Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Borban párolt kagyló zöldfűszerekkel

2013.12.23. 07:00 Andrass9

Tûzhelyvadászaton voltunk, sok boltot meglátogattunk. Utolsónak hagytuk a Metro áruházat (ahot összesen 4 tûzhely árválkodott). Hamár itt vagyunk, vásároljunk is. Nekem például 50 liter paradicsomlét. Amibõl befõzni akartam, az az idén elfagyott, ezért bolti kell. Meg amúgy is, elferdült izlésem még az USA-ban megszerettette velem a sürítménybõl készült paradicsomlét , amibõl napi egy liter az adagom.

Node nem ez a lényeg, hanem éppen a vásárlás vége elõtt beugrott, hogy a Metroban mindig szuper kagylót lehet venni tisztességes áron. Közönséges fekete kagyló, amit most tisztított állapotban árultak 1050 Ft/kg-ért. Ez nagyon jó ár és a kagyló friss szokott lenni (Dániából hozzák). Másnapra Mikulásozni vártuk a gyerekeket, tökéletes meglepetés elõétel lesz!

19.jpg

Csak hárman esszük, ezért 4 adagot készítettem. Kellett hozzá:

  • 2 kg fekete vagy kék kagyló.
  • 1 liter száraz fehérbor
  • 8 dkg vaj
  • 4 ek oliva olaj
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 kisebb hagyma
  • 1 lime vagy citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag újhagyma vagy mogyoróhagyma, ha hozzájutsz
  • Óriási csomag petrezselyemlevél, egy szál zellerlevél, kis kakukkfû, majoranna, zsálya, tárkony és oregano a kertbõl (még van!)
  • 2 kocka fagyasztott bazsalikom
  • só, bors

13.jpg

Elõvettem egy nagy 8 literes fazekat, amiben felforrósítottam a vajat és az olivát. Megaprítottam a hagymát és beledobtam a forró zsiradékba. Az újhagymát hosszában kettévágtam, mielõtt felszeleteltem és a hagyma után tettem.

14.jpg

15.jpg

Az óriási csomag petrezselymet és zellert a többi zöldfûszerrel megmostam (kivéve a bazsalikomot, azt még tavaly tettem el télire).

16.jpg

Mindet felkaszaboltam apróra, lereszeltem a lime héját is.

17.jpg

A két fej fokhagymát egy frissen tanult trükkel pillanatok alatt megtisztítottam. Az ötletet kedves horgásztársam adta, aki kivitt a velencei tóra horgászni.

Csapj az egész fej fokhagymákra késsel vagy ököllel, hogy kicsit megtörjenek. Végy két fémtálat, amik nagyjából egymásba illeszthetõk. Tedd bele a fokhagymákat, szorítsd össze õket és rázd, mintha az életed függene tõle. Kb 15 másodperc rázás után minden girizd tisztán kivehetõ a héjkupacból!

Itt megnézhetõ a YouTube-on is .

Az így megtiszított girizdeket megvágtam és azt is a hagymához adtam.

Eközben persze a kagylókat illik kiáztatni kicsinyt. Mivel tisztított kagyló volt, nem kellett a szakállát eltávolítani, sem nem sikálni, viszont rá kell beszélni a kagylót, hogy köpje ki a homokot! Ez egyben jó alkalom, hogy kiválogassuk a nyitott, törött, döglött kagylókat, amit ki kell dobni. Egy naaaagy tálba beletettem az összes kagylót, megszórtam egy evõkanál liszttel és felöntöttem jéghideg vízzel. Jól megkevertem és kiraktam a teraszra pihenni (meg rejtõzködni, hogy a gyerekek ne vegyék észre). A lisztes víz hatására a kagylók kicsit kinyílnak és lelkesen elkezdenek tátogni, amivel a bennük lévõ maradék homok is kijön. Egy óra múlva azután alaposan átöblítettem a tál tartalmát, minden lisztnyomot eltûntettem és még egy órát várakozott a kagyló friss hideg vízben a vendégekre.

10.jpg 11.jpg 12.jpg

Mikor a hagymák már rendesen megpárolódtak, hozzáadtam az összes zöldfûszert. Kicsit kavargattam rajta, majd belecsavartam a lime levét, megsóztam, borsoztam és felöntöttem a liter borral. Felforraltam és beletettem a fagyasztott bazsalikomot is és elzártam a tüzet a fazék alatt.

Ahogy befutottak a vendégek, újra alágyújtottam, felforraltam és beleöntöttem az összes kagylót. Megkevertem a forró szaftban és lefedve pároltam kb tíz percig (közben még egyszer kevertem rajta nagy fakanállal). Nagy merõkanállal tettem az asztalra, ahol mindenki merhet kagylót és szaftot is a tányérjába.

Enni kézzel szokás: a kinyílt kagylót kettéválasztjuk, amelyiken a kagylóhús van, abból kiesszük a húsát és az üres héjakat, mint kanalat használva bekanalazunk izlés szerinti mennyiségû szaftot. A zárva maradt kagylókat ki kell dobni, azok nem ehetõek.

21.jpg

18.jpg

Ne feledjünk el mélytányért adni mindenkinek a kiürült héjnak.

20.jpg

33 komment

Címkék: oliva fokhagyma zsálya bazsalikom kagyló vaj kakukkfű petrezselyem

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr695683598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2013.12.23. 07:14:40

Na ez pont jókor jött.
Én is ezt akarok karácsonyi meglepetés-előételnek, csak én valami tejszínes-fokhagymásat szeretnék. Sose csináltam még, majd kiderül, mi sül ki belőle.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.23. 08:04:24

andrás, a videón te vagy?

a kagylóról jut eszembe: évezredekkel ezelőtt először ettem ilyen cozzét (alla marinara) egy csapattal. kihoztak egy naaagy tálat ötfős adag), befaltuk. kértünk még egyet, azt is befaltuk. ezt összesen ötször. és még mindig kértünk, de már -kicsi étterem lévén- csak a másnapi kagylók voltak (az már vénusz volt-, és azok is áztak a homok miatt. mondtuk, nem baj, jöhet.
hozták is, kicsit reszegett a fogunk alatt, de megettük.
éjjel egykor a szállodába visszatérve már éreztük, hogy kicsit elsokalltuk, és valami durva házipálinkával próbáltuk megelőzni a fehérjemérgezést....(akkor még ittam alkoholt)

medvedr 2013.12.23. 09:42:00

Jó lett! Bejött a meglepetés? Remélem jó nagy öröm faktorral! Nekem, ha hazajönnek valahonnan a fiúk és valami foguk alá való kerül, mindig eszembe jut a kiskoruk, mert látom a szemükben a csillogást miközben esznek. (Ez ha éhesen jönnek haza, meglehetősen rövid ideig tart, mert pillanatok alatt bepakolnak mindent.)
@Babette_: Naponta jársz kocsmába absztinensként? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 10:02:26

@Vaczak2: A kagylót először hasonló alapban (bor, víz fűszerek) gőzöld, mint írtam, csak sokkal kevesebbel (2 kilóhoz max 2 dl bor+1 dl víz, a fokhagymát vajon pirítva). Ezután add hozzá a tejszínt és a petrezselymet a szószhoz.
Remek lesz!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 10:07:03

@Babette_: Nem én vagyok :)
Aért attól az óriási mennyiségtől, amit mesélsz bizony lehettek volna sokan igen betegek. Rengeteg rejtett allergiás van, akinél csak a túladagolás hozza ki a rohamot.
Megnézted a megismételt pogácsát?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 10:08:16

@medvedr: Nagy siker volt! A fiam ugrált a szobában, amikor meglátta az asztalon :)
Amúgy is hálás közönség a siserehad - ha a fogukra valót főzünk.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.23. 10:18:01

@Andrass9: szenvedtünk is, mint a disznó.
de azóta is szeretem:)

Vaczak2 2013.12.23. 11:25:43

@Andrass9: Köszönöm, úgy lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.23. 12:04:27

Szép napot!
Ez valami fenomenális! Csak lenne egy Metró a közelben!
Mondjuk van, csak nem árulnak kagylót: plus.google.com/103214156466501720777/about?hl=hu

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 12:26:30

@Waka: Pedig egy jó sörözőben kéne, hogy legyen :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.23. 14:00:43

@Andrass9: Régen volt már, mikor az jó hely volt.

süllőcske 2013.12.23. 20:37:21

Nagyon izgalmas étel ez a kagyló. Olyan csucsu, kinyitja az érzékek kapuját, csupa zamat. Kértem volna én is, az bizonyos. Oda vagyok a tengerízért, ami szinte belehasít az agyba, az érdekes szaftok, a friss fűszerek, savak annyira társai a kagylónak, hogy csak na. Lehet tejszínes is, habár én natúr jobban kedvelem. Pl így, ahogy itt áll.

süllőcske 2013.12.23. 20:40:00

Különben készen vagyok a Petőfimmel. Jövök, kedves emböreim!

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.23. 20:59:33

Bakker, én már lassan nem látok.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.23. 21:39:55

@Andrass9:
Nem a klaviaturát, hanem a leírt szöveget nem látom.

1kutya 2013.12.23. 23:20:35

én arra lennék kíváncsi, hogy a belgák (sic!) hogy sütik az utcán ezt a fekete kagylót, hogy sorban állnak folyamatosan az utcán érte...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.24. 08:50:09

@1kutya: Sütve még nem ettem, de ez a gőzölés/párolás mindössze 1-2 percet vesz igénybe, ha nagy mennyiségű, forró szószba dobsz egyszemélyes adagot.

susztertangó 2013.12.24. 12:01:14

Mindenkinek Áldott/kellemes Karácsonyt kívánok! Illetve kinek mit.Az Ünnepi Fát feldiszítettétek? Gondolom ez így píszí.......

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.24. 14:21:41

Aki nem megy kóringyálni vagy pászlizni, annak vacsora utáni desszerként, hogy teljes legyen a mai nap:
vimeo.com/25945600

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.24. 14:24:32

@látjátok feleim szümtükkel: Az én hangom csak húszezer másikkal felhígítva érvényesül rendesen. Mondjuk meccsen.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.24. 14:27:07

@Waka:
Pedig ilyen hanggal lenne szansz arra, hogy gyorsan tovább lehessen menni a következő házhoz.:)

medvedr 2013.12.24. 14:43:20

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Vaczak2 2013.12.24. 16:01:36

A minap ilyet kaptam:

KKÜ és BÚÉK ! (Egy ideig gondolkodtam rajta, mi lehet).

Akkor hát Kellemes Karácsonyt Mindenkinek!

2013.12.24. 16:40:07

@Waka: @látjátok feleim szümtükkel:

én énekórán csak szóban felelhettem, határozott tanári utasításra csak elméletből.... :)))

Az én karácsonyom boldog, legalább ennyit nektek is!

Gyönyörű az étel, külföldön sokat fogyasztottam, de itthon még eszembe sem jutott kipróbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.24. 17:51:16

Boldog Karácsonyt annak ki azt ünnepli, a többieknek pedig csodásan szép ünnepeket kívánok!
És különben is az újév már a nyakunkon ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.24. 17:52:35

@pizzaszeletvágó: Én most is ennék, de nem mentem el a Metroba érte. Ha hozzájutsz (elvileg a fagyasztott kagyló is jó), okvetlenül próbáld meg.
süti beállítások módosítása