Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Borjúpaprikás nokkedlivel

2013.12.19. 07:00 Andrass9

Ez az étel az adventi kacsalevest követte. Ki kellett találni valami húst és tésztát, amit a kislyány igazán szeret. A családban a paprikás és a nokkedli is nagy kedvencek. Feleségem a paprikást jól készíti, de nokkedlit nem csinál. Vagy fúró, vagy könyök vagy valami obskurus formájú száraztészta van hozzá, amin szépen elsimul a szaft.

A csodahüttõ ezúttal egy kilós "borjúapróhúst" ajánlott, amit még a Metróban vettem. Nosza - borjúpaprikást még nem fõztünk (ha jól emlékszem), legyen hát ez a húsétel.

Hozzávalók:

  • 1 kg borjú apróhús
  • 3 fej hagyma
  • 2 dl tejfel
  • 1 csõ zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 girizd fokhagyma
  • 2 evõkanál Farkas András féle pirospaprika
  • 4 evõkanál oliva (zsír jobb lenne, de azt nem kedvelik a hölgyek)
  • 1 ek liszt
  • só, bors

30.jpg

A hús igazi csalódást okozott - ez két darab nagyon bõnyeges hús volt, talán hasaalja vagy puhahátszín. Gondoltam, lefejtem róla, és külön teszem a paprikásba, mert az íze az bizony kell bele!

Minden esetre a hagymát felkockáztam és olivában feltettem a tûzre dinszelni.

31.jpg

A zöldpaprikát, fokhagymát is megaprítottam, a paradicsomot pedig a gázlángon megégettem, hogy könnyen le tudjam hámozni.

32.jpg

A húsról végül csak egy ínréteget fejtettem le a kedvenc filézõkésemmel, amikor jött a telefon, hogy nem jön a lyány. Ettõl kezdve csupán felkockáztam kicsire.

33.jpg

A megpárolódott hagymába beleszórtam a zöldpaprikát és a fokhagymát is, amivel egy kicsit tovább pároltam. Ekkor viszont hozzáadtam a pirospaprika kétharmadát.

34.jpg

Jól megkevertem, majd beletettem több részletben a felvágott húst. Ezt alaposan lepirítottam, forgattam a lábosban. Amikor teljesen kifehéredett a hús és bõ levet eresztett, hozzáadtam a meghámozott paradicsomot is. Így addig kavargattam, míg a leve el nem párolgott.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Ekkor felengedtem annyi vízzel, hogy bõvel ellepje és fedõ alatt lassú tûznél addig fõztem, míg a hús megpuhult. Szerintem itt abba kellett volna hagyni, és megenni pörköltnek - olyan fantasztikus szaftja lett. Dehát nemúgy van ez, kell bele a tejfel, amihez egy kanálnyi lisztet is hozzákevertem - úgy jobban feltapad a szaft a tésztára/nokkedlire.

39.jpg

Ekkorra a tésztavíz is felforrt, kiszaggattam hát a nokkedlit is. A tésztavízben fõztem ki a csigatésztát a kacsaleveshez - két legyet egy fõzõvízzel...

40.jpg

A tejfelt belekevertem a paprikás szaftba és összeforraltam.

41.jpg

Persze elrontottam. Éreztem én, hogy sok lesz az a fél liter tejfel, amit a receptek írtak. Nem is használtam annyit, csak 3,5 dl-t, de ez is sok! Legfeljebb 2 dl kellett volna bele. Kivenni viszont nem lehet - felöntöttem hát 4 merõkanányi kacsalevessel.

42.jpg

Így felhigítva jobb lett :) A hús nagyon szaftos, köszönhetõen a rengeteg innak (lásd még lábszárhús), a nokkedli pedig nokkedli!

55 komment

Címkék: hagyma borjú lábszár pirospaprika Farkas András

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr535671419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2013.12.19. 09:43:08

A filézőkésed nagyon szép vas!
A végeredmény nekem tetszik így képről, viszont ahogy elnézem, én a kés-villa kombó helyett inkább kanállal mentem volna neki :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.19. 09:48:38

@csigafrédi: Ahogy én is tettem, de valamiért ezzel fotóztam :)
Az a vas pedig a kedvencem! Senki nem használhatja (de azért amikor nem látom, feleségem bizony használja :)

2013.12.19. 11:34:30

Borjúnál (és birkánál) főként ezek a "bőnyeges" húsok adják meg azt az ízt, azt a karaktert, amit egy belőlük készült pörkölttől elvárunk. Ha kicsit korrektebben csomagolták volna, akkor dobnak még hozzá egy kis szárazabb comb vagy lapocka darabot is, nem tört volna le a kezük, de ez se gond így. Én pörköltben külön vadászom az ilyen darabokra, amit más félrepiszkál.
Finom. Szeretném.

2013.12.19. 11:38:04

***Sajnos túl aktuális a napi vicc.***
:(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.19. 12:13:30

@pizzaszeletvágó: A fene enné meg ...
Teljesen elegem van már abból, hogy az ilyen viccek aktuálisak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.19. 12:14:29

@pizzaszeletvágó: Ezt a bőnyeget/mócsingot/inat megszerettem. Nem lehet gulyást főzni nélküle és egy jó táfelspitznek is remegnie kell!!!

2013.12.19. 13:53:11

@Andrass9:

"...remegnie kell!!!" - a félelemtől mikor ránézek :)))

Topy 2013.12.19. 15:26:21

@Andrass9: ő, attól hogy elfogy a marha :)

2013.12.19. 17:26:05

@Andrass9: bréking, írtam neked egy nagyon fontos mailt, kérlek nézd meg!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.19. 18:24:39

@Andrass9: Megvan - a szemétbe tette a szerverem.

susztertangó 2013.12.19. 18:51:10

@Andrass9: Mintha másodszor olvasnám, hogy a telefon jött a lyány helyett. :-((Vajon érvényes-e az a bőcsködés, hogy két letolás = egy dicséret???

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.19. 19:00:14

Szép estét!
Finom falat, egy zóna adag jöhet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.19. 20:58:35

@susztertangó: Könnyű másodszor olvasni, mert mindkét eledel ugyanakkor készült. Amúgy nem nagyon szokta lemondani, ha megigéri, hogy jön.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.19. 20:59:05

@Waka: Jóstét!
Zóna adag a teleportba ...

medvedr 2013.12.19. 23:06:51

Szerintem egy kicsit kevesebb hagyma is elég lett volna. A tejföl érintve volt.. Ha már olaj akkor szerintem inkább napraforgó. Fokhagyma meg megalázása a borjúnak , marhának. Amúgy biztos jó volt, de nem nagyon enném meg.

susztertangó 2013.12.20. 05:52:07

Jó reggelt Kocsmabeliek!Mi a véleményetek? Már ma megveszem a szilveszterre szánt malac császárt, és nem tudom, hogy lefagyasztás előtt fűszerezzem-e vagy sütés előtt? A sót úgyis csak később tenném rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 09:34:10

Jó reggelt!
@medvedr: Napraforgótól nekem megy a hasam. @Babette_: A lányok meg nem akarnak zsírt enni.
Most mellik ujjamat harapjam?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 09:37:10

@susztertangó: Én előre fűszerezném és várnék egy napot a lefagyasztásával. Amíg a hús fagyott állapotban van a fűszer sem nem oszt, sem nem szoroz - nem tud a jégbe beszivárogni.
Ezzel a módszerrel a felengedés után azonnal feldolgozható a hús, kissebb a veszélye a baktériumok szaporodásának. Bár erről Medvedokit kell inkább faggatni, ez az ő asztala :)

Topy 2013.12.20. 09:40:27

@Babette_: biztos épp elfogyott a füstölt szalonna...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 11:08:38

@Topy: Az igazság az, hogy a füst ízét nem akartam beletenni. A szalonnazsírért nem reklamálnak a lányok - erre varrjál gombot.

Topy 2013.12.20. 11:21:09

@Andrass9: ismerem az érzést :)
eléggé "reform" vonalon vagyok, de pár dologban egyszerűen nincs kompromisszum, ilyen az, hogy egy csomó ételben ragaszkodom a zsírhoz - amikor nálunk ezen ment a röcögés, abban maradtunk, ha meg tudják mondani, hogy miben mi van, akkor beleszólhatnak :D
aztán meggyőztem őket, hogy nem attól a kiskanálnyi libazsírtól fognak elpatkolni, meg belátták, hogy pl. a paprikáskrumpli olajjal szörnyű :)

Topy 2013.12.20. 11:22:10

@Andrass9: egyébként egy kis füst nem árt, dobsz mellé némi pernyét meg 4-5 megpörkölt szúnyogot és megvan a bográcsfeeling! :D

2013.12.20. 12:53:29

@Topy: melyik üzletben kap manapság az ember igazi békebeli pörkölt szúnyogot!? Hiába, már ez sem a régi... :)))

Topy 2013.12.20. 13:00:23

@pizzaszeletvágó: valószínűleg itt is a házi tartósítás a megfelelő módszer, kis dunsztosban eláll a spejzban :)

2013.12.20. 13:17:26

@Topy: értem, akkor ezt etetni sem kell, ellentétben mint amikor zsizsiket vagy lisztmolyt tartunk a spájzban. Világos. :)

2013.12.20. 14:10:49

@Andrass9: tan' kérem, a Topy kezdte!!! :)))

Topy 2013.12.20. 15:09:09

@pizzaszeletvágó: tan'kérem az úgy kezdődött, hogy visszaszólt! :)))

Topy 2013.12.20. 15:14:15

@pizzaszeletvágó: egyébként a lisztmolyt ne is emlegesd, kb. fél éve vívok kilátástalannak tűnő harcot, valamivel sikerült behozni, néha egy időre eltűnik, de aztán megint felbukkannak - gondolom amíg a következő nemzedék szárnyra kap -, hiába a csapda
ment már a kukába zabpehely, a karácsonyi ajtódísz szárított narancsát és bogyóit porrá zúzták, bontatlan tészta zacskójába beköltöztek, tán még az üvegen is át tudnak jutni, szerintem ezek meghajlítják a teret és manipulálják az időt, párhuzamos univerzumokon keresztül szaporodnak vagy miarosseb...

most arra várok, hogy az erkélyen végre stabilan fagyjon, megy ki a motyó, hátha kifagynak (a mélyhűtő kicsi egy ilyen projekthez)

2013.12.20. 16:56:17

@Topy: volt ilyen. Én akkor szívbaj nélkül kidobtam mindent. 3 kg diót is, 5 kg szárazbabot is, egy szép csomag szárított gombát is, nem érdekelt. Ami tisztának tűnt, azt üvegekbe jól lezárva a garázsba vittem. A spájzban takarítás, utána hónapokig semmi olyat nem tettem oda. A garázsból csak azt vittem vissza, amiben nem kelt ki. Évek óta nem láttam lisztmolyt. Nagy pocséklás volt, az igaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 18:21:48

@Topy: A rossz hírem az, hogy én is jártam így egyszer, és csakis @pizzaszeletvágó: módszere segített. Sajnos kicsit több szárazanyagot dobtam ki, meg vagy 20 kiló saját diót (képzeld el, hogy láthatóan mozgott a doboz, amiben volt! Valami nagy nagy nagy tüzet raktam (J.A.) és mindent elégettem.
Azóta dupla szúnyogháló van a kamrák ablakán és szigorúan zárva az ajtaja, valamint a BioStop 3 havonta új. Érdekes, hogy így is akad néhány a csapdában, viszont a szárazáru az érintetlen!!!
Nagyon alaposnak kell lenni a háló felszerelésekor, hogy ne legyen rés.
Ja! Másik fontos dolog: a feromoncsapdát csak akkor tedd ki, ha garantálni tudod a zárt helységet, mert Hidegkútra kijönnek a Kalefről a molyok, ha megérzik :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.20. 18:29:12

Szép estét!
@Andrass9: Valami vírus lehet a teleport-hálózatban. Egy ágyékkötős, fülig szaftos szerecsen jött ki a fülkéből üres tányérral a kezében, valamit hablatyolt, aztán felszívódott.
@susztertangó: Én lefagyasztanám így, a sütés előtt pár órával elég fűszerezni szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 18:42:24

@Waka: Az a szerecseny azt sem tudja, mijaza bornyú ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.20. 19:17:38

@Andrass9: Értekezést nem írt róla, csak megette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 19:22:15

@Waka: fene a belét ... Már nincs utánpótlás, hogy kárpótoljalak.

susztertangó 2013.12.20. 19:55:12

Kösz a tippeket.@Andrass9: Egerekkel jártam így. A padlásunk hagyományos: gerendák, lécek, rajta palafedés, szabadon jár a szél-meg a Celsiusok.A szomszéd valami nyúltápot s benne néhány egeret vitt fel, én meg valami Bábolnai Egérvészt, ami vérzékenységet okoz. Az eredmény több el és el nem pusztult egerentyű.Azt mondták a telefoni érdeklődésemre, hogy tüntessem el a mérget, mert az illatanyagra messziről is eljönnek és a ház függőleges falán is felmásznak. Maradt a hagyományos egér nyaktörő-egér nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 20:12:54

@susztertangó: Télleg felmásznak, tanúsíthatom.
Nálam maradt a zsilettpenge: Se dió, se mogyoró ...

2013.12.20. 21:07:10

@susztertangó: @Andrass9: én macskát használok egér ellen

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.12.23. 14:35:34

@Andrass9: Javasolnám a sózott fehér szalonnát ami egy kis fokhagymás pácban is volt , az ebből eresztett zsír a csirke és borjúpaprikásnak is nagyon jó !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 17:44:55

@Az amatőr hagyományörző: Amerikában csak az volt, mert füstölni nem tudnak. A bacon szalonna is folyékony füst pácolással készült.
Amúgy nem teljesen igaz, voltam Minneapolisban egy olyan fantasztikus barbecue étteremben, ahol egy teljes óriáspajta volt a füstölő! Olyan jót azóta sem ettem!!
Íz ügyben igazad van, de itthon meg nem tartok a hűtőben sózott szalonnát, mert a kicsit füstöltet jobban kedvelem és egy-két alkalomért nem éri meg.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.12.25. 13:05:21

@Andrass9: Ezzel azért én is bajban vagyok , csak ritkán van sózott szalonnám , inkább télen a disznóvágások környékén ! Mert hiába teszem a mélyhűtőbe egy idő után tönkremegy , a kamrámban hiába hűvös és szellős az idő múlásával megavasodik , pláne a padláson - és amit a hentesnél kapok az a legritkább esetben lesz jó -. Ez az avas szalonna már nem a kedvemre való , pedig a régi öregek /köztük apám is / direkt tartottak a padláson egy tábla sózott szalonnát hogy megavasodjon , és azt ették is , még ezt kedvelték is nagyon úgy mint a birkapörköltet jó faggyúsan készítve ! Ez a világ már elmúlt , nagy valószínűséggel az ízlésvilágunk is teljesen megváltozott , már a kanecetest nem tudnánk megenni !

turósmácsik 2013.12.26. 07:21:15

Ettől a kanecetestől kicsit megrendültem. Tényleg nem tudnánk megenni, de nem is kényszerülünk rá, Istennek hála.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.12.26. 09:28:02

@Az amatőr hagyományörző: szerintem inkább az volt, hogy a megavasodott szalonnát sem dobták ki, amióta már nem főztek belőle szappant. Ezért mindig tettek a bográcsba abból is egy keveset, hadd fogyjon! Egyszer úgy főztem slambucot, h került bele véletlenül egy kis avas szalonna is, nagyon ízlett a végeredmény, olyan lett, mint gyerekkoromban! (még szerencse, h nem valami nagyobb vendégseregnek főztem)
A faggyas birkapörköltöt én is nagyon komálom. Ha keveset készítek, nem finomkodok vele. De ha nagyobb vendégseregnek, akkor sem abálom előtte a húst (mint ahogy ezt manapság sokan teszik), legfeljebb a faggyú nagyját kiveszem.

Topy 2013.12.26. 10:23:56

@turósmácsik: a legszebb rész: " Mikor a hús megfőtt, kiszedték a fazékból egy nagy tálba, a levét a csontmaradékoktól meg a húsférgektől egy szitán megszűrték..."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.26. 11:30:32

@Topy: Ezen a ponton hagytam abba az olvasását :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.12.26. 13:08:08

Hol olvastok ti ilyen gasztrohorrort? :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.26. 13:28:50

@PO: Ahova te is posztoltál :)
sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=karikasostor&id=1191961231
Pista 2007. okt. 24. 20:15
"Kanecetes (ecetes, vereshagymás ecetes)" receptje Dr. Ecsedi István könyvéből (1935)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.26. 16:40:11

@Andrass9: Olybá tűnik, kicsit változott 1935 óta az ízlés. Én benne hagyom a kukacot. :D