Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Orjaleves - a karajcsont álma

2014.01.16. 07:00 Andrass9

Az az érzésem, hogy a karajcsontok álmodnak. Azt álmodják, hogy lassan forrásban lévõ vízben sok zöldség társaságában fürdenek. Sokáig. Ezt meg is hálálják a rengeteg íz kibocsátásával, és a csont rései közül kicsipegethetõ szétfoszló húsukkal. Felébredni pedig a kutya tálján ébrednek immáron lemeztelenítve.

Belé is fogtam egy ilyen álomba:

  • 1,5 kg húsos karajcsont
  • 1 nagy petrezselyemgyökér
  • 3 közepes sárgarépa
  • sok karfiolrózsa (a képrõl hiányzik)
  • kis darabka zellergumó
  • 1 zöldpaprika
  • 1 kis csomó petrezselyemlevél
  • kelkáposztalevelek
  • 1 vereshagyma
  • 20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • Só, bors, darabka gyömbér, szerecsendióvirág.

10.jpg

Ennyi csodás alapanyaggal valóban érdemes álmodni. A csontokat egy kis vízben leforráztam, hogy ne legyen annyira zavaros a leves. 4 liter hideg vízben feltettem a tûzre. Hozzáadtam a zellert, hagymát és a paprikát a fûszerekkel.

11.jpg

Megkötöztem a petrezselyemlevelet és a káposztát cérnával - úgy egyben marad, és nem kell keresgélni. A répákat feldaraboltam hosszúkásra és 2 óra lassú levesfõzés után beletettem a fazékba. Ekkor kapta meg a leveleket is a leves.

12.jpg

Húsz perc elegendõ, hogy a répák finomak legyenek. Végül beletettem a karfiolrózsákat és a zöldborsót is. Ezzel már csak egyet rottyantottam rajta és elzártam a lángot.

13.jpg

A leves kiköltözött a teraszra a hidegbe, ahol azután a zsírt villával szépen le lehetett róla szedni. Olyannyira éhesek voltunk, hogy megettük, mielõtt a tányért lefotózhattam volna.

Mégis lett kép! Két nap múlva a maradékot megettem egy kis plusz petrezselyemmel, bár répa, zöldség már nem volt benne:

14.jpg

165 komment

Címkék: csont karaj gyömbér zöldborsó szerecsendióvirág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr285694344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 07:27:22

jaja, András, az a forrázás nem kellett volna

márminthogy így mondják, nekem csak hagyományos ízlelőbimbók jutottak, nem kifinomultak,
de tényleg, gondolj bele, ha egyszer leforrázod, becsukódnak az izék és nem fő ki az íze. utána már teheted hideg vízbe, fölösleges....
a zavart meg úgy kerülheted el, ha a végén leszűröd (bár pl. az emberem ezt kifejezetten megtiltotta nekem)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 08:23:06

Ez a legfinomabb leves, amit húsból lehet főzni
( pedig én ma birsalmás kacsalevest fogok ebédelni ).:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 08:25:42

@Babette_: Már kaptam a feleségemtől szűrésre mindenféle vásznakat, de azon majd minden átszalad. A papír szűrő viszont azonnal eldugul. Az forrázás csak azt akadályozza meg, hogy a fehérjék az elején kioldódjanak és kicsapódjanak hab formájában.
A hosszú lassú főzéskor az izék újra elérhetővé válnak a húsokban, ahogy a rostok szépen szétlazulnak. Legalábbis ez az én tapasztalatom.

Pinka-Panka 2014.01.16. 08:43:43

Vessetek meg, de én is leforrázok minden húst mielőtt felteszem, nem nyivákolás, de orvos utasítás miatt.
Én azt is vallom, hogy a zöldség kiváló mínősége is dob rajta. Nálam azt mondják, nagyon jó a levesem. Én a marhára esküszöm.
A hétvégén volt orja levesünk, a maradék kinai kelt is és a póréhagyma szárból is dobtam, finom lett higgyétek el.

Sajnos ettem olyat, ahol fonnyadt répát raktak, hát álmomba se jöjjön elő.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.16. 08:45:16

@Babette_: @Andrass9: Jó reggelt! Tudom, vita folyik a habozni, nem habozni, szűrni nem szűrni témakörben.
A leforrázás, vagy az első főzőlé leöntése segít a tisztulásban. Vagy először csak a húst feltenni és a keletkezett habot leszedni. Leszűrés után én a leveseket állni hagyom (a beltartalom, jénaiban megy a sütőben melegen tartásra), majd szépen átmerem egy másik edénybe, úgy hogy a "zavar" az alján marad.

Pinka-Panka 2014.01.16. 09:00:14

Én is jó reggelt kívánok, csak beszaladtam köszönés nélkül.

Szombatra hoznak nekem friss ölésből karajt a csontjával és tarját is, szerintem ez is számít. Teljesen más íze van. Rántott húst csináltam a friss húsból, párja nincs. A jó alapanyag a lelke mindennek.

Pinka-Panka 2014.01.16. 09:01:50

Ma sem főzök, van maradékunk még.

Pinka-Panka 2014.01.16. 10:08:00

Ha már van megszokott köret, akkor tészta is a levesekbe. Liba, marha leves csigával, s max cérna metélttel. Orja cérnával s én szeretem a rombusz tésztát is bele. Persze gríz galuska is van.

Topy 2014.01.16. 10:56:55

csak halkan jegyzem meg: az orjára bontás és a karajra bontás két eltérő technika, úgyhogy fából vaskarika az orjaleves karajcsontból :)
de tényleg nem kötekedésképp, csak sokan nem tudják, hogy az orjára bontás során a disznót nem a hasüreg, hanem a háta felől kezdik el bontani és egyben veszik ki a gerincet, nem szétcsapva
a paraszti vágások során orjára bontottak, a karajra bontás már a hentesek "műve"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 11:03:52

@hajdulaszlo (volt hajdul): Próbálkoztam vele többször is, de mindig bebarnult a kivett beltartalom, ezért leszoktam róla.
A lé valóbal leülepszik rendesen - különösen, ha hirtelen hűtöm le (pl egy hókupacba teszem).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 11:08:13

@Topy: Akkor helyesbítek, nem orjacsontból van (amit nem is állítottam), hanem karajcsontból. Viszont az orjaleves névvel a gerinccsontból főtt levest illetik mióta világ a világ és még egy kicsi.

Topy 2014.01.16. 11:20:05

@Andrass9: én sem mondtam, hogy orjacsontból írtad volna :)
csak megjegyeztem, hogy ez elnevezésre(!) kb. hasonló, mint a gulyásleves pulykából :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 11:23:14

na legyetek jók, ismét eltűnök kicsit.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.01.16. 11:42:37

@Pinka-Panka: De azért a disznóöléskor lehet a legfinomabb orjalevest főzni , a friss hús párját ritkítja olyan az ízvilága ! Állítólag a levágás után még egy-két napig nem áll be a rigor mortis /hullamerevség/ aminek folytán az izomszövetek fehérjéinek bomlása következik be és ez az ízvilágon is nyomot hagy , ez lehet az oka annak hogy a pecsenye is meg minden más is a friss húsból a legfinomabb! / a vadaknál meg a vén marháknál ez valamiért nem érvényes /

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.01.16. 11:46:29

@Topy: Rendben van amit írtál! ; de tulajdonképpen ugyanarról a csontról és húsról van szó ,hogy hogyan bontják az egy dolog !

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.16. 12:00:37

@Az amatőr hagyományörző: Érdekes, én meg pont disznóvágáskor nem bírom megenni az orjalevest. A pecsenye témával viszont maximálisan egyetértek.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.16. 12:03:04

@Babette_: Ha elég hosszú ideig főzted a húslevest, s miért ne főzted volna hosszú ideig, akkor az íz már a lében van és nem a kilúgozott, kiüresedett fehérjecfatokban, üledékben. Valami lehet abbban, hogy a hús vagy leves a fő attrakció, mert ha a leves jó, akkor a hús eléggé kifő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 12:05:00

@Az amatőr hagyományörző: Úgy tanultam, hogy a disznónál is beáll a rigor mortis 4-6 óra alatt. Pont ez az idő, amin belül készülnek a disznóöléskor a teljesen eltérő ízű ételek.
Ha a részletekre is kíváncsi valaki:
qpc.adm.slu.se/6_Fundamentals_of_WHC/page_16.htm

Topy 2014.01.16. 12:07:58

@Az amatőr hagyományörző: karajra bontásnál feltárod a gerinc belsejét is - hisz végigvágod-, orjára bontásnál viszont nem; ez eredményezhet különbséget ízben - a franc se tudja...
meg orjára bontásnál - amennyire láttam -, nagyobb mennyiségű hús marad rajta
összehasonlító tesztlevesfőzést kellene csinálni :D

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.01.16. 12:19:50

@Andrass9: Ez nekem már magas és elvontan tudományos ,pláne hogy nem is tudok jól angolul !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 12:29:13

@Az amatőr hagyományörző: Bocs! A fordításra viszont nem vállalkozom, mert megértem, de az esetek többségében a magyar szakszavakról halvány segéd ...

2014.01.16. 12:29:23

Na én ezt az orja karaj témát is másképp tudom, de megtartom magamnak.

A leves tisztítására megemlíteném nagymamám módszerét.
A húst hideg vízben feltette főni, egyszer lehabozta, még a fűszerezés, zöldségelés előtt, de csak úgy nagyjából.
A végén ahogy hajdulaszlo írja, picit várt, de közben a húst és zöldséget kiemelte óvatosan, tisztán. Tehát ez is, nem maradtak szemetek a belevalókon, mert nem a levet öntötte le róla, hanem azokat emelte ki a léből.
A levet átöntötte egy levesszűrőn.
Itt jön a fortély: egy pici hideg vizet csorgatott végig a lé tetején és lásd, a szöszök, mintegy varázsütésre lefelé kezdtek mozogni, pár perc múlva lemerte a leves tetejét, csak egy merőkanálnyi maradt az alján.
Mit mondjak, bármiből főzte, tükrösen tiszta volt, és ízes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 12:56:52

@pizzaszeletvágó: Ez nagyon hasonlít a hókupacos hűtésre. A hirtelen hideg (akár pár jégkockát is dobhatunk bele) tényleg lezavarja az aljára a szöszt :)

2014.01.16. 13:06:50

@Andrass9: de nagyanyám ezt honnan tudta? 4 elemivel?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 14:21:05

@Az amatőr hagyományörző:

Pont ezért nem jó lehet disznótoros paprikást főzni máskor. Akár milyen szép húst is ad a hentes, annak soha nem lesz olyan az íze, mint a frissen vágott disznó alkatrészeiből készítettnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 14:22:03

@pizzaszeletvágó: Szerintem őseink ugyanúgy kapták az ötleteket, akár mi, csak éppen talán komolyabban vették. Vagy sem. Minden esetre ezeket örököltük tőlük!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 14:25:16

@pizzaszeletvágó:

Szerintem csak oskolából volt kevesebbje, de ettől még lehetett több ész a koponyája alatt, mint ma sok oskolázódott embernek. A kettő nem feltétlenül függ össze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 14:25:25

@látjátok feleim szümtükkel: Életemben nem jutottam hozzá toros paprikáshoz, viszont pici koromban voltam disznóvágáson Szilvásvárad, Szalajkavölgyben. A pálinkán túl azért emlékszem húsokra és ízekre. Nagyon sajnálom, hogy azóta sem volt alkalmam rá.
Egyszer voltam falusi lagzin is Tarnamérán. Arról a három napról legalább 2 hétig tudnék mesélni, pedig csak egy buta pesti gyerök voltam, aki nem tudja, mi a jó ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 14:27:34

@Andrass9:

Hát ha egészség, meg az isten is úgy akarja, majd eccer ( tényleg csak eccer ) összehozunk valahol egy jó blogdisznótort, oszt főzünk. Addig meg imádkozzunk.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 14:29:04

@látjátok feleim szümtükkel: tervezed már a következő telet? mert akkor beszállok!!!

2014.01.16. 14:42:58

@látjátok feleim szümtükkel: ahogy mondod. Korán el kellett mennie dolgozni, kijárta a kötelezőt oszt jó van. Még bőven Klebelsberg előtt. :))) Élettapasztalata viszont több volt mint ma a fél parlamentnek. Az utolsó két hónapig is tiszta, logikus és pontos volt, tájékozott, kitekintő, előrenéző ember, 86 éves korában. Soha nem volt többje, mint amire szüksége volt, egyszer még azt a kis vályogházat is elvették tőle, amiben élt, amiért az előző rendszerekben végig megdolgozott, amit még Hitler hatalomra jutása előtt vett meg. Én vásároltam neki vissza az államtól, mikor már lehetett.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 14:45:39

Talán nem is annyira a következőt, de a 2015-öst már igen. De istenke útjai kifürkészhetetlenek, bármi megtörténhet, meg nem is. A kolbászos emberünk sem tervezte, hogy motorral felmászik egy autóra, így most a mi idei kolbászunk is bizonytalanná vált, pedig nem így terveztük.

Én már régóta nem tervezek előre, úgy általában megelégszem az adhoc helyzetekkel.

medvedr 2014.01.16. 15:13:28

@Topy: Épp akartam mondani, de megelőztél, ez így igaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 15:31:58

@látjátok feleim szümtükkel: Benikuty féle kolbászt hosszútávra ne vásárolj be. Az ízvilág nagyon jó, de a technológiájuk még mindig katasztrofális (levegős a kolbász belül, ami miatt megpenészedhet, meg medvedoki tudja millen csúnyaságok fordulhatnak elő).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 15:35:00

@Topy: Igazságod lehet a dologban. Sajna nem volt még lehetőségem összehasonlítani, de a velős része nagyon fontos a húsnak a levesben, akárcsak az Osso Bucco-ban a csontvelőnek. Talán keresnem kellene valakit, aki megírja a különbséget?

medvedr 2014.01.16. 15:36:23

@Andrass9: Hát az nem jó, ha levegős, de hosszú lenn. Az ízt nem tudom, nem eszem kolbászt.(Csak ritkán barátokét, de nem sokat.)

Topy 2014.01.16. 16:24:42

@Andrass9: utoljára nagyapám bontotta a disznót orjára, az se tegnap volt... aztán ahogy öregedtek és nem bírták már erővel, akkor böllért hívott, majd már csak megvette a vágóhídon az "alkatrészeket", aztán már azt se :(
apósoméknak "hivatásos" bont, szerintem zavarba jönne, ha rükvercbe kellene haladnia a disznón :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 16:47:10

@Topy: Életemben nem bontottam semmilyen állatot, pedig nem riadozom tőle. Valahogy nem jött össze.
Sajnos pösti gyerek lévén ezek kimaradtak az életemből, bár anyámék próbákoztak (ezért is a szalajkavölgyi pálinkás ébresztő, de akkor még 10 év alatt voltam).
Baromfit vágtam még nagyanyámnál. Nem tudom, hogy most is merném-e.
Azzal, hogy nem használunk bizonyos tudást, rengeteget veszítünk. Én legalábbis így érzem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 16:52:18

Itt a tavaszi vetés ideje!!!
Jó, jó, nem kell azért kupánvágnotok ...
Amikor az ember kimegy ebbe a meleg napsütésbe, nem állja meg, hogy legalább egy pici magot ne nyomjon bele a földbe. Nemigaz, Süllőcske?
Most sem álltam meg, és két ágyást megtöltöttem valami ámerikai spenótmaggal. Legrosszabb esetben felcsupálom és megy a komposztba. De ilyen még nem fordult elő:)
Olyan szép volt a föld, csak kicsit kellett gereblézni, és máris magért ácsingózott!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 16:52:52

Ja, most már nem süt a nap és bejöttem, de eddig ...

2014.01.16. 17:04:17

@Topy: az orjára bontás jó dolog, ma már csak hagyomány, de egyik helyen, ahol voltam egy fiatal 30-as hentesgyerek megkérdezte a gazdát, hogy orjára bontsa-e. Sajnos nem így történt.

2014.01.16. 17:06:07

@Andrass9: pontosan így van. Egy-két nemzedék alatt is elvész a tudás, mindegy, hogy mezőgazdasággal kapcsolatos, mindegy, hogy politikával.

2014.01.16. 17:12:26

Na, itt egy orjára bontás labancéknál, de a fehér port azt kerülném. (mi lehet?)

www.foodandwine.hu/2012/10/28/disznovagas-ausztriaban-meglepo-orjara-bontas-18/

Topy 2014.01.16. 17:23:58

@pizzaszeletvágó: NaOH vagy KOH? az jól bontja a szerves anyagot (zsíroldóban is az van)

vagy hidrogénperoxid és csak szőkítik a szőrt, hogy ne vedd észre ha rajta marad! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 17:35:38

@pizzaszeletvágó: Végül is mindegy. Fő az, hogy nekünk már semmi sem hiányzik :)

Pinka-Panka 2014.01.16. 18:09:20

Jó estét kívánok Mindenkinek!

Én sem főzök disznóvágáskor levest. A pecsenyének valóból, készítettem egy nagyon finom sültet, mártogatni valót, az uraknak. Ekkorra nyitottam ki mindig a vegyes savanyúságunkat, s azt tálaltam mellé, friss kenyérrel. /nem csalamádé!!!/
Estére hurka, kolbász sütés és egy káposztát mindig raktam, hogy el ne pusztuljunk:)

Volt idő, amikor utáltam a disznóvágást, aztán megszerettem, annak a hangulatát, igazi csipkelődőd, pajzános beszólásokkal, mert a sváb hentesünk, nyelve igen megeredt néha:)
Most régen nem vágtunk, de én nagyon benne lennék.
Még ha mosogatást is osztanak rám akkor is:)

Orja levest pár nap múlva csináltunk csak.
S én igazán ismerem, hogy friss ölésből a húsnak nincs párja sehol a világban.

2014.01.16. 18:10:01

@Topy: b'meg ezen a hidrogénperoxidon besírtam.. :DDDD

2014.01.16. 18:13:17

@Pinka-Panka: így szép a dolog, ahogy írod

2014.01.16. 18:17:17

@Pinka-Panka: azért milyen lehet egy frissen szőkített disznó húsa? Ugye? És ez kortól, nemtől független, pár utcával odébb egy negyvenes férfi éppen mostanában festette szőkére a barna haját, direkt férfi hajfestékkel

2014.01.16. 18:22:35

@Az amatőr hagyományörző: Gyönyörű! Azt a hálót legutóbb a hurka közé dobták a szomszédék, édes istenem, nem tudtam kicsavarni a kezükből!
(Kissé tisztábbra kaparnám a disznót, de ezen nem akadok fenn.)

Pinka-Panka 2014.01.16. 18:30:26

@pizzaszeletvágó: az az igazi hanyatlás, nagyon maradi vagyok, a férfi mindenhogy férfi. Nekem nem tetszik, az én férjem nem őszül, s már többen meggyanúsitottak, hogy festem neki, kicsit hosszú haja van, mert szép hullámos, de soha nem festeném be neki, meg nem is engedné. Nekem örök emlék amikor a Torgyánon láttam a festéket és azt is hogy azt a Mariskája föstötte be...

Pinka-Panka 2014.01.16. 18:33:06

Kiveregettem egy kis karajt, holnap korán hajnalon, rántott húst készítek, s van salátának való, az lesz hozzá.
Szombatra tervezem a fánkot, remélem nekiállok már végre:9

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 18:36:46

@Pinka-Panka: Hu de sütnék fánkot én is. Csak a feleségem irtódzkodik tőle, hogy felviszi a gyomorsavát ...
Magamnak meg minek?

Pinka-Panka 2014.01.16. 18:44:06

@Andrass9: azt el ne képzeld, hogy én magunknak sütöm csak:) Unokahúgoméktól, a szomszédasszonyon át, s főleg a bátyáméknak is jut bőven. csak úgy érdemes.

2014.01.16. 18:46:46

@Pinka-Panka: @Andrass9: az elébb voltam odaát az egyik szomszédnál, le kellett venni valamit egy teherautóról, ezt megoldottam, szomszédasszony pedig jutalmul fánkot hoz majd vasárnap, igen jót készít, már ismerem. Lekvárból pedig az enyém lesz hozzá nagyon finom. :)

Pinka-Panka 2014.01.16. 18:52:44

@pizzaszeletvágó: akkor Te most j tett helyébe jót várhatsz!

2014.01.16. 19:02:22

@Pinka-Panka: várom a számba repülő sült fánkokat

medvedr 2014.01.16. 19:51:01

@pizzaszeletvágó: Ez egy kellemes elfoglaltság. Ha segítségre van szükséged felajánlom szakértelmemet, sült galamb várásban jó voltam nagyanyám szerint.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.16. 19:58:41

Szép estét!
Jó biz' a leves a karajcsontból, komplett ételsort nyújt. Egy tányér leves valamilyen tésztával, kicsi csípőssel, utána a húsos csont zöldséggel, esetleg némi krumplival. Egy időben sertés combcsontból főztem levest, kettécsapattam kettőt-hármat a hentessel, megfőztem, és nagyon jó volt.

Pinka-Panka 2014.01.16. 20:02:20

Én ebbe is teszek fokhagymát András! Ciki?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 20:14:15

@Pinka-Panka: nagyon! Én is tettem egy girizdet a teatojásba, csak nem árultam el :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 20:14:56

@Waka: Jó estét!
A combcsont azért jó, mert van benne kis velő is. Gondolom ezt még régebben etted ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 20:15:52

@Pinka-Panka: Holnap estére vendég jön, lehet mégis sütök egy kicsit !

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.16. 20:25:04

@Andrass9: Igen, ez anno volt. Kicsit sötét színű, gazdag leves. Volt. C'est la vie.

Pinka-Panka 2014.01.16. 20:27:07

@Andrass9: fél kg lisztből nem sok van, de éppen elég. Szalagosat csinálsz gondolom. A mai napig a Horváth Ilona félét készítem, nekem az bevált.

2014.01.16. 20:27:56

@medvedr: hát nézd, azt nem tudom, hogy várás közben, hanyatt dőlve a karosszékben, előrefelé malmozzak az ujjammal, vagy visszafelé? Ebben, ha tudnál segíteni, hogy is kell... ;)

@Andrass9: őszintén nem értem ezt a fokhagymát. Ahová való, oda igen, ahová nem oda nagyon nem!

@Pinka-Panka: Ha legközelebb arra járok, szerintem illat alapján megtalállak! :))) (bocs a bunkóságért!)

Pinka-Panka 2014.01.16. 20:31:55

@pizzaszeletvágó: most elnézem a vicc kedvéért! S menj a fokhagyma szag után!:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 20:32:20

@Andrass9: van ember, aki hókupacot tesz a húslevesbe?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 20:43:48

@Babette_: Inkább a húslevest teszem a hókupacba, hogy gyorsan lehüljön. Akkor szépen letisztul, viszont ritkán van hókupac ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 20:44:34

@pizzaszeletvágó: 1 girizd egy egész fazékban szépen elsimul. Ki se éreznéd belőle!

2014.01.16. 20:47:08

@Babette_: sőt egész hóembert, a répa ugye adott, azzal együtt... :)

@Andrass9: nekem egy gerezd fokhagymával már kocsonya. :)

Pinka-Panka 2014.01.16. 21:00:26

@Andrass9: még négyet sem! Fazékból meg egyáltalán.

Topy 2014.01.16. 21:41:05

@Az amatőr hagyományörző: ez nagyon korrekt! micsoda gyönyörűségek készültek ott!és rendesen használják a fátylat is! az apósoméknak dolgozó böllér ügyes kezű, de ha nem szólunk rá időben, képes kidobni egy ilyen kincset! :(

Pinka-Panka 2014.01.16. 21:41:30

Jó éjszakát Nektek, bőven voltam ma is:)

Pinka-Panka 2014.01.17. 07:20:12

Jó reggelt Mindenkinek!

Rántott karaj készül, nem soká káész vagyok, a saláta már kész, kevés rizst párolok még.

Szép napot:)

Pinka-Panka 2014.01.17. 07:21:57

@Topy: érdekes, a recept nálam is majdnem így szól, de én nem figurázom ennyire. Jó lesz az szalagosan is, ha sikerül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.17. 08:31:12

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Én még nem tudom mi lesz a kaja. Vannak maradékok ..

Pinka-Panka 2014.01.17. 10:24:46

@Andrass9: Már el is fogyott majdnem:) A családom Pestre ment és nekik készítettem, nagyon nem kedvelem, ha gyors étkezdékben esznek, drágaságokat és nem jót. A lányom barátja meg azt is reggelizett, nem bánom, van még két szelet a tízből, elég lesz az.
Nagyon finom tud lenni a karaj rántva bárki bármit is mond:)

Pinka-Panka 2014.01.17. 10:30:45

Még narancsot is préseltem nekik, az volt a leves. Csuda leveses narancsokat vettünk, s nagyon finom is.
Reggelire nagyon jól esett, meg néhány szem kardamom.

Topy 2014.01.17. 11:06:02

@Pinka-Panka: pláne frissen, még melegen... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.17. 11:11:47

@Pinka-Panka: Én egyszerűen nem tudom abbahagyni az evését, amikor friss!
Hidegen is szeretem, de frissen az igazi.

Pinka-Panka 2014.01.17. 11:56:54

Ahogy mondjátok! Így jártak a mieink is,nem bírták abbahagyni. S most jöttem a boltból, könyvtárba mentem volna, de a szemüvegem itthon maradt, s nem volt kedvem vakoskodni. Jól is jártam, ismerős hentes, olyan szép marha felsált mutatott, hogy inkább az lesz hétvégére, gombásan, tejszínesen csak. Még vettem pulyka szárnytövét, abból most egy tárkonyos,ragu levest főzök, holnapra is és kis vargányával megbolondítom.

Azért az elég érdekes, hogy a felvágottasnál a lányok lebeszéltek, hogy vigyek a téliszalámiból. Néztem is. Így tálcás lett végül.

Pinka-Panka 2014.01.17. 11:59:49

Ja és nagyon szép idő van, komolyan olyan húsvéti érzetem volt. Menni kell délután is. Süt a nap, csak meg ne igyuk a levét...

2014.01.17. 12:46:51

@Pinka-Panka: ugye nem csak szemüveg nélkül láttad szépnek a marhafelsált? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.17. 13:16:17

@Pinka-Panka: Bizony, süt!
Végül csak elkészült a vendégváró ebéd: húsleves, steak bécsi krumplisalátával és desszertnek mandulás-aszalt gyümölcsös sült alma karamellszósszal.
Az a felsál tényleg szép volt szemüveg nélkül? Na jo, nem cukkollak :)

Pinka-Panka 2014.01.17. 14:07:21

Uraim, vak is vagyok és még fokhagymaszagú is!:)M Tőlem fánkot azt ne várjatok:)

Közelre jól látok, a könyvtárban szédülök, ha nincs rajtam. Amúgy, ha a Gyuszi nem ad szép hús, azt megbánná, de soha nem tenné meg, mert jó ismerős. A legszebbet kaptam, miattam bontotta a másikat fel, ami a szebb volt.
Stefániát akartam hétvégére, de e mellett a hús mellett nem tudtam elmenni. Érett szép darab.

Fől a levesem!

Pinka-Panka 2014.01.17. 14:08:07

@Andrass9: Jó a menü:) a karamell szószról tudhatunk mi többet is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.17. 14:19:04

Kérdés:
Vettem 12 kiló kiflikrumplit, mivel azt mondtátok, szépen eláll.
Hogyan lehetne megakadályozni a csírázását?
Jelenleg a garázsban csücsül, ahol kb 10 C van, relative sötét (két pirinyó ablak), de nem fekete a hely.

2014.01.17. 14:31:25

@Andrass9: ha teljesen sötét kell, én egy rossz, megörökölt télikabátot szoktam rádobni a krumplira, vagy akármire, de most nálam is, vaksötét pincében is csírázik. Melege van. A két-három fokos garázsból levittem a pincébe, ahol 8 fok is megvan, féltem, hogy a garázsban megkapja a fagy, de ha ott maradt volna jobb lenne, pedig világosabb. Szóval hűtsd!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.17. 14:51:21

@pizzaszeletvágó: Jaaaa ! szóval hüttőszekrény?
A takarás ötletet azért kipróbálom, köszi.

susztertangó 2014.01.17. 14:57:40

@pizzaszeletvágó: @Andrass9: És hetente le kell dörzsölni a fél milis csírákat.

Pinka-Panka 2014.01.17. 15:33:53

@Andrass9: nem tudok tanácsot, adni, nálam nincs egy hely, ahol elállna ilyesmi sajnos, a pince meleg, kint meg hideg. Csak annyit veszek, hogy belátható időn belül elfogyasszuk. A csírákat le kell szedni az biztos.

Pinka-Panka 2014.01.17. 15:34:01

@Andrass9: nem tudok tanácsot, adni, nálam nincs egy hely, ahol elállna ilyesmi sajnos, a pince meleg, kint meg hideg. Csak annyit veszek, hogy belátható időn belül elfogyasszuk. A csírákat le kell szedni az biztos.

Pinka-Panka 2014.01.17. 15:34:07

@Andrass9: nem tudok tanácsot, adni, nálam nincs egy hely, ahol elállna ilyesmi sajnos, a pince meleg, kint meg hideg. Csak annyit veszek, hogy belátható időn belül elfogyasszuk. A csírákat le kell szedni az biztos.

Pinka-Panka 2014.01.17. 15:36:44

Ezt most miért küldte el ennyiszer? Bocs:)

medvedr 2014.01.17. 15:42:01

@pizzaszeletvágó: Természetesen a karosszék tájolásától függ. Ha keletre néz előre, ha nyugatra hátra. Ha északra v. délre akkor nem tudom, még nem vagyok teljesen felkészült.

2014.01.17. 15:57:17

@medvedr: már ez is nagy segítség, köszi!

Pinka-Panka 2014.01.17. 16:35:30

András, és te most megint főztél egy húslevest? Vagy ez az ami már it van? Nagyon kíváncsi vagyok.
A tárkonyos levest épp megkóstoltam, várom estére a családom, úgy tűnik jó lett.
Fánk készíéshez is felkészültem. Alighanem hajnalban követem el.

2014.01.17. 16:41:29

Hát! Amíg a szomszédasszony ilyen tepertős pogácsát süt, addig én nem tanulom meg! Tegnap vett egy kis dagasztó gépet mert fáj a válla, ez volt ma a próba, hiába, aki tud az tud mindenhogy. Még meleg!

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20373587-96ea311b/user

Pinka-Panka 2014.01.17. 16:45:21

@pizzaszeletvágó: értjük már, hogy várod a falatokat a szádba:) Ma tepertős pogi, vasárnap meg fánk, nagyon tevékeny a szomszédasszony, mellesleg ügyes is:)

2014.01.17. 16:46:46

Nem tudom elhiszitek-e nekem, hogy az a pogácsa, amit az előbb linkeltem, darabonként kb. 2 dekagramm. Lemértem, mert annyira könnyű.

2014.01.17. 16:48:06

@Pinka-Panka: ez így van! A fánkra már nagyon készülök.
Na, most jöhet egy pohár vörösbor hozzá! Hol a kocsmáros?

Pinka-Panka 2014.01.17. 17:17:54

@Topy: akkor a legjobb, senki sem zavarászik és van is dolgom utána, meg akkor gyorsan meg is van.
Nagyon szeretek hajnalban, kora reggel ügyködni, alig várom világos legyen akkor még többet tudok csinálni.
Én nagyon irigylem aki sokáig tud aludni, nekem tyúkos a bioritmusom.

2014.01.17. 17:43:47

@Topy: @Pinka-Panka: Ez nem új dolog. Különféle babonák és hiedelmek szerint, amik igazságtartalmát most nem vizsgáljuk, bizonyos tevékenységet pontosan meghatározott helyen és időben, meghatározott csillagállás és bolygó pozíciók esetében, egyéb körülmények figyelembe vételével kell elvégezni. Hogy sikerrel járjon az ember. Ilyen lehet ez a hajnali fánksütés is. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.17. 17:50:51

@Pinka-Panka: A csillagok állása szerint megint kellett főzni egy húslevest. Valójában nekem mindig kell egy húslevest főznöm, mert anélkül nem élet az élet.
Például ez a legutóbbi húsleves is átminősült leveskockává a gyeröknek, meg nekem is kellett a krumplisalátába. Nem beszélve arról, hogy a vendégsereglet felfalta seperc alatt :) Szóval húsleves mindig kell!

Pinka-Panka 2014.01.17. 17:55:28

@pizzaszeletvágó: ha az ember nem akarja, hogy érezzék az étlapot magán, akkor ilyenkor süti!

Amúgy van egy néni vendégem, amolyan kőkorszaki, mint én is - s igen kiszolgálja a családot. Mikor a lányáék megjönnek reggel Pestről, képes fánkkal várni őket. csak úgy, reggelire. Én érzem, hogy nem olyan rossz az!

Pinka-Panka 2014.01.17. 17:56:39

@Andrass9: oké, csak kíváncsi voltam nagyon:) Nálunk is lehetne mindig, de azért jó rántott levest is enni néha:)

Pinka-Panka 2014.01.17. 18:00:05

@Andrass9: most, hogy ennyi időm volt, a vasárnapi marhahúst is már elkészítettem, pácban érik. Gomba is megvan hozzá.
Alig várom hazaérkezzen a család, mleg is van, kaja is van:) Már hiányoznak.

2014.01.17. 18:25:31

@Pinka-Panka: na igen, most estére összedobtam egy lebbencslevest.

susztertangó 2014.01.17. 19:03:16

Émmmeg bedobtam egy mélytányér gyömbéres sütőtök krémlevest. A gyömbért reszelni kell bele, csak az a baj, hogy köpködni kell a szálait. (nem baj, azt gondoltam zsenge szinapőr.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.17. 19:30:05

@pizzaszeletvágó: a szomszédasszonnyal foglalkozol, amikor nekem kéne levelet írnod...?

Topy 2014.01.17. 21:21:42

@Pinka-Panka: anyám ilyen pacsirta típus :)
képes reggel hat előtt mekifutni a húslevesnek
én inkább bagoly lennék, más kérdés, hogy a megszokás miatt hatkor a legkisebb zajra is megindulok, mint katonaló a kürtszóra

Pinka-Panka 2014.01.17. 21:40:01

@Topy: mindenki máshogy él. Nekem az a legjobb, ha így élek, az éjfél előtti alvás a pihentető. Ha az megvan, akkor jól indul a napom és főleg derűsen ébredek. Főzni meg azért szeretek hajnalban, mert akkor nincs telefon, nem jön senki és koncentrációm is erősebb.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.17. 21:40:27

@pizzaszeletvágó:

Most már csak azt kéne tudni, hogy mi meleg még, a pogácsa, vagy a szomszédasszony.

Pinka-Panka 2014.01.17. 21:43:38

@látjátok feleim szümtükkel: Jó estét! Majd holnap leírok Neked egy jó zabhelyhes süteményt! Azt fogom méág megcsinálni magunknak, ha nem bírunk az édességétvággyal!

Topy 2014.01.17. 21:57:10

kész a holnapi reggeli a lányoknak :)
www.topybear.hu/kalacs.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.17. 21:59:36

@Pinka-Panka:
Neked is jót.
Nálunk egy hónapban nem fogy el egy kiló cukor. teát cukor nélkül isszuk, kávét nagyon ritkán, általában cukor nélkül, kivélve ezt a pirított cukrosat. Én alapban nem vagyok édesszájú, de azért a zabpelyhes sütiket csípem. Nálunk az a kevés szaloncukor amit megveszünk karácsonyra, nyáron szokott elfogyni.:)

Topy 2014.01.17. 22:12:03

@látjátok feleim szümtükkel: remélem jó is! teljes kiőrlésű tönkölybúza kalács, kakaós

2014.01.17. 22:31:49

@süllőcske: jó, hogy erre jársz. Kérdezni szeretném, hogy afrikai harcsából meg lehet-e csinálni a harcsapaprikást. Még sosem főztem afrikai harcsát ,de most megtalált egy kiló körüli filé. Vagy mást inkább? Köszi.

süllőcske 2014.01.17. 22:48:49

@pizzaszeletvágó:
Ebből éppúgy lehet paprikást csinálni, mint disznókarajból borjúbécsit.

Topy 2014.01.17. 22:56:27

@süllőcske: írhatnál arról a tönköly kelttésztás naspolya-alma pitéről! :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.18. 01:02:40

@süllőcske: Ha megnézitek a Fehértói halászcsárda étlapját, szinte minden harcsaétel "A.harcsa" étel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 09:15:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): Pár napja "Write Only" üzemmódban voltam, de ránézek :)

2014.01.18. 09:27:59

@süllőcske: akkor jó, ezek szerint még a hülye is meg tudja csinálni! Így én is. :))))

Értem én, hogy ne számítsak a szürkeharcsánál megszokott dologra, de mégis mire számítsak? ;)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 14:03:38

Erről a halászlé - hallé - vitáról nekem az ugrott be, hogy sok az eszkimó ( éhes száj ), kevés a fóka( fizető képes vendég ). No ezért nem leszek én vendéglős ( még korcsmáros sem ) soha. És, ezért ferde mindenféle minősítgetése az étkezdéknek, korcsmáknak. Nagyon sok jó hely eltünt ( sajnos ) az évek múlásával, nyilván okkak, így miért pont a halászlé ne változ(hat)na? Akinek egyik-másik nem ízlik, az nem megy többet oda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 15:25:51

@hajdulaszlo (volt hajdul): Köszi a direkt linkeket.
Nem állok be semmelyik tábor mögé, mert MBT és társai számomra túlságosan elfogultak. Éltem én is 6 évig Szegeden, ettem is arrafelé sokszor, de én Bajáról származom. Számomra az alaplé furcsa volt. nem azt mondom, hogy nem volt jó, mert volt olyan hely, ahol igazán jóízűt kaptam, de engem a koncepció zavart a kezdettől fogva. Ehhez még azt is hozzá kell tennem, hogy akkoriban fogalmam sem volt a "gasztroforradalomról" - tán nem is volt!
Legnagyobb eredményem egy saját készítésű sólet volt egy fedeles jénaiban az albérlet olajkályháján, míg a feleséggemmel moziba mentünk. Csak azt felejtettük el, hogy kétrészes filmre megyünk :)
Hogy mi mennyire utáltuk az oljakályha szagát - de azért csak összeházasodtunk :)

2014.01.18. 15:37:09

Na, beleolvastam ebbe a nagy vitába. A fiam bilijében nagyobb viharok tomboltak egykor.
Azt megértem, hogy az éttermi moslékot nem lehet megenni és az éttermeknek valahol a gasztrokultúra és országimázs jegyében változtatni kell.
Csakhogy ugyanez bármelyik éttermi fogásról elmondható az előételtől a desszertig. Nem csak a szegedi halászléről. Ritka kivételek, ugye.
A halászlére visszatérve semmi baj a lé hallal való sűrítésével, de ezért csinálom én itthon, élőből, csak 5 összetevőből: hal, víz, só, paprika, hagyma. Ez nekem másnapra olyan tiszta kocsonya, hogy pirítósra lehet kenni, a'la Matula bácsi.
Az éttermek ott turbóznak, ahol akarnak, üdvözlöm, hogy elmozdulnak a szartól, meg is kóstolom, ha jó, de ez nem ront semmit a manapság szegedinek nevezett TECHNIKÁN és nincs is hozzá köze.

süllőcske 2014.01.18. 15:59:11

@Andrass9:
Én a jó halászlé pártján vagyok.
Bevallom, hogy ez az étel az, amelyet a világon a legjobban szeretek, amelyen legtöbbet töprengek, amelyhez a legjobban értek.Írhatnék többszáz oldalas értekezést is, ehelyt mégis azt mondom, főzzünk társaságnak jó halászlét, szeretettel, odaadással, figyelemmel, és nagy élményt szerzünk. Az étteremkritikák és szélsőségek nagyon hiányos dolgok, ne engedjük a bográcsunk közelébe.

süllőcske 2014.01.18. 16:06:55

@pizzaszeletvágó:
Harcsapaprikás: Gyengécske halízre számíts, de katasztrófa nem fenyegeti a vacsorádat. Nagyon kicsi hőn készítsd el, viszonylag sokáig, vastag edényben, úgy nem lesz gumis, vagy kiszáradt-ízetlen. Annyira.

süllőcske 2014.01.18. 16:23:26

@Topy:
Igen, köszi érdeklődésed, írok. Az a baj, hogy csodálattos Anahitámat gyakran győzködöm, ossza meg Veletek kedves, szép étkeit. Tudom, hogy szeretnétek a keze munkáját. Nem nagyon sikerül rábeszélni. Például a kenyerei dolgát is, annyira szeretném, ha elmondaná, de most már ott tartok, hogy megírom én, csak hát az nem lehet az igazi. Na, mindegy, majd lesz valahogy.

2014.01.18. 16:30:01

@süllőcske: Köszönöm. Tetszik ez az "Annyira". :))) A halászlével kapcsolatban hasonlóan érzek. Sajnos nekem valószínűleg jóval kevesebb jó alapanyag és lehetőség áll rendelkezésemre a kísérletezéshez.

süllőcske 2014.01.18. 17:46:02

@pizzaszeletvágó:
Az új halászati törvény ismeretében, az egészet újra kell komponálnunk. Meglesz az is, csak tyrelem, és csak ügyessen!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.18. 21:12:08

@süllőcske: Első "afrikai harcsám" a verőcemarosi kisvasút állomásnál lévő étteremben volt erdei gombás rizzsel. A székek olyan régimódi strandszékek (csőváz, olajjal lekent lécek) fém asztal. Semmi kivetnivalót nem találtam az eseményben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 21:21:38

@hajdulaszlo (volt hajdul): érdekes, de az elmúlt 40 évben nem is jártam a Duna "túlpartján". Előtte is csak úgy, hogy átúsztam, meg vissza. A csuda érti miért alakult ez így?

süllőcske 2014.01.18. 22:33:33

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Csak ha más eszik rizst a halhoz, az a kivetnivaló, akkor egy szürkeharcsát kéne ennie, afrikai harcsa körettel.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 15:14:08

@süllőcske: Mennyivel másabb az afrikai harcsa, mint az amur (mármint a kategóriájában)? Busát sem eszel ponty helyett, gondolom az afrikai harcsát is másképp kell elkészíteni. Vagy az már a pangasius kategória?
Ne csapj agyon, tényleg nem értem.

süllőcske 2014.01.19. 17:40:04

@Andrass9:
Nem olyan gyenge minőség, mint a pangasius. Van zsírja, átszövött is, ez miatt tovább kell készíteni. Nagy hőn, viszont, rövid ideig készítve, összeugrik és gumis lesz. Lassan, nem túlforró edényben, úgy tapasztaltam, egész jó szaftos lesz. Egyedüli gondja, hogy zsírja nem képvisel értéket ízben, de ez érthető, afféle tápos hal. A szürkeharcsa, mint csucsuragadozó, más kategória. Annál is figyelni kell, azonban, különösen a nagyobbnál, hogy melyik részéből mit készítünk, pl a zsírját miként hasznosítjuk, az étel javára.
Az amur szárazabb, de igen jó sütnivaló hal, ha jó minőségű vízben él. Ebből is jobb a folyóvízi, mint busából is.
Visszatérve az afrikaihoz, titkára akkor jöttem rá, amikor különféle halakat füstöltünk egy rendezvényen, Zsolti komám nagy "mozdonyában". Az afrikai gyászosan leszerepelni látszott. Zsolt egy alutálcányi afrikait bennfelejtett a hűlni készülő mozdonyban, mikor ez előkerült, és bekóstóltuk, elámultunk, milyen jó lett az állag, az ízhiányt kompenzálta a remek, füstaroma. Őszintén, majdnem beelőzött az egészben füstölt, háromkilás folyaminak.
Tehát, kis hő, csak lassan, nyugodtan, ízléses fűszerezés, és ehetünk egy jót. De nem a legjobbat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.19. 17:44:41

@süllőcske: Köszönöm, megvigasztaltál. Nem mintha most éppen egy szürke és egy afrikai harcsa szelettel birkóznék, de a miheztartásomhoz kellett a megalapozás.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.19. 17:50:50

Nekem az afrikai harcsa pont olyan, mint a tápos csirke. Ezért utóbbihoz hasonlóan, ha nem muszáj, nem eszem. A feje viszont halászlé alaphoz nagyon jó, de megenni már azt sem szeretem.
süti beállítások módosítása