Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Bolognai lencse

2013.12.01. 07:00 Andrass9

Az úgy kezdõdött, hogy lencsét akartam enni. Már éppen ideje lenne egy nagy lencsefõzeléknek. Azután meg eszembe jutott, hogy most még friss a gyökér, zeller, répa - fõzni kéne egy bolognai szószt is, mielõtt már nem találok friss zöldséget a veteményben.

Jött az ötlet: mi lenne, ha tészta helyett a lencsét tisztelném meg a bolognai szósszal? Ilyet még nem hallottam, ezért biztonság okából megkérdeztem Guglit, hogy tud-e ilyenrõl. Volt találat rendesen.

Mivel a bolognai mártásban már van gyakorlatom, a lencsében is, nem is olvastam el csak néhány recipét (volt aki felkockázott húst vízben megfőzte, majd bolti bolognai alapot tett rá ...).

Az alapötlet világos: készíts egy jó bolognai szószt, fõzd meg a lencsét és add hozzá a szószt.

Hozzávalók a lencséhez:

  • 40 dkg lencse (50-el kezdtem, de megeszegettem menet közben egy részét)
  • 1 darabka szalonnabõr és egy 5 dekányi szalonna
  • 1 babérlevél
  • 1 ek mustár
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 3mm szelet gyömbér
  • 1 darabka citromhéj

12.jpg

A bolognai szószhoz:

  • 60 dkg darát hús (sertés vagy marha vagy vegyesen)
  • 1 méretes sárgarépa
  • 1 kisebb petrezselyemgyökér
  • 1 kis zellergumó
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 girizd fokhagyma
  • pici rozmaring, majoranna a kertbõl
  • 1/2 üveg sült paradicsom
  • 2 dl házi sürített paradicsomlé
  • 1 kis doboznyi sürített paradicsom
  • oliva olaj

14.jpg

Elsõ lépésben megtisztítottam a lencsét, leöblítettem és meleg vízbe beáztattam. Felvágtam a szalonnát és a bõrkével együtt zsírját kisütöttem, amit a végén eltettem más alkalomra. A bõrkét és a pörcöt viszont felöntöttem 2 deci vízzel és fedõ alatt fõztem vagy egy órányit. Ki akartam a füstölt ízt nyetrni belõle, de a lencse ennyi idõ alatt túlfõtt volna.

11.jpg 10.jpg

Az így készült füstös lével feltettem a lencsét fõzni a fenti fûszerek társaságában.

A bolognai szószhoz meghámoztam a zöldségeket és lereszeltem õket pelyhekre (van a reszelõmön ilyen sajtpehely reszelõ, ami remek erre a célra). Persze finomra reszelve is pont olyan jó lenne :) Apróra vágtam a fûszereket, felkockáztam a hagymát, a fokhagymát és a sült paradicsomot.

15.jpg

Olivaolajra dobtam a hagymát, majd amikor az már aranyszínû volt, hozzáadtam a fokhagymát is. Ezt csak egy kicsit pirítottam, és máris ment bele a darálthús, amit addig kevergettem a forró olajon, míg teljesen kifehéredett.

16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor hozzá kevertem a zöldségreszeléket, majd a paradicsomokat egy kevéske vízzel. Addig fõztem, amíg a zöldség teljesen el nem tûnt a szószban (kb 40 perc). Hozzákevertem az aprított fûszereket, kevés sót és összerottyantottam. A legvégén beleöntöttem a megfõtt lencsét, ami addigra teljesen felitta a levét.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Frissen reszelt parmezánnal tálaltam.22.jpg

87 komment

Címkék: lencse répa citrom mustár parmezán gyömbér szalonna babér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr765650814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.01. 08:48:36

hosszú ideig idegenkedtem, hogy a szószba répát tegyek, de egyszer kedvem támadt kipróbálni, mi történik.
hát az történt, hogy eltűnt a paradicsom savassága és előbújt az umami. nagy felfedezés volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 09:11:49

@Babette_: Én meg a zellertől/petrezselyemgyökértől idegenkedtem, de akkor még nem ettem ezeket a zöldségeket. Én sem bántam meg a használatát.
A receptet még anyámtól tanulta, aki Olaszországban leste el a házigazdájától.

susztertangó 2013.12.01. 09:34:37

Aúúúúúúúúúúúú! Itt megy a "mindjárt itt lesz a barátnőm és most kell helyrerántani ezt az Augiász istállóját (kupit mégse írhattam)de azért belenézek a kocsmába és a TVbe is. Ment valami műsor a Viasat 3 on és az egyik aktor nagyon ismerős volt. Egy eléggé idősb fazont alakított és nem, tudtam ki, de nagyon kíváncsi voltam. Irány a potr.hu és VAZEBAKKER! McGaiwer volt!!!!!Hogy mert így megöregedni?

2013.12.01. 12:14:04

@susztertangó: csak nem Csillagkaput nézel? :)))) Vénember, nem neked való az, inkább a szigetelő szalagos fickó 30 évvel ezelőttről.
:))))

@Babette_: @Andrass9: én még nem tartok ott, hogy bolognai szószba bármit tegyek darált hús és paradicsom és fűszerszámokon túl. Mit mondjak szíven is ütött. De csitt, ne szólj szám, még a végén András nem olvassa el, amit nemrég küldtem neki... ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.01. 12:19:51

@pizzaszeletvágó: majd eljön az az idő:)
én múltkor láttam valami fulgömbölyded amerikai nőci műsorát, őrült sokáig főzte a bolognait, többször lepirítva (és répával), és akkor rádöbbentem, hogy hát persze. a répa édessége és a lepirítás. attól gömbölyűbb lesz.
és lőn.

---
tegnap vettem a spárban egy 3 kilós bőrös karajt, ma kb 5 órát üdült a sütőben, és fenomenális lett...

2013.12.01. 12:30:39

@Babette_: a bőrös karajt azt úgy is kell! Kis hőmérsékleten, türelmesen, gyönyörű lesz.

A bolognai: ezt lassan főzöm, nagy serpenyőben, fedő nélkül, nem pirongatom, mármint paradicsomszószos állapotában már nem, de az se baj, ha időnként elfő a nedvesség alóla. Antonio Carluccio műsorát láttam egyszer, őt hiteles személynek érzem, bolognait főzött, felkészítette úgy, ahogy én mondom, azután elment a templomba, mire hazaért kész lett. Ez nyilván túlzás lehet, de jól példázza a lényeget.
Ettől függetlenül zöldséggel még soha.
Saját főzött paradicsomlevem van, sűrű, mint a főzelék. Édes, nem savas. Ezzel. Csak hús, hagymák, paradicsom és fűszerek.

2013.12.01. 12:40:03

@Babette_: egyébként igaz, most jutott eszembe, hogy láttam már répával zöldséggel bolognait főző embert, de az lasagne tölteléknek készült, zöldséges lasagne néven.
Nem biztos, hogy rossz, csak én még nem próbáltam.

susztertangó 2013.12.01. 12:49:36

@pizzaszeletvágó: A film címe Peren kívül. Most a gugliban megnéztem a képeit :-((( Glória siccccccccccccc bundi, vagy miaszösz...

2013.12.01. 13:00:02

Visszatérve a poszthoz.
Gondolkodom.
Lencsét hasonlóan zöldségezve csináltam már.
Nem szétfőzve, de hasonló arányokkal, viszont paradicsom nélkül. Jó volt.
Paradicsommal is el tudom képzelni.
Amit nem igazán értek, nem igazán érzek ebben az ételben, az a hús.
Tegyük hozzá, én húsimádó vagyok.
Mégis, a lencse a maga teljes vagy majdnem teljes értékű fehérje forrásával, zöldségekkel és jól fűszerezett paradicsom szósszal nekem elég is lenne. Tésztához nyilván kell a hús, de lencséhez milyen?
Kinézetre jó.
Ki kell ezt próbálni. :)

2013.12.01. 13:06:49

@susztertangó: hm, tényleg, de mi nem öregszünk! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 15:39:56

@pizzaszeletvágó: Akkor az már biztos, hogy "vagy"!
A lencse itt nem fehérjeforrás, hanem a csúnya szénhidrát helyettesítője! Úgy viszont nekünk (és a szomszédságnak) kifejezetten izlett. Már megrendelték a következő adagot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 15:48:47

@pizzaszeletvágó: Feltételezem, hogy TV Paprika nézőként ismered Anne Burrell-t. Én mondjuk már vagy 23 éve ismerem a Foodnetwork amerikai TV csatornáról. Itt az ő alapreceptje:
www.foodnetwork.com/recipes/anne-burrell/pasta-bolognese-recipe/index.html
Persze hozhatnék még példákat, de nincs sok értelme. Mintahogy még nem reklamáltam, ha valaki tejföllel ette a krumplipaprikást vagy a töltött paprikát.
Ez olyan, hogy ahány ház, annyi recept.
Ha tehetem, kipróbálok olyant is, ami számomra meglepő, mert sokan esznek olyasmit, ami nekem ismeretlen. Ez persze nem jelenti azt, hogy gilisztakoktélt fogok fogyókúrára inni :)

Llychllyn 2013.12.01. 17:29:33

Ez jól hangzik. A bolognait én valami netes recepttel kezdtem, aztán finomhangoltam, de abból nagyon bevált az, hogy vörösborral főzöm. A répát, ilyesmit kicsit nagyobbra hagyom benne.

A te receptedet én valahogy darált hús helyett kockára vágottal tudnám elképzelni, jó gazdag egytálétel lenne belőle, és nem is én lennék, ha nem tennék ebbe az (egyelőre csak a fejemben élő) ételbe is kakukkfüvet... A kakukkfű a kedvencem, egyszer kaptam Franciaországból valami szalámit, amin vastag kakukkfűkéreg volt, azt azóta is visszasírom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 17:44:24

@Llychllyn: Jó irányban keresgélsz! Ezt a lencsés változatot a rusztikusabb hús valószínűleg jobban feldobná. Ez volt az első alkalom, hogy főztem, de biztos vagyok benne, hogy legközelebb a vagdalt hús lesz az alap darált helyett! Mindíg tanul az ember - legfőképp, ha próbálkozik :)
Kakukkfű rulez!!!! Van legalább 4 fajta a kertben, de amit a legjobban szeretek, az egy botanikuskertből lopott hosszúlevelű fajta. Kicsit rozmaringra hasonlít külsőre, de az íze ...

A bolognai veresborral nekem nem izlik annyira. Amiért pedig a répákokat finomra reszelem, az a selymes szósz miatt van. De el tudom képzelni azt is vastagabbra vágva.

2013.12.01. 18:00:46

@Llychllyn: nálad a pont! valóban nagyobb darabos étel ez.

Akkor pár szó a bolognai fűszerezéséről: nekem oregano az alap, ehhez bazsalikom majd egy pici, de csak leheletnyi rozmaring társul, csak annyira, hogy éppen meg se tudja nevezni, aki fogyasztja, de legyen jelen.
Mindez lassan főzve, szinte nem is fő, csak meleg vagy 2 óráig, miután persze megsült jól a hús.
Nincs zöldség, csak ízek, illatok.
Basszus a héten csináltam de olyan egyértelműnek gondoltam, hogy nem fotóztam, már bánom.

2013.12.01. 18:01:34

@Andrass9: értem, a szénhidrát diétára nem gondoltam, bocsánat, ebben igazad van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 18:36:48

@pizzaszeletvágó: Basszus! Hogy ez mennyire más az én álmaimban ...
Ez a jó, hogy mindannyiunknak vannak "gránitba vésett" elképzeléseink :)

2013.12.01. 18:42:31

@Andrass9: nem gond ez, sőt! a változatosság tartja fent az életet, ebben biztos vagyok... ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.01. 18:47:18

Szép estét!
Csak beköszönök, egész nap feküdtem, előjött a köszvényem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 19:18:51

@Waka: Ez azért van, mert veres húst ettél! Most már nekem is figyelnem kell - legalábbis a háziorvosom szerint! Hogy a franc essen belé ....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 19:19:18

@Waka: Ilyenkor az orvost szidjuk, vagy úgy általában a világot???

2013.12.01. 19:32:05

@Andrass9: szerintem az orvost! az tehet mindenről! ha nem lenne orvos, nem lenne annyi betegség!
orvos ellen nincs valami homeopátiás szer?

2013.12.01. 20:22:43

@Llychllyn: ..ahogy legtöbb hoemopátiás "gyógyító" sem... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 20:58:44

@pizzaszeletvágó: Ha ez igaz lenne, akkor rég csődbe mentek volna. Illetve ... nem hinni kell benne, hanem eladni :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.01. 21:06:17

Jóestét! Fáradságra adnak itt valami nem homeós folyadékot?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 21:10:48

@látjátok feleim szümtükkel: Na végre valami értelmes rendelés!!!
Mit kérsz? Van kevés Villanyi vörös (Merlot, Kekfrankos, Portugieser) vagy BB rozé. Esetleg találhatok némi Egri Bikavért, de azt én nem iszom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 21:11:53

@Andrass9: Éppen indultam bezárni a bodegát érdeklődés hiánya miatt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.01. 21:24:18

@Andrass9:
BB-re beneveznék. Nem értem rá, halat kellett pucolni, meg három kiló kacsahájat kellett megtöpörtőzni. Csudás lett, sajna még mindig nem tudok képet küldeni róla. Ja, és nem locsoltam tejjel, mégis szép piros lett.
Vettem ma olyan színű karfiolt, mint a pagoda de ez normál forma. Még nem tudom mi legyen belőle, hogy az ízét és egyéb tulajdonságait megismerhessem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 21:27:19

@látjátok feleim szümtükkel: Jó, akkor egy BB rozé rendel.
Ma kacsaaprólék leves, borjúpaprikás és nokkedli volt az ebéd. A paprikást túltejfeleztem, de amúgy jó volt minden.
Karfiol itthon is született egy újabb 3 kilós példány. Még nem tudjuk, mi lesz belőle ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.01. 21:41:42

Nekem csak egy hagyományos túróslepény volt az ebéd, de annyira kiadós volt, hogy vacsoráig bírtam. Vacsora meg egy kis hagymás velő rizzsel, savanyú dinnyével. Erre megy egy kis borovicska.
Jutik eszembe velőt még nem sűttetek vagy rosszul emlékszem? Most télen pedig jöhetne egy jó svanyúkáposztásított orjaleves sertésvelővel, ha már bírsalmás kacsaapróléklevest nem főztetek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 21:46:24

@látjátok feleim szümtükkel: Ojjant nem főztem még - hát ne számíts rá :)
A kacsaaprólékot megpróbáltam volna birsalmával, de erős ellenállásba ütköztem ...
Velőt eddig még nem főztem, viszont sokat ettem, mert szeretem.

2013.12.01. 21:50:10

@látjátok feleim szümtükkel: nyálam csorog az olvasástól is... :)))

(képet feltenni segítsek? ha jó úgy, ahogy én szoktam ide belinkelni a butaságaimat...)

Gondolkodtam ezen a homeopátiás boron például. A kocsmárosok öröme lenne. Ugyanis az a homeó lényeg, hogy annyira hígítani kell a hatóanyagot, hogy ne is lehessen észrevenni, bort gondolom vízzel kellene, hogy ne is érződjön benne a bor...

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.01. 21:59:33

@pizzaszeletvágó:

Szerintem nem tudsz,ezen képet nem tudok feltenni, csak írni lehet.

No ha a borvízre gondoltál, azt már feltalálták.:)

2013.12.01. 22:03:20

@látjátok feleim szümtükkel: de milyen finom is az! :)

Ja, hogy helyi probléma. Kérjél a Jézuskától rendes gépet! ;)

susztertangó 2013.12.01. 22:05:05

@pizzaszeletvágó: :-)))Ha nem lennék Susztertangó Vénember nickem lenne.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.01. 22:06:51

@pizzaszeletvágó:

Hát ott az eredeti helyén nagyon. Errébb már nem szeressem, mert üvegben adják.
Nem a géppel van a baj, hanem részben velem, mert sok technikai dolgot nem értek, másrészt a levelezőm valószínűleg elavult, szakszaki szerint frissiteni kéne, ha vóna aki megcsinálja.

susztertangó 2013.12.01. 22:16:56

Hihi. A fácsén a Táfelspicc cikke:Homeopata állatorvos a Hortobágyi halastavaknál. Tudom, hogy szélhámia meg nem is hat, de azért amikor használtam az Oscillococcinumot nem voltam influenzás és a Gentos cseppek is hatnak. Tudom persze, hogy semmi sem repülhet ami a levegőnél nehezebb, vasból nem lehet hajót építeni i tak dalse. És Dr. Hammer is csak mesél....:-)))

2013.12.01. 22:26:46

@susztertangó: :)))

Képzeld, mindegy kik és mindegy hol, de engem hívtak mások egy időben vicceskedve McGywernek, az egyszerű de unortodox megoldásaim miatt. Annyira benne volt akkor a köztudatban az a sorozat. Jó régen volt, tán igaz se volt.
Aki azt nézte, ma már Vénember, ez a biztos... :)

@látjátok feleim szümtükkel: tudnod kell, hogy szívesen segítek, bármi kérdésed van privátban, én elég jól elvagyok ezzel a technikával. Oszt majd Andrást elárasztjuk képekkel, hogy ki se látszik a blogja belőle! :)

2013.12.01. 22:32:43

@susztertangó: sőt a 4 kerekű jármű sem indul el lóvontatás nélkül! ;)

Eh, a homeopátia az egyik legnagyobb sarlatánság. A természetes gyógymódokkal semmi baj, de ez... szimplán gazemberség. Elnézést a kemény véleményért.

Topy 2013.12.01. 22:45:18

@pizzaszeletvágó: vénember ám az ángyikád térggye kalácsa! :D

2013.12.01. 22:56:33

Na, megyek, álmatlanságomat ugyanis mormota-horkolás kivonatot kimutathatatlan nyomokban tartalmazó kapszulával kezeltem, és tényleg hat, mert elálmosodtam. Jó éjt!
;)

csigafrédi 2013.12.02. 10:34:43

Jópofa ötlet a tésztát lencsére cserélni, de én a bolognait már csak tésztával. Tavaly a spagetti ment nagyon, idén a széles metélt a favoritom.
Zöldség megy bele, a hús nálam minimum fele marha, és igen, sokáig kell pötyögnie, nagyon sokáig...minél tovább, annál jobb :)

MacGyver...atyavilág de rég volt...nehogy átmenjetek Magnumba, meg Knight Riderbe, mert a Szupercsapattal támadok vissza! :DD
Üdv,
Mr. T.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.02. 10:49:36

@csigafrédi: Évente egyszer vagy kétszer befőzök bolognait. Olyankor 3-4 kg hús az alapmennyiség és ehhez minden más is arányítva. Kis kupakos üvegekbe kerül, így bármikor van azonnal kész szósz. 4-5 órát szoktam főzni a 15 literes lábasomban. Lezárva szépen eláll akár egy évig is, de felnyitás után már csak egy hétig. Még hűtőben is.
Ezek a figurák számomra ismeretlenek. Valahogy sohasem néztem, pedig az USA-ban tévéztem rendesen nyelvtanulás céljából.

csigafrédi 2013.12.02. 11:09:38

@Andrass9: A szupercsapat A-team néven futott kint.

Dunsztos, vagy csatos, üvegben simán eláll 1 évig? O.o

Egyszerű száraz dunsztolással rakod el, vagy hogy a csudába? Ilyet nekem is kell csinálnom :) Kérem szépen a technológiát!

Topy 2013.12.02. 11:13:28

@csigafrédi: kapsz Dallast és annyi lesz neked! :D
neked is innod kell majd, amikor ott isznak! :D

Topy 2013.12.02. 11:15:12

@Andrass9: biztos mert mire ideértek, addigra odakint már vége volt ezeknek a sorozatoknak...

csigafrédi 2013.12.02. 11:24:30

@Topy: Feleségem mesélte, hogy náluk kamaszkorban a srácok nyomták a "dallaszozás"-t. A kifejezés pont azt takarta, amit írtál: amikor a sorozatban valaki iszik egy whisk(e)y-t, akkor együtt kell vele inni. Eszementek :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.02. 12:14:47

@csigafrédi: Mi a mikróban való dunsztolást preferáljuk. Kiforrázom az üvegeket (szintén mikróban: 1/3-ig vízzel tölt, kupak rá (de nem szorít le) és addig melegíteni, amíg elkezd rendesen gőzölögni az egész. Ekkor ki lehet önteni gyorsan belőle a vizet és kb steril az üveg. Ebbe a forró üvegbe belemerem a rotyogó szószt (egy mosogatógéphez adott sótölcséren keresztül:). Bemegy a mikróba, kupak rá és addig melegítem, míg elkezd mozogni. Ekkor rászorítom a kupakot, fejreállítom az üveget 5 percre és kész. Lehet szárazdunsztba is tenni, de felesleges.
A kupak miatt ne aggódj, a mikró és az is tudják a fizikát, nem árt a mikrónak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.02. 12:16:50

@Topy: 1988-tól voltam kinn 2003-ig. Ebbe beleesett az utolsó 4 szezon, de én valami mást néztem (nem emlékszem már rá - talán Full house?)

csigafrédi 2013.12.02. 12:24:04

@Andrass9: Szuper, köszönöm! Így szárazon a kamrában kibírnak egy évet, vagy az egész bandát hűtőben célszerű tárolni?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 12:59:51

@Andrass9: ő az az amerikai csaj, akiről beszéltem.

mondjuk a haja egy bűncselekmény.

2013.12.02. 14:18:49

@Andrass9: @csigafrédi:

Éppen írtam, és kihajított a szerver. Mondjuk kocsmában mit csodálkozom ezen, hogy váratlanul kihajítanak.... :)))

Az én megoldásom az, hogy magát a paradicsom mártást főzöm meg és teszem el, a hús pedig frissen készül.
Egyébként teljesen ugyanúgy, csak másképp, mert én nagy fazék vízben főzöm ki az üvegeket és a kupakokat, sokáig főzöm, nagyon besűrítem a paradicsomszószt, jórészt csíramentes emiatt, forrón üvegbe majd száraz dunsztba. Lényeg a tisztaság a munka során, és tényleg nem használok semmilyen tartósítószert, egy évig minimum jó, de ami egy évet kibírt, az kibírja a másodikat is!

Ha húsosan megfőzöm a bolognait készre, akkor viszont adagokban lefagyasztom, fiam hazajön, mindig feltankol belőle. :)))

2013.12.02. 14:21:03

@pizzaszeletvágó: ja, és igen, paradicsomból csak a makk egészséges darabok kerülnek eleve bele, nagyvonalúan bánok a késsel, mikor darabolom, így kerek a történet.

Makk egészséges paradicsom: mekkora képzavar! :)))

csigafrédi 2013.12.02. 14:34:01

@pizzaszeletvágó: Köszi! Végül is, az ilyen raguk visszamelegítve talán még jobbak is, úgyhogy ez a mélyhűtős verzió is teljesen jó ötletnek hangzik.
Az fogott meg az egészben, ahogy @Andrass9: írta a mennyiséget. Ez tényleg olyan kaja, hogy sok idő kell neki, az ilyeneknél meg valóban célszerű nagyobb mennyiségekben gondolkozni. Az lesz, hogy odarakok egy nagy fazékra valót és teszek el dunsztosba is és fagyóba is. Aztán meglátjuk, hogy a mi famíliánknak melyik változat lesz a kézre állóbb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.02. 14:37:13

@csigafrédi: Nálunk a kamrában bújnak meg. Még nem tudom meddig áll el, mert egy éven belül azért mindig elfogyott!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.02. 14:38:42

@csigafrédi: Nekem a fagyasztó szűk keresztmetszet. Állandóan csurig van töltve, és ritkán fogy belőle valami. Most már módszeresen próbálom feldolgozni a tartalmát, hogy legyen hely as újabb dolgoknak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.02. 16:36:58

@Babette_: Jó szakácsnő, jó technikai ötleteket lehet tőle tanulni. Nem a szépségéért szeretjük, arra ott van Nigella :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.02. 16:37:43

@Babette_: Apropó, mindjárt kisül a pogácsa!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 16:51:10

@Andrass9: hát mondjuk az emberem eléggé odavan tőle is, nemcsak Nigellától:)

susztertangó 2013.12.02. 17:12:04

@Andrass9: Én most a padlót tejfeleztem túl 2 dl Zott tejföllel.....nem csak feledékeny vagyok, hanem tényleg új nick kell: Lyukaskezű Feledékeny elég találó. Nem baj maradt még és lehet, hogy ez lesz új módi.:-))

Topy 2013.12.02. 17:26:12

@Babette_: bukik a széles csípőre? :)

Topy 2013.12.02. 17:27:08

@susztertangó: = "Hájogszemű Huba
autóversenyző és a napi kétszeri lábáztatás apologétája"
ebből ez nem jön ki; kivéve ha a lábáztatás tejfölben történik! :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 17:27:15

@Topy: hát szereti a csöcsös -faros macákat:)

medvedr 2013.12.02. 17:43:19

@csigafrédi: Szeva Frédi! Üdv a kocsmában!

susztertangó 2013.12.02. 19:40:33

@Topy: :-)))@Babette_: Nigelláról jut eszembe:" Pénz számolva, asszony..." bár, hogy ez a közmondás milyen tapasztalati alapokon nyugoszik azt csak az első felére értem. :-))Talán a férjétől kaphatnánk választ.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.02. 19:43:14

Szép estét!
A nyavalya jött-ment, csak érzékeny még kicsit a bokám.
@Andrass9: A harminc éve motorbalesetben megsérült bal bokám durrant be, nem a szokásos jobb. Rocky Balboka :D
Lépcsőn cipekedtem szombaton, az is közrejátszhatott.
Mióta nem jártam az orvosnál, nincs vele semmi bajom. Az étel kívánatos, de a lencse sajnos...

2013.12.02. 21:30:40

Eközben a menzákon:

"A minisztériumi rendelet szerint tiltólistára kerül többek között a cukor, a zsíros tej, a hagyományos só, a kenőmájas, a rántott hús és a csokis piskóta is."

Hamarosan sorra kerülnek a gasztrobloggerek is meglássátok!

susztertangó 2013.12.03. 06:39:14

@pizzaszeletvágó: Kenőmájasból csak azt eszem meg amit magam hamisítok.Egy nagy ember után átalakítva.Na persze, ez sem igaz, a töpörtyű krémet bolti füstölt májassal szoktam felturbózni.

csigafrédi 2013.12.03. 08:17:27

@medvedr: Szia Doki! :D

@pizzaszeletvágó: a csokis piskótaaa?? Az amelyik egy nagy piskótatégla csokiöntettel nyakonvágva? Az konvertibilis valuta volt az én időmben!

2013.12.03. 13:00:22

@csigafrédi: én a "hagyományos sót" nem értem, segítene valaki? Milyen a nem hagyományos só?

A többiről is megvan a véleményem de ezt kifejezetten nem értem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.03. 14:56:06

@pizzaszeletvágó:

Szerintem a hagyományos só az a ronda feketés, amit kősó összedarálásával nyernek, a másik meg a párolt só, ami szép tiszta, fehér, nincs benne szennyeződés.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.03. 16:26:46

@Topy:

A finomítottat szokták jóddal dúsítani, rá is írják de én éreztem már a csúnyán is a jódot, ki is dobtam gyorsan.

Valamikor a múlt évszázad harmincas éveiben az apám valahonnan kerített egy nagy darab kősót, és amikor nem lehetett az ötvenes években a boltban sót kapni, akkor abból törtek. No az hagyományos kősó volt. De az akkoriban árult sót csak símán asztali sónak nevezték, később jöttek a fluorozott, meg jódozott, meg párolt, meg tengeri, meg mittudomén milyen sók. Az igazi régi asztalisó viszonylag tiszta, megfelelő szemcseméretű volt, és nem kellett belőle egy marékkal, hogy az ételben érezni lehessen.
Egy ideig szívesen vettem valami görög sót, ami állítólag tengerisó, de egyszer éreztem rajta a jódot, azóta nem vettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 18:05:50

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig a jódot nem véletlenül keverik a sóba. A finomítással kiveszik belőle, viszont a jódhiány pajzsmirigy betegséget okoz.

2013.12.03. 19:30:12

@Andrass9: csak nehogy elkövessék azt a hibát, hogy mindenhol jódozott sót adnak a gyerekeknek, mert van olyan, hogy jódtérkép, meg túladagolás is. Sőt allergia is. Debrecen, Hajdúszoboszló, Karcag, Berekfürdő és még délkeletre, ezek a jódban jóval gazdagabb területek, egyben a jódhiányos betegségek nagyon alacsony százalékon vannak, a többihez képest. Ha megnézitek a termálfürdők vizét arrafelé: jó kis barna teavíz, benne felejtett filterrel, némelyiknek a szaga is jódos.
www.xn--csaldinet-31a.hu/hirek/csaladtervezes/terhesseg_szules/10671/a_jodhiany_veszelyei

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.03. 22:52:28

@pizzaszeletvágó: A sóban lévő jód mennyisége a krónikus jódhiányt hivatott fedezni. Nem véletlen, hogy WHOs egyezmény, amit mindenki aláírt. A jódban gazdag területeken lehet jódnélküli sót is használni, ha valaki attól fél, hogy a sóban bevett jódmennyiség túladagoláshoz vezet.
Amikor egy szakértő a "Ha módunkban áll ne igyunk csapvizet!" mondatot kiejti a száján, akkor az szerintem sarlatán, vagy az ásványvízgyártók lobbistája. De a hitelessége számomra nagyon leesik!

2013.12.04. 08:22:34

@Andrass9: hitelesség: most őszintén, nem várhatod, hogy egy családi lap szerű webes cikkben egy endokrinológus professzor megindokolja neked hitelt érdemlően az összes állítását. Ez így most lehet, hogy kinyilatkoztatásnak tűnik, de biztos, hogy nem alaptalan, sarlatánság pedig kicsit erős. Gondolj bele, kiknek szól egy ilyen cikk. Ahogy elnézem terheseknek szól, mindenféle korosztálytól és iskolázottságtól függetlenül. Terhességben megborul a pajzsmirigy működés ugyanis. Most hirtelen ezt találtam, de keresek neked tudományosabbat.
Egyébként nekem meg szimpatikus a ne igyunk csap- és egyéb vizet szlogen. :)))

www.atv.hu/belfold/20131012-nincs-viz-abasaron-sorrel-kampanyol-a-kocsma

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.04. 09:15:48

@pizzaszeletvágó: A link fényében az utolsó mondatoddal egyetértek.
süti beállítások módosítása