Az úgy kezdõdött, hogy lencsét akartam enni. Már éppen ideje lenne egy nagy lencsefõzeléknek. Azután meg eszembe jutott, hogy most még friss a gyökér, zeller, répa - fõzni kéne egy bolognai szószt is, mielõtt már nem találok friss zöldséget a veteményben.
Jött az ötlet: mi lenne, ha tészta helyett a lencsét tisztelném meg a bolognai szósszal? Ilyet még nem hallottam, ezért biztonság okából megkérdeztem Guglit, hogy tud-e ilyenrõl. Volt találat rendesen.
Mivel a bolognai mártásban már van gyakorlatom, a lencsében is, nem is olvastam el csak néhány recipét (volt aki felkockázott húst vízben megfőzte, majd bolti bolognai alapot tett rá ...).
Az alapötlet világos: készíts egy jó bolognai szószt, fõzd meg a lencsét és add hozzá a szószt.
Hozzávalók a lencséhez:
- 40 dkg lencse (50-el kezdtem, de megeszegettem menet közben egy részét)
- 1 darabka szalonnabõr és egy 5 dekányi szalonna
- 1 babérlevél
- 1 ek mustár
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 3mm szelet gyömbér
- 1 darabka citromhéj
A bolognai szószhoz:
- 60 dkg darát hús (sertés vagy marha vagy vegyesen)
- 1 méretes sárgarépa
- 1 kisebb petrezselyemgyökér
- 1 kis zellergumó
- 1 fej hagyma
- 4-5 girizd fokhagyma
- pici rozmaring, majoranna a kertbõl
- 1/2 üveg sült paradicsom
- 2 dl házi sürített paradicsomlé
- 1 kis doboznyi sürített paradicsom
- oliva olaj
Elsõ lépésben megtisztítottam a lencsét, leöblítettem és meleg vízbe beáztattam. Felvágtam a szalonnát és a bõrkével együtt zsírját kisütöttem, amit a végén eltettem más alkalomra. A bõrkét és a pörcöt viszont felöntöttem 2 deci vízzel és fedõ alatt fõztem vagy egy órányit. Ki akartam a füstölt ízt nyetrni belõle, de a lencse ennyi idõ alatt túlfõtt volna.
Az így készült füstös lével feltettem a lencsét fõzni a fenti fûszerek társaságában.
A bolognai szószhoz meghámoztam a zöldségeket és lereszeltem õket pelyhekre (van a reszelõmön ilyen sajtpehely reszelõ, ami remek erre a célra). Persze finomra reszelve is pont olyan jó lenne :) Apróra vágtam a fûszereket, felkockáztam a hagymát, a fokhagymát és a sült paradicsomot.
Olivaolajra dobtam a hagymát, majd amikor az már aranyszínû volt, hozzáadtam a fokhagymát is. Ezt csak egy kicsit pirítottam, és máris ment bele a darálthús, amit addig kevergettem a forró olajon, míg teljesen kifehéredett.
Ekkor hozzá kevertem a zöldségreszeléket, majd a paradicsomokat egy kevéske vízzel. Addig fõztem, amíg a zöldség teljesen el nem tûnt a szószban (kb 40 perc). Hozzákevertem az aprított fûszereket, kevés sót és összerottyantottam. A legvégén beleöntöttem a megfõtt lencsét, ami addigra teljesen felitta a levét.