Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: No. Most hogy ennyit pofáztam: Készítettem egy fantasztikus szuvidált BBQ sertés oldalast 10 ember... (2022.06.25. 20:42) Hamburger a mozdonyban
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nálam nagyon rég volt ennyi hely utoljára, hogy cukkínit növesszek :) (2022.06.18. 21:29) Húsos lepény
  • Waka: Tálalva! (2022.06.10. 21:26) Parasztebéd
  • Waka: Tálalva! (2022.05.30. 14:55) Délszláv ponty
  • Waka: Kész az ebéd! (2022.05.20. 10:30) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (39) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (7) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (478) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (21) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (9) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (57) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (98) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (141) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (7) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (90) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (227) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (129) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Pikáns vargányaragus pirítós

2013.10.25. 07:00 Andrass9

Barátunk (akinek dílere van) megajándékozott 13 deka vargányával. Ennyike egy személynek elegendõ, én meg egy személy vagyok, tehát nekiálltam keresni valami receptet hozzá. Az alapötletet Stahl konyhájából merítettem, miszerint kis tejszín bele, az jó, de a többi teljesen saját kreálmány. Stahl muskotályos vargányának hívja, mert egy deci bort fõzõtt bele, de sehol nem említette, hogy muskotályos bort :)

Viszont a muskotályos adta az ötletet, hogy valami gyümölccsel kellene megcsinálni, édes-savanyú irányba elvinni. Kimentem a kertbe, hogy mit fõzzek bele.

Elsõ tekintetem a fügebokorra esett, amirõl leestek a levelek és jónéhány piros gyümölcs mosolyog rajta. Azután az egyetlen tõ Izabella szõlõvel kacérkodtam, de a mag miatt elvetettem a gondolatot. Végül a birskörte tette fel a koronát. Ha már lenn voltam, egy szép szál zsályát is levettem. A konyhában azután még egy marék mazsolát és egy kicsike fokhagymát is hozzátettem a kompániához.

10.jpg

Mindent megmostam és feldaraboltam. A birskörtébõl csak egy kis maréknyit használtam fel. A kedvenc zománcos kisserpenyõmben (öntöttvas) felforrósítottam 5 deka vajat, amibe beletettem a gyümölcsöket és a fokhagymát. Lefedtem és pároltam, míg hallhatóan el nem kezdett sercegni, vagyis lesült zsírjára - ahogy a szakzsargon mondaná. Ekkor beleborítottam a vargányát, csöppet megsóztam és borsoztam és újra lefedtem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A párolás végén levettem a fedõt, rászórtam a zsályát és ezt is lesütöttem zsírjára. Végül beleöntöttem egy szûk deciliter tejszínt, amit rendesen elkeverve felforraltam.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Készítettem egy pirítóst, amire rápakoltam egy emberes adagot a raguból és jóízûen megreggeliztem. A másik felét egy pici dobozban eljuttattam a barátunknak (akinek dílere van), hogy kóstolja meg.

20.jpg

Fantasztikus volt a birs pikáns íze a füge selymes édességével. Egy egész más világba vitte el a vargánya csodás ízét. Az ajándékozó is nagyon lelkesedett érte.

84 komment

Címkék: füge gomba tejszín fokhagyma zsálya mazsola vaj birs

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr835573247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.25. 07:06:10

milyen érdekes ez a kifejezés, hiszen a gombának nincsen zsírja

2013.10.25. 07:48:14

Bevallom, sose próbáltam még a vargányát gyümölcsösen, de ez jól néz ki.
Egy felesleges összetevő van benne: a tejszín.
/Stahlt nem szabad komolyan venni/
Látszik a fotókon, hogy a vaj és a vargánya nedvessége milyen szép krémes alapot ad. Kár a tejszínnel variálni.

2013.10.25. 08:03:24

Azon gondolkodtam, ha mindenképpen "be akarnám fejezni" ezt az ételt, akkor tejszín helyett:
1. pár kocka kék sajtot dobnék bele, ahogy felolvad, kész.
2. kevés parmezán (vagy grana padano) forgáccsal megszórnám a tűzről levéve már.

Látom, hogy ez a recept a gyümölcsösségről szól, az úgy teljesen rendben van, csak a végével vagyok hümmögő viszonyban. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.25. 09:33:23

@pizzaszeletvágó:

Szerintem teljesen rendben van ez az étek ( mondaná...) a tejszínnel együtt. A füge-mazsola alkatrészek szeretik, meg a zsáláyval is passzol.

Én viszont éhes lévén, gyorsan készítettem egy parsztosított változatot: bolti csiperke, bírsalma, lila- és fokhagyma, só, bors, olíva olaj, és a lelke, egy kevés füstölt szalonna. Annyiban szúrtam el, hogy a bírsalmát hosszúkás szeletekre vágtam ( apróbbra kellett volna, akkor hamarabb kész ), és elég ress maradt, de azért nagyon ízletes lett. A jövőben azonban a fügét kihagyom, mert ebben a variációban inkább zavart, mint tettszett, és kipróbálom a zöldfűszereket is. Azért eltünt két perc alatt.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.25. 09:43:32

@látjátok feleim szümtükkel: Már ezért érdemes volt posztolnom :)
Bolti csiperke is jó, ha jól ízesíted! Az általad leírt variáció pedig igazán segített annak a csiperkének, hogy kiadja a saját ízét (mert az van neki).

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.25. 09:54:28

@Andrass9:

Nincs teljesen igazad, mert Pizzaszelet is jó ízérzékkel rendelkezik, de ő valószínűleg nem annyira tejes, mint te. Én speciál nem szeretem a tejet, meg általában a tejtermékeket sem, persze vannak kivételek, mint a jó tejföl, nagyon száraz és eléggé sós sajt. A kókusztejtől meg egyenesen világgá megyek, a kókuszreszeléket meg magában is megeszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.25. 10:04:45

@látjátok feleim szümtükkel: Gondoltam, egy kis irónia még elmegy ...
Tejszínt én pohárral iszom reggelire (az USA-ban, ahol azért nem kerül olyan sokba). A kókusztejet is szeretem - különösen thai kajába.

Vaczak2 2013.10.25. 11:05:33

Krémsajt:) és dió?
A gomba dióval jó.

Szerintetek rókagombával is működik, mert nekem az van.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.25. 11:53:16

@Vaczak2:
szerintem ige, de én a diót felhasználás előtt serpenyőben megpirítanám.

Vaczak2 2013.10.25. 12:06:36

@látjátok feleim szümtükkel: Természetesen. Sőt, ha nagyon elszállok, még egy kupica konyakot is liccsentenék rá a végén. Persze ez már az álmok birodalma.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.25. 13:01:42

Én most szüretelem a saját gyűrûs tuskógombámat. Abból lesz. A fügém viszont zöld. Hmmm...? De tejszín és dió lesz benne. :))

Vaczak2 2013.10.25. 13:10:04

@PO: A zöld füge olyan, mint a hülyegyerek hatodikban: nem oszt, nem szoroz, inkább dúsítóanyag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.25. 14:09:52

@Vaczak2: Mindig elfelejtem, hogy te vagy a krémsajtember! A rókagomba remek, erőteljes íze van - még a krémsajtot is elnyomja :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.25. 14:53:43

@Vaczak2:
Azért ez egy kicsit ferde észrevétel, mert nálunk a zöldfüge azt jelenti, hogy a belseje magvakkal teli, piros és elég édes ahhoz, hogy fogyasztható legyen. Ami nem ilyen, az nem zöldfüge, hanem éretlen. Az ilyen fügéből évek óta ( elmúlt két évben nem, mert elfagyott és most kezdett ujra teremni ) cukor nélkül fő a lekvár.

2013.10.25. 14:56:37

Engem kifejezetten zavar a tejszín több ételben. Különösen gombával, hússal nem látom az értelmét. Inkább elfed ízeket, mint kiemel.
A vendéglői étlapokon is átugrom a "tejszínes gombás" szekciót, el sem olvasom.
Mindenki azt csinál, amit akar, mások ízlése nem zavar, " mit bánom én a maguk étkezési szokásait", :) csak elmondtam a magamét, én nem tenném hozzá.
Egy létjogosultsága lehet a tejszínnek: ha tésztára kerül mártásként és másképp nem lehet bevonóképessé tenni az alapanyagokat. Akkor is kétszer meggondolom, inkább tejföl, ha van házi, de ha nincs, az se.
Ismétlem, a képen tökéletesen látszik a vajas-vargányás alap szaft@látjátok feleim szümtükkel: , ennél több egy pirítóshoz nem kell. (szerintem) Ha szűk a leve, nagyon lesülne, akkor esetleg löttyintésnyi fehér bor vagy egyszerűen víz.

Egyébként a kéksajtos (lágy sajtos) dolog biztos működik tejszín helyett, a parmezános meg klasszikus, amiket javasoltam. /vargánya, vaj, petrezselyem, gnocci ÉS parmezán az örök klasszikus, csak akkor porcini-nek hívják a vargányát/

@látjátok feleim szümtükkel: igen, már én is figyeltem, hogy András receptjeiben az én ízlésemhez képest sok a tej, tejszín. Jól látod. Persze ismétlem, nem gond ez.

2013.10.25. 14:58:13

***opsz valamit eltoltam, hogy került az a link a szövegbe, csak az utolsó bekezdéshez akartam, na mindegy, bocs***

Fenchurch68 2013.10.25. 15:33:14

Ez nagyon jó! Fügém mondjuk sajnos nincs, bevetettem a szőlőt helyette, nem zavartak a magok. A birs mellé tettem még egy fél körtét is. Sima bolti csiperkéből csináltam meg gyorsan, és sós palacsintába töltöttem, mert úgyis kellett sütnöm egy csomó édeset meg almásat. Tejszínt nem tettem bele, mert nem volt itthon, viszont egy egész kicsi krémes kecskesajtot rámorzsoltam. Köszönöm, köszönöm, rendszeres kaja lesz nálunk! (Valami vékonyka réteg hordozótésztával, levelessel pl. el tudom képzelni vendégváró minitortácskának, muffinformában. (A gyerekek szerint a szóban forgó sütemény és forma neve muflon.)

süllőcske 2013.10.25. 17:59:31

Kérem szépen, ez egy nagyon jó irányba tartó összerendezés! Így, ahogy elkészült is finom lehetett.
Nem kritika, csak saját véleményem csatlakozik pizzaszeletvágóéhoz, aki nemcsak a pizzát vágja, bizony.
A negyedik képnél tenném bele a zsályát, az ötödik után pedig enném, isteni lenne.
Ezt a gomba-gimilc dolgot és is felfedeztem, királyság. A már magában is gyümölcsös rókagomba és az ízletes rizike kapcsán játszottam ezzel, én sült barackkal indítottam, vajon, mellé gomba és a szaftképződéssel be is fejeztem a gyönyörű sárga ételt. Tésztán adtam, kenyéren is jó.A zsályát, a bazsalikomot, a mentát is kipróbáltam vele, a zsálya volt a legjobb.

süllőcske 2013.10.25. 18:08:21

@süllőcske: Ja, csípős, érett, sós sajttal kínáltam picit meg. Ez gyakori nálunk, mert a lövétei sóvízben mindig áll, érik sajt, illetve olívaolajban is tartom, ízesínek, csakúgy, mint a szárított gömölyéket. Ez olyan magyar "umami" dolog.

Pinka-Panka 2013.10.25. 18:47:23

Remek, finom illatokat éreztem, s be is tértem azonnal! Bármikor kérek egy ilyet, valami finom itallal!

Mindenkinek szép estét!

süllőcske 2013.10.25. 19:10:27

Szerintetek, miféle bort igyunk ma este, erre a jó vacsorára?

Pinka-Panka 2013.10.25. 19:14:21

@süllőcske: Én is mindenkit szeretettel üdvözlök:)

Tele a kert levéllel, alig bírja az ember! és ma nagyon szép idő volt! ti is éreztétek?

2013.10.25. 19:18:02

@süllőcske: innen tudnék választani:

www.juhaszvin.hu/borok/feher

az Egri Csillag talán...

Vaczak2 2013.10.25. 19:35:42

Bolyki Metatéma az örök kedvenc.

süllőcske 2013.10.25. 19:54:00

@pizzaszeletvágó: No, kérjünk a leányoknak egy muskotályost, mi pedig vállaljuk be az Egri Csillagokat, de a lányok is is kérhessék, hiszen, Egerben utazunk.

2013.10.25. 20:10:42

@Vaczak2: jó, hogy erre jársz. Bolyki bort még nem kóstoltam. Milyen? Mert az, hogy "rozsomák és kenguru keresztezése" az nekem egyszerre sok is kevés is leírásnak. :(
www.bolykipinceszet.hu/a-borok/90-bolyki-meta-tema.html

Ha jól látom Bolykié a Zsálya bisztró Egerben, tudsz erről a helyről valami közelebbit? Látogatható vagy kerüljem el?

@süllőcske: :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.25. 20:19:43

Szép estét.
Én az olaszrizlingre szavazok, ehhez a gombás szendvicshez szerintem ez illik. Az Egri Csillagokról majd akkor beszélhetünk, ha már megkóstoltuk. Addig nem tudni mit nyújt.

Hát a derék, meg a hát, estére bizony, megéreztem, hogy szép idő volt ma is, gyűjtöm a banán takarásához a falevelet. Nagyon sok kell, ezért jó lenne ha még egy ideig ilyen száraz maradna az idő.

2013.10.25. 20:39:10

@látjátok feleim szümtükkel:

száraz idő, száraz torok --> száraz bor
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.25. 20:41:59

@látjátok feleim szümtükkel: Az én hátam is sajog. Ilyenkor mindig nagy a kert és sok a falevél :)

Kisérletet teszek a diólevél komposztálásával. Az 1 köbméteres komposztbin már egyszer megtelt, most felére összeesett, de holnap még kap vagy 400 liter levelet.
A többi falevél másik binbe megy.
Lemosót is kinyomtam ma - az alma tele van vértetűvel. Holnap még forrasztólámpával egyedi kezelést is bevetek ...

Vaczak2 2013.10.25. 20:45:21

@pizzaszeletvágó: Nekem ízlik, főleg a fehérek. (Királyleányka, Metatéma)
A bisztróról nem tudok semmit, én a pincéjükben voltam párszor a húgom jóban van velük.
Szerintem a bort inni kell, nem magyarázni, mindenkinek hangulata szerint. De jómagam nem tudok mondani más komplett pincészetet amelynek az összes bora egyöntetűen pozitív lett volna számomra. Bár ez meg másnak nem jelent semmit.

2013.10.25. 21:07:42

@Vaczak2: értem. csak a honlapjukról idéztem, nekem ott az a duma "háthogyismondjam" érzés, de ha jó bor van mögötte, végül is nem gond

@Andrass9: a tetveket egyesével? :))) azt hogy?

Vaczak2 2013.10.25. 21:32:44

@pizzaszeletvágó: Kicsit el vannak varázsolva, lásd a neveket (az ő Egri Csillagukat azt hiszem úgy hívják, hogy pocok a vetésben v. szántásban) vagy a palackcímkéket. De azért a boruk jó.
Ez az egész Egri Csillag hókuszpókusz meg szerintem vihar a biliben. Volt szerencsém megkóstolni az Egri Csillagok világpremierjén azt hiszem 2011-ben amikor is Egerben 20+ neves egri borász mutatta be az általa készített(nem termelt)Egri Csillagot.
Nos..., voltak szebb estéim is.
Én annyi agyondicsért vacak bort még nem ittam.
Ki köll annak forrnia magát, majd idővel.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.25. 21:40:52

Na, akkor csak jól választottam, az olaszrizling ( meg általában a rizling ) régi fajta, nem okoz csalódást. Ráadásul nem is csinált.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.25. 21:49:58

@pizzaszeletvágó: Ez a tetű kolóniákban dolgozik és gyapjat növeszt a kolónia fölé (mint a pajzstetű). Ezeket a kolóniákat perzselem le.

2013.10.25. 22:25:36

@Vaczak2: szar borral nálam is "tele a padlás", főleg a sztárolt borászatok szar boraival, ezt így szó szerint ki merem mondani, ezért is kérdeztem a véleményedet

A Juhász félét pedig nem olyan régen kóstoltam, meglepően jónak találtam. (a Gál félét pocséknak) Viszont a 2011-es kóstolás még nem lehetett a csúcson, egyszerűen nem volt annyi idő a termék kitalálásától a megvalósításig. Amit most ittam, 2011-ben még a tőkén volt. Én is azt mondom, lesz még ebből a házasításból valami.

susztertangó 2013.10.25. 22:34:12

Írjátok, hogy némely borok nem igazán gyere be minőségűek. Én meg a Bűnös Szakácson /(-))/ olvasom Kalmár Gergely kertész szentenciáit, hogy már a répáink se jók...Vissza is ment Nipponba.

Vaczak2 2013.10.25. 22:36:28

úgy legyen...jóccakát mindenkinek.

2013.10.25. 22:37:23

@Vaczak2: egyébként, ha jól értelek te is azt mondod, amire több egri boros ember is panaszkodik, hogy megvesznek idegenek Egerben pincéket, és jóval több bort adnak el egriként, mint amennyi a termőterületükön egyáltalán megteremhet. A nagy borászatok ebben biztos hogy hibásak. Tudják ők egymásról, hogy ki kicsoda és honnan a bor vagy a szőlő. Az önkormányzat meg nem lép az eredetvédett terület nevében, gondolom kézben tartják a képviselőket is. Gondolom nem csak Egerben van így, de mostanában több egritől hallottam a panaszt.

2013.10.25. 22:40:52

@látjátok feleim szümtükkel: a csopaki olaszrizlinget még A Tanú című filmben is megemlítik... :) Éppen most csodálkoztam rá, mikor tizedjére megnéztem, mert éppen adták minap, hogy benne van, eddig nem tűnt fel.

medvedr 2013.10.25. 23:00:47

A gombát nem a sütés végén kell sózni? Csak kérdezem, mert a gombaműveltségem finoman szólva is hiányos, viszont így tanultam otthon

2013.10.26. 00:01:02

@medvedr: jó ez a kocsma, sosincs záróra :)
Hacsak nem akarsz valami hűde-üde ress gombát felszolgálni, akkor nincs jelentősége. A hőtől úgyis kidobja a vizet. Nyilván előre nem sózzuk be, az dőreség, de a sütéskor, ahogy átforrósodik, már lehet rajta só. Illetve rántáskor panír előtt közvetlenül, és gyorsan kisütni. Igen, és eleve óvatosan érdemes sózni, hiszen sok víz el fog párolódni, növekszik a koncentráció. Nincs rosszabb az elsózott gombánál. Talán erre gondolhattak otthon.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.26. 05:28:19

@Vaczak2: @látjátok feleim szümtükkel: az enyém sajnos éretlenül zöld füge. Nem használom tehát. De ha a piacon látnék néhány szem érettebbet, vennék.

medvedr 2013.10.26. 07:33:59

@pizzaszeletvágó: Köszi, mindig tudtam, hogy egy kocsmában lehet tanulni, hátmég itt!

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.26. 08:57:02

Szép napot ma is mindenkinek.

@PO:
Talán nagyon szeles helyen van a fügebokor. Érdemes valami szélárnyékoló növényt telepíteni az északi oldala mögé. A mi egyik bokrunk épület mellett, szélvédett helyen van, a másik ugyan széljárta, de az északi oldalán kb másfél méterre szőlőtőke van, ami a leveleivel jó hátteret nyújt neki, a déli oldalon meg teljes napfénykezeléshez jut.
Sajnos néha tövig lefagynak, ez akkor következik be amikor 3-4 napos -15 fok van, az ettől enyhébb hideget jól tűrik.

Ha van rá lehetőség, akkor alsó ágakat le lehet hajtani a talajra, és földdet takarni ( mint régen a szőlőt ), és ezeken az ágakon kibontás után nagyon korán megjelenik a fügebogyó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.26. 09:57:37

@látjátok feleim szümtükkel: Ebben a kocsmában tényleg mindig tanul az ember valami újat!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 13:23:47

nekem tegnapról maradt ebéd, úgyhogy csak sütit csináltam:
www.nosalty.hu/recept/skot-kremes

ez valami fenomenális!
:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 13:25:02

@látjátok feleim szümtükkel: egyes körök határozottan állítják, hogy a szél nem számít a fügének, mert mivel nincsen hőháztartása.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 13:26:03

@medvedr: nem tudom, én inkább kevés sóval (vagy nélkül) szeretem. legjobb, amikor magában minden nélkül fóliába csomagolom, és a sparhelt tetején megsütöm.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 13:27:34

@PO: mert a másodtermés van csak rajta. ahogy lfsz írja, az a lényeg, hogy ne fagyjon el, és akkor lesz ideje az elsőterméseknek megérnie.
mondjuk ez ott felétek nem könnyű

medvedr 2013.10.26. 15:03:21

@Babette_: Biztos nagyon jó. Sparhelt remélem Karancs

2013.10.26. 16:22:55

@Vaczak2:
..és még akit érdekel

Az egri borra szeretnék egy gondolat erejéig visszatérni.
Szakadjon rám a ház, ha nem igaz: ma délelőtt debreceni barátom hívott telefonon, miszerint ott áll a Szépasszony völgyben, de a harmadik pincében se talált iható bort, pedig vennének egy tételt, és hogy emlékszik rá, hogy mondtam neki valamit, egy pincét, ahová érdemes lenne betérni és venni, de nem emlékszik mit is mondtam.
Erről ennyit. Megadtam neki a címet, nem a Szépasszony völgyben van.

2013.10.26. 16:33:44

@Babette_: @medvedr:

eszméletlen finom a magában, csak saját levében vagy zsírjában sült erdei gomba, és ahogy Babette írja, kevés sóval, de anélkül is ehető minden további nélkül.
Én leégett tűz parazsában szoktam ezt a fóliában sült gomba variációt készíteni, igaz olyankor hús is, zöldség is sül vele, nem csak natúran a gomba, de erre még nem panaszkodott senki.

2013.10.26. 16:57:15

@Babette_: egyszerű alapanyagok, mégis nagyon finomnak néz ki, én ilyet nem is tudnék, nincs ilyenhez türelmem, ha sütiről van szó, de kétpofára tudom zabálni a hasonlókat, csoki legyen a tetején nekem ennyi elég is :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 17:01:30

@pizzaszeletvágó: annyira végtelenül egyszerű, tényleg nincs egy pontja se, ahol el lehetne b...ni. komolyan.
az emberem kérdezte, mit csinálok, mondom sütit. milyet. krémeset.
mire ő: krémeset és fehéret, mi?
úgyhogy csak rátettem azt a csokit is a tetejére:) hadd örüljön.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.26. 18:33:54

Szép estét!
Hulla vagyok ismét, az írásban sem jeleskedem újabban, egyszerűen nincs hozzá erőm. Holnap még egy nagy nekirugaszkodás, aztán péntekig a kert közelébe sem megyek.
A gomba így nekem kicsit különös, gyümölccsel még soha nem próbáltam.

Pinka-Panka 2013.10.26. 18:54:00

Szép estét Nektek!

A kert az még soká lesz kész, annyi levél van, hogy fogalmam sincs, mikor fog elfogyni. Amikor ma sepertem és még felnéztem a fára és ugyanannyit láttam még fent, mint lent. S zöld is még. S akkor ha kész van úgy érzem, akkor van az, hogy a szomszéd levele jön át ide a szél miatt, s akkor megint kezdhetjük. Ugyanis ők nem sepernek, így nálunk mindig van levél bőven. Nekünk mindegyik szomszédunk nyugodtan elvan levélseprés nélkül. Sőt!
Szeretem őket:)

2013.10.26. 19:45:33

@Pinka-Panka: én se levelezek már, csak emailezek. :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.26. 20:21:34

@látjátok feleim szümtükkel: @Babette_: nálunk, az erdő mellett néhány fokkal hűvösebb mikroklíma van. Talán kicsit fagyzugos is.
A bokor a ház déli oldalán van, nagyon jó napos helyen, de -15 C alatt ez már nem jelent védelmet.
Valami jóféle, itteni öreg fügefát kellett volna átoltással szaporítani, nem pedig egy kis izét megvenni, ami talán épp olaszból van, onnan nem származnak fagytűrőbb alfajok.
Sajnos minden évben tövig visszafagy. Most megpróbálom a diólevéllel kicsit védettebbé tenni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 20:27:23

@PO: nem kell átoltani, egy ágacska könnyen meggyökereztethető.
diólevél nem túl jó, csak jobb híján. verjél köré karókat, köré csirkehálót, és azt töltsd fel avarral. a szalma még jobb. ha teljesen feltöltöd, terítsd le nejlonnal, hogy ne tudjon befolyni az eső meg hólé az ágakra.
még jobb lenne köré a háló helyett buborékfólia, de a legjobb valami fadoboz, mert a fólia befülled.
csak pár évig kell a macerát csinálni, akkor már megvastagszik és megnő annyira, hogy maradjon ép ág.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.26. 20:40:52

@Babette_: És ez megéri?
nekem van egy bokrom, ami már háromszor kifagyot, de volt 3 év, amikor nem - az most egy NAGY bokor, amin még a második termés is beérett idén!
Pedig hányszor ki akartam vágni ...
Igaz - elég védett helyen van, csak a kerti huzatút kellős közepén.
Saját maga alakította ki a védelmét, vagyis terem és szép.

2013.10.26. 20:44:41

@Babette_: fűrészpor? esetleg az nem jó takarni?

2013.10.26. 20:52:04

Ez a fagyzug nagyon durva tud lenni.
Nekem a ház mögött, igaz északi oldalon, fagyott egyszer ki négyszer 20 méteres sor szőlő, méteres magasművelésű vastag szőlőkarok tövig fagytak, utána már csak a vadhajtás jött fel, ki kellett vágni az egészet

2013.10.26. 23:07:40

Ez igaz?
Paprika hiány Magyarországon?

index.hu/belfold/2013/10/26/sosem_latott_paprikahiany_sujtja_az_orszagot/

Én múlt héten vettem meg az éves mennyiséget szokásom szerint boldogi paprika formájában, nem panaszkodtak.

susztertangó 2013.10.27. 08:31:24

Hurrá! Bár nem ettem soha madeleine sütit, most reggel, ahogy kiléptem az udvarra ismét 22 évesnek éreztem magam. A levegő tette. Viszonylag tiszta szmogmentes itt a peremkerület és ez az őszi ájer a köddel felidézte 1966ot Nagyoroszit, a Börzsöny északi lejtőjén, az erdőben levő helyőrsegget. Majd az első havazás is ezt hozza. Finom. Fagyzúg. Az udvaron egymás mellett áll 2 fikusz és 1 "csodatölcsér" -nem tudom a becses nevét- a napokban valami fagykürtő ereszkedett a tölcsérre és a fikuszra kb. 40x40es méretű ez a rész megfázott, feketék lettek a levelek és le is esett a fikuszé , a másik magához tért. Érdekes, hogy a többi részük vagy 4 méter hosszan állnak nem sérült. Na megyek 2 kg lila hagymából lekvárt főzni, befejezni a húsos palacsinta tölteléket, megsütni a palacsintákat és még takarítani is , mert barátnőm még szóvá tenné a rendetlenságet. :-)))A tóalmási kolbász ezentúl persona non gatya...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 10:10:10

@susztertangó: Datura (gondolom). Jó étvágyat a húsos palacsintához (nagyokat nyelek). Takarítás nekem a kertben van a napokban. Rengeteg a falevél, de jó komposzt lesz belőle.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.27. 16:25:52

@Andrass9: én imádom a fügét, úgyhogy nkeem igen

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.27. 16:26:39

@pizzaszeletvágó: arról nem hallottam. de az biztos, hogyannál még inkább fontos a felső szigetelés, hogy ne ázzon be

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 16:46:17

@Babette_: Én is imádom, azért él még a bokor. Különben kivágtam volna, mert nem igazán sziklakerti növény, viszont ott nőtt meg :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.27. 16:48:25

@Andrass9: ha meggyökereztetsz egy ágat, azt ültetheted máshová. ha megnőtt, ezt kivágod.
ha akarod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 16:49:36

@pizzaszeletvágó: A fűrészporba valószínűleg megfullad a növény, hiszen nem jár benne egyáltalán a levegő de a forgács az jó.

2013.10.27. 18:43:54

@Babette_: @Andrass9: igazatok van, megint tanultam valamit

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 18:52:23

@Babette_: Engem nem zavar - a sziklakert a feleségem reszortja/birtoka :)

2013.10.27. 19:38:41

@susztertangó: a tóalmási, meg még hányféle nitrites szar...
Én magam szeretem az ősz fanyar illatát és búskomorságba hajló képeit. Engem pont az tölt fel. Amikor jön a hó, annak az illatát is.

susztertangó 2013.10.27. 21:23:05

@pizzaszeletvágó: Mivel sikerült annó pont szeptember végén a világra jönnöm, gondolom az első benyomások miatt ezért oly otthonos az október.@Andrass9: A húsos palacsint jól sikerült-a hagyma lekvár még mindíg fő.

2013.10.27. 21:57:40

@susztertangó: ez biztos nem általános érvényű összefüggés, mivel én a legvirágosabb tomboló tavaszban születem április végén, gyümölcsfákon őrjöngő rovarok muzsikája közepette, harsány virágillatban, mégis szeretem a lombhullató őszt, a természet ködös csendjét, a mozdulatlan párafoltokat, amik reggelente bekúsznak a növények közé, és csend van, nem ijesztő, inkább megnyugtató, nagyon mély csend... mikor a lehulló levél zajtalanul ér a földre, a tölgyesben hulló makkok zaja pedig szinte géppuska szerű kopogást eredményez a csendben, az a csend.

süllőcske 2013.10.27. 23:16:51

@pizzaszeletvágó:
Én is április végén születtem, az őszhöz való vonzódásom pedig olyasmi, amit ilyen szépen megfogalmaztál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.28. 08:27:12

@susztertangó: 13 órát főződ???
Oly régen volt húsos palacsint, hogy kellene sütni egy párat. Meg csúsztatott is régen volt. Most, hogy már nincs itthon gyerek, ritkábban készülnek ilyesmik. Csak magamra nem szeretek főzni, az evéshez társaság kell!

susztertangó 2013.10.28. 15:52:15

@Andrass9: Á, csak kb. 3-4 órát fedő alatt takarékon két lemez alatta.Szundizni is kell, meg egyebek.És igen, Datura.
süti beállítások módosítása