Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Burgerkifli

2013.12.05. 07:00 Waka

A közelmúltban meséltem a hamburgerről. Hát, azért nem minden úgy történt, ahogy azt írtam.

6.jpg

Kelt tésztát viszonylag zóna adagokban szoktam sütni, így az öt deka élesztő fele-harmada többnyire megmarad. Ezeket beteszem a fagyasztóba, gondolván, valamikor elhasználom. Legutóbb is egy ilyen maradékra alapozva álltam neki a puffancs sütésnek, csak éppen elfelejtettem idejében kivenni.

A tejet egy kiskanál cukorral felmelegítettem, aztán beledobtam a fagyott élesztőt, és kevergettem, míg fel nem olvadt. A tálba készíttetem a hozzávalókat, és vártam, hogy az élesztő felfusson. Nem nagyon akaródzott neki, de gondoltam, majd a lisztben beindul. Megdagasztottam a tésztát – éppen jó lett, nem lágy, de nem is kemény –, aztán letakartam egy konyharuhával, és felraktam a radiátorra. Mivel az eredeti recept két óra kelést irányzott elő, nem kapkodtam nagyon, elballagtam vásárolni. Fortunánál is meg kellett jelennem, a postán is fel kellett adnom egy csekket, no meg az MKB meccset is át kellett beszélni, meg is volt, ha nem is kettő, de másfél óra biztosan.

A tészta úgy várt rám a tálban, ahogy hagytam, egy centit sem emelkedett. No, szépen vagyunk. Kaptam a szatyrot, elvágtattam a boltba friss élesztőért, kimértem a liszteket, és új tésztát dagasztottam. A régit – némi hezitálás után – a szobai radiátorra száműztem, és jobb híján elugrottam egy sörre, hogy kitöltsem valamivel a várakozás üres perceit. Mire hazaértem a tészta tökéletesen megkelt. Mindkettő. Puffancsot csak négyet akartam sütni, a többi tésztával valamit kezdeni kellett.

Belisztezett deszkán kerekre nyújtottam, és nyolc cikkre vágtam.

1.jpg

Minden cikkre 2-3 szelet bacont teríttettem, és felsodortam kiflinek.

2.jpg3.jpg

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem a kifliket, és megkentem felvert tojással.

4.jpg

Előmelegített sütőben 3-as fokozaton, kb. 30 perc alatt pirosra sütöttem.

5.jpg

Az édeskés tészta és a sós szalonna kitűnő párosításnak bizonyult, csak egy kis savanykás íz hiányzott belőle, de egy kiskanál mustárral azt is megoldottam.

57 komment

Címkék: kifli burger bacon puffancs

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr215671921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.05. 07:13:38

jójez.
van nékem egy sörkifli receptem, annak a tésztájában só nincs, csak egy kanál cukor, viszont sós vajjal van feltekerve, az is igen jó úgy. és élesztős tészta, de nem kell keleszteni.

2013.12.05. 08:27:35

Imádom az ilyeneket, jöhetne, még nem reggeliztem.

Ugye nem csak én érzem úgy, hogy a napi viccnek itt a jobboldali sávban köze van a poszthoz? :D

Topy 2013.12.05. 08:32:50

ez igencsak étvágygerjesztő, megyek is reggelizni! :)

csigafrédi 2013.12.05. 08:36:16

Ó, milyen pazar sörkorcsolya!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.05. 09:25:37

Ez csucsu, ahogy a mester mondaná!!!
Látszik, hogy a hosszú kutatás a tökéletes kifli felé beérlelte gyümölcsét, mert nagyon szép kifliket süttél.
Mi is készítettünk néha sörkorcsolya kiflit egy szeletke párizsival és pizzaszósszal, de azok picike egyfalatosak.
A kívéncsiság nem hagy nyugodni: mennyire sült meg a kifliben a bacon?

2013.12.05. 11:14:23

@Andrass9: a kíváncsiság jogos lehet.
Jó múltkorában Poroszlón átutazóban, megálltam a rétest, és a "betyárbatyu" fantázianevű valamit forgalmazó helyen.
Ez a betyárbatyu egy lángostésztába csomagolt, töltött, tejfölös hagymás baconos valami lenne.
Szó se róla: jó volt, a lángostészta kiváló, művészi gondossággal készült, nem tudom ettem-e már olyan jót, de a hirtelen sütés miatt a belül lévő bacon bizony nyers maradt.
Én a helyükben pirított baconnel csinálnám.
A rétesük viszont egyáltalán nem győzött meg. Rosszat nem lehet róluk mondani, sőt, bátran ajánlom, aki arrafelé jár próbálja ki, én csak a saját ízlésemről írtam.

Itt olvashattok róla:
chiliesvanilia.blogspot.hu/2013/08/poroszloi-reteshaz-interju-krusper.html

Ebben a Waka féle változatban ha jól látom van ideje megsülni a békönnek, de majd a mester megmondja.

2013.12.05. 11:29:17

"...csak egy kis savanykás íz hiányzott belőle,..."

Egy csipetnyi savanyú káposzta, rá a szalonnára és úgy összetekerni?

csigafrédi 2013.12.05. 11:58:27

@pizzaszeletvágó:Az nagyonis jól hangzik!

Ha félnék attól, hogy "megázik" a kifli a káposztától, akkor pedig sajtot neki :)

süllőcske 2013.12.05. 18:13:34

Szuper.
@pizzaszeletvágó: Csipetnyi juhtúró belé. Vagy kicsi medvehagymapesztó. Esetleg szeletke kovászolt tormalevélke.

2013.12.05. 19:12:21

@süllőcske: az is jó lehet, de például nekem ilyenek nem állnának hirtelen rendelkezésre.

A savanyú káposztát azért írtam, mert anyósom féle savanyú káposztás dübbencs lebegett a szemem előtt, sajnos csak a szemem előtt, aminek 5 összetevője van:
zsír
zsír
zsír
zsíros kelt tészta
zsírban sült savanyú káposzta

összetekerve, tepsiben sütve.
Esetleg még egy kis zsír hozzá.
Ha ettetek már jót...
:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.05. 19:25:29

@pizzaszeletvágó: Én csak zsírral enném, de a recept szerint zsírt nem lehet mellé enni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.05. 19:52:24

Szép estét! Elvitte az ördög a netet, mostanra ténfergett vissza vele.
Kényszer szülte megoldás volt, azzal készült, ami éppen kéznél volt.
@Andrass9: Megsült, de roppanós nem lett.
@pizzaszeletvágó: Az a káposzta jól hangzik, talán tettem is volna bele, ha lett volna itthon.
@süllőcske: Lehet fokozni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.05. 20:27:36

@pizzaszeletvágó:

Én ettem, csak azt úgy hívták, hogy kapusznyik, de gyakorlatilag ugyan ez volt.

2013.12.05. 20:41:46

@látjátok feleim szümtükkel: a szép tájnyelv, szeretem ezeket a szavakat, ezt ismertem is, igen ugyanaz.

@Waka: írták a hírek, hogy haldoklik megint az UPC, csak nem az van?
Igen. Az elég, hogy megsül a békön, roppanós biztos nem lesz kifliben, ez nem is várható.
Értjük, a fő hozzávaló: menjünk le egy sörre. Szimpatikus. Ki kell próbálnom ezt a receptet. Csak lehet majd elakadok, ...valahol... :))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.05. 20:47:44

@pizzaszeletvágó: Az van sajna, de a másik sem volt jobb. A sör - mint sok más tevékenységnél - itt is nélkülözhetetlen.

süllőcske 2013.12.05. 21:33:08

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó:
Én is csatlakozhatok? Semmi turbó, ugyanez volt meg.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.05. 21:46:39

Azt hiszem a hétvégén veszek hordóskáposztát, meg sütni való kolbászt, vagy hasaalja szalonnát, és megsütöm együtt tepisben. Úgyis aszongyák, hogy gyün az infulenziás szezony, maj adok én neki.:)

2013.12.05. 21:51:35

@süllőcske: szívesen látunk a frakcióban :)))

nekem most ez már csak emlék sajnos, és ráadásul kelt tésztákhoz béna vagyok, de annyira megkívántam, hogy meg kellene csinálni, most, hogy itt a savanyú káposzta szezon és a kinti hőmérséklet is indokolja a tartalmas étkezést.
Máskor is "tartalmasan" étkezem, de most legalább lenne mire fogni. :)

medvedr 2013.12.05. 21:57:10

Nem, rossz. Egy liter jó száraz o. Rizling szóda és jó psok darbban ez a kifli, kész is a jó beszélgetés megalapozása.

2013.12.06. 00:17:27

Most ez nem főzés.
András, segíts ki légyszíves, hogy jól gondolom-e.
Waka féle UPC leszakadáson gondolkodtam.
Azt írják a hírportálok, hogy túlterheléses támadás érte a DNS szervereket a UPC-nél.
Viszont ezek szerint fizikai és IP cím szerinti kapcsolat, routolás van, be tudnak lépni az ügyfelek, kapnak a DHCP szervertől (sajátjuk vagy szolgáltatóé, mindegy) IP címet.
Csakhogy rossz DNS-t, túlterhelt DNS-t állít be nekik felcsatlakozáskor a UPC DHCP szervere. Ezért van, hogy semmi nem "jön be" a böngészőben.
Namost mi van, ha mondjuk Waka és a többi elkeseredett ügyfél, fix DNS címet állít be a gépén, mondjuk OpenDNS szervert.
www.opendns.com/opendns-ip-addresses/
Ezek után vígan tud netezni, nem?????

Értsd: dinamikus IP-t a UPC-től kap, de DNS-t máshonnnan, ezt a routernek meg kell oldania. És örül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.06. 09:28:24

@pizzaszeletvágó: Jó reggelt!
Igen, valószínűleg jól gondolod. Eddig ami DHCP szerver progival találkoztam, az statikusan beállított DNS címet továbbított a kliensek felé.
Kérdés, hogy a felhasználó routere van-e olyan intelligens, hogy felülírja a DHCP-ben kapott DNS szerver címet egy fix címmel. Ez akkor érdekes, ha a felhasználó a router mögött LAN-t használ és/vagy Wifi-t.
Egyedi gépekben ez megoldható egyszerűen a hálózati beállításokkal (Linuxban a /etc/resolv.conf file-ba kell betenni és a file-t RO-ra kell módosítani!!!).
Viszont ez sem oldja meg mindazon domainek megtalálását, amelyek master name szervere kerül DDoS alá, és lejárt a TTL, de általánosságban ad egy védettséget.
Kíváncsiságból átállítom a szerveremet az OpenDNS-re, és meglátjuk, hogy jobb lesz-e.

2013.12.06. 10:51:46

@Andrass9: Oké. Az világos, hogy azok a domének, amik éppen támadás alatt állnak, nem elérhetőek, de fordítva igen. Ha átállítjuk a DNS-ünket. hiába áll támadás alatt a szolgáltatónk, attól még elérjük a net többi részét.

Másik, hogy szerintem a router nem vizsgálja meg, hogy az IP csomagban éppen DNS kérés vagy más kérés van-e becsomagolva. Csak a címzést nézi, tehát az OpenDNS felé irányuló kérés mindenképpen elmegy oda.
Mint a jó postás. Nem nézi, mi van a csomagban, amit kivisz a címre. :)))
Az más kérdés, hogy a névfeloldás jobb ha minél közelebb történik meg a klienshez, de ha nincs ló, jó a szamár is, csak legyen, akármilyen távol a DNS, csak válaszoljon és mindenki boldog, "van internet". :)))

Bocsánat mindenkitől, csak tegnap este felhúzott egy bugris tetű, egy alapjában konfliktus kerülő, de ugyanakkor hatalmaskodó, semmihez nem értő sz*r alak, (a polgármesterünk) amitől nem tudtam aludni, inkább a UPC hibán kezdtem gondolkodni, ha Wakánál legközelebb nem "megy a net" már tudja mit kell csinálnia, hogy köztünk lehessen. :)

2013.12.06. 16:07:23

@Andrass9: elijesztettünk innen mindenkit... :( én kérek elnézést...

vagy mindenki átállította a DNS-ét és ezért nem tudnak jönni :)))

Befejeztem, befejeztem, befejeztem, csak még ez az utolsó "poén" volt :)

Topy 2013.12.06. 16:51:38

@pizzaszeletvágó: á dehogy, csak havat lapátolnak! :D
aztán ha átfagytak, majd jönnek egy kis lélekmelegítőért

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.06. 17:03:22

Á, nincs hólapátolás, nincs is hó, csak láttam, hogy megjött a linuxotok, és gondoltam, majd megunjátok.:)

2013.12.06. 17:10:59

@látjátok feleim szümtükkel: azt úgy mondják, hogy ránk jött a "linux", az olyan, mint a hidegrázás és a hasmenés keveréke, szívtájéki szorító érzéssel... :)

@Topy: vagy havat hánynak... :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.06. 18:19:27

@pizzaszeletvágó:

Akkor erre jó egy kis szivórium ugye? Vagy a sok meg még jobb?:)

2013.12.06. 18:50:58

@látjátok feleim szümtükkel: ne is mondd, nem tudom mi lelte az ismerőseimet, minap egy liter törkölyt kaptam, hiába mondom nekik, hogy jobban szeretem a kacsacombot! Nem tudom eldönteni hogy szeretnek vagy a halálomat kívánják.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.06. 19:35:14

@pizzaszeletvágó: @Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Szép estét! Nagyon tartalmas volt, eztán ha nem megyen az upéce, simán hányom a fittyet. Meséltem már a szerves foszforsav-észter inszekticidek felhasználásáról a szelektív planktonirtásban?
" „Nem a UPC hálózatában, hanem egy külső, független szolgáltatónál lépett fel a hiba" – mondta Szűcs. Ezért is tartott sokáig a hiba okának megtalálása. A szolgáltató a téves router beállításai miatt úgy hirdette a UPC tartományait, mintha ő továbbítaná azokat, ezért a forgalom egy része tévesen átirányítódott. Ott azonban nem tudta fogadni az idegen hálózatból érkező kéréseket a rendszer. Miután ezt megtalálták és jelezték a szolgáltatónak, annak sikerült javítania a hibát."
Amúgy a savanyú káposztás verzión erősen gondolkodom.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.06. 21:24:57

@pizzaszeletvágó:

Nem arra gondoltam ami rátok jön, hanem ami a gépetekre, az meg vagy megjön, vagy nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.06. 23:48:33

@Babette_: UPC meg router meg Linux. Szóval semmi fontos.
Inkább az, hogy kinyúlt a sütő ezért elmentünk új tűzhelyet nézni. Találtunk egyet az Auchanban. Kerestünk tovább Törökbálinton. Kiderült, hogy a Brico megszűnt. Volt ott egy Gorenje mintabolt, az meg kihalt és zárt.
Irány a Metro áruház. Jaaa - nekünk csak ez a 4 féle szabadon álló tűzhelyünk van (beépíthető meg csak 2, de ezt nem is mondták - igaz, nem is kell).
Eredmény:
3 kiló csodás márványos rostélyos. 2400/kg - ezt feldolgozom a csodahüttő számára.
4 kiló tisztított kék kagyló 1050/kg - ebből késői Mikulás ebéd lesz a gyerekeknek holnap délben :)
48 liter paradicsomlé 186/liter - ezt meg megiszom szépen.
A többit nem részletezem.
Szóval elment egy napunk a tűzhelyvadászattal (meg előtte egy másik, amikor a weben nézelődtünk, hogy mi is kellene). Elköltöttünk közel 70k-t, de tűzhely az nincs.
Döntés: Holnap megrendelem az elromlott alkatrészt további 14k-ért, és így kb annyit fizetek a bevásárlással együtt, mint amennyibe egy új tűzhely kerül :(
Viszont lett finom hús, kagyló, parlé és egyebek - de dolgozhatok pár órát, hogy a hibát kijavítsam. Karácsony lévén szükség lesz a sütőre!!!

Panasznapot befejeztem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.06. 23:50:06

@pizzaszeletvágó: A kacsacombot nekem küldjed. Törköly maradhat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.06. 23:54:40

@pizzaszeletvágó: Ha Waka magyarázatát olvasod, a hiba nem DNS DDoS, hanem elcseszett routing. Na ezzel nagyon nehéz megbírkózni. Jópárszor veszekedtem különböző szolgáltatókkal, hogy elrontották a routolást (nem hozzáértők számára: Ha jön egy csomag az interneten, akkor annak az útvonalát minden szolgáltató tudja (kellene). Ha azt elrontják, akkor a csomag olyan irányba megy, ahonnan a te gépedet nem lehet elérni.)
Itt viszont az OpenDNS semmit sem segít, mert ez routing probléma.
Azért az ötlet tetszik, mindezek ellenére, mert legalább egy lehetséges hibát kikapcsol. Köszönöm, hogy felhoztad!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 07:27:24

@Andrass9: az én elérhető vágyam tűzhelyben a Bosch 60*60-asa,
az elérhetetlen meg egy Lofra.
a Lofrát nem ismertem, pár hete bukkantam rá, és beleszerettem: www.lofra.hu

2013.12.07. 09:25:09

@Andrass9: @Babette_: ilyen Bosch 60x60-asat, kombináltat pár éve vettünk a fiamnak, nincs rá komoly panasz, alapszintű dolgokra jó, sütő elég nagy. Otthon ugyanebből a szimpla gázos van. Én neten rendelem az ilyeneket. Talán a tetején lévő keretek lehetnének stabilabbak, minőségibbek, ennyi bajom van velük.

Ha ilyen Lofrám lenne, még többet lofrálnék a konyhában! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 09:25:17

@Babette_: Szépek a Lofra tűzhelyek - különösen a 90x60-osok! Láttam egy szépet az Auchanban. Az is 90 cm széles, ötlángos 95 literes sütővel. "csak" 200 eFt ...
Sajnos helyem csak 50 széles tűzhelynek van. Különben is egyre kevesebbet főzünk :(

2013.12.07. 09:27:09

@Andrass9: akkor ez nem a jó postás, hanem a részeg postás esete: Kecskeméten azt hiszi, hogy Sopronban van, és úgy próbálja kézbesíteni a csomagokat. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 10:23:33

@pizzaszeletvágó: @Andrass9:

azon gondolkodtam a minap, hogy az ilyen főzősókban olyan gyönyörű nagy tűzhelyek vannak, különösen a britekben, miközben sokkal gyengébb gyakorlata van az otthon főzésnek, mint itthon. úgy értem, nincsenek nagy bulis főzések, sok kaja sok ember, hosszú menüsorok.
nálunk igen, aztán mégis mindenki ötvenes tűzhellyel baszódik, és a kereskedelem is ezt támogatja.
egy ilyen lofrába meg véletlenül kell belefutnom. most az egy dolog, hogy minimum a 90*60-as, amit megüti a mércémet, de szerintem nem fogom tudni megfizetni, amikor elkerülhetetlen lesz a tűzhelyvásárlás. pedig a legjobban egy olyan nagy tetszik. amin elfér több lábas, télen a csirkéknek a krumplisfazék, sütéskor több tepsi, hogy ne kelljen egymás után rakosgatni...satöbbi.

2013.12.07. 17:38:09

@Babette_: ugyanebből az okból vettem 60-asat én is. 26-os lábasok, fazekak, serpenyők kényelmesen elférnek a tetején, akár 4 is.
A gázsütőben is elfér 2 normál méretű tepsi egymás mellett, ha kell, lemérem, hogy mekkorák. A villanysütős változathoz eleve 2 rácsot adtak, mert még egymás fölé, alá is befér az anyag, egymás mellé meg kényelmesen.

2013.12.07. 17:39:26

@Babette_: lemaradt, ami viszont nagyon hiányzik: a wok méretű láng gyorsabb sütéshez. A pénz nálam is közbeszólt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 18:20:14

@Babette_: @pizzaszeletvágó: Ti még fiatalok vagytok, és előttetek a család :) Egy 50-es az 80k körül van, egy 90-es meg 200. Ez utóbbinak a család méretének novekedéséig van jogosultsága, hiszen drágább ugyan, viszont nagy mértékben csökkenti a munkádat, tehát valahol kifizetődik. Amikor viszont a gyerekek 18 felé vagy későbbre tendálnak, akkor már nem érdemes ekkorára beruházni, bármennyire is szeretnétek.
Nekem szerencsém volt, mert nagyobbik lyányom még csak most indul a nagy család alapítása felé, tehát neki vettünk óriási tűzhelyet, aminek a közepe egy grill lap (szuper reggeli tojásnak is:)
A sütőjébe befér egy hónapos malac orrától a farkáig, és még két tepsi piskóta is :) Eléggé hasonlít a 90-eshez, amit az Auchanban láttam.
De most áruljátok el, minek nekem egy ekkora tűzhely, amikor még két személyre sem főzünk, mert mások az orvosi korlátaink.
Most annak örülünk, hogy csodás 6 decis lábast és 1 literes fazekat tudtunk szerezni :)
Szóval változnak az igények és a pénztárcák is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 18:22:46

@Andrass9: részemről hatalmas a tévedésed:DDD

2013.12.07. 18:31:00

@Andrass9: neked azért kell a 90-es tűzhely, mert majd megy az 5-10 unoka, és kérik a kaját! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 18:52:30

@pizzaszeletvágó: Az unoka még kérje a kaját a szüleitől. Meg nincs is még unoka. Meg, ha jön odakinn, azt innen hogyan etessem. Szóval ez a válasz nem gömbölyű :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 19:16:16

@Andrass9: remélem, egyelőre még nagymamává se tesznek. de necces a dolog, ha érted, mire gondolok:)

2013.12.07. 20:38:21

@Andrass9: csak emlékezz a szavamra, majd ha mégis bekövetkezik... :) soha ne mondd, hogy soha!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 21:24:03

@pizzaszeletvágó: A soha szót nem is ismerem :)
Amúgy még a gyerekeimet kell csak etetnem. Ma például csodás kagylóval! (Ahhoz 1 tűzhelyláng is elég)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 10:43:23

@pizzaszeletvágó: UPDATE! A teljes helyi hálózatom lelassult az OpenDNS használatával. Csak tűzoltásra javasolom, nem mindennapi használatra!

2013.12.12. 14:19:40

@Andrass9: nyilván a nagytankönyv szerint is az az egészséges, ha a névfeloldás a klienshez minél közelebb történik meg. Ha távol, és az OpenDNS távol van, akkor jelentkezhet lassulás. Nem akartalak megvezetni semmilyen irányba vele! Ha nincs ló, jó a szamár esete ez. A helyi hálózaton, és itt kifejezetten LAN-ról beszélek érdemes helyi névfeloldást alkalmazni, hogy a DNS kérés ki se lépjen a routeren keresztül a nagyvilágba. Mondjuk neked jó bonyolult helyi hálód és routolásod van, említetted már valami kommentben régebben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 14:53:34

@pizzaszeletvágó: Általában helyi feloldás a szerencsés megoldás. Ehhez viszont az kell, hogy a leggyakrabban hivatkozott neveket te magad sszolgáltasd, illetve a helyi name server ezeket a saját cache-be tárolja. Ez mindaddig működik, míg a keresett name szervereket eléred. Ha nem, akkor szívás van :)
Nekem két ISP-m van, ezért elég stabil a hozzáférésem. Mindkettőből használom a DNS-t round robin módon, ezért nem is panaszkodom.
Egyszerűen kiváncsi voltam, van-e előnye az OpenDNS használatának. Nos .... nekem nincs!

2013.12.12. 15:43:58

@Andrass9: oké, világos, semmi baj