Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Mágiarakás

2013.10.11. 07:00 Waka

Érik az alma, idén különösen sok van. A kertben is van, a réten is találtam, a napokban pedig az egyik laktanyában szedtem egy szatyorra valót. Minálunk is van egy fa a raktár előtt, jóféle savanykás almát terem.

7.jpg

12 órától az órajárás irányában: Cirmos rétesalma, édes „Starking szerű” alma, Kis fleini, Raktár előtt termett alma, Prérialma (a rétről)

Eljött az almás ételek szezonja, mellette persze nyersen is elropogtatok minden nap párat ebéd után.

Mióta az eszem tudom, a máglyarakást nagyon szeretem, bár nálunk soha nem készült. A menzán számos alkalommal ettem, volt benne jó és éppen ehető is, de talán a legjobbat Dinnyésen ettem, ahol fél évig voltam szakmai gyakorlaton. Persze, ez nem a helyiek érdeme, Székesfehérvárról, a Könnyűfémmű konyhájáról hordták az ebédet.

Gondoltam, összedobok magam is egy jó adagot, hogy végre kedvemre teleehessem magam. Receptkereséssel kezdődött a móka, és egyből ki is lőttem azokat, melyek zsemléből készítették volna az ételt, én kalácsból készült máglyarakásra vágytam. Összeírtam a hozzávalókat, és délután elindultam bevásárolni, pontosabban kalácsot venni, hiszen minden más volt itthon. Fél kilós kalács 500 HUF, hát a túrót. A tepsi paramétereit ismerve egy biztosan nem lenne elég, ezer forintot viszont biztosan nem fogok erre a célra költeni. Marad hát a házi kalács, legfeljebb egy napot késik a premier.

A kalács:

70 dkg liszt

15 dkg vaj

2 tojás

3 púpozott evőkanál cukor

1 vaníliás cukor

3-4 dkg élesztő

tej

jó csipet só

A lisztet összemorzsoltam a vajjal, beletettem a cukrot és a vaníliás cukrot, sóztam.

1.jpg

Az élesztőt felfuttattam egy kis cukrozott tejben, majd a tojásokkal együtt hozzáadtam a liszthez. Kevés további tej hozzáadásával lágy tésztát gyúrtam belőle.

2.jpg3.jpg

5.jpg

Nagyjából duplájára kelesztettem, ketté osztottam, majd a kivajazott, -lisztezett püspökkenyér formába tettem, és további fél órát hagytam kelni.

8.jpg

Kb. 2-3-as fokozaton 45 perc alatt megsütöttem, majd rácsra téve kihűtöttem, és konyharuhával letakarva eltettem másnapra. Egészen pontosan, mikor már egy fél órája sült, és még mindig nem akart emelkedni, rájöttem, hogy túl kicsi a láng a sütőben. Lekopott az az átkozott felirat a gombról, és becsapott a nyomorult. Azért megsült valahogy, de nem lett tökéletes. Az új gomb beszerzése folyamatba van téve.

9.jpg

Másnap először a kivajaztam a tepsit, és megszórtam morzsával.

10.jpg

Az almát meghámoztam, kimagoztam, majd kevés vajon megpároltam. Cukorral, fahéjjal, citromlével és egy kis frissen reszelt citromhéjjal ízesítettem.

11.jpg

3 tojás sárgáját három evőkanál cukorral, egy tasak vaníliás cukorral habverővel kikevertem, majd hozzáadtam 6 dl tejet, és azzal is alaposan összevegyítettem.

12.jpg13.jpg15.jpg

A kalácsot 1,5 cm vastagra szeltem, és beáztattam a tejbe. Mikor jó tocsogós lett, szépen sorban a tepsi aljára rendeztem őket.

14.jpg16.jpg

Az első sor kalácsot megszórtam darát dióval.

17.jpg

Erre jött a párolt alma. A sokféle fajtának köszönhetően volt a masszában krémesre puhult és kissé még roppanós is.

18.jpg

Az almára újabb réteg csatakos kalács került, amit meg is öntöztem kicsit a maradék tejjel.

19.jpg

A felső réteget megkentem finom, friss idei baracklekvárral. Így utólag belegondolva, kenhettem volna kicsit vastagabban is.

20.jpg

A tojások fehérjét egy teáskanál porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá vertem, kevés áfonyalekvárral csíkoztam, majd a tészta tetejére kentem. Mint kiderült, a cukor hiba volt, mert igen hamar megpirult a hab, az áfonya meg felesleges, mert úgysem látszott a barna kulimászban.

21.jpg22.jpg

2-es fokozaton (ekkor már odafigyeltem erősen!) 45 perc alatt készre sütöttem.

23.jpg

Finom lett, kellőképpen puha és nem száraz, talán egy picit több lekvár hiányzott belőle. Degeszre ettem magam.

24.jpg

44 komment

Címkék: alma kalács fahéj baracklekvár degesz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr135561006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.11. 07:56:33

Jó reggelt!

Ez tényleg mágia. És még számolni is tud.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.11. 07:59:36

Szégyen és gyalázat, de én még ilyet nem ettem!
Ahoy így elnézem, sokat meg tudnék belőle enni - meg is kérdem a feleségem, hogy süssünk-e (Ő biztos ismeri).
Tetszik!
A sok különféle alma is jó hatással lehet az ízre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.11. 08:04:03

A gáztűzhely gombjának bevásárlásánál tartsd szem előtt az én példámat:
Az USA-ban millió tűzhelygombot árulnak bagóért. Évekig jöttem haza újabb és újabb gombkészlettel, hogy milyen jó les a gáztűzhelyre. Egyszerű, Karancs tipusú tűzhely.
Nos ... egy sem volt jó. Mindnek más volt a tengely mérete és formája. Azóta is szállóige a családban az apu tűzhelygombja ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.11. 08:51:21

egyszer tényleg próbáld meg 1 tojás + 2 sárgája verzióval a kalácsot. evőkanál rum is sokat segít rajta.
a zsiradékot meg a dagasztás végén "kell" belerakni. (mondjuk nagyanyám az első kelesztés után tette bele)

Pinka-Panka 2013.10.11. 11:43:34

Miért van az, hogy én is szeretem és nem csinálok ezt sem? A nagynéném a napokban hozott, de senkinek se hagytam, mert annyira finom volt és szépen megettem, s az is kalácsos volt.
nagyon szép munka Waka!
Szégyellem magam, mert nem csinálok. Talán a mentségem a sok súly, s aki fogyni akar, az ne egyen...

2013.10.11. 13:30:29

@Andrass9: ajánlom figyelmedbe a mérést!
Tolómérő, alias subler.
www.strongtools.ro/wp-content/uploads/2010/11/sublere.png

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.11. 14:17:14

Ne mond!!!
De ha tudnád, hogy nekem precíziós találomraméterem van ...

Fenchurch68 2013.10.11. 14:41:33

@Andrass9: Nekem egyszer egy gázszerelő mutatta meg, hogy lehet némi megnyálazott papírzsebkendő segítségével kompatibilissá tenni az új gombokat. Azóta is így járok el, időnként (két-három évente) újra kell kalibrálni. Azt a problémát, hogy elfárad a bimetall, és fél óráig kell nyomva tartani a gombot, szintén apró, nyálas zsepigombóccal lehet megoldani. (Nem muszáj nyálazni persze, csak nálam messze van a vízcsap a tűzhelytől :)

2013.10.11. 15:57:02

Érdekes a helyzet ezekkel az almafajtákkal. Én is járok erdőn mezőn, ismerek felhagyott almáskerteket, még a téeszek szétverésekor otthagyták, nem gondozza senki, másfél méteres gaz nő benne, de terem. Nem piacképes, de sokkal finomabb, régi fajták, süteménybe értékesek. Meg a barangoló ember szomját is kiválóan oltják.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.11. 19:53:50

Szép estét!
@Andrass9: Felírtan a típusszámot, és éppen van egy háztartási gépszerelő, aki nekünk dolgozik mosógép ügyben. Remélhetőleg tudja szállítani a megfelelő gombot. Sajnos a márkabolt, ahol vettem a készüléket, már rég megszűnt.
@pizzaszeletvágó: Egyetlen "nemes" almafán sincs. Mindegyik valami elfajzott példány, de isteni ízük van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.12. 12:07:39

Szép napot!
Mindjárt megfő a poszt. Most még gyorsan leszaladok sóért, mert kell a krumpliba...

medvedr 2013.10.12. 12:40:18

A menzai máglyarakás nálunk mindig kifliből volt. Nekem nem nagyon jönnek be az ilyen kalácsos cuccok , de ez tetszik. A tejjel meglocsolt kalácsos édes egytálétel féleségek közül a mákos guba sok porcoukorral és sok akácmézzel nagy kedvencem. Kiváló halászlé után, de meg nem tudom mondani hogy miért.

Pinka-Panka 2013.10.12. 19:13:04

Jó estét, ha van itt valaki!

Szép idő volt ma, többet kellett volna kint lenni, de nem tudtam. töltött káposzta ás egy almás, diós, krémes csokis süteményt kipróbáltam. Finom lett.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.12. 19:13:36

"De a kocsma bezzeg hangos!"

Holmikormitől?

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.12. 19:42:30

Hát úgy tűnik, még a korcsmáros is házon kívül van, pedig egy falmelléki fehéret akartam kérni.

2013.10.12. 19:49:16

Ma megent voltam étteremben.
Ismét felkerült egy fekete sötét folt a térképre. Ahová soha többé, ha jót akartok ti se.
Eger főtér vagy hogy hívják.
Fogas volt az étlapon, pangasiussal akartak átverni, de a többi is minősíthetetlen volt.
Pár éve ott egy jó pizzéria volt, rá is kérdeztem, már nem az a tulaj, aki akkor volt.
3 tányér moslékot szolgáltak fel, szerintem nem is volt szakácsuk.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.12. 19:55:04

@látjátok feleim szümtükkel: hazaértem, keressek neked?:)
egyszer voltam 3 hétig felszolgáló is:D

2013.10.12. 19:55:17

@pizzaszeletvágó: bocs ezt még hozzá, grillezett zöldségként felszolgáltak egy teljesen nyers félbevágott lilahagymát. :)))
A többi teljesen nyers zöldség között.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.12. 19:55:51

én a máglyarakásban az almát nem szeretem, anélkül meg sajnos nem jó.
amúgy imádom:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.12. 19:56:26

Aki nem ide a kocsmába jár jót enni, az ne csodálkozzon, ha éhes marad.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.12. 20:00:28

@pizzaszeletvágó: én se vagyok szakács, mégse maradnál éhen.

2013.10.12. 20:00:34

@látjátok feleim szümtükkel: viszont nem falmellékit ittam, a Juhász testvérek Egerben tudnak valamit a borról ez kétségtelen. :)

2013.10.12. 20:03:03

@Babette_: ebben biztos vagyok, amit eddig olvastam tőled :)

Jelenlévő 2 családtagom felesküdött rám mindezek után az egri várban, mint Dobó István, hogy innentől csak az én főztömet eszik, ami nehéz lesz, mert egyikük igen messze lakik. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.12. 20:04:17

@pizzaszeletvágó: kedvenc bókom: "lennék nálad kosztos"
:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.12. 20:09:16

@Babette_:

Én egy nyáron át a Ligetben.:) ( Nem a Pestiben. )

2013.10.12. 20:31:53

@Babette_: @látjátok feleim szümtükkel:

Ti nyertetek, én csak egy napig voltam büfés.
Azután rájöttem, hogy a pult másik oldalán van a helyem. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.12. 20:36:31

Büfés is voltam a középsuliban, ott árultuk a lecsavarható sóskiflit, meg a kétforintos nápolyit. Nagy élmény volt ez is, meg a felszolgálás is.

2013.10.12. 20:36:37

@Pinka-Panka: hogy csinálod a töltött káposztát?

Pinka-Panka 2013.10.12. 20:55:11

@pizzaszeletvágó: holnap leírom, ha András megengedi...vagy Waka úr!

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.12. 21:17:33

Közelről láthattam Karda Beát, Szécsi Palit, meg még egy-két akkor menő énekest. Zenés nyári kerthelyiségben a nyitvatartás nem olyan volt, mint itt, hanem éjfélig, utánna meg egy kis magánszórakozás. Lehet mondani "kamasz korom legszebb nyara".

A legszomorúbb nem az, hogy elmúlt, hanem az, hogy ez a csudás kerthelyiség teljesen eltűnt.

2013.10.12. 21:55:20

@látjátok feleim szümtükkel: ó, hány jó hely tűnt el azóta! A szórakozási szokások átalakulásával meg főleg. Ismerek én is ilyen helyeket.

susztertangó 2013.10.17. 06:30:27

@pizzaszeletvágó: Például a "grundfoci".A grund is.......

susztertangó 2013.10.17. 19:04:14

@Pinka-Panka: itt járt egy ikred, V Ági.(?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 19:51:01

@Pinka-Panka: Minden meg van engedve - kivétel a tapétaragasztó lelövése, de azt is megoldottuk!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.20. 22:13:36

@Pinka-Panka: Az Úr kicsit erős, de küldd el, ha gondolod.
süti beállítások módosítása