Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lecsós tarhonya

2013.11.10. 07:00 Waka

Valamikor a régmúlt időkben, egyszer tarhonyás hús volt az ebéd Tatán a suliban. Éppen gyakorlatról értünk be, éhesek voltunk, mint a farkas. Faltam én is mohón, mígnem cigányútra ment a falat, és egy púpos kanál tarhonyát ráköhhintettem a velem szemben ülő Vida Karira. Szegényt nagyjából olyan sokk érte, mint akire rádupláznak az őzsöréttel töltött lapátcsövű IZS-zsel.

Tegnap este valami egyszerű, gyors és laktató vacsorára vágytam, főztem hát egy jó lecsós tarhonyát.

9.jpg

Követem már el hasonlót, mikor a rizses lecsót főztem, de tarhonyával egészen más az étel.

Elővettem egy kocka lecsót a fagyasztóból és felmelegítettem. Volt itthon egy pár virsli, még a múlt hétről maradt, mikor a többit megsütöttem feltétnek a zöldbabfőzelékhez. Akadt még 20 centi cserkészkolbász is a fagyasztóban. Cserkészkolbászból 60 centi az adagom reggelire, de egy pár 0,8 m belőle, eltettem hát a maradékot. Felkarikáztam a kolbászárut, és összekevertem a lecsóval.

1.jpg2.jpg

A tarhonyát megmértem, fél kiló éppen fél liter lett, feltettem hát egy liter vizet két húsleveskockával a gázra, és felforraltam.

3.jpg

A tarhonyát egy kanál zsíron kicsit barnásra pirítottam, majd felöltöttem a „levessel”.

4.jpg5.jpg

Felforraltam, és beleöntöttem a lecsót is, aztán lefedve betettem az előmelegített sütőbe, és 3-as fokozaton 15 percig pároltam. Kivettem a sütőből, és beleforgattam a tetejére feljött anyagot.

6.jpg7.jpg8.jpg

A sütőben további 10 percig pároltam, majd elzártam a gázt és bennhagytam még egy fél órát.

10.jpg

Nagyon laktató lett, alig tudtam megenni, amit szedtem magamnak.

41 komment

Címkék: tarhonya lecsó degesz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr485621203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.10. 09:20:30

Tarhonya minden formában! Akár lecsóval is. Lecsót is bármilyen formájában. Azt hiszem érdemes megpróbálnom, bár a tészta tiltólistás :(
Ez a virsli nem inkább krinolin volt? Szokatlanul vastagnak tűnik.

medvedr 2013.11.10. 12:17:33

Mi is használjuk ezt a fajta "alaplét". Szerintem ez az úttörő sörét bűn. Sokkal jobb kėsz tarhonyát is lehet kapni, ha valaki nme tököl az otthoni készítéssel. Ha direkt a retro feeling a cél , az persze mãs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.10. 12:28:37

@medvedr: Illések és pofonok ...
Mi a magunk részéről az úttörőgombócot szeretjük.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.10. 12:41:59

Szép napot!
@Andrass9: Virsli néven adták...
@medvedr: Valahogy nekem is ez a fajta jön be.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.10. 12:54:56

Jó ebédnek való ez a tarhonya. Nekem az tetszik különösen, hogy sütőben készül. Még soha nem hallottam ilyet, én csak rizibizit csináltam sütőben. Ez a módi kipróbálásra érdemes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.10. 13:28:09

@látjátok feleim szümtükkel: Én lusta vagyok - a tarhonyát a "konyharuha sütőben" véglegesítem. Ahogy a rizst is gyakran, Jól bebugyolálom, hogy nem hüljön ki, aztán megfő saját hőjében :) Emlékeszem, régen volt valami kitömött rongy zsák szerűség, amit rá lehetett húzni a fazékra/lábasra. Talán még egy kakasfejet is mintáztak a tetejére? Rég volt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.10. 13:31:09

@Waka: Tényleg vastag volt, vagy én nem látok jól?
Egy megfőtt tarhonyaszem mellett vagy 20-25 mm átmérőjűnek tűnik. 7 karika elér az egyik szélitől a másikig a lábasnak, ami legalább 20 centis volt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.10. 14:20:33

@Andrass9:
Látszik, hogy matematikus vagy, de azért a konyhában ( másutt sem ) nem kell mindent miliméterre pontosan mérni! Egyébként meg nem láttál még vastagabb vislit?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.10. 16:30:09

@látjátok feleim szümtükkel: Látod, pont ez a problémám. Nem láttam még ilyen vastag virslit :)

2013.11.10. 18:38:06

Igen, a virsli... :(

Vagy ezt már mondtam a frankfurti levesnél? :)))

András! Nagyon is jellemző ezekre az itt közelebbről meg nem nevezett "márkájú", általában kimérős, nem zacsis virslikre, hogy főzés közben duplájára nő az átmérőjük. Gondolom ha egy kis hús is kerülne a csirkebőrpép és a szójapor közé, amit aztán gusztustalan dolgokkal tesznek hússzínűvé, akkor ez nem fordulna elő.
Amelyik pedig nem dagad meg, az vagy tényleg jó (ilyet még nem láttam), vagy adtak hozzá még "dagadásgátló adalékot" is.

Az ételre visszatérve, szeretem az ilyesmit, nyálam csorog, mindjárt azon kezdtem gondolkodni, bográcsban hogyan is nézne ki.

Tarhonya ügyben viszont csatlakozom medvedr-hoz, 20 dkg 8 tojásos kézi tarhonya (szárított reszelt tészta inkább) 246 Ft, ennyiért veszem boltban, egy bizonyos fajtát, kettőnknek egy evésre fél zacskó elég. Az ízét, állagát pedig össze sem lehet hasonlítani. Marhapörihez én nem is tudok mást elképzelni.
Velem egy önkiszolgáló vendéglátóipari egységben utáltatták meg a gépi sörétet, ahová kölyökkoromban kellett ebédelni járnom, persze az nem is nézett úgy ki, mint Wakáé, ezzel szemben a fehértől a feketéig megvolt benne az összes színárnyalat. Némelyik szemet simán vitte volna egy kisebb csúzli.
Andrásnak mondom, hogy ő is értse: a tányéron lévő tarhonya szemek darabszámának szín szerinti eloszlása a fekete-fehér tulajdonság mentén Gauss eloszlást követett. :)))

Llychllyn 2013.11.10. 19:08:11

Én is jobb szeretem a söréttarhonyát, menzán mondjuk sosem volt megpirítva, mindig fehér ragacs lett belőle. Nekem mondjuk pont a "házi jellegű" volt az újdonság, azzal meg a mai napig nem vagyok kibékülve, lehet, hogy csak előítéletes vagyok, de úgy érzem, hogy egyenetlenül pirul vagy fő. Hiába, azt már nem a végtelen tarhonyamezőkön szüretelték...:)

Virsliből van jobb is, rosszabb is, jobb nem belegondolni, hogy melyik miből készül (azt rebesgetik, hogy Budakalászon van még egy hentes, aki saját készítésű virslivel rendelkezik, megerősíteni mondjuk ezt nem tudom). Nekem általában a frankfurti vagy a juhbeles jön be, nem a legolcsóbbak, de azokat is meg lehet enni, sőt, akadhatnak meglepetések is közöttük, próbálgatni kell (pl. a sparos frankfurti nem túl drága, de szerintem a célnak megfelel, nem rossz). Tapasztalataim szerint egyébként a műbeles virsli szokott ész nélkül nőni főzés közben.

Ennek mintájára valamikorra egy pásztortarhonyát képzeltem el, igaz, ahhoz bogrács és idő is kell. A lecsó és a tarhonya számomra nem kebelbarátok, baj nincs vele, de ha már lecsó, akkor kenyér, a lecsóba meg tojás és kolbász és talán szalonna is, meg persze valami macskapöcse-féle. Ízlések és pofonok, a lecsó (és annak körete) megosztó műfaj, én el nem tudom képzelni pl. tejföllel meglocsolva vagy rizzsel tálalva, a tarhonya határeset:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.10. 19:29:15

@Andrass9:
Majd ha látok, veszek neked vastagabbat.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.10. 19:32:37

@Andrass9:
Egyébként nézd meg a saját levesedben főtt virslit, az is kidagadt a bőréből, mivel nem vetkőztetted le főzés előtt.

medvedr 2013.11.10. 19:41:16

@Andrass9: @Waka: el fogtok kárhozni! Egyenként fogjátok gyártani az úttörő gombócot és majd símára is kell políroznotok. Nincs lelkiismereti gondom, én szóltam.

1kutya 2013.11.10. 19:56:52

"söréttarhonya"="úttörőgombóc" :-DDD
a virsli meg lehet ilyen átmérőjű, mint a Waka-é és nem is kell, hogy rossz legyen (mármint a rosszak közül jó:). a nádudvari ugyanígy megdagad, pedig a "minősége" tűrhető, csak jobban elő van kezelve, így ha hosszabban főzöd jobban hízik, mint a kevésbé kezeltek...

susztertangó 2013.11.10. 20:01:03

@medvedr: :-))))))))))))))))))))))))))))))))
Vevő az eladóhoz: Van körtéjük?
Eladó: hogyne kérem, mennyit parancsöl?
V.: Három darabot. De kérem csomagolja be azokat egyenként.
E.:Máris. V.: Mondja, van még szabadföldi paradicsomuk?
E.:Természetesen, bár olasz import, mennyi tetszik?
V.: Kilenc darabot, de ezt is kérem egyenként csomagolni:
E.:Azonnal.
V.: Valamit akarok még, meg van! Mákjuk van?
E.: NINCS!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.10. 20:26:53

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: @Llychllyn: Aki a virsli és a történelmet szereti, ne nézze meg, hogyan készítik.
@medvedr: Nem gond, spagettit fogunk aprítani a célra. Polírozás betonkeverőben, lúdgége tésztával.

Topy 2013.11.10. 20:39:46

@Llychllyn: Hufi-Hús Kft
www.facebook.com/hufihus

a "házi" tarhonyával nekem is az a bajom, hogy egyenetlenül pirul, fő :(

Llychllyn 2013.11.10. 20:57:42

@Waka: Úgy emlékszem, hogy a XX. század szakácskönyvében (ha ez volt a címe) csodálkoztam rá a virsli készítésének rejtelmeire, na, ott még máshogy nézett ki a dolog, mert nem úgy kezdődött, hogy "végy ötven kiló hulladékot"... Mondjuk a virslit megeszem, de inkább boldog tudatlanságban:)

@Topy:
Igen, ők lesznek azok, Pomázon sok jót mondtak róluk, talán a neten is olvastam valahol, hogy oda érdemes elnézni.

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem ha lepucolod, akkor is megdagad. Mondjuk a rendes beles virslikarikák csak kicsit kitüremkednek a bélből, a műbeles meg ráérez a szabadság ízére, és nem ismer mértéket:)

2013.11.10. 21:11:59

@Topy: @Llychllyn:

Bevallom, nem értem ezt az "egyenetlen" fővést, sülést.
Igaz ugyan, hogy nem egyformák a szemek, sem a méretük, sem az alakjuk, de nekem még ezzel gondom nem volt.
Nem tudom, hogy csináljátok, én zsiradékra dobom, ez jellemzően zsír, nem túl erős lángon, és kavarom, kavarom, megállás nélkül, egyetlen tizedmásodperc szünet nélkül kavarom, sőt ahogy érzem, hogy jó lesz, lehúzom a tűzhelyről, és csak kavarom tovább, amíg le nem hűl annyira, hogy biztonsággal nem égnek oda az apróbb szemek. Ez pár perc talán, ki lehet bírni. Csak ezután öntöm fel lével. Nem sokkal, nem mérek, hanem az elfőtt levet fokozatosan pótolom, amíg kész nem lesz.
Ismét csak tudományosan megközelítve: gyorsan és egyenletesen kavarom, tehát az egész tarhonya halmaz mintha egyetlen felületet alkotna, függetlenül az alkotó szemek felületének méretétől, és így valahogy egyszerre pirul meg.... de ezt hagyjuk :)))

Másik, talán érthetőbb dolog: a házi tarhonya felülete nagyobb, érdesebb, jóval több szaftot köt meg, ezzel finomabb a kész ételben, tányéron.

Topy 2013.11.10. 21:29:07

@pizzaszeletvágó: pirításnál az apróbbak hajlamosak lent maradni, ezt tényleg csak folyamatos és "minden részletre kiterjedő" :D kavarással lehet elkerülni
viszont főzésnél az apróbbak egy része szétfő mikor a nagyobb darabok belseje még kemény; szeretném én a "házi" változatot, ha egyenletes lenne, mert tényleg sokkal jobb

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.10. 21:45:57

@Topy: Számomra te fogalmaztad meg a legjobban, miért szeretem inkább a sörétet!

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.10. 21:47:17

Osztályozott házi tarhonyát kell venni.

Anno a háziasszonyok rostálták a megszáradt tarhonyát, és külön tárolták a különböző méretű szemeket. Ma már ilyen egyforma szemcsenagyságú tarhonyát is árulnak. A legapróbb szemű tarhonyát levesekbe főzték régen ( pl. paradicsomlevesbe ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.10. 21:47:54

@medvedr: Én már el is kárhoztam :)
A polírozást meg megoldom majd a betonkeverővel ahogy @Waka: javasolja. Lehet, hogy lúdgége helyett a betűtészta lesz a tökéletes polírozó anyag?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.10. 21:51:54

@látjátok feleim szümtükkel: Juhbeleset nem szoktam vetkőztetni, müanyagosat pedig régen ettem.
Lehet valami abban, amit mondasz, csak számomra még mindig szokatlan ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.11. 06:29:10

en ezt a tarhonyat szeretem, vegyes szinure piritva, a reszelt be se johet a konyhaba.

2013.11.11. 11:02:50

@medvedr: látod, mester, én mindent megpróbáltam. Próbáltam az eszükre majd az érzékeikre hatni, de nem jártam sikerrel. Ők továbbra is megvetik a házi tarhonyába vetett hitünket. Vannak talán köztük ingadozók, de ők sem tértek meg. Félek ezen már egy házi tarhonya elkészítésével végzett bemutató sem segíthet.
Egyiknek az a baja, hogy nem egyenletesen pirul a házi, ezért választja a gépit.
Másiknak pont az egyenetlen, változó színű pirítás kell, mégis a gépit választja.
Magam részéről feladom, el fognak kárhozni...
:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.11. 11:21:28

@Topy: Ez a tökéletes polírozó anyag, ugyanis ez elfogy, mire a sörét fényes lesz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.11. 11:24:44

@pizzaszeletvágó: Mint már említém, én elkárhoztam.
És még a házi tésztacsináló gépem is a sörétet támogatja, nem ezt a ... kkhhmmm ... vegyessalátát :)
Ettől persze el tudom képzelni (és emiatt nem is vetem meg), hogy akad olyan, aki azt a deformált valamit szereti :)))

2013.11.11. 11:56:58

@susztertangó:

Vevő: Kérek 80 deka gombát!
Eladó: 90 deka lett, maradhat?
Vevő: Persze, nem gond... Ja, és kérek még egy darab almát is.
Eladó: Kettő lett, maradhat?
....

;)

medvedr 2013.11.11. 15:11:28

@pizzaszeletvágó: Vígasztalódj! Az igaz tudás tudói megtalálják az ösvényeket a káoszon keresztül, az egy kiló liszhez 12 tojás, nem egy vagonhoz és a pórozusság zsír és ízanyag felvételének és átadásának magaslataihoz! A tarhonya- reszelés élt, él, és élni fog!

süllőcske 2013.11.11. 17:42:39

@pizzaszeletvágó: @medvedr: No, erre a tarhonya témára még visszatérünk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.11. 18:33:05

@süllőcske: Ajjaj!
Szólt a mester, most reszkessünk, mi sörétevők :)

Topy 2013.11.11. 18:50:58

@medvedr: már Vlagyimir Iljics is megmondta: reszelni, reszelni, reszelni!

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.11. 19:00:06

Meg reszelés mellett ( közben? ) polírozni.:)

Fenchurch68 2013.11.11. 21:25:42

@Andrass9: tudatosvasarlo.hu/otlet/fozodoboz
Én valami hasonlót barkácsoltam, és tökéletesen működik akár hosszú főzést igénylő cuccoknál is, pl. ha egész búzaszemet főzök. (Bablevesbe, zöldséglevesekbe nagyon szeretjük betétnek.)De tésztafőzéshez én is a fedőre konyharuha verziót használom.
A tarhonyát bármikor megeszem akár üresen is, csakis sörétet, jó barnára pirítva!
süti beállítások módosítása