Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Chili con Carne Texas módra

2014.01.18. 07:00 Andrass9

Vagyis csilis hús. Nem csilis bab, nem is csilis kukorica, csak hús. Tiszta hús. Texasban a hús szentség, amit nem kutyulnak össze holmi babbal vagy kukoricával! Az is igaz, hogy jobb marhát nem ettem még sehol, mint Texasban (talán csak az a Kobe Beef Tokioban?), pedig sok államot végigettem.

Hosszú értekezést lehetne írni a különféle csilikrõl, azok tájjellegû variációiról, de ezt meghagyom nálam érdemesebb személyeknek, mint Cserna-Szabó András vagy Váncsa mester. Eddigelé én csak ettem, soha nem fõztem. Fõleg "mexikói" étterem láncban, Texas Roadhouse vagy Shorties, vagy idehaza a Glóbusztól dobozban. Érdekes módon Mexikóban nem találkoztunk vele, pedig állítólag mexikói étel. Annyit azért felderítettem, hogy nem autentikus mexikói az étel, ez Texasból szivárgott át hozzájuk, tehát nem meglepõ, hogy délebbre már nem találkoztunk az étlapon vele.

Nagyjából elfogyott minden fõtt étel a hûtõbõl, én meg éheztem igencsak. Feleségem hosszúnapos - biztos nagyon éhesen jön majd haza. Mit is fõzzek? Egy túra a csodahüttõhöz nem adott használható ötletet. Találtam ugyan egy szép nagy baromfiaprólékot, vagy 80 dekát, de azt feleségem most nem kér. Volt ott körömpörkölt - több adag is - de azt õ nem eszi.

Bánatomban a kamrában kezdtem bámészkodni, amikor szembeötlött egy sok-sok éve vásárolt "2-Alarm Chili Kit" feliratú doboz. A doboz oldalát kezdtem böngészni, van-e benne olyan fûszer, ami nekem nincs? Az édes csiliporon kívül mindenem van, azt meg kiszedem a dobozból. A döntés megszületett: csilit fõzök. Darálthúsok mindig vannak a csodahüttõben, hagyma is van, meg paradicsom is.

Lássunk hát neki. A hozzávalók:

  • 1 kg darált marha (ebben most volt 30 deka sertés is)
  • 1 doboz hámozott paradicsom (lehet házi sûrû paradicsomlé is a szerencsésebbeknek)
  • 1 fej lilahagyma (csak megtaláltam, amikor kellett)
  • 1 fej vereshagyma
  • 5 girizd duci fokhagyma
  • 1/2 liter alaplé (vagy víz)
  • 5 deka chilipor
  • 2 ek PO féle füstölt paprika (chipotle)
  • 1 ek cayenne bors (ami szintén csili paprika, csak csíp)
  • 2 ek csípős pirospaprika
  • 2 ek kacsazsír (vagy olaj)
  • 2 marék szárított oregano morzsolva
  • 7 dkg JÓ csokoládé vagy minõségi kakaópor
  • 1 evõkanál cukor, ha nagyon keserû a kakaószármazék
  • 2 ek koriandermag
  • 1 kk kömény vagy kumin
  • 1 kk egészbors
  • 1 doboz sör
  • öntöttvas vagy cserép lábas

A tálaláshoz (mind opcionális):

  • 1 fej fehérhagyma
  • tejfel
  • Tortilla
  • Babkonzerv
  • Kukoricakonzerv
  • Monterey Jack sajt (csípõs chedar típusu sajt)

10.jpg

A hagymákat felkockáztam, a fehérhagymát félretettem a tálaláshoz.

11.jpg

A legnagyobb öntöttvas fazekamat vettem elõ hozzá (Cena 1 rubel 20 kopek), mert ez az étel lassú, de kiadós hõt igényel. Ebbe téve a zsírt, a hagymákat megpároltam, de csak annyira, hogy a fokhagyma ne piruljon meg.

12.jpg

A darált húst belekevertem a hagymába és nagy lángon folytonos kavarás mellett szépen kifehérítettem.

13.jpg

A koriandert, köményt és a feketeborsot egy pici serpenyõben megpirítottam, majd a mozsárban porrá törtem. Hogy mennyivel könnyebben megtörhetõk ezek a fûszerek némi pirítás után. Az illatukról nem is beszélve!

14.jpg 15.jpg

A hús már szépen kifehéredett, mehet bele a csili és a paprikaporok.

16.jpg

Jól elkevertem, majd beleszórtam a chipotle (pardon, PO féle füstölt paprika!) port, belemorzsoltam az oreganot és a mozsár tartalmát is. Kapott még egy csapott evõkanál sót: ne szomorkodjék a hús, hogy nincs itt a jóbarátja.

17.jpg

Hozzáadtam az apróra tört csokoládét, az alaplevet és alapos folytonos keverés után beleöntöttem a sör felét.

18.jpg

Jól összerottyantottam, majd a hámozott paradicsomot kiborítottam egy tálkába, ahol kisebb darabokra vágtam. Erre valószínûleg nincs szükség, szétfõ az mire a csili elkészül. Ez is ment a levesbe  csilibe.

19.jpg

Fél óra rotyogás után a maradék sört is beleöntöttem, mert nagyon sûrûnek ítéltem. Kóstolás után úgy éreztem, kell egy kicsi cukor is bele, hogy ellensúlyozza a csoki keserûségét és a paradicsom savanyúságát. Fedõ alatt a sütõben 140 fokon sült egy bõ óráig - ott nem kell kevergetni.

20.jpg

A tálaláshoz szintén a csodahüttõben fellelt tortilla lapokhoz fordultam, feleségem viszont egy kukoricakonzervet csapott el hozzá. Lehetne persze babot is beletenni, az is finom. Ha hozzájutottam volna, akkor még Monterey Jack sajtot reszeltem volna durvára a tetejére, így csak a tejfellel és a hagymával tálaltam.

A tortillát száraz serpenyõben picit megpirítottam egy kis sajttal a tetején, majd erre halmoztam a csilit.

21.jpg 22.jpg

Feleségem kukoricával vette el a csípõsségét (pedig õ "Some Like it Hot"):

23.jpg

Én viszont tejfellel enyhítettem, de csak kicsit.

24.jpg

Mivel ez egy kiadós mennyiség, három doboz fél kilós adagot lefagyasztottam a gyerekeknek.

172 komment

Címkék: paradicsom sajt fokhagyma csili kukorica darálthús cayenne vesebab PO

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr775759574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.18. 09:05:37

Kiálványban kellene közzé tenni, hogy a chilli con carneben nem a csilli a hús és nem a carne a bab. Merthogy sokan azt hiszik. Én kétszer lesütöm a húst fűszerezés előtt.

2014.01.18. 09:24:05

Két hozzávaló hiányzik: füstölt paprika és öntöttvas edény. Amúgy csinálnám! Ugyan még sohasem készítettem húst csokival, de ezért jó ez a blog.

@hajdulaszlo (volt hajdul): kétszersült? :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.18. 09:25:41

@pizzaszeletvágó: Hallotam már a csokiró és a kakaóporról is, mármint hozzávalóról, de soha nem próbáltam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.18. 11:26:40

Szép napot!
Éppen rántott harcsát sütök krumplival, jöhetne hozzá mártogatósnak.

Pinka-Panka 2014.01.18. 11:54:29

Szép napot mindenkinek!
Süt a nap!
Jó az idő és dolgoznom kell.
Fánkok készen vannak, repülnek,szalagosak, szépek 60 db cirka. A bátyám most vittel el a jó adagot, a szomszédasszony meg előtte. Örültek neki. Az olajat ki akartam dobni, de a szomszédasszony kérte, hogy süt még Ő is. Kérdezte, hogy fánk szezon van, miért nem sütök többet. Max 1x, ritkán sütök kétszer, éppen elég, s ami jó abból a kevés is elég! A jóból is árt a sok, ezen elven élnék:)
Igyatok és egyetek!

Pinka-Panka 2014.01.18. 11:56:08

András én tökre bevallom, hogy nem csináltam, a csokit meg nem is tudtam, hogy kell bele. Megenni megenném az biztos, nagyon ügyesen csináltad. Hiába a világot járt ember mást is tud, én meg olvasom, s lehet, hogy kipróbálom. A férjem ezt szeretné nagyon.

Pinka-Panka 2014.01.18. 11:57:41

@hajdulaszlo (volt hajdul): szellemes hozzászólás:) Sok kiáltványt kéne tenni, ha elhallgatom az embereket mit gondolnak ételekről.
Nagy a zűr helyenként....

Pinka-Panka 2014.01.18. 11:59:12

@pizzaszeletvágó: nagyon is jó blog, én sokat köszönhetek, sokat tanultam itt, s elég jó társasággal. Lehetnénk többen is, de így is jó.

Pinka-Panka 2014.01.18. 12:01:16

Én azt sem tudtam, hogy a tortillá is lehet ezzel tölteni, a tejfölös változat is érdekelne. Több mindent töltöttem már tortilla lap közé, de ezt nem hallottam. Mindig van új a nap alatt nekem!

Pinka-Panka 2014.01.18. 12:04:32

S mikor sütöttem a fánkokat, épp egy cseresznye fára néz az ablak, jó zenét hallgattam közben és néztem szép varjú sereg szállott a fára. Elnéztem szép madár a varj is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 12:34:02

@Pinka-Panka:

Én meg küldtem neked egy adag cseresznyelekvárt a fánkhoz.:)
Illetve nem is lekvár, csak magozott és leturmixolt, majd felfőzött, tartósító szer nélkül száraz dunsztba pihentetett gyümölcshús.

A varj nem csak szép, de okos is. Eccer láttam kettőt, akik sutyiban szexeltek amikor a többiek pont más irányba röpködtek.

Pinka-Panka 2014.01.18. 13:04:47

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm szépen, én a magam rakta eper ízzel ettem:)
majd megírom a reform sütit.

A varjról írott elméletet sem hallottam, így nem ütöm a labdát, félreérthető volnék:)

susztertangó 2014.01.18. 13:40:37

OFF:Svédgombán írtam a megtalált Pálpusztairól.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.18. 13:44:00

Amúgy kurva jó pálinkát ittam a nagybátyámnál. Csake ellenőriztük, hogy megvan-e még a gyerekek gyümölcsfa telepítése, s visszafelé a fiamat kérdeztem:
-Ismered Jóskáékat?
-Valami rémlik!
-No akkor itt megállunk!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 13:45:09

@Pinka-Panka:

Ha gyakrabban járnál kocsmába, akkor olvashattad volna, nem túl régen kibeszéltük a varjak, vagy ne varjak témát.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 13:46:49

@hajdulaszlo (volt hajdul):

Addig oké, hogy pá linka, és jó, na de miért kurva? Anélkül nem ment le a gigán?

Vaczak2 2014.01.18. 14:35:04

A csokoládé oké, évek óta használom, csakúgy mint egy csipet (nagy csipet) fahéjat.
Eretnekség?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 15:36:32

@pizzaszeletvágó: Öntöttvashoz - ha máshol nem, de a madarasban hozzájutsz. Egész rendes darabokat ajánlanak. Füstölt csili chipotle néven megtalálható akár a neten is, de ha szépen udvarolsz PO-nak, olyat készít neked jövőre, hogy megnyalod mind a tíz ujjadat!
A csokival való főzés ...
Ez tényleg megér egy misét. Rengeteget főztem mindenféle húsokat - sokat darálva is, míg egyszer olvastam, hogy délamerikában kakaóval fűszerezik.
Nem hittem el!
Aztán kipróbáltam!
Valamit tudnak ezek az aztékok és maják a csuda a belükbe!!!
Annyira elsimítja, feldobja az ízeket, amit soha nem hittem volna.
Most, hogy ezt a csilit főztem, a feleségem 1 darab csokit engedélyezett (ezt a csokit neki hoztam tavaly az USA-ból). Egy csoki nem csoki, szóval titokban elcsentem még hármat, hogy legalább 7 deka legyen. Lusta voltam lemenni a boltba venni másikat. Ma árultam el neki: jé, észre sem vettem! Na ez a legnagyobb dícséret, amit kaphat valaki fűszerezésért, mert akkor az jól sikerült!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 15:37:51

@Vaczak2: Fahéjat nem említem senkinek, mert akkor palotaforradalom lesz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 15:39:30

@látjátok feleim szümtükkel: Namost ha elbúcsúzol linkától, akkor mi a gond? Ja hogy nem ment le a gigáján?
Volt itt valami "lenyeli vagy nem nyeli le" poszt is a karajon, ha emlékeztek...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.18. 15:53:30

@Andrass9:
PO nekem se adott, pedig engem szeret. állítólag:(
vaslábos meg nemrég volt valami pontos akcióban a teszkóban, Pyrex. majdnem olyan jó, mint nagyanyámé volt.

2014.01.18. 16:16:13

@Babette_: arról lemaradtam a teszkósról, kinéztem pedig, helyette rendeltem webáruházból, lassan ideje lesz visszamondani, de kapnak még egy hónapot, az elmúlt kettővel együtt 3 hónap lesz. Ne kapkodjunk! :)

@Andrass9: nincs is baj a csokival(kakaóval) én is láttam már hasonló receptet a tiedhez tévében is, asszem kedvenc ausztrál húsfőződ is csinálta, készülök, hogy kipróbáljam, figyelembe veszem majd az itteni arányokat.

Fahéjjal sincs bajom húshoz, ettem már jót, csilis-fahéjas valamit, igaz csak vendéglátó helyen.

2014.01.18. 16:23:31

@Andrass9: lehet, hogy Pál inka, és szereti a csokit. Vagy félreértek valamit? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 16:37:07

@Andrass9:

Olyanra nem, de nem is akarok. Itten enm oylanról van szó, vagy te annak látod?

Pinka-Panka 2014.01.18. 16:47:02

Sziasztok! Beugrottam egy teára csak! Megint kaja gyártás van, vendégeim lesznek, ünneplés az egész januárunk. Most meleg szendvics lesz végül, mert gyerekek is vannak, magunk darálta sok nem is merem mondani mi. Salátát csináltam egy finomat, s egy tálat tojással és sok-sok zölddel, retek hagyma, uborka...
Van ki megegye:)

Pinka-Panka 2014.01.18. 16:48:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): :)
Nem +tudom, de én tényleg varjú témánál hiányoztam innét.
Nem tudom, hogy miről volt s kár....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 16:48:26

@látjátok feleim szümtükkel: Az én agyam már nem fogja fel ezeket a szofisztikált tréfákat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 16:49:28

@Babette_: Biztos vagyok benne, hogy téged jobban szeret (legalábbis remélem). Ahogy így elnézem a panaszkodókat, lehet, hogy csak én kaptam???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 16:50:25

@Pinka-Panka: Gondolom párizsi :) nem szégyen az, hidd el!

Pinka-Panka 2014.01.18. 16:51:14

@látjátok feleim szümtükkel: Hiányoztam valóban, mert még gondolkodtam is van valami turpísság is, s azért jobb, ha nem reagálta, nehogy félreértsék sokan:)

Pinka-Panka 2014.01.18. 16:53:28

@Andrass9: most a lányom azt mondta, hogy enne olyan darálós félét, párizsi, kolbász, borjú májas, s egy ízes sajtkrém van benne, kevés fűszer.
Ő csak így eszi meg a párizsit, én simán, bár kezdek leszokni róla.

Gyönyörű húsokat raktunk a hűtőbe a disznóvágásból. Tarja és karaj, van leves is majd kettő és 7 adag főételnek való.

Pinka-Panka 2014.01.18. 16:58:50

@Andrass9: köszi ismerem ezt is, de már a lányom süti őket, kész van, azért is azt csináltuk, mert gyors. Halas falat volrt a terv, de a gyerekek miatt ezt csinálunk.

süllőcske 2014.01.18. 17:01:43

Annyira jó ez! Igazi jellegzetesség.
Legutóbb bográcsban készítettem ilyesmit, abban is működött. A gazdag, őszi chilikre számítottam, hogy igazán csucsu legyen, csoki megvolt, és lőn ováció!
Ez a szekszárdi szőlőhegyen volt, a kadarka is tudta ezt a dogot követni. Szeretem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 17:03:28

@pizzaszeletvágó:

Na ha itt szétnézel, találsz öntöttvas borsörlőt, tepsit, persze kicsi meg nagy lábast, meg lábatlant is. www.ontottvasedeny.hu/termekek.php

vörösbor(de)minőségi 2014.01.18. 17:05:17

amig nem próbáltam ki a fahéjas ízesitést -ráadásul olyan kajájba amiről addig el sem tudtam volna képzelni,vagy eszembe nem jutott volna bele pont a fahéj.....addig én is vagy tiltakoztam vagy húztam a számat.mígnem egyszer megtörtént és elvesztettem immáron a fahéj-szűzességemet.valami megmagyarázhatatlan kellemes simulós íz amit kap az ember-aminek semmi köze a fahéjhoz,szóval aki egyszer rászánja magát annak nagy és kellemes meglepetésekbe lesz része.kezdetnek egy pörkölt-szerü dologba egy két fahéjat beledobni?a végén könnyen megtalálható,majd amikor felsőbb osztályba lépünk akkor már jöhet a porrá őrőlt adagolása is,de ez sem mindegy milyen.

süllőcske 2014.01.18. 17:12:22

A tortilláról. Arrafelé van zöldkukorica-ünnep.
Ekkor sokféle étek készül, de ami engem megfogott, és azt kipróbáltam, a tejes kukoricából készült lepény. Valójában, legjobb a viaszérésű, de még kicsit tejes állapot. No, ezt ledaráljuk, vagy megmozsarazzuk, és e tésztát ellapítva megsütjük, pirosra. Kérem, ehhez az édes, ropogós, szaftos lepényhez annyira illik a fűszeres chili con carne, hogy nagyon!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 17:13:07

@látjátok feleim szümtükkel: Nem akarom pizzaszeletvágót elkeseríteni ilyen botrányos árakkal, bár nem ismerem a gyártót - lehet, hogy megéri?
Nem véletlenül idéztem a lábasba beleöntött árat - ez még a jó öreg szojúzból gyütt!
Azért találtam majdnem egy nagszságrendel olcsóbb áron is nektek hasonlót:
www.barkonyhakellek.hu/ontottvas-edenyek/ontottvas-edeny
vagy
www.olcsoedeny.hu/ontveny/ontottvas_labos
Gugli a barátod - és ne czövekelj le az első találatnál :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 17:14:49

@süllőcske: Amikor mi arra jártunk, a kukorica picinyke növénke volt - hát az ünnepe bizony még arréb volt. Amit viszont a kukoricából (jelen esetben az öregből) elő tudnak állítani, az fenomenális!
Mindig szerettem, de kinn beleszerettem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 17:16:09

@vörösbor(de)minőségi: Fahéj hasonló eszköz, mint a kakaó vagy csoki. A lényeg, hogy megtaláld, mihez illik, és úgy használd, hogy maradjon a háttérben. Akkor nyertél! Legalábbis erre tanítottak Mexikóban.

2014.01.18. 17:25:14

@látjátok feleim szümtükkel:

Tisztelt Uram! Köszönöm öntöttvas edényekkel kapcsolatos linkjét. A hozzászólást iktattam, tovább küldtem a pénzügyi vezetés felé. Amíg élünk remélünk. Maradok Tisztelettel.

susztertangó 2014.01.18. 17:31:16

@susztertangó: A fenti szösszenet a sunyi varjakhoz volt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 17:42:33

@Andrass9:

Nem cövekeltem, de itt igazán mutatós darabok voltak.
Szerintem a legolcsóbbak a kínai öntöttvas edények, nekem két kerek serpenyőm, és egy grillserpenyőm van. Valamint van egy 5 kg húshoz szolgáló zománcos lábasom, de ő román, és nagyon jó, más sok éve együtt élünk nagy békességben, egyetértésben, és sok finom birka főtt benne. Meg disznótoros paprikás is. Olyan igazi ( csak a disznót nem mi vágtuk ).

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 17:47:44

A Babett által emlegetett tescos pontgyűjtésben vettünk a gyereknek egy piros színű zománcos vaslábost, hát mit ne mondjak, a román lábasomhoz viszonyítva világszép. Főzni szerintem úgy lehet benne, mint a többiben, de roppant kellemetős kinézete van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 17:50:01

@látjátok feleim szümtükkel: A mutatós és a használható kategória elég távol esik egymástól.
Sajnos az a tapasztalatom, hogy ezek a csicsás eszközök nem igazán működnek - legalábbis nekem nem, így azután próbálok alternatívát felhajtani. A kínai például nem rosz, miután oroszt valamiért nem kapni. Helyette veszünk atomerőművet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 17:51:51

@látjátok feleim szümtükkel: tudod vannak ezek a kerámia serpenyők ...
Baromi jól néznek ki az első napon, csak ne kellejn elmosogatni utána!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 17:52:04

@susztertangó:

Egyébként ha hiszed, ha nem, eltaláltad mit is láttam. Duplán ( nem kétszer ) dugva.
Andrass9 meg irigykedhet,hogy ő olyat még nem látott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 18:15:25

@látjátok feleim szümtükkel: namost akkor én vagyok tökhülye vagy én vagyok az? Miért kell annak a szegény varjúnak sutyiban?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.18. 19:10:30

@hajdulaszlo (volt hajdul): nyugodtan tedd meg, nem lesz csokiízű, de összefésüli az ízeket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.18. 19:11:52

@Vaczak2: hú, a fahéjjal van egy jó kis receptem, majd megírom, ha észhez térek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.18. 19:13:49

@Pinka-Panka: én tepsis pizzát sütöttem, roppanós salátával.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 19:15:26

@Andrass9:

Tudom, nekem van amit már vagy 5 éve szintén kedvenc multimnál vettem. Ők kerámia edények, nem csak bevonatosak. Ami nem sülhet le csak azt érdemes főzni bennük. Ha viszont lesült, ne adj isten oda is égett, nos az kissé nyűgös, de eddig még mindig sikerült rendbe rakni. Levest szeretek benne készíteni, kocsonyát tárolni, ételt a hűtőbe tenni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.18. 19:16:15

@vörösbor(de)minőségi: hu, lehet, hogy összedobom a leírást röviden, készítés és képek nélkül, el fogtok ájulni
mármint a fahéjas kajáról.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 19:24:13

@susztertangó:
Nem, de mindkettő leskelődött miközben egymás felé közelítettek, mintha arra figyeltek volna, nehogy valaki meglássa. Előtte volt egy csapat a kertben, de közben elrepültek, és csak ez a kettő maradt. Az aktus pillanatnyi volt, és azonnal el is repültek. Egyszerűen a kapcsolatukat eldugták a többiek elől. Ehhez hasonlót egyszer tv filmben láttam, valami veréb féléről szólt amelyik párban él, és ha a férj félre fordul, asszonykája azonnal csintalankodik. Valami hasonlónak tüntek feketekabátosék is.

Andrass9 meg kérdezze meg a varnyútól, miért kell nekik sutyiban bűvészkedni.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 19:32:34

@látjátok feleim szümtükkel: Küldjed már át azt a varnyút, hogy megkérdezhessem ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 19:59:29

@Andrass9:

Egy baj van, egyformák, és még a gallérjuk is, így nem lehet tudni mellik leányzó és fijú vót.:)

( Ismerős iker nagylányokat csak a ruházatuk, most a télikabátjuk gallérján lévő szőrme alapján - a kabát egyforma - tudjuk megkülönböztetni. Nagykabáton kívüli időben ha egyedül látjuk bármelyiket, akkor gubanc van.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 20:26:22

Itt állok, mint a csalódottság szobora.
Szégyen vagy sem, én bizony eszem néha zacskós levest. Mindig van itthon néhány fajta, és este szoktam - ha nagyon megéhezem - főzni egyet. Az egyik kedvenc a spárgakrémleves. A napokban kétszer is főztünk saját spárgából, de most kóvályogtam mint @látjátok feleim szümtükkel: varnyúja, hogy éhes vagyok. Sok kalória nem mehet már ilyentájt. Enni se nagyon ehetnék, de egy jó meleg leves jöhet. Ma voltunk a madarasban bevásárolni és feleségem talált akciós zacskós levest. Úgyis jön (JÖN???) a tél, legyen valami por itthon, vett hát spárgakrémleves és póréhagymaleves porokat, mivel ezek beváltak.
Most főztem egyet az új porból, és valahogy nem olyan volt, mint a megszokott. Turbóztam fokhagymával, de az sem segített. Nézem a cimkét: Spárgakémleves snidlinggel. Kihoztam egy régi zacskót, azon is ez van, csak más a design. Elkezdtem silabizálni az összetevőket, és itt bukott meg a Knorr! Minden egyezett, kivéve a spárga mennyiség. A régiben 8,5% volt, míg a mostaniban 6,5%. Nem hiszitek, de a különbség óriási a kettő között.
Megegyeztünk feleségemmel, hogy az újhoz majd mindig hozzáadok egy szál spárgát a csodahüttőből ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 20:27:27

@látjátok feleim szümtükkel: Az, hogy neked gubanc, csak egy szimpla tévesztés.
És az udvaró(k) ????

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 20:57:40

De egyforma volt a gallérjuk, így utólag nehéz beazonosítani, hogy melliket kéne Andrass9-hez küldeni vallatásra.:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.18. 21:09:06

@Andrass9: Már beszéltünk róla, hogy ez a társaság nem annyira sznob, ha be-becsúszik egy-egy kényelmi termék.
Hosszú útról megérkezvén, jól tud jönni egy instant étel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 21:19:33

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ez így van. Ha az ember gyereke este (éjjel) már lusta nekiállni valami rendeset főzni, de kell egy tál meleg valami, akkor ez is kiszolgál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 21:27:51

@Andrass9: Kaptam most egy kis estebédet @látjátok feleim szümtükkel: -től. Még nem derítettem ki, mi az a tésztabatyu szerűség, de a hagymás paradicsomos gombás körítés az vonzó!
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/svedgomba/002.JPG

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 21:41:13

Ez jobb, mint egy leves, bár én sem zárkózok el egy kis forróvíztől.:)

Paradicsom nincs is a tányéron.:)
A tésztabatyuszerűség teljeskiőrlésű lisztből és egy tojásból sült lepényke.
A többi: vörös- és fokhagyma, fél kaliforniai paprika, fél édeskömény, 3 barna csiperke, kanálka curry, csipet só. Míg a zöldségek pirultak, megsült a lepényke, nem tartott sokkal tovább, mint egy zacsis leveshez a víz forralása.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 22:00:04

@látjátok feleim szümtükkel: Az elkészítési időn most nem fogunk vitatkozni :)
Lényeg, hogy finom volt, köszönöm.
Mi volt a lepénkében? A köretben tán a kaliforniait néztem paradicsomnak?

Pinka-Panka 2014.01.18. 22:05:16

Jó estét, csak benéztem, most mentek el, nincs maradék semmi. jól éreztük magunkat. Nem olvasok most vissza, majd holnap. Mindenkinek jó éjt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 22:10:46

@Pinka-Panka: Jóccakát! Nekem is fellőtték a pizsamát!

susztertangó 2014.01.19. 08:01:36

Off-de csak azért itt, hogy biztosan elolvassátok.
www.tebike.hu/cegtortenet/
Ha mindenkinek ízlik, esetleg kocsmatestületileg írhatnánk nekik valami kedveset.

Pinka-Panka 2014.01.19. 08:33:43

Jó reggelt Nektek! Dupla kávét kérek! Most fől a Szemtükkel féle:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 09:46:31

@susztertangó: Számomra jó hír, hogy van a Fény utcában is boltjuk. A cégtörténet impresszív, nem hagyták a gyerekeket elkanászodni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 09:47:59

@látjátok feleim szümtükkel: Ha mindkettőt küldöd, abból már egy jó leves is kitellik :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.19. 12:08:08

@Andrass9:

Kérdés meddig érsz rá főzni őket.:)

Pinka-Panka 2014.01.19. 12:35:56

Jó napot is nektek! Nálam minen kész, finom az ebéd, tejszínes marha tokány, tésztával és fejes saláta.

Sütemény, az unokahúgom csinált, nagyon finom diós.csokoládsé lepényeket, némelyik puncs bevonattal, s nagyon kedves figurákkal. Csupa szeretet, s finom is.

Jó az idő, menni kell.

susztertangó 2014.01.19. 13:33:38

@Andrass9: Ha nincs Tebike bolt, akkor a tejeseknél keresd a terméket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 14:29:40

@susztertangó: Azt `rja, van bolt, de keresni fogom ;s megk=stolom. Ilmici ;s Lajta kedvenc sajtjaim gyerekkoromb=l$

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 14:29:55

@Andrass9: Képzeld az ékezeteket a helyére :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 14:30:28

@Pinka-Panka: Csirkecombot rántottam, frankfurti leves és krumplifőzelék van ebédre. Mindjárt esszük!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 15:18:54

@Pinka-Panka: Jó az idő??? Most mostam fel a teraszt az esővel :)
Látom, mindenki vasárnapi ebéd utáni kómában van ...

2014.01.19. 16:08:50

@Andrass9: fánk kómában. Megjött a beígért adag.

Pinka-Panka 2014.01.19. 16:53:04

@Andrass9: Igen jó! Nem csúszik, nincs hideg és egy nagyot sétáltam a városban. Nem is sokan voltak rajtam kívül, de nem is bántam. Igaz hazafele esernyő kellett.
Én talpon vagyok:) Sőt már kocsmázhatok is, mert minden készen van:)

Pinka-Panka 2014.01.19. 16:54:22

@pizzaszeletvágó: nyitva volt a kenyérpite sütőde!

2014.01.19. 17:01:40

@Pinka-Panka: köszi, ezek szerint hétvégén lehet rá számítani.

Pinka-Panka 2014.01.19. 17:27:52

@pizzaszeletvágó: Így van, most nincs forgalom. Szerintem márciusban kezdenek beüzemelni. Nem nagyon szoktam enni, de látom, hogy mindig sokan vannak.

Pinka-Panka 2014.01.19. 17:40:42

@Andrass9: Én nekem nagyon jó az a kerámia serpenyőm! Szeretem.
Vaslábosokat szlovák oldalon kapni, ha valaki arra jár.
Nagyon szeretnék én is venni, mert a nagy fazékom, amiben a savanyúság leveket készítem, meg sok mást is, kissé ódon, s lecserélni kellene.

Pinka-Panka 2014.01.19. 17:42:21

@Babette_: arról is majd beszélj nekünk, ha túl leszel a vizsgákon. Minden érdekel engem!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 17:48:09

@Pinka-Panka: Nem hiszem, hogy az ódonság megártana egy öntöttvasnak (az enyém a 60-as évekből van), bár abban én nem csinálnék savanyúságlevet.
Vagy félreértelek?

Pinka-Panka 2014.01.19. 17:49:26

@Andrass9: nem ciki a porleves, ha én nem érek rá, s nagyon kell enni gyorsan, akkor nálunk is előfordul. Igaz ne vessetek meg én nem eszem, de csak azért, mert elvagyok leves nélkül, de a családom nem. nekem sima vajas kenyér is enyhíti az éhségem.
Néha én is teszek azt az asztalra, már miért is ne? Tudom egészségtelen, de írtam már, kell nagyon rosszalkodni is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 17:50:02

@Pinka-Panka: Itt elég pocsék volt az idő. Feleségem elment hegyet járni a kutyával, de még a sarki boltig sem jutott, annyi emberbe botlott bele, akik mind beszélgetni akartak :)

Pinka-Panka 2014.01.19. 17:51:18

@Andrass9: nekem van egy, s sajnos valakinek odaadtuk aki lekvárt főzött benne, ami leégett s az tett be neki, nagyon régi 30 éves legalább, tényleg jó volna másik.
Miben főzzem a levet?

Pinka-Panka 2014.01.19. 17:52:22

@Andrass9: én meg senkivel sem találkoztam:( néha jól esik beszélgetni is.

Pinka-Panka 2014.01.19. 17:59:09

LÁTJÁTOK FELEIMNEK!

Igéretem!
Zabpelyhes sütemény

I.tál
15 dkg vaj
1dkg barna cukor
1 egész tojás alaposan habosra kikeverjük.

II.tál
10 dkg zabliszt, lehet sima liszt is
15 dkg zabpehely
csipet só
fahéj ízlés szerint
1 kk szódabikarbóna
10 dkg étcsoki darabolva
kevés piritott vagdalt dió, vagy mogyoró

Összevegyítjük a két tálban lévő alapanyagokat, amit már gondosan elkevertünk előre.
Sütőpapírra halmokat teszünk, s vizes villával korongra lapítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb 15 percig sütjük.
kellemes kávéhoz való sütemény, minél tovább áll, annál finomabb.

Pinka-Panka 2014.01.19. 18:01:47

S van egy olyan változata, amibe még méz is mehet, kicsit tér el,, az is finom, az teljes kiőrlésű liszttel készül.

süllőcske 2014.01.19. 18:03:33

Porleves? Zubogó vízbe, vagy alaplébe belecsapni egy evőkalán gombaport, ami paprikadarálón ment át, egy kalán churutot, sóbors, kész. Esetleg tejföl, vaj neki.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.19. 18:06:00

@Pinka-Panka:

Kösz, pont most törtem egy tál mogyorót, csak zablisztem nincs, de majd darálok a zabpehelyből, vagy teljeskiörlésű liszttel pótolom.

Pinka-Panka 2014.01.19. 18:08:20

És bevallom, hogy most, hogy kerestem a receptet, nagyon mérges lettem magamra, hogy egy naplóban már elkezdtem leírni a sok receptet, s tele egy halom cetli, meg A4-es, meg irka lapok, s mind receptek. Soha nincs meg az, amit keresek. Írni kéne tovább és tollal, de én már alig tudok írni.

Muszáj lesz nekikezdeni és leírni őket, s majd elrakom a cetliket külön egy zacskóba, mert van, akinek a kézírása miatt ragaszkodom.

találtam egy tavaszi töltött karaj receptet, hát nagyon elővettem, nézegetem és meg is csinálom, a következő sátoros ünnepre, amolyan előételnek!

süllőcske 2014.01.19. 18:08:53

@Pinka-Panka: Frankó süti lehet, ki lösz próbálva egy kávézáshoz.

Pinka-Panka 2014.01.19. 18:09:13

@süllőcske: igen, tudjuk ez volna a legideálisabb.Látod én rossazalkodom:(

Pinka-Panka 2014.01.19. 18:10:11

@süllőcske: nagyon jó tényleg, próbáljátok meg, akár variálni, én aszalt gyümölcsöt is aprítottam.

Pinka-Panka 2014.01.19. 18:56:21

Jól elbeszélgettem itt egymagamban:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 19:13:45

@Pinka-Panka: megbeszéltük már, hogy itt nem bűn az ilyesmi :)
Nálam viszont kfejezetten a leves miatt kell. Kenyeret este már nem eszem (csokit sem), viszont a sós forró lé - azt szeretem. Szívem szerint csak egy bögre húsleves!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 19:15:16

@Pinka-Panka: A leégett lekvár tönkreteszi a zománcot. Még nem találtam vegyszert, amivel fel tustam volna oldani az odaszenesedet cukrot!

Pinka-Panka 2014.01.19. 19:18:29

@Andrass9: nagyon kell vigyázni, kevergetni, de akinek kölcsön adtam, sajnos nem figyelt:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 19:20:15

@süllőcske: Ez mind nagyon szép, de:
Szárított gomba kéne
Paprikadaráló kéne (amin lehetőleg paprikát is daráltak, hogy az íze benne legyen)
Churut kéne (na jó, az nekem van :)
Só, bors, tejfel vagy vaj esetleg van.

A 3 feltételes módú összetevő néhány háztartásban fellelhető. Itt a hangsúly a NÉHÁNYon van. Az enyém elég gazdag, mégis hibádzik belőle két összetevő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 19:21:33

@Pinka-Panka: Nekem a pájinkafőző mosófazekamról ment le a zománc, mert a cefre nem volt teljesen kiforrva és a cukor lekozmált. Ott ráadásul keverni sem lehet :)

Pinka-Panka 2014.01.19. 19:23:00

@Andrass9: én úgy sajnálom, mert egy nagyon jó fazékom volt. S elég nehéz utánamenni másiknak. Egy kiránduláskor érdemes átmenni tótékho:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 19:25:01

@Pinka-Panka: Párkány csak egy ugrásra van. Egomból átsétálsz a hídon. Oda meg a busz seperc alatt felvisz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 19:25:41

@Pinka-Panka: Posztokat írogatok - kicsit elbambultam :)
De legalább van mire válaszolnom!

Pinka-Panka 2014.01.19. 19:27:12

@Andrass9: az jó, én is itt olvasgatok, van mit pótolnom. Már a facbookon is annyi recept van...

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:27:13

@susztertangó: Áprily Lajost különösen szeretem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 21:28:04

@susztertangó: Nem vagyok versrajongó, de ez tetszett. Köszi,

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.19. 21:29:17

@Pinka-Panka: szerintem nem lett túl jó, sütőm okán, de sikere volt, ma újráztunk.
közben két szép csülök került a fagyasztóba, jövő hétem azok jönnek szép lassan sütve, hagyomáynos sült krumplival, ilyen az itthoni állatokból ritkán terem.
még 22-ig az intersparban nagyon szép bőrös husik vannak, ajánlom.

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:30:37

@Andrass9: ez egy jó kocsma:) Jó itt lenni:)

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:31:48

@Babette_: köszi! Olyan pékné módon?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.19. 21:32:40

@Pinka-Panka: nem, lassan sütve, hogy belül rózsaszín maradjon, mint a múltkor a bőrös karajt.

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:33:52

@Babette_: ajajj:) Amúgy az itteni CBA-ban is csoda bőrös malac húsok voltak pénteken.

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:34:32

@Babette_: s a roppanós saláta, az micsoda?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.19. 21:36:26

@Pinka-Panka: iszonyú friss jégsaláta kicsi póréval meg csipet piros kaliforniaival, és csináltam rá egy iszonyú jó édeskésmustáros öntet.
nagyon rá vagyok kattanva a salátára mostanában, nem tudom, miért, ésmi hiányzik belőlem, de kétpofára falom

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:38:42

@Babette_: Komolyan én is így csinálom, mustárosan, édeset nem teszek, de teljesen így. Mi is nagyon kívánjuk!
Én ezt a californiait, vagy kápiát is sok mindenbe használom.

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:42:06

@Babette_: ja és citromot facsarok mindig...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.19. 21:43:36

@Pinka-Panka: egy adag olíva, egy nyomásnyi citromlé, egy kk mustár, egy kk cukor, fél kk só, csipet bors dunsztosban összerázom, ahogy jamie.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 21:43:49

@Babette_: ha elébb szólsz - a mi CBA-nkban volt egész malac. Elég sokáig.

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:44:26

@Babette_: így-így, csak én édese nélkül, már megszokjuk, hogy alig édesítek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 21:45:24

@Andrass9: Most, hogy hallgatom - ez egy szuper jó előadás!!!

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:46:11

@Babette_: tegnap, fehér és lila káposzta, uborka, srépa, kevés paradicsom, lila hagyma, s ez az öntet, külön jó, hogy a lila káposzta megfesti a levét.

Pinka-Panka 2014.01.19. 21:51:16

@Andrass9: amúgy nekünk van egy erdész ismerősünk, s volt idő, amikor jártuk az erdőt, s ott szerettem meg Áprilyt. Ahogy a Józsi szavalt nekünk, minden fű-fa virágnál, azzal a dörgő hangjával és szép ízes beszédivel - hát szem nem maradt szárazon.
Azóta nagyon kedvelem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.19. 21:56:36

@Pinka-Panka:

Ettől jobban már csak egy pohár bor esne, ha esne, de a korcsmáros most pont koncerten van.:)

2014.01.19. 21:57:46

@Pinka-Panka: ilyen lilásat szoktam adni grillhusik mellé nyáron. Előfordul, hogy egy kanál joghurttal, tejföllel keverve. Hamarabb fogy, mint a hús, pedig az is jó.

Pinka-Panka 2014.01.19. 22:02:17

@látjátok feleim szümtükkel: meddig tart tölteni?:) Milyet szeretnél?

2014.01.19. 22:02:57

@Babette_: nekem meg kemence hiányom van. Ha jól sejtem, ez nem forgatós malacka.

Pinka-Panka 2014.01.19. 22:10:47

@látjátok feleim szümtükkel:
Egy Rosé cuvée-t ajánlok a Gere pincészetből.
Ittam már és estére meglehetősen jól tud esni!

Pinka-Panka 2014.01.19. 22:17:14

Na, mindenkinek legyen jó éjszakája! Holnap indul egy új hét!
Sziasztok!

2014.01.20. 09:20:44

@Pinka-Panka: a Gere bor talán az egyetlen, amit a akár a multi polcáról levéve hasonlít valami borhoz.

Pinka-Panka 2014.01.20. 14:56:02

@pizzaszeletvágó: mielőtt sznobnak vádolnának engem, kijeéentem, hogy remek magyar borok vannak még. Igaz Gere nagyon tud.
Nagyon érdekel a borászat minden mozzanata.

Pinka-Panka 2014.01.20. 15:17:20

@susztertangó: Ó, hát Te meg minek örülsz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.20. 16:03:31

@Pinka-Panka: Gondolom annak, hogy mi is örültünk ...

2014.01.20. 16:06:43

@Pinka-Panka: Ahogy a kommentemből is kiderül, engem az a disszonancia zavar, ami a gyártó pincéjében kóstolt palackozatlan, vagy akár palackozott borok és a multi polcairól leemelhető ugyanolyan évjáratú, ugyanolyan címkés borok (á, nem borok) között megállapítható.

Azt sem gondolom, hogy mindez a multi hibája lenne. Hibás ebben az egész rendszer, ahogy és ahonnan eljut hozzád a bor. Messzire vezet ez. Én csak annyit állítottam az előbb, hogy Gere bort meg lehet venni boltban is. Már akinek telik rá :((( Ugyanakkor én is számtalan jó termelőt ismerek, járok mindenfelé.
Ezért vettem fel egy ideje azt a szokást, hogy ha a termelő nem hozza el nekem a jó borát, akkor én megyek érte.

Pinka-Panka 2014.01.20. 16:07:00

@Andrass9: jó látni, ha valaki örülni tud:) Úgy tudok örülni én is:)

Pinka-Panka 2014.01.20. 16:11:20

@pizzaszeletvágó: nem bántásból írtam:) Csak én is szeretem a termelői bort, van a polcon is még ezen kívül is jó, de tagadhatatlanul Gere nagyon jó borokat csinál. Mi egy időben fogyasztottuk:)

Jó hír,hogy itt a fenti boltban is megnőtt a magyar borok íránti kereslet, s azt mondják, hogy inkább mínőséget vesznek, ami nagyon jó. A pancsolt, tablettás bort én betiltatnám...

2014.01.20. 16:34:30

@Pinka-Panka: nem is vettem bántásnak. Viszont meg kell szabadulni a csalóktól akár termelő, akár kereskedő. Manapság már nem a sufnikban hamisítanak.

Megyek is iszom egy kis kannás bort. Igaz, hogy ugyanez palackozva komoly versenybor... :)))
süti beállítások módosítása