Ez állítólag nem egy nagy dolog. Állítólag. Nekem ez az elsõ alkalom, hogy nem égett teljesen szénné! Elkönyvelhetem hát egy ehetõ tepertõnek, bár csak a harmadát ettem meg azon frissiben. Viszont lett egy liter kacsazsírom, ami tiszta nyereség.
Vettem egy kiló bõrös kacsahájat a madarasban. Szép húsos is volt, csupán másfél órát tollászkodtam, mire konyhakésznek nyilvánítottam. Azért jó, hogy van köszörûm, tudtam kis fogóból remek tollazó csipeszt köszörülni. A tiszta, lemosott bõrõs darabokat olyan 2x3 cm-es darabokra vagdostam, vagy ahogy sikerült. Próbáltam nagyra hagyni, állítólag az is segít.
A tottyos lábasba öntöttem két deci vizet, és belevágtam az összes hájat. Persze lebukott a hentes, mert két püspökje is bennemaradt a zsírzóval! Szerencsére idõben felfedeztem. Feltettem a teraszon az indukciósra, mert ott be tudom állítani, meddig fõjön az étel, és lehet mást csinálni a leégetés veszélye nélkül.
Amikorra abbahagyta a habzást, beállítottam a minimum teljesítményre és egy órára a szerkentyût. Idõnként azért ránéztem!
![]() |
![]() |
![]() |
Ekkor már jónak tûnt, felvettem hát a tüzet, hogy lesüssem zsírjára. Egy újabb óra, és eltûnt a víz, maradt a szép sárga zsír. Igaz, a bõrök még mindig fehérek voltak.
![]() |
![]() |
![]() |
Olvastam, hogy akkor pirul meg szépen, ha kevés zsíron sütjük. Ám legyen, megpróbálom. Lekanalaztam egy üvegnyit a zsírból, és a maradékon sütögettem tovább.
Kezd színe lenni! Ugyanaz a forrás, aki kevés zsír párti, azt írta, hogy löttyintés tejet is öntsünk bele, attól lesz szép barna. Hát, van itthon tej ...
![]() |
![]() |
Ettõl persze elkezdett habzani, mint egy jó mosogatószer. Kevertem is sebesen, hogy ki ne fusson. Végül leszûrtem a terméket.
![]() |
![]() |
Alaposan kinyomtam a szitában a tepertõbõl a maradék zsírt a merõkanál fenekével, tányérra tettem, sóztam és kenyérrel ettem belõle. Sajna nem jutott eszembe, hogy egy kis lilahagyma jó lenne mellé, de majd legközelebb!
Leszûrtem a meglehetõsen barnára sült maradék zsírt egy üvegbe. Lehet, hogy a tej arra kellett, hogy a zsír is barna legyen?