Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Villámbab

2013.10.03. 07:00 Andrass9

Nem tudom másképp nevezni, feleségem villámkajaként fõzte és jó volt. Sajnos Babette_ nem lelkesedik érte, de remélem azért megbocsájt. Különben is kell egy kis diétás étel a kacsasült után!

Még terem a zöldbab a kertben és idõnként begyûjtök egy nagy marékkal. Ebben az esetben ez a marék lett vagy 40 deka. Éhesek voltunk és gyorsan kellett valamit enni. Ilyen kevés babot hamar meg lehet pucolni, pláne, ha fiatalon szedtem le a bokorról.

A szálkásságára azért figyeljünk. Egy kis lábasban kb egy deci enyhén sós vizben megfõztük/pároltuk a babot. Amíg az fõtt (10 perc teljesen elegendõ!), egy kis serpenyõben fõtt füstölt császárhúst pirítottunk egy kanálka vajon (ez volt a hûtõben), de bacon is megfelelõ lenne.

Két tányérra való bab jött össze, ami kettõnknek pont elég.

10.jpg

Megszórtuk a sült császár darabkákkal (én még egy kis vajat/zsírját is locsoltam rá). Erre már csak a pirított prézlit (amit a legutóbbi barátfülébõl a hûtõbe mentettem) és egy adag tejfelt tettünk. A prézli kifejezetten kiemelte a zsenge roppanós zöldbab ízét!

12.jpg

Az étel és a poszt is gyors és egyszerû lett ...

Update!!!

Találós kérdés:

Aki kitalálja mi ez, és hol van, annak nem kell babot enni, és kap egy virtuális pecsenyekacsát.

november104.jpg

Segítőkép:

november102.jpg

55 komment

Címkék: találós kérdés császár zöldbab tejfel prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr975548407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 07:13:42

prézlivel különösen durva.

nekem is van ilyen, de csak a kifejezetten zöld baból szeretem (ld nem sárga), fokhagyma, kakukkfű, leveskocka, olaj, kevés vízzel megpárolva. de oszt annyi.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 07:15:05

(úgy jön le, mintha én olyan válogatós lennék, pedig nem is)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.03. 08:12:07

@Babette_: Nem bántásibul mondtam, csak úgy rémlik, nem vagy jó barátságban a zöldbabokkal. Ez pedig nagyon kevés plusz fűszert tartalmazott ahhoz, hogy elrejtse magát a babot.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 08:14:32

@Andrass9: érdekes ez a kommunikáció: egyszer leírtam, hogy tavaly kissé sok lett nekem a zöldbabból, és az jött le, hogy nem szeretem? tényleg nem az első választásom, ha választani lehet, de hogy ne szeretném...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.03. 08:49:53

@Babette_: Most nem keresem ki a kommentek közül, de több, mint egyszer írtad már, hogy nem vagy oda a zöldbabért, és meg is indokoltad a túltermelési válsággal. Csak sajnálom, hogy nem tudlak ezzel az alapanyaggal megörvendeztetni. Én sem örvendenék egy töltött karalábétól, pedig milyen sokan szeretik :)

Fenchurch68 2013.10.03. 10:09:11

Hétfőn leszedtem a maradék spenótot, rengeteg volt, órákig csipkedtem a leveleit. Közben találkoztam kétféle poloskával, dundi, zöld hernyókkal, és két akkora pókkal, ami még a mi kertünkben is meglepő, pedig tele vagyunk cselőpók-üregekkel :)
A népnek klasszikus, turmixolt, tejes-zsömlés változat lett, viszont magamnak épp csak megpároltam, és megszórtam apró kockákra vágott füstölt tofuval, meg egy kis kecsketúróval, áldassék a csirkés-kecskés néni neve. Nagyon finom volt. Szuper ötlet a prézli, nemsokára jön a kelbimbó, azt így fogom csinálni!
A csirkés néninél egész nyáron nagyon kevés tojás volt. Először azt gondolta, hogy a frissen beállított hatvan tyúknak még idő kell, hogy tojjon. Na de ennyi?! Gyanakodott menyétre, nyestre, de hát azok a tyúkokat is kinyírnák. Tegnap jött rá, hogy a kecskék eszik ki a tojóládából az összes tojást...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.03. 10:21:25

@Kató néni: Hát ilyet se hallottam életemben!!
A kecsketúrós párolt spenót finom (a tofut kihagyom).

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:24:30

@Kató néni: bér sokan teszik, de nem kéne a kecskéket a tyúkokkal együtt tartani. nem csak az említett eset miatt.

az én idei tyúkjaimnak se akaródzik tojni, pedig már 24 hetisek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:25:43

@Andrass9: így van. de ez nem jelenti, hogy nem szeretem.

de lehet, hogy csak mást jelent neked a nem szeretem. nekem a nem szeretem kaja a két PK, aminek nemmondjukkianevétse.

2013.10.03. 10:26:23

izé... legalább egy kis hagymát alá ;)

Az alapanyagról szólva én már eljutottam oda, hogy a zöldbabot, ami sárga, csak palóclevesben eszem meg. Azt kétpofára, de másképp nem.

Régebben rendszeresen csináltam a snassz sülthús+rizs mellé egy szaftos zöldbab variációt, hagymán, majorannával, fokhagymával, tejföllel, de már azt sem szeretem.

Elfogadom, hogy vannak olyan emberek, akik meg tudják így enni. Anyám is ilyen volt. A kedvenc zöldbab receptje a "zöldbab bárhogy" volt, de legalább kétnaponta. Valószínűleg ez is hozzájárult a felnőttkori ízlésem kialakulásához. :)

Fenchurch68 2013.10.03. 11:11:26

@Babette_: :D mindkét PK nekem is a Tudjukki kategória. Viszont sajnos rajtam kívül mindenki szereti, úgyhogy gyakran kell főznöm.
Annak idején én is furcsán néztem a nénire, hogy így összezárja a tikokat meg a kecskéket, pedig lenne lehetőség külön tartani őket. (Télen fűt nekik, talán ezért van az együtt-tartás, ezt nem tudom, hogy tényleg szükséges-e. Mármint fűteni. Hősugárzóval. Aztán éjszakánként meg nyolcszor felkel, és kimegy, hogy nem gyulladt-e ki a szalma. De hát ő az a néni, akinek ezen kívül még huszonhét macskája is van, az ilyen mindenre képes.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.03. 15:21:37

@Babette_: Azokat én sem eszem meg :) De az egy másik kategória, mint a zöldbab.
@pizzaszeletvágó: Ez fura - az ember izlése tényleg változik. Régen alig ettem zöldbabot, most meg termelem hatszázzal. Esszük főzeléknek, lerakva csőbe és a fenti formában is.
@Kató néni: Feleség szereti a PK-t. Én olyankor elmegyek itthonról ...
27 macskát én is elfogadok, de kecskét és tikot nem tartok :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 15:35:53

@Kató néni: papírkutya anyuka.
leírni nem tudom, nemhogy megfőzni...és aki szeret, nem is kívánja tőlem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.03. 22:02:42

Szép estét!. Csak köszönök, kicsit kivagyok. Majd holnap benézek.

2013.10.04. 12:37:42

@Andrass9: basszus a hol van-t nem tudom, de tudom mi ez! Egy hozzávetőleges tippem van a hol van-ra is, de ott nehéz ilyen tisztán, múzeumi körülmények között, működés nélkül látni, mert szinte mindig használatban van. Egyelőre nem mondok semmit, hagyunk mindenkit játszani... :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.04. 13:14:26

Szép napot!

Az a kis rács elől egészen olyan, mint amin az anyám tartotta a vasalóját, mármint a faszeneset. De volt egy másik tartónk is, háromlábú vas háromszög, azon a szabadban főztek.

Fenchurch68 2013.10.04. 14:03:57

@Babette_: Jó, jó, ebben pont papírkutya, minden másban viszont kemény vagyok, mint a vídia; de egyébként mindent megesznek, amit eléjük teszek, úgyhogy a PK belefér néha. Sokkal kevésbé válogatósak, mint én. (Mondjuk ha más főz rám, én se válogatok.)
Ma reggel kinyitottam az ablakot szellőztetni, és valami elképesztően tömény kecskeszag jött be. Némi nyomozás után rájöttem, hogy az anyósom kiakasztotta az ablakunk elé szellőzni a kabátját, amit a tyúkos néninél összedörgölőztek a kecskék:)
A képen talán valami sütőszerkezet lehet, a fellelés helye meg az egyik skanzen, mert gyanúsan tiszta :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.04. 15:07:08

Szerintem a Pecsenyekacsa Múzeum reneszánsz termében készült a fotó, ahol Mátyás-korabeli konyhai szerszámok láthatók, a füstöskonyhák korából. Sok ilyet láttam Nagyszakácsiban a Királyi Szakácsversenyen.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.04. 16:32:46

@PO:
Remélem ebben a Pecsenyekacsa Múzeumban reneszánsz kori pecsenyekacsákat nem állítanak ki.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.04. 17:02:12

Megjött az elemes metszőolló!
Nem rossz, de kell rajta némi átalakításokat végeznem. Sajnos a gyártó az idióta amerikai biztonsági gyakorlatot alkalmazta, így azután az ollót használni nem igazán lehet. Ki kell belőle iktatni egy védelmi kapcsolót (szerencsére közönséges duct tape jó lesz - azzal mindent meg lehet javítani)!
A vártnál sajnos lassabb, de majd a valós tesztnél vizsgázhat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.04. 17:21:29

Pocsék volt a mai nap! A tegnap éjjeli fagy elvitt vagy 30 kiló paradicsomomat, a maradék paprikámat és padlizsánomat, valamint egy teljes ágyásnyi zöldbabot :( Pedig mindössze -0,5C volt az éjjel 1m magasan.
Az alma, petrezselyem, cékla, zeller, birskörte szerencsére túlélte a fagyot.
Rosszkedvű vagyok ma ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.04. 17:30:43

@Andrass9:
Én jól tudom használni, mivel a biztonsági zár kikapcsolása után egy kézzel lehet a két működtető gombot nyomi, és vágni. Nekem bevált. Persze nem olyan gyors, mint egy kézi olló, de akinek fáj a keze, az örüljön, hogy más erösködik helyette.

Erre csak kb. méter magasság felett fogott a fagy, pedig itt sem volt nagy. Azért hozzátok közelebb volt a napi minusz csúcs. Mellesleg a banán kb. két hete kezdte nyomni a bimbót, szinte szemmel láthatóan nő, és nem fagyott meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.04. 18:18:57

@látjátok feleim szümtükkel: Nem véletlen hívják a környéket Hidegkútnak ...
Hogy törjön le a keze, aki idehozott :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.04. 19:19:32

@Andrass9: napok óta mondják, leszedhetted volna
:(
:)
nálunk is volt fagy, érdekes módon a föld felett közvetlenül nem, csak olyan 30-40 centi magasságban vitte le a paprikákat.
és! megmaradtak a chilibokrok, meg pár almapaprika bokor. magam se értem.
bár én mindent leszedtem tegnapelőtt., de örülök, hátha a rajta maradt zöldek még beérnek

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.04. 19:53:25

Szép estét!
Nálam mindent vitt a fagy kevés csilit mentettem ecetes paprikának, meg ujjnyi cukkiniket valaminek.
Kinn voltunk a hegyen is, egy nagy diszperzites vödör birsalmát hoztam, meg a többiek még vagy 30 kilót. A maradék fél mázsát jövő vasárnap szedjük le.

Pinka-Panka 2013.10.04. 20:19:00

András ez a zöldbab jó, nem is kell túlragozni mindent!

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.04. 21:03:25

@Pinka-Panka:

Nem mondja senki, hogy ez a bab nem jó, csak nem mindenki szereti a babot. Én szeretném, de most valamiért nem jó ha eszem. A nagyon zsenge nem árt, de ha kissé feljettebb, panaszt okoz. Egyébként a kiegésztő kép szerintem nagyon érdekes, nekem az a fazék féle tettszik. Szerinted az kukta féle lehet? A kinézete olyan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.04. 21:11:03

@látjátok feleim szümtükkel: Az nem fazék, hanem lábas! Nem látod, hogy lába van??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.04. 21:15:15

@Babette_: Ami nem volt teljesen zöld azt leszedtem. Tavaly még a zöldet is behordtam (koktél paradicsomot) és a tél folyamán lassan beérett egy nagy tálcán a nappaliban. Mindig jutott levesbe, főzelékbe egy-egy paradicsom!
Nem hittem, hogy a bogyó is átfagy. Itt a teraszon csak -0,5C volt éjjel, de ezek szerint a kertben hidegebb volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.04. 21:16:55

@Waka: Birsből 10 kiló lejött az éjjel magától. A többit talán holnap leszedjük.

Pinka-Panka 2013.10.04. 21:19:40

@látjátok feleim szümtükkel: én úgy érettem, hogy nem kell túlragozni, hogy lehet ételeket egyszerűen és nagyszerűen is elkészíteni. Van ami ne kíván nagy szakértelmet, s aránylag fino étel kerekedik belőle.
Valóban nem mindenki szereti a babot, hallottam akik pürésitve eszik, hogy ne ártson, én azt vallom, azt együk ami jól esik. Magam szeretem ezt a fajta zöldbabot.

Fogalmam sincs mi fazék féle van a képen, nem is tülekedtem, mivel kacsa a főnyeremény, így gondoltam fejtsék meg akik szeretik a kacsát nagyon:) Viccet félre téve tényleg nem tudom...várom a kitalálóját, hogy közölje velünk.
Meg is hívom egy sörre:)

Pinka-Panka 2013.10.04. 21:21:56

@Andrass9: semmit, mert volt sonkás tészta maradvány, még mindig van, kertben voltam és téliesítés ezerrel. Ja, most jut eszembe, hogy egy sertés pörköltet csak odaraktam, a férjemnek, amihez holnap kelkáposzta főzelék lesz.
Holnap még marha húslevest főznék. Meg valami pitét, még nem tudom.

Pinka-Panka 2013.10.04. 21:25:19

A betűket szépen elhagytam, elgémberedtek az ujjaim ma nagyon. Elnézést a sok hibáért, megyek is lefeküdni. Jó éjt nektek!

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.04. 21:28:22

@Pinka-Panka:

Az a pürésítés eddig nem jutott eszembe, kösz a tippet. Jó éjszakát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.04. 21:36:04

Hogy ez a bigyó hol lehet, azt én bizony meg nem mondom. Valami nagyobb állat (malac, ürü, esetleg ökör) sütésére szolgálhat. A rács a tűzifa alá van, hogy jobban kapjon levegőt. A lábas talán a pác lehet, netán jóféle sör, amibe a hús kenegetésére szolgáló beirdalt szalonnaszeletet mártogatják.
Talán.

medvedr 2013.10.05. 07:59:26

Az Enterprise űrhajó javító készlete? Valamelyik Klingon bolygón van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 09:58:00

@medvedr: A pótalkatrészeket egy újabb képpel kiegészítettem.

Pinka-Panka 2013.10.05. 20:11:17

@látjátok feleim szümtükkel: én sem magamtól tudom, egy vendégem volt épp most a visegrádi szanatóriumban és ott okosították ki, hogy amit nem tudunk jól megemészteni, azt ha pürének kipróbáljuk, talán jobb, ha úgy sem akkor viszont búcsúzzunk el tőle...szerintem ki kell próbálni, akinek muszáj, belegondolva, nem is kell agyonterhelni a szervezetet feleslegesen. Én is így vagyok vele, de pl a keresztanyám a mamut combot is elrágta, sosem volt ilyen panasza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 20:17:26

@Pinka-Panka: Vajh milyen lehet egy pürésített pacal vagy körömpörkölt ....

Pinka-Panka 2013.10.05. 20:21:00

@Andrass9: jajj Te András, most nem éppen erről van szó:) főzelékek, levesek...

2013.10.05. 21:31:39

@Pinka-Panka: Majd ha már nem emlékszem, hogy mit is írtam az előző kommentemben, de jól fog esni az a püré... ismét. Második gyerekkoromban. :)

@Andrass9: Én ettem már pörköltpürét! Egy fogászati action miatt. Finom! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 21:55:19

@medvedr: A fazék egy 1700-as évekbeli vasból készült, kuktaszerű edény, és Fraknó várában, a hercegi konyhában található, ugyan úgy, mint a nyársak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 21:56:16

@pizzaszeletvágó: Szerintem olyankor bármi finom, csak ne kelljen rágni!

medvedr 2013.10.06. 13:12:19

@Andrass9: Voltam ott, nagyon tetszett az egész, erre speciel nem emlékeztem.
süti beállítások módosítása