Tûzhelyvadászaton voltunk, sok boltot meglátogattunk. Utolsónak hagytuk a Metro áruházat (ahot összesen 4 tûzhely árválkodott). Hamár itt vagyunk, vásároljunk is. Nekem például 50 liter paradicsomlét. Amibõl befõzni akartam, az az idén elfagyott, ezért bolti kell. Meg amúgy is, elferdült izlésem még az USA-ban megszerettette velem a sürítménybõl készült paradicsomlét , amibõl napi egy liter az adagom.
Node nem ez a lényeg, hanem éppen a vásárlás vége elõtt beugrott, hogy a Metroban mindig szuper kagylót lehet venni tisztességes áron. Közönséges fekete kagyló, amit most tisztított állapotban árultak 1050 Ft/kg-ért. Ez nagyon jó ár és a kagyló friss szokott lenni (Dániából hozzák). Másnapra Mikulásozni vártuk a gyerekeket, tökéletes meglepetés elõétel lesz!
Csak hárman esszük, ezért 4 adagot készítettem. Kellett hozzá:
- 2 kg fekete vagy kék kagyló.
- 1 liter száraz fehérbor
- 8 dkg vaj
- 4 ek oliva olaj
- 2 fej fokhagyma
- 2 kisebb hagyma
- 1 lime vagy citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag újhagyma vagy mogyoróhagyma, ha hozzájutsz
- Óriási csomag petrezselyemlevél, egy szál zellerlevél, kis kakukkfû, majoranna, zsálya, tárkony és oregano a kertbõl (még van!)
- 2 kocka fagyasztott bazsalikom
- só, bors
Elõvettem egy nagy 8 literes fazekat, amiben felforrósítottam a vajat és az olivát. Megaprítottam a hagymát és beledobtam a forró zsiradékba. Az újhagymát hosszában kettévágtam, mielõtt felszeleteltem és a hagyma után tettem.
Az óriási csomag petrezselymet és zellert a többi zöldfûszerrel megmostam (kivéve a bazsalikomot, azt még tavaly tettem el télire).
Mindet felkaszaboltam apróra, lereszeltem a lime héját is.
A két fej fokhagymát egy frissen tanult trükkel pillanatok alatt megtisztítottam. Az ötletet kedves horgásztársam adta, aki kivitt a velencei tóra horgászni.
Csapj az egész fej fokhagymákra késsel vagy ököllel, hogy kicsit megtörjenek. Végy két fémtálat, amik nagyjából egymásba illeszthetõk. Tedd bele a fokhagymákat, szorítsd össze õket és rázd, mintha az életed függene tõle. Kb 15 másodperc rázás után minden girizd tisztán kivehetõ a héjkupacból!
Itt megnézhetõ a YouTube-on is .
Az így megtiszított girizdeket megvágtam és azt is a hagymához adtam.
Eközben persze a kagylókat illik kiáztatni kicsinyt. Mivel tisztított kagyló volt, nem kellett a szakállát eltávolítani, sem nem sikálni, viszont rá kell beszélni a kagylót, hogy köpje ki a homokot! Ez egyben jó alkalom, hogy kiválogassuk a nyitott, törött, döglött kagylókat, amit ki kell dobni. Egy naaaagy tálba beletettem az összes kagylót, megszórtam egy evõkanál liszttel és felöntöttem jéghideg vízzel. Jól megkevertem és kiraktam a teraszra pihenni (meg rejtõzködni, hogy a gyerekek ne vegyék észre). A lisztes víz hatására a kagylók kicsit kinyílnak és lelkesen elkezdenek tátogni, amivel a bennük lévõ maradék homok is kijön. Egy óra múlva azután alaposan átöblítettem a tál tartalmát, minden lisztnyomot eltûntettem és még egy órát várakozott a kagyló friss hideg vízben a vendégekre.
Mikor a hagymák már rendesen megpárolódtak, hozzáadtam az összes zöldfûszert. Kicsit kavargattam rajta, majd belecsavartam a lime levét, megsóztam, borsoztam és felöntöttem a liter borral. Felforraltam és beletettem a fagyasztott bazsalikomot is és elzártam a tüzet a fazék alatt.
Ahogy befutottak a vendégek, újra alágyújtottam, felforraltam és beleöntöttem az összes kagylót. Megkevertem a forró szaftban és lefedve pároltam kb tíz percig (közben még egyszer kevertem rajta nagy fakanállal). Nagy merõkanállal tettem az asztalra, ahol mindenki merhet kagylót és szaftot is a tányérjába.
Enni kézzel szokás: a kinyílt kagylót kettéválasztjuk, amelyiken a kagylóhús van, abból kiesszük a húsát és az üres héjakat, mint kanalat használva bekanalazunk izlés szerinti mennyiségû szaftot. A zárva maradt kagylókat ki kell dobni, azok nem ehetõek.
Ne feledjünk el mélytányért adni mindenkinek a kiürült héjnak.