorsdisznónak meg lehet enni jól fűszerezve frissen kisütve a kolbászát, esetleg egy darabig megáll füstölve is, de menthetetlenül kiszárad, mert vizes-plötyi a hús, kevesebb a szárazanyag, nem elég erősek a rostok. Nem vagyok szakembere, nem tudom ennél jobban megfogalmazni.
Érett, lassan nevelt 150-180 kilós disznónak van erre alkalmas húsa. Nem csak húsa, hanem keményszalonnája (húsos hasaalja szalonnája) ami nélkül kár is hozzáfogni. Ha nem olyat használunk, elfolyik benne a zsír, a visszamaradó hús kemény lesz, mint a fakanál. A jó füstölt kolbász zsíros, de mikor megvágod, eszed, nem szabad zsírcsöpögést látnod, nem szabad zsírt érezned. Kell bele sok-sok zsír, de kemény, kötőszövetes zsír.

@Babette_: Az a kopogós kolbász, ha eredetileg jól lett készítve, fűszerezve, valóságos ízbomba. Vékonyra szelve szét kell olvadnia a nyelveden, és robban az íz. Jó az!

A marhahússal lehet nagyon mellényúlni, attól lehetett büdös.

Igen, van udvar, jöhet a kecskéd! :)))) Erősen felkeltetted a figyelmemet vele. Bár lehet, inkább nyársra húznám őkelmét.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.03. 15:09:30

@pizzaszeletvágó: nincs eladó kecském, én is most akarok venni vágóba húsnak. inkább, mint a bolti.

2014.02.03. 15:33:20

@Babette_: így van. Egyébként pedig nagyon messze vagytok tőlünk kilométerben mérve! Hacsak gyalog nem találna ide az a kecske. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 19:32:47

Jó estét!
Úgy nézem, valaki kihívta a Bábolnát rágcsálót irtani :)
Vagy csak ciánoztak?

2014.02.03. 19:58:31

@Andrass9: itthon van a macska, nem cincognak az egerek

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.03. 20:45:00

@Andrass9:

Vagy csak attól tartanak az olvasók, hogy a jobb felős sarokban megszámolják őket.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 21:00:20

@látjátok feleim szümtükkel: Legalább egy éve meg vagytok számlálva :)
Minden post után van két szám, amiből az egyik a lap letöltések száma, a másik pedig az olvasók száma. Ezen kívül még a blog kezdete óta való összes lapletöltések is kinn vannak a jobb oldalon a cimkefelhő alatt. Gyorsan közeledünk a félmilliomodik letöltéshez :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 21:23:29

@susztertangó: Az én kutyám is nyújtja a mancsát, ha valamit szeretne ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 21:47:03

@látjátok feleim szümtükkel: Eddig is lehetett látni, ami a poszt alatt és a cimkefelhő alatt volt. Ez a jobb felső sarok a blog.hu saját számlálója, amit akár ki is lehetne kapcsolni, de akkor nem tűnne el, csak kiírnák, hogy letiltva (idióták). Így azután békénhagyom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 21:47:35

@látjátok feleim szümtükkel: Ja - és nagyon pici fonttal van kitéve, hogy ne zavarjon.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.03. 21:52:25

@susztertangó:

Mi jártunkban-keltünkben egy kölyköt talátunk, fajtiszta keverék, de valami eszméletlen kutya. Nem adnám két fajtisztáért sem.

1kutya 2014.02.03. 21:57:13

kolbászba nem teszünk marhahúst, az a szalámiba való.
kolbász nem füstölünk 2 napnál tovább, mert "kisül" a zsírja és könnyebben szárad.
ahogy @pizzaszeletvágó: írta: gyors disznóból nem készítünk kolbászt, mert a fiatal állat "vizes" húsa még könnyebben szárad. ha lehet 200kg feletti, legalább 1 éves sertésből csinálunk töltelékárut...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 22:01:09

@1kutya: Na ha ezt a 2. mondatot tudtam volna ...
Pont az lett vele a bajom, hogy kisült a zsírja. Csepegett is, pedig hideg kamrában lógott.
Marhát nem tettem bele :)

1kutya 2014.02.03. 22:16:56

@Andrass9: mi reggel feltesszük, másnap este eloltjuk a füstöt, harmadik nap reggel "bejön" a kamrába. próbáld ki...

ami még segíthet, hogy a bélből kiválogatjuk a vastagabbakat, abba megy a kolbi (a vékonyabba a hurka), így kevésbé szárad(hat) ki (oké, mielőtt valaki nekem esne: nem kell krinolinvastagságúra tölteni :)

2014.02.03. 22:23:40

@1kutya: hát így valahogy. Nagyon apró dolgokon múlhat a siker. A tanulópénzt én is megfizettem már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.03. 22:25:35

@1kutya: Köszi! Ha netán mégis készítünk, akkor próba lesz.
Most bespájzoltunk piaci kolbászból :)

1kutya 2014.02.03. 22:30:17

@pizzaszeletvágó: @Andrass9: évek óta vágunk évi 3-4 sertést, így jött ki a "java" :)

ja: 22dkg só és 20dkg paprika per húskg a többi "hozzávaló" ízlés kérdése! ez is bejött eddig...

2014.02.03. 22:43:21

@1kutya: persze, de minden ízlés dolga, kivéve a technológiát. Én a tiedhez képest kevesebb sót és főleg kevesebb paprikát használok.
10 kg-hoz 15-18 dkg só, próbasütés és kóstolás dönt, paprikából sem megyek soha 15 dkg fölé, azt is csak úgy, hogy 12 dkg édes, 3 dkg csípős. Ettől függetlenül, ha a képet láttad, szerintem a színére nem lehet panasz. Jóféle házi őrlemény, egy helyről veszem már évek óta, ugyanattól a termelőtől, híres paprikás faluban.

Lényegesnek tartom még a szemcseméretet. Nálam a 10 mm-es rostély jött be, persze mindig pengeéles darálókésekkel, mondanom se kell, hogy a "moncsolt" kolbász nem kolbász.

Mikor végül megvágod, márványos szép szerkezetet kell látni.

2014.02.03. 22:47:22

Na jó, kerüljük a nagy szavakat: nem márványos, de szép nagy szemcsés. :)))

2014.02.03. 22:50:04

@látjátok feleim szümtükkel: most, hogy mondod, nekem is gyanús, hogy pont annyi reklám levelet és politikai szóróanyagot kapok a postaládámba, ahányszor növelem a számlálót itt. :)))

1kutya 2014.02.03. 22:50:51

@Andrass9: kimaradt no! ;)

@pizzaszeletvágó: szerencsére nekünk itt van a villanymotorizált 48-as cseszlovák daráló, amivel elrontani sem lehet... :)

1kutya 2014.02.03. 22:53:49

@pizzaszeletvágó: hát mi úgy kísérleteztük ki, hogy a megfelelő hús/zsiradék arányhoz a fenti 22/20-hoz nem kell kóstolás, mert pont jó! de kinek hogy. van aki kevesebbel kezdi, aztán hozzárak (ami ugye könnyebb, mert kivenni már nehezebb:), van aki meg kidolgozza a profi recepiét :-DDD

2014.02.03. 22:57:18

@1kutya: nálunk kötelező kóstolás van. Nem azért, mert nem tudnánk hogy szeretjük, hanem ez egy "társasági esemény" kötelező koccintással. Ezért van. :)

1kutya 2014.02.03. 23:02:03

@pizzaszeletvágó: áhhh!!! mire mi a kolbásztöltéshez érünk, akkorára már egy napja túl vagyunk a "kötelező koccintásokon" :-DDD

2014.02.03. 23:08:33

@1kutya: az igaz. Mégis vannak ilyen fixpontok a téridőben, mikor meg kell állni, és elkövetni a cselekményt. Én lapos kis adagokat szoktam hirtelen serpenyőben kisütni az anyagból. Mindenki kap egyet. Akkor ott elmondhatja a véleményét, akkor és ott, de utoljára! Mint a házasságkötésnél: akinek ellenvéleménye van, mondja akkor, vagy hallgasson örökre! :D
Aztán vagy figyelembe veszem a véleményt vagy nem. :DD

2014.02.03. 23:26:15

@1kutya: ilyen az, ha valaki olyasmit csinál, amihez nincs tehetsége. Kutyakaja. (mármint ezt ne vedd személyeskedésnek... :D )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 09:48:45

@1kutya: @pizzaszeletvágó: Eddig sem szerettem Anna stílusát, de ez kiverte a biztosítékot nálam. Ez továbbra is az én személyes véleményem a Táfelspicc csapatáról. Beleolvastam a kommentekbe is, ahol ugyanez a megosztó vélemény látszik - ezért vette át őket az Origó :)
Szerintem medvedoki is ideges lenne a csirkés deszkán lenyalt ujjakkal ananászkonzerv vagdosásától, ami azért a szakácsság alapelveit dobja sutba. Az, hogy a nadrágja a konyharuhája, az magánügy - legfeljebb többet mos ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.04. 09:58:09

@Andrass9:
az a ti bajotok, hogy egy teljesen amatőr embercsoporttól professzionalitást vártok.a józsi meg a mari otthon pont így főz.
ja hogy kinn van az origón és ezren látják? hát ez legyen az origo baja.

2014.02.04. 10:09:04

@Andrass9: nyilván minél megosztóbb, minél többekből vált ki véleményt, mindegy milyen véleményt, annál értékesebb az origó számára.
Ezt értjük.
A többit nem. Tulajdonképpen a szóra sem érdemes kategóriába csúszott ezzel a dolog.
Néztem, mik vannak még ott. Csupa közhely. Ötlettelenség. Erre mondtam, hogy tehetségtelen, nem a főzésre. Az csak sz.r!
Eddig egyetlen egy olvasható cikket találtam ott. Azt Cserna-Szabó András írta. Slussz.

Ja, és hiányoltam Papeszt. Közben lenyalhatta volna Péter Anna ujját.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 10:18:05

@pizzaszeletvágó: Bingó!!!
Amúgy Susánszkinak vannak értelmes cikkeik, nomeg Váncsa mester is ír oda!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 10:23:23

@Babette_: Azért ez egy kicsit több, mint a "mi bajunk". A baj az, hogy ezt a mentalitást tanulja el Józsi és Mari is, vagyis az egész konyhai kultúrát rongálják. Semmibe nem telt volna elöblíteni a csirkés deszkát - kb 20 másodperc seggrázás helyett. Ujjnyalogatást meg legalább egy nedves törölközővel helyettesítse - az nem kerül időbe. Több tízezer ember látta, ebből talán a tizede, aki esetleg tudja, hogy ilyesmivel nem dicsekszik.
Szerencsére a Paprikán ilyet még nem láttam. Sőt, az összes alkalom, amikor hasonló történt, a séfek kidobatták az ételt az amatőr szakácsokkal ott rögtön.
Ahogy én sem használom ugyanazt a kanalat kóstolásra lemosás nélkül ...

Topy 2014.02.04. 10:33:37

@Andrass9: annyit azért tegyünk hozzá Anna mentségére, hogy az ananász jelen esetben hőkezelést kap, úgyhogy nyugodtan vághatja a csirkés deszkán

a nyers csirke utáni ujjnyalogatás már necces... gondolom ez is, meg a nadrágunkba töröljük a kezünket is hozzá tartozik a "most baromi lazán főzök" imídzshez

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 10:40:07

@Topy: Az ananász 30 másodpercig volt a serpenyőben. legfeljebb langyosra melegedhetett azalatt, de ezen felesleges lamentálni :)

Apropó - az aranyvessző gyönyörűen virágzik a szobában. Vasárnapra nyílt ki (másnap hoztam be, amikor a fagyok kezdődtek).

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.04. 10:43:48

@Andrass9:

Tudod ezt a mentalitást az emberek többsége nem eltanulja, hanem abban nőtt, és nő fel.

Érdekes, de a zsíros kenyér mindig a zsíros felével szokott leeseni. Akkor is így volt, amikor gyerek voltam, és nem dobtuk ki az ilyen kenyeret, hanem felvettük, megfordítottuk, és lefújtuk róla a rátapadt piszkot, oszt jóízűen megettük. Ja, azt biztos nem tudod, hogy egész hónapra csak 50 forint ha jutott 4 személynek.

Abban természetesen egyet értek, hogy ezt tv-ben, interneten nem kellene mutogatni, de talán az étellel való pazarlásnak is oka, hogy annyira igyekszünk a minden féle tisztasági szabályokat betartani, betartatni, közben meg elfeledkezünk a természeti ( gasztro ) kincsek végességről. Meg arról, hogy nem jut mindenkinek egyformán. Étel sem. Intelligencia sem.

Azt meg ne állítsd, hogy te főzés közben még soha nem nyaltad le a kezedre tapadt alapanyagokat, hiszen nincs is annál finomabb a világon. Nem véletlenül mondják, hogy megnyalta mind a tíz ujját.:)

2014.02.04. 10:45:12

@Andrass9: én pedig vasárnap azt hallottam odakint, hogy:
"Nyitnikék, nyitnikék!"

:)

2014.02.04. 11:01:43

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem nem kell ilyen tág összefüggésbe helyezni a problémát. Itt nincs szó szegénységről vagy otthonról hozott kultúráról. Egyszerűen egy kihívás történt, sokan panaszkodnak, hogy nincs idejük főzni, ezért nem főznek, ezért zabálják a gyorskaját, satöbbi.
Péter Anna megpróbálta bemutatni, hogy igenis van idő, lenne mindenkinek ideje, csak elszántság kérdése.
A probléma, hogy borzasztó rosszul csinálta.
Ugyanis ha megnézzük, tényleg el lehet készíteni egy fogást vagy legalább egy részét 6 perc alatt. Erről szól akár Jamie 15 perces kaja sorozata. (A félórás már 3 fogásról szól.)
De mecsoda különbség kérem!!!

Topy 2014.02.04. 11:02:23

@Andrass9: na de csirkés csak a külseje lett, nem a maghőmérsékletre kell itt menni! :D:D:D

de tényleg mindegy, szerintem itt kicsit sok lett a "hűde lazán főzök" érzés; igaz ha azt nézem, hogy nyugaton azon panaszkodnak a séfek, hogy az emberek nem főznek és próbálják őket becsalogatni a konyhába, és ha ez a lazaság kell ahhoz, hogy a fiatalabbak nálunk se úgy ismerjék a konyhát, hogy ott tartjuk a hűtőt meg a mikrót, akkor egye fene, törölje a kezét a nadrágjába! :)

Topy 2014.02.04. 11:19:37

@pizzaszeletvágó: mondjuk Annáé közelebb áll a realitáshoz, mert ha a tévés szakácsok rekordkísérleteit nézem, akkor az alapanyagok előkészítése plusz 20 perc, a romok eltakarítása háromnegyed óra és azonnal egy óra fölött vagyunk a 15 perces kajával
értem én, hogy marketing, de ha valaki azt mondja, hogy egy saláta csak öt perc azt egy serpenyővel fogom leütni :D

susztertangó 2014.02.04. 11:29:01

Anna rázta a seggét? Megyek, megnézem videón....

2014.02.04. 11:31:38

@Topy: ezt nem vitattam, egyszerűen nem akartam szóba hozni. A 15 perces kaja előkészítéssel és mosogatással együtt több lehet egy óránál, ezt tudom, mindennap gyakorlom. ;) Pont egyformán számolunk!
Csakhogy Jamie ezt el is mondja a sorozatában: víz forr, sütő előmelegítve, zöldség megtisztítva és onnan indul a 15 perc. Mégis van hatása, az úgy célt is ér, például a fiam a 30 perces kajákat látva kezdett el rendesebben főzni.

Realitás? Esetleg ha a seggét is megvakarta volna közben, vagy dehogyis azt! :)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.04. 11:33:30

@Topy:

A realitáshoz annyit, hogy valamikor egy nő be nem mehetett a konyhába, ha nem volt rajta kötény, meg nem volt bekötve a feje ( nehogy a haja belehulljon az ételbe ). Most mit látni? Gordon mindig sityak nélkül főz, Jamien időnként szokott lenni kalap. Kötényt már alig-alig lehet valhol is látni, nem hogy megvenni. A Paprikán a főzős libák is úgy ki vannak öltözve, mintha valami bálba készülnének, néha még selyemköntös is van rajtuk főzés közben. Ezt most mindenki elfogadja, pedig a hajszálat senki nem szereti a levesében.:)

Topy 2014.02.04. 11:44:04

@látjátok feleim szümtükkel: mert a műsor előtti/alatti/utáni reklámblokkban megnézheted, hogy milyen sampont kell használnod ahhoz, hogy ne kelljen sityakot hordanod! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 11:55:52

@Topy: hüle !!!!!!! Moshatom a képernyőt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 11:58:58

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, viccesen nézek ki, de felkötöm azt a kötényt. Nem az étel védelmében, hanem a ruháméban, de rajtam van.
A kezem továbbra is konyharuhába törlöm (feleségem a vállán tartja, amikor főz).
És nem, nem nyalom le az ujjaimat. Ha kajás lett, azonnal öblítem. Lehet, hogy dilis vagyok és bogyókat kellene szednem?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.04. 12:23:57

@Andrass9:

Hát, most már megcsípte a fagy, nyugodtan szedheted, jó édes.:)

izlesficamvadasz 2014.02.04. 12:49:44

ami az édes-savanyú csirkéből kimaradt: méz, balzsamecet, szója szósz, chilli.

susztertangó 2014.02.04. 13:16:35

Igen, régen volt fejkendő, kötény, aztán, ha mégis volt valami szőr a levesben, azt mondták: átlépte a szakácsné. Ki érti ezt, ki érti ezt, én nem.

2014.02.04. 13:45:34

@izlesficamvadasz: ilyen apróságokon már meg sem ütközünk... :)))

@susztertangó:

Pincér közeledik a vendég asztalához a rendeléssel.
- Pincér! Vigye vissza azt a levest, nem elég forró!
- Honnan tudja uram? Hiszen még nem is kóstolta.
- Onnan, hogy belelóg a hüvelykujja és nem ordít a fájdalomtól!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 14:31:47

@pizzaszeletvágó: Pincér! Cipőfűző van a halászlében!
Tudom uram, a csuka még a bográcsban van.

2014.02.04. 15:10:51

@Andrass9: az bajai halászlé lehetett akkor... :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.04. 15:55:26

@Andrass9: Hat én mar reg nem akarom megmenteni a világot...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.04. 15:58:34

Azt mondjuk nem ertem,ha szar,miert nézitek. Én nem nézem,csak a linkre mentem oda.
onkinzo banda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 17:31:55

@Babette_: Én még úgy tanultam, hogy addig ne mondjak véleményt, amig nem olvastam/láttam a dolgot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 17:34:15

@látjátok feleim szümtükkel: Volt itthon egy fél sonkatök. Ezt kitettem folpackban a mínuszokra, ahol át is fagyott rendesen. Olyan édes lett, hogy még!!!! (Együtt sült ezzel a karajjal a sütőben)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.04. 18:08:28

@Andrass9:

Valamellik nap járt erre egy édesszájú vendég, biztos örült volna neki.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.04. 18:42:08

@Andrass9: én meg azt, hogy ahol rossz nekem, oda ne menjek többet.

2014.02.04. 19:39:56

@Andrass9: erről a szövegről, hogy "ez is egy nagy igazság" csak egy könyv jut eszembe.

Kik a párbeszéd szereplői? (google nem ér!)

"- Te sok nagy hazugságot mondtál most, király, és ezért én végül nagyon megverlek, hogy hosszú ideig betegeskedni fogsz. Ez is egy nagy igazság.
- De igen szomorú, uram."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 19:51:09

@pizzaszeletvágó: Akkor nem guglizom. Rejtő valamlyik kis néger településének annektálása. A szöveg több műben is előfordulhat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 20:00:07

@pizzaszeletvágó: Rég olvastam már öket, megint elő lehetne venni. Örökérvényű művek!
És Levin különösen is illik a kocsmához :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.04. 20:08:40

Szép estét!
Azt a spenótot esetleg némi túróval vagy gomolyával is lehetett volna vegyíteni. Ettől függetelenül jól néz ki.

2014.02.04. 20:09:43

@Andrass9: "marinírozott halszeletet kapjak Turbigo módra kétfelé vágott tojással, egész kevés vörösborral párolva"

bár hülyék számára itt sincs diéta :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.04. 20:17:15

Ami a táfelspicc videóit illeti, szerintem legfeljebb elrettentő példának jók. A halpucolós a legszörnyűbb: videa.hu/videok/kreativ/pontybontas-profi-modra-origo-video-hal-c9CmdvcCXJwdKDDq

2014.02.04. 20:31:25

@Waka: Anyám! Az első 31 másodpercben mondott 3 hülyeséget!

2014.02.04. 20:43:48

@Waka: be kellett ezt linkelni? így is elég sok rossz ért ma! :(
Aki nem szereti, tiszteli a halat, az ne bontsa!
Mintha én mentem volna láncfűrésszel neki a disznónak.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.04. 21:00:26

@pizzaszeletvágó:

No akkor itt az ideje, hogy igyunk egy búfelejtetőt. Vöröset vagy fehéret?

susztertangó 2014.02.04. 21:09:04

Csodálatos Nalaja. Na ja.
-------------------------------------------------
Hú, sütöttem vagy 30 palacsintát két szomszédnak. fahéjas/kakaós illetve túrókrémes tojássárgával mazsolával rummal, maradékot én ettem meg, ilyet csak én tudok. Mondani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 21:15:04

@susztertangó: Jellemző, hogy nekem nem sütöttél. Most itt éhezem ...
Megyek is azért a vörösért!
@látjátok feleim szümtükkel: Te milyet kérsz?
@pizzaszeletvágó: Rólad tudom, hogy mindegy, csak ártson :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.04. 21:20:57

@Andrass9:

2000-es Cabernet Sauvignon, vagy 2002-es Egri
Bi(r)ka vér?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.04. 21:38:07

No egészségetekre, én már benyakaltam a részem, elhúzok szunyálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 21:58:52

@látjátok feleim szümtükkel: Mire visszaérek, te már eltűnsz :(
Sebaj, iszunk egy Villányi Portugiesert. @pizzaszeletvágó: neked jó lesz?
Még egy órát fenn kell lennem, mert a vejem szülinapja van, és fel akarom hívni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 21:59:39

@látjátok feleim szümtükkel: Egri Birkavértől mindig fejfájásom lesz, azt passzolom. Köszi.

2014.02.04. 22:20:32

@Andrass9: én megvárom, míg leég a tűz a cserépkályhában, le szoktam éjszakára zárni.
Tegyem a bort rá melegedni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 22:28:58

@pizzaszeletvágó: Az jó gondolat, mert most hoztam fel a hideg garázsból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 22:58:56

@pizzaszeletvágó: Elkészült a palántázó világítása. 5 db 1,3m-es fénycső 6500K nappali fényű. Meg tudja világítani az összes palántámat, amit most csíráztatok.
Sakkoztam, hogy az emelet, és akkor azt fűteni kell, vagy a pince, amit csak világítani. Az utobbi olcsóbb :)

2014.02.04. 23:06:18

@Andrass9: ügyes. Kíváncsi leszek hogy sikerül! Aztán lehet, hogy megint kedvet kapok hozzá. Utóbbi időben piacon vettem csak palántát. Olyan is volt. Régebben volt egy idős bácsi, nagy üvegházakkal, nem fólia, tőle vettem, az acélos volt, de az örökösei már inkább segílykén szeretnének élni, ott eszi a fene a berendezést. Szomorú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 23:37:18

@pizzaszeletvágó: Ez olyan bosszantó :(
Nekem is kellene egy üvegházat csinálni, de nincs annyi helyem. Ezért marad a palántaneveleés. Sokszor vettem én is palántákat - van egy pasi, aki szuper erőteljes paprikapalántákat árul, de fene drágán adja. Persze valamit valamiért.
Most, hogy hoztam sok finom csili magot, sok paprika palántát fogok nevelni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 23:38:00

Sikerült beszélni a vejemmel, megyek aludni. Jóccakát mindenki!

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.05. 08:47:33

Jó reggelt!

A karajcsigáról is szót ejtvén, nekem a kacsacsiga jobban tetszett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.05. 08:55:22

@látjátok feleim szümtükkel: Jó reggel!
Az az egyszerűségével szép, ez meg kolbász nélkül :)

Tangó Suszter 2018.04.25. 13:30:45

@látjátok feleim szümtükkel: Örököltem kötényt hajhálóm meg van.// Hogy kerül szőr a levesbe ha be van kotve a fejük, sebészmaszkot fekete gumikesztyűt viselnek?! Átlépte a kézilány.

Tangó Suszter 2018.04.25. 13:32:43

@Tangó Suszter: Mindenre nem eml€kezhetek ez is 1 nagy igazság.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.25. 15:54:06

reggel halbontással kezdtem a napot.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.25. 16:10:48

@látjátok feleim szümtükkel: Azt nem eszik a feleségem :(
De ez a karajcsiga friss spenóttal megismétlendő!

she_wolf 2018.04.25. 16:41:39

@Andrass9:
Ha már csiga és kaja, akkor dőzsöljünk:
index.hu/mindekozben/poszt/2018/04/24/dakos_kagylo/

Hátszóvalnemtudom...:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.25. 19:16:09

@she_wolf:

Még merje valaki azt mondani, hogy az emberi alkatrészeket a természet nem próbálta ki, mielőtt "összerakta" az embert.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.26. 08:38:47

@pizzaszeletvágó: Pedig stimmel! Csak fordítva: halból tojás lett a szomszédnak :)

Dikusz 2018.04.26. 09:25:11

@Andrass9: @she_wolf: @pizzaszeletvágó:
Micsoda ízorgiát lehetne összerakni ezekből!
Hal-tyúk-tojás-kagyló-kágyilló-karaj-spenót (már csak egy kis csokoládé hiányzik).

Ugyanis külön-külön mindegyik finom. Milyen finom lehet mindez együtt:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.26. 10:58:18

@pizzaszeletvágó:

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy a szomszédból jön a tyúkoknak egész évben a frissen vágott fű. A többi meg oda-vissza.

she_wolf 2018.04.26. 12:58:39

@Dikusz:
Inkább ne próbáld ki!:)
Külön okés, de együtt...jó, hogy egy helyre megy, de ha egyszerre tolod be egymással vegyítve, akkor búvárkaja lesz belőle, ammeg nemlyó!:D

she_wolf 2018.04.26. 13:01:32

@látjátok feleim szümtükkel:
Szeretnék szárnyasokat tartani húsért, tojásért, de a két rohadalom vadászeb keresztülhúzza a számításaimat:(
Az össze zöld felület meg kevés ahhoz, hogy ennyi állatot szeparáljak. A szomszédok macskáiról pedig még nem is beszéltem...

Topy 2018.04.26. 13:56:13

@she_wolf: strucc? azzal csak nem kezdenének ki... ;)

she_wolf 2018.04.26. 14:32:22

@Topy:
Oszt mit csináljak én a struccal?
100-as telken (összvassz) csak állatkínzás lenne tartani, és bár az uram sokat bír enni, azért mégsem egy Flintstone Frédi, hogy 2 strucctojásból csináljak neki reggelit:D
Ja, meg szuicid hajlam sincs bennem:D

Fenchurch68 2018.04.26. 17:11:42

@Dikusz: Hát a kágyillóban nem vagyok biztos, Dunántúl a meztelencsigát hívják így :D
@Topy: Exanyósomnak van egy barátnője, aki vagy tíz éve elkezdett tyúkokat tartani, előbb csak magának, aztán eladásra, aztán lett liba, pulyka, szép lassan kecskék, pár éve vett egy tehenet, és most hallottam, hogy lett két strucc is :D Mondjuk ott hely éppen van nekik.

Dikusz 2018.04.26. 17:24:15

@Fenchurch68: Tökéletesen igazad van. Anyósom celldömölki, turistabarátom bajánysenyei, mindkét helyen a meztelencsiga a kágyilló. Ettől függetlenül meglehetősen a pfejjj kategóriába tartozik a csigával együtt:)))

Tangó Suszter 2018.04.26. 19:15:52

@she_wolf: Fiatalság szél. Kb. 1973ban az MMGAM ebédlőjében megtettem: leves+brasdói+csokitorta, ez utóbbi kis darabokra vágva.Nem volt borzasztó, de egy disznó közbeiktatásával jobb.

she_wolf 2018.04.26. 22:20:33

@Tangó Suszter:
Egymás után szuper komplett menü ez!
De összekutyulva egy tányérban...boa.

Tangó Suszter 2018.04.27. 07:28:06

@she_wolf: Brahiból volt. Azóta se. Hétköznapi helyzetben. De van olyan léthelyzet, amikor csettintenél és előre nyalogatnád a szád szélét.

she_wolf 2018.04.27. 11:52:21

@Tangó Suszter:
Meg sem próbálom elképzelni azt az élethelyzetet. Brrr.. Esetleg egy komoly tétes fogadás esetén rápróbálkoznék. Egy nagyon erőteljes talánnal!:)

she_wolf 2018.04.27. 12:01:05

A karajcsiga megjelenése óta piskótatekercsre vágyom.
Holnap vagy vasárnap el is követem, méghozzá epres-mascarponés krémmel töltve!

Fenchurch68 2018.04.27. 13:37:48

@she_wolf: Én meg a karajcsigára :) tegnap meg is vettem hozzá a karajt, erre a zember csillogó szemekkel megkérdezte, hogy ugye rántott húst akarok sütni belőle? Hát persze, édesem :D

Nem baj, azzal jobban tudok túrázós szállítható kaját produkálni a hétvégén, jön egy barátnőm is, mennénk most kicsit messzebbre, Mátra vagy Zemplén, vagy én nagyon mennék Aggtelek környékére. Tátra volt tervben, de kiskutyának még sok lenne, és nem vagyok hajlandó hegyi kecske üzemmódban még cipelni is :)
Lesz mellé majonézes krumpli meg coleslaw meg görögsali, már csak a vega, glutén- és laktózérzékeny barinőnek kell valami hozzá, és akkor mehetünk világgá.

she_wolf 2018.04.27. 13:54:40

@Fenchurch68:
Szegény ember, lesz csalódás:( Bár megértem olyan szempontból, hogy az pikk-pakk megvan, és jó is tud lenni. Csak egy idő után már unalmas.
Túrázáshoz jó időt jósolnak, kisebb záporral, zivatarral. Az meg belefér, sőt, törvényszerű ilyen hirtelen melegedéskor. Vízmosásos területeket nem ajánlanám, főleg a kicsikutya miatt:) Sosem felejtem el, amikor a barátainkkal Húsvétkor a locsolkodók elől a Szalajka-völgyig meg sem álltunk. Ők is és mi is vittük a kutyákat -természetesen. Nekik kis yorkie, nekünk még az első kutyánk, a tacsimix. Kis patakocska, a miénk nagy lendülettel átúszta a levegőben (hihetetlen méretűeket ugrott távolságban is és magasságban is), a yorkie meg ugyanolyan lazasággal lendülve követte -volna. Majd hassal érkezett a kicsi patak kellős közepébe:D
Mi röhögtünk, kutya megrázta magát, és egy pillanatig sem foglalkozott a dologgal. Vagány kis jószág volt.

Jó szórakozást, fotókat ne felejts el lőni!;)

Fenchurch68 2018.04.27. 16:42:32

@she_wolf: Végül kabátos hús lett, hadd örüljön :D Tekergetek majd legközelebb. Mondjuk én nehezen állok neki panírozni, ehhez képest a tekercs szerintem pikk-pakk megvan.

Én meg nekiállok avokádókrémet, újabb hummuszt meg padlizsánkrémet hegeszteni, valami kell ennek a luvnyának is a szendvicseibe, ha már hús és sajt is kilőve :) na jó, nem csinálok úgy, mintha én nem szeretném.

Tegnap reggeli sétánál a Szinva parton a ridgeback pajti egyenesen be a vízbe, Pipike kicsit tétovázott a parton, de konstatálta, hogy nem hívom vissza, úgyhogy ő is belement. Még elég sok víz van benne, de már nem olyan gyors, hogy félnék beleengedni. Nagy hőségben áldás a kutyásoknak, a futtató hátsó kapuja is a patakra nyílik, és csináltak a gazdik a picurkák miatt egy kis pancsoló-öblöt is.

she_wolf 2018.04.27. 22:44:16

@Fenchurch68:
A ricsik nagyon szép, jó kiállású kutyák. Nem való akárkik kezébe.
Pancsoló öböl? Ez de bájos!:) Lelki szemeimmel látom, ahogy élvezkednek a törpék:D

Látom, te is hajlandó vagy alább adni, ha az embered kedvében akarsz járni. Nem esik le a gyűrű az ujjunkról, ha jók vagyunk hozzájuk, legalább van mire hivatkozni, ha nekik nem fűlik valamihez a foguk;)
süti beállítások módosítása