Persze, nem akkora durranás, egy szimpla felturbózott rántottleves. Viszont egyszerű elkészíteni, és igen gyorsan megvan, ráadásul szeretem is. Lehet csurgatott vagy buggyantott, kínálhatjuk pirított zsemlekockával, készülhet zöldségleves alapon újhagymával és cukorral ízesítve, kukoricaliszttel habarva, de akár némi parmezánnal is dúsíthatjuk. Van, aki a köménymagot először megpirítja, hogy jobban kijöjjön az íze. Biztosan mindenkinek megvan a tuti receptje, én a lehető legegyszerűbben készíttetem.
Másfél evőkanál étolajat hevítettem, és megpirítottam benne másfél evőkanál lisztet.
Mikor zsemleszínű lett, félrehúztam a tűzről, beleszórtam egy teáskanálnyi pirospaprikát, majd hideg vízzel felöntöttem. A lángra visszatéve összekevertem, két babérlevéllel és egy késhegynyi őrölt köménymaggal fűszereztem, és egy kiskanál ecettel ízesítettem. További víz hozzáadásával kb. másfél literre hígítottam, és megsóztam.
A tojás hozzáadásánál kétféle iskolát követhetünk: csurgatott tojásleves vagy buggyantott tojásleves lehet belőle. Én mindkettőt szeretem. Először tehát egy csipet sóval felvertem két egész tojást.
Mikor a leves felforrt, folyamatosan kevergetve belecsorgattam a tojásokat.
Ezután egyenként felütöttem még két tojást, a leves örvénylősre kevertem, és óvatosan belecsúsztattam őket. Az örvénylés hatására a tojások nagyjából egyben maradtak.
Ha igazán jót akarunk enni, innentől már ne főzzük, hanem azonnal tálaljuk. A buggyantott tojást félbevágva a sárgája kifolyik, és tovább gazdagítja a levest.