Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Császárvég

2014.01.04. 07:00 Waka

Aznap is – mint minden reggel – mikor a napi betevő joghurtomért mentem a boltba, a húspult előtt vezetett el az utam. Csak megszokásból néztem végig a kínálatot, és megakadt a szemem valamin. „Császárvég bőr és zsír nélkül” – hirdette a felirat – 599 Ft/kg. Pár hónapja már volt ilyen akció, hamar el is kapkodták az árut. No – gondoltam – itt az idő, gyorsan venni kell. Kértem is három szép darabot, nehogy megint hoppon maradjak. Bevittem a melóba, Büngyürkééknél szép nagy hűtő van, kihúzta ott délutánig. Hétvégén éppen jó volt egy könnyű másodiknak.

7.jpg

Ami azt illeti, a „zsír nélkül” nem volt teljesen igaz, de azért szép volt a hús, főleg ennyiért. Mint másnap kiderült, egész héten tartott az akció, de a többi napon már nem nézett ki olyan jól az áru, jól tettem, hogy idejekorán megvettem.

Mozsárban durvára törtem kevés köménymagot, pár szem fekete borsot és két babérlevelet, és ezzel megszórtam a húst. Sóztam, majd pár kanál zsírt is mellétettem.

1.jpg2.jpg

Előmelegített sütőbe tettem, és lefedve, hármas fokozaton kb. egy órát sütöttem, majd a fedőt levéve még egy kicsit rápirítottam.

3.jpg

Míg a hús sült, másfél kilónyi Impala krumplit hajában megfőztem.

4.jpg

Meghámoztam, és egy másik tepsibe tettem. Kevés szerecsendióval és egy nagy csipet sóval fűszereztem, és alaposan összeráztam. A megsült császárvég alól rákanalaztam némi zsírt, és bevágtam a sütőbe.

5.jpg

Bő 20 perc múlva megforgattam a krumplikat, majd aranybarnára sütöttem őkelméket.

6.jpg

A múltkoriban emlegetett csalamádéval tálaltam.

127 komment

Címkék: bors csalamádé babérlevél kömény Impala császárvég

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr135721774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.01.04. 08:33:58

Jó reggelt!

A zsírjában sült krumpliért vagyok oda a legjobban.
Waka nem csináltam még ilyet, csak kérdem, ciki ha én sültre fokhagymát is kívánnék tenni? vagy ehhez tényleg nem kell. Néha úgy érzem, hogy én a gyümölcs levesen túl mindenbe tennék fokhagymát enyhe túlzással:)

Pinka-Panka 2014.01.04. 08:37:14

Én se tegnap, se ma főzök, a családom bevállalta, szabadságot kaptam. Jól is esik.
Tegnap saláta mix volt, meg gyros csirkemell, ma pedig indiai újdonság. Persze könnyű az új év kezdetén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 09:06:12

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Nem elég, hogy a családod vállalta, de még idegen tollakkal is ékeskednek? :)
A sok fokhagyma pedig finom és egészséges, csak sütibe ne tegyél ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 09:09:32

Ez a császárvég ínycsiklandó! Épp tegnap kacérkodtam egy szép darabbal (bőrös volt, de csont nélkül) a madarasban, de feleségem lebeszélt róla: túl sokat híztunk az ünnepek alatt :)
Nagyon vonzó az a sült krumpli is. Tervezek egy töltött karajt, ilyen krumplit fogok hozzá készíteni!

Pinka-Panka 2014.01.04. 09:31:17

@Andrass9: Igen, ékeskedjenek csak! Nekem jó leírni,ha valaki csinál helyettem valamit és jót főleg.

Topy 2014.01.04. 09:48:07

szemrevaló ez a császárvég, mondjuk én is becsülettel küldtem volna bele fokhagymát :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.04. 10:44:43

Szép napot!
@Pinka-Panka: Nincs semmi baj a fokhagymával, mehet bele dögivel. Nálam éppen úgy alakult, hogy anélkül készítettem.
@Andrass9: Éppen sül a töltött dagadó, Karácsonyról mostanra halasztva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 13:57:07

@Waka: Ez bosszúért kiált!!!! Itt örülök, hogy egy karfiollevessel letudtam az ebédet, erre te töltött dagadóval jössz!!!

2014.01.04. 14:21:56

Irigyellek ezekért a szép krumplikért. Már nem először!
Az ilyen krumpli készítésén egyébként úgy szoktam gyorsítani, hogy a végén serpenyőben sütöm készre, rázogatva, dobálva, forgatva. Láttátok már az "irdatlan méretű" vastagaljú serpenyőmet, abba zsír, bele a forró krumpli és pár perc alatt kész. Alkar és felkar erősítőnek sem utolsó gyakorlat. :)))

Azt viszont áruld el: olcsó húsnak híg volt a leve, vagy sem?! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 17:13:51

@Waka: Kénytelen voltam főzni egy krumplis tésztát PO füstolt csilijével. Nagyon jó lett - 3 tányér lement, pedig fogyni kellene :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.04. 18:31:48

@pizzaszeletvágó: Kivételesen nem volt híg. Persze nem volt olyan, mint egy igazi, vastag oldalas a közepéből vágva.
@Andrass9: Akkor megvolt a fogyás. A tésztának. :D

medvedr 2014.01.04. 20:13:13

HÁÁÁÁÁÁÁ!! Ki az a Büngyürke?

2014.01.04. 20:27:22

@medvedr: biztos egy mellékszál :)

Pinka-Panka 2014.01.04. 20:49:39

Jót mosolygok, mit észre nem vesztek:) Amúgy a Büngyürke név is olyan mosolyt fakasztó megszólítás.

medvedr 2014.01.04. 22:35:48

@pizzaszeletvágó: Azok mindig érdekesek! Érti kedves Watson?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.04. 23:06:42

@Waka: Muszáj meghámozni a krumplit? Én fém súrolóval szoktam megsikálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 23:23:56

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ha hajában főzöd, akkor gyorsan lejön róla, a fém súrolót nekem viszont eltömítené.
Neked valami spéci súrolód van? Mert akkor keresek magamnak olyat.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.04. 23:25:24

@Andrass9: Én arra gondoltam, hogy héjában megsütni, előfőzés után.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.05. 08:31:36

jó kis vasárnapi látvány ez a sült impala.
látom a "mellékszál"mindenkinek feltünt.én ugy tudnám elképzelni,hogy csókosra rúzsozott mosoly,valóban büngyürke bodoritott haj,vidám 95B(najó cé) jelenség a szomszéd irodából...

Pinka-Panka 2014.01.05. 08:32:50

@Andrass9: nem hinném, hogy van ember, aki saját magát nyilvánosan lebuktatná:)
Olyan aranyos megszólítás, pedig én nem vagyok egy üntyülüs.:)

Pinka-Panka 2014.01.05. 08:36:19

Tegnapi lazsálásomat, azt sem tudom hol tömködjem, mert rám szakadt a ház.
Már kész a mai paradicsom leves, fől a krumpli a pürének, s holnapra meg pörköltöt kértek, s az is fől.
Sajnos mindig leszavaznak, párizsias bundában szerettem volna húst, de rántott hús lesz végül.
Na, szép napot mindenkinek!

Pinka-Panka 2014.01.05. 08:42:23

@hajdulaszlo (volt hajdul): Szia! Nem voltam érthető, mint mindig:)
Arra gondoltam, hogy amikor sültet készítek, akkor annak a húsnak a zsírjában sült krumpliért vagyok nagyon oda. Már korábban írtam, hogy pl egy libasült zsírjában sült krumpli az a legfinomabb. És persze fokhagymásan.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.05. 08:46:01

@Pinka-Panka:

Szép napot neked!
Mondjuk én a libahúst jobban díjazom, mint a libazsírban sült krumplit.:)

Pinka-Panka 2014.01.05. 09:09:35

@látjátok feleim szümtükkel: Jól van ez hidd el, nálunk is a férjem a libacombot szereti:) én meg eszem a krumplit...

Pinka-Panka 2014.01.05. 10:02:20

Olyan szép tavasz van most! Meleg van és süt a nap. Kiteregettem az udvarra. Menni kell valamerre, a munka helyett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 11:20:51

@hajdulaszlo (volt hajdul): Akkor sokkal kevesebbet szív be a szaftból. Persze a súroló felsérti talán eléggé a héjat, hogy mégis bemenjen. Az a krumpli már majdnem újkrumpli vékonyságú héjjal bír, tehát igazad van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 11:22:20

@Pinka-Panka: De rég ettem párizsi bundás húst ...
Itt randa sűrű köd van reggel óta. Pedig terveztem, hogy ma petrezselymet vetek.

Pinka-Panka 2014.01.05. 11:34:53

@Andrass9: Gyere Szentendrére, itt hét ágra süt a nap! Mi most tartottunk egy kis útó és egyben óévbúcsúztatót, táncoltunk:) Főzés közben:) Délután meg Visegrád lesz, Dobogókő helyett - kirándulás társasággal.

medvedr 2014.01.05. 12:07:27

@Pinka-Panka: Ne hagyd magad, ez nem igazság! Libacombot a háziasszonyoknak!

medvedr 2014.01.05. 12:08:20

@Ágnes.V: Jó reggelt, mi újság?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.05. 14:21:19

@Pinka-Panka:
Azért, hogy néha több időd legyen, küldöm ezt a nagyon gyorsan elkészíthető, olcsó és finom sütemény receptet:
Mérce a joghurtos pohár.
Elős fázis:
1 pohár joghurt ( kefir ) , 1 pohár tejföl, ¾ pohár olaj, 1 pohár cukor, 1 vaníliás cukor , 2 tojás -> ezeket összekeverjük csak úgy símán fakanállal. Lehet bele reszelni citromhéjat, és beletenni egy kevéske rumot vagy rumaromát is.
Második fázis:
4 pohár liszt ( bevált összetétel: 1 pohár sima liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, 2 pohár kukorica liszt - nagyon finom ), 1 sütőpor, egy teáskanál szódabikarbóna -> a tojásos keverékbe szitáljuk, és összekavarjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd forró sütőben tűpróbáig sütjük. Teflon tepsibe én nem teszek sütőpapírt.
Ebbe a mennyiségbe lehet tenni egy pohárnyi reszelt tököt, vagy almát is.
Szórhatunk a tészta tetejére, illetve kavarhatunk bele mazsolát, aszalt gyümölcsöket, magvakat.

2014.01.05. 14:23:39

@látjátok feleim szümtükkel: magamfajta remetének való hely... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 16:25:22

@Pinka-Panka: Műtrágya kiszórva a gyümölcsfáknak.
3 sor petrezselyem és 1 sor snidling elvetve.
Indul a 2014-es szezon!!!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.05. 16:45:30

Most látom mit vetett Andrass9. Én a snidlinget nem vetem, az nekem évek óta helyben maradva mindig kihajt, illetve elszórja a magját és kikel a virágoskertben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 16:58:15

@látjátok feleim szümtükkel: Én sem vetem már vagy tíz éve, de annyira elöregedett (vastagok a csövecskék), hogy felfrissítettem. Magra soha nem hagyom menni, mert mindehol az nőne már.

süllőcske 2014.01.05. 17:54:26

Az ilyen husi zamatos, változatos, finom. Bori lányom éppen az ilyest szereti, csemegézi, majszolja, és igaza is van. Krumpli is szép.

süllőcske 2014.01.05. 18:05:48

@látjátok feleim szümtükkel:
Anahita felírta. Süti meg, amint lehet.

süllőcske 2014.01.05. 18:12:04

@Andrass9: Fogas hámozóval, rácsosra hámozzuk, az az igazi állag! Ilyen is olyan is, aranyos középút is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.05. 18:28:40

@pizzaszeletvágó:

Persze, hogy sutyiban a sötétben megidd az összes iható folyadékot.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.05. 18:29:09

Szép napot!
@medvedr: Egy kollegina. Egyébként feltűnt már a neve párszor: blogkocsma.blog.hu/2013/12/29/korcsolya_881
Itt még kommentelt is: blogkocsma.blog.hu/2012/05/13/sult_csulok/fullcommentlist/1#c16652183
@hajdulaszlo (volt hajdul): A krumplihéj nekem nem jön be, a pocaknak nem tetszik.
@vörösbor(de)minőségi: A szomszéd iroda stimmel, de az alkat épp a másik véglet.
Kinn voltam a hegyen, elégettem a nyáron lebontott sufni anyagát. Igen párás, meleg idő volt. Szedtem még pár oltóvesszőt a rétesalmáról, aztán hazagyalogoltam, mert nem volt kedvem másfél órát várni a buszra. Az a kilenc kilométer kicsit megviselt.

Pinka-Panka 2014.01.05. 19:38:14

Jó estét! Megjártuk a Mogyoró hegyet is. Nem nagyon volt nyitva semmi, a dunabogdányi cukrászdában lett volna jó, de végül az új szentendreiben nassoltunk. A holnapi ebédnek is annyi, mert felhívtam kajára a rokonokat.

Majd holnap szűkölés:)

Csak nekem nem jó már látni a sok karácsonyi fűzért? Én már tulipánokat látok és hóvirágot:)

Pinka-Panka 2014.01.05. 19:39:28

Mondanom se kell, hogy a tavaszt nem csak mi érezzük, a kutyánk fejest ugrott a Dunába, ki se akart jönni. Nem komplett.

Pinka-Panka 2014.01.05. 19:43:48

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm szépen, az alap receptet én is csinálom, de a liszt keverék arány, jól hangzik. Bár meg kell valljam, egy ideig, talán a névnapomig nem lesz édesség, mert bizony van felesleg, szuszogás, lihegés és holnaptól szigor újra. Más élet:)

Még szoktam, akár meggyet, kajszit ha érik beletenni, a tetejére diót darabolva, kis fahajjal. Nagyon jó sütemény, van, hogy csokidarabokat is dobélok, mikor mit. Szeretjük nagyon.

Pinka-Panka 2014.01.05. 19:46:30

@medvedr: Örömmel adom én azt. Tényleg a krumplit, a párolt káposztával kedvelem nagyon. Még nem tudtam annyi krumplit csinálni, ami elég lett volna. Ha a testvéremék is esznek a sógorasszony kedvence, dugdosni kell előle.

Pinka-Panka 2014.01.05. 19:48:02

@medvedr: Nos, ne okozzak csalódást, de az a másik nevem, úgy maradt véletlen, valahol írtam azzal a saját nevemmel.

Pinka-Panka 2014.01.05. 19:58:24

@látjátok feleim szümtükkel: jó Neked. Én szilveszter előtt sehol nem tudtam venni itt a környéken, pedig szerettem volna ételbe, vagy valami krémbe tenni snidlinget. Ez nincs a kiskertemben.

Pinka-Panka 2014.01.05. 20:02:41

@Andrass9: Én úgy láttam, a Laci a blogján nagyon jó krumplikat készített. Csurog a nyál:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 20:15:41

@Pinka-Panka: Lacinak jó receptjei vannak a blogján, élvezettel olvasom őket. Csak ritkán szemtelenkedem bele megjegyzésekkel, de szerencsére béketűrő fajta :)
A bogdányi cuki elég jó - gyakran megálltunk ott sütit venni, Különösen, míg apám is élt, mert ő nagyon édesszájú volt. A világ legjobb lisztnélküli Sacher tortáját sütötte!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 20:17:32

@Waka: Itt vasárnap nem illik tüzelni, pedig lassan megint volna mit. Van egy bokor: kikeleti bangita, ami november óta folyton virágzik. Eszméletlen erős illata van és mindig vág belőle a feleségem a lakásba. Első év, hogy tavasszal nem kell majd metszeni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 20:18:44

@süllőcske: Ollan úri huncfutsággal nem rendelkezem ...

Pinka-Panka 2014.01.05. 20:19:48

@Andrass9: Én a fagyit szeretem ott. Nem vagyok nagy sütis, de ma egy somlóit benyaltam, s szép adag volt.
Laci reklámozhatná amit csinál, mert tényleg jókat tud. Szeretem, hogy gondos is és főleg tiszta.Már csentem el receptet onnét is.
Jajj, nehogy zokon vegye, hogy kibeszéljük, talán egy pilsenit elfogad és megbékél:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 20:20:16

@süllőcske: Viszont van hullámos gyalum, amivel klassz keresztben gyalult rácsokat szoktam répából csinálni levesbe. Talán krumplival is jó lenne?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 20:21:58

@Pinka-Panka: Nem iszik ő ollan francos külhoni sereket :)
Receptet meg onnan kell csenni, ahol találsz. Én például ma találtam ki egy ételt, hamarosan olvasható lesz. Neve az nincs, de olyan finom volt, hogy még!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 20:23:10

@süllőcske: Az ilyen husit szereti a kisebbik lyányom is, de neki csontszárazra kell sütni. Hogy a fene a gusztusát :)

Pinka-Panka 2014.01.05. 20:25:57

@Andrass9: kíváncsi vagyok a receptre. Voltam én kicsit pultban, tudom mit iszik:)

Szerintetek van olyan aki nem tud pörköltet főzni? Mert nálam mindig az van, hogy olyat senki se tud. Én ezt el nem hiszem, mert elrontani nem lehet, inkább az van, hogy jó, nagy kanállal enni:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.05. 20:42:25

@Andrass9: Ketten mentünk ki reggel a busszal (csuklóssal persze), gyanítom, nem zavartam senkit. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 20:43:07

@Pinka-Panka: Sajnos találkoztam ilyennel - az oldalbordám valahogy nem igazán tud pörköltet főzni. De legalább meg van győződve róla, hogy jó amit főz:) En meg megeszem, mert ő főzte.
Egyszer/kétszer én is elrontottam már. Lekozmált a paprika, leégett a hagyma, rossz lett a nokkedli. Akkor biztos túl sok volt a veresbor ...
Bográcsban viszont még nem rontottam el!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 20:46:22

@Waka: Hja kérem, akinek ilyen jó dolga van ...
Nekem itt millió hisztis szomszédom van, akik képesek volnának akár feljelenteni is (pedig ők is tüzelnek hétvégén - vagy akár hajnali háromkor)!
Valami idióta (tán Tarlósnak hívják) kitalálta, hogy nem lehet kerti gazt égetni. Valyon elvihetem a felesleget a kapuja elé???

Topy 2014.01.05. 21:11:08

@Pinka-Panka: délután tekertem egy könnyű ötvenest Szentendre felé, de mire kiértem már ott is beborult, visszafelé heéyenként kicsit meg is csapkodott az eső
mondjuk még mindig jobb volt mint tegnap, mikor konkrétan megáztam! :)

Topy 2014.01.05. 21:16:36

@Pinka-Panka: pont szilveszter előtt volt a piacon a zöldségesümknél gyönyörű, friss snidling; elcsábultam, de az árát hagyjuk...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.05. 21:26:53

@Andrass9: Szerintem örülne neki, már, ha az előírt zacskóban viszed.

2014.01.05. 21:51:13

@Andrass9: errefelé még a tarló égetés is tilos :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.05. 22:45:17

@Pinka-Panka: @Andrass9: Dehogynem! Sörben csakis külhonit :-). Bár mostanában abból is már csak a három deciseket. De inkább bort, ahogy a "levet a mesterbe" képen látszik.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.05. 22:54:04

@Andrass9: Több helyen lehet már zöldhulladékos zsákot vásárolni. (BP). Vért izzadok, hogy nálunk is legyen, hogy a négyszáz öles telkekkel rendelkezők ne a zöldhulladék elszállítását követő percekben rakják ki a komposztálható anyagot. Itt arra célzok, akár komposztálhatná is a lakó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 23:09:43

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nyitott kapukat döngetsz. Innen kukás még zöldet nem vitt el (illetve vitt diót, de most az is maradt). Van 5 komposztálóm már, amit aktívan csereberélek, töltök. A sivó agyag földem mára már feket morzsálódós talajjá vált, mindeki irígységére. Egyszerűen nem volnék képes kidobni azt a sok zöldet, ami a konyhában terem, nomeg a lenyírt füvet sem. Van ágvágóm is, amivel a lemetszett gallyakat összedarálom és további komposzt lesz belőlük. Hozzá kell azért tenni az igazság kedvéért, hogy az önkormányzati (?) zöldek adtak hármat az öt komposztálóból ingyen és bérmentve. Egyet magam csináltam és egyet meg vettem.
Most éppen azon tűnődöm, hova tehetem a hatodikat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 23:11:26

@Waka: Márminthogy őt teszem az előírt zacskóba?
BÁRMIKOR!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 23:18:11

@Pinka-Panka: Ja és egy fontos pont: a paprika!
Éppen tervezem, hogy beszerzem az utánpótlást Szegedről, Farkas András műhelyéből (az utolsó zacskó is nyitva van már).
Közel egy éve kaptam Sűllőcskétől ezt a paprikát, és nekem nagyon izlik. Pont olyan, ahogy elképzelem az őrölt paprikát. Van hozzá fantasztikus füstölt csilim is (találd ki kitől? Ha nem megy, segítek: PO mester készítette!!!).
Egy apró csomagolási hibából kifolyólag hozzájutottam remek csípőshöz is, ami alap a csirkeszárnyhoz főzött szószomhoz. Nagy valószínűséggel ez is Farkas András alkotása, bár a csomagoláson édes-nemes felirat szerepelt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 23:20:23

@hajdulaszlo (volt hajdul): :) Akkor @Pinka-Panka: a nyerő :)
Sörben nem vagyok már otthon, marad a veresbor.
Na jó, mostanság az új Laposa borokkal is megbarátkoztam, mióta Zsófi csinálja őket.

2014.01.05. 23:36:05

@Waka: @hajdulaszlo (volt hajdul): @Andrass9:

Na erről az egész zacskózásról megvan a különbejáratú de nagyon durva és keresetlen, faragatlan és bunkó véleményem. Azt hiszem ez nem lesz egyedüli, ez a nagy magyar valóság.
Az elmúlt 15 évet dióhéjban lepergetem, talán megértitek, miért.
15 éve költöztem ide, akkor még ezen a szép vidéken az volt a szokás, hogy szemetes zsákért, értsd, bármilyen háztartási szeméthez való zsákért be kellett menni a "közeli" városba, sorba állni, fizetni, azután, ami abba belefért elvitték, ami nem, azt nem. Tehát az egész falu szemetet égetett. Bűzlött a levegő. A zsákokat szétszaggatták a kóbor és nem kóbor kutyák, enyhe böjti szélnél úgy nézett ki a falu, mint a szeméttelep. Hosszú évek után, talán 5-6 éve megszabadultunk ettől, jött egy minőségi szolgáltató, ingyen kukákat osztott, azt, ha még kicsit púposan is volt, elvitte. Szelektívet ugyan nem vitte külön, sziget se volt, de már folytak tárgyalások.
Erre jött rá most év végén a rezsicsökkentés.
A cég inkább csődöt mondott, kivonult. Jött egy másik, 2 hónapig bírta, na ezek beígérték a szelektívet, hogy tegyük ki, majd ők el is viszik, meg adnak az első eresztés helyett másik zacskót, de a valóságban faszául összekeverték a kukáskocsiban az egészet, zsákot nem adtak.
Január 1 óta ismét új cég van, egyelőre örülünk, hogy elviszik, de még mindig a régi cég által ingyen adott kukák vannak mindenhol, félő, hogy ezt visszaveszik, akkor hála a rezsicsökkentésnek ismét kezdődik a zsákozás, égetés.

Komposztot meg nem csinálnak mifelénk. Kellene föld, amit művelnek is, be is vetnek, ültetnek valamivel. Ha ez nincs, mert mint tudjuk Wakától is, otthon termelni inkább hobbi, mint haszon, és ezek a népek vagy lusták, vagy munka után rohangálnak egész nap, így a komposztálásról beszélhetsz nekik, legfeljebb hülyének néznek. Ha pedig még zsákért is fizetni kellene, mikor a gyereknek 2 hétben egyszer jut hús, azt végképp nem.

Ide most képzeljetek sűrű káromkodást!

susztertangó 2014.01.06. 07:10:45

@pizzaszeletvágó: Most fizetjük meg a "Legvidámabb Barak" epitheton ornancsot.:-) :-( /Legalábbis én így képzelem./

Pinka-Panka 2014.01.06. 07:16:48

@Topy: az mit jelent, hogy ötvenest? Valóban délelőtt szép volt még az idő, utána olyan tavaszi záporos...
elég fura az idei tél

Pinka-Panka 2014.01.06. 07:17:32

Jó reggelt kívánok!

Pinka-Panka 2014.01.06. 07:21:06

@Andrass9: én is Tőle vettem és nagyon ízlik. Még szeretnék is venni, igaz a keresztfiam hozta el, mert ott élt ahol András.
Majd elmegyek én, úgyis szeretnék menni Szegedre.
Azért ma kivettem halat és azt készítek.

Pinka-Panka 2014.01.06. 07:27:55

Most megnéztem az ünnepeket és március 4-ig tart holnaptól a farsangi időszak. Attila, aki a testvérem, ilyenkor szoktam fánkot sütni. Nem tudom miért csak egyszer egy évben? Amikor szeretjük. Bár ami visszatart, a kezem gyengesége, fél órát nehéz verni a tésztát. Pedig ha jót akarok akkor...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.06. 08:43:52

@Pinka-Panka: hogyne lenne
ez a film egy közeli faluról készült.
nem tudnak pörköltet főzni
www.youtube.com/watch?v=ljjIgqELIMs&feature=share

2014.01.06. 12:33:19

@Babette_: jajjjj, szerencsétlen nemesebb sorsra érdemes vad, de a pincepörkölt elé is kell egy liter bor, hogy pörköltnek látszódjon.

Pinka-Panka 2014.01.06. 12:34:43

@Babette_: elgondolkodtató, köszönöm!

csigafrédi 2014.01.06. 13:28:44

Kivételesen a köret hozott lázba ennél az ételnél. Pompásan néz ki az a burgonya!

Szerecsendiót mostanában és is sokat reszelek mindenfélékbe és meglepően jól zenél majd' mindennel. (Eddig elég gyéren alkalmaztam, pedig pazar fűszer.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.06. 18:10:22

@pizzaszeletvágó: Sajnos így van ez, mikor Mekk Elek csinál mindent. Itt a telepen a zöldhulladékot csak céges zsákban viszik el a kuka mellől. Ősszel, mikor lehull a rengeteg hárslevél, szépen át szoktam kapirgálni az öt méterre lévő közterületre, aztán csak csipegessék össze szépen. Összecsipegetik.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.06. 19:40:42

@Babette_: Volt már, hogy hasonlóan főztem pörköltet, csak én egy külön edényben megcsináltam az alapot, a vizet elforraltam. Egy másik edényben lepirítottam a húst, s később öntöttem össze a pörkölt alappal.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.06. 19:41:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): az nem hasonló. ezek megfőzték a húst, majd szépen leöblítettek róla minden jót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.06. 19:46:53

@Babette_: Ettől lettem én is rosszul! Először azt hittem, rosszul látok.

Pinka-Panka 2014.01.06. 20:40:51

@hajdulaszlo (volt hajdul): Te lepiritod a húst, ha külön is, de itt semmi piritás, hanem a vízben áll a hús.
A lényeg pedig azon lenne.
Én is piritom, sokat kevergetve és szakaszosan mennek bele a fűszerek.

Pinka-Panka 2014.01.06. 20:43:25

@Babette_: így van. Főtt hús íz, s az nem pörkölt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.06. 21:47:49

Ezt a turán nevű borsót ajánlom idei vetéshez:

www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.zki.hu%2Findex.php%3Fzki%3D22%26zki_kid%3D28&ei=FhXLUvWKFur0ygO6tIHgDg&usg=AFQjCNEuy8qhe4VK4WcuixfjpPvgczIfdg

Én kipróbáltam és nagyon jó, mivel nincs levele ezért esőben sem rothad be, jól tá,masztják a tövek egymást, nagyon ízes, jól fagysztható:

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.06. 22:13:34

@látjátok feleim szümtükkel: Erre gondoltál?
www.zki.hu/index.php?zki=22&zki_tid=335

Ideiglenes készlethiány! A termék jelenleg nem rendelhető.
Kérjük, hívja vevőszolgálatunkat a 06/76-417-446-os telefonszámon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.06. 22:15:06

@látjátok feleim szümtükkel: Levele tényleg kevés van, viszont kacsot az annyit növeszt, hogy hú!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.06. 22:32:33

@látjátok feleim szümtükkel: Apropó! A cukorborsó és egyéb magokat most szortíroztam és reggel adom postára. Még nem késő elvetni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.06. 23:06:37

@Andrass9:

De nagyon jól tartja magát, és nagyon szépen terem. szerdán nézem a gazdaboltban, ha lesz, akkor többet veszek.

Most válogatok a paradicsomok közt itt. www.chilimag.hu/
Meg is fogom rendelni, és majd üzletelhetünk, mert elég sokat adnak egy-egy adagban, nekem annyi nem kell. Elég sok fajtát néztem ki.

Valahol láttam lila hüvelyű borsót, q*a drága, de szaporítás céljából rendelnék, ha tudnám mit tud. Ismered?

A csilire adhatnál tippet, hogy mit lenne érdemes megpróbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.06. 23:15:22

@látjátok feleim szümtükkel: A csiliket a héten megkapod, csak utána válogass további magok között.
Lila hüvelyűben csak babot ismerek, borsót nem.
Kicsi a kertem, mondtam már???

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.06. 23:32:43

@Andrass9:

Mondtad, de egy-egy tő befér még oda.
A lila borsót majd megkeresem, most már elfáradt a szemem. A palántát is le lehet küldeni, jó a posta.

Pinka-Panka 2014.01.07. 07:10:41

@Andrass9: én azt lila zöldbabot, nagyon szeretem!

Pinka-Panka 2014.01.07. 07:13:59

Jó, hogy így értetek a magokhoz. Hogy kéne nekem is megtanulnom. Itt van a a kert, de egyedül képtelen lennék még ezt is csinálni, na meg föld kéne jó. Nálunk agyag és kő van. Ha nyugdíjba megyek akkor kéne legalább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 09:11:58

@Pinka-Panka: Idén azt termeltem rengeteget karós és bokor változatban is. Nagyon finom bab!
A kert nálam is agyag és kő volt 20 éve. Talán 15 éve felástuk az egészet, kapott gombatrágyát meg sok homokot. Azota minden évben megy bele a komposzt (ami elég tekintélyes mennyiség).
Jelenleg barna, morzsálódós, humuszos termőföldem van. A sok munka idővel meghozta a gyümölcsét.
A területet még tudom kezelni (40 m2), mélyásás minden ősszel, vetésforgó, másodvetések. Tudnék kicsit nagyobbat is használni, de nem adja a feleségem :(

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.07. 10:01:28

@Babette_: @Pinka-Panka: Van egy "országos" jó barátunk, akik a pörköltnek csúfolt valamit úgy főzik, hogy a dinsztelt hagymára rádobják a húst és szinte azonnal felöntik vízzel. Csak a végén paprikázzák. Félnek, hogy megég.
Mikor én főzök bográcsban, ott tipródnak, hogy miért nem öntöm fel vízzel.

Topy 2014.01.07. 10:54:16

@hajdulaszlo (volt hajdul): a végén paprikázás rendben (egyes gasztrotörténelmi források szerint az igazi pörkölt csak a végén kap paprikát), de minek a víz? enged az a hús levet, ráadásul ha nem kapatja körbe, akkor mitől pörkölt? meg ott a fakanál, kavargassa bátran, ha fél hogy leég! nem hívtad fel a figyelmüket ezekre a logikai bukfencekre? :)

Pinka-Panka 2014.01.07. 11:24:37

@hajdulaszlo (volt hajdul): erről van szó! bár, én tényleg azt gondolom nem nagy ügy pörköltet főzni. Szerencsére nálam az ujjukat nyalják utána.
Sokadszorra mondom a marha a legjobb!

Pinka-Panka 2014.01.07. 11:28:17

@Andrass9: értelek András, egymagam kevés vagyok földet művelni:( Vagy tényleg megpróbáljam?
Az a lila bab, nekem is nagyon jó, salátát csináltam belőle és én esküszöm, finomabb a leves is belőle. pedig a zöld változatát is nagyon kedvelem.
A zöldbabból mindig tudok enni.

Pinka-Panka 2014.01.07. 12:26:30

@Babette_: ettem és az is finom nagyon, csak nem nagyon jutok hozzá:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 12:38:11

@Pinka-Panka: Babett a tartásra gondolt :)
A trágyája is mehet a földbe, karbantartja a füvet és még tejet is ad. A végén meg húsnak használható - igazi univerzális Jolly Joker !!

Pinka-Panka 2014.01.07. 12:43:33

@Andrass9: na az volna a csúcs, az én golden kutyám mellé:)) Nagyon lökött kutyánk van, de szép, s amellett tartani semmit sem lehet. Bár a macskánk még megvan, de szerencsére nem engedi ajtóközelbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 13:00:47

@Pinka-Panka: nekünk meg fekete labrador van. A leglököttebb kutya a világon, de imádjuk :) A mácskával állandóan játszani akart, meg nyalogatni. Sokszor kapott fájó pofonokat az orrára a macskától :)
Van itt 6 jó kép róluk, amint őrzik a bejáratot:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/mypets/DSC04964.JPG
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/mypets/DSC04965.JPG
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/mypets/DSC04966.JPG
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/mypets/DSC04967.JPG
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/mypets/DSC04968.JPG
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/mypets/DSC04969.JPG

Pinka-Panka 2014.01.07. 13:10:02

@Andrass9: az tudod, hogy ezek majdnem egy tőről fakadnak? :) Nekem arany színű és nagyon kedves jószág, de nagyon öntörvényű, kegyetlenül beíratjuk iskolába tavasszal. okos nagyon, de hebehurgya is.
A macskával is elvan, de nem tűri a bejáratnál. sajnos én a kutyapártján állok. Nem vagyok macskás.
Láttam már a kutyád és nagyon szép jószág.

2014.01.07. 13:59:38

@Andrass9: szépek

ja, és a fára is felmászik a kecske, neked szüretelni se kell többé a gyümölcsöt :)))

Topy 2014.01.07. 14:28:51

@Andrass9: a birka az univerzális fűnyíró!
a kecske amit elér (mászik ám felfelé!) lekopaszt, sivár pusztaság maradna utána... mondjuk több gond nem lenne a kertre! :D

Topy 2014.01.07. 14:31:28

@Andrass9: aranyosak így együtt, de a labrador az igazi :) (inkább kutyás vagyok, mint kiderült :) )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 15:17:47

@Topy: Én meg inkább macskás, de csak ezt az egy macsot szerettem igazán. 15 évet lenyomott velünk, ami nem kispályás teljesítmény :)
Igaz, ez volt az első, amelyik be is jöhetett a lakásba. A földszinten semmire sem mászott fel és a konyhába se ment soha (nincs ajtó, egy légtér. Ezt megtanulta. Bármilyen kaja maradhatott elöl, nem lopta el. Az emeleten (a gyerekek birodalma) viszont minden ágyat sorban végig aludt, amihez csak hozzáfért :)
Kért nem okozott soha. Eredetileg a nagylyány macsekja volt, de miután ő kiköltözött, az enyém lett. Hiányzik nagyon ...
süti beállítások módosítása