Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sertéskaraj Dubarry módra

2013.11.17. 07:00 Andrass9

így a kamra több szép kelvirágnak adott otthont. Ebbõl egyértelmûen Dubarry-t kell készítenem. Egyrészt, mert még soha nem ettem, sem nem fõztem, másrészt mert tanulni mindig kell valamit.

Elõ hát a Horváth Ilonát - semmi. F. Nagy Angéla - semmi. Magyar Elek - semmi, illetve csak egy bélszínes változat tejmentes besamellel.

Feladtam! Egyszer akarok szakácskönyvbõl fõzni, akkor sem találok receptet. Maradt a jó öreg gugli, ami persze sokszáz találatot dobott ki, tanúsítva, hogy igenis létezik ez az étel. Ezek alapján készült az alábbi recept.

Hozzávalók két személyre (ha már csak ennyien vagyunk):

  • 2 szép szelet karaj
  • 1 kis vagy fél fej karfiol
  • 5 dkg keménysajt (meg egy pici füstölt is volt)
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dkg liszt
  • tej és egy pici tejszín (pizzaszeletvágó kihagyhatja:)
  • kevéske maradék pirított prézli (opcionális)
  • kicsi csokor petrezselyemzöld (opcionális)

10.jpg

A karfiolt közepes rózsáira bontottam és nagyon kevés ecetes vízen meggõzöltem.

13.jpg

A karajszeleteket kiklopfoltam, picit sóztam és áthúztam kis liszttel (ez nem tudom mire jó, hiszen szaft nincs, de nem ártott).

11.jpg 12.jpg

Egy pontméretû serpenyõben lehelletnyi kacsazsíron megsütöttem a karajszeleteket szép pirosra.

14.jpg 15.jpg

A darabka vajat felforrósítottam kis feketebors, szerecsendió és só társaságában. Amikor már bugyborékolt, beletettem a lisztet és világosra megpirítottam. Beleöntöttem a kis tejszínt, majd annyi tejet, hogy egy sûrû bechamel mártást kapjak. Reszeltem bele kevés sajtot is. Kicsit lehűtöttem és beleütöttem egy tojás sárgáját, amit jól elkevertem. Az eredeti bechamel mártást általában forró tejjel készítik. Mivel fogalmam sincs, mennyi tej kell bele, nem akartam potyára melegíteni.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Kibéleltem egy kisebb jénai tepsit alufóliával, amit megkentem a mártással, rátettem a két pirosra sült karajszeletet. A karajra púpoztam a karfiolrózsákat, amit meglocsoltam a maradék mártással. Szórtam kevéske prézlit rá és reszeltem további sajtot a tetejére. A petrezselyemlevelet apróra vágva szintén rászórtam. Betoltam a sütõbe, amit 180 fokra állítottam.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Az egész addig volt a sütõben, amig a sajt a tetején pirosra sült (talán 45 perc?).

24.jpg

Persze megint elrontottam a képeket, mert a tálalásról már csak egy életlen kép van.

25.jpg

Jó ízû étel, fogok máskor is készíteni.

A petrezselymet talán érdemesebb a karfiol alá tenni a húsra közvetlenül, mert így - a tetején - bizony kiszáradt.

64 komment

Címkék: tej sajt karaj karfiol prézli Bechamel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr55631448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.11.17. 07:47:32

Ez nagyon finom és jó illatú-nem úgy mint a Nap Vicce főhőse...:-))

susztertangó 2013.11.17. 07:49:51

Ez nagyon finom és jó illatú lehet-nem úgy mint a Nap Viccének főhőse...:-))

Topy 2013.11.17. 09:05:20

a 11-12-es képen mitől van olyan fura színe?

2013.11.17. 10:42:05

Hahaha. :)))

Pont ez az étel, amihez igenis kell az tej és tejszín és vaj és sajt mennyiség. :)

Talán hiánypótló alap dolgok:

"Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal"
Forrás: www.mindmegette.hu/a-negy-alapmartas-43825

Ismétlik mostanában a TV Paprika egy régi sorozatát, az A'la Mode címűt, ahol éppen ezeket a névvel jelölt recepteket készíti el a szakács, abból legyen itt a Dubarry recept. Éppen a héten ment le ez a rész.
tv.animare.hu/tvmusor.aspx?id=da0b28160f54af419ca3479f4ebf49a91b

a műsor és a szakács:
www.tvpaprika.hu/Musoraink/A/A_la_Mode

2013.11.17. 10:44:58

Na, rossz linket tettem be, ez a recept:
www.tvpaprika.hu/Receptek/HU/B/Borjujava_Dubarry_modon

Volt egy munkahelyem, ahol az üzemi konyhán minden 2 hétben legalább egyszer csirkecomb volt Dubarry módon. 5 évig voltam ott. Én már kezdtem unni. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.17. 12:28:23

@Topy: Ha a setét részre gondolsz, fogalmam sincs - bár az a szűzpecsenye rész, annak világosabbnak kellene lennie. Néha én is tűnődöm az ilyen színeken, de mivel vörösvak vagyok, annak tudom be a dolgokat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.17. 12:33:09

@pizzaszeletvágó: A sorozatot én is nézen. Kár, hogy a szakács eléggé unalmas. Szerintem nem való tévére :( Viszont a receptek klasszikusak!

Az alapmártás a besamel. Ebből vannak a variációk, amik már NEM alapmártások, hiszen egy alapmártás módosításai (szerintem), de szemantikán ne vitatkozzunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.17. 12:34:01

@pizzaszeletvágó: Mint a posztban is említettem, ez az étel karajból készült, borjújava még a környéken sem volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.17. 12:36:14

@pizzaszeletvágó: Amúgy több változatot is olvastam, ahol nincs tej és tejszín a mártásban. Van viszont alaplé, tehát neked is kedvedre lehet tenni.
Hogy Vaczak2 is boldog legyen, a mártás krésajttal turbózva az igazi!

2013.11.17. 13:35:34

@Andrass9: nem való tv-re ebben egyetértünk. Hadar is, alig lehet meghallgatni.
Én is csak az alapok miatt nézem most.

Alapmártás: Ha a link mögé nézel, megszűnik a félreértés. A négy alapmártás nem ez a négy, hanem csak egyik alapmártás a besamel, neki vannak a variációi, én csak ennyit idéztem be, az egyiket! Azt is csak azért, hogy nevén nevezzük a mártásodat.
A másik három alapmártás teljesen más! Így pont egyet beszélünk! ;)

Borjújava, hát persze, hogy nincs, a TV-ben azzal készült, te karajjal csináltad, a munkahelyi konyhánkon csirkecombbal volt, mindez lényegtelen, a Dubarry módon, az pontosan azt jelenti, amit csináltál.
Ezért is linkeltem a receptet, amiben gratin mártás van említve, és te pont ezt csináltad, teljesen jól kiválasztva a rendelkezésre álló receptjeid közül.

Ergo: ez egy teljesen jól és pontosan és nyilván nagyon finoman elkészített étel. :)

Topy 2013.11.17. 14:10:15

@Andrass9: arra, mert úgy néz ki, mint egy NAV + Fogyasztóvédelem közös akciója során, az illegális húsfeldolgozóban lefoglalt készletről készült elrettentő képkocka lenne :D

2013.11.17. 14:14:18

@Topy: Szerintem valami megvilágítási vagy színhiba lehet, vagy fényképező elállítódás, a többi képen rendben van a dolog. A vágódeszka bevágásai is olyan színűek, amilyennek nem szeretjük látni a húst, mintha részben kikapcsolták volna a vöröset belőle, maradt valami zöldes.

medvedr 2013.11.17. 15:35:25

Nekem et a szoc reál vállalati reprezentációt és a menzát idézi.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.17. 17:17:02

Szép napot!
Nálunk havonta egyszer van a csumiban, én szeretem. Ott basamellel készül.
Elültettem ma vagy 10 alma magoncot, tavasszal oltom őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.17. 18:15:12

@Waka: Hogy tud az almamagond oltható állapotba kerülni ősztől tavaszig? Már akkor is hitetlenkedtem, amikor először említetted!
Ehhez azért az is hozzá tartozik, hogy nem tudom, mikor lehet beoltani egy alanyt legkorábban :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.17. 19:17:13

@Andrass9: Két és három éves magoncok. Értelemszerűen azokat oltom be, amelyek alkalmasak rá. A többibe alvószemzés kerül valamikor júliusban.

Vaczak2 2013.11.17. 19:49:37

@Andrass9: Boldogok a lelki szegények, mert övék a Mennyek Országa.
Meg én is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.17. 20:20:35

@Andrass9:

Én úgy tudom, hogy a második éves magonc, ha meglelelően kapott vizet és jól fejlődött, szemezhető ( nekünk ilyen alanyokat szemzett kertész ). Az oltáshoz is kell bizonyos törzsvastagság. A falumban most rózsatermesztéssel fogalalkoznak, és az egyik termelő azt mondta, gyakorlatilag bármikor ( tavasztól őszig ) lehet szemezni, feltéve hogy "megy a héja". Ez azt jelenti, hogy a szemzendő alanynak sok nedvességhez kell jutni, mert ha bevágjuk a háncsrészt, akkor könnyen el kell válnia a fás résztől. Ez azért szükséges, hogy a szemet be lehessen tenni a héj alá. Tavasszal rügyfakadáskos a fás növnyeknek megy a héja, ezért lehet szemezni is. A rózsát júniusban locsolják és szemzik, ez a szemzés pedig augusztusban már virágzik. Persze a szemzéshez megfelelő szem is szükséges, ha nincs jó hajtás, akkor nem lehet szemezni sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.17. 20:21:36

@Waka: Jaaa - így már értem. Valamiért azt hittem, a magoncok azok első éves magból kelt növénykék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.17. 20:24:36

@látjátok feleim szümtükkel: Hiába, az ember mindig tanul! Gyerekkoromban tanultam szemezni, és élveztem is nagyon, amit csináltam, de azóta nem használtam ezt a nemtudást :)
A rózsával meg megnemtámadási szerződésem van!

2013.11.17. 20:51:50

@Andrass9: én is szemeztem felső tagozatos koromban, igaz csak matek órán, kaptam is érte egy intőt... :) a lány nem, már akkor sem volt egyenjogúság.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.17. 20:56:09

@Andrass9:

Magonc a magról nőtt facsemete, ami általában nem mindig ad jó termést. Nekünk van olyan őszibarack, ami vagy 25 éve mindig magról kel, és minden fa ugyan olyan jó és bőséges termést hoz. Három tájegységen figyelhettem meg a termést, és a legjobban a falumban - Szeged mellett - érzi jó magát. Intenzíven nő, és minőségi a termés is rajta.
Láttam már magról kelt jó minőségű cseresznyét is, csak a fának nem volt annyi a termése, mint a szemzettnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.18. 11:31:49

Csúf sűrű köd és szitálás 5 C-ban. A csudának van kedve levelet gereblézni ...

Tina Recept 2013.11.18. 11:40:28

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg a több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
info@osszesrecept.hu

2013.11.18. 11:57:24

@Andrass9: gereblyézzél emaileket jó melegben a szobában :)

"talállhatók" és a többi, ez valami fordító program lehet

"ne aggódj, minden teljesen ingyenes"
Ezt lefordítom: ha ők keresnek pénzt a te receptjeiddel, akkor se kapsz érte semmit.
:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.18. 12:40:47

Jónapot!

@pizzaszeletvágó:

Persze, hogy lehet tudni, őszibarack. Bővebben?

2013.11.18. 12:50:23

@látjátok feleim szümtükkel:

Hello! Kötözködsz? Kocsmában?

Pontosítom a kérdést: Milyen fajta őszibarackról beszéltél? Lehet tudni a konkrét fajta nevet? (ha nem, nem gond, csak kérdeztem)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.18. 13:13:08

@pizzaszeletvágó: Konstatáltam, köszi. Ezenkívül még a megadott emailt is telenyomják spammel.
Apropó a cég svejci ...
Szóval "Thank you but no thank you" ahogy Hagyma pincér mondaná.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.18. 13:13:32

@pizzaszeletvágó:

Na akkor kezdjük előről.

Ez magról kelt őszibarack, magonc, direkttermő.
Ez azt jelenti, hogy bármely szemzett ( neme ) vagy nem szemzett ( magonc ) fajta virágja ha beporzódik, az utód átvesz a szülőktől egyes tulajdonságokat, és más lesz, mint a szülők. A mi barackunk az őszibarack tulajdonságokat vette át:), és eddig minden utód jó termőnek bizonyult, kinézete, ize nem változott. Két éves korában már virágzik a fácska, szóval nagyon korán termőre fordul. Ha jó a helye, gyorsan nővekszik, ha locsolják, akkor főleg. Fehér húsú szőrös őszibarack, későn érő, és ha nincs túlterhelve a fa, akkor szép nagyra nő a termése ami magvaváló, nem túl leveses, féléretten szedve hűvös helyen sokáig tárolható. Jó befőttnek, dzsemnek, ivólének. Kórokozókra kevésbé érzékeny, virágai nagyok, erősen rózsaszínűek, virágzáskor nagyon szép a fa. Metszéssel korlátozható a termés mennyisége, és akkor nagyobbak a barackok. Képet sajnos ide még mindig nem tudok csatolni.

Van magról kelt kopaszbarackunk is ( fehér és piros héjú ), a fehér húsú kevesebbet terem, a piros héjú sokat ( ha jól köt, és kisebbek a barackok ). A fehéren a barackok piacosan nagyok voltak az idén, és nagyon levesek, édesek, csak nem termett belőle sok.

Mellesleg kötözködni oldózkodás után szoktak. Oldózkodott itt valaki? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.18. 13:13:45

@pizzaszeletvágó: Kések a baloldali fiókban vannak. Használat után kéretik elmosni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.18. 13:40:19

@pizzaszeletvágó: Gereblyéztem a szobában!
Általában az összes levelet, számlát csak egy üregbe szoktam bedobálni, és évente rendezem őket. Most erre használtam ezt a szomorú időt.

2013.11.18. 14:26:18

@látjátok feleim szümtükkel: Kikérem magamnak! Engem biológiára még nem tudott megtanítani senki! Az viszont hazugság, hogy szegény jó biológia tanárnőm miattam őszült meg, mert ott voltak az osztálytársaim is! Nekem még egyes állatok szaporodása is rejtély, nemhogy a növényeké... ;) A genetikáról nem is beszélve. Mendel törvényei, meg DNS, meg RNS, meg gének, meg kettős spirál, meg homozigóta, meg fenotípus, meg hibrid nemzedék, ezekről semmit sem tudok.
Én csak azt kérdeztem tisztelettel: milyen az a barack. Már látom, hogy sose tudom meg...
:)

Nem tudná valaki a virág+méhecske alapokról elmagyarázni??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.18. 14:30:37

@pizzaszeletvágó: Azt hiszem, mégiscsak eldugom a késeket...

A direkttermő őszibaracknak általában nincs neve, mivel az nem egy kitenyésztett faj. Egyszerűen őszibarack. Ez általában igaz más nemesített növényekre is. Hívjad vad őszibaracknak :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.18. 14:52:59

@pizzaszeletvágó:

Én kiadnám, de nem tudom mit kérsz ki, oszt olyan messze is vagy, hogy így nem is lehetne kiadni. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.18. 14:53:52

@Andrass9:

Kikérem magamnak, illetve a barackomnak. Nem vad, igen-igen szelíd!:)

2013.11.18. 15:52:31

@Andrass9: virággal és méhecskével, könyörgöm... :) Ne dugd el a késeket, úgy se kellene az a hegyetlen, életlen vacak, az csak barackot pucolni jó, van nálam saját. :)))

@látjátok feleim szümtükkel: barackot, azt add ki, ha más nem az italkiadó pultnál egy fél deci barackot... :)))

Most tényleg komolyan: az se számít milyen féle fajta fa hullatta el azt a barackot, aminek a magjából kikelt valami ehető?
Nem számít mibe volt oltva és mi volt az eredeti?

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.18. 16:18:33

@pizzaszeletvágó:

Ne haragudj, de nem tudom eldönteni, hogy most engem akarsz szívatni ( ez tűnik nyerőnek ), vagy tényéleg ennyire nem érted.
Leírtam már a választ, de hogy jobban értsd, fehér apának nem lesz fekete bőrű gyereke, ha az anya sem az. Kivéve, ha az apa vagy az anya nagyanyja az volt.:)

További kérdéseket a pultnál lévő panaszkönyvbe kérem bejegyezni.:)

Topy 2013.11.18. 16:45:20

@látjátok feleim szümtükkel: szegény csak azt nem érti, hogy miért nincs fajtája a magról termett baracknak... :)

ha mondjuk azt mondanánk neki, hogy olyan mint az árokparti keverék kutyák, szerintem jobban értené :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.18. 17:14:59

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Béláim, gyertek gondolkodni! Van egy kis őszibarack pálinka a polcon ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.18. 17:15:49

@Topy: De neki méhecske és virág magyarázat kell! Azok nem kutyák :)

Topy 2013.11.18. 17:50:36

@Andrass9: Kerítő Kerekes Kelemen pollendíler és nektárbeszedő napi körútja során virágról virágra szállva nem csak a védelmi nektárt szedi be, de (virág)port is; az áldozat kefélése során némi szaporítóanyag a munkaruhájára is jut; leszállván ama őszibarackvirágra, hogy ott is behajtsa a napi sápot, a körút során rátapadt virágpor megtermékenyíti a kizsebelt áldozatot; viszont hogy az anyag honnan, kitől származik, azt bizony nem tudni - mindez persze csak akkor, ha a szaporítóanyag egyáltalán fajtabéli és nem valami fajtalankodásról van szó

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.18. 18:39:00

Waka szemező és oltó szakértő nem szól semmit?

2013.11.18. 18:40:42

Látom a kérdést nem értitek továbbra sem.

Idézek:
"Nekünk van olyan őszibarack, ami vagy 25 éve mindig magról kel, ...."

Nos én a családfát kutatnám. Mi volt az eredeti fajta? Amelyik a magját vagy 25 éve elhullatta. Érdekes ez vagy nem? Van-e jelentőség? Tényleg nem értek ennyire se hozzá. Vagy már arról is csak annyit tudunk, hogy vad?

Senkit nem szívatok. Kérdezek. Szerintem világosan, kicsit viccelődve ugyan, de elég világosan kérdezek. Egyúttal utaltam rá, ha nincs válasz, mert nem tudható, akkor sem baj, idézek magamtól is:
"... Lehet tudni a konkrét fajta nevet? (ha nem, nem gond, csak kérdeztem)..."

Ezt miért érti itt félre mindenki????
Eddig volt jókedvem. :(
Mellesleg a receptet sem szóltam le, a belinkelt alapmártásokról is világosan írtam, azt is legelőször is világosan idéztem, hogy besamel variációk, szóval kezdem nem érteni az egészet. Miért nekem kellett magyarázkodnom ezekkel kapcsolatban is?
:(((

Topy 2013.11.18. 18:48:14

@pizzaszeletvágó: na gyere igyunk feles egy gönci barackot, ne szomorkodj itten!

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.18. 18:55:22

@pizzaszeletvágó:

Már akkor direkttermő volt amikor kaptuk az első fát.
Mindent értettem, csak fel nem fogtam.:)
Na gyere igyunk meg az Andrass9 őszibarack pálinkáját, hogy tovább is jókedved legyen, nekem ugyan is pont őszibarackból nincs ( lehet, hogy jövő évben lesz ). Szűkös választékom van.

süllőcske 2013.11.18. 20:21:45

Látom, a karaj ízei elhalványodni látszanak. Pedig jó kis étel ez.
Igyekszem azzal felkelteni kis étvágyatokat, hogy elmondom, volt a hétvégén füstölt pisztráng. És vörösboros kakas, de nem klasszikus, nem volt benne gyökér, hanem paprikák, és marokkói citrommal készült, a kakast pedig ügyes fűszerkeverékemben pirítottam elő. Aztán volt még a hal maradékából elsőrendű rukolás saláta. És csucsu gombapörkölt, török tarhonyával, mert hogy egy láda csiperkét, pereszkét, még most is szedtünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.18. 21:22:12

@süllőcske: Hát egy direkttermő őszibarack el tudja homályosítani a karaj ízét!
Nagyon jól hangzik, amiket főztél. Ezt a kakast megosztod majd velünk, póri halandókkal?

2013.11.19. 16:28:03

@süllőcske: nem mondod, hogy eredeti török tarhonyát szereztél! Lányod?
Vagy csak a recept sikerült valamiféle törökösre?

@Andrass9: Ugyan! Egyébként karajba lehet tölteni kéksajtos őszibarackot. Nem vicc. Családom szerette, de én még nem értem teljesen a fűszerezését, mármint mi kellene bele, hogy tényleg ütős és jó legyen. Talán még vadbarackkal is jó.

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm a választ.

2013.11.19. 16:34:14

@Topy: jót röhögtem, köszi! :)

süllőcske 2013.11.19. 18:49:11

@pizzaszeletvágó: Eredeti török tarhanát csináltam!
A nyár végén. És oda vagyok érte, pedig, itt a szegedi végeken van éppen tarhonyakultúra.
De jövök poszttal, csak kis türelmetek kérem. Nem elég, hogy 40 órát tanítok, plusz magánórák, megrendelések, amik kemény feladatok, azok is sorjáznak. Ráadásul Anahita Achilleus ina elszakadt, úgyhogy, amit hátországként Ő intézett, is az feladványom, ami nem kevés, elhihetitek. Sajnálom, olyan szívesen írnám, egyre-másra a kis dolgozatokat az Ízről, a hagyományosságról, és az alkotásról...

süllőcske 2013.11.19. 19:08:04

@pizzaszeletvágó: Aki a barackot kéksajttal tölti a husiba, szerintem nagyon jó nyomon van. Az egy csucsu. Talán, egy váratlan zöldfűszer felbukkanás, még nagyobb élménnyé teheti. Megijeszthető mentával, édesköménnyel, gyömbérrel, medvehagymával, hagymafű virággal, tudom is én, mivel.

2013.11.19. 19:10:59

@süllőcske: sejtettem. Persze, te közelebb vagy a törökökhöz. :)
Nagyon sajnálom Anahitát, mielőbbi felépülést kívánok neki.
Én pontosan 10 éve ápoltam így a feleségemet, neki teljes ínszakadása volt, műtét, kórház, gipsz, járókeret, tolókocsi, gyógytorna. Remélem nálatok csak részleges, az jobban gyógyul.

susztertangó 2013.11.19. 19:11:52

@süllőcske: Achiles ín szakadás blog. Van ilyen lehet, hogy hasznos tudnivalók vannak benne. Én csak erősen hátrafelé lépve belerúgtam egy polcba, de azóta is sántikálok és nem hajlik rendesen-bár sokat javult. Igaz nem szakadt, csak jó nagy pukli lett rajta. Jobbulás!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.19. 19:13:51

@süllőcske: Jobbulást kívánok oldalbordádnak!!!

süllőcske 2013.11.19. 20:01:03

Köszönéssel, majd, csak rendbegyün.

2013.11.19. 20:18:56

@susztertangó: nahát mik vannak!

@süllőcske: Ez nagyon tutti, nagyon pontos, nagyon jó, ahogy pontokba szedi a főbb dolgokat, 10 évet fiatalodtam, ahogy elolvastam...te jó ég, pontosan így volt minden, azóta is örök hála az orvosnak és főleg a gyógytornásznak.
achillesin.blog.hu/2013/06/16/achilles-szakadas_jotanacsok

süllőcske 2013.11.19. 21:18:01

Köszönjük, Kedveseink, igyekszünk mielőbb gyógyulni!
Andi egyébként régen tollaslabda bajnoknő volt. Mostanában újította volna föl a sportág dolgait, így esett a sérülése. De még a hétvégén is, a Maros-szög kékesfekete agyagján dübögött a mankója, pereszkék, csiperkék, harmatos füvet ropogtató bárányok között.

Topy 2013.11.20. 10:52:19

@süllőcske: neki jobbulást, neked meg sok erőt a megnövekedett számú feladathoz! reméljük időnként sikerül ide is bekukkantanod :)
süti beállítások módosítása