Tarlórépa püré
A hasáb-tarlórépa „sikerén” (no, azért akkora nem volt neki) felbuzdulva rittyentettem egy pürét belőle.
A megfelelően adjusztált gyökeret felkockáztam, enyhén sós vízben puhára főztem és leszűrtem.
A krumplinyomón való áttöréssel csúfos kudarcot vallottam, mivel csak a leve volt hajlandó átpréselődni a likakon.
Fogtam hát a hozzávalókat és a főzőlábosban készítettem el.
Öt deka vajat, egy gerezd reszelt fokhagymát, egy kis ág rozmaring lecsipegetett és finomra vágott leveleit valamint némi reszelt ementálit tettem hozzá, és felöntöttem 2 deci tejjel.
Botmixerrel pépesítettem, aztán feltettem a gázra. Egy kis frissen őrölt borssal és sóval ízesítettem, belereszeltem még vagy 10 deka sajtot és szaporán kevergetve felforraltam. Kicsit híg lett, de nem akartam már semmivel sűríteni.
Töltött csirkecombot készítettem hozzá.
10 deka bacont ujjnyi csíkokra aprítottam, és megpirítottam. Beletettem 3 jó fej laskára vágott hagymát, megdinszteltem, majd hozzáadtam két gerezd fokhagymát is, de azt éppen csak megforgattam benne.
A szalonnás hagymát ledaráltam a petrezselyem zölddel és a beáztatott zsemlékkel egyetemben.
A töltelékbe beleütöttem két tojást, sóztam, borsoztam. Ízesíthettem volna még egy kis elkapart májjal vagy gombával is, de az előbbiről a nyavalyám miatt, a másikról a romlékonyság miatt mondtam le, tekintve, hogy két napra főztem.
A tepsi aljára kentem két jó kanál zsírt.
A combokat megtöltöttem, és a tepsibe rendeztem, hogy a maradék töltelék is elférjen.
Lefedve bő egy órát pároltam 3-as fokozaton, majd a fedőt levéve további 20 percig pirítottam.
Minden falat húshoz egy kanálnyi pürét lapátolva lassan elfogyott az is.