Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szüreti gulyás

2013.10.17. 07:00 Waka

Bogaramékhoz voltam hivatalos szüretre a közelmúltban. Természetesen nem az ördögien gyors szőlőszedő képességem miatt hívtak, hanem, hogy főznék már ugyan egy gulyáslevest a serény szüretelőknek. Telefonba mondtam be a beszerzési listát – a létszám alapján fejben köböztem ki a kiszabatot – amiben ezúttal kizárólag sertéshús szerepelhetett.

Végül is, annyira nem rossz az sem, gulyásleves meg van annyiféle...

9.jpg

Legelébb tüzet raktam, aztán elindultam szolgafát (vasból) és bográcsot, no meg kellő méretű fakanalat keresni. Végül csak akadt valaki, aki mindegyikről tud, hol lelem. Egy húsosláda fát is odacipeltem, és vékonyabb hasábokra hasogattam, hiszen ez az étel lángolós fát igényel.

Jó sok hagymát pirítottam olajon (azzal kérték B+!), közben kicsit megsóztam, hogy könnyebben összeessen.

1.jpg

Mikor a hagyma kellőképpen megfonnyadt, hozzáadtam némi felcsíkozott TV paprikát és paradicsomot, és azt is megdinszteltem kissé.

2.jpg

Ahogy a zöldségek kellőképpen megpuhultak, beletettem a felkockázott lapockát, és alaposan körbepirítottam.

3.jpg

Megszórtam jóféle pirospaprikával, összekevertem és felöntöttem kevés vízzel. Frissen őrölt borssal, őrölt köménymaggal, pár babérlevéllel fűszereztem. Belezúztam fél fej fokhagymát, és megsóztam.

4.jpg

Pár sárgarépát, petrezselymet, egy kis zellert és karalábét karikára vágtam. Mikor kezdett puhulni a hús, hozzáadtam.

5.jpg

Amint a zöldségek is kezdtek puhulni, leszűrtem a felkockázott krumplit, beleöntöttem, majd felöntöttem némi vízzel. Felforraltam, és utánasóztam. (A sózás még több alkalommal előjött a főzés során, de én úgy vagyok vele, hogy inkább többször sózok, minthogy egyszer elsózzam.)

6.jpg

Felütöttem három tojást, sóztam, majd liszttel nokedli sűrűségűre kevertem.

7.jpg

Ahogy a krumpli már nem volt kőkemény, beleszaggattam kanállal a nokedlit.

DSCN1161.JPG

Pár percig rotyogtattam, aztán félrehúztam a tűzről, és még fél órát hagytam állni.

8.jpg

Mikor kész lett, még maradt időm szétnézni a szőlőben.

11.jpg

42 komment

Címkék: szüret gulyásleves lapocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr775572357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 08:26:50

Jó reggelt!
Az ember nem vitatkozik a megrendelővel. Ha disznó, akkor legyen lapocka. Ha olaj kell zsír helyett, akkor legyen az. Igaz, én például a helyi kis kifőzdében nem eszem a pörköltet, mert olajjal főzi a néni. Szintúgy a babgulyást is. Azt mondja, a kuncsaftok nem veszik észre és az olaj olcsóbb, mint a zsír ...
Viszont a zubogó bogrács felett belekanalazni a galuskát - azért minden elismerést megérdemelsz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 08:30:34

A tűzrakó is megérdemelne néhány szót. A kiépítése akár egy fél ökör megsütésére is alkalmas forma a befelé mélyülő kialakítással. Ha meg foncsorozva lenne, akkor akár "napüzemű grill" is lehetne belőle :)
Az a bevágás csak tisztítási célokat szolgál, vagy alacsonyan elhelyezett nagy tárcsa alá egyszerűsíti a parázs mozgatását?
Nagyon szép az a kék szőlőfürt. Igazán.

2013.10.17. 11:02:22

Nincs ezzel semmi baj, disznóból is jó, ha a lapocka jó.
Jaj, de megkívántam azt ott az első képen! :)

Ha viszont én csináltam volna, akkor került volna bele a lapocka mellé oldalas széle, vagy akár kockára darabolt oldalas csonttal természetesen, ha ezek nem lettek volna, akkor legalább húsos karajcsont vagy tarjacsont, utóbbiakat nem feltálalva, hanem tálalás előtt a szakács jutalmaként kiszedve és lerágva. :)
Magam ízlése szerint a krumplival együtt, a képen látható mennyiségbe szórtam volna még egy teáskanál kakukkfüvet is, kicsit "megkarcosítani" a levet, a zöldségek édességéből visszavenni.

Nagymamám, akinek a főztjén felnőttem, nem is volt hajlandó gulyáslevest csinálni, csak ezekből a csontosokból.

Velem is előfordult egyszer, hogy nagyobb társaságnak főztem nagy kondérral, voltunk vagy 35-en. Az is disznó volt, de hogy jól lehessen szaporítani a levét, került abba még félbe hasított köröm is, csülök is, mégis jó lett.

Fenchurch68 2013.10.17. 11:43:57

Nagyon jól néz ki, a gulyás is, a szőlőfürt is, de ami a legjobban felizgat, az a háttérben az asztal alá gurult birs :), most készül a karácsonyi ajándék ipari mennyiségű birsalmasajt. (Megint rengeteg van a japánbirs bokron is, az is tökéletes, csak picit több cukor kell hozzá.)
Közös szokásos hatvanfős nyaralásunkon hárman főztük a gulyást, ebből ketten vegák :), ennek ellenére jól sikerült állítólag, viszont ragaszkodtak a csipetkéhez... Hát, négy tojásból csipetke, kijött az ínhüvelygyulladásom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 12:51:04

@Kató néni: Az évenkénti gulyáspartyra (30 fő) mindig kell csipkedni ...
Pedig mennyivel szebb ez a kanalas galuska!

2013.10.17. 13:27:37

@Andrass9: @Kató néni: A csipetke összehozza a családot! :) Mindenki csinálja meg a saját adagját! :)

Ez a nokedli tényleg ott van, kinagyítottam a képen, hogy jobban lássam, hát olyan, mint említett nagyanyámé volt, aki szintén így tányérból kanalazta bele a lébe, és én azóta sem tudom utána csinálni azt az ízt és állagot, nem sikerül soha úgy, amit ő minden nap megcsinált a kedvemért pörkölthöz, gulyáshoz.

susztertangó 2013.10.17. 14:03:34

Profiltisztítás címén át kel nevezni Szüreti kondássá...@Kató néni: Milyen szép a japánbirs virágzó bokra és tényleg jó dzsemnek is.

Fenchurch68 2013.10.17. 14:10:29

@pizzaszeletvágó: Nálunk minden levesbe KELL galuska, két kedvenc van: ha szezámmagot keverek bele, és finoman roppan a fogak alatt, meg a pici tejföllel és reszelt sajttal dúsított. Na meg persze az óriási és habkönnyű daragaluska.
@susztertangó: Éveken át ment a komposztba a termés. Aztán mikor már több kilónyi lett, utánaolvastam, és fogtam a fejem, hogy eddig miért nem volt ennyi eszem... Bablevesbe más is tesz birsalmát, vagy ez valami családi perverzió?

süllőcske 2013.10.17. 14:13:41

Hangulatos hely, nagyon jó főzés! Minden csucsu.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.17. 18:37:09

Szép estét!
@Andrass9: Tűzben edzett ember vagyok, csak félre kell húzni kicsit a bográcsot a tűzről, meg figyelembe kell venni a szélirányt. A tűzrakó hellyel kapcsolatban nincs érdemi információm, de tárcsa nem volt a háznál.
@pizzaszeletvágó: Egy kis csontos hús (húsos csont) valóban elfért volna benne.
A csipetke be volt tervezve, de sajnos egy csilipucolásból kifolyólag bekövetkezett ujjrojtozás következtében nem tudtam csipegetni. Maradt a nokedli.

susztertangó 2013.10.17. 18:53:31

@Waka: Ujjrojtozás csilivel harmadfokú vallatás, nemde?

1kutya 2013.10.17. 18:59:30

gulyás nálunk csak a szüret másnapján. első napon mindig birkapöri...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.17. 19:04:51

@susztertangó: Végül is az, de nem vallottam be semmit.
@1kutya: Ott is az volt a terv, de egy nap alatt végeztünk.

2013.10.17. 19:13:03

@Waka: .....akkor nem volt elég szőlő, elvitte a seregély, vagy inkább a sereg éjjel?
:)))
Azzal a nokedlivel meg jobban járt a társaság, ezt innen helyből megmondom. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.17. 19:20:42

@pizzaszeletvágó: Inkább serény volt a csapat. Kb. 10 hektó must lett, estig el is mosogattunk, meg elrakodtunk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.17. 20:15:51

14+1 felnőtt, meg egy sereg gyermek a 3 évestől a kamaszig. Volt munkáskéz bőven A +1 én voltam, két keverés közt kicsit szívtam a vérüket. Igaz, a gulyás mellé a konyhában egy hamisgulyást is összedobtam az egyetlen vegán résztvevőnek.

Zassa 2013.10.17. 20:24:38

A gulyás isteni volt, ezúton is köszönjük, máskor is szeretettel várunk, és nem fogok ám a kezedre csapni akkor sem, ha beállsz közibénk a tömött szőlősorokba is. Azért nem kaptál engedélyt a zsírra (B+) :-) mert nálunk senki nem eszi az ilyesmit, aztán jövő ilyenkorig biztos nem áll el a maradék, kidobni meg kár lenne. De ha hozol, felőlem legközelebb bármit beletehetsz abba a bográcsba ami emberi fogyasztásra alkalmas.

A vega verzió is mennyei lett, ugyanígy készült? Reprodukálnám ha lehet.

Zassa 2013.10.17. 20:26:09

@Waka: Nem vegán, csak vega ha engedsz egy kis finom kiigazítást.

süllőcske 2013.10.17. 20:30:46

Délelőtt Farkas András paprikásnál jártam, megmutatta a paprikafüstölését. Utána ügyeltem intézményünket bemutató standon. Onnan rohanás, kiállításrendezés, volt diákomét fogom megnyitni holnap. Közben akadt egy szabad negyven perc, a közeli réten megleltem a vacsoránkat. Ez pasta lett, háromféle gomba ragujával. Jóllaktam, benneteket olvaslak.
Ez a szüret jó mulatság, férfi munka volt..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 20:55:04

@Kató néni: Fejtettbabba teszek. Meg mindenféle káposztába is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 20:57:44

@Zassa: Nem elég, hogy szegény ember meghasonul az olajjal készített kondás levessel, még szüretelni is befogtad volna??? Van neked szíved???

Zassa 2013.10.17. 21:30:13

@Andrass9: Nagyobb, mint a bogrács! És nem befogtam volna, hanem nem szeretném megfosztani attól a kollektív élménytől, hogy szinte szó szerint learathassa a közös munka gyümölcsét.

Fenchurch68 2013.10.17. 21:39:28

@Zassa: Csak akkor nem volt vegán, ha abba is került nokedli, és a nokedlibe tojás. Legközelebb tojásmentes nokedli, legalább háromféle, különböző szemcsenagyságú lisztből (pl: simaliszt, rétesliszt, gríz) vízzel és fűszerekkel, nem kell bele tojás, és a vegánoknak sem kell kipiszkálni a tányérból. Én idén valamit nagyon elcsesztem, mert a szüreten főztem is, meg bobolykáztam is négykézláb :)

Zassa 2013.10.17. 21:52:12

@Kató néni: Nem tudom, hogy volt-e benne nokedli, csak húsmentes volt a kérés. Viszont az íze.... Na az mennyei volt. Talán még a húsosnál is... de ilyesmit nem merek írni, még meg(ki)lincseltek. :-)

Fenchurch68 2013.10.17. 22:02:21

@Zassa: Csak mert a vegán, az állati fehérje mentes. Tehát se tojás, se tejtermék. (Úgy lettem túl a durva parlagfű-allergiámon, hogy hat éven át májustól novemberig így ettem. Imádom a sajtokat, a joghurtot, a tejszínt, de a hónapokon át minden éjjel ülve fuldoklás alternatívája volt, és bejött. Nekem. Nem biztos, hogy másnak is.) A bográcsos vega kaják nagyon jók, a kicsit füstös íz megadja a kolbász, szalonna illúziót, amennyi azért félévente egyszer kell az embernek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.17. 22:18:25

@Zassa: Bogaram. Volt maradék? Két tányérral? Amúgy kaptam két szép kecskefejet - szarvával együtt - elteszem jövőre, abból lesz a bográcstejbegríz.
Beálltam volna szüretelni, hiszen kedvenc mulatságom, mindjárt a lányok hajkurászása után, csak féltem, hogy leég az étel.
Legyen Vega: en.wikipedia.org/wiki/Vega
A hamisgulyás receptjét majd megkapod, de elárulom, abban nem volt nokedli, mert kifelejtettem belőle. :D

Zassa 2013.10.17. 22:18:33

@Kató néni: Nem emléxem, hogy végül vegán lett-e a galuska hiánya miatt, de csak vegának készült az biztos. A legdurvább a dologban, hogy csak a húsos készült a bográcsban, idő és kisbogrács hiányában a vega verzió tűzhelyen főtt. Ennek ellenére csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni róla.

Topy 2013.10.17. 22:32:54

@Kató néni: bobolykázás: az olyan, mint a mezgerélés?

Fenchurch68 2013.10.18. 09:52:49

@Topy: Azt nem tudom, mi az a mezgerélés :)
A bobolykázás az, mikor a végén összeszedjük a lepotyogott szőlőszemeket, meg az esetleg fennmaradt pár fürtöt, mert különben a szőlő gazdája az időközben elfogyasztott bor maligánfokának megfelelően csúnyán beszél az emberrel.
@Waka: Akkor vegán volt, a legelvadultabb makrobiotikusnak sem akadt volna a torkán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.18. 10:40:46

@Waka: A hamisgulyást nem ismerem, de odakinn krumplipaprikást kaptak a vegák a gulyásvacsorán :)
Imádták rendesen!

Topy 2013.10.18. 10:45:19

@Kató néni: az az! :) keresgélés, gyűjtögetés

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 22:02:18

na.
hát így kell gulyáslevest főzni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 22:03:42

én mondjuk egy ideje teszek bele kis majorannát is, az kiszélesíti kicsit a horizontját.

susztertangó 2013.10.19. 07:56:50

@Babette_: Túl a Dunán meg billingéreznek.

medvedr 2013.10.19. 10:31:14

Sertés, Olaj, babérlevél, majoranna gulyásba, ez a világ megérett pusztulásra. :)

2013.10.19. 15:10:12

@medvedr: a kakukkfüvet (amit én javasoltam) véletlenül hagytad ki a felsorolásból? :)