Teljesen hétköznapi étel, amelynek apropóját az adta, hogy most van új kelkáposzta. Ez persze nem jelenti azt, hogy volt is itthon. Szokás szerint levesre éheztem és krumplilevest akartam fõzni, de feleségem azt ígérte, hogy másnapra krumplifõzeléket fõz. A kettõ együtt meg nem szerencsés.
Néztem a neten, milyen más levesek vannak, hátha jön az ötlet, de valahogy nem akaródzott jönni. Esteledett is már, be kell vinni az autót a garázsba. Amikor beleültem, gondoltam még 15 percig nyitva van a bolt. Garázsmenet helyett megnéztem, van-e valami. Megláttam a fiatal kicsi kelkáposztát - rögtön tudtam, hogy frankfurti levest akarok fõzni. Virslit juhbeleset kértem. A végén azért a kocsi bejutott a garázsba. Amióta ezt a blogot írom, szokásommá vált, hogy mindent elõkészítek a fõzéshez, hogy ne menet közben kelljen pincébe-padlásra rohangálni (nincs is padlásom).
Begyûjtöttem hát a hozzávalókat:
- 1 kis fej kelkáposzta
- 3-4 kisebb krumpli (sárga jobb lett volna, de az kell a fõzelékbe)
- 1 szép szál sárgarépa
- 1 nagy vereshagyma
- 2 pár virsli
- 1 kis kolbászvég
- 1 girizd fokhagyma
- 1 pici darab kaliforniai paprika
- 3 ek olaj
- 1 csapott ek pirospaprika
- 1 csapott ek õrölt kömény
- 1 mk majoranna
- só,bors
A kelkáposzta külsõ leveleit lebontottam - úgy könnyebb volt megmosni. Elég sok föld volt benne, ezért több váltás vízben is meglötyköltem. Kivágtam a vastag ereket a levelekbõl - bár ezeket a fõzelékbe mindig beleteszem, ide valahogy nem mertem - és ujjnyi csíkokra vágtam. A hagymát felkockáztam és az olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a szétzúzott fokhagymát és beletettem a felvágott káposztaleveleket párolódni.
![]() |
![]() |
![]() |
A sárgarépát véknyabb csíkokra vágtam, a krumplit felkockáztam. A kolbászdarabkáról lehúztam a belet és apró negyedkarikákra vágtam. Csak az ízére van szükségem belõle a levesben. A paprikadarabkát is megaprítottam picire.
Hozzáadtam a párolódó káposztához a kolbászt és a paprikát, hogy a zsiradék kioldja az ízeket és a színt belõlük. A káposzta szépen megpárolódott, megfûszereztem hát alaposan és belekevertem a répát, krumplit is. Végül felöntöttem másfél liter vízzel.
![]() |
![]() |
![]() |
15 percet fõztem, ami idõ alatt az újkrumpli is megfõtt, a répa is kellemes lett. Közben fekarikáztam a virslit is. A virslivel még 5 percet rotyogtattam, hogy annak is kijöjjenek az ízei.
![]() |
![]() |
Tejfölt is adtam hozzá a tálaláskor, hátha valaki kér.
A virsli nagy csalódás volt, de azért két-két tányérral betermeltünk belõle vacsorára.