Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sült paradicsom 2013

2013.09.11. 07:00 Andrass9

Ismét indul a paradicsomszezon. Igérem, nem fogok 50 részes szappanoperát írni belõlük, de a tavalyi évben letisztult elkészítési módszer azért megér egy misét. Hát még a Wakától kapott paradicsomok!!

Végre annyi a piros a bokrokon, hogy érdemes szedni. A flamingó (Babette kedvéért pirosra festett pelikán) színû paradicsomból 3 kiló jött le, míg az ökörszívbõl vagy 6 kiló. Lett még vagy egy kiló lucullus is (azt én menet közben meg-megvámolom, és elmajszolom a kertben, mint egy tiltott gyümölcsöt).

Az elsõ képen 2,6 kg rücskös, a másodikon 2 kg síma ökörszív. Nem csalás és nem ámítás: 5 szem paradicsom pont két kiló. A harmadik pedig a rekorder (most még) a rücskösbõl 39 dekával.

11.jpg 12.jpg 14.jpg

Ennyi paradicsomhoz sok-sok fûszernövény kell. Idén még nem használtam szárított fûszert, így

  • Bazsalikom
  • Zsálya
  • Kakukkfû
  • Rozmaring
  • Oregano és
  • Fokhagyma

13.jpg

képezte a fûszerágyat olivával és sóval megalapozva.

A paradicsomokat meghámoztam (forróvizes módszer - nagyon sokat kellett hámozni).

15.jpg

A fokhagymákat egy bárddal megcsapkodtam - ezzel a trükkel szinte egy mozdulat egy gerezdrõl a héj eltávolítása! Ezt a bárdot apósom gyártotta még az átkosban, és azóta is használatban van például farhát darabolásnál a kutyának (meg a csirkenyakat is ezzel vágtam a macskának, míg élt).

16.jpg

Egy tepsibe nem fér, amúgy sem akartam a kétféle paradicsomot keverni, ezért egy nagy jénait vetettem be a rücskösnek és a nagy zománcos sütõtepsit az ökörszívnek. A tepsiket 1-2 dl oliva olajjal meglocsoltam, ebbe a darabokra vagdosott fokhagymát beleszórtam. A megmosott, leszárazott fûszernövényeket pedig megpróbáltam egyenletesen elosztani az olaj tetején. Persze itt rögtön le is buktam, mert két szál tárkony is került bele, de ezt ne áruljátok el a feleségemnek! A szárak egy részét is beleszórtam, hisz azokban is van illatanyag. Mindezt durva sóval becsületesen megszórtam.

17.jpg

A meghámozott paradicsomokat kettõbe vágtam, majd - ha elég nagy volt, akkor mokkáskanállal, ha kisebb, akkor csak kinyomva - eltávolítottam a magok és a lé nagy részét. Szerencsére ennek a paradicsomfajtának ez nem nagyon van, meg az se baj, ha marad benne egy kevés.

18_1.jpg 19_1.jpg

Az összenyomott félparadicsomokat vágási felületükkel lefelé szorosan a tepsiben várakozó fûszerek tetejére sorakoztattam. Amikor megtelt (kicsit csaltam, mert egy nagy ökörszívvel kellett pótolni a rücsköst, hogy tele legyen az üvegtepsi), további fûszerágacskákat nyomogattam a paradicsomok közé. Ha a paradicsomod nem igazán édes, akkor ebben a fázisban két evõkanálnyi (vagy ahogy szereted) cukrot lehet rajta szétszórni. Nos, erre nekem abszolute nem volt szükségem! A végén pedig a tetejére is szórtam durva sót és meglocsoltam kis olivával, mielõtt a sütõbe küldtem volna.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

A nagyobbik tepsit hasonlóan fûszereztem, mint a jénait, csak értelemszerûen mindenbõl több ment bele.

24.jpg

Alább látható, amikor kiskanállal szedtem ki a magot/levet. Itt sem takarékoskodtam a paradicsomok közé bedugdosott ágacskákkal. Látható, hogy néhány paradicsom tudott volna még érni, de már így is édes volt. Ha látnátok, az olaszok milyen zöld paradicsomokat használnak ...

25_1.jpg 26_1.jpg

A két tepsi békésen elvan egy sütõben kb 130 fokon, picit nyitott ajtó mellett 5 teljes órán át.

27.jpg

Hogy addig se unatkozzam, a kinyomott levet egy bõ kilónyi kecskeméti jubileum paradicsommal kiegészítve (hámozva, darabolva) a fûszerek maradékával és egy csokor zeller/petrezselyemlevéllel fõzögettem, besûrítettem a felére.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

A végeredmény három csinos kis üveg lett, kb 1 liternyi. Jól fog ez még jönni télen!

31.jpg

A megsült paradicsom bizony rendesen összeesett! A tepsibõl a paradicsom pacákat villával helyeztem szélesszájú 3 decis üvegekbe. Legjobb erre a célra a salsás üveg, amit szerencsére barátaink sokat vesznek, és tõlük megkapjuk. 2-3 paradicsomrétegenként a megsült fokhagymákból is tettem bele bõven. Amikor az üveg megtelt, egy nagy evõkanálnyit a tepsiben lévõ olivából ráöntöttem, majd mikróban forrásig hevítettem, mielõtt lezárom a kupakot. Hogy illusztráljam, mennyire összeesett a paradicsom, a jénaiban lévõ bõ három kilóból mindössze az alábbi 3 üveg lett, míg a nagytepsi 6 kilója 5 üvegre zsugorodott.

32.jpg 35.jpg 33.jpg 34.jpg

Ezután már csak a cimkézés és a kamrába rejtés volt hátra. Megenni majd télen, amikor nincs ízes/illatos friss házi paradicsom.

34 komment

Címkék: oliva fokhagyma ökörszív bikaszív Lucullus Kecskeméti Jubileum

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr735499072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.09.11. 07:22:35

Morgen. Most vettem reggel a piacon bő 5 kiló ökörszivet befőzni, 400ft/kg.Lehetséges, hogy nekem is /marha/nagy szívem van, a síma befőző 90-140-200 forintok. Azért már vettem a 200asból is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.11. 08:48:47

A szemet, és gyomrot melengető poszt mellé ez a lelket melengető sztori illik:

index.hu/x.php?id=inxbkc&url=http%3A%2F%2Fcukisag.blog.hu%2F2013%2F09%2F10%2Fegy_vak_kisvereb_tortenete

@susztertangó:

Nem tudtad, hogy a nagy szívért sokat kell fizetni?

2013.09.11. 09:02:33

Bevallom, ez az eltevési mód nekem nagyon új. Viszont tetszik. Alig várom, hogy kipróbáljam. Az idén már nem, mert nincs saját paradicsomom, de jövőre mégis teszek pár tövet, vagy 30 elfér a kertben, látva az idei piaci felhozatalt, ami elkeserítő volt.
Ettől függetlenül már 60 liter hagyományosan eltett sűrű lénél tartok. :)

Egy kérdés, mihez és hogyan használod majd? Csak röviden.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.11. 09:41:26

@pizzaszeletvágó: Kicsit összevagdosva spagettire, de egyben hagyva tökéletes pizzára is. Vagy csak úgy, villával - ha ráéhezel :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.11. 10:33:16

a paradicsomnak egyetlen formáját nem szeretem: sütve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.11. 10:57:05

@Babette_: Akkor a kedvedért főzök egy spagettiszószt a következő adagból, amit leszedek, jó?

2013.09.11. 11:53:11

@Andrass9: igen, azt láttam már, de ettől függetlenül új dolog ez nekem.
Végül én is inkább főzéshez használom az eltett levet, nem ivólének.
Én is gyakran készítek olaszos tészta szószokat belőle, és akkor frissen fűszerezem. Viszont én is gondolkodtam már, hogyan lehetne előre fűszerezett anyaggal dolgozni, ezért fogom megcsinálni a sült paradicsomodat jövőre. Ezért is kérdeztem, mert láttam a fűszerezést, hogy olaszosnak jó, de neked van-e ezen kívül egyéb felhasználási ötleted.
Villával egy szelet pirítósra helyezni, a levét is rácsorgatni, máris jó ötletnek tűnik. :)))

A 60 liter még elég se lesz. Kell tészta szósznak, töltött paprikához, töltött káposztához, lecsóhoz. Ezekhez nyáron se használok friss paradicsomot. Igen, a lecsóhoz is csak pár kocka friss megy, a többi eltett sűrű lé.
Vagy a múltkor linkelt töltött zsemle képemen is a sajátból készült a szósz, nem konzerv.
Mostanában a fiam is rákapott, hogy azzal főz, na a 60 liternek könnyen a nyakára hágunk. :)

susztertangó 2013.09.11. 17:54:33

Előre szólok, ha valakinek kedve van hozzá, csinálhat zöld paradicsomból lekvárt.

Ágnes.V 2013.09.11. 18:03:34

Sziasztok! Paradicsomból nálam erre az évre elég volt. Ma is még raktunk el, ami maradt léből egy fokhagymás metéltet csináltam, bazsalikom, kakukkfű és parmezán hozzáadásával. természetesen a fűszerek a kiskertemből csakis frissen.

András töprengek ezen is!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.11. 19:24:40

Szép estét!
Jó módszer, lehet tömöríteni vele rendesen a paradicsomot. Nálam lassan elfogy az érett, minden reggelire megeszem 7-8 lucullust. Rengeteg zöld van a töveken, talán lesz még egy kis napsütés, hogy megérjen. Két jó kosár körtét szedtem ma, jövő héttől az váltja a szőlőt.

2013.09.11. 19:26:14

@susztertangó: örök kérdés, mérgező-e a zöld paradicsom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.11. 20:00:09

@Ágnes.V: Érdemes, mert kis helyet foglal a kamrapolcon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.11. 20:02:12

@Waka: Nálam a körte beköltözött a hűtőbe, mert egyszerre túl sok lenne, viszont azonnal beérne.
A paradicsombol meg kb 100 kilo van még a növényen. Csak imádkozom!!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.11. 20:15:23

@Andrass9: Ha netán tudsz valami napocska-csalogató táncot...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.11. 20:29:05

@Waka: Délelőtt még esett, de délben kiálltam táncolni. Sütött is este 6-ig rendesen :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.11. 20:36:17

@Andrass9: Itt is valahogy úgy volt, de azért pár hétig még kitarthatna a jó idő.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.11. 21:23:56

Helló fijúk! Lesz még jó idő, mert a vadkacsa, meg a gyöngyös rakosgatja a tojást. Ők pedig jobban tudják a leveli békánál.:)Meg tőletek is.

süllőcske 2013.09.11. 22:03:28

@látjátok feleim szümtükkel:
A garda folyásiránynak ugrik, a márna nem spriccel, a nyurgaponty még nem vonul. Tehát még lesz jó idő.

susztertangó 2013.09.11. 22:20:34

Hű de édes ez a kifejezetten paprika formájú ökörbikaszív nevű paradejsz.@látjátok feleim szümtükkel: Miért, nagyobb pacemaker kell hozzá?@pizzaszeletvágó: Mérgező, csak rettentő lassan hat,sacc/kb 80-90 év és kimutathatatlan...:-)) Úgyhogy egy két üveggel szoktam csinálni, ha eszembe jut.

2013.09.11. 22:43:27

@süllőcske: @látjátok feleim szümtükkel:

Meg különben is ezt jósolják a meteorológusok. :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.12. 06:25:30

@látjátok feleim szümtükkel: @süllőcske: Köszönöm, megviszem a jó hírt a paradicsomoknak is. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.12. 09:41:05

@pizzaszeletvágó: Ehhez képest jövő hétre botrányosan pocsék időt jósolnak.
Azért köszi a vigasztalást ...

Llychllyn 2013.09.12. 12:08:56

Nálunk a kutya leszüretelte a paradicsomot (ami még ijesztőbb: a chilit is), amúgy sem lett volna olyan botrányosan sok, de ha végre lesz egy kis időm, bizisten elmegyek a piacra és kipróbálom ezt a sült variációt... Fűszernövény is van, csak a bazsalikom sztrájkol.

Amúgy is feltett szándékom hagymát eltenni, amíg azzal piszmogok, sülhet ez is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.12. 18:38:40

@látjátok feleim szümtükkel: Feri. Direkt termő fajta, bornak valami borzalom, de korán érik, finom, édes, enni nagyon jó.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.12. 19:11:30

@Waka:

Talán már találkoztam ezzel a fajtával, ugye ez fehér szőlő?
Egyébként nekünk is van direkt termőnk ( is ), talán Izabella. Az egyéb fajták sajnos elkezdtek az esőtől rothadni, így valami lév lesz belőlük kutyulva. Az Ot(h?)ello ( ő is direkte terem )nevűnek a felét megették a madarak, pedig ez szokott a legédesebb lenni.

Jó estét neked is.

süllőcske 2013.09.12. 21:24:48

Egy biztos.A sült paradicsom jó műfaj. Ha a gazda tudja, melyik az a fajta, ami erre alkalmas, csodás ízeket, jó, elálló konzervet tud készíteni.
A magam részéről inkább az aszalványokra próbálom tenni a hangsúlyt, és persze, a főtt sűrítményekre.
A kemencés módszerek is érdekelnek, ami persze, lehet lerni is. Ebben készítjük most például a szilvalekvárt, de hagymalekvárt és egyebeket is.
"Újításunk", hogy ezek cserépben készüljenek, adott esetben az eltevésre szánt edény, az az legyen, amiben készítjük.Ez persze csak több edény lerbe tételével oldható meg, a mennyiségeket összetöltve.
Amióta rákaptam a fazekasságra is, ezek a régebben természetes megoldások kezdenek beszivárogni a konyhácskánkba.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.13. 06:22:54

@süllőcske: én is ezért kacérkodom az edénykészítés gondolatával...

2013.09.14. 19:36:14

@Waka: A Feri. Nagyon kedves emlék nagymamám kertjéből. A legkorábban érő szőlők egyike, édes, mint a méz. Savai szinte nincsenek, ezért bornak valóban nem való. Azért nagyapám megitta. :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.16. 20:30:41

@pizzaszeletvágó: Az én falumban is készítettek belőle bort, de bűn rossz volt.
süti beállítások módosítása