Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Túró, gombóc

2013.12.09. 07:00 Waka

Értem én, menjek a csudába. Pedig a brindza voltaképpen túró, és a végeredmény gömbölyű lett.

18.jpg

Egy kedves ismerőstől kaptam a közelmúltban cirka 25 dekára való juhtúrót. Igazi illatos, kicsit csípős, szép sárga volt. Mivel akkor éppen nem fért bele a repertoárba, bevágtam a fagyasztóba, milyen jó lesz majd egy sztrapacskába.

A családi tanács sajnos leszavazta a sztrapacska projektet, de eszembe jutott a múltkori krumplis gombóc, gondoltam, egy olyasmibe dolgozom bele a brindzát.

25 deka kolozsvári szalonnát vékony csíkokra vágtam, és egy kanál zsír hozzáadásával ropogósra sütöttem.

3.jpg

A brindzát kiolvasztottam, és villával összetörtem.

4.jpg

Két kiló krumplit héjában megfőztem, meghámoztam, és áttörtem. 10 deka vajat a keverőtálba daraboltam, arra nyomtam át a burgonyát, hogy felolvassza azt.

2.jpg5.jpg6.jpg

Hozzáadtam fél kiló lisztet, a túrót és a szalonnát, sóztam, egy kis reszelt szerecsendióval ízesítettem, és ráütöttem négy egész tojást.

7.jpg

Lágy tésztát dagasztottam (másfélét nagyon nem is lehetett), majd zsíros kézzel gombócokat formáztam belőle, és két folpackkal bélelt tálcára raktam őkelméket.

8.jpg9.jpg

Lobogó, sós vízben tízesével kifőztem a gombócokat, majd megforgattam őket a szalonnazsírban, végül egy tepsibe rendeztem, és ráöntöttem a maradék zsírt is. Kicsit soknak bizonyult, ezért egy sorban nem fértek el, de nagyobb bajuk nem lett ettől.

10.jpg11.jpg14.jpg

Sütőben 2-es fokozaton bő egy órát sütöttem.

17.jpg

Hogy ne legyen olyan egyhangú a köret, összedobtam egy tejszínes paszternákot is mellé.

A paszternákot hosszában félbevágtam, és felkarikáztam.

12.jpg

Kevés olajon megpirítottam, sóztam, borsoztam, majd felöntöttem egy deci vízzel, és fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára pároltam.

13.jpg15.jpg

Mikor megpuhult, hozzáadtam 2 dl tejszínt, és alaposan kiforraltam.

16.jpg

Pénteken a boltban 900 HUF volt az apróhús kilója, az ismerős hentes rendelt, válogatott nekem két kiló olyat, még rántott húsnak is jó lett volna. Ebből sütöttem egy kis pecsenyét a gombócok mellé.

Tartalmas, jóízű fogás volt, degeszre ettem magam.

129 komment

Címkék: burgonya tejszín gombóc szalonna paszternák brindza

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr185680272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 07:45:16

Ez a gombóc zseniális.
A paszternákba meg tettem volna valami zöldet, pl. kis zödségzöldet vagy kaprot, oszt így már jó étvágyat a reggelihez.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.09. 08:21:27

tegnap a borbásmarcsi műsorában volt egy átértelmezett sztrapacska. az átértelmezett cuccokat általában nem szeretem, de ez nagyon klassz volt.
a szalonnát és hagymát a gombócba töltötte, a juhtúrót meg levesnek (!) főzte fel, és abba tette a gombócokat. ezt kipróbálom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.09. 09:14:55

Nem semmi mennyiség ez a gombóc, amit főztél! Nrm is csodálom, hogy pukkadásig laktál.
Nagyon tetszik a recept, ebből én is megennék most hirtelen reggelire vagy ötöt, csak mire elkészülne, már ebéd lenne belőle.
A végén ezt prézlibe forgattad, vagy a sütőben lett olyan szép pirosbarna, mint az első képen látszik.
Az utóbbi esetben értem az egy órás sűtést, mert gondolom, hogy a gombócok már megfőttek a vízben.

2013.12.09. 09:23:55

Ez így nagyon rendben van.

@Babette_: én is néztem tegnap este, és pontosan erre a két következtetésre jutottam, egyik, hogy meg kellene csinálni azt a "befordított sztrapacskát" másik, hogy ez a Waka féle gombóc szinte ugyanaz, ugyanabból az ötletből jön.

Sőt! Nekem ez itteni azért tetszik jobban, mert nem szeretem az agyontejezett, tejszínezett, vajazott, lisztezett leveseket.

Waka! Megemlítve, hogy ez a gombócod így tökéletes, a tegnapi tv műsorban látottak szerint máris tovább gondoltam.
A szalonnát nem a tésztába keverném, hanem a krumplis-túrós tésztát elkészíteném, nyújtanám, négyzetekre vágnám és a közepére tenném a szalonnát, amit esetleg még hagymával is együtt lehetne pirítani, vagy bármivel, netán megint csak a savanyú káposztával, de akár bármivel is töltve, úgy készülnének gombócok.
A végén lehet sütőbe is tenni, de a megfőtt gombócokat egy serpenyőben, zsírjában is meg lehet forgatni, hogy kicsit piruljon a külsejük.

Családom valamiért nem eszi a krumpli gombócot, pedig ideális köret, de talán majd így. Nem adom fel!
Pedig színes gombócokat is szoktam csinálni, és ez itt sem kizárt: piros gombóc csipet piros őrölt paprikával a tésztájában, zöld gombóc sok zöldpetrezselyemmel a tésztájában, ha van natúr is, akkor máris kész a piros-fehér-zöld gombóc. :)

medvedr 2013.12.09. 09:50:51

Valahogy ezekről a kajákról szoktam le az idők folyamán. Ettől ez még nagyon rendeben van, de már nem bejövős. Változnak az idők. Nekem nem tűnik túl egészséges dolognak, a fél kiló liszt meg a 25 dkg szalonna egy kaján belül, (bár a zsírja nincs benne), de nyilván nem is arra lett kitalálva, hogy különböző diétákba jól passzoljon. Ellenben komoly fizikai igénybevételt lehet véghezvinni vele az bizonyos.

csigafrédi 2013.12.09. 10:48:03

A gombóc nagyon tetszik, @pizzaszeletvágó: féle (, a közepébe halmozni a szalonnát egy kis párolt hagymával együtt) módon még vadabbul hangzik :P
A paszternák helyett én inkább valami mártással tudnám elképzelni, de csak azért, mert a paszternákért nem vagyok túlságosan oda, meg vissza :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.09. 11:03:03

@pizzaszeletvágó: nem emlékszel a levest hogyan csinálta? ez olyan kapkodós műsor volt, pont nem figyeltem

2013.12.09. 11:34:21

@Babette_: Én is csak emlékezetre hagyatkozom, de azt hiszem pontos: lényegét tekintve besamellel indított, majd abba tett még plusz tejet, hogy leveses legyen, abba simán beleolvasztotta a juhtúrót, most itt egy picit elbizonytalanodtam, hogy volt-e a lében még valami, vagy kellett-e még krémesíteni valahogy, de azt hiszem nem, illetve gondolom ez a túrótól függ. Ebbe betétként jött a gombóc: tulajdonképpen akár szilvásgombóc tésztának is felfogható anyagban a hagymás bacon szalonna. Külön sós vízben megfőzve. Én a gombócra figyeltem inkább. Remélem jól emlékszem.

2013.12.09. 13:10:08

@látjátok feleim szümtükkel: éppen javasolni akartam, de lemaradt. Aki keres nem csak talál, hanem tálal is! :) (egy laza betűcserével)

@medvedr: igen....igen... Nehéz dolog az öregség. Megváltozik az ember. Mikor az ember többre becsüli a szolgálatban lévő háziorvost a szabadnapos nővérkénél... meg nem is kell hozzá annyi energia....

:DDD

/meg ne haragudj medvedoki az élcelődésért!/ :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 14:00:50

Azért a doki sem panaszkodhat, nem vette észre, hogy a fél kiló liszt két kiló krumplihoz társul, és az így már nem is olyan sok.

Na séta, vár a kutyu.

vörösbor(de)minőségi 2013.12.09. 15:21:54

ipari mennyiség-de nagyon finom lehetett.a paszternák mellett kés neve,anyja neve,életkora-érdekelne.igen jóképű.

2013.12.09. 15:23:18

Mi jöhet még? Az a kép, tejóatyaúristen!
Reszkessetek gasztrobloggerek, gasztroistenek!

hvg.hu/gasztronomia/20131207_Gyurcsany_eladta_szakacskonyvenek_elso_pe

medvedr 2013.12.09. 15:31:52

@pizzaszeletvágó: Ugyan már! Egyébként ez így van, ez a változás a korral jön- bár nem vagyok olyan nagyon öreg, de már egészen fiatal sem.

csigafrédi 2013.12.09. 15:34:36

@vörösbor(de)minőségi: Biztos, hogy fiskars (functional form sorozat), innen a 16-os szakácsnak mondanám.

@pizzaszeletvágó: mekkora zakotaság van azon a konyhapulton tejóég O.o

Topy 2013.12.09. 16:21:01

@csigafrédi: ez legalább életszerű! :D

csigafrédi 2013.12.09. 16:29:52

@Topy: háát pont az a bajom vele, hogy túlzottan életszagúra akarták, de azért a valóságban így nem lehet főzni, ráadásul se egy hűtő, se egy mosogató nincs a képen, ami nyilván jobbra kiesik a kamera látószögéből, tehát totál szarul van berendezve az egész konyha. Elképzelem, hogy a fotós mondja: még egy nylonzacskót a fedő mellé, hogy emberibbnek tűnjön :D
A vágóműanyag lelóg a pultról, egy fedő két méterre az üres, szutykos fazekától, egy elárvult répa..stb.
Ez ilyen PR könyv lehet szerintem (közeledés a potenciális szavazóbázishoz, vagy mi.) Könyvesboltban azért majd belelapozok, hogy átfogóbb képem legyen, de valahogy erről a képről nem az jön át, hogy szeretne főzni a figura.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 17:16:07

Beszéljünk inkább a posztról.

A krumpli, amit Waka főzött, megihletett, és elhatároztam, hogy hajába főtt krumpli lesz a vacsora ( nekünk is ilyen fajta a téli burgonyánk, és nagyon jó ). Közben azonban eszembe jutott, hogy le kellene szedni a laskagombát ( ha valakit érdekel honnan, kérdésre elmondom :) ), ezért azt is el kellett készíteni. Ekkor beugrott egy kb. harminc éves étel, ami kezdőházas konyhánkban gyakran főtt.

Vöröshagyma+fokhagyma+kacsazsír - párol - rá apróra vágott laskagomba, pírít, sóz és borsoz. Közben: hajába főtt krumpliból fejenként 3 darab amit félbe és szeletekre vág, serpenyőbe kacsazsír, mikor serceg bele a krumpli,sóz, pírít, ha eléggé pirult, rá marék vágott zöldségzöld, kész. A gombát a kruplihoz keveri. Bezabál.

Régen ehhez még jött egy adag főtt szafaládé is ( de már ezer éve nem láttam ).

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 17:19:44

Na! Megynugodtam, mégis jó a szemem.
Csigafrédi szerint nincs a képen mosogató. Hát kérem ez tévedés. A tűzhelytől jobbra ott van felakasztva a mosogató kefe, meg a fószer csöcse alatt látszik egy görbe cső, no az a csap.

2013.12.09. 17:24:34

@látjátok feleim szümtükkel:

megkérdezem: honnan? :)

Pont van itthon laskagomba, ami valahogy megmaradt hétvégéről, kacsazsír is van, pont azon gondolkodtam, mifenét kellene csinálni vele, sokáig nem áll el. Csak az a baj, hogy még mennem kell, dolog van. :(

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 17:54:24

@pizzaszeletvágó:

A tyúkolból.:):):)

Szóval van egy kb. másfél négyzetméteres, és 130 magas ólacskánk, annak deszka a teteje, és fólia az ajtója. Oda lett berakva egy zsákban az a laskagomba termesztő közeg, amit a Tescoban vettünk kb. két hónapja. Leírás szerint elkészíttetük a zsákot, és azt előírás szerint vízzel permetezzük. Most szedtem le kb. egy kilónyi csuda szép barna színű, tenyérnyi nagy levelű laskát. Teljesen olyan, mint amit vadon lehet találni, ízesebb, mint a bolti színtelen. Nagyon jó vacsora lett belőle. És, még van rajta egy kb. félkilós fürt. Meg vagy öt-hat kicsi, ami egy-két hét alatt fog majd megnőni.

Mi többször neveltünk már laskát, szabadban is lehet ezt az anyagot ( fólia zsákkal letakarva ), csak ott az időjárás jobban befolyásolja a növekedését, mert ahhoz nedvesség is kell. Meg kint a csiga általában meg szokta dézsmálni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.09. 18:46:20

Szép estét!
Akkor sorban.
@Babette_: Majdnem én is újraértékelt sztrapacskáról írtam, de én sem szeretem az ilyesmit.
@Andrass9: Szép adag volt, négy embernek két evésre elegendőnek bizonyult. Nem akartam úgy járni, mint legutóbb, mikor a második evésre már be kellett osztani a maradékot. Nem forgattam prézlibe, a sütéstől lett ilyen. A múltkoriból okolva inkább alacsonyabb hőmérsékleten és tovább sütöttem.
@pizzaszeletvágó: Legközelebb csavarintok még egyet rajta.
@medvedr: Ez azért 8-10 adag étel, ha így számolsz vele, talán nem olyan nagy dózis.
@látjátok feleim szümtükkel: Ezt ki fogom próbálni. Majd mesélek.
@vörösbor(de)minőségi: Fiskars Functional form 20 cm.
@csigafrédi: Yes!

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 19:04:49

@Waka:

A krumpli ha jól gondolom kifli fajta, és gondolom te is termelted?

süllőcske 2013.12.09. 19:15:28

Csudafinom ez a gombóc!
Érdekes, két napja magam is ilyesmi gombóctésztát kevertem, más azért, csak a rokonítás miatt írom le:
A krumlistésztába került még dinsztelt hagyma, aprított zsályalevél, nem brindza, hanem lövétei sóvízben eltett juhsajt, reszelve. Ez kinyújtódott, megtöltöttem vegyes szárnyas vagdalékkal, fűszerezve. Egy része sütőben, másik hányada serpenyőben pirult, vaskosabb szivar alakra formázva.Mi paradicsommártással ettük, tekintve, hogy Anahita krumplistészta korongok sütésére készült, de én belekavartam a dologba, a napi szobrászkodás után, kiéhezve még egy kis creátori ténykedésre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.09. 19:23:28

@Waka: Akkor mégsem vagyok teljesen bolond. Most elolvastam ezt a krumplit, de jól láttam, ez egy A típusú valami. Hogyna tudtad átnyomni és milyen lett a tészta textúrája?
Én ilyesmire csak C krumplit használok.

süllőcske 2013.12.09. 19:34:30

Megyek gombafasírtot sütni.

2013.12.09. 19:53:58

@látjátok feleim szümtükkel: le kellene védetned a gombás tojást tojó tyúkot! :)))

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 19:54:59

@Andrass9:

Mi 7-8 éve csak, és kizárólag kiflikrumplit veszünk, kivéve, ha már a télire vásárolt elfogyott, és mást nem kapni.

Ha tovább főzzük, akkor könnyen pürésíthető ez is, főleg, ha a főző levéből valamennyit benne hagyunk.
Nagyon jó íze van úgy, ha fedő alatt, zsiradékon hagymával dinszteljük puhára.
Nekem a c típusú krumplik vizes ízűek.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 20:01:05

@pizzaszeletvágó:

Szóval abban az ólban nem járnak a tyúkok.
Kertben földbe ásott nyárfarönköt oltottunk be, és azt átlátszó fóliával takartuk, hogy kapjon fényt. Volt olyan is, hogy szalmás zsákba volt oltva a spóra, hasonlóan a kertben tároltuk.

Ajánlom, készítsd el az ételt piacon vett laskából, és majd meglátod mennyire jó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.09. 20:05:19

@süllőcske: Ez is jól hangzik. Milyen gombából sütsz fasírt?
@Andrass9: Hogy őszinte legyek, én nemigen betűzgetek a krumplikkal. Legutóbb is ebből a fajtából készült a gombóc, ezért maradtam ennél: blogkocsma.blog.hu/2013/08/06/jutalomfalat_157
Nem volt nehéz átnyomni, kettesével-hármasával tettem a krumplinyomóba, aztán bicepsz. Az utolsók után maradt benne valamennyi, de kanállal simát át tudtam törni.

2013.12.09. 20:07:10

@Waka: @Andrass9: ez mikor terem ez a fajta? ott azt írják, korai, de mikor kell ilyet keresnem a piacon?

süllőcske 2013.12.09. 20:18:37

@Waka: Lilatönkű, csiperke, darált géva.
Őszintén szólva, a fagyóban 12 kg dinsztelt gomba van, kell apasztani. Nem mindig lehet szupert főzni belőlük, de azért jól jön az. Ez egyébként egybefasírt, már süldögél.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 20:21:26

@pizzaszeletvágó:

Én augusztus elején-közepén szoktam venni, de már július második felében is kapható. Sőt egyszer a tescoban is volt nagyon szép.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.09. 20:26:00

@látjátok feleim szümtükkel: Mennyire áll el télire?
C-t én a krumlipüréhez használok, meg a gombóc tésztához. De akkor ezek szerint jó az A is.
Valami rémlik, hogy nem tudtunk A-ból gombócot csinálni, mert nagyon ragacsos lett a tészta, ezért kérdeztem rá a dologra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.09. 20:37:21

@pizzaszeletvágó: Szerintem júliustól már lehet kapni. Érdekes módon és mindkétszer - mikor vetési célra vettem ilyen fajta étkezési burgonyát, mivel vetnivalót nem kaptam - tavasszal jelent meg a piacon.
@Andrass9: Nekem remekül elvan, imitt-amott előjött pár csíra, de eddig az erkélyen volt, most meg a szemétledobóban. A belőle készült tészta alig volt ragacsos, egy kicsit azért be kellett olajozni a kezem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 20:47:48

@Andrass9:
Olyan jól, hogy a 2012-ben vásároltnak az utolját valamikor augusztusban dobtuk ki, és még nagyobb része fogyasztható volt ( sokat vettünk ). Mi garázsban tároljuk egy mosogatógép dobozban. Ez duplafalú papírdoboz tetővel, nagyon jól el áll benne, de most meg kell csírázni.

Waka nagyon drágán vette. Mi homoki ( Szeged környéki )termelőtől vesszük, 60-80-120 forint körül szokott lenni, idén kevesebb volt a termés, ezért 80 forint volt kilója.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.09. 20:53:01

Régen sárga kiflikrumplit lehetett csak kapni, az nem volt ennyire univerzális, és csak a birka pörkölthöz szerettük főzni. Ez a piros fajta sokkal több módon használható.

susztertangó 2013.12.09. 21:15:17

Kérek egy tányérral ebből a gombócból, persze a hús se maradjon le-meg valami pálinkát. Az egész búfelejtőnek. Ma rájöttem, hogy az első levélládám a 90napos látogatatlanság miatt végleg kiürült. Volt vagy 3000 levél benne, mecsoda veszteség. :-((( Nyilván sosem olvasnám el újra, de hogy jön ahoz egy freemailes admin, hogy csak úgy legyilkolja. :-(((Bár biztosan van oly magyarázat, hogy helyet kellett csinálni az újnak!:-))))))
Apropó, szerintetek a cinkék is Angliában vállaltak munkát? Egy hete kint van etető, meg egy darab zsírszalonna és egy fia cinke sincs.
Más.Mégis csak műxik ez a hasonszervi gyógy mód!Nem jutott eszembe a közkeletű neve és csak elég volt kezembe venni egy üres!oscillococcinum fiolát és elolvasni , hogy Laboratoires Boiron s máris tudtam: homeopátia, bibibibi.

2013.12.09. 22:53:26

@susztertangó: jajj, te! erre találták fel a POP protokollt, hogy saját gépen tárold a leveleidet, oszt semmi köze ne legyen hozzá holmi fríméles rendszergarázdának.

Errefelé szaporán látogatják az etetőt cinke komáék. Meg főleg a zöldikék. Ma reggel kissé elkéstem a napraforgóval, ott vártak a csupasz cseresznyefán üldögélve az üres etető fölött nagy búsan legalább 10-12 zöldike, mintha karácsonyfa lett volna feldíszítve velük, távolabb egy vegyes csapat cinke, széncinke, kékcinke, fenyves cinke gubbasztott a bokrokon. A zsírra nem mennek, csak a napraforgóra, tavaly is így volt már. Én ahogy meglátom az elsőt, teszem ki a kaját, kint van már egy hónapja, mindennapos elfoglaltság innentől, bizony. Kiesznek a vagyonomból tavaszig.

Örüljél, most engedélyezték Magyarországon a kínai orvosok minden további kontroll nélküli működését, mehetsz fülgyertyázni! Agybajra meg egyél diót, az hasonlít rá legjobban, mármint az agyra, koponya lékeléssel együtt, mikor feltöröd. :)))

susztertangó 2013.12.09. 23:17:28

@pizzaszeletvágó: ,Az én számitógépes ismeretem a "Kattints rá Nagyi!" illetve a helyi könyvtár szintén egyezer forintos tanfolyamáról származik. Amikor most feltettem azt a nagy tűzhely képet vágólappal tettem, mert eszembe jutott, hogy van olyasmi és múkodott. Én meg indián táncot jártam!A POP izé majd a következő életemben lesz.
------------------------------------------
Remélem ide is jönnek a madarak, mert elég nagy etető van, egy 3 literes hordószerű flakon átfúrva ferdén két fakanállal.Az öblébe csorog a szotyi illetve egyéb.
-----------------------------------
Hamár agy és dió meg hason szerv, eccer nézd meg hidegben tükörrel -szintén barázdált.He-he-he.Majd még gyógymód épül rá.

susztertangó 2013.12.09. 23:22:11

@pizzaszeletvágó: Egyébként az Agykontroll műxik-tehát tovább is van.(mondjam még?) Csak az a fránya szintre=alfára menés nem könnyű, nekem is csak nagy stressz hatása után- amikor nem értem rá Vágó Pityu lenni (Szkeptikus klub)-sikerült 1x.

2013.12.09. 23:46:55

@susztertangó: nincs nekem bajom az összessel, csak főleg a homeopátiával :)
Leginkább a középkori szimpátiás módszerre emlékeztet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 07:25:28

@susztertangó: a következő életed lutri, a POP izé meg csak annyi, hogy legyen egy levelező szoftvered, amibe bekötöd a fiókodat.
ha jól összeszámol, az egész megvan 10 kattintás alatt.
még az anyám is meg tudná csinálni.de mondjuk ő okos asszony:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 09:23:28

@Babette_: Elég disznó vagy :)
Ezeknek az időseknek (mint én) már 3 kattintás is sok, nemhogy egy levelező klienset telepítsenek. Az én anyám is okos volt, de ilyesmit ő se vállalt!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 09:45:16

@Andrass9:
én hiszem, hogy aki felmegy az internetre, az kevés útmutatással simán tud telepíteni levelezőszoftvert. ezek már olyan egyszerűre vannak csinálva, hogy tényleg csak annyi kell, hogy elolvassa, hova miért kell kattintani.
a fiók beállítása meg pláne, megmondod neki, hogy hol van a menüben, és kész. már nem kell pop3-kat meg ilyeneket állítgatni, mint régen.

aki meg tud regisztrálni a blog.hu-ra, az biztosan meg tudja csinálni.

eztet gondolom erről a témáról.
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 09:45:36

@susztertangó: @pizzaszeletvágó: Nálam csökkent valamelyest a cinkék száma, de átvették helyüket az őszapók. A körte ágain nagy mennyiségben találnak még döglött körtebolhát (már nem lehetett permetezni, de betakarítás után kaptak méregmentes lemosót - Agrol). Fantasztikus, ahogy minden nap megérkeznek 9-kor, fél tízig dolgoznak a fán és akkor mennek a szomszéd körtefájára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 09:48:36

@Babette_: Ebben van valami igazság, de az ilyen bonyoluiltabb dolgokat általában valamelyik gyerek csinálja meg a szülőknek. Az a tapasztalatom, hogy nem olvassák el, mit kell csinálni, vagy mi a hibaüzenet. És ez nem csak az öregekre vonatkozik, mert a feleségem is csak annyit mond, hogy volt valami felugró ablak, de nem tudja mi volt benne. Én meg csendben káromkodom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 10:00:02

@Andrass9: az én anyám mindig felhív, ha valami ismeretlen és nem érti.
pedig úgy kezdte, hogy a tőlem kapott gépen csinált egy 12*10-es excelt és beleírogatta a havi kiadásait. meg takarítgatta. olyannyira, hogy egyszer két órámba telt, míg látatlanba ki kellett találnom, hova tűnt a tálca.
(eltörölgette a képernyő méretező gombot. nagyon:)))

aztán elment nagyinet tanfolyamra
és ugyan a legtöbb dolgot én csinálom meg neki a gépen, de fényképezőgépről tud fényképet importálni, tudja, mi a böngésző, tud levelet írni és fájlt csatolni hozzá, fb-ozik.
ha valamit nem ért, felírja egy listára, és ha megyek, el kell mesélnem.
a múltkori listán volt:
- mi az url
- mi link
- mi a lájkolás.

szerintem tök cuki:D

medvedr 2013.12.10. 10:25:50

@Waka: Így már nem. Az adag számítással általában bajban vagyok. Van 2 fiam, 20 és 17 évesek,+ 22 éves unokaöcsém, meg egy 7 éves. Néha kb annyit esznek mint mindenki más. Legtöbbször viszont kifejezetten sokat. Csak nem tudom, hogy mikor milyen ing van rajtuk. Múlt szombaton volt a 17. szülinap. Hamburger, Tiramisu, Guiness sör és Rock volt a menü. (Metal natürlich főleg Rainbow 78-81 közti időszak számai) 7 en voltunk. A kurva hamburgert 2,3 kg össz húsból csináltam, a Tiramisuhoz 1,25 kg mascarponet és 3 dl tejszín és nem tudom mennyi baba piskótát használtam. Bazmeg épp hogy elég lett, pedig volt beköszönö falatként ringli meg füstölt sajtok, a házi barack pálinkához. Elfogyott még 200g Cathedral cheddar is a burgerbe -hogy hol szoktak rá gőzöm sincsen, de majdnem elsírtam magam amikor kifizettem. Na ez éppen hogy elég volt . Zsemle volt sült krumpli nem volt. Jégsaláta meg pár szem paradicsom. Mennyi volt az adag és mennyi kalóriát vittek/vittünk be, nem merném kiszámolni. Még egy poszt is felmerült bennem, fotóztam is bőszen ,de a fiúk lebeszéltek, hogy a hamburger az nem étel. Máskor amikor bevásároltam akkor meg fagyasztottunk bőven, szóval az adag nem könnyű nálunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 10:41:18

@Babette_: Nem tudnád a feleségemet is megtanítani erre? :)))
Igazságtalan vagyok! Magától tudja már a hálózati kapcsolatot ujraindítani, mert az alvásból néha bután ébred fel a gépe :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 11:03:20

@Andrass9: de, bárkit:) anno ezzel kezdtem a pályámat, hogy embereket tanítottam szgép használatára. aztán mindig volt ki, talán mert jól magyarázok. a multinál is rámlőcsölték az oktatást:)

2013.12.10. 11:26:15

@Andrass9: alvásból néha én is bután ébredek... :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.10. 12:39:54

Szóval ez olyan, hogy két diplomás ( vegyész, villamosmérnök ) ismerősünk 60 körül már nem tudta működtetni a videomagnót. :(
Nem lehet általánosságokat kijelenteni. Anno teljesen más alapról indult a matematikai gondolkodás tanulása és tanítása, mint az elmúlt 30-40 évben. A világ, meg az ember nagyon sokat változik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 12:56:55

@Babette_: Állítólag én is jól magyarázok - ha az illető nem rokonom :)
Minden esetre nem lettem tanár, csak számítógép tervező matematikus.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 12:58:20

@pizzaszeletvágó: És a feleséged tudja, hogy kell téged újraindítani, mert akkor semmi gond :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.10. 13:00:50

@Andrass9:

A VC-t még csak-csak értem, bár azt nem, hogy még ezt sem tudod helyesen leírni, de mi az az R?:):):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 13:10:05

@látjátok feleim szümtükkel: Most akkor szándékosan vagy csak viccből piszkálsz? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 13:11:38

@susztertangó: B+ leköptem a képernyőt, annyira nevettem rajta! És még a mosogatógépbe is betette ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.10. 13:16:41

@Andrass9:

Ki a fene tuggya mán? Mikor elkezdtem még tudtam.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 13:50:40

@Andrass9: ismerem:)))

képzeld, szerintem téged dobott fel nekem a Linkedin lehetséges ismerősnek:) lehet ez?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 14:09:23

@Babette_: Nincs kizárva. Van LinkedIn accountom.

2013.12.10. 14:30:03

@susztertangó: elküldtem a fiamnak a linket, hogy ilyet nem kérek karácsonyra! :D

@Andrass9: Ja, igen, tudja. Van valami csatlakozó... már nem emlékszem a nevére... de nem USB az biztos....mi is az, mi is az? :DDDD

@medvedr: nem sok az, múltkor nálunk is lecsúszott 1,2 kg hamburgerhús, eszméletlen mennyiségű zöldséggel, sajttal, pedig csak 4-en voltunk a szülinapon, igaz mi lemozogjuk közben, mert ez mindig nyáron van, mindig szép időben és mindig szabadtéri programmal kötjük össze, ez a hagyomány. Hamburgerrel meg egyszerűen nem bírok jóllakni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 14:43:09

@pizzaszeletvágó: nem tudom, említettem-e már, hogy múltkor 3 kilós bőrös karajt vettem:D

és ketten vagyunk

2013.12.10. 14:50:44

@Andrass9: Én is fogom az asszony kezét, mikor géphez ül, mikor bekapcsolja a gépét, automatikusan szolgálatba helyezem magam. :)
De még mindig jobb, mintha hivatásosként kellene csinálnunk!

rendszergazdak.blog.hu/2009/01/18/a_rendszergazda_24_kerese_a_felhasznalokhoz_1

:)))

2013.12.10. 14:54:57

@Babette_: határozottan könnyebb mint az egykilós, szerintem is. :)
Mármint könnyebb sütni, nem szárad ki olyan gyorsan. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 15:28:10

@Andrass9: talán sikerült...
még nem vagyok profi linkedinben

medvedr 2013.12.10. 16:33:53

@pizzaszeletvágó:Igazad van, de még ott volt a vödörnyi tiramisu és az üdvözlő falatok, meg a 24 db hamburgerbuci, nem tudok ezen napirendre térni, de nem az a rossz, hogy sokat esznek, hanem hogy tök kiszámíthatatlan, hogy mikor mennyit. Na nem akarok sírni, klassz dolog ez, mindig megfiatalodok egy kicsit. Hamburgert imádom különben és a Mészársteak tényleg jól keveri. Nyak kicsi vese faggyú pár nyesett az érleltről, szóval nagyon jó, azt hiszem a jó hambi titka a jó hús. Long live Rock&Roll !

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 16:52:05

@Andrass9: csak emailt enged, mert állítólag aktiváltál vala privacyt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 16:53:46

@Babette_: Elvileg invitationt tudnod kellene kuldeni, de akkor megnezem mit tiltottam le. Jott jópár spam régebben, azóta viszont semmi, így lehet, hogy sikeresen mindent letiltottam :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.10. 17:00:59

@Andrass9:
na tessék, látjátok feleim kapott meghívót, pedig neki nem is küldtem (meghívót senkinek se..)

az andras.net-et adtam meg...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 17:40:51

@Babette_: Most nézlek téged, de természetesen neked nem küldhetek meghívót, ahogy te sem nekem. Már mindketten benne vagyunk a rendszerben. Emailt lehet, de úgy tűnik, hogy nem tudok új kapcsolatot felvenni, mert nem vagyok hajlandó fizetős upgrade-re.
A privacy beállitásom szerint bárki küldhet nekem kapcsolatfelvevő levelet, ha van InMail-je. Nekem állítólag alapból volt 5, de azt ezek szerint elhasználtam.
Az andrasnetre nem jött linkedin email, pedig az whitelisten van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 17:47:27

@Babette_: Nekem végül sikerült invitation-t küldenem neked úgy, hogy a Search-be beírtalak. Akkor végre kaptam egy Connect gombot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 18:21:53

@Babette_: Most nézegettem a contactlist-emet. Hát szép hosszú történelmet írhatnék magamról :)
Végülis bő 40 év munka után körbe e világon születék egynehány kacsolata az embernek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 18:23:42

@látjátok feleim szümtükkel: Nem kell megijedni, ez nem túl rossz professzionális közösségi oldal. Elsősorban munkakeresésre, de érdekes embereket is lehet rajta találni (meg általános iskolás osztálytársakat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.10. 18:31:40

Szép estét!
@medvedr: Olyankor öröm a főzés, mikor látni, milyen jóízűen esznek. :) Az étvágy gyakran kiszámíthatatlan dolog, én is indultam már neki farkaséhesen a vendégségnek, aztán az első tányérral jóllaktam.

Llychllyn 2013.12.10. 20:35:33

@medvedr: Fénykoromban én is a frászt hoztam a barátnőm anyjára, amikor leültem és komótosan belapátoltam bő fél tepsi csülköt pékné módra, egy tál levest meg még nem is tudom, mit, pár üveg sörrel.

Örült neki (állítólag), de miután már akkor sem voltam valami nagydarab, nem értette, hogy hová tűnik az a rengeteg étel...:)

@Waka: Ez az a jelenség, amikor az ember már annyira éhes, hogy mire eléteszik a tányért, már nem is az?:) Étteremben iszonyú bosszantó, vendégségben meg kínos:(

medvedr 2013.12.10. 22:00:40

@Llychllyn: Az is szép mennyiség! Anyós lett belöle?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 22:58:59

@Llychllyn: Abból én is megeszem egy fél tepsivel. Igaz - utána mozogni se tudok:)
Amúgy már elég keveset eszem, egy fogás elég szokott lenni. Sajnálom, mert szeretek enni - különösen jó ételeket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.10. 23:00:27

@Waka: Ezt az érzést hiányolom, mióta kirepültek a gyerekek. Gyakran főzök pont emiatt a szomszédoknak :) Itthon már kettőnknek nem érdemes alkotni ...

Llychllyn 2013.12.11. 01:23:25

@medvedr: hajaj, jó anyós is lett volna, igencsak tudott főzni:) de nem.

@Andrass9: Fél tepsit még én sem értek, pedig megettem (ez olyan, mint a fél rekesz sör, de a fél tepsire legalább vannak szavahihető tanúk). Basszus, akkor 65 kiló voltam, igaz, mozogni én sem nagyon kívántam utána:)

Egyébként egy fogás, ha jó, elég. Oké, én, a kölök pofázom, de ha van egy jó húsleves, akkor az már egy egytálétel (de ez hús nélkül is igaz: anyám nyírségi gombóclevese egy komplett ebéd, a többi csak desszert).

susztertangó 2013.12.11. 06:01:02

Szabaccság elvtikéim! Egy Unicum szilvát kérnék reggeli előtt- a klasszikust meghagyom gyógyszernek, ha rossz a gyomrom. Az oan Lúdas Matyis: 3 x ráz ki, akkor jó.:-))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.11. 06:35:56

@Llychllyn: Éhes voltam én, mikor leültem is, csak nagyon hamar jóllaktam. Egy cimborám édesanyja főzött nekünk a hétvégi háznál, marhapörkölt volt, nokedli és házi savanyúság. Egy tányérral megettem, és kész. Szegény kínálgatta, én meg égtem, mint a brüsszeli kapcagyár, de egy falat nem ment le több a torkomon.
@Andrass9: Átmeneti időszak, afféle vihar előtti csönd. Jönnek majd az unokák, és szépen kiesznek a vagyonodból. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.11. 10:52:56

@Waka: Hol van az még ... Plána, ha mindegyik kitántorog a pocsolya túlfelire :(

2013.12.12. 15:49:14

@Andrass9: hát, nem is érdemes máshová kitántorogni... igaz, ismerőseim, akik az elmúlt években családostól kitántorogtak német vagy svéd területre, köszönik jól vannak, soha többé haza

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 16:42:22

@pizzaszeletvágó: Tudod, nekem ég a pofám, hogy gyerekeimnek, barátaimnak ki kell mennie, hogy síma megélhetésüket biztosítani tudják.
Mi nem ezért dolgoztunk, nem ezért húztuk az igát, nem ezért tanítottuk/taníttattuk őket. Valahol szégyen ez ...

2013.12.12. 17:23:44

@Andrass9: nem a mi szégyenünk.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.12. 18:51:05

@pizzaszeletvágó:

Miért nem a mienk? Nem mi húzódtunk hátra 30-40 éve, ha egy erőszakos "okostojás" taposva haladt felénk? Átengedtük a terepet, és át is vették. Igaza van Andrásnak, szégyen, hogy akik tehetnének, most is inkább hátrahúzódnak. Látod még ebben a kis kocsmában sem akar senki ide lökni egy pohár bort, pedig nagyon szomjas vagyok. Kénytelen vagyok kiszolgálni magam.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.12. 19:12:39

@Andrass9:
Na ezaz, hogy csak akartál, de nem szolgáltál.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 19:27:32

@pizzaszeletvágó: Megyek is Columbot nézni. Az legalább rövid ...

2013.12.12. 19:41:16

@Andrass9: nemá' Columbo neked rövid? Már mindenki tudja, ki a gyilkos ez meg elvan vele másfél két óra hosszáig! :)))

(én meg sza*rul vagyok, megint hagytam magam becsapni, megkárosítani, lehet, hogy a Homárra megy az eset, csak sajnos végig gondolva jogilag nem tudom az igazamat bizonyítani, ha fideszes főmufti lennék biztos sikerülne...) :(

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.12. 20:52:59

@pizzaszeletvágó:

Itt is lehet előterjeszteni panaszt, elvégre ez egy kocsma.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.12. 21:28:35

@pizzaszeletvágó:

Azért megérne egy misét, mert ha a katalógusban olyan információkat közölnek, ami a forgalmazott terméktől eltér, akkor a vevő tévedésben volt a termék megvásárlásakot. A katalógus arról biztosan nem mesél, hogy az ott közöltektől eltérő tulajdonságú járműveket is forgalmaznak. Gondolom a honlapon sem tájékoztatnak arról, hogy mi az eltérés, és arról, mint vevő miként szerezhetsz tudomást. Tévedésre lehet alapozni igényt, beszélhetnél egy polgári jogban jártas ( megbízható ) ügyvéddel.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.12. 21:29:50

Melleseg és mászhatnék bármilyen autó alá, de minek, hiszen nem értek hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 21:37:47

@pizzaszeletvágó: Az lehet, hogy mindenki tudja, de senki nem tudja bizonyítani!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 21:40:56

@látjátok feleim szümtükkel: Akciós a hazai multiban - veszek is belőle egy rakatot, hamár ennyire dicséritek!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.13. 06:47:39

@pizzaszeletvágó:
ahogy lfsz mondja, úgy ...
hiába van a honlapon, hogy a változtatás jogát fenntartja, akkor írásban kell jeleznie, hogy mit tartalmaz az autó. az nem elég, ha azt mondja, hogy szóban figyelmeztetett.
ha a szerződésben nem szerepelnek a részletek és nem adott külön írásos tájékoztatót, akkor te joggal hihetted, hogy az autónak olyan a felszereltsége, mint a honlapon. ha nem így van, akkor tévedésbe ejtett.

javaslom egy levél megírását ezügyben(ajánlottan), amiben ezeket leírod, plusz hogy milyen megoldást szeretnél, erre egy teljesíthető határidőt, és azt, hogy ellenkező esetben bírósághoz fordulsz.
ez a legtöbb esetben eredményre vezet és nem kell perelned...

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.13. 17:52:34

@pizzaszeletvágó:

Irány egy ügyvéd! Az majd tudja mit kell tenni.
süti beállítások módosítása