Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Majdnem minestrone avagy a gazdag zöldségleves

2013.11.21. 07:00 Andrass9

Az úgy kezdõdött, hogy volt egy nagy mártogatós tál, de csak a zöldségek kis része fogyott el.

23.jpg

Amúgy is ettem volna egy jó zöldséglevest, gondoltam felhasználom a maradékot. Rémlett, hogy a gyerekek mennyire utálták az USA-ban a Progresso Minestrone Soup-ot (mondjuk mi se nagyon lelkesedtünk érte, kétszer próbáltuk csak: elõször és utoljára). Érdekes módon még felnõtt fejjel is rossz róla az emlékük, pedig csak egyszer melegítettünk nekik (konzerv volt az istenátka). Amúgy ez nem is fontos, hiszen főleg magunknak készült a leves.

Persze a mártogatósban nem szerepel az összes zöldség, amit bele lehet ebbe a gazdag olasz zöldséglevesbe fõzni, ezért még egy részét összeszedtem.

  • sárgarépa
  • petrezselyem
  • karfiol
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • karalábé
  • zeller
  • hagyma
  • póréhagyma
  • kelkáposztalevél
  • petrezselyemzöld
  • 1 szál kakukkfû
  • fûszeres kacsazsír vagy oliva olaj
  • 5 libaszív és
  • egy adag alaplé a hûtõbõl

10.jpg

Elõször a pórét szeleteltem vékonyra és rádobtam 1 ek kacsazsírra. Felkockáztam a vereshagymát is és a póré után küldtem.

12.jpg

A libaszívet apróra kockáztam és azt is a párolódó hagyma közé tettem, majd lefedtem az egészet.

13.jpg

Amíg a fazék dolgozott, én sem lazsáltam. Az összes lassabban megfõvõ zöldséget apróra vagdostam, és az is a fazékban végezte.

14.jpg

Ezután nyertem kis idõt, míg a sárgarépát felvághattam, a zöldpaprikát is szétszabdaltam, karfiolt rózsákra szedtem és a petrezselyemzöldet is összekötöztem. A paradicsom héjját gázláng felett megpirítottam, hogy könnyebben tudjam meghámozni.

15.jpg

A karfiol és a kel kivételével ezeket is a fazékba tettem (kb 20 perc telt el az utolsó fazék nyitogatás óta).

16.jpg

Alaposan megpirítottam az egészet, majd beledobtam az alaplevet még darabokban. Ráér a fazékban elolvadni.

17.jpg

Tíz perc és szépen összeért a sûrû lében az eddigi zöldségadag.

18.jpg

Szerencsére a karfiol és a kelkáposzta már elõ volt készítve, igy azt is hozzáadhattam a leveshez.

19.jpg

Felöntöttem forró vízzel mintegy 3 literre a fazekat, beletettem a kakukkfû ágat és egy nagyot forraltam rajta.

20.jpg

Ellentétben az eredeti minestronéval, én nem tettem bele se tésztát, se parmezán (volt viszont benne libaszív és csontlé).

22.jpg

Eléggé megéheztem már, hogy még rendesen meg sem terítettem magamnak.

21.jpg

Kicsit sokkoló volt a leves, lévén a zöldpaprika rettenetesen csípõs volt, de túléltem :)

Azóta ettünk még belőle és egy pici parmezánt érdemes volt hozzáadni. Tésztát továbbra sem tettem bele.

58 komment

Címkék: hagyma paradicsom karfiol sárgarépa petrezselyem Progresso soup

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr655617947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.21. 12:18:18

No, mi az? Mindenki elment levest főzni? :)
Jól esne most ez a leves ebben a nyirkos időben, melegen, csípősen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.21. 14:18:25

@pizzaszeletvágó: Ilyen időben még a macskát sem zavarják ki!
Amúgy csípősen remek a hidegben :)

medvedr 2013.11.21. 15:56:10

Úgy rémlik a minestrone tartalmaz fejtett babot is. Mi úgy szeretjük a minestronét, hogy annyi forró, azaz nagyon forró cérnametéltet és zöldséget teszünk a tányérba, amennyi épp csak egy pici levest enged maga mellé, szóval olyan kanál megállítós az egész zöldséges tésztás pici leveskés tányér. Erre sok parmezán frissen őrőlt bors és oliva a tetejére. A leve ugyanis alig lepi el. Aztán ez így arcba befele.

süllőcske 2013.11.21. 16:44:06

Én ezt is szíves-örömest beemelném a portréba!Libaszív piros pötty! Ez, különösen csípősen, mondjuk egy didergősebb csukázás után, egészséges meleggel áraszt el. De azért hangsúlyoznám kezdő lépésként egy pálinka megivásának kötelezvényét.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.21. 17:15:41

Jó estét!

Mivel a levest már megfőzte más, én megfőztem a leves utánra a másodikat, vörösbörös vaddisznópörköltet.

Az ilyen mindent bele zöldséglevesek télen-nyáron nagyon jók. Nálunk is készül néha, főleg akkor, amikor a kutyáknak vett csont kiadagolásakor marad 4-5 darab, az képezi a vegyes-zöldségleves alapját.
Ma viszont nem leves lett belőle, hanem rizzsel főtt össze a csont és a sok zöldség, így az már a holnapi második lesz.

Sütöttem sütőben vékonyra szeletelt karfiolt, aminek nagyon jó íze lett, ajánlom kipróbálásra.

süllőcske 2013.11.21. 17:39:19

@látjátok feleim szümtükkel: De jókat főzöl! Az a karfiol is finom, én es süttem ilyet, egyszer -kétszer kipróbáltam azt a kakaóporba mártottat is, nem is rossz!
Itt is orjaleves fődögél. És tesszük el a szikkasztott pirospaprikákat, sóban. Jó kis keverékek, van íz, bőven!

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.21. 18:59:30

Látom ma megint nem működik a kiszolgálás.:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.21. 19:38:05

Szép estét!
A húsnemüket kihagyva voltaképpen ez az én ideális levesem. Egy kevés csípős paprikával a legjobb ilyenkor télen. Tavasszal, nyáron és ősszel sem rossz. 8-10 darab baracklekváros palacsinta utána, és megint jól főzött a szakács.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.21. 19:45:00

Izgalmas, gazdag leves, hamarosan ki is lesz próbálva. Mostanában volt egy tartalmas kalandom libaszívvel és zúzával, nem átallok megint venni egy kis szívet.
A karfiolt is nagyon komálom mostanában, most mosogatok egy 3 napig tartó rakott karfiol után.
De nemcsak így. Hanem úgy is, h megpárolom, hidegen sajtolt napraforgó olajjal megcsurgatom, borecettel lesprézem (isteni ez a porlasztós izé), majd megszórom pirított szezámmaggal. Csucsu-faktora igen magas.

Llychllyn 2013.11.21. 20:16:04

Nálunk hús nélkül készül, de mindentbele-leves, és mi orsótésztát főzünk bele. Nem nagyon szerettem, de tény, hogy tartalmas. A másik ilyen a szoljanka leves, abban is van minden, amit el tudtok képzelni, azt viszont szeretem is.

most a rossz idővel én is megkívántam a csípős leveseket, ha jól van összerakva, nekem nem is kell második utána, csak még egy tányér leves:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.21. 21:21:22

@süllőcske: Nekem kell egy kis hús bele, de nem tolakodóan. Ezért lett a libaszív!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.21. 21:23:45

@látjátok feleim szümtükkel: Én rendszeresen meglopom a kutyának szánt eledelt (csirkemellcsont, farhát vagy csak marha ritkacsont). A szebb darabokar megfőzöm (a kutya főzve is szereti), és a levét feldolgozom. Ezt a rizzsel feldolgozást megfontolás tárgyává teszem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.21. 21:27:02

@medvedr: Nem volt fejtett babom, de zöldbabot tehettem volna bele, mert az van lefagyasztva.
Azért őszintén bevallom, hogy nem is gondoltam babra, mert nem néztem recepteket hozzá :)

2013.11.22. 09:46:44

@látjátok feleim szümtükkel: ezt a vékonyra szeletelt karfiolt elmeséled?

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 10:45:03

Ezt én a tv-ben láttam, de nem figyeltem oda kellően, ezért emlékezetből készült.
A karfiolt vékony szeletekre szeleteltem, kb. félcenti vastagra, majd tepsibe sütőpírra téve kevés olajat locsoltam rá ( nekem kissé sok sikerült, nagyon kevéske kell ) összekevertem megsóztam, ( de utóbb úgy ítéltem meg, elég lett volna a megsült karfiolt sózni ), és forró sütőben ( nagy fokozaton ) szép pirosra sütöttem, közben többször megkevertem. A tv-ben légkeveréses sütőben sütötték, de nekem gázos van, ezért többször kellett keverni. Mivel én a sütés előtt megsóztam, gyorsabban kijött belőle a nedvesség, és emiatt lasabban pirult, de ettől függetlenül nagyon jó íze lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.22. 15:10:40

@látjátok feleim szümtükkel: Att kell mondanom, hogy ez egy remek recept! Ritka az az alkalom, hogy akkor is főzhető, amikor csak mindennapi receptet
látunk :)!
Van valakinek ötlete, mit csinálhatok a szomszéd kutyáival, akik egyszerűen nem hagynak aludni? Az egyik remekül reagál az ultrahango dobozra, de a másik az egy idióta kiskutya. Na jó, nem idióta. de olyan kutya, akinek fogalma sincs a többi kutyáról!
Képtelen vagyok aludni!!!! Reggel mindegyik ugat!
A sajátomat sikerült többé-kevésbé rendben tartanom, de a szomszéd ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.22. 15:13:58

@pizzaszeletvágó: Egy másikat :)
@látjátok feleim szümtükkel: Jól hangzik a recipe! Megpróbálom reprodukálni:)

2013.11.22. 16:56:48

***kuyta=kutya*** természetesen

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 17:12:16

Szerintem Andrass9 ha megiszik mindenkivel egy -egy felest, meg egy-egy sört, reggelig nemhogy a kutyaugatást, de azt sem fogja hallani, ha a felsége szól neki, ne hork(g)oljon.:)

2013.11.22. 17:38:31

@látjátok feleim szümtükkel: hát akkor... fogjunk hozzá! :) Kibontsam a sütőtök pálinkát? (hiányoltalak pár napja is: jövök a kocsmába és sehol az ivócimborám... ;) )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.22. 17:51:13

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Valahogy leszoktatok a kocsmázásról ...

Sajna még nem találtam meg azt a mennyiségű innivalót, amitől nem érdekel a kutyaugatás! Pedig a feleségemet már rég nem hallom - én nem horkolok :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 17:55:25

@pizzaszeletvágó:

Bonthatod, de én találtam neked egy jó kis aludt tejet, abba is lehet pálinkát önteni, és akkor pálinkás aludt tej lesz belőle:). Vagy az már a komisz kumisz ?

palocprovence.blogspot.hu/2012/12/aludttej.html

Egyébként benéztem, de sötét vót, oszt nem motozott még a sötötség se a pult alatt/mögött.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 17:57:01

@Andrass9:

Biztos, mert azt aztán tényleg nem hallod. De kérdezzük meg az asszonyod.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 17:58:01

@Andrass9:

Apropó, akkor most zavar, vagy érdekel a kutyaugatás. Mert ugyé a szezon sem fazon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.22. 18:03:48

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon zavar, mert hajnali 6-kor kezdenek ugatni és nem tudok aludni tőle.

2013.11.22. 18:09:07

@látjátok feleim szümtükkel: jut eszembe, jó lett a kefír! Kicsit talán túlmelegítettem, de beoltva a Cserpes kefírrel, ez a tényleg nagyon tartalmas házitej összeállt. Cserépkályha közelében tartottam, most hűtőben a maradékot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.22. 18:36:52

@pizzaszeletvágó: Szóval minden tanács ellenében melegítetted :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 18:51:34

@Andrass9:

Jobb helyeken reggel hatkor már ébresztő van, nem szunya.

2013.11.22. 18:53:03

@Andrass9: hamarabb kezdtem melegíteni, mint a jó tanács, majdnem felforrt, mire olvastam, hogy mit írtok, és lekaptam a lángról. Utána melegen tartottam, amíg jó nem lett, csak azért volt kályha mellet, kb. 1.5 méterre, mert nálunk a lakásban máshol hidegebb van ehhez. Jó lett, összeállt és semmi romlásra utaló dolog, ami akkor szokott lenni, amikor csak simán megalvasztom.

Mindjárt kész a kaja, ki kér? :)
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20077051-6aace2ee/user

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 18:54:21

Apicius szakácskönyvét olvasgatom, nagyon érdekes.

2013.11.22. 18:55:57

***mellet=mellett***, min járhatott az eszem? :)))

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 19:02:05

@pizzaszeletvágó:

Tudod milyen finom lenne, ha tettél volna közé egy-két cikkekre vágott citromot is? A rozmaring szereti a citromot.

2013.11.22. 19:11:45

@látjátok feleim szümtükkel: legközelebb kipróbálom, valóban jó lehet hozzá valami citrusos íz.

Apicius letöltöttem, mármint nem őt, hanem a könyvet, kis időm lesz, olvasom.

süllőcske 2013.11.22. 19:33:51

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó:
Rozmaring, citrom, valóban.. Legtisztább élményem ezzel a báránysütéskor ért, plusz még fokhagyma is beszívódott a pecsenyébe a kenetteljes pillanatokban. Az türk módon, nyárson volt, a citrom félig kifacsart héjába zúzott fokhagyma és rozmarin került ezzel lett dörzsölgetve a piruló bárány, az utolsó pillanatokban a combcsont irányában is beszurkálva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.22. 19:42:46

@látjátok feleim szümtükkel: Én meg az EDE a levesben-t Cserna-Szabótól. Tetszik!

susztertangó 2013.11.22. 19:48:18

Tisztelt Id/e/ültek!
Mi az az újrépa??? Hallott már róla valaki?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.22. 19:52:12

@susztertangó: Feleségem most hozott egy adagot. Idei petrezselyemgyökér (a kofa szerint).

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 19:57:59

Nahát! Suszretangó ezek szerint még nem evett tavasszal friss zöldborsóból főtt levest újrépával.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 19:59:14

Elnéztem, mert Suszter az a tangó. Hiába, megártott a pálinka.

süllőcske 2013.11.22. 20:00:19

@susztertangó:
A mi éghajlatunkon ősszel vetik, meleg házakban, retekkel, váltósorokban. Tavaszra ujjacskányi lesz, divatos, mert zsenge, vajon párolva a nagy víztartalma okán is gyorsan puhul. Azért, valljuk be, igazi táplálkozásértéke még se valami nagy, a napfényhiány okán.

2013.11.22. 20:03:23

@susztertangó: az újrépa újbeszélül van, azt jelenti, hogy valaki bízva a jóistenben ősz elején répamagot vetett el, a hosszú ősz pedig hosszúra nevelte, ellenkező esetben észak afrikai...

@süllőcske: na, ez csak egy bóti csirkecomb, a képen, aminek a bőre is olyan ronda volt, hogy lerántottam róla (nem ki-) viszont a fokhagymázást úgy oldottam meg, hogy elején beleszórtam a pucolt gerezdeket, majd félkészen ezeket kiemeltem a szaftból és szétkentem a combok tetején a krémes darabokat, asszem látszik is ez a képen.

2013.11.22. 20:06:24

@süllőcske: érdekes ez a napfényhiány, én konkrétan vargányánál figyeltem meg, most is, hogy a késő őszi, október végi, november eleji példányok soha nem olyan ízesek, mint a nyáriak, szeptemberiek. Hiába, hogy a gombának elvileg nem kell napfény, de a gazdatest, amin élősködik, a fa, már elhullatta lombját olyankor... nem tudom, mert biológiához ugye nem értek...

2013.11.22. 20:23:36

@látjátok feleim szümtükkel: hé, a kocsmárost akartuk berúgatni, nehogymá' nekünk ártson meg!

2013.11.22. 20:26:44

@Andrass9: amúgy már megfigyeltem, hogy érdekes ez a pesti, Pest környéki éghajlat!
Ott hamarabb terem minden. Én még most raktam el gyönyörű friss őszi répát, zöldséget, a legízesebb állapotában, ott meg már...
Fél évvel le vagyunk itt maradva!
:)))

süllőcske 2013.11.22. 20:33:36

Más kérdés a bébirépa, ami csöpp korában való szedésre lett nemesítve, azt lehet évközben is elérni, és jó is.
@pizzaszeletvágó: Igen, nagyon jól néz ki!

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 20:46:27

Egyébként új répának, új zöldségnek hívják azt is, amit tavasszal korán vetnek, és ritkítás után amikor már méretes, akkor felszednek, nem hagyják őszig nőni. Ezt áprilisban, májusban csomóban, levelével árusítják.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.22. 20:47:32

Paprikán sertéskarajt rántanak, a panirba reszelt citromhéjat és apróra vágott rozmaringot tettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.22. 21:43:52

@látjátok feleim szümtükkel: Én Colombót néztem.
Rozmaring ok, citromhéjat még nem próbáltam.

2013.11.22. 22:07:32

@Topy: torma, paradicsom, csípős paprika, kenyér, fél pohárka vörösbor, gyógyszerek... megvolt ebben a sorrendben :)

2013.11.22. 22:24:42

@látjátok feleim szümtükkel: végül is, a milánói sertés szelethez is jár a citrom, rozmaringot túlzásnak érzem, de attól is függ hogy sütötték ki, bő olajban, kevés zsíron vagy sütőben. Első két esetben feleslegesek az aromás fűszerek, ott eszi meg a fene az olajban, zsírban. A milánóinak pont az a lényege, hogy friss citrus ízt adunk neki, már készen, a durván olajos íz helyett.
süti beállítások módosítása