Tudom, hogy ilyet bárki fõzhet, nem érdemes posztolni, de ez a kombináció nekem nagyon izlett. Nem nagyon ehetek szénhidrátot, meg karfiol szezon is van, amit nagyon szeretünk, így azt gondoltam, legyen a karfiol a körítés. Amúgy is elég szénhidrát van a panírban is :(
Kellett hozzá:
- 7 rántanivaló csirkecomb
- 1 közepes fej karfiol
- 5 tojás (de ebbõl már csipetke is lett)
- liszt
- prézli
- só
A csirkecombokat szõrtelenítettem, majd besózva állni hagytam vagy egy órányit. Eredetileg fokhagymás sós tejbe akartam áztatni, de feleségem klasszikusat kért.
Elsõ lépésben a karfiolt paníroztam, mondván, hogy amíg az sül, ráérek a csirkével foglalkozni. Egy közepes fej karfiol hirtelen rettenetesen sok lett :)
Szokásomhoz híven a teraszon sütöttem, hogy ne legyen olajszag a lakásban. Egyszerre fél fejnyi fért bele a lábasba. Az igazán finom, krémes karfiolt nekem úgy sikerül elõállítani, hogy nem fõzöm elõre, viszont amikor a forró olajba beteszem, lefedem. Persze lejjebb veszem, alatta a hõt, és 15 percig lefedve párolódik. Ekkor leveszem a fedõt és felveszem a meleget alatta 1000W-ra. További 15 perc és gyönyörû színû, krémes, édes karfiolt kapok.
Papírral bélelt tesibe szedem ki õket. Valamiért itt kevesebb van, mint amennyit kisütöttem, pedig már nincs is macskám ...
Ezalatt bepaníroztam a csirkecombokat is - mind a hetet! Ez tizedannyi ideig tartott, mint a karfiol ...
Forró olajba ment, de ezeket csak 5 percig sütöttem fedõ alatt, a hátralévõ 20 percet már fedõ nélkül, 500W-os teljesítmény mellett töltötték.
Kisült szép pirosra az összes:
A maradék tojásból feleségem csipetkét készít, amit megszárítunk, és így akkor is jut levesbe, ha épp nincs kedvünk csipkedni. Máskor meg pamókát/pacsnit/stb. készítek belõle a maradék liszt és prézli hozzákeverésével meg egy mokkáskanálnyi szódabikarbónával. Az is finom, de sok benne a liszt :(
Szibériai salátával, kis majonézzel (tartárt lusta voltam készíteni) ettem. A kenyér csak biztonsági tartalékként került a tányérom mellé.
A rántott karfiol nálunk nem sokáig áll el. Valahogy fél nap alatt eltûnik a tepsibõl, míg a csirkecomb megéri még a másnapot is :)