Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (276) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (407) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (20) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (81) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (110) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (275) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (60) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A süllő és a citrom

2013.10.07. 07:00 süllőcske

A süllő számomra a legszebb, legarányosabb megjelenésű hal. Igazi arisztokrata, sőt, királynő. Szépséges vízisárkány, szenvedélyes, robbanékony, tiszta és nemes. Egy néhai nagy süllőhorgász, (aki Waka földije volt) írta:" A fogas az a nemes ellenfél, aki megérdemli, hogy reá frakkban, cilinderben horgásszunk, és hasonló gesztussal tiszteljük meg elfogyasztását."

1.JPG

Ennek a halnak nem halszaga, hanem egyéni, kellemes, finom illata van, izmos, torpedó testén a hófehér, vaskos hústömegek a legeslegigényesebb konyhának is keresett alapanyagot adnak. Ez a szálkátlan, elkészítve pompásan, esztétikusan lapozható hús száraz, de kevés zsírja igen jó ízt ad. Diszkrét aromája egyedi, én magam még nem tudtam hasonlítani, talán diós, vagy mandulás ízt vélek felfedezni. Mindenesetre nagyon finom. Készítését el lehet hibázni, ha nem vesszük figyelembe diszkrét bájait, nagy hőre érzékeny jellegét. Nem tanácsos például a tárcsán zsírban sülő keszegek, pontyok közé belökni, sokáig sütni, túlfűszerezni, netán paprikásnak fél órát főzni. Ami a szintén száraz, de hatalmas ízű csukánál bejön, a süllőnél általában nem. A fentiekből az következne, hogy halunk legyen a legfrissebb, óvatosan sózzuk-borsozzuk, vajon zsengéljük, ennél többet nem tehetünk e kényes alapanyag érdekében. Ez még igaz is lehetne, de mégsem így van. Először is, nem biztos, hogy a friss süllő a legjobb. Ugyanis, egészen kiválóan eltartható. A jeges körülmények között történő akár több napos tárolás beérleli, íze fokozódik. Hangsúlyozom, itt a jó ízek fokozódnak! Gondolhatnánk azt is, hogy, ilyen jakabkagyló szintű alapanyag egyéni, zsenge ízét ne tegyük tönkre pácolással. A Jakabkagylót is marinálják. A süllőt is érdemes. A jó pácolás a süllő sajátságát továbbvivő ízvilágot nyit, illetve rendel a halunk mellé. Ennek a posztnak egy ilyes mellérendelés a témája, egy példa a számos lehetőség közül. A süllő mellé tehát a citromot rendelem. Ez klasszikus, hiszen citromot legtöbbször ad az ember a sülthalhoz.A második szereplö azonban a marokkói citrom. Az is ismeretes, azonban valamiért kevesen használják, pedig készítése, használata igen egyszerű.

2.JPG

Só és citrom. Ennyi. Bevágjuk a citromokat, megtömjük sóval, üvegbe gyömöszköljük, leve elönti majd. Ha mégsem,citromlével felöntjük. Lehet kicsit fűszerezni is, de nem fontos. Lényeg, hogy egy hónapig érleljük, utána még két hónapig csúcson van. A citrom íze elképesztően elmélyül, héja és leve ízben egyesül. Héját szokták fűszerezésre használni. "Metélj sós citromot is belé"-mondja 17.sz-i szakácskönyvünk. Szirupszerüre sűrűsödött leve is jó szolgálatot tesz, pácoló sóként alkalmazva.

3.JPG

5.JPG

4.JPG

6.JPG

Van tehát egy bő kétkilós tiszai süllőm két oldala.

7.JPG

Ezt grillezhető darabokra szelem. A citrom héját, fokhagymát felaprítom.

8.JPG

A halat megkenem a sűrű, sós citromlével. A továbbiakban sót nem használok.

9.JPG

Tejföllel keverem a fűszereket. A halat e citromos, fokhagymás tejföl pácba teszem, két napra, lefóliázva.

10.JPG

11.JPG

A pácból kivéve, megtisztogatom, előkészítem a japán stílusú grillezéshez, vagyis több, vékony nyársra húzom a szeleteket. Érzékeny panírom miatt ugyanis rácsot nem használhatok.

12.JPG

Harmadik szereplő ugyanis egy finom panír, amely a süllővel és a citrommal is összhangzik. Úgy gondoltam, az olajosmagvakból készült, pirult kéreg lesz a csucsu. Ehhez a filék egyenesebb oldalát tojásfehérjével megkenem, és egyik adagot szezámba, másikat frissen tört mandulába mártom.

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

Kezdődhet a grillezés. A pácban a hal már félig elkészült, csak gyengéd pirulásra van szükség. 

18.JPG

19.JPG

20.JPG

Mondhatnám, hogy a nyársról gyorsan lecsipegetve befaltuk az isteni finom halat, a képsor azért szakad itt meg. Valójában a befejező képek, a tálalás is, valahogyan elvesztek. Elég az hozzá, hogy még grilleződött kápia, krémesre fokhagyma, fürtös paradicsom. A hal pácoló tejfölét mártássá alakítottam, a szeletek alá tettem egy kis réteget, a sült kápia csíkokban kis halomban, saját levével öntözve, megszórva kis pirított mandulával. Díszítettem még nagyon vékonyra nyesett marokkói citrommal.

A tálalás fotóját mégis megleltem:

P1200921.JPG

62 komment

Címkék: frakk marokkói citrom japán grillezés

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr565553511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.07. 07:41:04

Ehhez nem lehet mit szólni! Csucsu.

2013.10.07. 08:28:53

Már éppen el akartam hirtelenkedni a fagyasztóban lévő hasonló adottságú fogast, de akkor előbb most megyek citromot venni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.07. 09:11:08

Ez fantasztikus! Csak ne lenne olyan felháborítóan drága a citrom :(
Süllőcske halai mindig csodásak - mondhatnám csucsuk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.07. 09:18:02

Igaza van Süllőcskének: miért is nem használjuk a sózott citromot, amikor annyi ételbe lehetne tenni. Én a vejem által ismerem, de ő úgy harapja a citromot, mint mi az almát ...

Topy 2013.10.07. 10:42:19

háááát...hát! :) ez nagyon ott van!
:)

medvedr 2013.10.07. 13:38:13

És azt a kurva életbe!

Isley 2013.10.07. 19:03:36

Azanyja! Ha majd szóhoz jutok, egyetértek az előttem szólókkal :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.07. 19:32:06

Szép estét!
Ez egy remek étel, csucsu, és nem tudom fokozni. Gondolom, biztosan volt pár végig töprengett délután, és talán egy-két kísérlet is, mielőtt a mester kiadta a kezéből a remeket.
Köszönjük Süllőcske!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.07. 19:35:02

Kettő kardinális kérdés: A tejfölnek mi a szerepe a hal érlelésében? Kezeletlen citromból készült-e az alapanyag, és ha igen, hol vettél olyant?

süllőcske 2013.10.07. 19:46:57

Jó estét! Köszi, hogy tetszik a süllős étek.
A tálalás elveszett képeit sajnálom, ez bibi, de oda se neki! Majd lesz még ilyesmi, pont így nem, mert ismételni, annyira nem érdekes. Majd lesz új élmény!
Azt szeretném még toldani, hogy a mandulás adag volt igazán jó visszajelzője az elképzelésemnek, az telibe talált. A szezám annyira nem tárult fel, különösen nem a sós citrom viszonylatában.
Anyám, ettől függetlenül, bólogatott, és ez nekem elég, hogy ezt az ételt megtartsam.

süllőcske 2013.10.07. 19:56:02

@Waka: A tejfölnek a tejsavak a fő érlelői.A hal pórusait pedig kiválóan tömíti a kazein, illetve szépen kivezetett pirulást adhat. A citrom
kezeletlen, hazai nevelésű gyümölcs, csak ilyet használok. Nekünk nem hiszem, hogy probléma a bio citrom beszerzése.

süllőcske 2013.10.07. 20:00:30

@Waka: Bocsánat, szóval egy "biokör"-ön belül jutottam a gyümölcshöz.

süllőcske 2013.10.07. 20:37:49

Wakával való gondolatváltásunk eredménye az, hogy egy ilyen étel, sajnos, egyike a legdrágább ételkészítéseknek. De hát, ilyennek is kell lennie..
Egyszer-egyszer.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.07. 21:17:50

@süllőcske:
Azért remélem nem tagadsz ki, ha felvetem, hogy ezt a pácolást talán más fehér, önmagában jellegtelen hússal ( pl. csirke mell ) is meg lehetne próbálni? Elgondolkodtam rajta, vajon a pác a halhoz hasonló érlelődéssel járna?

medvedr 2013.10.07. 21:27:05

@süllőcske: Joghurttal akkor még jobb?( Mi szoktunk nagyon curryporos joghurttal csirkét pácolni és sőrtésztaként ilyenben sütni.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.07. 21:42:42

@látjátok feleim szümtükkel: A csirkemellel MINDENT meg kell próbálni, hogy ehető legyen :)
(Ez csak az én személyes véleményem és nem tükrözi a blog hivatalos álláspontját)

süllőcske 2013.10.07. 21:46:06

@medvedr: Joghurtot akkor használok, amikor nem tisztítom le a húst, hanem még belisztezem,stb, és zsiradékban sütöm. Az nagyon jó.
A süllőnél más panírt terveztem. A tojásfehérbe ragad a magos panír. Lehet még szottyosra főtt rizst turmixolni, és ebbe a "csirizbe" mártani a kívánt őrlött réteget, az is csucsu.
Végeredményben, elérkeztünk az érdekes bundák témaköréhez.

süllőcske 2013.10.07. 21:52:52

Amúgy, ma rántott őzlábgomba, déli tőke, csiperke, tinta volt a vacsora. Van gombácska, rendesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.07. 21:59:09

@süllőcske: Itt nő az utcán, de nem tudom milyen - hát ott marad.

süllőcske 2013.10.07. 22:07:47

@Andrass9: A gombákat Anahita szedte, mivel én most nem érek rá, Ő csodás Hátországot teremtve segít, mindenben.
A fagy jövetelével is Ő volt, aki jóanyám intelmét, a termények behordását megvalósította, így kevés veszteségünk lett. Hála az asszonyoknak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.07. 22:34:37

@süllőcske: Jók az ilyen asszonyok! Isten áldja őket!

Llychllyn 2013.10.08. 13:48:04

@süllőcske: Hajaj, a gomba... Nálunk őzláb és csiperke került, a tuskógombára még várok, titkon pedig remélem, hogy egy kis sötét trombitagomba is kerül még. Sajna a gévagomba most ki van lőve, ellopták a biciklimet, gyalog meg biztos nem megyek le az ártérig (pedig szép az út, bicajjal az a tíz kilométer sem tart sokáig, az idő is jó, de hát így jártam)...

Na, ha már kocsma, egy pálinka nem árthat búfelejtőnek.

Topy 2013.10.08. 15:35:43

@Llychllyn: kellett neked a kocsma előtt, lezáratlanul hagyni azt a bringát...

süllőcske 2013.10.08. 18:31:50

@Llychllyn: Majd lesz másik drótszamarad!
Hanem a fűzfatüdő az idén finomabb, mint ősszel szokott lenni, velős, szaftos, képes voltam három nap is enni zsinórban. Sülő hús mellé is betettem, a vége felé, jó falatnyi kockákban, nemcsak rántva, hanem így, kisebb, nagyobb raguszerűen is. Jó volt.
És ez az óriás csiperke! Ez is olyan jó, húsos, a csiperke íz netovábbja! Bizony, a termesztett ehhez képest semminek látszik.

süllőcske 2013.10.08. 18:38:52

@Llychllyn: Melyik folyó ártere van a közeledben?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.08. 19:17:35

@Llychllyn: Kapsz egy kis meggyet, de legközelebb ne a kocsma előtt hagyd a bringádat...

2013.10.08. 19:22:20

Bicikli olcsón eladó, fél liter birspálinkát beszámítok... ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.08. 19:40:42

@pizzaszeletvágó: Sejtettem, hogy valami közöd van hozzá ... :)

medvedr 2013.10.08. 19:54:29

@pizzaszeletvágó: Mindjárt hozok egy kis kméti barackot. Küiönben meg nem is, van már bicajom csak soha nem hasznãlom.

2013.10.08. 20:15:56

@medvedr: azért a barack jöhet, de ne bicajon, mert akkor sose ér ide :)

Llychllyn 2013.10.08. 20:56:37

@Topy: Rosszabb, hülye módon a biciklitárolóban hagytam:)

@Andrass9: Köszönöm, kocsmáros úr!:)

@süllőcske: a Duna, van egy rész a Lupa-sziget felé, ami minden ősszel tele van gévagombával (sajnos tavaly nem volt nálam fényképezőgép, de szerintem egyetlen fán akadt vagy húsz kiló gomba). A Szentendrei-sziget végén, talán Kisoroszin is van egy jó kis rész.
Ha mégis kijutok, ezt a hús mellé dobálós módszert kipróbálom vele, a rántással nem piszmognék (bár ha lesz őzláb, úgyis nekiállok).

@pizzaszeletvágó:
Azért a birsből ide is juttathatnál, most kell kihasználnom az alkalmat, és jól berúgni, mert nem fenyeget a veszély, hogy elzakózom a bicajjal.:)

youlopukku 2013.10.08. 21:49:12

ez igen!mindenféle fizetett ,nem fizetett,sznob,müsznob,"mások által csinosnak mondott"gasztroblog csak vokálozhat e mögött.amíg ilyeneket olvashatok itt.

süllőcske 2013.10.09. 11:41:03

@Llychllyn: Na tessék, tegnapról mára ellopták az egyik biciklinket!
Mindegy, van még négy darab. Ez egyébként valami nyereménybicaj volt, hihetetlenül elépített, teljesen használhatatlan eszköz. Szeeegény tolvaj hülyét fog kapni tőle. Térde bele fog érni a kormányba, ami, ha elengedi, kipördül a rossz elosztás miatt. Cipőorra kopogni fog az aszfalton, fékezni nem lehet vele, minden állandóan lelazul rajta, vagy letöredezik minden kütyüje.
Szándékos gyalázása lehetett talán a kerékpárgyártásnak? Nem véletlen lett "nyeremény" belőle. Új gazdája is majd szerencsétlenségnek fogja érezni ezt az éjszakáját.

2013.10.09. 13:14:51

@süllőcske: azt már szétbontották...

Néhány gyöngyszem, bicikli lopások! :)

www.youtube.com/watch?v=C0ldu6auLGo

www.youtube.com/watch?v=hsqMMCSSUi4

2013.10.09. 18:20:48

@látjátok feleim szümtükkel: a 3. képen az a Csepel! Az kell nekem! Én ilyenen tanultam:
p1.vatera.hu/photos/b9/8f/eaa6_3_big.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.09. 19:16:03

Van két női vázas ebből a korból, sőt öregebbek is valamivel ( legalább 60 ), az egyik kerek, a másik V vázas. Melyiket kéred? Állapot hasonló. Igazolványok vannak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.09. 19:21:00

@pizzaszeletvágó: Jók voltak ezek a bringák. Ha jól megnézed, még alvázszáma is volt :)

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam is van a pincében egy. Feleségem nem engedi, hogy kidobjam. Azon tekert gyerekkorában!

Llychllyn 2013.10.09. 20:19:50

@süllőcske: Ez valami járvány lehet, egy ismerősöm biciklijét is a napokban vitték el.

Sajna az enyém egy elég masszív, jó gép volt, ha vacak lett volna, hát vigyék, de most ki kell találnom, hogy miképpen tehetnék szert egy jól összerakott, ám szarnak kinéző biciklire:)

Én is Csepelen tanultam, azt is ellopták. Volt még egy bmxem is kiskoromban, de szerintem az is csepel volt (azt kivételesen nem lopták el, csak elajándékoztam).

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.09. 20:29:35

Nem biztos, hogy a szarnak kinézőt nem viszik el. Volt egy száz éves orosz női kerékpárunk, csúnya sárga színű ( ez fontos ). Egy este a bolt előtt maradt fél percre lezáratlanul, és eltünt. Jó hosszú idő után megláttuk a közelben lakó megbuggyant öregecske mérnök, a túlélő portáján ( a színe alapján ismertünk rá, ilyen csúnya sárga másnak nem volt :)), szegény elvitte, mert már nem nagyon bírta a gyaloglást. Mellesleg azért hívták túlélőnek, mert a megbuggyanása után nem törődött a háza állapotával, és a végén majdnem ráomlott. Nem kértük vissza tőle, mivel volt több kerékpárunk.

Az egyik öreg kerékpárunkat is ellopták pedig az egy udvaron volt, igaz a kapu meg ki volt nyitva, de az szerencsére megtaláltam a vasútállomáson. Gondolom sietett a kölcsönvevő a vonathoz.

2013.10.09. 20:48:57

@Llychllyn: néhány javaslat, hogyan nézzen ki az a bicikli
hát persze, hogy Amszterdam :)
olyanokkal járnak, hogy eszméletlen
(félmillióan legalább)
www.dutchamsterdam.nl/2406-amsterdam-considers-above-canal-bike-parking

sógorom mesélte, ha időnként kitakarítják a csatornát, csak úgy jönnek elő a bicók a víz alól. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.09. 21:01:37

@pizzaszeletvágó:

A gyerök kezdő egyetemistaként bicikli buzi volt, és biciklitervező akart lenni, volt is valami elektromos visszapótlásféle képzelgése is, oszt végül úgy gondolta a négy kerék csak több, mint a kettő.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.09. 21:09:31

@látjátok feleim szümtükkel: Életrevaló fajta. Már akkor rájött, hogy két kerékkel túl könnyű felborulni ...

2013.10.09. 21:27:37

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

Jól döntött a gyerek. Van ahol nincs ki a négy kerék.
Lásd a cikkben az első képet. ;)

valakiblogja.wordpress.com/2013/01/26/orban-viktor-mit-latott-kecskemeten/

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.09. 21:40:29

@Andrass9:

Tudod azt mondják, hogy saját kárán tanul az okos.
Nos amikor 20 éves kora körül a haverokkal bicikli túrára ment a Mecsekbe, az első nap lezúgott a hegyoldalon, és átugrotta a biciklit, akkor kénytelen volt megtanulni. Egy hónapig sebes volt a két karja, a két térde, meg még itt-ott akadtak rajta súrolt sebek. Érdekes, hogy autóval sosem volt még annyira "bátor", mint a bringával.

2013.10.09. 21:49:44

@látjátok feleim szümtükkel: még jó, hogy annyival megúszta.
Van most ez az új "sport", a downhill, csak lefelé mennek a hegyről, felfelé nem, azt nem bírja a szívük, de azt minél veszélyesebben.
www.zimbio.com/pictures/esWwCsj_UHw/National+Downhill+Mountainbike+Championships/C2krWQFJ11X/Tim+Mackersy

Fiam imád a hegyekben bicózni, de ő csak túrázik, élvezi a tájat, a teljesítményt, és nem rongálja közben a környezetet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.09. 21:55:41

@látjátok feleim szümtükkel: Én már gyerekkoromban is "beszari" voltam. Bringáztam, motoroztam, meg túráztam, de soha nem mertem vagánykodni.
Igaz, hogy még eddig semmim sem tört el ...

2013.10.09. 22:10:46

@Andrass9: az öregkori csontritkulásban még bízhatsz. Vagányul lemész a lépcsőn, vagy egy vagány hólapátolás közben megcsúszol, vagy vagánykodva elmész abba a kisboltba, ahol magas a járdaszegély, és. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.09. 22:26:45

Alma nem szokott messzire esni a fájától. Én is leestem 16 éves koromban úgy a kerékpárról( az öregről ), hogy a bal arcfelemre estem. Ráadásul a vagánykodásom volt az oka. Úgy néztem ki, mint akinek behúztak egy nagyot. Kisebbnek a gyerek is olyan volt, hogy az első tavaszi napon rögtön baleset érte. Valahogy aztán kinőtte, és felnőttként óvatossá vált. Érdekes módon csontunk még eddig nem tört.

Llychllyn 2013.10.10. 00:51:36

@pizzaszeletvágó: Voltam kétszer is odakint, na, ha így néz ki egy gép, azt nem lopják el.
A hátrány az, hogy Hollandia viszonylag (kurvára) lapos, én meg szeretnék a hegyekbe menni, a tanyabájk váltó nélkül meg önszívatás lenne:)

De ha vennék egy új vázat, azt előbb minimum le kéne lódítani a lépcsőn, aztán smirglizni és két hónapra sós vízbe áztatni, hogy elég szarul nézzen ki.

@látjátok feleim szümtükkel: az semmi, én azt az egy hónapos sebes térd - sebes kéz stb. dolgot GYALOG tudtam megoldani (ügyes vagyok, na), hogy melyik hegységben, azt már meg nem mondom. Leestem valami lejtőn, kavicsos részre.

Kb 15 éve volt, utána jópár évig ott maradtak emlékeztetőnek a hegek :)

susztertangó 2013.10.10. 06:46:59

@pizzaszeletvágó: Rendszeresen sétálunk a 3as 6ár hegyen, a Fenyőgyöngyétől indulva fel az Árpád kilátóhoz, tovább az Oroszlán szikla (fejetlen) felé, majd a Vitorlázó reptér mellett el le a Balázs vendéglő emlékéig(onnan némi sör vételezése után haza).Az Oroszlán szikla melletti lejtős hepe-hupás gyökeres-köves úton szoktak lezúdulni a hátunk mögül az MTBsek. A fene vigye a jó dógukat egyse dudál csenget vagy fütyöl, képesek csak úgy elsüvíteni köztünk, ha oldalt lépünk kikerülve egy gyökeret nekünk jön az a gyökér... :-(((

2013.10.10. 14:50:51

@susztertangó: megvan az élmény nekem is :(

2013.10.10. 15:06:11

@susztertangó: megvan az élmény nekem is :(

2013.10.10. 15:07:01

***azért nem ekkora élmény :) ***

2013.10.27. 19:34:14

Szép. Jó, hogy nem veszett el. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.27. 20:06:42

Ennek az utolsó föstménynek mi a címje?