Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (130) olívaolaj (8) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Eszterházy rostélyos

2013.12.03. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt Pizzaszeletvágótól.

Néhány éve készítettem elõször. Jól sikerült, azonnal felkerült a családi étlapra. Most ezt osztom meg veletek.

Egy ilyen ételnél szinte kötelezõ a recept eredetét, az elnevezés okait kutatni. Én is megtettem már, lássuk mire jutottam.

Röviden: semmire.

Kicsit hosszabban: Elképzelhetõ, hogy ez az étel a kismartoni vagy a fertõdi kastély fénykorához, az Eszterházy hercegek konyhájához köthetõ. Sõt, maga a fõúr fogta volna a szakács kezét közben. Más vélemények szerint valami név nélküli szakács zseni alkotta, és az elnevezés csupán mai kifejezéssel élve, marketing fogás. Szerény véleményem szerint mindkettõben lehet valami igazság. Ilyen típusú ételt bármikor felszolgálhattak bármelyik gazdagabb magyar nemesi konyhán, ezt beláthatjuk, ha régiesen próbálom elnevezni az ételt: "Tehénhús káprival savanyú mustáros lévben". Egy a biztos, elõször Gundel Károly 1934-es Kis magyar szakácskönyve nevezi ezen a néven, de ez sem jelent semmit. Én megpróbálok ehhez az eredeti recepthez igazodni, akinek megvan a könyv, kérem ellenõrizze, hogy sikerül-e.

A hozzávalók mennyiségét nem emelem ki, a szövegben és a képeken követhetõek az adagok. A fûszerezés pedig szemmérték és szájíz szerint történik nálam mindig. :)

A hús tehát mindenképpen marhahús legyen. Sajnos kering olyan recept a neten, ahol sertéskarajból készítették, nem illik össze a sertés ezzel a mártással. Legjobb a rostélyos, de nem az a hentespulton száradó 5 centi vastagra szelt csontos förmedvény, amit hazánk egyes hentesei valamilyen érthetetlen okból rostélyosnak neveznek és legfeljebb egy húslevesbe dobható bele. Fontos, hogy kicsontozott, nem zsíros, nem inas, nem faggyús ezzel szemben szépen szeletelhetõ, süthetõ, majd puhára párolható része legyen a marhának. Én jelen esetben szürkemarhából készítettem. Mint tudjuk a szürke nem alkalmas különféle bélszín és steak csodák készítésére, nem márványozott a húsa, nem elég zsíros, nincs tartása sem, túl puha. Nos, pont ezek teszik alklamassá ehhez az ételhez! Az ízérõl nem is beszélve, az a bónusz, nekem nagyon bejön.

Idõnként jövet-menet átautózom Hortobágyon, ahol hatalmas tábla hirdeti azt a bio boltot, ahová érdemes betérni, ha eltaláljuk a nehezen eltalálható nyitvatartási idõt. Van friss hús, de fagyasztottból szinte bármi. Múltkor szerencsém volt, éppen szürkét csontozott a hentes, elhoztam a fél gerinchúst farkától a nyakáig, annak egy részébõl készült a mostani étel. A képen kb. 1 kg-os darab látható.

01.JPG

A képen azonnal feltûnik a szürke "hibája": gyengék az inak, nem tartják össze húst, felületes szemlélõ a képen lévõ darabot akár lábszárnak is nézhetné, nem az. Két nagyobb izomköteg fut egymás mellett, érthetõség kedvéért sertéshez hasonlítva, sertés gerincen az a rész, ahol a fehérebb és a vörösebb hús találkozik egy szeleten belül, ínnal összefogva, csak itt jelen esetben szétesve látjuk, ez ilyen. Mindenképpen keresztirányú szeleteket akartam belõle vágni, ezért cselhez folyamodtam, fogpiszkálóval megtûztem a húst és úgy szeleteltem.

02.JPG

Késõbb rájöttem, hogy ez felesleges, ez a hús bármilyen irányban vágva egyformán viselkedik, a végét már nem tûztem meg, de ügyeltem, hogy a darabok vastagsága egyforma legyen.

Az elõkészületek következõ lépése: tisztítsuk meg és egy nagy sóhajjal kezdjük el darabolni a zöldségeket a képen látható módon, vékony csíkokra. Ilyenkor jönne jól egy konyhai segédszemély, magyarul kukta. Sebaj, felbontottam a recepthez odakészített fehérbort, így vidámabban ment a darabolás.

03.JPG

Készítsük elõ a többi hozzávalót: kapribogyó kellene, ez itt kaprivirág, ez van. Én már nem fogom megérni, hogy a vidéki üzletek és szupermarketek polcain mindkettõ jelen legyen. Az ecetes levet jól mossuk le és akár még nyomkodjuk is ki a kapriból, túl sok van benne, ne hagyjuk az ecetet eluralkodni az ételen! Citrom, ennek kell a sárga haja (ej, süllõcske, gondoltam rád és a citromjaidra közben) és fél citrom leve, hagyma, tetszõleges, de jó ízû mustár. Babérlevél. A képrõl lemaradt a tejföl, és a fehérbor. Ne feledje, aki esetleg készíti ezt a receptet!

04.JPG

Innen már gyorsan megy. Elõvettem irdatlan méretû 32 cm-es vastagaljú serpenyõmet, a hús mindkét oldalát közepesnél erõsebb lángon egy-két kanál libazsíron megsütöttem. Nem liszteztem elõtte a szeleteket, mert több adagot is sütöttem egymás után, nem szeretem az odaégett lisztet, a sûrítéshez se kell, az másképpen lesz.

05.JPG 06.JPG

A szeleteket egy párolásra alkalmas edénybe raktam, a forró serpenyõbõl egy löttyintésnyi fehér borral leoldottam a pörzsanyagokat, ezt is a húsra öntöttem, beleraktam a babérlevelet, citromhajat, mustárt, sóztam, borsoztam, rácsavartam egy fél citrom levét, felöntöttem még fehérborral és egy kevés vízzel, rászórtam a kaprit, majd ezt kisebb lángon fedõ alatt, a hús teljes puhulásáig párolódni hagytam. Kapriból végül másfél üvegecskével használtam.

07.JPG 08.JPG 09.JPG

Közben lehet foglalkozni a zöldséggel, az irdatlan nagy serpenyõben ismét egy-két kanál libazsíron megpároltam a szálasra vágott vöröshagymát, rádobtam a csíkokra vágott zöldségeket, sóztam, borsoztam. Fedõ nélkül roppanósnál puhábbra pároltam kevergetve, rázogatva a serpenyõben lévõ anyagot, idõnként csak nagyon picit pótolva a folyadékot, ne fõjön, de ne is égjen oda. A képen már majdnem kész.

10.JPG

Közben a hús is kész lett. Nézzétek ezt a mártást az alján, az ember legszívesebben itt abbahagyná, beletunkolna egy szelet kenyeret, rá egy szelet húst, és egyen hozzá zöldséget a nyúl!

11.JPG

A recept szerint viszont folytatni kellett, összeraktam a kész húst a kész zöldségekkel. Közben eltávolítottam a citromhajakat, babérleveleket. Egy kis vizet még kapott, hogy legyen leve. Ahogy felforrt, tejföllel sûrítettem a mártást. Igazából nem volt sok értelme habarni, elég sûrû lett liszt nélkül is, de mégis tettem a tejfölhöz minimális lisztet, mert "bevonóképessé" akartam a mártást a tészta köret miatt.

12.JPG

A végén, már a tûzrõl levéve, a recept szerint zöldpetrezselyemmel szórtam meg. Ez nagyon fontos eleme a receptnek.

13.JPG

Jóféle spagettivel tálaltam. Jó hozzá bármilyen tészta, vagy párolt rizs.

Mindenképpen nyakaljunk hozzá abból a fehérbõl, amit fõzéshez használtunk! :)

14.JPG 15.JPG

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt az ételt, én elsõ kóstolástól kezdve rabja vagyok.

87 komment

Címkék: mustár kapribogyó szürkemarha Eszterházy tehénhús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr495670136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.03. 08:08:01

azt a répát biztosan nem tenném bele, hívják is akárhogy ezt a húst.

csigafrédi 2013.12.03. 08:46:47

@Babette_: talán a citromhéj, kapri, citromlé savanyúságát hivatott helyre billenteni a répa.

Szerintem piszok jól néz ki a végeredmény, bár én nem gyufára vágnám, hanem reszelném, vagy 1x1mm-es kockákra aprítanám.

Az ilyen "elnevezett" kajáknál nem úgy szokott lenni, hogy a feltaláló szakács nevét örökli az étel?

Zöldség aprításhoz: a késhasználat gyakorlására és csiszolására a legjobb feladat, én mindig gyakorlásnak fogom fel (valami olyasmire gondoljatok, mint az énekeseknél előadás előtt a skálázás), ettől függetlenül persze egy pohár bor nálam is elkél ilyenkor :) Ja és csakis az otthon található legjobb szakácskéssel. (karácsonyra jó lenne már valami igazán frankót szerválni a Jézuskától...)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.03. 08:47:00

Na! Ez emlékezetes marha maradt. Csak azt nem tudom milyen vót az a fehérbor, dde az biztos, hogy ártós.
Elolvastam, megéheztem, irány nem Horány, hanem a konyha, elő a kenyérvágó akármi, ami egyből neki is ugik a balhüvelyknek. Innem már nem is szeretem az eszterházy rostélyost.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 09:14:30

@látjátok feleim szümtükkel: Jó reggelt!
Minden részvétem a tied. az én balhüvelykem még mindig kötésben van. Az én koromban már lassabban gyógyulnak a sebek, és a chlorocid kenőcs sem létezik már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 09:25:12

Nálunk az ilyen ételek valamiért nincsenek. Se a gyerekek, se a feleség nem szereti, ha répák főnek a hússal együtt, tehát ők @Babette_: véleményével értenek egyet. Nincs is vadashús az asztalon :(
Azért egy kisebb adagot meg fogok próbálni egyszer!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 10:01:05

A névadásról:
Krudy írta az Álmoskönyv tenyérjóslások könyvében
mek.oszk.hu/00700/00756/00756.pdf
"Esterházynak - ki tudná már, melyiknek a sok derék úr közül? - mindig egy bizonyos, szaftos rostélyossal (roszbrátnival) kedveskedtek Pesten az egykori vendégfogadósok."
Hát, ha Krúdy bizonytalan, akkor mi se tudjuk bizonyossággal, bár a Kis Gundel szakácskönyv szerint Herceg Esterházy Pál Antalról (1786-1866) nevezték el.
Tasnádi Gábor Toll és ínyesmesterség című cikke szerint
www.magyarszemle.hu/cikk/20080723_toll_es_inyesmesterseg
viszont:"A fáma szerint a fényűző életmódjáról ismert Esterházy Miklós herceg (1714-1790) valamelyik udvari szakácsa készítette, alkotta meg először, persze az ínyenc herceg javaslatai alapján."
Valószínű, hogy nem Gundel tudja jól, hiszen Szeder Fábián bencés szerzetes naplójában 1832. augusztus 11-én Füreden Esterházy-rostélyos volt az ebédje. Ekkor Pál Antal herceg még csak 46 éves, és a rostélyos már az ország más részein is ismert fogás volt.
Igaz, sokkal többet ezzel sem tudtunk meg, de ha még mélyebre akar ásni az olvasó, akkor ajánlom figyelmébe kiinduló műként Cserna-Szabó András - Fehér Béla remek könyvét: EDE a levesben
www.libri.hu/konyv/ede-a-levesben-gasztrokrimik.html
Én is onnan gyűjtöttem a fenti információt, persze guglival ellenőrizve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 10:09:46

Egy félreértést szeretnék eloszlatni.
"kapribogyó kellene, ez itt kaprivirág"
A kapribogyó elnevezés a gasztronómiában a virágbimbót takarja, míg a kapri éretlen termését kaprigyümölcsnek hívják.
"A kapribogyót Szicília partjainál e két szigeten termesztik, tengeri sóval tartósítják (a ki nem nyílt virágbimbókat! bottoni floreali non ancora aperti)
Frutti di cappero, capperoni kaprigyümölcs-savanyúság (a félérett termésekből!)"
Részletesebb információ:
terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/kapri.html

Topy 2013.12.03. 10:19:51

@Andrass9: nahát!

Medvehagyma (Allium ursinum) kapri módra. Zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80 °C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagymakapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.

Vadszázszorszép (Bellis perennis) kapri módra. A százszorszépbimbókat 24 óráig sós vízben áztatjuk, majd tárkonyecettel felöntve kis üvegcsékben tartjuk felhasználásig.

Salátaboglárka (Ranunculus ficaria), a virágbimbókat kapribogyó módjára lehet elkészíteni.

Pitypang (Taraxacum officinale). A fiatal, még szőrös fészekvirágzatot sós-ecetes vízben eltéve, kapribogyó pótlására is felhasználhatjuk.

Fekete bodza (Sambucus nigra). Bodzabogyó kapribogyó módra. Még éretlen, tehát zöld bodzabogyókat egy éjszakára sós vízben áztatunk. Másnap lecsöpögtetjük, üvegbe rakjuk néhány tárkonyhajtással együtt. Előzőleg felforralt, majd lehűtött borecettel felöntjük, az üveget lezárjuk. Hogy az ételeknek csak az ízét kölcsönözze, tálalás előtt távolítsuk el.

Seprűzanót (Cytisus scoparius, syn. Sarothamnus scoparius, Spartium scoparium). Virágbimbóit kapribogyó pótlására használják. Eltevése hasonló. Salátákhoz adható. (Egyébként zsenge, keserű hajtásait használták régen a sör ízesítésére, mint a komlót. Pörkölt magjai jók pótkávénak.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 10:39:32

@Topy: Ezeket én sem tudtam, amíg nem ástam bele egy kicsit magamat a dologba. Az a kapribogyó-kaprivirág dolog igencsak bökte a csőrömet :)
Terebes megbízható forrás, a medvehagymát kipróbálom jövőre!

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.12.03. 10:50:35

@Andrass9: Igazad van ez olyan mint egy vadas , egy úri vadas ,tulajdonképpen főúri mert bélszínből/ugyan marhából és nem vadból/ készült és hát Esterházyakról kapta a nevét !
Ami az interneten való kutakodást illeti arról itt:
gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/vadas%20-%20borsporos%20m%C3%A1rt%C3%A1s
és itt:
vilagevo.blog.hu/2013/09/18/szuper_magyar_etterem_ami_nem_magyar_de_megis
és ami nagyon releváns az itt:
receptletoltes.hu/hu/arch%C3%ADvum/9274

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 12:41:18

@Az amatőr hagyományörző: Jók a linkek, köszi őket!
Az általad posztolt vadas őzcomb végén ezt írod:
"A hús omlósan puha lett , nem esett szét , a sült pecsenye íz is jelen volt benne , íze meglepően hasonlított egy jó marhahúshoz ." Akkor miért nem marhából készítetted? Én bizony örültem volna, ha NEM marhahús íze lett volna egy őzcombnak.
Az persze egy másik kérdés, hogy felismerném-e az őzhúst, amire a válaszom egy nagyon pici talán. Ehhez túl ritkán jutok őzhúshoz :)

2013.12.03. 13:20:19

@Andrass9:

Köszönöm a pontosítást.

Szerintem egyre gondolunk, legfeljebb én fogalmaztam rosszul. Itt a magyarázat:

"Kapribogyó: A Földközi-tenger mellékén honos cserje borsó nagyságú, apró ezüstös pettyes, sötétzöld, leszedésekor éretlen virágbimbója."

Virágbimbó.

"...Termését hasonló módon konzerválva vásárolhatjuk meg."

Ez meg sehol a közelemben.

Ezt valóban jó tisztázni.

2013.12.03. 13:43:52

@Babette_: szerintem, ha megpróbálod, nem fogsz csalódni.
Tulajdonképpen nem fő a répával együtt.
A hús külön is kész van a mártásban, írtam is.
A zöldség gyufaszálak külön sülnek, párolódgatnak.
A végén összerakva már nem fő együtt, csak felfő és tejföl és kész, másodpercek.
Én beleforgatva szeretem a húst, de tálalható egymás mellett is, a répás izé akár félre is piszkálható, a hús önmagában is kiváló ízű.

Nem is értem: bolognaiba szórjátok a répát, ahová való oda meg nem :DDD

2013.12.03. 13:49:06

@Topy: tök jó, ezekről először hallok :)

2013.12.03. 14:04:39

@Az amatőr hagyományörző:

A harmadik linked mögött a mártás egészen hasonlít az enyémre. Csak több kapri kell szerintem, Gundel egy kiló húshoz 20 szem kaprit ír, nem pár szemet. Szerintem az étel meghatározó ízesítője a pont kapri, lehet bele 30 szem is.

Igen, már Andrással is beszéltük emailben, mikor elküldtem neki ezt a receptet, hogy vadas ez vagy nem vadas.
Tényleg van benne valami, a zöldségek összeválogatása, mártásba citrom, ecetes dolog, mustár.
Mégsem vadas.
Hitem szerint eleve befolyásolja az ízhatást, ha valami péppé van turmixolva, vagy egész harapható darabokban van jelen, a zöldségekre gondolok.
A vadas inkább vadhús, de legyen akármiből is, pácolás előzi meg.
Ne feledjük: vadasba borókabogyó, itt nem, markáns íz különbség.
Ha én készítem a vadast, abban mindig van kakukkfű, esetleg tárkony, ami szintén markáns különbség.

Aki kipróbálja ezt a receptet, semmiképpen ne vigye vadas irányba.
Mindenesetre továbbra is jó szívvel ajánlom, bármi legyen is az eredete.

2013.12.03. 14:13:47

@látjátok feleim szümtükkel: sajnálom, hogy ekkora bajt okoztam
(a bor egyébként valami balaton felvidéki rizling volt)

@csigafrédi: az eredeti recept mondja, hogy csíkokra vágva, ebbe valóban sok minden belefér. Én nem akarom, hogy szétfőjön, ezért inkább vágom. Ha hideg vagy meleg salátának készülne, akkor reszelném, szoktam olyat is.
Vágni csak jó késsel.
A második képen lévő kést tavaly karácsonyra kaptam, egyedi gyártmány. Mondogasd te is otthon, és mutogass képeket. :)

Topy 2013.12.03. 14:13:54

@pizzaszeletvágó: én is, azért is másoltam be az Andrástól kapott linkról :)

sokat nézegetem a terebess-t, mindig bukkannak fel rejtett kincsek! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 14:33:00

@pizzaszeletvágó: A zöld termése egészen más ízű, mint a bimbója. Nem csak nálunk ritka, de a hazájában se nagyon használják. Nekem speciel van itthon valamennyi - feleségem lőtte. Majd megkérdem tőle, hogy hol vette :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.03. 14:50:52

@pizzaszeletvágó:
Kapritermést a spárban, meg a lidiben szoktam venni. Néha a tesconak is van.

2013.12.03. 15:32:53

@látjátok feleim szümtükkel: akárhogy figyeltem eddig még nem láttam, pedig sokat nézegetem az ilyen polcokat, gondolom a multi sem más, mint régen a kisbolt, amit nem vásároltak a környékbeli népek, abból nem rendeltek.
Példa: Elérhető közelségben van egy tesco szupermarket, nem hiper, de szuper. Nagy. Talán 5 éve, hogy szóltam az egyik felelősnek, hogy tarthatnának már friss zacskós rukkolát! Akkora zöldséges hodály van, de akkora, mégse jutott eszükbe forgalmazni. Már nem tudok szólni, az illetőt rokkantságizták.
A halaspultot pedig megszüntették így karácsony előtt tavaly, jó érzékkel. Van helyette vecsési savanyúság, förtelmes minőségben.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.03. 16:20:20

@pizzaszeletvágó:

Nálunk van a lidiben, spárban és a tescoban is időnként rukkola. Nekem most cserépben nincs, de szokott lenni, még virágzott is a régebbi.
A lidi általában csütörtökön kap friss árut, ezért pénteken, meg még néha szombaton is lehet kapni jó zöldségeket. A rukkolám a rózsák tövén kora tavasszal beindul, szép húsos levelei vannak, és nagyon jó, csípős íze. Finomabb, mint a zacskós ami nagyon zsenge.

A kapritermést én zsíroskenyérhez, vagy sülthúshoz szoktam falatozni, egy falat hús, egy termés, meg nagyon finom sajtfalatokkal, és minőségi felvágottakkal is. Tejfölös kenyérhez is jó. Néha magában is megeszek egy-két-három termést. Nagyon szeretem az ízét. A virágbimbót régebben használtam, főként kőrözöttbe, meg húsos ételbe főztem bele, vagy kapris tejszínes mártásba.

Amennyiben ügyes leszek, akkor talán egy év múlva a saját kaprim is virágozhat. Most két évesek, a tövük már szépen vastagszik. Tavasszal kitelepítem őket, de sajnos nem bírják a telet, ősszel be kell majd hozni.

2013.12.03. 16:26:24

Ja, még egy-két dolog jutott eszembe vadas ügyben. Füstölt szalonna: vadashoz illik, sőt nekem kötelező elemnek tűnik, az Eszterházy rostélyosnál elképzelhetetlen. Fokhagyma: vadashoz nagyon kis mértékben illik, szoktak tenni, másik ételhez elképzelhetetlen. Vadasnál a borsot is bátrabban használom.
Együtt fő, nem együtt fő: vadasnál együtt főzzük, itt külön pirítjuk, párolgatjuk, végén tesszük össze, sőt akár össze se kell.
(Kaprit például én nem is teszek vadashoz, de elismerem, hogy jó hozzá. Csak ne turmixolja senki össze, tegye hozzá a végén, mutatósan.)

Egészen más.

2013.12.03. 16:31:44

@látjátok feleim szümtükkel: de jó ötlet! Rukkola a rózsák tövén, ez óriási.
Régebben mindig vetettem, azután mégis rossz helyen lett, kikapáltam, felástam, ott viszont nem fog zavarni, sőt, még magot is szórhat.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.12.03. 17:15:20

@Andrass9: Hát én is igen ritkán jutok őzhúshoz ezért van az hogy a marhához hasonlítottam /nem igazán jó hasonlat / ,mert általában abból készítem a vadast!
@pizzaszeletvágó: hát persze hogy nem vadas ,ez annak egy finomított úri változata ,vagy csak én tartom annak !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 18:08:49

@látjátok feleim szümtükkel: Azt olvastam, hogy kaktuszföldbe ültesd, vágd vissza, mielőtt behozod télire.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 18:18:39

@Az amatőr hagyományörző: Már megijedtem, hogy szívesebben eszed marhának - elnézést a gyanúsítgatásért:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.03. 19:42:32

Szép estét!
Nagyon gusztusos étel, egy tányérral jöhet.
Tegnap volt ilyen néven ebéd a csumiban. Még ránézésre sem hasonlított. Újabban már annak örülünk, ha egy héten csak háromszor vacak a kaja. Úgy néz ki, hogy az ott étkezők 80%-a januártól lemondja az ebédet. Csak azt nem tudom, hova mennek majd szart főzni, ha bezár a konyha, mivel nem lesz rá szükség.

2013.12.03. 20:35:47

@Waka:

Köszi!

Majd mennek a diákétkeztetésbe, vagy óvodásokhoz, szerencsétlenek.
Én azt mondom, hogy nem egyes alapanyagokat vagy ételeket kell tiltani, hanem a szakácsokat, embereket megtanítani főzni. (lásd, amit a másik poszthoz írtam)

Itt van például ez az étel. Sovány hús. Minimál zsíron. A párolólében semmi egészségtelen. Zöldségek. Tejföl, ez is lehet zsírszegényebb. Aki ehet szénhidrátot, egye tésztával, aki nem, egye lencsével, tényleg el tudok képzelni hozzá akár egy gyors vörös lencsét. Egy szelet hússal ez a spagetti ezzel a zöldséges mártással még a köszvénynek sem árt nagyon. Egy egészséges gyerek is ennyi tésztát még elbírna.
Viszont az általam ismert gyerekétkeztetésben csak tészta van tésztával, meg rántással, meg zsírral, meg 364-szer használt olajban sült szutykos sz*rral. Melyiket ehetné a gyerek/felnőtt a menzán inkább???
És ezen nem az segít, hogy betiltják a rántott húst vagy a cukrot.
Eh, ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.04. 06:41:28

@pizzaszeletvágó: Nem az a bajuk, hogy nem tudnak főzni, hanem, hogy nem érdekli őket. Két konyhán főznek nálunk. Azonos alapanyagból, azonos receptúrával, csak éppen mások. A másik konyha személyzete éppen hétfőn kapott elismerést a munkájáért.

2013.12.04. 08:02:28

@Waka: igen, ha nincs meg a belső motiváció, valóban nehéz eset.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 08:27:22

Frisspálinkás jóreggelt!

Waka mondta nem túl régen, hogy minden a fejben dől el. Akinek nincs ízlése, az soha nem lesz motivált. Aki a nagykonyhán ízek nélkül főz, az otthon sem különb, neki az a jó. Ezért lehet észre venni, ha egy konyhán kirúgják a szakácsot.

Én tegnap rúgtam, ki a régit, mert észrevettem, hogy időnként alul sózza az ételt, és az új sokkal jobb ízű halat is sütött.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.04. 09:17:19

@látjátok feleim szümtükkel: Már tűnődtem, hogy nekem is szakácsot kéne váltanom. Valaki olyanra aki nem válogatós :)

csigafrédi 2013.12.04. 09:35:44

@pizzaszeletvágó: Tegnap ledumáltam a Jézuskával a szakácskést :)

Most jön az, hogy milyet és hol. Dick csontozóm van, az nagyon jó cucc, de inkább csak hentelés közben van elemében. Séfkéseik, bár gyönyörűek és biztosan kiváló minőségűek, sajnos átlépik a rá szánt pü keretemet, így egyelőre keresgélek még. Egyelőre ezeket nézegettem:

Ezzel az a bajom, hogy csak 20cm-es a penge, viszont az Opik kipróbáltan jók nálam, ráadásul szeretem a fa nyelet és szép is ez a kés:

kesvadasz.hu/OPINEL_Classic_Chef_No118_szakacskes

A másikkal semmi kivetnivalót nem találok, még ha nagyon keresek sem. 23cm-es pengehossz, megfelelően széles has (5cm), tövében 3mm-es vastagság, kovácsolt anyag (a bakni is):
www.gastrobazis.hu/kesek+es+acelaruk/szakacskes+kovacsolt/burgvogel+master+line/szakacskes+23+cm+burgvogel+master+line.html

A harmadik is gyönyörű, ebből is van 23-as pengehossz, az ára kicsit magasabb, mint a Burgvogelnek, még így akciózva is:
extrametal.hu/chiliesvaniliapromo/

Ti milyeneket használtok? Melyiket vennétek? Van esetleg valami jó ötletetek a fentieken kívül? Az ott a képen miféle jószág?

Topy 2013.12.04. 09:52:17

@csigafrédi: nekem jellemzően Zwilling késeim vannak, nagyon jók (illetve a filézőm egy Fiskars)

dícsérik a Kai késeket is
esetleg egy Hattori? :D:D:D

Topy 2013.12.04. 09:55:48

@csigafrédi: ja, a kép! Zwilling zöldségeskésnek tűnik

csigafrédi 2013.12.04. 10:07:36

@Topy: Nem a zöldséges! Fentebb a fogpiszkás kép jobb oldalán, az valami különleges darab.

Nem akarok japán kést, egyrészt drága, másrészt 'asszem egyoldalú az élkialakítás, nekem az nemgyerebe...persze egy hatttorihanzóóó az más tészta :DD

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 10:14:09

@csigafrédi:

Késügyben most nagyon elfogult vagyok.:(

Topy 2013.12.04. 10:35:32

@csigafrédi: ja! nem tudom eldönteni, hogy a pengén csak a hús nyomait látom, vagy a több rétegből kovácsolásét

Topy 2013.12.04. 10:36:41

@látjátok feleim szümtükkel: hát szvsz a rossz, életlen kés sokkal veszélyesebb, mint egy éles

csigafrédi 2013.12.04. 11:05:59

@látjátok feleim szümtükkel: milyennel vágtad meg magad?

@Topy: én is azt nézegettem, hogy damaszkolt-e, végül arra jutottam, hogy szerintem nem, mert az nem csillogna ennyire és sűrűbb lenne a mintázat. Csak tipp.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.04. 15:31:01

@csigafrédi: Jó jézuskád van!
Az első kés a képeken egy nagyon szép darab. Nekem ebből kettő evőkésem van és 20 éve keresek pótlást (yardsale-en vettem őket)
Konyhai késekben én is a Wüsthof/Zwilling/Henkel családot gazdagítom. Érdekes módon ez a "séf kés" nekem nem begyere. Remek filézőt vettem 30-ért, de azt rajtam kívül senki nem használhatja :)
Van néhány nagypengéjű jószágom, azok olcsóbbak voltak. Egyik kedvenc késnek széttört a nyele (műanyag), csináltam hát akácból új nyelet neki. jelenleg a legjobb darabom!
Az OPINEL úgy néz ki, hogy egy magasabb széntartalmú, ám hengerelt darab, bár a nyele rokonszenves.
A Burgvogelnek remek a nyél kialakítása, elég széles is a penge. Sokcélú késnek látszik, bár van a választékban izgalmasabb is, amit jobban szeretnel (lazackés 31 cm-es) és sokkal több felhasználási területe van. Az egy remek flexibilis penge!!!
A Wüsthof általában jó választás, itt már csak az izlésed dönt, melyiket szereted. A filézőmet 90 fokba fel tudom tekerni :)

vörösbor(de)minőségi 2013.12.04. 15:53:41

@Andrass9: csuf sebek esetén akkor a szarvasfaggyú krém kell.hirschtalgcreme néven fut és nem ámitás de valóban teszi a dolgát és gyorsitja a hámosodást.

jó illata is van,és határozottan tudja mi a feladata.fontos háztartási kellék,a sebtapasz mellett helyezkedik el de a kávéfőzőgumiktól kissé lejjebb....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.04. 16:06:51

@vörösbor(de)minőségi: Köszi, maradok a tetrán kenőcsnél, most az van a kávéfőzőgumik alatt :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 17:53:08

@csigafrédi:
Kenyérvágóval, amit már régebben vettünk, jó nehéz, fogazott, és éles, de nem vele volt a baj. Száraz volt a kenyér héja, és megcsúszott rajta a penge. Természetesen az ujjam irányába.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.04. 20:24:43

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel: Így van, és sajnos úgy tűnik, azokban a fejekben már minden eldőlt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 20:29:25

@Waka:
Azért amennyiben a rosszabbik banda maradna, az neked nem lenne rossz, mert ha egy heti ebédből csak kettőt-háromat ennél meg, az garantált fogyókúra lenne.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.04. 20:36:47

@látjátok feleim szümtükkel: Januártól átállok a házi kosztra, úgyhogy diéta nem lesz. :D

susztertangó 2013.12.04. 21:14:23

Látom van affinitás vágóeszközök iránt. Nézzetek el a www.Bushcraft.Co.Hu ra

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 21:25:40

@Andrass9:

A kaktuszföld még a kaktusznak sem jó.
A kaprifácskáim kelés után megfelelő méret elérésekor szét lettek ültetve, amíg azt a cserepet ki nem növik, addig nem ültetődnek sehová, majd amikor már kicsi lesz a cserép, akkor mennek jó humuszos kerti földbe egy kissé nagyobb csepébe.

medvedr 2013.12.04. 21:28:00

@pizzaszeletvágó: Gratulálok nagyo n jó kis étek lett, mi is szoktunk valami hasonlót.
@csigafrédi: Gondold meg a coldsteelt is, nagyon jó kések, extrametálnál van is, de elég drága a jobb darab.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.04. 21:29:56

@látjátok feleim szümtükkel: Jó, jó, jó ... én csak a Terebess-nél olvastam. Nekem nincs is kapricserjém, mert már nem tudom hol tartanám.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 21:43:48

@Andrass9:

No nem is azért szóltam, mellesleg én magam szoktam tapasztalni a növények nevelését.

2013.12.04. 21:51:02

@medvedr: köszönöm.

@látjátok feleim szümtükkel: mit iszunk ma? Felbontottam a házi sütőtök pálinkát! Hát, anyjuk ne sirassa őket tényleg sütőtök íze van. Sülve. Még a haja is érzik benne, igaz odakozmálva, sütőpapírral együtt. :D
E havi adagomat, 2 cl-t megittam belőle, de még mindig sütőtököset böfögök. :D

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 22:03:11

@pizzaszeletvágó:

No én jobbat tudok, tegnap főtt vegyes, vagy szilva. Ez nem büfögtet.:)

2013.12.04. 22:28:29

@csigafrédi: aha, a kések.

A képeken Zwilling kések vannak, a fekete nyelűek. Volt valami tesco-s akció, ott vettem őket, valamivel több, mint egy éve, talán másfél, mondanám hogy nagyon helyükön vannak. Meglepően jók. Tesco-s létükre.
A zöldségkés nélkül már meg se lennék.
A barna nyelű kés igazából egy szeletelő kés, nem igazán szakácskés, 3 mm-es, két irányból élezett, 20 cm hosszú.
Nagyon szeretem, mert a 3 mm-es penge erős, ha oda kell nyomni, súlya van, ugyanakkor szépen szeletel nyersanyagot és készételt, jellemzően húsokat. Kemény acél, többet nem tudok róla. Eladója szerint több mint 58 HRC, pedig 55 HRC a szabvány tudtommal. Én nem nyomtam bele megadott erővel gyémánt kúpot, hogy ezt megtudjam. :D
Szépen polírozott volt, amíg egy disznótorban annyira be nem rúgtam, hogy élezés közben meg nem húztam itt-ott, ahol nem kellett volna. :) Ez látszik a képen.
Egyébként fogalmam sincs, vásári késestől vette a párom. Egy csontozóval együtt. Ettől még kiváló minőség!
A legjobb késeim hasonló forrásból származnak. Tudom, "ki kell fogni" a jót.

2013.12.04. 22:35:47

@látjátok feleim szümtükkel: vagy várjuk meg a kapribogyó pálinkádat...? :))))

süllőcske 2013.12.04. 23:02:51

Kiváló étel, minden csucsu.
Késügyben sokat lehetne mondani, de szerintem is ki kell fogni a testhezállót. Én annyira nem rajongok az európai szakácskésekért, a santokuk állnak a kezemre inkább.
Úgy örülök, hogy Pizzaszeletvágó ilyen jó cikkeket ír, és hogy jól vagytok.
Már 90%-osan állok a Petőfimmel, úgyhogy reszkessetek, mert nagy kedvet érzek a főzéshez, posztoláshoz. Hiányzik. Alig főzök valami érdemeset, de hát most másban kell ügyesnek lennem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.05. 10:51:10

Na megokosodtam, az én testhez, akarom mondani hüvelykujjhoz álló késemre az van írva, hogy Ambition titan, gondolom büszke lehetek rá ( elég drága volt anno, amikor vettem ).

Topy 2013.12.05. 11:01:45

hmmm...
vasárnaptól: www.aldi.hu/hu/html/offers/58_41097.htm
tapasztalatom szerint normális cuccokat szoktak árulni; ha nem jó vissza lehet vinni, ha jól emlékszem 2 hónapig szó nélkül visszaveszik
viszont a legnagyobb is elég rövidke...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.05. 14:01:03

@Topy: Ezek valóban rövidek. Ráadásul kevés ember szereti a fém markolatot.
A CBA-ban pontgyűjtéssel olcsón hozzá lehet jutni középkategóriás késekhez.
cba.hu/pages/static/jatek
Ezen késeket nem ismerem, de fogásuk jó, acéljuk tisztességesnek tűnik. Gyári adat minimális van róluk, a CBA választék nagyobb, mint a gyártóé :)
www.berndes.com/en/shop/knives/

Topy 2013.12.05. 15:09:46

@Andrass9: "A késeket ne rakjuk mosogatógépbe, mert az erős vegyszerek, illetve a magas hőfok tönkreteheti mind a nyelet (a műanyag nyél veszít a színéből, kiszürkül), mind a kés élét (a meleg víz tompítja a kés élét)."
na ez utóbbira adhatna valaki fizikai magyarázatot, mert mindenütt csak az van, hogy tompítja, de hogy miért, az sehol...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.05. 15:45:25

@Topy: Gondoltam, hogy ezt a mondatot kommentelem, mert ez lehet, hogy érvényes a régi vas késekre, amelyek finomra fent élét valóban el tudta vinni a magas hőfok (soknéhányszáz Celsius), de a melegvíz összes kémiai és fizikai tudásom szerint nem képes kicsorbítani egy kést. A vegyszerek esetleg, de csak az olyan késeket, amelyen alig tartalmaznak szenet, és nem rozsdamentesek. A nagyon finom élre fent késeknél fordulhat ez elő, és az is csak azt a roppant finom - borotva - élt csökkentheti csak.
Én Urban Legend-nek tartom ezt, a fenti állításaim is mind feltételes módban vannak.
Persze, hogy a műanyag nyelet tönkreteszi, azt megértem. Fanyelű kést sem célszerű mosogatógépben mosni, ha nincs rá felkészítve, mert a forró lúg bizony árthat a fának.
Amióta mosogatógépem van (sok-sok éve), nyugodtam mosom benne a Henkels vagy Farberware késeimet, de például a fanyelűt, azt soha. Életlenséget még egy Tramontina késnél sem tapasztaltam.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.05. 18:27:54

Egyszer láttam egy filmet amiben a japán kard készítését mutatták be. Ott volt szó arról, hogy bizony a nedvesség nem tesz jót a penge élének, de nem emlékszem miért.

Azt viszton tudom - bármi bármit is mond - ha a sarlóval egyszerre sok zöldet vágok, bizony elmegy az éle. Valamikor a kaszának a száraz gabonától is elment az éle, a nedves zöldben meg kimondottan gyakran kellett fenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.05. 19:38:01

@látjátok feleim szümtükkel: Aminek természetesen abszolute semmi köze ahhoz, hogy vizes a vágott anyag. Sokkal inkább, hogy amikor nedves a fű, akkor sokkal több szálat kell elvágnod, mert a száraz szálak nem fekszenek el. Ez persze jobban koptatja az élét is a sarlónak/kaszának.
Amúgy sarló/kasza nem rozsdamentes, nem is damaszkuszi acél, tehát nedvesen azonnal rozsdásodik a frissen fent éle, ami persze életlenné teszi. Csak nem olyan mértékben, ahogy te gondolod.

2013.12.05. 20:29:35

@Andrass9: a sok néhány száz Celsius nem az élét viszi el a késnek, vagy bármilyen acélnak, hanem a keménységét és ezáltal egyúttal az élezhetőségét mindörökre. Még vörösizzás közelében sincs, de már kilágyul az anyag. Hacsak hideg olajba nem dobnánk rögtön, mert attól meg felkeményedik, persze csak a felülete. Nem a teljes keresztmetszetben.
Na persze ez is csak megfelelő széntartalom mellett van így.
Ha minden szenet kivennénk az acélból, lágy semmire sem jó anyagot kapnánk.
Igen ám, de közben ott vannak a damaszkuszi pengék, nagyon alacsony széntartalommal és egyszerre hajlékonyak és egyszerre kemények.
Most mi van?
Elvileg az, hogy a kilágyított, széntől kiégetett anyagot kvázi hidegen alakítgatják, hajtogatják, mint öreganyó a rétest, ezáltal lágy is marad, rugalmas, de ugyanakkor a hajtogatással, kovácsolással kristályrácshibákat visznek be az anyagba, diszlokációkat, emiatt keményedik fel. (ahogy a lágy drót eltörik sokat hajlítgatva, előbb keményebb lesz, majd törik)

Beszélhetnék még ausztenitről meg martenzitről, meg vas-szén állapotábráról, de attól már kiakadnátok. :)

Na, okosok majd hozzáteszik a magukét, én ennyire emlékszem holmi anyagtechnológia tanulmányaimból, amit mindegy hol és minek végeztem, azóta sem használom.

Lényeg, hogy viszonylag semleges oldószerrel semmilyen mosogatás nem árt a pengének.

csigafrédi 2013.12.07. 09:17:01

@pizzaszeletvágó:
"...ennyire emlékszem holmi anyagtechnológia tanulmányaimból, amit mindegy hol és minek végeztem..."

Önző módon azt kell mondjam, hogy már azért megérte, hogy ezt most itt leírtad :) Nekem új volt és hasznos. Kösz!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.12.07. 14:14:26

@Topy: hogy hol vannak azok a halálra ítélt rabok (akik elnöki kegyelemmel életfogytot kaptak), akik egy vagy két darab dömöckölt pengét(!) kihoznak nyócezerből?! Vagy létezik ennek valami kínai gagyi másolási lehetősége? Hm....

Ceterum censeo: a meleg víz és a mosószeres meleg víz nem árt a penge élének. Az már más kérdés, hogy a mosogatógépben összezsúfolt kések élei egymáshoz koccannak, remegnek... na, ez már elveheti.
A késgyártók esetleg jobban félthetik a nyelek anyagait, azok is lehetnek sérülékenyek.

A kés élének a legjobban az értetlen nők ártanak. Akiknek nem lehet megmagyarázni, hogy ne a jól kifent csontozókéssel szeleteljék a tepsiben a rétest... ne vágjanak véle a porcelán tányéron... üveglapon se...
De ezt hagyjuk, mert ebben a témában nem ismerek kegyelmet, utolsó csepp véremig kardozok bárkivel :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.12.07. 14:16:04

Ja, amit az előbb írtam, marginális jelentőségű. Jelentem: a recept alapján kész a Pizzaszeletvágó Hátszín :))

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 14:23:48

@PO: én is le vagyok tiltva itthon az üveg vágódeszkáról:(

Topy 2013.12.07. 15:04:28

@Babette_: az üveg vágódeszka egy logikailag értelmezhetetlen valami :D
de bármilyen olyan alátét az, ami kellően kemény ahhoz, hogy pillanatok alatt kikapja a kés élét

Topy 2013.12.07. 15:05:15

@PO: a kis kínai egy napig elkalapálgat egy tál rizsért... így azért ki lehet hozni

2013.12.07. 16:36:19

@PO: Megtisztelő! :) Majd a jövő gasztro történészei megállapítják, hogy először te nevezted így ezt az ételt, a Blogkocsma posztjában. :)))
Félve kérdezem: és, hogy, izé?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 18:25:36

@PO: A mosogatógépes megjegyzéssel egyetértek.
Az "üvegdeszka" témáját már fel sem merem vetni, még @Babette_: is szeretné használni!
Hogy a csudába nem tudják megérteni, hogy minden, ami olyan kemény vagy keményebb, mint a penge nem alkalmaz vágófelületnek?????
Jó, jó, könnyebb elmosni, mondják. Pedig nem is igaz, mert egy vágódeszkát egy mozdulat letisztítani, míg az üveget mindenfélével kell mosogatni, hogy ormentes legyen :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 18:26:25

@Andrass9: A "p" betűm továbbra is döglődik.
Pormentes akart az lenni. Orra mindenkinek van, azt nem akarom levágni :)

2013.12.07. 20:47:30

@Andrass9: @Babette_: @Topy:

üveg vágódeszkán lehet klopfolni?

Topy 2013.12.07. 22:32:34

@pizzaszeletvágó: legalább egyszer biztos! :D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.08. 07:32:15

@pizzaszeletvágó: nem szoktam klopfolni. bárdozni annál inkább. az emberem által favorzált műanyag deszka így törött ketté (akkor pont nem én ütöttem:))
a fadeszka meg mélyedéses lesz tőle:)
nincs megoldás:D

az üveg azért jó, mert maradéktalanul elmosható zöldség- és húspucolás után

2013.12.08. 13:07:04

@Babette_: igen, nekem is volt már olyan vágódeszkám, a pontosság kedvéért jegyzem meg, hogy fából, ami bárdozás után a cserépkályhába ment gyújtósnak, de volt olyan örökölt román gyártmány konyhai bárdom, hogy kicsorbult és megrepedt a tarjában. :)))

Listeria, értem én, de ...

susztertangó 2013.12.08. 13:22:07

A fenti linket nem csak PO olvashatja ám....

2013.12.08. 14:01:42

@susztertangó: hahó, megnéztem már a videót és az alatta lévő kommenteket, durva.
Nyilvánvaló, hogy egyértelműen nem mondható ki soha egy termékre, hogy azért rossz, mert kínai. Még akkor sem, ha a hamisítás ténye nyilvánvaló.
Speciel jobban félek a hivatalosan és bevallottan kínai gyártmányoktól, mondjuk az autó piacon, Renault, Peugeot, .... szerencsére EU-ban még nincs belőlük, de lesz, mint egy kínai hamisítvány késtől.
Ahogy elnézem, lenne 3 ilyen kínai késem, bármilyen magas fára fel tudnék mászni, 12 ezerből. :) Konyhában viszont talán mások a szempontok.
Egyébként kellemesen felfrissítetted az anyagtechnológiai ismereteimet, köszi, a videó végén lévő mérőszámokra utalok. :)
Pedig azt hittem ez már sosem jön elő.

susztertangó 2013.12.08. 18:18:47

@pizzaszeletvágó: Örülök hogy szolgálatodra lehettem.:-)))Ha a blog jobb oldalát nézitek, ott több klf .kézműves kést találtok.

Pinka-Panka 2013.12.14. 06:27:51

Bejön ez a kaja. Finom!
süti beállítások módosítása