Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Juhtúrós szűzpecsenye cseresznyemártással és sült körtével

2013.11.23. 07:00 Andrass9

Vettem juhtúrót, de nem volt receptem, hogyan használjam fel. Az ízét nagyon szeretem, de ritkán adódik alkalom, hogy megfõzzem. Most egyedül voltam otthon, ezért bûntudat nélkül fõztem, ami jól esett :)

Volt a csodahüttõben 2 kicsi sertésszûz. Az egyiket kivettem kiolvadni még reggel, majd szétszedtem a spórt, hogy megjavítsam a sütõt, ami úgy döntött, hogy nem müxik tovább. Szerencsére legutóbb nem egy, hanem két érzékelõt vettem. Igaz, a maradékot bizony át kellett alakítani, hogy mûködjön is, de hát ez a férfiak feladata. Szóval volt anyag és megoldás is, tehát dolgozni kellett a sütõvel.

Közben persze járt az agyam, hogy hogyan süssem meg a juhtúrót a szûzpecsenyével. Idõm volt, mint a pelyva - javíts te egy délelõtt alatt egy sütõt!!!

Szerencsére mások is próbálkoztak a fenti étellel, így ez sokat segített.

Kellett hozzá:

  • 35 dkg szûzpecsenye
  • bõ evõkanál kacsazsír (lehet más zsiradék is)
  • 15 dkg juhtúró
  • petrezselyem levél, kakukkfû, pici rozmaring és majoranna
  • fél fehér hagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 3 centi póréhagyma
  • só, bors

A szószhoz:

  • bõ marék aszalt cseresznye (most 2007-bõl valót találtam :)
  • egy fél pohár sangria (az nem volt, ezért száraz veresbor)
  • evõkanálnyi cukor (hogy a sangria édességét pótoljam)
  • 3 deka vaj

10.jpg

A hagymákat és a fûszereket apróra vágtam.

12.jpg

A nagyját belekevertem a juhtúróba villával egy kis borssal. Sót nem adtam hozzá, a juhtúró elég sós magában is.

13.jpg

Nem volt elég puha, hát 10 másodpercre beraktam a mikróban. Persze kivehettem volna korábban is a hűtőből, de hát ... Szóval legközelebb :)

14.jpg

A húst hosszában végigvágtam, de nem teljesen, hogy ki tudjam teríteni a deszkán. Befedtem folpackkal és vékonyra klopfoltam.

15.jpg

Rászórtam a felvágott hagymákokat és a fûszereket, de azért félretettem egy keveset belõlük. Egy kevés borsot is daráltam rá.

16.jpg

Megkentem a fûszeres juhtúróval kb. 3 mm vastagon. Szóval, hogy legyen is rajta, meg nem is :)

17.jpg

A szélesebb fele felõl felcsavartam, mint Waka a kiflit.

18.jpg

Fehér madzaggal körbecsomóztam, hogy ne essen szét. A serpenyõbe pár evõkanál zsírt forrósítottam és az összekötözött húst beletettem.

19.jpg

Lassanként forgattam, ahogy pirult a hús.

20.jpg

Amikor minden oldala piros lett, egy pici jénai tepsiben, amit alufóliával kibéleltem, betoltam a sütõbe 200 C-ra 20 percre. Végre működött a sütő!!!

21.jpg

Persze nem álltam meg, hogy legalább az egyik felét meg ne kenjem a juhtúróval - olyan csábosan olvadozott a tányéron :)

22.jpg

A serpenyõbe - amiben a húst sütöttem - beleszórtam az aszalt cseresznyét. Fantasztikus módon felduzzadt, mintha vizet tettem volna hozzá! Adtam egy kanálnyi cukrot hozzá, és felöntöttem 1 deci száraz veresborral. Fõztem vagy 20 percet, hátha lazább lesz, de az aszalt gyümölcs nem fogadot szót ...

23.jpg 24.jpg 25.jpg 27.jpg

A hús elkészült, kivettem hát a sütõbõl, és betakartam egy darab alufóliával, hogy pihenjen.

28.jpg

Nem álltam meg, hogy a beérett körtébõl ne készítsek vajban sült körtét besûrített balzsamecettel. Öntöttem hát ecetet és veresbort egy serpenyõbe. Meghámoztam 2 körtét, feleztem és lekupakoltam a feleket, hogy a hátoldalukat is meg tudjam sütni. Közben megpuhult a cseresznye, adtam hát hozzá egy darabka vajat, hogy igazán síma legyen. Kiürítettem a serpenyõt egy tálkába, és beledobtam egy bõ evõkanálnyi barna vajat.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Amikor a vaj forró lett, beletettem a körtét a hátoldalával lefele. Süttem vagy 10 percig, amikor megforgattam. Így is pirult vagy 10 percet. Felszeltem a szüzet 3 cm vastag szeletekre, tettem 3 szeletet a tányéromra és rápakoltam egy adag cseresznye akármit. Mellé tettem 2 megsült körte felet, és - mivel egyedül voltam otthon - lelkesen befalatoztam :)

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Kívánom, hogy nektek is legyen ilyen ízorgiában részetek.

38.jpg

Tanulság az van:

Nem mindegy, hogy milyen veresbort párolunk be akár a balzsamecettel, akár csak magában. Nekem az elsõ menet egy "NoName" veresbor volt: Báthory Portugieser - akciós a sparban. Nem kívánom ellenségemnek sem!!! Keserû volt, és valahol eltûnt belõle a bor íze.

Ezután egy Teleki Villányi Portugiesert sürítettem be - no ez már finom volt :)

Másik tanulság: ha borozol, tedd félre az éles késeidet ...

62 komment

Címkék: cseresznye vörösbor juhtúró szűzpecsenye barna vaj sült körte

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr675649583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.11.23. 07:13:41

Vajh milyen illata lehet a meleg juhtúrónak? Egyszer már meghökkentett valami csirke alkatrész, amibe kékpenészes sajtot rejtettek el.Azé' megettem.

Topy 2013.11.23. 08:55:53

@susztertangó: kapros juhtúróval töltött gomba nem volt meg?

susztertangó 2013.11.23. 13:27:04

@Andrass9: Az finom.@Topy: Sajna nem.
Egyébként velem van a probléma.Egynyári gebines szakács kalandom alatt (1975)megtanultam, hogy idegen helyen valamilyen bundázott húst kell kérni, mert, ha kissé "érett", akkor a bunda felvágásakor felhőzik a büdi, lebuktatva a szakácsot. Egy Népköztársaság úti vendéglőben be is jött a tipp.A nagyon erősen fűszerezett húsok szintúgy gyanúsak. Így aztán amikor a kékpenészes sajt amúgy is erős odourja megtekerte az orromat, először azt hittem, megint belefutottam egy romlott húsba-de, ezt nem tételeztem fel kedvenc unokahúgomról.:-))Pláne névnapomra.

2013.11.23. 16:09:23

Jó nagyot dolgoztál vele, még a sütő javítás nélkül is. :)
Bevallom a szűzpecsenye klopfolásnál két ütemet kihagyott a szívem, de végül igazán jól néz ki a végeredmény! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.23. 17:11:21

@pizzaszeletvágó: Az nem is igazi klopfolás, csak széthúzza a rostokat, hogy nagyobb felületet kapj, amit már fel lehet tekerni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.23. 17:51:11

@Babette_: Az egy enyhe kifejezés! Fokhagymaaprítás közben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.23. 17:52:18

@pizzaszeletvágó: Jaaa - és müködik a sütő :)
És még visszatettem egy cserepet is a tetőbe, amelyik önállósította magát, és az ereszben landolt.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.23. 18:19:14

Én már régebben így összegeztem a tapasztalatomat: ha éles a késed, tanulj meg fél kézzel sebet kötözni - és légy kreatív.
Ezt egy olyan képpel illusztráltam, amikor a bekötözött mutatóujjamra a mosogatáshoz gumióvszert húztam :)))

Különben jó, h mondod ezt a cserepet, nekem is pótolni kell két kettétört cserepet...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.23. 18:40:24

@PO: Bekötözni sikerült, de óvszer nincs itthon :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.23. 18:43:24

@Andrass9: Az óvszer akkor kell, ha mosogatni is akarsz. Ugyanis az egyszer használatos kesztyű, vagy a reguláris gumikesztyű nem ment rá a kötésre.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.23. 18:52:14

Jó estét!

Maradt ebből a csuda szűzből egy kis kóstoló?

vörösbor(de)minőségi 2013.11.23. 19:21:25

kiváncsiskodásként-már nem először olvasom,hogy jénai kibélelve alufóliával.....-és most már érdekelne az oka.
nekem eszembe nem jutna a jénai fenekére alufoliát tenni-de nyilván hajlandó vagyok minden rossz szokásomat felülbírálni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.23. 19:42:50

@vörösbor(de)minőségi: Az oka roppant egyszerű: Gyűlölök odasült ételt takarítani.
Hoztunk az USA-ból egy olyan alufóliát, aminek az egyik oldala vékony teflonszerű bevonattal rendelkezik, nem ég rá semmi. Ezen kívül a fólia vastag is - legalább négyszerese az itthoni fóliának, így nem lukad ki.
Reynolds Release (illetve most már csak simán Non-Stick fólia) a márkanév. A szabadalom még védi, így más gyártó, illetve az áruházláncok nem árulhatják saját márkanevük alatt. 7 m2 kb 1000 forint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.23. 19:43:35

@látjátok feleim szümtükkel: Jó estét! Van még 2 pici szeletke, teleportállal küldöm :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.23. 19:45:32

@PO: Feltartottam a hüvelykemet (azt vágtam meg), és úgy mosogattam el magam után. Kicsit nehézkes hüvelykujj nélkül fogni.

2013.11.23. 20:58:49

@Andrass9: @PO: ha befejeztétek a tetőjavítást, jöhettek hozzám!

@vörösbor(de)minőségi: például nekem van egy gázsütőm, csak alsó sütés van. Ha jénaiban készítek egy ételt, bármilyen magasra teszem is, az alja jobban ég, mint a teteje, pedig ez nem cél. Ilyenkor nemes egyszerűséggel alufóliából teszek egy darabot a jénai alá. Ez jelentős mennyiségű hőt ver vissza, ezzel tart távol az aljától, jobban kiegyenlítődik az alsó-felső sülés. Ugyanezt elérhetném a jénaiba beletett fóliával is.

2013.11.23. 21:08:32

@PO: ki hova húzza ugye... :) Nekem a konyhaszekrény alsó fiókjába be van készítve egy elsősegély csomag, fertőtlenítő, kötszer, tapaszok, ééés, gumikesztyű, hogy minél rövidebb idő múlva már folytathassam is. :) Az ilyenkor kötelező pálinka és/vagy vérpótló vörösbor sincs messze.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.23. 21:33:30

@pizzaszeletvágó: pragmatikusan kell ezt kezelni. Az 1. Öböl-háborúban az amcsik látták, h a szövetséges britekhez raklap számra érkezik a gumióvszer. Nagyon fúrta az oldalukat, h mihez kell ez a töméntelen óvszer, amikor a sivatagban alig van nő... Kiderült, h a britek a puskacsőre húzták, míg az amcsik esténként nem győzték pucolni a fegyvereiket :))))

vörösbor(de)minőségi 2013.11.24. 00:09:22

naccerű és köszöntem a felvilágositást.
értetlenségem csak annyiban érthető:))) hogy jénai mosogatóba helyezve és mekka felé fordulva kicsiny viz bele-oszt minden fellazul ellustul benne....no kérem ezért nem értettem.
de ez már a múlt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.24. 08:11:38

Hát akik már régebb óta lűttek a homokon, azok tudták mit kell csinálni, hogy ne legyen homok ott, ahol nem hiányzik. Persze a jó pap is hóttig tanul(hat, ha akar ). Kérdés mit tegyen az, akinek nem méretes az ujja?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.24. 09:26:42

Szép napot!
Ínycsiklandónak tűnik az étel.
@pizzaszeletvágó: Én a régi tűzhely sütőjéből mentettem át egy alumínium tepsit, azt teszem az alsó polcra.
@PO: Szerintem a tengerészgyalogosok erre már a második világháborúban rájöttek, sőt, a nadrág alját is az abból készült gyűrűvel gumizták be.

Topy 2013.11.24. 09:33:36

brékingnyúz! az előszobát renoválom, így kint voltam Budakeszin a fatelepen pénteken; ritkán jutok el arra amikor éppen nyitva van a hentes (HuFi), így kihasználva az alkalmat beugrottam; jelentem, ehető lecsókolbászt találtam! nosztalgikus érzések fűznek hozzá, de amiket az utóbbi években megkóstoltam, hát a kutyának se adnám... ez kérem ehető, nem durrant szét főzéskor (nincs sz.rrá adalékolva), nincsenek benne nagy darab mócsingok!

másik nosztalgikus darab a régi főzőkolbász, enyhén füstös volt, na olyat nagyon rég nem láttam...

susztertangó 2013.11.24. 11:50:55

@Waka: Nadrágszorító kotongyűrü? A katonai kreativitás csodája. Helyi anyagokból bármit. Láttam egy doku filmet szintén abból a buliból szovjet katonák az elfoglalt német városban örömködnek:kenyeret osztanak, á, mégse, épp szabad rablás volt soron, nagyon vidámak voltak, az egyikük melltartót tett a fejére fülvédő gyanánt.Egyébkén megértem, sok mindenen mentek keresztül és rajtuk is sok minden. "Szép piros vitézből rút fekete csontváz." Jut eszembe, volt egy csomó csirke csontom lefagyasztva most felhasználtam a karfiol levesbe.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.24. 11:51:20

@Topy: Rögvest megnézem. A veszprémi teszkónál kell balra fordulni, ugye?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.24. 11:57:08

@susztertangó: A háború előbb-utóbb állatot csinál majdnem mindenkiből, legyen katona vagy áldozat.
Én szederszörpöt főzök éppen, a fagyasztóban apránként összegyűlt termésből. Épp most hozták meg a második vontató cukrot hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.24. 12:41:53

@vörösbor(de)minőségi: A jénaik nem mind férnek el a mosogatóba, ezen kívül, ha ráég, az nem ázik le, csak nátronlúggal. Talán mert öregek és karcosak?
Feleség próbálkozik ástatással, de mindig úszik a konyha, amikor kiönti belőle a vizet :)

Topy 2013.11.24. 13:42:19

@Waka: talán még nem késtem el az infóval: nem balra, jobbra! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.24. 14:20:03

@Topy: Ha egy közelebbi címet adnál, akkor nem kéne minden sarkon jobbra fordulnom :)

2013.11.24. 14:37:35

@vörösbor(de)minőségi: erre mindenképpen reagálnom kell!

Jénai és jénai nem ugyanaz!
Édesanyám háztartásából örököltem jénai tálakat, ezek legkésőbb a 70-es évek közepéről származnak. Ezek most is megvannak, de én alig használtam őket, mert egyszerű rakott krumplit is napokig kell kiáztatni belőlük és nem is kielégítő a végeredmény. Az első néhány alkalom után érthető okból félre is tettem ezeket.
Kb. 12 éve kaptam egy teljes sorozat mindenféle teljesen hétköznapi jénait, amit viszont egyetlen törléssel meleg víz alatt, legfeljebb 10 perc áztatással maradéktalanul tisztává lehet tenni, bármi égett is oda az aljára.
Szóval kinek milyen van, ki milyet szokott meg, hiszen nem vagyunk már fiatalok... :)))
Én konkrétan a hő kiegyenlítés miatt használok alufóliát jénaival ócska gázsütőmben, mosogatás nem téma.

2013.11.24. 14:40:58

@susztertangó: csirkecsont karfiol levesbe első osztályú, nélküle hozzá se kezdek!

vörösbor(de)minőségi 2013.11.24. 15:48:59

@pizzaszeletvágó: érdekes adalék és jómagam is örökölt jénaival dolgozom olykor-olykor.korát tekintve olyan 70es évek szintén.naccerűen viselkedik,beáztat-majd 2 mozdulat a szivaccsal és megszabadul a múltja piszkos dolgaitól.@Andrass9: amióta akkora a mosogatóm mint egy gyerekkád-azóta ismeretlenné vált az addigi zörgés csörgés szorongás logisztikai hadviselés.ikeába megláttam-szerelem első látásra.méterszer hatvanas biztos megvan.jól nézett ki a 20kiló sárgabarack amikor megmostam őket-lekvár előtt:))
ja és nem azért van óriás mosogatóm mert dugig mindig-hanem mert halál kényelmes.amig kicsi volt(a normál)addig egy kuktát lehűteni is "feladat"volt.érzetre kicsit olyan,mintha egy garzonból átköltözik az ember a 120nm-be...:))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.24. 15:59:58

@Topy: Akkor Balatonalmádiba jutok. :D
Nekünk is van vagy három ősöreg jénaink. A kissé sárgás színűben valóban leég az étel, ellenben a víztisztával még nem volt ilyen gond.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.24. 16:18:50

@vörösbor(de)minőségi: Nekem se túl kicsi a mosogatóm, de a gyakran használt NAGY jénai sehogy nem fér bele (igaz, a sütőbe is éppencsakhogy!)
Szerintem ott lett a dolog elrontva, hogy amig nem volt ez a hideg zsíroldó (nátronlúg) dolog, addig (szégyellem bevallani) szappanos fémgyapottal tisztítottuk, mert türelmetlenek voltunk megvárni, hogy kiengedjen.
Az a jénait, ami itt szerepel persze már nem érte fémszivacs, lehet, hogy működne is. Azért sokkal egyszerűbb az alufóliát a szelektívbe kidobni. Lehet megköpködni - más területen sokkal zöldebb vagyok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.24. 16:20:56

@Waka: Gyere Füred felé, ott amikor beérsz a 71-esre, Csopaknál, egyél egy jó sörrel pácolt csülköt a Kerekedi csárdában.
Hopp, bocsánat, neked az tiltólistás kaja :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.24. 16:23:12

Apropó jénai. Vannak rossz beidegződéseink. A rakottkrumplihoz feleségem mindig a NAGY jénait használja. Még most is, amikor csak ketten vagyunk. Ma is főzött egy teljes aratóbrigádnak.
Nagyon nehéz átállni a kisebb edényekre, kisebb mennyiségekre.

Topy 2013.11.24. 17:34:58

@Andrass9: @Waka: Budakeszi, az! Beszélek itt hülyeséget...
Budakalász akart az lenni, ezer bocs!
www.facebook.com/hufihus
plus.google.com/103981217441230794791/about?gl=hu&hl=hu

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.24. 17:48:25

@Topy: Aha! Köszi. Az Wakának még közelebb esik :)

2013.11.24. 18:06:37

@Topy: én meg azóta is itt keringek Budakeszin, a francba, fordultam már jobbra, balra, sehol a kolbász... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.24. 18:11:06

@pizzaszeletvágó: Ez azért van, mert Budakeszin a kerítés is kolbászból van, ha nem tudnád!

2013.11.24. 18:25:53

@Andrass9: tééééényleg, most nézem.. :)

Izé, ha már ilyen tőtelékáru jött szóba, én pedig "debreceni páros" kolbászból találtam az ország egyetlen ehető verzióját.
Pásztor Hús Kft., Eger. Nekem ez jön be.
Sok kilométerre onnan, itt az egyik, nem a hozzám legközelebbi Coop üzletben beszerzik nekem rendelésre, egy éve erre szoktam rá. Kellemesen csípős, húsízű, húsállagú valami. Lecsókolbi, virsli és társai helyett ezt használom.
Amúgy meg saját friss és évente egyszer füstölt kolbit gyártok, az egyéb problémákat viszont ezzel a Pásztor husival oldom meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.24. 18:50:52

@pizzaszeletvágó: Mi egy ideig István gazda kolbászát ettük, de a gyártástechnológiai hibát nem javították ki, ezért többször is penészes volt bévül. Na egy ideje abbahagytuk. Igazán jót nehéz találni. Ettünk tóalmásit, hartait, stb. de még nem találtuk meg az igazit.
A saját kolbászunk (egyszer csináltam) sem lett jó. Illetve amíg friss volt, szerettem, de nagyon kiszáradt.
Jó debrecenit én is szívesen ennék. Majd keresek debreceni pásztort :)

2013.11.24. 19:35:38

@Andrass9: füstölés után levegőn szárad, egy-két hónapig, télidőben, régi fajta szellős padláson vagy udvari kamrában. Ahol nem szárad ki túl gyorsan, mert nedves a levegő, de nem is penészedik, mert szellősen van, átfúj a szél. Előfordul, hogy meg is fagy. Mégse szárad ki. Amikor már ki akarna száradni, akkor fagyasztóba teszem és nem bánom meg! Általában szeptemberig tart ki, amit januárban csinálok.
Igen, most ahogy írtam közben jutott eszembe: vizes-tápos gyorshízlalt disznóhúsból jobban kiszárad, igyekszem ezeket kerülni, nekem se mindig sikerül.
Nekem az a bajom csak vele, hogy még mindig nem tudok olyan jót csinálni, mint apám valamikor 30 éve. (a császárszalonnáról nem is beszélve, azt csak ő tudta...)

Egy kép a legutóbbi saját töltésű kolbiról, ezt nem füstöltem, frissen ettük.

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20086783-893aac07/user

Jó étvágyat! ;)

Llychllyn 2013.11.24. 20:23:25

A kolbász egy kényes téma, nekem a tóalmási ízlett, de a legjobbat egy kecskefarmon vettem a Balaton-felvidéken. A Knyihár-félét is kóstoltam, az is kiváló, illetve egy rokonom készített erdélyi szalonnát anno, az - szintén házi - ecetes hagymával maga volt a tökély. Kár, hogy egyszeri alkalom volt...:(

Teljesen hihetetlen, de az utóbbi években csak egyszer-kétszer sikerült normális kolozsvári szalonnához jutnom, pedig annak nem kellene ilyen lehetetlen küldetésnek lennie. Régen a helyi boltban is akadt, amikor végignéztem a Miért éppen Alaszkát (zseniális volt az a sorozat), mogyoró helyett húsos, füstölt kolozsvárit ettem hozzá nassolnivalónak.

Nem tudjátok egyébként, hogy hol lehet szárított húshoz (beef jerky) jutni itthon? Anno egy abcben találtam szárított marhát, ez ilyen amerikai dolog volt, de egyrészt baromi sokba került, másrészt meg a bolt is megszűnt.

2013.11.24. 20:45:06

@Llychllyn: Az tényleg jó volt, mármint a sorozat. Akkoriban én is ráépítettem a napi programot. Megvan az egész, éppen a minap néztem bele, hogy egy kis vigyor legyen már az arcomon. :)

Topy 2013.11.24. 20:56:41

@Andrass9: Hidegkútról a kertek alatt csak egy ugrás :)

Topy 2013.11.24. 20:57:13

@pizzaszeletvágó: vasárnap este már csak az otthoni hűtőben van kolbász! :D

Topy 2013.11.24. 20:59:34

@Andrass9: próbáld ki a debrecenijüket, sajátot árulnak
egrit az újpesti piacon tudnék mondani
viszont leálltak a lópárizsival, pedig az is nagyon jó volt :(

Topy 2013.11.24. 21:02:20

@Topy: mármint az egriek álltak le a lópárizsival...

2013.11.24. 21:07:08

@Topy: biztos elfogyott a ló :)

Topy 2013.11.24. 21:10:03

@pizzaszeletvágó: vagy mind felvásárolják az olaszok

2013.11.24. 21:18:38

@Topy: azok nem a macskát viszik? :)

2013.11.24. 21:21:42

@Topy: vagy eladják marha párizsi néven a lóhúst, volt már ilyen

Topy 2013.11.24. 21:51:50

@pizzaszeletvágó: a macskabizniszt kisajátították a kínai éttermek! :D
süti beállítások módosítása