Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Húsos kifli

2014.01.28. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt: pizzaszeletvágó

Egy régi, 22 évvel ezelõtti Mester Kukta újságbeli receptet õrizgetünk, és fénymásolunk nagy erõkkel, mert aki megkóstolta, általában elkéri a receptet.

01.JPG

Akkoriban még nem volt világháló Magyarországon, legalábbis a web, a www, World Wide Web, ki hogy ismeri, semmiképpen, hiszen csak egy évvel késõbb indult világméretekben, nemhogy "webkettõ", ezzel együtt blogolási lehetõség lett volna, hogy recepteket osszunk meg egymással. Talán az elsõ magyar webszerver a mûszaki egyetemé, tavaly volt 20 éves. A háztartások internet hozzáférése mikroszkóp alatt volt csak látható mértékû, vagy még úgy sem. Másképp éltünk. Másképp terjedt az információ. Jobb lett? Érdemes végig gondolni egy frissen kisült húsos kifli mellett.

Eredetileg "Sonkás kifli" a recept neve, ez utal a hozzávalóra. Mi ezen változtattunk, fõleg az üzletekben kapható sonkafélék gyatra minõsége miatt, illetve egyik alkalommal, már vagy 19 éve, a kevésnek bizonyuló sonkát darált hússal pótoltuk, sokkal jobb lett, ezután nem is csináltuk már másként. A bolti sonka eleve adott ízével lekorlátoz, a darált hús fûszerezése viszont szinte korlátlan szabadságot ad! Többes számot használok, mert ezt a "süteményt" ketten szoktuk készíteni, feleségemmel együtt. Én a húst készítem el, õ a többit, így ez inkább az õ munkája, mint az enyém.

A legutóbbi sütéskor 3 nagy tepsivel készült. Értsd: a rács nélkül behelyezhetõ nagy tepsi vagy sütõlap. Ezt a mennyiséget írom most le, ez látszik a képeken, ez tényleg egy nagy adag, ennyit csak vendégeknek, vagy egyéb összejövetelre csinálunk. Alap adag készítéséhez javaslom, hogy a mennyiségeket osszátok el 4-gyel, mert 4-gyel osztható, 3-mal nehezebb, persze nem lehetetlen. Az is ki fog adni egy lazán pakolt tepsire valót, kisebb sütõben egy egészet is. (a miénk 60x60-as sütõ)

02.JPG

Tészta

  • 56 dkg liszt
  • 32 dkg túró (áttörve)
  • 32 dkg fõtt áttört krumpli (tésztába való szétfõvõs)
  • 32 dkg vaj (szobahõmérsékletû, de konyha hõmérsékletû is jó)
  • 2 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 2-3 kk só

Ebbõl közepesen kemény tésztát kell összeállítani. A közepest úgy értve, hogy inkább puhább, mint keményebb, csak arra kell ügyelni, hogy éppen nyújtható legyen majd. Lehet bátran alaposan simára gyúrni. Gyakorlott tésztagyúróknak nem is kell mondanom, de a pontosság kedvéért megemlítem, hogy adjunk hozzá még lisztet, ha kívánja, mert túl vizes volt a krumpli, vagy túl nagy a tojás, vagy nedves a túró, szóval ezeket az alattomos dolgokat plusz liszt hozzáadásával le kell rendezni. Ha összeállt, legalább egy órát langyos helyen pihentetni kell. Ez itt a képen két órát pihent. Vigyázat, ne legyen meleg helyen, a viszonylag sok vaj ki ne olvadjon a tésztából! Van idõ, mert a töltelék közben melegen készül, annak ellenben hûlnie kell. Én mindig rácsodálkozom, hogy se élesztõ nincs benne, se sütõpor, mégis mintha dagadna ez a tészta pihentetés közben.

03.JPG 04.JPG

A túró áttörése, átnyomása a hagyományos krumplinyomón mindenképpen férfimunka! Én már görbítettem így el krumplinyomót. Asszonyok és öregek csak morzsolgassák, villával, törõvel nyomogassák!

05.JPG 06.JPG

Töltelék

  • 80 dkg darált sertéshús (lapocka)
  • kis fej vöröshagyma (ne hagymázzuk túl, akár el is hagyható)
  • 4-6 g szárított majoranna
  • bors (bátran)
  • szórásnyi liszt (1-1,5 ek)

Fõ fûszere a majoranna. Forró zsiradékon lehetõ legapróbb morzsásra pirítom a húst. Lényeges, hogy ne túl nagy darabos, hanem töltelékként kezelhetõ legyen és jól lepiruljon, ezért ekkora mennyiséget a normál méretû serpenyõben nagy lángon kétszerre pirítok le, két egyforma adagban, hogy ne eresszen vizet. A nagyon apróra vágott hagymát a második adaghoz, a pirítás vége elõtt kicsivel teszem hozzá. Utána nyilván összerakom a hús adagokat és úgy folytatom, fûszerekkel megszórom, kevés vízzel felöntöm és 30-40 perc alatt, lefedve lassan puhára fõzöm. A végén, amikor még éppen nem sült teljesen zsírjára vissza, kevés lisztet szórok rá, hogy az értékes szaft utolsó cseppjét is magába zárja a töltelék, és összeálljon, ne legyen száraz, szétesõ.

07.JPG 08.JPG

A tésztát 2-3 mm vastagra kell nyújtani. Háromszögekre vágni, a bevált méret a kb. 12 cm oldalhosszúságú egyenlõ oldalú háromszög. Jó sok töltelék a közepébe, behajtani, megformázni, mehet a tepsibe. Kaphat a tetejére reszelt sajtot és/vagy köménymagot. Mindkettõ elhagyható, csak nem érdemes. Tojással le kell kenni, úgy célszerû, hogy egy kenés után megszórni a sajttal és a köménymaggal, hogy rátapadjanak rögtön, azután még egyszer kenni, ez jól bezárja a kömény aromáját majd a tésztába, és a kömény nem is szárad ki ehetetlenre. Mehet a meleg sütõbe 200 Celsius fokon 40 percre, de ez nem mérvadó. Nyugodtan lehet nézegetni, változtatni ha kell. Alsó-felsõ sütés, légkeverés elõnyben, azzal lehet, hogy fele ennyi idõ, nálunk ilyen úri dolgok nincsenek, csak alsó. Sõt nem árt sülés közben még 2-szer lekenni tojással, ezt már csak a szépség miatt.

09.JPG 10.JPG
11.JPG 12.JPG

Végeredményben egy jól megsült, de lágy, kívül-belül ízes, fûszeres batyut kapunk. A képen csak azért nem teljesen kifli formájú, mert így több töltelék megy bele, de kevesebb törtelékkel szép hosszúkás kifliket lehet formázni, ropogósabb csücskökkel. Azt látni kell, hogy ez egy kalóriadús, tartalmas étel. Viszont éppen ezért önmagában is különösen alkalmas a kellemes poharazós beszélgetésekhez, családi, társasági összejövetelekhez. Ha bográcsolás, kerti sütögetés közben bénázik a szakács és lassan készül az étel, van mivel kínálni az éhes vendégeket. Jól jöhet munka közben, kirándulásokon. Én szoktam vinni erdõjáró gombászásokhoz, vagy hosszabb autóutakra. Akár szilveszteri bulikhoz is kiváló alapozó lehet. Férfitársaim! Kocsmanépe! Tegyétek szívetekre a kezetek! Hát lehet egy orosz krémtortára rendesen és fõleg következmények nélkül inni??? Ugye! Erre a kiflire lehet. Többszörösen igazolom és tanúkat is hozhatok! Viccet félretéve én legjobban következõ nap szeretem, mikróban rámelegítek 30 másodpercet és forrón eszem reggelire. Egyébként hûvös helyen, vagy hûtõben 3-4 napig gond nélkül eláll.

13.JPG 14.JPG

Variációk. Lehetséges ezt a tésztát sokféle dologgal tölteni. Csak a fantáziátok szabhat határt. Egy alkalommal éppen a darált hús lett kevés, volt viszont sertéspörkölt maradék, amit nem daráltam, csak kisebb kockákra megvágtam, finom lett. Simán elképzelhetõ gombás töltelékkel, sõt jól fûszerezett zöldségekkel is, annak, aki nem eszik húst. Egy a lényeg, ne legyen benne semmi olyan töltelék, ami sütés közben még további vizet vagy zsírt enged, azt már nem bírja el ez az eleve lágy tészta. Ha nagyon villogni akarunk vendégek elõtt, akkor készíthetünk hozzá valami mártogatós szószt, paradicsomos, majonézes, tejfölös/joghurtos, mindegyik illik hozzá, de önmagában is pont elég ízes. A sós, fûszeres, illatos töltelékkel a vaj édessége tökéletesen harmonizál. Gyerekek is szokták mifelénk szeretni, meg a gyorskajáldákon edzõdött kamasz népség is.

109 komment

Címkék: tojás krumpli túró vaj majoranna liszt darálthús kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr835785090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.01.28. 10:59:46

Olvasom a tészta arányokat, a túró dob rajta, a fele mennyiség a vaj, de krumpli is van benne, így annyira nem zsíros. Jó tészta lehet.

Pinka-Panka 2014.01.28. 11:03:41

Bevállaltam egy kis ücsörgést a boltban, az ebéd készen van. Eszembe jutott, hogy kicsit több krumplit pucolt a gyermekem, s gondoltam, a fasírt zsíradékban sütök belőle külön.

Gyerekkorom ez is, mit mondjak nagyon finom volt, ahogy rásült a krumplira ez+az fűszer.
Ez volta mai csemege.

Pinka-Panka 2014.01.28. 11:12:50

@Andrass9: Nem csak jó, hanem finom is:) Nálunk az gyakori volt, hogy ilyen krumplit ettünk a fasírttal. Nagyon jó sütni való burgonyát vettem, ízes és finom.
Mondtam már itt, hogy én a liba, kacsa bármit elcserélek az ilyen krumpliért. Ha kovászos uborka lett volna, az lett volna gyönyör:)

2014.01.28. 11:50:16

@Andrass9:
Jaj, de bonyolult vagy! :)))
Sőt!!! Éppen hogy a zsírosabb jobb!
Az előbb úgy értettem, minimum 80 %. Most néztem a maradék vajat, 82 %-osból készült a posztban lévő, valóban igazad van. (csak nekem ehhez szemüveg kell)

Figyelj, 22 év nagy idő! Ezalatt minimum százszor sütöttük meg. Ezt azért mondom, mert manapság turkálunk a nagy zsírtartalmú vajak között a multik polcain. Bármelyik jó, ami 80% fölött van, de talán a 70-es is, ha van olyan szabvány, én nem tudom.
De régebben, ha visszagondolok ilyen vajakat nem minden üzletben lehetett kapni.
22 év alatt készült ez már margarinból, szörnyű lett. Készült teavajból, de akkor feleségem szólt gyúrás közben, hogy dobjak már a tésztába egy kanál zsírt, mert nem jó a fogása se, és úgy lett jó.
Tehát nagyon is kell a zsír a tésztába. Nyilván csak simán zsírral nem jó, kell a vaj aromája, laktózos édessége. Ezért mondtam, hogy a magas zsírtartalmú vaj vált be, nem azért, hogy pont 80%! :))))

@Pinka-Panka: jó szívvel ajánlom, próbáld ki. Ha a töltelék furcsa, ott vannak a variációk, amiről írtam a végén. Ha valaki ragaszkodik a sonkás töltelékhez, akkor javaslom, vágja össze a sonkát, picit pirítsa le és tegyen bele zöldpetrezselymet. Csak valami jóféle, gyári mellékíz nélküli sonkát válasszon.

Pinka-Panka 2014.01.28. 11:58:44

@pizzaszeletvágó: köszönöm szépen, nehogy megbántódj,kis hagymafélét a magaméba tennék. De az sem biztos! Még ilyet nem kóstoltam, de nagyon szépek és a sok kömény rajta is nagyon finom.

Én is tennék pici zsírt, ha ha jó tésztát akarok én bizony zsírt is dobok bele.

Szóval, ügyesek vagytok! S még valami, százszor ilyet, mint a péknél kapott sok felfújt bizéség.
Amit lehet magunk!

Pinka-Panka 2014.01.28. 12:03:51

@pizzaszeletvágó: a család tegnap a Sparból hozott sonkát, s megkóstolás után szépen a kutya kapta meg. Valami förtelmes íze volt, s úgy döntöttem, még ezt megsütni sem lehet. Nem tudom miből készült, baromfi sonka volt, elképzeltem még tollakat is benne...Így szelet pirtósra vaj, sajt, zellerszár lett, azt ettem.

2014.01.28. 12:14:48

@Pinka-Panka: a Sparban kerülöm azt, amire az van írva, hogy akciós. Az már a macskámnak se jó. Vásárlási trükk: van a pulton felszelve sonka, X mennyiség. Én Y mennyiséget kérek, ahol Y nagyobb mint X, a pultos nézegeti, rájön, hogy az ott nem lesz elég. Erre előveszi az egész darabot és abból szeletel, frissen. Sokszor azt is mondom neki, hogy hát én inkább egészben kérném, szeletelés nélkül, ekkor előkerül a friss darab, és abból vágatok, tényleg szeletelés nélkül. Mivel éles késem, két jó kezem nekem is van itthon...

susztertangó 2014.01.28. 12:34:59

Finomak ezek a hasék.Anyám zuglói barátnője csinálta, a másik nagy szám a babtorta volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.28. 14:15:45

@pizzaszeletvágó: Még ennél is bonyolultabb vagyok.
Minden vaj teljesíti az igényedet.

Magyar Élelmiszerkönyv:
"5.1.1. Vaj
Azonosító szám: MÉ 2-51/05/11
A vaj 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú „víz a zsírban” típusú emulzió, amely a
vízen kívül más hozzáadott anyagot nem vagy legfeljebb tejzsírt, tejzsírfrakciót, tejeredetű
tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket és tejsavbaktérium-színtenyészetet tartalmaz.
A vaj zsírtartalma legalább 80% (m/m) és legfeljebb 90%(m/m) lehet. "

2014.01.28. 14:18:59

@Andrass9: jaj nekem! Még jó, hogy nem a Magyar Élelmiszerkönyvből kell főznöm!
;)
Azért a lényeget értjük...

Pinka-Panka 2014.01.28. 14:21:28

Uraim, csak mi nők tehetünk mindenről?:))
/a fotót látván/

Pinka-Panka 2014.01.28. 15:00:34

@Andrass9: Itt kicsit rákezdett, aztán most semmi. Ami biztos, hogy nagyon nem jól vagyok ma, s nem tudom mitől. S még két órára újra helyettesítenem kell.

Pinka-Panka 2014.01.28. 15:18:23

@pizzaszeletvágó: nagyon megnézem én is mit veszek, most ők mentek, nem is tudom, hogy ilyen fehér sonkafélét hogy vettek meg. Van egy frikandó sonka, főtt-füstölt, azt még merem venni.
Amúgy ahol a fiúk vannak, ott kell a mennyiség és érdemes kifliket gyártani.

Pinka-Panka 2014.01.28. 15:29:47

Nekem is ilyen deszkám van és a nyújtófa is megvan. Bár vettem egy kisebb sodrófát is.
Száz éves, még a nagyanyám is ezen gyúrt.
Nem is néztem soha, ma milyeneket lehet kapni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.28. 17:47:34

@Pinka-Panka: Nekem is régi van - most már kettő is, mert anyámét is örököltem.

Fenchurch68 2014.01.28. 19:34:59

@Andrass9: Nekem is egyik otthon :) ilyen régi van, és olyan nyújtófával, amiben van egy csap, és forog a nyele körül - nem tudom jobban elmagyarázni, szőke vagyok. Viszont most a másik otthon bambusz deszka van, és nagyon tetszik. Súlyra is, tisztán tartani is könnyű, és még szép is. Nekem ott ez is újdonság, valamint a kerámialapos tűzhely, a légkeveréses sütő, a mosogatógépről és az állványos robotról, ami tököt reszel, habot ver, nem is beszélve. Még meg kell szoknom, nekem ezek kézzel jobban mennek. Viszont vannak igen jó kések is, nem kell elővennem a finn tőröm :)
(Ma fénymásolót szereltem vele, nem vicces.)

Pinka-Panka 2014.01.28. 19:42:43

@Andrass9: Jók ezek még mindig!

A gyerekorvosunk mondta vala, hogy nem nagybirtokot öröklünk sosem, hanem nyújtófát, elálló füleket, fájós derekot...:)

Pinka-Panka 2014.01.28. 19:46:49

@Kató néni: én is szőke, vagyok így nem is értem mi az a csapos, ami forog a nyele körül:)

susztertangó 2014.01.28. 19:54:42

@Pinka-Panka: 14:21:28
Áááááááááááá....
--------------------------------------------------
Itt nem nagyon szokás vicceket mesélni, de ez ide passzol.Viszont önbüntiből kimaradok mára-úgyis megyek megsütni a lefekvés előtti palacsintámat.egy részét túró-tojásos töltelékkel, másikat barack lekvárral.
---------------------------------------------------
Isten megteremtette Ádámot és Évát, de a bűnbe esés valahogy késik, mert a kígyó napozik valahol.Beküldi őket a bokorba: semmi. Kihívja Ádámot és megmondja csókolja meg Évát.Ádi vissza, majd előjön: Mi az a csók? Isten elmagyarázza. Ádi ismét visszajő: most mit tegyek? Részletekbe menő magyarázatot kap. Szinte azonnal visszajő egy kérdéssel: Mi az a fejfájás?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.28. 20:09:29

@Pinka-Panka: @Kató néni: Szőkeségek!
Az a vastag sodrófa az átkos kapitalizmus találmánya - vagy legalábbis én így kerültem ismeretségbe vele.
A két végén nyél, a közepe meg egy likas henger, ami a nyél körül forog. Több évbe telt, míg odakinn megszoktam. Most van mindkettő itthon is. Van feladat, amire a vastag a jobb, de általában a nagyanyai sodrófát használom.

Topy 2014.01.28. 20:17:59

@Andrass9: nyújtófa vs sodrófa :)

Pinka-Panka 2014.01.28. 20:35:17

@Andrass9: igen, megértettem:)

Pinka-Panka 2014.01.28. 20:38:44

@Andrass9: nekem most kezd múlni, nagy nehezen, Tahiban havazik,enyhült is az idő...

Pinka-Panka 2014.01.28. 20:39:40

És további jó estét is Nektek, meg jó éjt is!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.28. 21:04:42

Szerintem holnap megcsinálom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.28. 21:05:52

@Kató néni: ha én a finkessel szerelnek, két napig buntiben lennek

medvedr 2014.01.28. 23:11:13

@Babette_: Jó kėssel lehet szerelni.

Fenchurch68 2014.01.28. 23:23:11

@medvedr: Véletlenül az volt nálam, nem a svájci bicska, na azzal tényleg mindent meg lehet oldani. @Babette_: Miért? Én késem, azt szerelek vele, akit/amit akarok.
@susztertangó: Én az ilyen jellegű poénokat sosem értettem, mert ha nekem fáj a fejem, az mindig az alacsony vérnyomás miatt van, annak meg direkt jót tesz egy kis bokorba bújás.
A sodrófa a gyermekneveléshez is ideális eszköz.
(Úgy értem, hogy ha előveszem, akkor süti van vagy pizza, pozitív visszacsatolás.)

2014.01.28. 23:27:50

Hahó! Tettem egy jó nagy kört, sehol nem esett a hó, de mire hazaértem, itthon kezdhettem lapátolni! Ezt melyikőtök hordta ide a ház köré??? :)

@Babette_: @medvedr: :)

Hulla vagyok, jó éjt!

susztertangó 2014.01.29. 06:54:09

@Kató néni: Szó ami szó, nem is vicc. Hanem Házastársi Játszma.Egy Berne nevű úr írt ilyesmikről. Ha jól rém lik volt egypár felesége.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 07:36:07

@medvedr: lehetni lehet, hogy lehet, csak nálunk nem szabad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 08:51:25

@Babette_: Jó reggelt!
Ezt nálunk senki se merné megpróbálni! Még én sem, pedig azok az én késeim :)

Fenchurch68 2014.01.29. 09:44:28

@Andrass9: Nem vagyok nagy szerszámhasználó, a palacsintát is kézzel fordítom meg, de mindig van nálam bicska, gyufa, ceruzahegyező, tű és damil. Ezek már sok nehéz helyzeten átsegítettek.
@susztertangó: Hát, ha csak úgy nem. A játszmázásra való hajlam génjét kifelejtették belőlem. Meg aztán gyorsan le is buknék.

Segítség! Hol találok olyan pita-receptet, ami tutira kinyílik? Iskolai farsangon szokás szerint büfézni fogok, és ipari mennyiségben kell sütnöm majd a pitát. A sütő jó, tud magas hőfokot is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 10:48:26

@Topy: Tökéletes választás! Limara nagyon tudja a kenyérsütést, talán a legjobb a blogoszférában!

Fenchurch68 2014.01.29. 11:16:22

@Topy: Köszönöm, kipróbálom! Eddig otthon azért nem sikerült talán, mert a rozoga gázsütőmön még hőfokbeállító sincs. De majd most.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 12:01:30

Lejött 4 centi hó. Ismerten lusta vagyok, ezért elővettem a permetezőgépemet (ez olyan levegőfúvós, ami ködöt csinál a permetszerből és tapasztalataim szerint mintegy harmadára csökkentette a permetszer használatát), merthogy a levélfúvóm már 3 éve megadta magát a felsőbb hatalmaknak. Leveszem róla a permetezőfejet, nincs is benne lé, ezért csak 16 kilót kell a hátamra venni.
Viszont!!! Amikor friss hó hull - különösen, ha porhó - akkor ezzel egyszerűen átfúvom máshová a lehullott mennyiséget.
Van valakinek ötlete, hogy a kutyát addig a helyén tartsa, amíg a havat elpucolja? mert persze összemászkál mindent, ami meg azonnal letapad a talpacskája (hmmm - a kicsinyítőképző itt nem igazán jogos) alatt.

Isley 2014.01.29. 13:03:09

A kutya mindig segít :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 13:51:24

@Babette_: meg bizony, csak nem ezt.
bocs, én egy ilyenbe nem pazallok 32(!!!!!!!!!!!!!!) deka VAJAT.

Topy 2014.01.29. 14:25:24

@Andrass9: tudományos kísérlet: vegyél neki egy méretes cubákot! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 14:32:01

@Topy: Kisérlet sikertelen. Sok nagy cupákot kap, de attól még mindig segíteni próbál. Az igazi ellenszer: Elmenni vele egy kiadós sétára - ettől eléggé elfárad :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 14:35:41

@Babette_: Bár az alkotó szerint legalább 80%-os vaj kell bele - azért lehet, hogy margarinnal is működik, zsírral viszont biztos vagyok benne. Én nem pazarolnék el ennyi vajat egy húsos táskára, ami amúgy is sok zsírt hordoz. De ez az én hozzáállásom ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 14:37:29

@Andrass9: Hogy honnan tudom? Most értünk haza. Én még futni is megpróbáltam, de a környéken lévők annyira röhögtek, hogy kénytelen voltam visszavenni a sebességből :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 15:08:38

@Andrass9: nyilván finomabb vajjal, de
másrészt nincs is itthon ennyi:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 18:07:36

első tapasztalat: a háromszög forma helyett valami mást kell kitalálnom, képtelen vagyok őket egyformára csinálni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 18:27:58

@Babette_: A háromszöget, vagy az összehajtást?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 18:38:51

@Andrass9: a háromszöget.

második tapasztalat: én sütőmben nem kell 40 perc, bőven nem.

harmadik tapasztalat: melegen igen finom a tészta, még így margarinnal is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 18:50:42

@Babette_: Egydarab papírból vágj ki egyet, és használd sablonnak. Bár úgy olvasom, már nem esedékes, hiszen meg is etted :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 18:54:36

@Andrass9: ha eddig nem derült volna ki rólam, nem szeretem cicomákat, bonyolult megoldásokat.
nem fogok sablonnal baszódni és nem fogom húzgálni a sütőből, hogy harmadszorra is megkenjem.
megkentem, két tepsire ment kömény, a többire nem,
én megtettem, amit kellett, most ő jön. dheogy fogom én kenegetni, nem szépségverseny ez.

2014.01.29. 19:19:05

Na, most értem ide, de még megyek havat lapátolni, hogy egyáltalán be tudjak jönni a kocsival. :(

Nem, nem sok az a vaj, a túró is annyi, a krumpli is annyi, szépen összesimul az.
Ez szó szerint egy vajas tészta, nekem az ízéhez is kell bele.
Persze, tehettek bele kevesebbet, nekünk így jön be, de ennyi változtatást elbír a recept, ez nem egy patika pontosságú valami.

@Babette_: igen, én is nagyon szeretem melegen, írtam is. Eredeti írott recept szerint hidegen együk. Szerintem, ahogy jólesik. Örülök, hogy megcsináltad! :)
Az itthoni sütő nem valami jó, ezért is írtam, hogy egyáltalán nem garantálom a hőfokot és az időt, próbálgatni kell, sőt, mint mondtam, közben is rá lehet nézni, változtatni.

A háromszögek. Kb. 12 cm oldalhosszúságú egyenlő oldalú háromszögek gyártása a kinyújtott tésztából:
A háromszög magassága: 6 x gyök(2) vagyis durván 8,5 cm. Mivel egyenlő oldalú: minden szöge 60 fok.
Tehát: a kinyújtott tésztát 8,5 cm széles csíkokra vágjuk derelye metszővel. Vagy pizzaszeletvágóval. :) Majd ezekkel a vonalakkal 60 fokos szöget bezáróan ismét 8,5 centinként felcsíkozzuk, ezt megtesszük a másik irányból is 60 fokkal. A leeső széleket újra gyúrjuk, de a tészta közepéből lesz egy csomó szabályos 3-szög! :))))

(matek tagozat)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 19:41:29

@pizzaszeletvágó:

Nahát! Ez nem is jó, mert linux nem kell hozzá. Micsoda egy tészta!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 19:42:09

@pizzaszeletvágó:
nos, te nem tudhatod, de tésztanyújtó antitálentum vagyok, több esne le, mint ami szabályos.
pedig mondjuk ma gyakoroltam is, mert kiló lisztből gyúrtam tésztát, felét a káposztás tésztához, másik felét későbbre.

ezt az egy dolgot nem bírtam megtanulni nagyanyámtól....formátlan tésztáim lesznek, mióta eszem tudom.

2014.01.29. 19:53:13

@látjátok feleim szümtükkel: a hólapátra kellene valami linux, meg távirányító! :)

@Babette_: nem is hiszem el... :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 19:56:02

@pizzaszeletvágó: évek alatt annyi eredményt értem el, hogy a sütik tésztája már majdnem tepsi alakú és méretű.

most meg már szerintem így maradok:)

2014.01.29. 20:00:53

@Andrass9: @Babette_:

Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve.
474. és 475. oldal.
Vajas burgonyás pogácsa és Burgonyás, és Krumplis túrós pogácsa. Tessék csak nézni az arányokat. 24 dkg vajhoz 24 dkg krumpli, stb.

Pinka-Panka 2014.01.29. 20:02:59

Jó estét mindenkinek!

2014.01.29. 20:05:39

@Babette_: én sem dicsekszem vele, főleg, hogy feleségem csinálja! :))))

Pinka-Panka 2014.01.29. 20:08:27

@Babette_: én díjazom,még innét is, én sem tudok olyan szabályos valamiket gyártani, finomnak finom és együk meg!

A sógorasszony anyukája, 5 dolgot sütött csak életében, de azok a sütik szabványra voltak, mind-mind egyforma lakú. A diós kiflik és egyformák. Látnád az enyémeket, az egyik vékony, mint a giliszta, a másik pufi, nekem úgy is jó. Nincs nagyon bazskós munkához türelemem, még eddig mindenki jól eszik nálunk, aki idejön.

A múltkori sajtos rúdnál is a derelye szaggatóval az elején szépeket formálta, a vége meg ökörhúgy görbe, pláne tele ragadt a sajtos tojással. Előre kentem ki fogja egyenként azokat rúuakat megkenni, én bizti nem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.29. 20:11:20

Szép estét!
Jó ez a falat, egy házimurit simán le lehet bonyolítani vele.
@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Van rá app. Twisttack és a snowshovel. Csak telepíteni kell az Ubuntut.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 20:15:44

@Waka:

Na ne káromkodj, és meséld el mindenkinek, mi a bánat az Ubuntut. Az látom, hogy a szomszéd a hólapátra egy alkalmazottat szerelt, és távírányítja, de még nem hallottam, hogy Ubuntutnak nevezte volna.:)

Ezt meg érdemes elolvasni:
www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/az-iker-kiserlet-a-zsir-vagy-a-cukor-karosabb.html

Pinka-Panka 2014.01.29. 20:27:51

@látjátok feleim szümtükkel: elolvastam köszi!
Én egyszer próbáltam ki a 40 napos hús nélküli böjtöt, egyet elértem, fogytam, de legyengültem és már húsvét hétfőn hasmenés, hányás, magas láz...
Nem teszem többet, max 1 hét kúra és kész.

Úgy vagyok vele, minden kell csak mértékkel és mozgás, kész.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.29. 20:29:49

Az Ubuntu egy Linux disztribúció, vagyis, a Linux egy változata. Egy operációs rendszer, akár a Windows. Nem úgy kell elképzelni, hogy pattanásos kockák írogatnak a parancssorba mindenféle rejtélyes kódot. Teljes mértékben grafikus, ikonokra kell kattintani, és minden program meg van rajta a napi használathoz. Csak más a neve, mint a Windowsban.
Amit írtam, vicc akart lenni. Snowshowel: hó+lapátolás, Twisttack: kifli+csücsök.
ubuntu.hu/ismerteto

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 20:34:22

@Waka:

A szomszédéknál a hólapátolás nem vicc, tényleg úgy megy ahogy írtam.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 20:35:10

@pizzaszeletvágó: Azt mondtad, hogy elvisel ez a recept módosításokat, egyénieskedéseket :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 20:38:39

@látjátok feleim szümtükkel: Végre egy újabb cikk, ami ki meri mondani, hogy ezek az egyoldalú diéták csacskaságok!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 20:39:07

Sokéves tapasztalásom szerint egy kis védőitallal egészen jól megy az a hólapátolás.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 20:41:25

@Andrass9:

Ebben ráadásul az a jó, hopgy orvosok próbálták ki, és írták le a saját tapasztalásukat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 20:42:06

@Waka: Jó estét!
Nem azért a fabatkáért, de Debian, SuSe vagy Slackware nem jó a hólapátra? Én például Vector Gold 7.0-át telepítettem, így egyben az internetemet is terelgeti :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 20:45:41

@Babette_: Akkor jobb vagy sokszázszor mint én, mert az én tésztáim általában kerekek.
Viszont ha tudsz tepsi formájú tésztát nyújtani, akkor abból 3 csíkot vágva pont a szükséges szélességet kapod. Azt meg ferdén elkaszabolod, és máris van háromszöged. Legfeljebb nem egyenlőoldalú, hanem derékszögű. Ez is belefér a receptváltoztatás kategóriájába :)

Llychllyn 2014.01.29. 20:46:22

Jól hangzik ez a batyu vagy mi. Tavasszal meg is csinálom (akkor lesz alkalmasabb az idő a kerti sörözésre:)).

Ha már információáramlásról van szó: új irodába költöztem, és felfedeztem az internet hajnalának wifi-hálózatát: kifúrták a falat, oszt át kell dugni a kábelt... A lyuk elég kicsi volt, úgyhogy egy darabig próbáltuk átszuszakolni rajta azt a szart, végül föladtuk. Szerintem a munkahelyen nem dicsértek volna meg, ha nagyobbra szabom a lyukat:)

Llychllyn 2014.01.29. 20:46:42

... bár attól lehet, hogy nagyobb lenne a sávszélesség is... :)

Pinka-Panka 2014.01.29. 20:51:22

@Andrass9: azt gondolom még ehhez András, hogy nagyon is jól tudják, hogy az embernek a legnehezebb betartani mértéket bármiből, s hozzá a mozgás is nagyon fárasztó és sokan nehezen veszik rá magukat. Ezekben a diétákban is arról van szó, hogy ehetsz, de ebből csak és nyugodtan és sokat. Lényeg vegyél és fogyassz.
A szervezet meg megbosszulja sajnos, mert mindenre szüksége van, szénhidrátokra, vitaminokra, fehérjékre és a zsírokra is.

S az ember meg mindig könnyebb utat próbál, ha sanyargatni kell, s az a legkisebb formában történjék és épen ezt lelték fel, hogy az ilyen diétákban ehetsz, de csak ebből és sokat is. Tálcán kínálja a 90 napos diéta is, hogy akár tortát is ehetsz, meg mittudom én mi mennyiséget.

A lányok nálunk csináltál, fogytak és 2 hónap alatt szépen vissza és még többet ettek utána.

A legnehezebb mértékkel élni és egészségesen, sok mozgással.

Van a rádióban egy késői adás, ott professzorok elmondják, az egyoldalú étkezés számtalan káros következményét. Sajnos én láttam is ilyen, s tapasztaltam is, ha valami hülyeséget korábban kitaláltunk. ma már nem tenném.

Pinka-Panka 2014.01.29. 20:53:06

Jajj, bocs a sok írásért:(
Jó éjt!

2014.01.29. 21:01:43

@Llychllyn: nekem van spéci szerszámom, (pár ezer forint) és jó néhány csatlakozóm, (filléres) amit a kábel végére tudok szerelni, így ilyen esetben simán levágom a végét, elhúzom a kábelt, ahová kell, és a végén szerelem rá a csatlakozót. Itthon már sokszor kellett, még a wifi előtti időkben én is így kábeleztem, falat lukasztottam. ;)
Van külön telefonos méretű eszcájg is, ahhoz se kellett szerelőt hívnom, mikor pár hete valahol megszakadt a kábel idebent és újra kellett húzni.
Sávszélesség. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 21:02:04

@Andrass9:
a tésztanyújtás alatt én alapból nem a sütitésztát értem, hanem a tésztatésztát.
nagyanyám, anyám csodás kerek, vékony lapokat tud,
nekem nem megy. formátlan, gyűrődik, egyenetlen.
tudom minden mozdulatát, csukott szemmel.
nem lesz olyan. meg se közelíti.

a sütitészta más tészta:D

2014.01.29. 21:04:55

@Waka: :DDD Épp most jutott eszembe odakint a lapát végén, hogy régen jártál erre!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.29. 21:05:05

@Andrass9: Nekem csak a GNOME alapúval van tapasztalatom. A Debian-hoz van hókotró. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 21:07:27

@Babette_: Hja kérlek, akkor ez más tészta ...

2014.01.29. 21:07:33

@Andrass9: persze, hogy elvisel, csak sokalltátok a vajat, ott meg írva vagyon a sok vaj, valami tekintélyre akartam hivatkozni! :)

2014.01.29. 21:08:46

@látjátok feleim szümtükkel:

"..a szomszéd a hólapátra egy alkalmazottat szerelt, és távírányítja,.."

Köszi, szebb lett a napom! :DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 21:08:55

@Llychllyn: Csati levág, drót átdug, új csati krimpel, bitek boldogan jönnek/mennek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 21:10:01

@Pinka-Panka: Nincs semmi baj az írással, mindenki véleménye fontos!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 21:10:56

@Babette_: Bármelyik. Legfeljebb nagyobb lesz a háromszöged. Az arasznál nagyobb tepsi már jó méret.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 21:11:59

@pizzaszeletvágó: NNaaa - én meg itt osztom az észt, mert nem olvastam még minden kommentet :)

Fenchurch68 2014.01.31. 15:26:58

@Babette_: Van erre egy remek trükk: amelyik sütinek elszúrja az ember a küllemét, arra azt kell mondani, hogy rusztikus.
süti beállítások módosítása