Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A fejétől ízlik a hal

2013.10.21. 07:00 Waka

Össznépi születés- és névnap, valamint egyéb nap ünneplés volt közelmúltban Zednél.

Magam is kivettem a részemet az előkészületekből, így kissé a magam ízlésére tudtam formálni a menüt, no meg remek alkalom volt egy kis poharazgatásra.

23.JPG

A háziasszony egy baconos csirkemellet készített.

80 dkg csirkemellet vágott kb. 2 cm-es kockákra.

1.jpg

2 egész tojást kevert össze 4 kanál tejföllel, 3 evőkanál liszttel, sózta, borsozta.

Tett bele kevés finomra vágott petrezselyemzöldet és kápia paprikát, majd beleforgatta a csirkemellet, és hozzákevert még 30 dkg reszelt trappistát és füstölt sajtot.

2.JPG4.JPG3.JPG5.JPG

2 püspökkenyérformát bekent zsírral, megszórta morzsával, majd kibélelte szeletelt baconnal.

8.jpg

Belesimította a masszát, és a lelógó szalonnát ráhajtogatta.

9.JPG

Vízfürdőbe állítva sütőben megpárolta az ételt.Mikor jónak ítélte, belefordította egy másik tepsibe a „pástétomot”, majd szép pirosra sütötte.

10.JPG11.jpg

Bő fél óráig hagyta állni, hogy könnyen szeletelhető legye, és ne essen szét (annyira).

12.jpg

Házi sütésű kenyérrel és (többek közt) salátával, – amibe természetesen belekotnyeleskedtem – kínálta.

13.JPG

14.jpg

Azt találtam ki, hogy dobjuk fel valami izgalmas öntettel. Természetesen „kitörő örömmel” fogadták az ötletemet, és összevadászták a hozzávalókat.

Kevés jó érett kolozsvári szalonnát apró kockákra vágtam.

15.JPG

Olívaolajon kissé megfuttattam, aztán átlapátoltam egy uborkásüvegbe.

16.jpg17.JPG

A továbbiakról sajnos nem készült kép, kissé már előrehaladott állapotba kerültünk addigra.

Az üvegbe 3:1 arányban olívaolajat és fehérborecetet öntöttem. Tálalás előtt heves rázással emulziót képeztem belőle, és összeforgattam a salátával. Szerintem finom volt, panasz nem érkezett, úgyhogy nagy baj nem lehetett vele. (Vagy nem mertek szólni.)

A nap fénypontja a halászlé volt.

Hagymát aprítottam, némi pontyfejjel és -farokkal, harcsagerinccel és pár keszeggel, egy-egy paprika és paradicsom társaságában feltettük főlni a kedvenc húszliteres fazekamban.

18.JPG19.JPG20.JPG

21.JPG

Mikor puhára főtt a hús, kiszedtük egy tepsire hűlni, majd szépen kibogarásztuk belőle a szálkákat és a csontokat.

22.JPG

Átpasszíroztuk, majd vízzel felöntve újra feltettük főlni. Mikor felforrt, megpaprikáztam, és beleraktam a halszeleteket. Belekerült az én „falatom” is.

24.JPG

15 perc főzés után beletettünk egy jó adag haltejet és -ikrát is. Én meg néztem bánatosan, mert nem ehettem belőle. Hüpp...

25.JPG26.jpg

A már említett kenyérrel és Waka-féle paprikakrémmel ettük, és jó volt.

27.jpg

Este tízkor a háziasszony hazatranszportált, mert kissé el voltam anyátlanodva, ami reggel kilenctől nem is volt csoda.

146 komment

Címkék: csirke hal bacon ászlé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr855587889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.21. 09:00:41

Remek leírás! A pástétom egy olyan műfaj, melynek területére még nem merészkedtem. Enni sem nagyon ettem. Egyszer meg kéne próbálni!
A hallé gusztusos - külön kiemelendő a gyönyörű ikra, amit belefőztetek!
Csak a "te falatod"-at nem találtam :)

2013.10.21. 09:17:20

Elsőre: Elkéred nekem a kenyér receptjét és persze aprólékos készítési módját? Miben sült az?

2013.10.21. 09:18:18

@Andrass9: hasonlóan vagyok, de én már megvásároltam hozzá a pástétom formát, eddig jutottam. :))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.21. 09:18:47

@pizzaszeletvágó: legyenek kenyeres posztok!

(csináljak egyet?)

2013.10.21. 09:36:51

@Babette_: jaj, nekem (nekünk) nagyon fontos lenne a kenyér, allergia probléma miatt a bolti kenyerek (kiflik, zsemlék) 98%-át nem vehetem meg.
Ha jövő nyáron kőműves ismerősöm ráér, ahogy ígérte, valami egész kis kenyérsütő kemence félét csináltatok az udvaron, amit nem nehéz felfűteni, ahol egy héten kétszer egy két veknit meg lehet csinálni, addig meg hülyébbnél hülyébb kenyérsütő gépekkel kínlódom. Tudom, villanysütőben elvileg, satöbbi, de lásd a fenti kérdésemet: "miben sült az?" nekünk ez létkérdés.
Ha csak lisztet, cukrot, olajat, sót, vizet és élesztőt használok, akkor nincs allergiás probléma. Mi lehet még ezen kívül a boltiban? Ahogy Ferink mondaná: "jobb ha nem tudjuk..." :))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.21. 09:41:29

@pizzaszeletvágó: a képen a kenyér biztosan sütőben sült, látszik a színén.
nem tudom, a boltiban mi van, a kenyérbe nem kell más, mint liszt, víz, só, cukor, élesztő, ha van türelem és idő, akkor cukor és élesztő helyett kovász.
annyiban biztos vagyok, hogy a liszt minősége mennyire fontos. én a celldömölki malomból hozom, páratlan. egyszer kaptam a tüskeszentpéteri malomból, amit amúgy nagyon dicsérnek, de a celldömölkit meg sem közelíti.
én úgy negyedik éve sütöm a kenyeret magam, egyelőre úgy tűnik, rájöttem a trükkjeire.

2013.10.21. 09:45:29

@Babette_: én is nagyon szeretném ezt a sütőben sült változatot megtanulni, csakhogy nincs villanysütőm, és nem is tervezem, ez hosszabb mese, hogy miért nem, tehát valahogy gázossal kell megoldani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.21. 09:46:34

@Babette_: Nagyon szépen megkérlek, készíts nekünk kenyeret és néhány képet. Ha nagyon nem fűllik a fogad az íráshoz, pár szó alapján a szöveget is megírom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.21. 09:48:30

@pizzaszeletvágó: Kenyér ügyben odáig jutottam, hogy elképzeltem a kemencét (amiben persze finom húsokat vagy sóletet is lehet sütni). Az a gondom, hogy ahova tenném, afelett egyre jobban átveszi az uralmat a diófa. Máshol viszont nem volna kényelmes a használata ...

2013.10.21. 09:58:07

Másodikra: pontosan így szeretem készíteni én is a halászlevet itthon. A harcsafej nagy kedvencem, kiváló ízű, állagú, és arányaiban sok hús. Egy sztori jár ehhez: feleségem nem igazán rajong az ilyen dolgokért, mint halfej, belsőség és még sorolhatnám, a halat egyébként szereti azzal nincs baj. Egyik alkalommal mégis megetettem harcsafejjel, volt kettő is a fagyasztóban de semmi más hozzá, na mi legyen, előfőztem egy kicsit, kifiléztem belőle a húst, csináltam belőle egy raguleves szerűséget, zöldségekkel, citrommal, pici tejfölös habarással, petrezselyem zöldjével. Csak azután mondtam el neki, miután megkérdezte, hol vettem ezt a finom halat. :)

2013.10.21. 10:00:26

@Babette_: ó ennek örülök, tudnál majd küldeni egy alapreceptet és egy kis leírást, mintha hülyegyereknek magyaráznád, csak annyira részletesen? :) Ha majd ráérsz, persze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.21. 10:00:58

@Babette_: A malom számomra egy misztérium! Az egy dolog, hogy hogyan őrlik, milyen finomságúra, hiszen ez a malom funkciója. De hogy milyen minőségű a liszt, azért az nagyban függ a búzától, nem?
Azt meg - azon túl, hogy leszerződik fix beszállítókkal - hogyan tudja kontrollálni?

Nekem egy malommal van csak kapcsolatom, ahonnan az egyszerfogós réteslisztet veszem, de olyat másutt még nem is láttam, ezért veszem csak tőlük :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.21. 10:02:24

@pizzaszeletvágó: Az én feleségem még másnap is kirohant volna a mellékhelységbe ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.21. 10:04:48

@Andrass9: hát ez így van:)
én se tudom, szoktam rajta gondolkodni, de nem tudom a megfejtést.
de a liszteket leteszteltem, és ezt tapasztaltam...

1kutya 2013.10.21. 10:08:31

a harcsafej nálunk nem is kerülhetne bele az alaplébe, mert apám szíjjat hasítana a szakács hátából :-DDD

1kutya 2013.10.21. 10:19:47

@pizzaszeletvágó: én Toma mester DNK-s kenyerét sütöm (kis módosítással). szerintem akinek rendszeresen kell sütnie, annak átgondolandó ez a verzió!

tomakonyha.blogspot.hu/2008/01/kenyr-gy-nagybetvel.html

2013.10.21. 10:36:52

@Andrass9: akkor neki azt kellett volna mondani ilyen esetben, hogy : cirke (olcó, cípősz) :)))
Tényleg jó lett az a leves, azóta is csinálom (cinálom) harcsa fejből, filézés után maradt gerincből.

2013.10.21. 10:37:30

@1kutya: köszönöm, megnézem!

süllőcske 2013.10.21. 10:37:53

Nekem nagyon tetszik ez a szép főzés.
Egész biztos, hogy finomak lehettek az étkek.
Kenyeres poszt legyen! Babette cikkét nagyon várom.
Kenyeret mi is régóta sütünk, gázsütőben is, és kovászt használunk, többféle kovászt, többféle kenyérhez.
A harcsafej dolgában csatlakozom, az egy elképesztő nyersanyag. Lepaszírozni nem szoktam, csak belefőzni, aztán lementve a húst, csinálok belőle gombócot, vagy levestésztába töltve juttatom vissza a leveshez, paprikáshoz.
Paprikás esetében, ha csukafejekkel társítom, nem cserélnék az olymposziakkal, olyan csucsu.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.21. 11:46:37

Na, ez a cím, meg az első fotó megint kiütött. Az első kiütés múlt héten hétfőn történt, megsütöttem egy jó kövér ponty fejet ( is, természetesen némi kacsazsír társasáságban ), és vacsorára meg is ettem. Persze, hogy jó zsíros volt ( attól finom :) ) és egész héten rá sem bírtam nézni az ételekre, zöld diéta volt.
Csak ne szeretném olyan nagyon...

Az utolsó kép már könnyebben emészthető.:)

Fenchurch68 2013.10.21. 14:49:15

Ez a kenyér a kinézete alapján tuti DNK, lásd a fentebbi link, aki szereti a nagylyukú, ropogós héjú, kicsit "nyirkos" kenyeret, azoknak nagyon szokott ízleni. Aki előre szeletelt, zacskós, cukrozott szendvicskenyéren szocializálódott, annak nem. Érdemes egyébként kovászt csinálni, egyszer macera csak, utána önmegújító :) Nem rossz dolog a kenyérsütőgép, én gázsütőben sütöm, ott kreatívabb lehet az ember. (Egy dagasztásból három napi kenyér, egy fhansziás hagyma-quiche, és két napi belesütött sonkás, sajtos uzsonna-kifli a lányoknak a suliba.)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.21. 15:35:41

Waka, ha nem ehetsz halászlevet, szívesen átvettem volna az adagodat!

Kenyérsütés témájában, kemence témájában én is tudok dobni a közösbe! :)

Ezt a pástétomos ötletet nagyon jónak tartom. És nemcsak azért, mert el lehet benne tüntetni a csirke (szerintem) legfölöslegesebb alkatrészét, a mellet :)))

Hogy Süllőcske kezei között hogyan válik a harcsafej metafizikai eszenciává, arról itt is olvashattok: www.pasztortuz.blogspot.hu/2013/08/harcsator.html

2013.10.21. 15:59:40

@PO: Igaz? Ez már a második eset itt, gyors egymásutánban, hogy Waka főz valami finomat és nem eszik belőle. Az ördög öreganyja se kívánhatna magának jobb szakácsot! :)

Örömmel olvasnám én is a tapasztalataidat kenyér és főleg kemence ügyben.

Fenchurch68 2013.10.21. 16:55:00

Lehet, hogy már írtam, de barátnőméknél az utcában felszámoltak anno egy szódaüzemet, és széttördösték kalapáccsal a szódásüvegeket, hogy a konténerben ne foglaljon annyi helyet. Ők meg elkérték, és azt építették be a kemencébe hőtároló rétegnek.
A gyerekek iskolájában meg harmadikban "házépítés" időszak van, a legnagyobbikék harangtornyocskát építettek, a középsőék a közeli erdőben (persze az erdészettel egyeztetve) esőkunyhót, a kicsiék meg az egyik szerencsés szülőtárs kertjében kemencét. A következő évi mezőgazdasági gyakorlat keretében vetett és aratott búzából abban sült a kenyér. Jajgattak, hogy meleg van, büdös a ló, izomlázuk van, forró a kemence, de legalább nem hiszik el, hogy a kenyér a hiper polcán terem fóliázva, szeletelve.

2013.10.21. 18:51:32

Sikerült! Azóta sütöttem egy kenyeret, fél kiló lisztből, ez még nem az ami, de nekem tetszik, az első kenyerem sütőben.

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19855245-1b0ed61b/user

Nagyon várom ám a tapasztalataitokat!

2013.10.21. 19:15:26

@Kató néni: Mikszáth hozzád járhatna jegyzetelni a történeteidet... ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.21. 19:29:38

Szép estét!
@Andrass9: Az a harcsafej volt az én falatom. Csak a kisebbik főlt bele az alaplébe, a nagyobbikra már jó előre bejelentettem az igényemet, egy kis műanyag vedérben, lével felöntve el is hoztam.
@pizzaszeletvágó: A receptet elkérem, de akkor már el is készítem, hogy legyen fotó is róla. A kenyér szimpla gázos sütőben sült, egy ideig lefedve, utána anélkül, kicsit rápirítva.
@Babette_: Csinálj!
@1kutya: Csak a nyeszlettebbik került bele. Azért én is ügyelek a részletekre.
@PO: A halászlét még úgy-ahogy megehetem, de a belsőségre legfeljebb bánatos pillantásokat vethetek. Kenyér- és kemence ügyben szívesen olvasnék valamit tőled.
@Kató néni: Jó lecke.

1kutya 2013.10.21. 19:45:28

@Waka: jól van, már megijedtem :-DDD

2013.10.21. 20:07:21

@Waka: kétpofás :)

@1kutya: csak a te kedvedért, íme a recept, úgy igaz, ahogy írom.
Végy egy kenyérsütőt. Jó drágát. Karácsonyra a párod kedvéért.
Használd majdnem tíz hónapig.
Vedd észre, hogy haldokolni kezd, konnektorba dugva zúg-búg, rendeltetésszerű használat mellett. Szombaton káromkodj, hogy vége, kipurcant, nem reagál a gombokra. Hívd fel a netes céget, ahonnan rendelve lett, veszekedjél, győzd meg őket, hogy igen, ez garanciális.
Mielőtt ma hétfőn érte jönnének a messzi Pestről, dugd ismét konnektorba és gyere rá, hogy a rohadék mégis működik. Zúg-búg, de beindul. Próbaképpen tegyél bele egy kenyérre való anyagot. Igen, de közben telefon, hogy jönnek érte, nem baj, hogy működik, inkább elviszik, megnézik.
Ezen a ponton vedd ki a félig megkelt kenyeret, mosd el és csomagold be a sütőt, közben tedd egy tálba a kivett anyagot és keleszd tovább.
Később egy kóbor arrajáró 1kutya javaslatára olvasd el Toma blogján a sütés módját, és hidd el Babettenek, hogy gázsütőben is jó lesz.
Ha mindez megvan, süsd készre a kenyeret. :)

fél kiló liszt BL80-as
250 ml langyos víz
fél deci étolaj
1 evőkanál cukor
2 kiskanál só
3 kiskanál instant élesztő

Tománál leírt módon megsütve

Köszi eddig is mindenkinek. Tényleg jóízű, jó állagú lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.22. 11:29:32

@Babette_: Szép jó estét neked is!
Mindenki alszik még?

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.22. 13:48:15

@Andrass9:
Persze. Aki korán kel, az féltizekettőkor már a tizedik határban jár.:)

medvedr 2013.10.22. 13:53:49

@PO: Elolvastam, elnézést nem értettem meg a paprikás receptjét. Az alaplében lett megfőzve a hús, de hogy lett paprikás. A derelyék mivel töltődtek?

medvedr 2013.10.22. 13:56:53

No, a halászlé űber fasza, azt akartam még mondani. Jóapám is így csinálja, tegnap főzött is. Egy fél lóitató vödörnyit meg is ettem.

susztertangó 2013.10.22. 13:57:18

@Babette_: @Andrass9: Nem, de a nyugger dóógozik, majd a Mamutban kószál Ho' oponopono könyvet venni, hupsz, nicsak megjelent "A bölcsesség tanítása" is. De elég, egy könyvet egyszerre, különben is azt írja ez a Mabel, hogy egyszerre csak egy lovat üljünk meg.Hiszek neki, mert azt mondja, hogy nekem van Unihipilim. De elég is a perverzióimból, még a rolló húzóval kivertek.Előbb azé' ide írok valami hasznosat :www.vomfassbuda.hu

medvedr 2013.10.22. 13:59:13

Az kyocera kés amivel a halat vágják? Nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam, pedig késekre szoktam költeni, ha nem is eszetlenül sokat, de azért jó sokat.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.22. 14:12:50

@medvedr:
Hát nekem nem valószínű, hogy lesz, 160 ezret nem ér meg.:)

keramiakes.hu/

Ha nem jön be ezen, akkor a gulgiban a kyocera címszó alatt biztos megtalálod. Vannak olcsóbb termékeik is.

Egyébként nekem van olcsóbb fajta késem, nagyon szeretem, a hámozóm meg már sok éves, és nagyon jól bírja.

medvedr 2013.10.22. 14:43:06

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is van olcsóbb késem, de amiket igazán szeretek és nagyszerűek azért azok drágábbak. Nem vagyok szakértő és gyűjtő se egyszerűen csak ügetlen vagyok és rájöttem, hogy a jó késsel bírok dolgozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.22. 15:31:58

@medvedr: Évek folyamán rájöttem, hogy csak igazán jó késekkel tudok dolgozni. Szerencsémre élezni megtanultam még gyerekkoromban, így sokat spórolok rajta!
Meg a szomszédaim is.
Meg a gyerekeim is.
Meg a barátaim is.
Egyszerűen nem bírom elviselni, ha valakinek életlen a kése!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.22. 15:33:38

@látjátok feleim szümtükkel: Elfelejtettem hozzáteni az elébb ... Olcsó kést is lehet jól élezni!
A drágább kést viszont ritkábban kell.

medvedr 2013.10.22. 16:00:11

@Andrass9: Lehetne a szomszédodba költözni? Én gyatrán élezek, de azért tudok valamennyire, viszont nagyon lusta vagyok.

medvedr 2013.10.22. 16:01:38

@Andrass9: Ha nagyon drága az ingatlan a környezetedben, esetleg örökbe fogadhatnál?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.22. 16:23:04

@medvedr: Ez utóbbit meg kellene fontolnom :) Van 3 saját készítésű is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.22. 16:25:47

@medvedr: Mármint nem ingatlan - az valóban drága errefelé.
Nem meglepő, hisz itt Csodahüttő is van!!!
Legrosszabb esetben kihozod azokat a fránya késeket, én meg megpróbálom életree lehelni őket.

2013.10.22. 16:30:07

@medvedr: vagy egyszerűen csak legyen a barátod, az is elég, lásd fent! :)

Sőt, így írta: "ha valakinek", ezek szerint bárkinek a kését megélezi. :)

@Andrass9: ha már ennyire nem bírod elviselni, hogy életlenek a késeim, küldöm csomagban...az első adagot...
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.22. 18:10:23

@pizzaszeletvágó: Preferálom a személyesen leszállított késeket - azt szükség esetén a tulajba helyben bele is döfhetem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.22. 18:11:01

@Andrass9: Szigorúan csak tesztelni, hogy jó lett-e ...

Fenchurch68 2013.10.22. 18:24:45

Húdeöregvagyok, de egész pici koromból még emlékszem rá, hogy bejött az udvarba a köszörűs meg a jeges. Ez utóbbi lovas kocsival, meg a szódás is. Az első bicskámat, amit a nagypapitól kaptam ötévesen, bizony többször levittük köszörültetni. (Hetvenes évek eleje, Dalszínház utca, az legalább maradt a régi. Három méterre a nagy széles főút Dédinek Sugár út volt, nagymamának Andrássy, a táblán meg Népköztársaság útja.)

2013.10.22. 18:54:27

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:

Kocsmában nem lepődünk meg ilyesmin. Ez egy olyan hely... :)
Figyelj András! Postán küldöm, azután személyesen megyek érte:
"Uram, a késemért jöttem!"

:)))
Így jó?

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.22. 19:02:17

Azért érdekes, de én a legjobban azt a kiskést szeretem, aminek sárga műanyag a nyele, kerek a vége, és valamikor a nyolcvanas években hozták őket jugoból. Akkoriban onnan jöttek a tucatáruk. Ebből nekem is van egy néhány, könnyeny élezhető, és sokáig tartja a formáját, még a kacsát is lehet vele bontani.

Szegény öreg Kató! Én még arra is emlékszem, amikor elmentünk a jéggyárba, és vittünk haza jeget, hogy a görögdinnyét behűtsék vele a vájdlingba.(: Vagy inkább :)?

medvedr 2013.10.22. 19:07:07

@Andrass9: Köszi, azért megoldom, de igen lkelletlenüi.

medvedr 2013.10.22. 19:12:26

@Kató néni: Ez a névkatyvasz nálunk is volt. Felszab tér Andrássy út, Király utca kinek hogy jött le, mondjuk a Vámház körút senkinek sem volt Tolbuhin krt. Most a Széll Kálmán tér okoz hasonló bonyodalmakat.

medvedr 2013.10.22. 19:13:13

@pizzaszeletvágó: Nekem egy kocsmában mindenki a barátom kérlek szépen!

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.22. 19:15:34

végre tojnak az idei tyúkjaim, csináltam tojássalátát. két megállapítást tettem:
jó bele a kapribogyó!
bóti tojás nem jó, és én nagyon érzem a különbséget.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.22. 19:32:19

@pizzaszeletvágó:
Ha te vagy akibe személyesen beledöfik, nekem mindenképen jó.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.22. 19:36:05

@Babette_:
A kapribogyó a tejes ételekhez nagyon jól illik, de azt tudod, hogy két változatban kapható? Az egyik az apró virágbimbó, ez körözöttbe nagyon jó, a másik meg a nagy, magvas termés. Utóbbi sajthoz csudás, de én zsíroskenyérhez is szoktam enni, vagy csak úgy magában egy-két szemet.

susztertangó 2013.10.22. 19:56:07

@látjátok feleim szümtükkel: "Az semmi!" Én még arra is emléxem, hogy az utcában időnként felhangzott:"Dróóóót, fótoznyi, drótoznyi, fóóót!"Ecccer be is hívta anyám, valami lábost javíthatott meg a Drótostót.A másik az "Osszés" volt Az ószeres.És a hentesnél 25 kgs tömbben állt a zsír./A Doberdőnél sturmléniába áltunk oszt szuronyt szegezz előre a spagetti zabálók felé.../

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.22. 20:05:04

Szép estét!
@medvedr: Ha az ikra és tej melletti késről van szó, az valami kerámia bevonatú izé.
Ma rendesen kitolt velem a szállítóm. 10 mázsa trágyában egyeztünk meg 5000 forintért. 25 jókora talicskányit behordtam, és még több, mint a fele hátravan. Készítettem ugyan helyet a maradéknak, de nem lesz elég. Ki fog ugrani a szemem, mire végzek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.22. 20:12:10

@Waka: pénzért? itt ingyen se kell senkinek, a téesztől kellett pótkocsit kérnünk, hogy vigyék, ahova akarják...

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.22. 20:12:44

@látjátok feleim szümtükkel: a kicsit szoktam venni, én szeretem magában is.

süllőcske 2013.10.22. 20:25:24

@medvedr: Én nem értem, hogy mi nem tiszta? Imre rendben leírta a főzést. Egy megfogalmazást lehetne csak pontosítani: nem alaplé készült, hanem paprikás alap.Hogy nem sertészsíron, talán Téged nem zavar.
A derelyék tölteléke is le van írva.

2013.10.22. 20:32:41

@Babette_: legközelebb Wakához vitesd! :)

@Waka: Én meg egyszer betonnal jártam így, hozattam valamennyit, jött a keverő, (ismerős) aszongya több van benne, kiteheti? :)
Mindezt este 8 után, néztünk egymásra ketten a kőművessel, azután reggelig csináltunk még járdákat, járda lapokat. :D

susztertangó 2013.10.23. 09:05:05

@Babette_: nem kell a trágya? Hát már nem igaz, hogy szar nélkül szar a gazda?

susztertangó 2013.10.23. 09:10:16

Az egyébként rendben van, hogy senkiben sem rezdült meg a húr amikor fentebb az Unihipilimről, Ho'oponoponoról, A bölcsesség tanításáról ami lánykori nevén The Course in Miraclesről írtam. De az mégse járja, hogy a mellékelt linkre a womfassról sincs senkinek reflexiója :-((( Pedig mellette még szerválmacskakakakávét is kapni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.23. 09:12:51

@látjátok feleim szümtükkel: Elrontották azt a képet. Legfeljebb 1:8 lehetne :)

2013.10.23. 10:01:20

@susztertangó: megnéztem mindent, amit írtál és amit linkeltél, csak nem volt időm, most sincs, de a ha halkan is, hárfa szerűen, rezdül húr! :)
Látom neked is fontos a reflexió. :)))

2013.10.23. 10:07:51

@susztertangó: bocs, lemaradt, a szerválmacskakávét betiltják (?) ha jól olvastam valahol mostanában, mert állatkínzásnak minősítették.
Vagy az a cibetmacska? Ez két külön faj? Egyiket kínozza a kávé, másikat nem? Nem tudjuk. Csak annyi biztos, hogy engem sokféle kávé megkínoz... ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.23. 10:21:44

@susztertangó: még a kertszomszédnak se kellett...

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.23. 10:22:52

@susztertangó: micsinájjak vele, a tündérszárnyon közlekedő Mabelek nem hatnak meg, bár néha érdeklődve figyelgetem őket.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 11:46:34

@susztertangó:
Mi az, hogy nem renzdült meg a húr. El is mentem és ittam egy konyakot. Abból, ami a kezemügyében volt.:)

susztertangó 2013.10.23. 18:21:54

@pizzaszeletvágó: @Babette_: @látjátok feleim szümtükkel: Akkor jó,mert a link hozzáad valamit a kocsma tudásához:-)Valóban cibetcica, pontosan maláj pálmasodró a neve és tényleg nem ért a teniszhez.Egyébként kávé nélkül is lehet élni....Pláne, ha 1000 dollár/kg áron kapható. Mabeleket csak ha nagyon ráér az ember, akkor olvas, ha szakkönyveket forgat kecskefejés közben, akkor nem igazán. A konyak az jó, de nekem felviszi a vérnyomásom, maradok az Unicum-újabban- szilvánál.:-))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.23. 18:50:07

@susztertangó: Az hittem, hogy az "írok ide valami hasznosat" annyit jelent, hogy a linken lévő oldalra írsz valamit. Megnéztem, szép, talán kicsit felszínes.
@Babette_: Itt a városban nem sok helyen lehet beszerezni. A környéken van pár helyen, csak a fuvar drága. Az általam vett gané leszállítva, a kívánt helyre leborítva volt ötezer. Ma délre behordtam a maradékot, olyan 50 talicskányi lett.
Ilyen: img06.aprod.hu/images_aprodhu/4507711_1_644x461_regi-retro-talicska-szentes.jpg

Fenchurch68 2013.10.23. 19:11:29

@Waka: Kivert a víz, hogy így vacsorához a ganéról fogsz képet linkelni :D
@Babette_: én a kecskés nénitől nejlonzsákban háton hozom el a kecske és tyúk mellékterméket. Ingyen van, mindketten örülünk, nincs is igényem konditerembe járni.
Ismerjük egymást elborult futós népek innen a dombról, a múltkor egy többszörös Ironman segített fölvinni a zsákot a meredeken. Kérdezte, hogy mi van benne, mondtam, hogy tixar. (Talicska nem játszik, sok hegymenet és bokáig érő homok.)
A teniszezős macska által megnemesített kávé az valami olyasmi lehet, mint a nagyon drága tibeti füstölt tea? Mert azt ittam egyszer, és pont olyan volt, mintha a gyerek kéthetes tornazokniját kiakasztottam volna a szomszéd füstölőjébe, és azt forrázták volna le, de nem mertem elmondani, mert a kínálója még előtte elmondta, mennyibe került grammja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.23. 19:22:42

@Kató néni: A fészbúkra feltettem párat. :D
Tornazokni. Hogy te mit ki nem próbáltál már...

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 19:24:39

@Kató néni:
Ez a kávé olyan, hogy a cibetmacska ( ha jól tudom így hívják a dögöt ) megeszi, majd a hátulján kijön, és ezt gyűjtik össze. Nem annak aminek te ( meg én gyerekkoromban ) a kecske mogyorót. Ezt egy kávéról szóló filmben láttam. Q*a drága egyébként ez a kávé.
Szóval még 5-6 éves lehettem, amikor anyám fejte a kecskét, és természetesen nekem is utánozni kellett. Vittem is a kistálamat azzal a szándékkal, hogy abból mosom a kecske tőgyét, mint az anyám, de mivel ő oldalt ült, nekem csak a végénél jutott hely. Az a dög meg éppen cibetmacskát játszott. Görbült is a szám, és soha többet nem akartam kecskét fejni.

Fenchurch68 2013.10.23. 20:29:55

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, tudom, örülök is, hogy nem kávézom. Nincs meg az elemi kísértés, hogy más élőlények emésztőrendszerén már áthaladt dolgokat fogyasszak drágán. Bár, ha szigorúan veszem, akkor a kecsketrágya belemegy a földbe, abból lesz jövőre finom paradicsom, szóval nem nyávogok inkább.
A kecske mindkét vége veszélyes hely. Egyszer a síkabátom alsó behúzózsinórját ette meg egy kecske az állatsimogatóban, miközben a szintén általa fellökött kislányomat vigasztaltam.
@Waka: Nem volt választásom, teaguru által vezényelt kóstoló volt, mindenki áhítatos képpel szürcsölte a beáztatott füstölt zoknit. Én is. Nem is mertem mondani, hogy a jázminos jobban ízlett, mert megköveztek volna, vagy ledobnak a Kangcsendzöngáról.

Fenchurch68 2013.10.23. 20:32:59

@Waka: Áztatott tornazoknit még nem ittam, csak erre asszociáltam a húdefinom teáról, mielőtt félreértés esnék.

susztertangó 2013.10.24. 06:08:22

@Kató néni: A méz nem halad át, azt csak visszaöklendezi? Na és a mézharmat?

Fenchurch68 2013.10.24. 10:20:35

@suszt/ertangó: Mézet sem eszem :) (Nem az előállítási mód miatt, hanem mert nem szeretem. Meg a már 9/10-ben meggyógyult pollenallergiámnak se tenne jót.)
De a nagynéném pl. a széltől-fagytól kirepedezett kezét rendszeresen pisivel borogatta, és gyönyörűen rendbe jött tőle a bőre. Ez nekem pl. nem undi, csak praktikus.

susztertangó 2013.10.24. 13:06:23

@Kató néni: Kőműves praktika. Este kell csinálni és egy vacak kötött kesztyűt kell felhúzni, hogy az ágynemű ne vegye át a szagot-a kéz nem veszi, vagy lemosod úgyis.

Fenchurch68 2013.10.24. 14:16:20

@susztertangó: Megsúgom titokban, csináltam már én is túrán, csúnyán véresre feltört lábbal, és működék vala. Semmi nem lett semmilyen szagú, még a feláldozható zoknit sem kellett feláldozni. Viszont mindenki körülöttem oda volt, hogy fujjjj. Nekem nem fájt másnap a lábam, nekik meg de.
Azóta is röhögök nagyokat a rettentő drága, über-felsőkategóriás arckrémeken, melyek összetevői közt szerepel az Urea :) (Igen, tudom, karbamid-kivonat, nem igazi pisi, de gyakorlatilag ugyanaz.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 16:20:10

A CBA-ban ma egy 5 kilós harcsafej volt eladó 720/kg-ért. A szája vagy 40 centi széles volt ...

2013.10.24. 16:50:13

@Andrass9: ... és, kihagytad?

@susztertangó: @Kató néni: én inkább maradnék a Nivea-nál. Egyébként is minden kétkezi munkához kesztyűt húzok, ásástól rotálásig, halpucolástól disznóbontásig, ésatöbbi. Legtöbbször ezt a fehér vékony orvosi kesztyűt, tojok rá, mit mondanak a parasztok itt körülöttem falun, hogy kesztyűben ások. Komolyabb munkához komolyabb kesztyűt, mindenre van megoldás.
Ezt a fajta vékony gumikesztyűt látom filmen is, élelmiszeripartól szállodákig.
Megkímél attól, hogy vizeletbe kelljen áztatnom magam.

süllőcske 2013.10.24. 17:12:57

@pizzaszeletvágó: Én nem féltem a kezem. Teli is van forradással. Százféle sérülés van rajta, semmiség.
Faragásnál mindig szanaszéjjel verem, kézzel veszem ki a halat, megharap a harcsa, megvág a süllő. Késsel darabolom magam a konyhán. Vérzik, sóba mártom, megpálinkáztatom. Mondom, Anahita, hová tetted a pálinkát? Előkerül, nyugi, ha kell!
Ki kell érdemelni. Egyszer durrant be a kezem, mikor egy beszorult macskát kiszabadítottam, hálából megharapott. Azért a szobrot még befejeztem a tárlatra, kicsit későn mentem dokihoz. Mondja a csávó, tudok-e valami szépre gondolni? Nem kell, itt a szép asszisztensnőd, vele lebeszélem a festménye restaurálását. Mikorra érzéstelenítés híján kitakarított, a nővérrel megösmerkedtünk. Életembe nem fájt annyira semmi, mégis lazán kibírtam.

süllőcske 2013.10.24. 17:16:01

@Andrass9: Abból egy paprikás és rájön az imbre, mi is a jó.ÁÁÁ! Remélem, megvetted...

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.24. 17:29:01

nagymamám is használta a vizeletet, nincs azzal semmi baj, ha használ, hiszen steril.
nem undorodom tőle, bár nem tudnám használni.
@pizzaszeletvágó: én is mindenhez kesztyűt használok, sajnálnám a kezemet tönkretenni, kevés szép testrészeim egyike. udvarra, állatokhoz vékony, kívülről gumírozott kesztyűt, finomabb dolgokhoz, sajthoz, kecskeelléshez a latexet, bár ez igen könnyen szakad.

susztertangó 2013.10.24. 18:22:22

@pizzaszeletvágó: A Nívea és társai jók, az ember saját vize meg ingyé van....nóta benne Czeitzel doki mondta egyszer, hogy ismert egy szülészt aki a placentával törölte meg az arcát, mondván olyan anyagok vannak benne, amilyenek a drogériában nincsenek.Apropó, disznóméhet esztek-e?

susztertangó 2013.10.24. 18:25:39

@süllőcske: "Abból egy paprikás és rájön...." Azt hittem ez inkább Palya Bea szakterülete :-)))))))))))))))))

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.24. 18:26:01

@susztertangó:

Nem tudom ez honnan jutott az eszedbe, de felénk általában ivartalanított desznyókat vágtak az emeberek.
A disznóméhe meg mindig rámszállt, és megcsípett.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 19:26:30

@süllőcske: Szégyellem, de nem vettem meg. Az asszony nagyon nem szereti a halat, és ez bizony szaglott volna kicsit neki, míg elkészítem.
Fáradt is voltam, meg épp elvertem sokezret a fiu szülinapi marhahúsára. Csak vajért és kenyérért mentem, egyik sem volt. Ettől még mérges is lettem.
Pedig mondjuk a szomszédokkal megehettük volna :(
Mostmár verhetem a fejem a falba ...

susztertangó 2013.10.24. 19:27:39

@látjátok feleim szümtükkel: Szülész-placenta mint arctörlő-disznó placenta mint fő fogás a tányéron UFFFF Most (is) elárulom a tudatlanságomat: kocát is ivartalanítanak? Mi célból? Nem egyszerűbb a kan disznót? Abból kevesebb van és jóval egyszerűbb eljárás.

susztertangó 2013.10.24. 19:30:26

@susztertangó: Ajvé, a méh NEM placenta! Muhaha. De attól független csak a töltelék áruban enném meg.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.24. 19:52:02

@susztertangó:

Igen, lánydisznót is ivartalanítottak régen, most nem tudon csinálják-e. Állítólag az ivartalanított disznó jobban hízik ( a disznója! ). A legszebb az egészben, hogy az ivartalanítást fiú esetében herélésnek, lány esetében meg miskárolásnak nevezték. Jó mi?

Fenchurch68 2013.10.24. 19:55:43

@susztertangó: Talán a petefészek? Hát ha a herét meg lehet enni, akkor azt is.
A placenta nagyon sok méregdrága kozmetikum alapja, állatok általában ellés után megeszik. Rengeteg hasznos cucc van benne, végül is kilenc hónapig táplálta a dedet :) (Nekem csak megmutatták mindhárom alkalommal, nem voltam közvetlenül szülés után kíváncsi rá, de állítólag ez a rutin, hogy győződj meg magad is róla, szép ép, nem hagytak semmit odabenn. Jó étvágyat mindenkinek.

Fenchurch68 2013.10.24. 20:11:06

@látjátok feleim szümtükkel: ha anyósom kilenckilós kimiskárolt macskájából indulok ki, akkor biztos a disznó is jobban hízik!
Utánagugliztam, és tényleg eszik a disznó méhét is. Miért is ne, tiszta izomszövet.

2013.10.24. 20:17:29

@susztertangó: @látjátok feleim szümtükkel:

"Kesergett a koca szopósai mellett,
miután harmadszor egy tucatot ellett.
- Na, megmondom a kanásznak,
nálam többé nem lesz násznagy!
A malackodásból elegem van.
Énnekem többé nem kell a kan!
Búsat sóhajtott kimiskárolt emse:
- Nekem se!"

Megfejtéseket jöhetnek: ki írta? Első helyes megfejtőnek egy ital a kocsmában.

De mindjárt jön medvedr, és eligazít bennünket! Szerintem vizelet ügyben is! ;)

Fenchurch68 2013.10.24. 20:47:22

@látjátok feleim szümtükkel: Naná. Valahogy olyan a stílusa, bár nem ismerős a versike.

2013.10.24. 20:59:16

@Kató néni: @látjátok feleim szümtükkel:

most kérdeztek vagy válaszoltok?
kérdőjeles választ nem fogadhatok el.
egyelőre nem hirdetek győztest, iszok tovább magamban... amíg egyértelműen ki nem mondjátok

Fenchurch68 2013.10.24. 21:00:29

Romhányi. Legfeljebb ma nem iszom.

2013.10.24. 21:13:00

@Kató néni: Nyert. Mit iszol? Amíg a kocsmáros előkerül, szolgáld ki magad a pult mögött, mi is úgy szoktuk. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 21:17:27

@pizzaszeletvágó: Megvagy! Lebuktál! Alig győzöm feltölteni a készletet, mert érthetetlen módon kiürülnek az üvegek.
Mit töltsek?

Fenchurch68 2013.10.24. 21:23:18

Ha lenne egy kis kovászos uborka-lé. Ha nincs, akkor egy pohár barna sört.

2013.10.24. 21:30:43

@Andrass9: Vörösbor jó lesz.

Ugyan már, én csak "standolni" szoktam a pult tartalmát, jogszabály szerint, csak nem gondolod, hogy "einstandolni" is szoktam mint a Pásztor fiúk? :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.24. 21:44:47

@pizzaszeletvágó:

Na, figyelj csak! A múltkor is, amikor a setét korcsmába benéztem, ott matattál a pult mellett.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 21:48:46

@Kató néni: Kivételesen még van egy pohárnyi, bár tökfőzelékhez tettem félre, de egészségedre!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 21:52:03

@pizzaszeletvágó: Áhhhh dehogy!!!
Azért meglátszik a kocsma forgalmán, hogy nincs csapos és a tulaj meg állandóan lóg valahol ...

Fenchurch68 2013.10.24. 21:52:08

@Andrass9: Köszönöm, jól esett :) Ebben a kocsmában minden van, nem lehet lehetetlent kérni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 21:52:56

Veresbornak most Pécselyi Merlot-t töltök a Mészáros pincéből. Egészségetekre!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 21:56:19

@Kató néni: Nem csoda - a háttérben ott a csodahüttő!
Amúgy imádom a kovászos uborkalevet, de most facsartam 4 liter friss almalevet a hullott Mucsu almából, és azt iszogatom. Valami fenomenális lett! Holnap megint kell facsarnom :)
Ez a fa egy csoda! Tavaly 420 kiló jött le róla, és idén is 230-at szedett a feleségem! Meg is permetezem szépen, mert ellepte a vértetű :(

2013.10.24. 22:05:35

@látjátok feleim szümtükkel: ha mellette láttál, az nem én voltam, esetleg alatta... :)

@Andrass9: meg kell már néznem ezt a Mészáros pincét...

2013.10.24. 22:14:44

jóéjt, mára el...

Fenchurch68 2013.10.24. 22:15:58

@Andrass9: Ha ezt tudom, akkor almalevet kértem volna, de most így az uborkalére inkább nem, félek, hogy radikálisan felgyorsítaná az anyagcserémet.
Ma csináltam négy őzgerincnyi birsalmasajtot, a szomszédnak van egy fája, de ő nem szedi se fel, se le. Átmentem megkérdezni, összeszedhetem-e, még örültek is, hogy nem rohad ott a fa alatt. Egy lendülettel vagy öt kiló diót is lenyúltam, az se kellett nekik. Én ezt annyira nem értem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 22:29:39

@Kató néni: Nálunk nem fogy el a birsalmasajt. Befőttet csinálunk belőle, mert az jó! A szomszédasszony meg lekvárt főz magának téli reggelikre.
Másik szomszédasszony utálja a diót, viszont a kutyái szeretik. Két fám is átnyúlik hozzá, de van egy nagy sajátja is. Hogy minek??? Minden esetre itthon összeszedtünk 35 kilót a két fa alól. Könnyen törhető, szép egészséges dió.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 22:30:07

NNNnnnaaaaa... Én is megyek aludni. Jóccakát!

Fenchurch68 2013.10.24. 22:33:40

@Andrass9: Ne is mondd, már tizenkét kiló diót pucoltam meg és fagyasztottam le, most van rá időm, karácsonykor meg nem lesz.
A dió nálunk legjobban úgy megy, hogy szárazon megpirítom és megsózom, sósmogyi helyett rágcsálni. Meg kell majd egy kis diómarcipán, meg sok-sok grillázs.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.26. 05:16:07

@medvedr: kérlekszépen, a harcsa fejéből és néhány csontból készült a paprikás alapja. Ebből eltűntek a csontok és a fej, ebben párolta Süllőcske a harcsa javát. Közben a fejhús önálló útra kelt, meg sem állt a derelye tésztájáig, ahol töltelékként elrejtettem benne. A kis batyu alakú csücsür pedig kapros túró tölteléket kapott.

A múltkor a Látóképi csárdában (ahol Torgyán doktor szokott pacalozni, de neeeeem attól lett rosszul annak idején) ettem egy "harcsapaprikást kemencés túrós csuszával". A pincér firtatta, hogy ízlett, én meg őszinteségemmel jutalmaztam meg őt. Mondtam, hogy a csuszatésztát lehetőleg helyben készítsék, pirítsák le kicsit, oszt akkor lehet villogni, h "kemencés". Ezzel a lisztes tejföllel való sűrítéssel (vagy mifenével) meg legfeljebb egy Venesz-díj magasságáig lehet eljutni, nem tovább. Egyébiránt respektálom, h nem találtam az ételben afrikai harcsa darabokat, mint Tiszacsegén. És kegyelemdöfésként megmutattam neki a Süllőcske tányérfotóját: na, valahogy így képzelem a dolgot! A pincér nem sokkal később az intenzív osztályra került, satöbbi :))) Bízom a poszttraumás személyiségfejlődése sikerében. ;)

2013.10.26. 19:59:17

@PO: Hehehe, ez jó. Tavalyelőtt hirtelen gondolattól megtámadtatva megálltunk annál a Látóképi csárdánál. Jobb lett volna, ha csak iszunk, mert az étel egy közepesen jóindulatú óvodás csoportnál is kiverné a biztosítékot, ha ezt kapnák ebédre. Borzalmas volt. Simán hihető Torgyán története.
Az étlapot megnézve hangzatos fogások, de értő szemmel olvasva ugyanaz a szelet hús különféle körítéssel olyan "szakács" keze által, aki valószínűleg az öregek otthonának konyháján töltötte az elmúlt évszázadot, valami borzalmas.

A Tiszacsegei Halászcsárda pedig életem 2. legnagyobb csalódása. Legalább jó érzékkel Figula bort választottam és jó pont, hogy csapolnak barna sört. Enni nem szabad ott se. (korhely és rendes halászlé, roston fogas volt a rendelésünk, nulla, értékelhetetlen)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.26. 20:13:05

@pizzaszeletvágó: nem akarom nagyon ekézni őket, de tényleg ez van. A múltkor vacsoráztunk ott, akkor azt tapasztaltam, h a leghétköznapibb csülköt képeset nevezéktanilag legalább 5-féle módon elővezetni! :)) Végülis körítés kérdése.
A Csegei Csárda nem érdemli meg, hogy a halász- jelzőt bitorolja. Nahallod, akik egy ételben főzik a folyami harcsát és az afrikait???

2013.10.26. 20:33:20

@PO: szomorú "élmények" ezek :( Engem zavar, hogy a vendéglátás itt tart. Legfőképpen az zavar, hogy embereket láttam ott enni. A látóképi és a csegei is tele volt! Ezt nem értem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.26. 20:42:49

@PO: Csülök ügyben jelenleg a Füredi Kerekedi csárda a menő nálam. Életemben nem ettem ilyen szaftos, és ízes csülköt, mint ott - már háromszor!!!! Három hónapon belül.

2013.10.26. 21:22:25

@Andrass9: a Kerekedi az inkább még Csopak, nem?, Mindegy, oda érdemes betérni, bár a halászlevet belsőség nélkül kértem, de belsőséggel kaptam, durván sok belsőséggel, a harcsapörkölt nem volt durván rossz, legalább nem írták rá, hogy kemencés, mint a látóképiben, tehát ehető volt, a vadhús pedig vadhús volt, nem próbálták marhával hamisítani ez jó pont. A rizling is jó.

Ahogy elnézem én valahol egy ilyen csárdában fogok egyszer veletek összefutni. :))))

2013.10.26. 21:31:30

@Andrass9: lemaradt, legközelebb csülköt rendelek ott ez biztos... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 07:54:44

@pizzaszeletvágó: Igaz, Csopak határában van, de még senkiföldjén - ha jól rémlik.
A halászlé nekem csalódás volt ott, de még sehol nem sikerült a környéken jó halászlét ennem. Harcsapaprikásban a Halászkert nevű hely nem volt rossz, de nem is egy durranás. Sült fogas viszont a Borcsában remek volt!

turósmácsik 2013.12.17. 20:18:42

Ezt hoztam fel, mert kérdezni szeretnék a halasoktól:))))
Ha a piacon veszek élőhalat, hogyan tudom ehető állapotúra hozni?
Ne, ne mondjátok, hogy ne ott vegyek, csak ott tudok. Azt se, hogy akkor inkább ne.
Ki lehet egy-két nap alatt áztatni a pocsolyaízt?
Sajna, csak almásláda van "nagy medencének". Abban szenved???
Vagy hogyan lehet ehetőre hozni? Az stimmt, hogy nagyon le kell kaparni a bőrét tisztára, vékonyra, ezt olvastam itt, de attól a húsa még nem oké.
Szóval karácsony előtti halevős tanácsadásra van szükségem. Köszke!!!!!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 21:29:51

@turósmácsik: Amennyire én tudom, az almásládában nem elég az oxigén a halnak, hacsak nem buborékoztatsz, vagy állandóan cseréled a vizet. Én valószínűleg enyhén csurgósra vett slagot tennék bele, egyrészt mindig friss víz, másrészt oxigén is.
Nem tudom melyik piacon vásárolod a halat, de például a Fény utcain van legfelül a Fény utca felöli oldalon egy hortobágyi halas, ott nem iszapízű a hal.
Fontos még, hogy felhasználás előtt vagy 2 órára alaposan sózd be. Az is kiveszi a vizet belőle és roppanósabb lesz a húsa is.
Igazi szakember ebben Süllőcske!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 21:31:01

@Andrass9: @turósmácsik: Helyesbítek.
Szakember Waka is:)
Csak én vagyok amatőr a csapatban ...

2013.12.17. 21:50:26

@turósmácsik: egyik nagyapám, az amelyik rendszeresen horgászott, szívbaj nélkül a fürdőkádban tartotta a pontyot, pontyokat karácsony előtt egy hétig. Ott tudott nekik mindig friss vizet adni. Fürdés nem volt egy hétig, de abban az időben mások voltak a szokások. Én meg kiskölyökként mindig odajártam halat "simogatni". Mondjuk ez nem piaci hal volt, hanem saját fogás. Oxigén pótlás nélkül gyorsan vízbe fog fulladni a halad!
Másik: a bőre. Talán jobban jársz, ha nem tükörpontyot veszel, hanem pikkelyeset. Egyszerűbb tisztára pucolni, a pikkelyeket le lehet venni róla egyben, mint a kabátot, és tisztább alatta, mint a tükrös, kaparni sem kell.
Harmadik: a nagyobbik baj, ha tényleg iszapízű a hal, ez nem a bőrében van csak, hanem a húsban is, legkoncentráltabban az oldalvonal szerv környékén a sötétvörös húsrészeken és a zsírban is. Ha pedig ezeket is kivágod, nem marad sok a halból. A "kiáztatásban" pedig nem hiszek, de nem is próbáltam igazából. Egyszer kaptam csak egy ilyen büdös halat ajándékba ráadásul, de az a kukában végezte. Egyesek esküsznek még a fokhagymás tejben áztatásra, sose próbáltam, az már nem éri meg, amit csak úgy lehet ehetővé tenni.
Sajnos nem mindegy honnan származik a hal, ennyit tudok mondani.
Én már dobtam ki piacon karácsonyi árustól vett élő halat, nem volt iszapíze, de másmilyen se, csak valami meghatározhatatlan nem hal íz.
Ha már más lehetőség nincs, legalább kérdezz rá, honnan van a hal, melyik tóból, melyik telepről, hátha itt tudunk arról mondani valamit.
Többet majd az okosabbak.

2013.12.17. 21:59:48

@Andrass9: @turósmácsik: Megerősítve! Ha van lehetőség, inkább a hortobágyi tavakból származó halat keress, szakboltban. Egyszerű, a hortobágyi tavak alja szikesebb, nem annyira iszaposak, tehát a hal is jobb ízű. Persze ettől még tarthatják rossz akváriumban...

turósmácsik 2013.12.18. 06:28:52

Halászlé lesz belőle, tejben áztatás nem játszik.
Gyerekkoromban nálunk is kádban úszkált a jószág. Fürdőkád nincs, zuhanytálca kell.
Azért akarnám kicsit jobb állapotúra hozni,mert rémes, hogy milyen vízben élnek a halasoknál az akváriumban.
Oxigéneztetés - pipa
Alapos besózás - pipa
Hortobágyi halastóból legyen - pipa

Eddig is remek, köszönöm:)))

2013.12.18. 10:12:40

@turósmácsik: pikkelyes és nem tükör - pipa
Vagy nem?

turósmácsik 2013.12.18. 10:28:45

@pizzaszeletvágó: na jó, pipa:)
Kissé elborzaszt a kapirgálás, de jogos.

2013.12.18. 11:03:03

@turósmácsik: az a baj, hogy az enyémet már megvettem és megpucoltam a pikkelyest, egyébként oktató videóra venném. A pikkelyest, ha pontyról van szó, nem kell kaparni. Egyáltalán nem. A hátrafelé simuló pikkelyekkel szemben, a farok felől megkezded, nem kaparsz, hanem alászúrsz a pikkelyeknek egy hegyes vékony éles késsel, a kést vezeted a pikkelyek és a bőr között, egyben emeled le róla a pikkelyes réteget, profiknak egészben, kezdőknek pedig nagy darabokban leválik a pikkely, ami alatta van, már nem kell kaparni. Tükrössel több a gond. Gusztustalanabb szerintem a tükrös.

Trükk: van egy maradék konyhai munkalapom, kimaradt a szekrény készítésénél, de bármi jó, amit nem sajnálsz. Én ezen pucolok halat, mégpedig a farka végénél odaverem egy tiszta 60-as szöggel, rögzítem, így nem mozog, nem csúszkál, következésképpen szépen dolgozik a kés. Gordon Ramseynél angolnát pucoltak így, spéci rögzítéssel, de az enyém hamarabb készült. :)

2013.12.18. 11:26:48

@turósmácsik: ja,ja,ja, még egy, ha már halászlé lesz, azért javasolnám a szakboltot és nem a kocsiról árult halat, mert vehetsz hozzá olcsón az alaplébe való plusz fejet, plusz anyagot, ami másnak nem kellett, de aznap ott pucolták és friss.
Az én halászlevem alapjába 3 ponty feje kerül majd, hasaalja darabok is pluszban, egy teljes gerinc pluszban és némi harcsa nyesedék. Ehhez jön majd a pontypatkó egy rész belefőzve, másik része sütve, rántva.
A lé íze tehát a legfontosabb, én az erős, tömör levet szeretem, egy pontyhoz egy fej nem az én ízlésem, de ez már egyéni.
Az sem baj, hogy egy hete már a fagyasztóban van, ha jó volt maga a hal.

turósmácsik 2013.12.23. 21:40:52

Na előzetes beszámoló és egy újabb kérdés:)
Ráleltem egy haludvarra, ahol hortobágyi friss halat árulnak, ma vettem meg. Gyönyörű pontyok úsztak tiszta vízben kényelmesen. Feldolgoztam egy kétkilóst. Amitől elképedtem az az, hogy olyan más volt a hal húsa, mint amivel eddig találkoztam: világos, tömör, rugalmas, nagyon gusztusos és nem volt halszagú, vagyis állott halszagú.
Kárászt főztem az alaplébe a fej-farok mellé.

Nnna. A halasnál láttam harcsamájat, az hogy viselkedik, és milyen?

Aztán. A hal belső részét kiemeltem, kihúztam belőle a belet és kivettem az epét. A többi része fogyasztható? És a halászlébe főzzem, vagy rántsam ki? A világos része a haltej, vagy esetleg halzsír? Nem ikrás, ezt felismerem, és nem olyan, mint a haltej, amit szoktam venni a halasnál. A belek mellett oszlik szét barna belsőséggel együtt.
A halászokat-horgászokat-gyakorlottakat megkérem, hogy ne kacagjanak hangosan,kérdezni nem ciki:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 22:52:09

@turósmácsik: Kérdezni valóban szükséges, úgy tanul az ember (még ha a válasz "nem tudom" is :)
Jó helyet találtál és biztos, hogy finom a halad, abból ítélve, ahogy leírod.
Ha harcsamájhoz jutsz, abból fenomenális reszteltmájat lehet főzni! Dunaföldváron ettem többször is, és csudajó volt.
A halpucolásban nem vagyok szakember, de én belefőztem az alaplébe a bele és az epéje kivételével mindent. A hólyag például remekül zselésít. A halzsír az jó, feloldja szépen a pirospaprikát.
süti beállítások módosítása