Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: No. Most hogy ennyit pofáztam: Készítettem egy fantasztikus szuvidált BBQ sertés oldalast 10 ember... (2022.06.25. 20:42) Hamburger a mozdonyban
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nálam nagyon rég volt ennyi hely utoljára, hogy cukkínit növesszek :) (2022.06.18. 21:29) Húsos lepény
  • Waka: Tálalva! (2022.06.10. 21:26) Parasztebéd
  • Waka: Tálalva! (2022.05.30. 14:55) Délszláv ponty
  • Waka: Kész az ebéd! (2022.05.20. 10:30) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (39) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (7) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (478) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (21) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (9) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (57) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (98) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (141) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (7) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (90) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (227) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (129) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Az amur sorsa

2013.09.27. 07:00 Andrass9

Babette_ kommentelte, én meg megsütöttem.

"felszeleteltem, 1 órát áztattam jó fokhagymás tejben. lesóztam, majd áthúztam jó sûrû palacsintatésztán és kisütöttem. rizs, tartármártás.

most egy jóllakott óvodás vagyok. ez egy jófajta hal. "

Mit tesz a sors, nagybevásárlásból hazafelé a CBA-ban amur patkók mosolyogtak a jégágyon. Mivel a napokban beszélgettünk róla, gondoltam megkóstolom. Vettem is 4 patkót - ezek olyan kisebbfajták voltak, de azt sem tudom mekkora halról beszéltünk. A rekord állítólag 40 kiló körül van. Nekem viszont ez a 30 deka hal elegendő vacsorára.

Elõkészítettem két girizd fokhagymát, tejet és a patkókat.

10.jpg

A fokhagymát megzúztam és elkevertem a tejjel. Belebuggyantottam a halat és kimentem a kocsit kipakolni, meg a paradicsomot meglocsolni kis káliumos vízzel (az állítólag gyorsítja a beérését).

11.jpg

Másfél óra alatt végeztem a kocsi kipakolásával és a locsolással. Ekkor egytojásos sûrû palacsintatésztát kevertem.

12.jpg

Persze közben besóztam a halat, de azt nem fotóztam le. Ez így pont eléggé sűrű, hogy ne csurogjon mindenfelé.

13.jpg

A patkót megmártottam benne,

14.jpg

(látszik, hogy nem folyik le róla a tészta), majd forró olajban sütöttem.

15.jpg

Persze kicsit túlsült, de azért a másik felét is megbarnítottam.

16.jpg

Volt a hûtõben még egy adag rizs, kis tejfel (amibõl tartárt kevertem) és sutty meg is ettem.

17.jpg

Finom hal, de nem egy nagy durranás. Én is jóllakott óvodás lettem :)

Szerencsére a patkók elég vastagok voltam, így megtaláltam benne az Y szálkákat (bordaszálkát nem találtam, csak gerincet) és a húsa nem száradt ki a túlsütés ellenére sem. A maradék palacsintatésztából feleségemnek sütöttem egy jó adag kakaósat (nem volt halíze), hamár nem eszik halat.

77 komment

Címkék: hal palacsinta fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr885532417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.27. 07:21:09

érdekes, nekem nagy durranás volt. mert olyan különleges a halhús állaga, mintha kissé zsíros lenne, de persze lehet, hogy attól volt, hogy tényleg zsíros volt, a tiéd meg nem,
és olyan, mintha laza hús lenne, közben meg mégsem esik szét sütéskor,
szóval nekem nagyon bejött.

és nekem a tészta is halízű lett, így én kidobtam, pedig én is azt terveztem, hogy a maradékból palacsinta lesz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.27. 07:22:16

és még azt is bírtam benne, hogy nagyok voltak a szálkák, így könnyen megtaláltam őket.

nekem voltak gerinc mellettiek is,
süllőcske, mitől ez a különbség? kor?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.27. 08:35:57

@Babette_: Most, hogy mondod - valóban, mintha zsírosnak tűnt volna, de annyira nem értek a halakhoz, hogy ez nem volt feltűnő. Nekem viszont nem tűnt lazának a húsa - inkább lemezesnek.
Mint írtam, az Y szálkákkal könnyű volt hadakozni, mert nagyok. A gerincből le és fel egyaránt kinyúltak a szálkák, mintha a farokrészt enném és a patkó két oldalában nem találtam semmi nagyobb vagy kisebb csontosat.
Nem bántam meg, hogy vettem - ha találkozom még ilyennel, veszek is újra.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.27. 12:54:20

Jó ebédhez szól a nóta?

Sajnos én nem az Amúr parján lakok, így osztán erre nem úszkálnak amúrok ( még patkó formájúak sem ), ezért kénytelen voltam egyszerű magyaros zöldbabfőzelékkel beérni.:(

2013.09.27. 13:59:14

@Babette_: @Andrass9:

Az amúrnak nagy szálkái vannak, ez az igazi előnye és valóban kicsit zsíroska.

Viszont ha sikerül pontyból nem kis 1,5 kilós óvodást szerezni, hanem igazi nagyot, és nem patkóba szeletelni, akkor abból is nagy csontként jönnek elő az Y szálkák, az íze meg lemossa az amúrt a pályáról.
Ha emlékeztek linkeltem már róla képet, most kiegészítettem olyannal, ahol látszik a rettegett "apró" Y szálka méret is. :) Direkt lefotóztam akkor. :)
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19665713-8c9a5209/user

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.27. 15:08:23

@pizzaszeletvágó: Ponty is finom, de ez az amur is remek volt. Szeretem, ha testesebb kicsit az a hal. A ponty zsírosából viszont finom a haltöpörtyű.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.27. 18:27:21

@pizzaszeletvágó: én a pontyot is imádom.
bár tudjuk a halhoz való hozzáállásomat.

süllőcske 2013.09.27. 19:31:39

Csatlakozom az amurt kedvelőkhöz.
Élt itt egyszer egy finn tag, aki a náluk népszerű melegfüstöléshez keresett itteni halat. Végül az amur jött be neki a leginkább, áradozott róla, mígnem én is kipróbáltam, teljes sikerrel.
Az akkoriban még meglévő Atka-szigeti, vízparti tanyánkon nagymenő party étellé nőtte ki magát a hátán kinyitott, egészben füstölt, 6-8 kilós amur.
Ha kész volt, ráccsal együtt kitettem a nagyasztalra, és mondtam: Gyertek, kicsinyeim, lakmározzunk! Hát, apuskáim, de jó is volt az!

2013.09.27. 19:57:54

@süllőcske: egy ilyen sztori után ki kell nyitnom egy füstölt hal konzervet... :)

süllőcske 2013.09.27. 19:59:40

A foghajmás amur kiváltképp finom, szép fehér, erős húsa köré harsány kérget lehet sütni, szövetközi, közepes zsírja zamatossá teszi. A csucsun aranybarna füstölény is pompásan foszlik, közüle könnyedén válnak ki a nagy, durva szálkák. Nem egy erőtlen hal, csak jó vízből legyen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.27. 20:00:11

@süllőcske: technológiját írjad lefele, de sokkal gyorsabban.

süllőcske 2013.09.27. 20:04:58

@Babette_: Minek? A siltnek, vagy a fistelénynek?

süllőcske 2013.09.27. 20:18:04

@pizzaszeletvágó: Csak egész nyugodtan. Jó az!
Én meg ma elterveztem, hogy sütök egy süllőt, iszom egy üveg bort, nem csinálok semmit. Mert úgy is most két napig nem alszom, hanem hajtom magam és mások abszurd kívánságait.Kellemetes szép estét, kedves kocsmaiak!

2013.09.27. 20:21:04

@süllőcske: ebben a sorrendben, ahogy kérdezed... :)

2013.09.27. 20:25:07

@süllőcske: helyes! a pihenés, ráhangolódás nagyon fontos, úgy kétszer annyi munkát is fele annyi idő alatt lekever az ember. Kreatív munkára gondolok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.27. 20:31:04

Szép estét!
Én magam kedvelem az amurt, tavaly a Körösből fogott példány nagyon finom volt. Az ilyen jól záródó kéregben sült hal különösen szaftos és jóízű tud lenni, és a fokhagyma is jól átjárja.
@süllőcske: Váljék egészségedre! Emlékszem, mikor Dinnyésen szaporítottuk, még az elbódított példányok is képesek voltak úgy meggörbíteni magukat, hogy beléjük tört a hátukba szúrt injekciós tű.

2013.09.27. 20:39:29

@Waka: mennyire gyakori ez a hal a magyar vizekben? Tenyésztik is, vagy csak vadon "nő"?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.27. 20:51:07

@pizzaszeletvágó: Az 1970-es években telepítették be a "kelet-ázsiai növényevő" halakat Magyarországra "hozamnövelés" céljából. Addig nem is volt vele, míg csak a tógazdaságokban voltak. Nem sok idő kellett hozzá, hogy kikerüljenek a természetes vizekbe. Az amurt főleg a vízinövények irtására telepítették. lévén az a fő tápláléka. Manapság szinte minden hazai vízben megtalálható, a horgászok is szeretik, jól küzdő hal, lehet vele birkózni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.27. 20:53:19

@Waka: Pont a kérdésedre nem válaszoltam. Tenyésztik, a pontyhoz képest meglehetősen egyszerű a mesterséges szaporítása.

2013.09.27. 20:58:05

@Waka: Köszi. Annak mi lehet az oka, hogy még sincs nagy szerepe a halas pultokon és a mindennapi étkezésben sem. Ha például én most elindulnék és körbejárnék pár közeli, távoli várost, hogy amurt vegyek, nem bíznék a sikerben. Talán Pestig kellene mennem.

süllőcske 2013.09.27. 21:13:14

@pizzaszeletvágó: Van azért, de a halastaviakat mégsem ajánlanám jó szívvel. Ki kell tapasztalni, mint a pontybeszerzést is. Melyik vízből, milyen a növényevő? Nem biztos, hogy ahol jó a potyka, a többi hal is jó. Pl az ország egyik legérdekesebb szupervizéből a legtöbb hal osztályonfelüli, a harcsa viszont nem, ésígytovább.
Sajna, ez ilyen műfaj.
Én a szegedfishtől bizton nem veszek amurt, pontyot viszont nyugiban.Ma 40 liter hallé elfogyott egy kiállításmegnyitón, de ha tettem volna belé amurt, bevágtak volna a Tiszába. Ha kisütöm ezt a halat, nagy nehezen elnyámnyogták volna.
Szóval, nincs recept.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.27. 21:17:58

@pizzaszeletvágó: Bár én már évek óta nem dolgozom a szakmában, úgy gondolom, hogy megszűnt a nagyüzemi termelés. Hajdan a tógazdasági volumen 0,5-1 százalékát adta az amur, mostanára ez a horgászigények kiszolgálására szorulhatott vissza. Ahogy az a bizonyos volumen is a felére-harmadára csökkent az elmúlt 20 évben.

süllőcske 2013.09.27. 21:26:39

@Waka: Annál is inkább, mivel horgászvizek szempontjából tájidegen fajként van minősítve és elvileg nem telepíthető. Csuda, hogy van.
A "csuda", vagyis a kicsinykapu valahol mégis megnyílik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.27. 21:40:21

@süllőcske: A mesterséges tavakban, főleg a nagyhalas vizekben még akad. A Körösben az idei kiránduláson is fogtunk kettőt, míg pontyot csak egyet. Egyre több jel mutat arra, hogy nálunk is szaporodik. A környezeti feltételek szinte azonosak az őshazájában találhatóval. Nem igényel vízinövényt, vagy bármi aljzatot a szaporodáshoz, az ikra a benne lévő olajcsepp miatt lebeg a vízben. 24 fokos hőmérsékleten egy nap alatt kikel, az ivadék azonnal képes úszni, stb. Két éves korától már nincs természetes ellensége, torpedóként pattan meg a ragadozók elől, igazi túlélő.

süllőcske 2013.09.27. 22:07:57

Nahát,én például ezt a torpedót legalábbis kétujjnyira csapkodom, keresztben, vagy hosszában, jól megdöfködöm fokhagymával, majd sózva, sűrű, megfűszerelt joghurtban pihentetem kicsit. Ezután óvatossan puha lisztben áthúzom, azzal a mozdulattal teszem is a tűzforró zsiradékba. Ez lehet zsír is, de én a vaj-olaj keveréket jobban kedvelem. Elég, ha félig lepi. A nagy sistergést zsengélőbb sütés követi, így kialakul a markáns, finom burok. Lehet hosszan, de óvatosan. Jó lesz.

2013.09.27. 22:14:41

@Waka: ez a volumen csökkenés nagy bánatom, egyre kevesebb helyen lehet valamire való halat venni. Mivel nincs kereslet, így nincs minőség, teret kapnak a szemetet halként áruló üzletek. Közeli kisvárosban vettem egyszer. Pontyot. Egyszer. Finom úriemberként csak annyit mondhatnék: íze nem érte el azt a kifinomultságot, ami gasztronómiai értékeit eléggé kidomborította volna. Mivel nem vagyok úriember, így csak azt mondhatom: b...-ák meg az é... jó k.... a...kat, a hal meg repült a szemétdombra, még a macska is igen óvatosan és megfontoltan kerülgette. ;)

Köszönöm az infókat, én mára kidőlök.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 08:33:08

@süllőcske: a meleg füstölés, telepített, nehézkes füstölő nélkül érdekel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 08:36:34

@pizzaszeletvágó: erre tudok válaszolni.
mert nincs rá kereslet. az emberek azt a halat szeretik (ha!), amelyiknek nincs halíze, amelyiknek a húsa megáll a pulton, konkrét lemezekre bomlik, nincs rajta halbőr, szóval ami igazából evés szempontjából nem is hal...
a különbség ugyanannyi, mint a kerti és a bolti "piacos"-ra termesztett paradicsom között.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.28. 09:08:48

@pizzaszeletvágó: Tudod, a halárus nem feltétlenül ludas a dologban, ő is csak onnan tudja beszerezni az árut, ahonnan kap. Aztán többnyire az olcsóbbat választja, és ez egy idő utána visszaüt az üzletmenetben, de valószínűleg éppen bezárhat, mire erre rájön. A hal bizalmi kérdés. Sajnos kevés ember van olyan szerencsés helyzetben (mint Süllőcske), hogy minőségi árut vehet bármikor, és nem kell messzire zarándokolnia érte.

Pinka-Panka 2013.09.28. 09:53:35

Szép jó reggelt ezen kissé vacogós reggelen!

Ne vessetek meg én szeretem az amúrt, egy bácsi korábban többször fogott nekünk és én csináltam belőle mindent, még halász levet is, a férjemnek nagyon bejött, jó tudjuk nem az igazi, de fűszerezéssel jó lett. Én a mai bolognait, amit a lányunk csinált, sebtében lecserélném.

Ma nincs főzés, a ház ura nincs, majd holnapra kell csak készüljek, de valami diós süteményt katyvasztok azért.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.28. 11:41:58

@Pinka-Panka: Szép reggelt!
Itt hét ágra süt a nap. Én szinte mindenfajta halat szeretek, bár az ételek többségével is így vagyok.
Egy kis bácskai rizseshúst főztem, meg 2 kiló paprikakrémet - édest és csípőst - készítettem. Holnapig pihen, hogy kiszálljanak belőle a buborékok.

Pinka-Panka 2013.09.28. 12:00:47

@Waka: A nap itt is süt, csak reggel fáztam alul öltözöttségem okán a piacon. Most már meleg itt is, ki is használom, kiadós sétákkal.

Az a paprika krém kiváncsivá tett. finom lehet. Ügyes vagy!

Pinka-Panka 2013.09.28. 12:01:53

Én a jövő héten, ha sikerül, házi ételízesítőt gyártanék. Majd látom, mi van, mi nincs...

2013.09.28. 12:07:47

@Babette_: ezt mondom én is.

@Waka: "a halárus nem feltétlenül ludas"
Lehet jobban járnék vele, ha ludas lenne... és libát árulna :)

@Pinka-Panka: namost akkor erről beszámolsz, ugye? ;)

medvedr 2013.09.28. 18:20:38

Inkább liba, mint az amur.

2013.09.28. 18:36:20

@medvedr: keményen tartod magad! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.28. 21:06:50

@Babette_: Nekem is! Most jöttem meg a lyánytól. Megpróbáltam nyomtatót illeszteni a noteszéhez, de nem sikerült :(

2013.09.28. 21:09:25

@Andrass9: mi a gond? Ajánlhatom a Linuxot inkább ? :)))

Tényleg, tudom, hogy te vagy a szaki, de láttam már egyet s mást!

2013.09.28. 21:10:13

@látjátok feleim szümtükkel: @Babette_:

Most lett kész a töltött dagadó (hasaalja), kértek? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.28. 21:11:24

@pizzaszeletvágó: :))
Ez egy XP notesz, de furán lett telepítve, mert hiányzik a nyomtatási szolgáltatás belőle, illetve el sem indul. Sajna nincs külső CD amiről újra lehetne telepíteni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 21:12:28

@pizzaszeletvágó: nem nagyon szeretem, de ez az ellenállás főként pszichológiai.

de egy jó abált malachusinak nem tudnék ellenállni, még így egy jó túróstészta után sem.

2013.09.28. 21:20:02

@Babette_: miből táplálkozik a pszichológiai ellenállás?

@Andrass9: bocsi, azt hittem megfeküdte a gyomrodat az XP. :)

Na, mindjárt hűl egy kicsit, felvágom, aztán meglátjuk jó-e.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 21:23:04

@látjátok feleim szümtükkel: az exférgem megboldogult anyja csinált mindig ilyen szart...
(bocs)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.28. 21:33:03

@Babette_:
Szerintem nem egyre gondoltunk. Zároljelben konkretizálta, hogy mit kínálgat. Nekem jöhet a hasaalalja, de majd én kiválasztom, hogy melyik.:)
A hasaalja egyébként a húsos szalonna, és nem a dagadó.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.28. 21:39:26

A töltött dagadó töltelékéből én jobb kaját szoktam készíteni. Vékony karajszeleteket sózva, borsozva, mustárral bekenve hirtelen megpirítom, és tepsibe rakom egymás mellé, majd a tetejére símítom a tölteléket ( amibe jó sok petrezselyemzöld is kerül ), megloccsolom a hús sütéséből maradt zsiradékkal, és sütőben megsütöm. Kockára vágva tálalható köret nélkül. Salátával, kompóttal, de magában is nagyon jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.28. 21:44:18

@látjátok feleim szümtükkel: Finom lehet, csak pont az a jó kis zsíros hús hiányzik belőle.
Legszívesebben egy nagy csontos tartját töltök meg. Egy 3 kilós hús megtöltve alig fér a sütőbe :)

2013.09.28. 21:48:16

Tudjátok mit?
Kaptok képet, mert úgy látszik a desznyó ezen alkatrészének elnevezése tájegységfüggő.

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19673919-5705250b/user

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19673885-7b67a2c2/user

nekem jó így...

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.28. 21:56:43

@pizzaszeletvágó:

Szépen van sütve. Ez egyébként a dagadó.

A hasaalaja az ezen lévő szalonnás húsos rész, azt nem szokják tölteni. Abból készül pl. az erdélyi szalonna. Ami nagyon jó.

2013.09.28. 22:02:00

@látjátok feleim szümtükkel: tudom nem feltétlenül ez illik hozzá, de nekem egy bizonyos egri pincéből származó egy bizonyos vörösbor az alap, ha kortyolok, majdnem mindig azt.

Pinka-Panka 2013.09.28. 22:08:48

@látjátok feleim szümtükkel: én is ettem már ilyet és nagyon finom volt! Szoktam tölteni comb szeleteket is, azt én göngyölt húsnak hívom és igen kedveljük, azt mi is befőttel esszük.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.28. 22:09:42

A bor mindenhez illik. A vörös meg különösen. Azért ha nem mélykúti guggolós, akkor minden bor jó.

Pinka-Panka 2013.09.28. 22:15:21

Összefőztem ma mindent. Gyönyörű marhahúsom volt, nem vadas készült sajnos, kérésre jobban a marhapörköltre volt a voks, így azt előfőztem jócskán, holnap még kap egy kis csípős, boros, hagyma, fokhagyma ízesíitést és tálalhatom. Karfiol krém levest is előfőztem, holnap csak turmix és tejszín, sajtos bagettel. Meg még a köretet nem tudom még és saláta. a diós reform süti nagyon finom lett. Teljes kiőrlésű zabliszt,meg diós keverékkel, a tetjéra piritott darabolt dió, semmi fehér cukorral. Holnap még kap egy vaniliás öntetet.

2013.09.28. 22:22:21

@látjátok feleim szümtükkel: ezt a karajszeletes megoldást egy távoli rokonom csinálta Hajdúböszörményben, de ő a tetejét is fedte a tölteléknek a szeletekkel. Azután kihűtve, kockára vágva, friss fehér kenyérrel. Már nem csinálja sajnos...pedig lett volna kérdésem. Javaslom mindenkinek, időben tegye fel kérdéseit. :(

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.28. 22:24:31

@Pinka-Panka:

Ezt a diós sütit közzé tehetnéd, most kezdjük szüretelni a diót, nem árthat meg egy új recept.

Jó pihizét, én elálmosodtam, indulás a tollasbálba!

2013.09.28. 23:35:21

@Andrass9: ez tényleg nagyon furcsa lenne.

Egyáltalán nincs nyomtatója??? Helyi vagy hálózati nyomtatót akarsz? Usb vagy valami más? Pontos típusok? Csak mert jártam úgy, hogy külön-külön minden működött, gép másik nyomtatóval, nyomtató másik géppel, kábel másik nyomtatóval, kábel másik géppel, csak ők hárman együtt nem. Aktív usb nyomtató kábelt kellett vennem, gyenge volt a jel, de csak az adott konfigurációban. Másik esetem, D-Link AP-n keresztül az életbe soha nem értem el a hálózati nyomtatót egy gépről, de azonos beállításokkal, beleértve az AP beállításait, egy TP-Linken keresztül igen.
Szóval biztos, hogy a service hiányzik?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.29. 06:46:54

@pizzaszeletvágó: ja, ez a nyúja, én erre gondoltam, igen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.29. 16:12:09

@pizzaszeletvágó: Köszi az ötleteket. Itt egy Linksys WAN doboz játszik, de kipróbáltam direkt USB illetve Ethernet kapcsolattal is.
A Windows közli, hogy a spooler nem fut. Valóban, így elindítottam. Ezután a drive installer szintén azért panaszkodik, hogy a spooler nem fut. Pedig igen. - na itt adtam fel

2013.09.29. 21:44:22

@Andrass9: Az mmc-t használtad a szolgáltatás indításához? Microsoft Management Consol, mmc.exe parancssorból indítva. Ott megnézheted az adott szolgáltatás függőségeit, mitől függ és mi függ tőle, azok vajon futnak-e? Ha igen, akkor is érdemes újraindítani őket.
Egyúttal az Event Logban van valami utalás? Ez is behozható az mmc ablakba, ami egyébként teljesen személyre szabható. Egy gond lehet vele, esetleg egyes XP verziókba nem teljeskörűen építették be, kisgépeknél értek már meglepetések. :( Próbát megér. Tehát kulcsszó: függőségek. /addiktológia :) /

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.30. 18:25:25

@hajdulaszlo (volt hajdul): @pizzaszeletvágó: Köszönöm a segítséget - talán a lyány ezek alapján meg tudja javítani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.02. 22:53:43

@Andrass9: Nem jött be egyik sem. Újratelepítés a sorsa, de legalább felgyorsul a gépe :)

2013.10.04. 08:14:00

@Andrass9: időnként nem árt friss rendszert felhúzni.
Éppen eszembe jutott írni, hogy a TeamViewer-t ha ismered, magán használatra ingyenes, könnyedén tudod távolról menedzselni a lyány gépét, nem kell helyszínre menni. Mindenütt működik, ahol a hálózatra csatlakoztatott gép egyébként böngészni tud az Interneten. Nem kell külön rendszergazdai segítség, se fix ip cím, se tűzfal beállítás meg egyebek.
Simán átveheted a lyány gépének monitorát, egerét, billentyűjét. Pár, nálam is tapasztalatlanabb rokon és barát gépébe szoktam így otthonról belépni, pár száz kilométer utazgatás helyett.
Utána néztem, biztonságos, gondosan beállítva meg főleg az. (ha paranoiás lenne valaki) :)

Jó, távolról nem tudsz rendszert telepíteni vagy kábelt bedugni, de ugye érted, minden mást igen, neked nem kell ezt magyarázni igazából. :)))

Én csak azt szeretném megélni, hogy ilyen szoftvert a sütőmre is lehessen telepíteni, és @Babette_: tudna nekem sütni távolról egy zsályás óriásnyulat! :))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.04. 08:23:38

@pizzaszeletvágó: jaja, ez kéne nekem, itthonról tudnám pösztörgetni anyám gépét...

hálistennek idén rengeteg zsályám lett...

2013.10.04. 10:06:16

@Babette_: Ki kell pedig próbálnom ezt a zsályát a nyúlhoz, mióta írtál róla, még tv-ben is láttam a zsálya+nyúl kombinációt.

Egyébként pedig:
www.teamviewer.com/hu/download/windows.aspx

segítek ha kell, de elég érthető dolog,
aztán pösztörgethetsz! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.04. 11:55:10

@pizzaszeletvágó: A TeamViewert én nem telepitettem, mert egy központi szerver nélkül nem üzemképes. Ergo minden átmehet az ő gépükön is, én meg paranoiás vagyok :)

2013.10.04. 13:48:21

@Andrass9: ...tudtam, hogy ezt írod majd, de nem megy át... :)
Csak a kapcsolatfelvételhez kell az a bizonyos központi gépük, nyilván meg kell találni két változó helyű, változó IP-jű gépnek egymást a világhálón.
Az IP kapcsolat felépülése után a kommunikáció, tehát maguk az értékes adatcsomagok közvetlenül a két gép között mehetnek, idegen közbeiktatása nélkül.
Szerintem ha minden átmenne az ő szerverükön, nem tudnák biztosítani, óriási terhelésről beszélünk.
;)

2013.10.04. 13:53:03

@Andrass9: egyébként nem kell telepíteni, főleg nem kell szolgáltatásként futtatni, ha nem CIA érzékeny adatot mozgatsz, hanem "pösztörgetni" akarsz egy gépet, tökéletes.
Például nyomtatót telepíteni távolról.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.04. 18:32:05

@pizzaszeletvágó: Mint mondád rendszer telepítésre nem alkalmas - ergo nekem sem segített volna.
A biztonsági részleteket meg hadd ne ragozzam ezen közönség előtt :)
süti beállítások módosítása