Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Frankfurti leves

2013.11.06. 07:00 Andrass9

Teljesen hétköznapi étel, amelynek apropóját az adta, hogy most van új kelkáposzta. Ez persze nem jelenti azt, hogy volt is itthon. Szokás szerint levesre éheztem és krumplilevest akartam fõzni, de feleségem azt ígérte, hogy másnapra krumplifõzeléket fõz. A kettõ együtt meg nem szerencsés.

Néztem a neten, milyen más levesek vannak, hátha jön az ötlet, de valahogy nem akaródzott jönni. Esteledett is már, be kell vinni az autót a garázsba. Amikor beleültem, gondoltam még 15 percig nyitva van a bolt. Garázsmenet helyett megnéztem, van-e valami. Megláttam a fiatal kicsi kelkáposztát - rögtön tudtam, hogy frankfurti levest akarok fõzni. Virslit juhbeleset kértem. A végén azért a kocsi bejutott a garázsba. Amióta ezt a blogot írom, szokásommá vált, hogy mindent elõkészítek a fõzéshez, hogy ne menet közben kelljen pincébe-padlásra rohangálni (nincs is padlásom).

Begyûjtöttem hát a hozzávalókat:

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 3-4 kisebb krumpli (sárga jobb lett volna, de az kell a fõzelékbe)
  • 1 szép szál sárgarépa
  • 1 nagy vereshagyma
  • 2 pár virsli
  • 1 kis kolbászvég
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 pici darab kaliforniai paprika
  • 3 ek olaj
  • 1 csapott ek pirospaprika
  • 1 csapott ek õrölt kömény
  • 1 mk majoranna
  • só,bors

10.jpg

A kelkáposzta külsõ leveleit lebontottam - úgy könnyebb volt megmosni. Elég sok föld volt benne, ezért több váltás vízben is meglötyköltem. Kivágtam a vastag ereket a levelekbõl - bár ezeket a fõzelékbe mindig beleteszem, ide valahogy nem mertem - és ujjnyi csíkokra vágtam. A hagymát felkockáztam és az olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a szétzúzott fokhagymát és beletettem a felvágott káposztaleveleket párolódni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

A sárgarépát véknyabb csíkokra vágtam, a krumplit felkockáztam. A kolbászdarabkáról lehúztam a belet és apró negyedkarikákra vágtam. Csak az ízére van szükségem belõle a levesben. A paprikadarabkát is megaprítottam picire.

14.jpg

Hozzáadtam a párolódó káposztához a kolbászt és a paprikát, hogy a zsiradék kioldja az ízeket és a színt belõlük. A káposzta szépen megpárolódott, megfûszereztem hát alaposan és belekevertem a répát, krumplit is. Végül felöntöttem másfél liter vízzel.

15.jpg 16.jpg 18.jpg

15 percet fõztem, ami idõ alatt az újkrumpli is megfõtt, a répa is kellemes lett. Közben fekarikáztam a virslit is. A virslivel még 5 percet rotyogtattam, hogy annak is kijöjjenek az ízei.

17.jpg 19.jpg

Tejfölt is adtam hozzá a tálaláskor, hátha valaki kér.

20.jpg

A virsli nagy csalódás volt, de azért két-két tányérral betermeltünk belõle vacsorára.

55 komment

Címkék: virsli kelkáposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr245356994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.06. 09:39:59

Igen, a virsli... :(

Ezt a levest, nagyon hasonlóan én is gyakran megfőzöm, amikor friss kelkáposztákat lehet kapni, teljesen egyetértek, értem, honnan jött az ihlet.
Én egész köménymagot is adok hozzá, amikor a hagyma kész, akkor még szórok bele teáskanál köménymagot, nagyon rövid ideig pirítom, 15-20 másodperc, és utána jön bele a káposzta. Intenzívebb lesz a kömény íze. Ettől függetlenül őrölt köménnyel is ráerősítek, ha mégsem lenne elég köményes. Az őrölt köménynél megfigyeltem, hogy inkább a főzés vége előtt, az utolsó harmadban érdemes beletenni az ételbe, mert gyorsan elfő az aromája.

@Babette_: látod, úri helyen répával főzik! Bezzeg te biztos a nyusziknak adod a répát. Ezért kellőképpen irigylünk is. Nem a répákért, a nyuszikért. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.06. 09:54:52

Na, most osztán nagy a baj. Nem lehet eldönteni, hogy Andrass9-nek a fényképezőgépe, vagy a fazeka-e a jobb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.06. 11:18:03

@Babette_: Na jó, egye fene, hívjuk akkor kelkáposztás virslis zöldséglevesnek :)
A zöldséges levesekbe mindig teszek sárgarépát, akár kell, akár nem.
Mint a rókánál ...

2013.11.06. 12:41:12

Megérdemlitek, hogy kocsmába hozzam ezt a történetet, kocsmába való, bármennyire is hihetetlen, miket produkál az élet. Én már halálra röhögtem magam rajta.

Minap orvosnál jártam. Egyszer csak soron kívül bejön egy fickó, látszik, hogy baleset érte. Doktornő vizsgálja, iszonyatosan megütötte az oldalát, alig kapott levegőt, doktornő kizárta a nagyobb bajt, de küldi a balesetire, röntgenbe, ultrahangra, bordatörést, belső sérülést kizárni, és közben kérdezi, hogy mi történt.
Mondja a fickó, hogy az udvaron fordulásból átesett a kutyán.
-Milyen kutyán?
-Komondoron.

Szegény fickó előbb nem értette miért a kirobbanó röhögés az egész rendelőben, de pár másodperc múlva már ő is röhögött fájdalmas arccal.
Doktornő megkérte, hogy a kutya fajtáját a kórházban ne említse, mondjon német juhászt vagy talicskát inkább, ne veszélyeztesse az aznapi betegellátást. :)))

nol.hu/belfold/kizartak_a_fideszbol_balogh_kepviselot

Nem csalok, úgy éljek, hogy így történt meg.
/Azóta S.I. is jól van és a komondora is, ismerem ugyanis az illetőt, név és cím nálam, a kételkedők részére./

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.06. 12:51:46

@pizzaszeletvágó: Nem politizálni akarok, de feltételezem, hogy fideszes az illető, másképpen nem merte volna a kutyát említeni :)

Fenchurch68 2013.11.06. 13:27:49

@pizzaszeletvágó: Bordatöréssel röhögni nagyon fájdalmas, tanúsíthatom. Zseniális a történet, olyan bizarr, hogy biztosan igaz!
Én egyszer átestem egy lábam alá szaladt tacskón, ráestem a babakocsira, megrepedt két bordám, a gyerek meg békésen szundikált a felborult kocsiban :)
@Andrass9: Sosem csináltam sárgarépával a frankfurti levest, de legközelebb teszek bele. Valamelyik lány furfangos levesnek mondta, mert a frankfurtinak nem volt értelme :) Én brutál mennyiségű kelkáposztafőzelék maradványait szoktam hasznosítani levesnek. A külső sötétzöld levelek a legfinomabbak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.06. 13:52:11

@Kató néni: A sötét levelekben egyetértünk!
Mellettem nem marad kelkáposztafőzelék :)

2013.11.06. 17:06:02

@Andrass9: én nem akarok ebben állást foglalni, csak a történet aktualitása volt röhejes, a fickót innentől kezdve élete végéig ugratni fogják a komondorral, amin átesett. :)
Nem is gondolom, hogy ez politika, inkább az életből merítkező tömény hülyeség, amire nagyon érzékeny vagyok.

Ahogy erre is: @Kató néni: :))))

Llychllyn 2013.11.06. 18:20:11

@pizzaszeletvágó: Bizony, és állítólag az ember kevesebbet is fingik tőle, ha köményt tesz bele:)

Répát mi sem szoktunk beletenni, mondjuk én háromféle módon ismerem ezt a levest: úgy, ahogy a szüleim készítik, úgy, ahogy a barátnőm, végül pedig úgy, ahogy én (ezt az előző két tábor egyike sem szeretné valószínűleg igazán:), én mindhármat szeretem).

Répát nem teszek bele, barátnőm viszont kolbászt és hagymát sem tenne bele, ami már azért mégis túlzás (mégis finom, amit főz, érthetetlen:)).

Zsíron (optimális esetben füstölt szalonnából kisütött zsíron, gyakrabban a füstölt sonka zsírosabb részéből levágva), hagymával és fokhagymával szoktam indítani, egy kis köménnyel, majd a fokhagymával és kolbásszal összepirítva. Utána meg már minden magától értetődik, én sok borssal és csípősen szeretem. Virsliből frankfurtit szoktam használni, csak hogy hangsúlyozzam, hogy mindenképp frankfurti levest eszem, és nem híg kelkáposztafőzeléket, mert azt nagyon utálom.

Az ereket is szeretem beletenni, legalább van benne valami rágnivaló, más a textúrája, mint a főtt levélnek.

Ja, és a virslikarikákat kicsit körbepirítom, mielőtt belefőzném a levesbe, így szerintem jobban is néz ki, meg az állaga is egy kicsit roppanósabb marad (az utóbbi talán csak illúzió). Természetesen tálaláskor nem maradhat ki belőle az erőspaprika, de azt már mindenki a maga ízléséhez mérten adagolja.

Basszus, éhes vagyok.

Llychllyn 2013.11.06. 18:27:28

@pizzaszeletvágó: Zseniális:)

Nálunk is történnek teljesen hihetetlen dolgok, bár azok közül egyik sem volt ennyire aktuálpolitikai, vagy mi:)

(a helyi transzvesztitát egy gyerek lejózsinénizi (a nevét elfelejtettem, az eset megtörtént), az anyja helyreutasítaná, de nem találja a gyermek számára is meggyőző érveket; nem lehet könyvtárba menni, mert X bácsi elvitte a létráját szilvát szedni, a könyvtár pedig a padláson van stb. Ismertem egy olyan fickót is, aki kiásta a csatorna vezetékéhez az árkot, lerakták a csöveket, a fazon előzőleg gyeptéglákat vágott ki, aztán nekiállt visszatemetni az árkot - úgy, hogy a gyeptéglák kerültek a csőre, arra meg a föld...).

Szóval én már semmin nem lepődöm meg:)

2013.11.06. 18:29:30

@Llychllyn: ó, mennyire igazad van. A kömény valóban puffadás csökkentő. Különféle hasi panaszok esetén ajánlott étel a sima köménymagos rántott leves. Sőt, szoptatós mamáknak is, ha a kicsi gyerek hasfájós. Még úgy is átmegy a hatóanyag állítólag, de tapasztalat szerint is.

Én is kivágom az erősebb levéltorzsákat, mikor ezt a levest készítem, de nem megy veszendőbe, mire kész a leves, nagy részét nyersen elrágcsálom, ez nem bánt, bezzeg a retek kivégez.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.06. 20:04:28

Szép estét!
Éppen most lapátoltam be egy jó tányér, pecsenyezsíros rántással készült tökfőzeléket.
A frankfurti levesnek magam is nagy barátja vagyok, de én cserkészkolbászt szoktam belefőzni, az kicsit roppanósabb.
A legjobb, amit valaha is ettem, egy karajcsontból készült alaplével indult, és a csont végig benne is főtt, valami igen tartalmas ízt adva neki.

Topy 2013.11.06. 20:14:19

@Andrass9: mellettem sem, mert nagyon nem szeretem! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.06. 20:19:21

@Waka: Tééényleg!! Kéne már egy orjalevest is főzni. Köszi az ötletet!

2013.11.06. 21:00:43

@Waka: @Andrass9: nahát! nekem mindig van a fagyasztóban két-három csigolyányi darabokra vágott karajcsont, levesekhez előbb ezt megfőzöm, levét felhasználom. Frankfurtihoz nem is annyira, mert azt jól fűszerezi az egyéb, de egyszerűbb zöldség levesekhez igen.
A csontot pedig magam jutalmazására főzés közben tisztára "nyalogatom", hacsaknem megszánom vele a macskát, aki a tisztára szopogatásban és nyalogatásban világbajnok, ő utána úgy néz ki a disznó gerinc, mint a 65 millió éves sivatagban száradt dinoszaurusz csont. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.06. 21:10:19

@Andrass9:

Mondjuk még egy igazi túkhúslevest sem főztetek.

Llychllyn 2013.11.06. 22:33:17

@pizzaszeletvágó: szégyenkezve kell bevallanom, hogy a köményes rántott leves az egyik kedvencem:) Egyszerű, gyors, finom, és azt hozza, amit egy levestől várok, plusz jól áll neki az erőspaprika. Sok más levessel jól tudok lakni, mielőtt a főételre kerülne sor, ezzel nem igazán, bár volt már olyan eset, hogy mégis sikerült...

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.07. 08:08:09

@Andrass9:

Annak tűnik. Sajnos ez kimaradt az életemből, de majd pótolom a többi kimaradttal együtt.
Azért én másként főzöm a tyúkhúslevest.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.07. 08:15:47

mondjuk kolbászt sem teszek bele (bár elkészült az idei kecskekolbász),
és a legjobb benne a vastag erek, én nem főzöm puhára, csak ressenősre, és azokba olyan jó beleharapni

a képen az a felvagdalt virsli tényleg két darab? többnek néz ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.07. 08:56:55

@Babette_: Jó reggelt!
Az két PÁR virsli, és frankfurti létükre elég hosszúak voltak. Ez az összetevők fotóján nem látszott.
Az ereket a főzelékben szeretem, ezt a levest meg nem nagyon kedvelem. Talán ezért is alakítgatom az ízét kolbásszal, répával. Még soha nem kaptam bele jó ízű virslit, de lehet, hogy az a bajom, hogy nem pirítom meg a virslikarikákat, mint fentebb ajánlották?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.07. 08:58:28

@Andrass9: metróban legutóbb egész jó ízű virsliket sikerült vennem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.07. 09:02:57

@Llychllyn: Ne szégyelld! Anyósommal ettünk sokszor, mert én is imádom. A köményt előbb kipattogtatta, mint a pattogatott kukoricát, és csak azután tette bele a zsírt és a lisztet. Néha beleütött egy tojást és gyorsan összekeverte benne, de ez nem volt általános.
Az elkészítése olyan egyszerű, hogy még nem jutott eszembe posztolni sem :)
A család egyéb tagjai mondjuk nem annyira szerették ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.07. 09:05:06

@Babette_: Az utolsó hely, ami eszembe jutna virslivásárlásra :) Igaz, évente kétszer megyek metróba, amikor kagylót akarok venni - sokat.
Most felfedeztem a paradicsomléjüket, de azt a barátommal hozattam 3 kartonnal. Napi egy doboz jólesik belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.07. 09:06:35

@látjátok feleim szümtükkel: Ha legközelebb főzöl, megosztod velünk a receptet? Az a jó, ha többféle módszer is ismertté válik.

medvedr 2013.11.07. 12:03:46

"van új kelkáposzta"-Használt már nem is jó?

medvedr 2013.11.07. 12:06:36

@Babette_: Kecskekolbász hogy készült? Nekem nagyon tetszik, a kecskehús. Sajnos nagyon ritkán fogyasztom, többnyire csak külföldi útjaimon.

susztertangó 2013.11.07. 12:53:40

@Andrass9: @Llychllyn: Ez a leves valaha reggeli volt, legalábbis Anyám így mesélte. Érthető, sok volt a gyerek, meg más állatokat is el kellett látni a Mamának.Meleg is volt, zsír is, plusz elkevert tojás , valószínű kenyérkockák sisteregtek benne-lehetett menni az iskolába.

Fenchurch68 2013.11.07. 14:24:43

@susztertangó: Mikor az első gyerekkel szoptatási problémáim voltak - miért is ne lettek volna, addig életemben tíz méternél közelebb nem jártam három év alatti gyerekhez, erre hirtelen odaadnak egy újszülöttet, hogy vigyem haza, és tartsam életben :) - nagyanyós mondta a rántott levest. Működött. Szerintem elsősorban a köménymag pukiztatós hatása miatt, de azóta szeretem. Főleg bevert tojással. Kis mustárral. Mmmmm.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.07. 17:17:24

@medvedr:

Van több féle kelkáposzta, mi a korai fajtára mondjunk tavasszal, hogy új. Ez zsengébb, édeskésebb, és nem tömör a feje, mint a késői fajtának. Ezt a korai fajtát ( ami a levesbe is főtt ) én szoktam hagymákkal megpirítani, és így megenni, de estenként tojást is ütök rá. Mostanában ősszel is, sőt télen is lehet kapni. A főzelék szerintem a tömörebb fejű kései fajtából a jobb.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.07. 17:38:05

én ma kecskepaprikást csináltam

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.07. 18:41:22

@Llychllyn: @susztertangó: @Kató néni: Nekem is nagy kedvencem a rántott leves, de most eszembe jutott egy másik, hasonló levesféle, amiről valamikor olvastam.
Tudja-e valaki, hogy mi az a prai? Nos, a közeljövőben főzök ilyet, és megosztom veletek.
@medvedr: Pár éve a fegyverzeti szolgálatnál leltároztam. A nyilvántartás szerint volt 40 darab használt kézigránát. :D

2013.11.07. 19:08:35

@Babette_: erre most mit mondjunk? :)))

Én meg libára vadásztam ma. Igaz csak szatyorral és pénztárcával.
Egy teljes mértékben csak baromfit tartó üzletben voltam, csirke, kakas, tyúk, pulyka, liba, kacsa, mindenféle variációban, az utánam következő nő megkérdezte az eladót, hogy vadasnak mit vigyen... szerintetek?

2013.11.07. 20:53:45

@Waka: izé, elfelejtettem mondani, ott vad nincs... de értem :)
Amin én gondolkodtam: néma kacsa, de az sincs sehol, legalábbis én nem ismerek olyan üzletet.

A liba tényleg játszik, ha elég idős állat és lenyiszáljuk az összes bőrét, azaz csak a sovány sötét húsok maradnak, de az meg azon az áron luxus.

2013.11.07. 22:04:17

@Andrass9:

"De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni.
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni."

:)

Llychllyn 2013.11.07. 23:47:39

@Andrass9: Ugye? Meglepően jó dolog, a barátnőmet kis híján sírba vittem azzal, hogy főzzön ilyet. Aztán most már inkább én főzöm, ha egyáltalán. A tojás nekem nem hiányzik belőle, az ugyanis a tojásleves, viszont nekem ahhoz ecet is kell, zsemlekocka viszont nem. És sok bors.

@susztertangó: Reggelinek el is tudnám képzelni, ellentétben a parasztreggelivel - vagy az angol reggelivel. Nyilván van olyan is, aki ezt belapátolja reggel, én is meg tudnám tenni, de le kéne pihennem utána pár órára:)

@Waka: Várjuk! Eszik vagy isszák?:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.08. 06:40:46

@pizzaszeletvágó: Akkor meg kell vadítani.
@Llychllyn: Eszik. Kanállal, meg kenyérrel.

vörösbor(de)minőségi 2013.11.08. 12:46:10

@Kató néni: .és más esésén is röhögni nagyon-minimum tiszteletlenség.de én most akkorát de akkorát-hogy az alvó kutya szemrehányt:))
kis tacskó nagy esés babakocsi alvó gyermekkel eldőlve-készen vagyok .DDDDDD

vörösbor(de)minőségi 2013.11.08. 12:50:53

van ez a szatmáriferi gyerök aki ujragondolja és trükközi a főzelékeket,én egy sárgaborsóst már kipróbáltam.
ügyes.

szatmariferi.blog.hu/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.08. 14:16:23

@vörösbor(de)minőségi: Szatmári Feriből sok van, íy nem hiszem, hogy ez a blogger azonos az én ismerősömmel, aki elég lökött, hogy ilyen kajákat csináljon :)
Ügyes ... nagyon ügyes ...

Fenchurch68 2013.11.08. 15:34:58

@vörösbor(de)minőségi: Feri zseniális, hagyom magam inspirálni tőle, kösz a linket!

A kutyás esetnél ott és akkor először is lecsekkoltam, hogy a gyerek jól van-e, aztán, hogy én jól vagyok-e annyira, hogy haza bírjam vinni, a harmadik volt, hogy a kutyának nem esett-e baja, negyedik, hogy a gazdája nem kap-e infarktust, utána pedig annyira röhögtem, hogy le kellett ülnöm a járdaszegélyre.
Azon is nagyon szoktak röhögni, mikor elmesélem, hogy megharapott egy mókus, és ez milyen következményekkel járt. (Most már én is, bár az az éjszaka, amíg a negatív rabies ki nem derült, az nem volt annyira vicces...)

vörösbor(de)minőségi 2013.11.08. 19:07:43

@Kató néni: sikerült ezzel a pár szóval plasztikusan leirnod-kirobbant belőlem a nevetés.de én tehetem mert az esetemben a következő történt:velence tavi hegység csodás része-kilátás gyönyörű én egy tálcával és egy kölyökkutyával a kezeimben lejtek lefelé a tetőrér lépcsőzetén.kilátás gyönyörű-rosszul lépek-a választási lehetőség a következő volt:nagy robajjal a tálca a kutya és én leérkezünk de a rétegződés ugye az ki tudja?...vagy?na ezt választottam.kutya eldob a lépcső aljában levő egyik fotel mélyére(élvezte)és innentől már engedtem a gravitációnak.kábé 8lépcsófok volt még amit illendően kellett volna letipegni,de irtózatos robajjal érkeztem és cintányér helyett a tálcán levő tányérok csilingeltek.a kék foltok pedig állandóan magyarázkodást kívántak-eleinte elmondtam,de láttam a huncut tekinteteket igy egy idő után már csak annyit mondtam:megvert,és egy nagyot sóhajtottam.:)))tetszett nagyon a szituáció,persze mindenki tudta,hogy vicc(vagy úgy tettek?)és mivel ez egy kis falu 700as lélekszámmal-itt hamar híre megy a "huncutságoknak".azt tudom,hogy könnyesre röhögtem magam ahogy a cserepeket takaritottam sepregettem,és mit nem adnék ha egy kamera ezt rögzítette volna.remélem a testtartásom megfelelő volt:)))))))

medvedr 2013.11.08. 20:51:16

@Waka: Az ügyes volt aki ezt így bevételezte. Szerintem lejárt lehetett.

medvedr 2013.11.08. 20:52:17

@Babette_: Igen, a receptre gondoltam, köszi , ha megosztod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.08. 21:14:58

@medvedr: Gondolod, hogy megromlik, ha lejárt? Büdös is lesz?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.10. 20:31:09

@medvedr: A számviteli szabályok szerint történt, mivel az eredeti bizonylaton is használtként szerepelt. Mellesleg nem fogyóanyag (a nyilvántartás típusa szerint), a felhasználását másképpen könyvelik.
süti beállítások módosítása